Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ): Σύσκεψη στην Τρίπολη την Κυριακή.


Σε σύσκεψη καλεί η Ε.Σ.Α.μεΑ. τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων ΑμεΑ και Γονέων αυτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 και ώρα 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης (Πάρκο Τρίπολης).

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης θα ενημερώσει για.....................

τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν στα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για την χώρα και θα ακολουθήσει συζήτηση, καθώς και σχεδιασμός για τη δημιουργία Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου.

Στην σύσκεψη θα παρευρεθούν επίσης ο κ. Αντώνης Χαροκόπος, οργανωτικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας, ο κ. Σωκράτης Μαυροκορίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και η κα. Αθανασία Καρούνου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.μεΑ. Περιφέρειας Πελοποννήσου.



Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.





Διαβάστε Περισσότερα...

"ΠΟΠ Καλαμάτα". Έγκριση για επέκτασή του μέσα στο 2011


Χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2011 έθεσε για την επέκταση σε όλο το νομό της ζώνης «ΠΟΠ Καλαμάτα» στο ελαιόλαδο η εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Ελένη Χρόνη, σε ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή στο ξενοδοχείο «Elite» η ΕΑΣ Μεσσηνίας. Αρκεί, όπως είπε, να μη γίνουν ενστάσεις από άλλες χώρες ή να μην υπάρξουν νέα εμπόδια, όπως το να ζητηθούν και.......................

άλλα συμπληρωματικά στοιχεία από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή.

Διάστημα 6 μηνών
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος Βιολογικής Γεωργίας και Προϊόντων ΠΟΠ του υπουργείου, αφού σταλούν και οι τελευταίες διευκρινίσεις για την επέκταση του ΠΟΠ, που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες, θα μεσολαβήσει ένα διάστημα ώσπου να βγει απόφαση.
«Από την ώρα που θα θεωρήσει ολοκληρωμένο το φάκελο της αίτησης η Κομισιόν, προβλέπεται ένα διάστημα 6 μηνών, στο οποίο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τυχόν ενστάσεων που θα υποβάλουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι, είτε από χώρα της Ε.Ε. είτε από τρίτες χώρες. Ελπίζουμε στην περίπτωση της Καλαμάτας να μην έχουμε τέτοιες παρενέργειες. Αφού στείλουμε και τις τελευταίες διευκρινίσεις που μας έχουν ζητήσει, θα πρέπει να περιμένουμε και αυτό το διάστημα, μετά την ανακοίνωση στην εφημερίδα του ζητήματος τροποποίησης, ώστε να μπορέσει να επεκταθεί σε όλο το νομό» σημείωσε η κα Χρόνη, ενώ πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι δε θα υπάρξει αντίρρηση, αλλά θέλουμε να μην υπάρξουν δευτερογενείς ερωτήσεις, ερωτήματα και διευκρινίσεις που θα μας ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε νομίζω ότι έχουμε καθυστερήσει από πλευράς υπηρεσιών, είμαστε σε άμεση συνεργασία και με την Ένωση (σ.σ.: ΕΑΣ Μεσσηνίας) και με το μελετητή (σ.σ.: που έχει αναλάβει την προώθηση), ενημερώνουμε και την Περιφέρεια για τα στάδια στα οποία βρίσκονται, και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα ευχάριστα για έναρξη της διαδικασίας εξέτασης από την Κομισιόν, ώστε να πάρει τον τελικό δρόμο και μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε και την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προλάβουμε τουλάχιστον την επόμενη καλλιεργητική περίοδο».

Το ελαιόλαδο μοχλός ανάπτυξης
Στην ημερίδα της ΕΑΣ Μεσσηνίας με θέμα «Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας» ο γεωπόνος, διευθυντής του εργοστασίου της Ένωσης Κώστας Λύρης παρουσίασε τα αποτελέσματα του Προγράμματος Εργασίας της ΟΕΦ ΕΑΣ Μεσσηνίας του Καν. (ΕΚ) 867/2008 (Στόχοι/Δείκτες).
Για τις «Επενδυτικές ευκαιρίες αναπτυξιακών προγραμμάτων της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013» μίλησε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ενώ ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής της εταιρείας Foodstandard Μιχάλης Μανούσος παρουσίασε το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Ιχνηλασιμότητας της ΕΑΣ Μεσσηνίας». Ακολούθησε η ομιλία της κας Χρόνη με θέμα «Καθεστώς ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ».
Στόχος της ημερίδας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης, ήταν η δημοσιοποίηση των δράσεων του προγράμματος που υλοποιεί η Ένωση, ενώ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα εργαλεία για την εξωστρέφεια του μεσσηνιακού ελαιολάδου.
Σε χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης έκανε λόγο για δημιουργία τοπικού φορέα διαχείρισης του «ΠΟΠ Καλαμάτα», ενώ προτάσεις γύρω από το θέμα του ελαιολάδου έκαναν επίσης οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Βουδούρης (χαιρετισμό έστειλε με επιστολή ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς), η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, η αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, παραγωγοί, ελαιοτριβείς κ.ά.
Την ημερίδα συντόνισαν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Foodstandard Στέλιος Δρυς και ο γεν. διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημήτρης Ραπτέας, ο οποίος παρέλαβε εκ μέρους της Ένωσης και πιστοποίηση για την τυποποίηση κλιματικά ουδέτερου ελαιολάδου, από τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Global Challenges» Γιώργο Καζαντζόπουλο. Την ημερίδα παρακολούθησε και η Ελένη Τζαβάρα, προϊσταμένη του Τμήματος Ελαίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Της Μαρίας Νίκα - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Λουκέτα και ανεργία "πνίγουν" την Πελοπόννησο


Λουκέτα και ανεργία στην Πελοπόννησο δημιουργούν πλέον ένα γκρίζο τοπίο στην περιοχή. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται καθώς το Δεκέμβριο η ανεργία αυξήθηκε σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009 κατά 36,9%, ενώ η............................

τάση αυτή συνεχίστηκε και στον Ιανουάριο καθώς είχαμε νέα αύξηση της ανεργίας κατά 5, 4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου. Η Εθνική Συνομποσπονδία Εμπορικών Συλλόγων προβλέπει αύξηση των λουκέτων κατά 30% το επόμενο διάστημα ενώ η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου σε πρόσφατη ανακοίνωση τονίζει ότι η έλλειψη ρευστότητας και δανεισμού δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στην οικονομία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι περιοχές σε πόλεις "αδειάζουν" από καταστήματα (σελ…), ενώ τα ενοικιαστήρια μονιμοποιούνται πλέον σε χώρους που φιλοξενούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό εμπορικές δραστηριότητες. Το αγροτικό εισόδημα έχει "γονατίσει" εξ αιτίας των χαμηλών τιμών σε βασικά προϊόντα της περιοχής όπως το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή, ενώ ανησυχία υπάρχει στη στεφάνη επαγγελμάτων που υποστηρίζει τον τουρισμό στην περιοχή.


eleftheriaonline.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

Έκλεισαν τα παραρτήματα του ΙΚΑ στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά.


Κοροϊδία από τον Ροβέτρο Σπυρόπουλο.

Λόγια του αέρα αποδείχτηκαν οι διαβεβαιώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέτρου Σπυρόπουλου για το ΙΚΑ στο Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά. Μπαμπεσιά, χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Τριφυλίας τη στάση του Διοικητή........................

"Καταγγέλλω την ιδιότυπη μπαμπεσιά του Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος παρά την διαβεβαίωσή του, όχι μόνο προσωπικά σε μένα, ότι δεν θα ανασταλεί η λειτουργία των Παραρτημάτων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, πριν γίνει συζήτηση για το ζήτημα αυτό, προχώρησε με νεότερη απόφασή του στο κλείσιμο των συγκεκριμένων Παραρτημάτων.
Είναι ντροπή για δημόσιους άντρες να ακυρώνουν το λόγο τους στο όνομα ποιας σκοπιμότητας;
Φίλε (τέως και νυν;) κύριε Σπυρόπουλε τι συμπεριφορά είναι αυτή;
Περιμένουμε την επιβεβαίωση της διαβεβαίωσή σου", γράφει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Τριφυλίας.





Διαβάστε Περισσότερα...

Τριφυλία. Αντιδράσεις για τις καταργήσεις σχολείων


Αντιδράσεις προκάλεσε στην Τριφυλία ο σχολικός χάρτης 2011-2012, που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με τον οποίο συγχωνεύονται τα Δημοτικά Σχολεία Μαραθόπολης και Καλού Νερού, καθώς και το Γυμνάσιο Κοπανακίου. Συγκεκριμένα, το 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Μαραθόπολης, όπως και το 6θέσιο 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαργαλιάνων συγχωνεύονται με το 6θέσιο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γαργαλιάνων, που γίνεται πλέον 12θέσιο. Το 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Καλού Νερού συγχωνεύεται με το 12θέσιο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας και το Γυμνάσιο Κοπανακίου με το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας.
Γονείς, μαθητές αλλά και οι τοπικές κοινωνίες σε Μαραθόπολη, Καλό Νερό και Κοπανάκι είναι ανάστατες και φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις, για να αποτρέψουν την κατάργηση των σχολείων τους, την οποία θεωρούν απαράδεκτη. Από την..........................

πλευρά τους, οι τοπικές Αρχές και ο δήμαρχος Τριφυλίας εκφράζουν την οργισμένη αντίδρασή τους, με δηλώσεις τους στο «Θ» σημειώνοντας πως θα εξαντλήσουν κάθε μέσο και περιθώριο για να μην καταργηθούν τα σχολεία.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια: «Εξακολουθούμε να είμαστε οργισμένοι με τη συμπεριφορά του υπουργείου Παιδείας, το οποίο τελείως ανερμάτιστα, χωρίς καμία δικαιολογία, χωρίς κανένα σχόλιο στην επιχειρηματολογία που του αναπτύξαμε, αλλά έτσι, με τον τσαμπουκά του, κλείνει το Γυμνάσιο του Κοπανακίου και τα δύο Δημοτικά Σχολεία του Καλού Νερού και του Μαράθου. Ειδικά για το Γυμνάσιο Κοπανακίου, όπου συντρέχουν πάρα πολλοί λόγοι για τη λειτουργία του, το κτήριο είναι καινούργιο, υπάρχει ανοδική τάση στον αριθμό των μαθητών του, γιατί το Δημοτικό παίρνει όλο και περισσότερα παιδιά, υποβάλλει σε μεγάλη ταλαιπωρία παιδιά και γονείς με τους γνωστούς κινδύνους που ήδη έχουμε εκφράσει. Εμείς θα παρέμβουμε και πάλι, άμεσα, προς το υπουργείο, αναπτύσσοντας εκ νέου την επιχειρηματολογία μας και καλώντας, για άλλη μία φορά, και τα πολιτικά πρόσωπα του νομού, τα οποία δεν ξέρω αν παρενέβησαν και αν είχαν δυνατότητα να παρέμβουν, αλλά εκ του αποτελέσματος βλέπω ότι δεν κατάφεραν κάτι και αυτοί, να υπάρξει μια καινούργια αντίδραση, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη και να μην τεθούν σε κίνδυνο τα παιδιά του Κοπανακίου και της περιοχής».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Γυμνασίου Κοπανακίου, Γρηγόρης Νικολακόπουλος, σημείωσε: «Αυτό που έγινε είναι ανεπίτρεπτο. Δεν ελήφθη καθόλου υπόψη η γνώμη, η άποψη των γονιών και της τοπικής κοινωνίας, με τα επιχειρήματά μας. Το να κλείνουν τα σχολεία στην εποχή μας είναι απαράδεκτο, είναι απαράδεκτο για μία χώρα στην οποία γεννήθηκε ο πολιτισμός, τα γράμματα, οι τέχνες και οι επιστήμες. Δε φανταζόμαστε ποτέ ότι θα κάναμε “πόλεμο” στον 21ο αιώνα για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά!».
Την οργισμένη αντίδρασή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαραθόπολης, Γιώργος Μίγγας, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό και απαράδεκτο. Παίρνουν αποφάσεις χωρίς να λάβουν υπόψη τα επιχειρήματά μας, αλλά και τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους στην τοπική κοινωνία και τους κινδύνους για τα παιδιά. Εδώ υπάρχει σημαντική ανάπτυξη, λόγω και των εργαζομένων της ΠΟΤΑ, που μένουν και θα μείνουν με τις οικογένειές τους, και αντί να ενισχύσουν το σχολείο, το κλείνουν. Δεν πρέπει να περάσει αυτό. Το σχολείο πρέπει να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλού Νερού, Σπύρος Παπαηλιού, δήλωσε: «Η απόφαση αυτή, για εμάς, είναι εντελώς απαράδεκτη αλλά και ακατανόητη ταυτόχρονα, γιατί το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου στο Καλό Νερό δεν έχει όφελος ούτε παιδαγωγικό, όπως μας λένε και φωνάζουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά ούτε και οικονομικό, αφού τα έξοδα του σχολείου για ολόκληρη τη χρονιά δεν ξεπερνούν τις τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ, ενώ για τη μεταφορά των μαθητών το κόστος εκτοξεύεται. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει τη λογική του “αποφασίζω και διατάζω”, γιατί ουδέποτε ρωτηθήκαμε για το σχολείο του τόπου μας, ενός τόπου με μεγάλη ανάπτυξη και με καλές προδιαγραφές για το μέλλον!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Φιλιατρά. Ράγισαν και οι πέτρες στο στερνό αντίο για τον 19χρονο.


Βουβός θρήνος προχθές το μεσημέρι στα Φιλιατρά, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία για τον αδικοχαμένο 19χρονο φοιτητή του Πολυτεχνείου Πατρών, Χαράλαμπο (Χάρη) Διον. Κόλλια, που τα ξημερώματα της Κυριακής άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας.
Ράγισαν και οι πέτρες. Τραγωδία απερίγραπτη. Κόσμος πολύς, όλοι κλαμένοι. Μαύρες.............................

ψυχές και πόνος ανείπωτος. Φίλοι, συμμαθητές στο Λύκειο, συμφοιτητές στο Πολυτεχνείο, γνωστοί, απλός κόσμος, ήταν όλοι εκεί, με δακρυσμένα μάτια, για το στερνό αντίο στο νέο παιδί που χάθηκε τόσο άδικα, τόσο πρόωρα.
Ένα απέραντο «γιατί» έβγαινε μόνο από τα τρεμάμενα χείλη τους…
Πλάι στο αγγελούδι τους, οι δικοί του άνθρωποι, οι οικείοι του, μη μπορώντας να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε. Εκεί και οι συγγενείς, προσπαθώντας από τα αποθέματα κουράγιου να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους τους. Εκεί και οι φίλοι του. Όλοι εκεί, στο στερνό αντίο, με την υπόσχεση πως θα ζει πάντα στις καρδιές τους.

Η.Γ.

*Στους οικείους του εκλιπόντος ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια και ο Κύριος να τους δίδει την εξ Ύψους δύναμη και παρηγορία.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ. Υπογραφές για τουριστική επένδυση από το Κατάρ!


Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση επιχειρηματιών από το Κατάρ στην Κυπαρισσία. Τις προηγούμενες μέρες εκπρόσωποι των επιχειρηματιών με συνεργάτες τους βρέθηκαν στην Κυπαρισσία, όπου είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις με ιδιοκτήτες γης στην περιοχή του «Καρτελά».

Σύμφωνα, μάλιστα........................

με πληροφορίες, ήδη μπήκαν οι πρώτες υπογραφές για την αγοραπωλησία δεκάδων στρεμμάτων και έπονται κι άλλες. Όπως έχει γίνει γνωστό, ελληνική εταιρεία που συνεργάζεται με μεγαλοεπενδυτές από το Κατάρ έχει αναλάβει να έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες γης και να προχωρήσει στην αγορά οικοπέδων που εκτείνονται από την περιοχή του «Καρτελά» φτάνοντας μέχρι το «Σεργιάνι», για τη μεγάλη τουριστική επένδυση.

Οι ξένοι επενδυτές, μετά από έρευνα, επέλεξαν την Κυπαρισσία, επειδή διαθέτει όλα τα εχέγγυα για υποδομές μεγάλου εύρους προστατεύοντας το περιβάλλον, είναι σε κομβικό σημείο και συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει άμεση επαφή με τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους από την Αθήνα και είναι πολύ κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους! Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών από το Κατάρ για την επένδυση καθώς και ο σχεδιασμός είναι γνωστά, μάλιστα, στον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Χάρη Παμπούκη.

Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...