Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Τα πρώτα 10.000 μπουκάλια ελαιολάδου από τους Γαργαλιάνους φορτώθηκαν για την Κίνα!

Ξεχωριστής σημασίας και ιστορική ήταν η χθεσινή μέρα για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων. 

Το πρωί, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, φορτώθηκαν σε.................................  κοντέινερ της COSCO 10.000 μπουκάλια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με προορισμό την Κίνα! Ικανοποίηση, χαρά και συγκίνηση διακατείχε τα μέλη της διοίκησης του Συνεταιρισμού, καθώς βλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν να πιάνουν τόπο, ενώ με αυτή την πρώτη εξαγωγική δραστηριότητα στην Κίνα ανοίγονται τεράστιες προοπτικές! 

 Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Τάσος Προσηλιακός, σημείωσε: «Για μας σήμερα είναι ξεχωριστή μέρα! Κάνουμε την αρχή, μετά από πολλές προσπάθειες, επίπονες προσπάθειες μηνών, για ένα εξαγωγικό άνοιγμα στην αγορά της Κίνας! Είναι το πρώτο φορτίο, σήμερα, που θα δώσουμε. Είναι 10.000 μπουκάλια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 500 ml και 750 ml, με την ονομασία “Πιθάρι”. Εντός του Απριλίου έχουμε συμφωνήσει ότι θα φύγει και το δεύτερο κοντέινερ, στο οποίο θα είναι πεντόλιτρα». Αναφερόμενος στην ποιότητα του λαδιού που ο Συνεταιρισμός κρατά και θα κρατήσει, τόνισε: «Θα υπάρχει συνεχόμενη ροή προς την Κίνα, γιατί είναι μεγάλη αγορά. Θα υπάρχει και ταυτόχρονη χρηματοδότηση, με ανέκκλητες πιστώσεις. Πιστεύουμε και μας έχουν διαβεβαιώσει, πως θα έχουμε καλή συνέχεια». Επιπρόσθετα, μίλησε για τις εξαγωγές σε άλλες χώρες και τη συμμετοχή σε εκθέσεις, λέγοντας: «Έχουμε κάνει προσπάθειες και σε άλλες χώρες. Είμαστε κοντά σε μία εξαγωγική δραστηριότητα και σε μιαν άλλη περιοχή της Ασίας. Δίνουμε λάδι και στην Ουγγαρία, τυποποιημένο, ενώ στις 12 Απριλίου συμμετέχουμε στην Έκθεση “Hermes Expo” της Νέας Υόρκης. Επίσης, θα συμμετάσχουμε στις 8 Μαΐου στην Έκθεση στο Πεκίνο της Κίνας». Κλείνοντας ευχαρίστησε τους παραγωγούς «που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, που αφήνουν λάδι στο Συνεταιρισμό και το εμπιστεύονται να το διαχειριστεί ο Συνεταιρισμός, προς όφελος και του Συνεταιρισμού και δικό τους. Να τους πω να εμπιστεύονται το Συνεταιρισμό, ανοίγουμε νέες προοπτικές, είναι η μόνη λύση για να κερδίσουμε κάτι ως παραγωγοί. Πλέον, το χύμα λάδι είναι καταστροφή για όλους μας και πρέπει να καταλάβουμε ότι η μόνη λύση είναι η τυποποίηση και οι εξαγωγές». 

 Σημειώνεται πως ο Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων ιδρύθηκε το 1949 και από το 2008 προχώρησε σε εκσυγχρονισμό των κτηριακών του εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων επεξεργασίας του ελαιοκάρπου, δημιουργώντας μια πρότυπη μονάδα. Με μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, έχει καταξιωθεί ως μια μοντέρνα, πρωτοποριακή, εύρωστη, δυναμική, παραγωγική μονάδα. Οι δραστηριότητές του καλύπτουν όλο το φάσμα “καλλιέργεια- παραγωγή, αποθήκευση, διήθηση, τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου”. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο “Πιθάρι” είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των ελαιοπαραγωγών - μελών του Συνεταιρισμού, ενώ θεωρείται και είναι ένα από τα καλύτερα λάδια. Ασυναγώνιστο σε γεύση και άρωμα, χάρη στις μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων καταναλωτών τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Επίσης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων έχει εγκαταστήσει και εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή για την καλλιέργεια της ελιάς και έχει πιστοποιηθεί κατά Agro 2-1, Agro 2-2. Στο δε ελαιοτριβείο και το τυποποιητήριο έχει αναπτύξει και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2005. 



 Του Ηλία Γιαννόπουλου - ΘΑΡΡΟΣ


Διαβάστε Περισσότερα...

Με κάρτα το αγροτικό πετρέλαιο, τρέχουν οι αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ

Το σύστημα φθηνού αγροτικού πετρελαίου με κάρτα για κάθε αγρότη ξεχωριστά προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών. Κεντρικό ρόλο στο νέο σύστημα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της.................................. Agrenda, έχει αναλάβει ο όμιλος Πειραιώς-ΑΤΕ, λόγω της υλικοτεχνικής υποδομής που διαθέτει. 

 Την ίδια ώρα, με καθυστέρηση ξεκίνησε η διαδικασία για την επιστροφή ΦΠΑ με τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να ανοίγει στις 2 Απριλίου. 

 Εάν εφαρμοστεί το νέο σύστημα και χωρίς προβλήματα, τότε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σε πετρέλαιο που θα έχουν οι παραγωγοί με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2013. 

Τα στοιχεία από τις δηλώσεις θα χρησιμοποιηθούν για τον ορισμό ενός πλαφόν κατανάλωσης, πάνω από το οποίο ο αγρότης θα πληρώνει κανονικά το πετρέλαιο. 

 Αυτή την περίοδο, η επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών αναζητά την επίλυση κι άλλων τέτοιων μικροπροβλημάτων που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν από την άμεση εφαρμογή της «κάρτας». 

 Στις 2 Απριλίου η υποβολή των δηλώσεων για την επιστροφή ΦΠΑ 

 Από τις 2 Απριλίου μπορούν να υποβάλουν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος αιτήσεις για την επιστροφή ΦΠΑ στις κατά τόπους εφορίες και συνεταιρισμούς, όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη. 

 Στο κείμενο της εγκυκλίου αναφέρεται, επίσης, ότι όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων, θα πρέπει να υποβληθούν ξανά, ενώ θεσπίζεται και αμοιβή 8 ευρώ ανά δήλωση από το Δημόσιο προς τους συνεταιρισμούς. Υπενθυμίζεται ότι για τη φετινή χρονιά το ποσοστό της επιστροφής έχει καθοριστεί στο 6% από 11% που ήταν πέρυσι. Διαβάστε αναλυτικό αποκλειστικό ρεπορτάζ για το πώς θα υλοποιηθεί το σύστημα φθηνού αγροτικού πετρελαίου, στην Agrenda του Σαββάτου, 6 Απριλίου. 

 Agronews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Ανακοίνωση δικαιούχων του Μέτρου 132 για τη Συμμετοχή Γεωργών σε Συστήματα Ποιότητας Τροφίμων

Συνεχίζεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των δικαιούχων του Μέτρου 132 του Π.Α.Α. «Συμμετοχή Γεωργών σε Συστήματα για την Ποιότητα Τροφίμων», το οποίο αφορά τη στήριξη παραγωγών που θα εντάξουν το σύνολο ή μέρος των εκμεταλλεύσεών τους στα συστήματα της βιολογικής παραγωγής αλλά και της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη Φυτική Παραγωγή (AGRO 2). Ειδικότερα...................................... πραγματοποιήθηκε η 8η κατά σειρά ανάρτηση αποτελεσμάτων των έως σήμερα ολοκληρωμένων, Διοικητικών Ελέγχων των αιτήσεων πληρωμής που κατατέθηκαν από τους δικαιούχους της 1ης Πρόσκλησης του Μέτρου 132. 

Επιπρόσθετα, για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, αναλυτικά το αποτέλεσμα κάθε αίτησης πληρωμής είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της εφαρμογής του Μέτρου 132 www.metro132.gr (είσοδος χρηστών με κωδικό ασφαλείας). 

 Οι αναρτημένες καταστάσεις θα ενημερώνονται συνεχώς καθώς ο έλεγχος θα ολοκληρώνεται και νέα αποτελέσματα θα διαβιβάζονται από τις αρμόδιες για τον έλεγχο Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Η ενημέρωση των καταστάσεων θα συνοδεύεται από νέα Ανακοίνωση. Κάθε ενδιαφερόμενος που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει ένσταση κατά των αποτελεσμάτων εντός χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την επομένη της δημοσιοποίησης του αποτελέσματος της εν λόγω αίτησης, ημερομηνία που αναφέρεται στην δημοσιευμένη κατάσταση. 

Μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις» αναφέρει το έγγραφο του ΥπΑΑΤ, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών. Οι ενστάσεις υποβάλλονται στην ΕΥΕ ΠΑΑ (Μονάδα Β2, Λ. Αθηνών 54-56, 104 41 Αθήνα), η οποία τις εξετάζει κι ενημερώνει για το αποτέλεσμα τον δικαιούχο, τον ενιστάμενο, εφόσον δεν είναι το ίδιο πρόσωπο, καθώς και την αρμόδια ΔΑΟΚ. 

 ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΔΩ: 

 http://www.agrotikianaptixi.gr/index.php?obj=1c94d7ee62364576


Διαβάστε Περισσότερα...

Συνολικά 333 τελικά οι εγκρίσεις για το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ για το 2012 προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ

 Στην έγκριση του προγράμματος του 2012 που αναφέρεται σε επιχορηγήσεις εγκαταστάσεων αντιχαλαζικών δικτύων σε καλλιέργειες αμπελιών, ροδιάς, κερασιάς, δαμασκηνιάς, νεκταρινιού, βερίκοκου, μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών και ακτινιδίου προχώρησε η διοίκηση του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά...................................... εγκρίθηκαν 333 αιτήσεις παραγωγών σε διάφορες περιοχές της χώρας (από τις 500 αιτήσεις που είχαν αρχικά κατατεθεί). 

Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 5,3 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του 2012 έφθανε τα 10 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζουμε ότι για το πρόγραμμα του 2011 ο οργανισμός είχε εγκρίνει 347 αιτήσεις φυσικών και νομικών προσώπων από τις 447 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί συνολικά για το πρόγραμμα. Οι αιτήσεις, που εγκρίθηκαν, αφορούσαν 4.186 στρέμματα αμπελοειδών και δενδρωδών καλλιεργειών. 

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος του 2011– σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ - των εγκεκριμένων αιτήσεων για εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών, ανερχόταν σε 5.049.020,73 ευρώ, ενώ για τις εγκεκριμένες αιτήσεις ανεμομεικτών στα 134.000 ευρώ. Όσον αφορά το πρόγραμμα του 2013, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες έχει εγκριθεί το κονδύλι των 10 εκατ. ευρώ. 

Στην επόμενη φάση αναμένεται η προκήρυξη του ΕΛΓΑ προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, οι οποίες συνήθως ξεκινούν τον Ιούλιο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

 Agrotypos.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Πως εξελίσσεται η διαδικασία των εντάξεων δικαιούχων στα προγράμματα της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Την πορεία προς την ένταξη για τις δράσεις της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που προκηρύχθηκαν το 2012, επιχειρεί να καταγράψει στις επόμενες γραμμές του παρακάτω ρεπορτάζ του ο.................................... ΑγροΤύπος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βιολογική Γεωργία έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και τώρα βρισκόμαστε στην διαδικασία των ενστάσεων. 

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα γίνει οριστική κατάταξη, θα ακολουθήσει η ένταξη και μετά η υπογραφή των συμβάσεων. Μια διαδικασία, για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο θα διαρκέσει. Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και στη Βιολογική Κτηνοτροφία, ωστόσο για τη συγκεκριμένη δράση του ΠΑΑ κάποιες ΔΑΟΚ δεν έχουν τελειώσει ακόμα ούτε τον πρώτο έλεγχο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως, το επόμενο διάστημα το ΥπΑΑΤ θα ανακοινώσει την αύξηση του συνολικού ποσού για την δράση, ο προϋπολογισμός της οποίας αρχικά έφθανε τα 20 εκατ. ευρώ. Η δράση 1.1 «Βιολογική γεωργία» έχει προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή γεωπόνοι μελετητές αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι καθυστέρησε πολύ να ανοίξει η εφαρμογή ώστε να περάσουν οι ΔΑΟΚ τις ενστάσεις. «Από ότι μαθαίνουμε πριν περίπου δέκα ημέρες άνοιξαν. Ωστόσο μαθαίνω ότι η εφαρμογή έχει διάφορα πρόβλημα, χάθηκαν στοιχεία που εισήχθησαν από τις ΔΑΟΚ. Γενικώς έχουμε την εντύπωση ότι πηγαίνουμε μπρος – πίσω», μας τονίζουν χαρακτηριστικά. 

 Δικαιούχοι Βιολογικής Γεωργίας 

Σύμφωνα με την προκήρυξη της δράσης, δικαιούχοι των ενισχύσεων της δράσης 1.1 μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως: α. επαγγελματίες αγρότες β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: αα. Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος. ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο. 

 Δικαιούχοι βιολογικής Κτηνοτροφίας 

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη ως δικαιούχοι των ενισχύσεων της δράσης 2.1 μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως: α. επαγγελματίες αγρότες β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: αα. Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος. ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο. 

 Agrotypos.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Μεγάλα περιθώρια διείσδυσης για τα ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα στη Βραζιλία

Με διαρκώς αυξανόμενο αστικό πληθυσμό και μια μεσαία τάξη της οποίας το διαθέσιμο εισόδημα ενισχύεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για τρόφιμα αυξάνει σταθερά στη Βραζιλία, καθιστώντας την ελκυστικό προορισμό για την εξαγωγή ειδών στα οποία δε....................................... διαθέτει αυτάρκεια, όπως είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές. 

Βέβαια οι εξαγωγές της Ελλάδας βαίνουν μειούμενες, αποκαλύπτοντας ωστόσο αρκετά περιθώρια διείσδυσης για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ενώ εντύπωση προκαλείτ ο γεγονός ότι ακόμη και στη μακρινή αυτή χώρα, επενδύουν στους συνεταιρισμούς. Το ελαιόλαδο και οι ελιές αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα και η Βραζιλία έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο για τα συγκεκριμένα είδη. Ωστόσο όπως επισημαίνεται σε μελέτη του γραφείου ΟΕΥ Αγίου Παύλου στη Βραζιλία «το μερίδιο της Ελλάδας στις εισαγωγές αυτές είναι πολύ χαμηλό, με την αγορά να κυριαρχείται από ελαιόλαδα Πορτογαλίας και ελιές Αργεντινής». Η είσοδος στη βραζιλιάνικη αγορά δεν είναι εύκολη, αφενός λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, και αφετέρου δεδομένων των αυστηρών εισαγωγικών διατυπώσεων και προδιαγραφών συμμόρφωσης των προϊόντων με τα βραζιλιανά πρότυπα. Ωστόσο, πρόκειται για μια αγορά που προφανώς δεν μπορεί να αγνοηθεί, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας να έχουν συλλογικές εξαγωγικές προσπάθειες, για την επίτευξη του κρίσιμου μεγέθους, που θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη κάλυψη, ανταγωνιστικές τιμές, σταθερή προσφορά και επιμερισμό του κόστους προώθησης και διαχείρισης της εξαγωγικής προσπάθειας. 

 Μειωμένες οι εξαγωγές της Ελλάδας 

 Το 2011 η Βραζιλία έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιολάδου όλων των ειδών στον κόσμο. Μεταξύ 2009 και 2012 οι εισαγωγές της σε παρθένο ελαιόλαδο αυξάνονταν με ρυθμό σχεδόν 21% το χρόνο τόσο στην ποσότητα, όσο και στην αξία. Οι μόνες χώρες που έχουν αξιοποιήσει τη διαρκώς αυξανόμενη βραζιλιανή ζήτηση για παρθένο ελαιόλαδο, είναι οι Πορτογαλία, Ισπανία και Χιλή, των οποίων οι εξαγωγές αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα με υψηλότερο ρυθμό, αν και σε τελείως διαφορετικό μεταξύ τους επίπεδο, σε απόλυτες τιμές. Έτσι, η Πορτογαλία έχει κυρίαρχη θέση κατέχοντας περισσότερο από το μισό της βραζιλιάνικης αγοράς παρθένου ελαιολάδου, ενώ το 2012 βελτίωσε περαιτέρω τη θέση της. Παρόλα αυτά πάντως, οι εξαγωγές της Ελλάδας βαίνουν μειούμενες με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει μια θέση στην κατάταξη των προμηθευτριών παρθένου ελαιολάδου της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,7% των εισαγωγών της και μάλιστα με την ακριβότερη μέση τιμή ανά κιλό προϊόντος, με εξαίρεση τη Γαλλία, η οποία προφανώς εξάγει ελάχιστες ποσότητες σε μια εξειδικευμένη αγορά.

Επενδύουν στους συνεταιρισμούς 

 Η Βραζιλία έχει, για την ώρα, πολύ μικρή παραγωγή ελαιολάδου. Η κρατική εταιρεία Empresa de Pesquisa Agropecuaria de Minas Gerais (Epamig) παρουσίασε τελικό προϊόν για πρώτη φορά το 2010, μετά από σχεδόν 30 χρόνια έρευνας για την προσαρμογή του ελαιόδεντρου στο τοπικό κλίμα. Αν και η παραγωγή της είναι ακόμα μικρή (εκτίμηση για 10.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου το 2013), φαίνεται ότι κινείται δυναμικά για τη διάδοση της καλλιέργειας, με την παραγωγή 30.000 δενδρυλλίων ελιάς κατ’ έτος, αλλά και για την παραγωγή τελικού προϊόντος, με τη συγκέντρωση της συγκομιδής ενός συνεταιρισμού 55 παραγωγών της πολιτείας Minas Gerais. 

 Paseges.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Καθάρισαν τη σιδηροδρομική γραμμή από Καλό Νερό έως Κυπαρισσία

Τη σιδηροδρομική γραμμή από Καλό Νερό έως Κυπαρισσία καθάρισαν.................................. την Πέμπτη και την Παρασκευή συνεργεία εργατών του Δήμου Τριφυλίας. 

 Σε δηλώσεις που έκαναν υπάλληλοι του ΟΣΕ και από το Δήμο έγινε γνωστό ότι στις 14 Απριλίου θα επισκεφθεί την Κυπαρισσία εκδρομικό τρένο. 

 Η φωτογραφία είναι από το tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Σύσκεψη για αντιδιαβρωτική προστασία στο Καλό Νερό

Σύσκεψη τεχνικού περιεχομένου για το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας που σχεδιάζεται να γίνει στο Καλό Νερό έγινε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας. Σε αυτή συζητήθηκαν στοιχεία του έργου με εκπροσώπους της ΜΚΟ "Αρχέλων" και του ΕΛΚΕΘΕ -το οποίο έχει ζητήσει ο σύλλογος να γνωμοδοτήσει επί του έργου- χωρίς όμως αυτή η...................................... γνωμοδότηση να είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα, όπως τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, σημειώνοντας πως αρμόδιες υπηρεσίες για την έγκρισή του είναι αυτές του ΥΠΕΚΑ. 

 Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας επισήμανε: «Η ΜΚΟ "Αρχέλων" έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το έργο αυτό πιστεύοντας ότι δυσκολεύει την κίνηση των χελωνών προς την παραλία για τις φωλιές τους και έχει ζητήσει την γνωμοδότηση από το ΕΛΚΕΘΕ. Είχε έρθει λοιπόν ο συνεργάτης του ΕΛΚΕΘΕ να δει την παραλία και να καταθέσει την γνώμη του. Από την συζήτηση που έγινε, προέκυψε ότι δεν αρκεί κανείς να βλέπει μόνο την παραλία, αλλά και να διαβάσει τη μελέτη που προβλέπει την συγκεκριμένη αυτή εργασία. Εμεί πιστεύουμε ότι η μελετήτρια του έργου σαφώς έχει λάβει υπόψη της και την προστασία της χελώνας. Υστερα από αίτηση που μας υπέβαλε η ΜΚΟ "Αρχέλων", θα παραχωρήσουμε όλα τα στοιχεία του φακέλου προς το ΕΛΚΕΘΕ να λάβει υπόψη του το τι ακριβώς προβλέπει η μελέτη. Την γνώμη του και τις κρίσεις του θα συζητήσουμε σε μια νέα συνάντηση εδώ όπου θα είναι παρούσα και η μελετήτρια, προκειμένου να διευκρινιστούν ορισμένα σημεία. Οσον αφορά την δημοτική αρχή έχουμε δηλώσει πως είμαστε αμετακίνητοι οπαδοί της συνύπαρξης της χελώνας με τον άνθρωπο. Επομένως ό,τι παρεμβάσεις γίνονται στην περιοχή, είτε αφορούν δημόσια είτε ιδιωτικά έργα, θα πρέπει να γίνονται σε μια λογική ισορροπίας ώστε και η ανάπτυξη να υπηρετείται και τα βασικά στοιχεία του περιβάλλοντος να μην καταργούνται». Απαντώντας ωστόσο σε ερώτημά μας σχετικά με το πόσο βαρύνουσα θα είναι η γνωμοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ επισήμανε: «Δεν νομίζω ότι θα είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα, διότι δεν είναι το ΕΛΚΕΘΕ αρμόδιο να εκφράσει την γνώμη του. Αρμόδια όργανα για να εγκρίνουν την μελέτη είναι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Θυμίζουμε ότι από τις υπηρεσίες της Μεσσηνίας έχουν προχωρήσει αυτές οι μελέτες και ουσιαστικά βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των περιβαλλοντικών μελετών». 

 Να σημειώσουμε ότι στην σύσκεψη επίσης συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης, ο πρόεδρος της ΤΚ Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γιώργος Γκόνης, η υπεύθυνη της ΜΚΟ "Αρχέλων" για την Πελοπόννησο Παναγιώτα Θεοδώρου και ο εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ Χρήστος Αναγνώστου. 

 Κώστας Μπούρας - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

Διαρρήξεις σε πιτσαρία και μίνι μάρκετ στα Φιλιατρά

Διαρρήξεις σε πιτσαρία και μίνι μάρκετ στα Φιλιατρά σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης. Οι διαρρήκτες............................ στις 4.30πμ της Παρασκευής έκαναν διάρρηξη σε μίνι μάρκετ παίρνοντας απορρυπαντικά και τρόφιμα. 

 Διάρρηξη έγινε και σε πιτσαρία όπου οι διαρρήκτες πήραν ένα πορτοφόλι με ταυτότητες και χαρτιά τα οποία βρέθηκαν έξω από άλλο κατάστημα πολλά μέτρα μακριά. 

Έρευνες διεξάγει το Α.Τ. Φιλιατρών 


 Η φωτογραφία είναι από eleftheriaonline.gr


Διαβάστε Περισσότερα...