Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Παγκάκια, πραγματικά, εκτρώματα μπροστά στο Κάστρο της Κυπαρισσίας... Και μετά, κάποιοι φελλοί λένε ότι ο Δήμος έχει "αισθητική"... Πάρτε τα στη μάπα!

Δε χρειάζεται να γράψουμε πολλά...

Οι φωτογραφίες "μιλάνε" από μόνες τους....

Δείτε και "καμαρώστε" την.................


αισθητική του Δήμου Κυπαρισσίας...

Γιατί, όχι και του ίδιου του Δημάρχου και λυπούμαστε αν δεν του "αρέσουν" αυτά που γράφουμε, αλλά όλα, ΌΛΑ, γίνονται είτε κατόπιν εντολής του ή με τη σύμφωνη γνώμη του...

Εκτός και αν, οι συνεργάτες του - Αντιδήμαρχοι τον γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, οπότε, αν αυτό συμβαίνει (που δε συμβαίνει) ας τους καταγγείλει και... "σουτάρισμα"...

Όμως κάθε άλλο παρά τον "γράφουν" οι Αντιδήμαρχοι!

Εκτελούν πιστά τις εντολές του και είναι οι δικοί του, εναπομείναντες, άνθρωποι...


Τί έχουν να πουν μετά και από αυτό το "κρούσμα" όλοι εκείνοι που κατά καιρούς μας "λιβανίζουν" με γλυκά και ωραία λογάκια για το Δήμαρχο Κυπαρισσίας, την αισθητική του και την ποιότητά του???....

Πάρτε στη μάπα την αισθητική και την ποιότητα! Με τα εκτρώματα αυτά...


Μην προσπαθήσουν, πάλι (ανεπιτυχώς βέβαια) να ψελλίσουν το παραμικρό γιατί για πολλοστή φορά θα εκτεθούν...***Ελήφθη το μήνυμα, "γυμνοσάλιαγκες"???


Διαβάστε Περισσότερα...

Πολεοδομικές Μελέτες - Προτελευταία η Μεσσηνία.


Ομάδα εργασίας για την πορεία των μελετών ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ όλων των περιοχών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συγκροτήσει το περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ Πελοποννήσου και τα αποτελέσματα της έρευνάς της παρουσιάσθηκαν τις προηγούμενες ήμερες σε ειδική ημερίδα στην Τρίπολη.

Η έρευνα διήρκεσε περίπου 2 χρόνια, ενώ για τη Μεσσηνία φαίνεται πως 8 Δήμοι εκπονούν μελέτη χωρικού σχεδιασμού σε σύνολο 31, ποσοστό μόλις 25,8%.
Οι μελέτες αυτές καλύπτουν 2.991 στρέμματα, δηλαδή το 34,4% περίπου της επιφάνειας του νομού.
Σε σχέση με τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα...............

πρωτεία κρατά ο Νομός Κορινθίας, με τις σχετικές μελέτες που εκπονούνται να καλύπτουν το 92% (!) περίπου της επιφάνειάς του.
Πάντως, από την ομάδα εργασίας διευκρινίσθηκε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας κάποιες μελέτες προχώρησαν σε επόμενο επίπεδο/ στάδιο.

Στοιχεία Περιφέρειας
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε η αγρονόμος/τοπογράφος – μηχανικός Βασιλική Αλεξοπούλου. Πριν την παρουσίαση εξήγησε ότι η ομάδα εργασίας είχε ως στόχο τη συλλογή πληροφοριών που αφορούν στο επίπεδο προόδου των μελετών ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ από τα αρμόδια στελέχη των Δήμων και των Κοινοτήτων.
Ο μηχανικός Τάσος Μαγκαφώσης ανέφερε ότι το ΤΕΕ αποφάσισε να διερευνήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χωροταξικός σχεδιασμός στους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου δέκα χρόνια μετά την ισχύ του νόμου 2508/97. Συμπλήρωσε δε ότι ένα παράγωγο αλλά κρίσιμο συμπέρασμα από τη διαδικασία της έρευνας, φαίνεται να είναι η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Χωροταξίας στο πλαίσιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επί συνόλου 1.781 πόλεων και οικισμών (απογραφή ΕΣΥΕ 2001), για τους 1.745 που έχουν πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΕΠΑ) έγινε καθορισμός ορίων.
Για τις 36 πόλεις και οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων στο πλαίσιο της ΕΠΑ εγκρίθηκαν 31 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), εκ των οποίων 5 τροποποιήθηκαν κατά την πορεία εφαρμογής τους.
Για το σύνολο της Περιφέρειας έχει εγκριθεί 1 Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ0Ε) στα όρια 1 Δήμου.
Σε 8 πόλεις και οικισμούς υλοποιούνται: Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αστικής Ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες από το ΠΕΠ σε 6 πόλεις και Ολοκληρωμένα Τοπικά Προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης σε εφαρμογή της Habitat Agenda στις άλλες 2.
Επί συνόλου 100 Δήμων και 7 Κοινοτήτων βρίσκονται σε εξέλιξη:
30 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) – Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) για τους 34 Δήμους, με 2 ΓΠΣ να
εκπονούνται με διαδημοτική συνεργασία 6 Δήμων.
9 Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) [5 με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ και 4 από το ΕΠ Αγροτική Ανάπτυξη &
Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου] για 49 Δήμους. Σε 1 από αυτούς υλοποιείται ταυτόχρονα και Ολοκληρωμένο Τοπικό Πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης σε εφαρμογή της Habitat Agenda.

5 νομοί
Ειδικά για τις περιοχές της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΤΕΕ, οι Δήμοι που εκπονούν μελέτη χωρικού σχεδιασμού ανέρχονται σε 8 σε σύνολο 31, ποσοστό 25,8%. Οι μελέτες αυτές καλύπτουν 2.991 στρέμματα, δηλαδή το 34,4% περίπου της επιφάνειας του νομού.
Σε ό,τι αφορά την Αρκαδία, οι Δήμοι και οι Κοινότητες που εκπονούν μελέτη χωρικού σχεδιασμού είναι 4 σε σύνολο 23, ποσοστό 17,4%. Οι μελέτες αυτές καλύπτουν 1.194 στρέμματα, δηλαδή το 27% περίπου της επιφάνειας του νομού.
Στη Λακωνία ο αριθμός των Δήμων που εκπονούν μελέτη χωρικού σχεδιασμού ανέρχεται σε 4, σε σύνολο 22, ποσοστό 18,8%, ενώ 1 βρίσκεται στη διαδικασία ανάθεσης. Οι μελέτες αυτές καλύπτουν 609 χλμ., δηλαδή το 21% περίπου της επιφάνειας του νομού.
Στο Νομό Αργολίδας 6 Δήμοι εκπονούν μελέτη χωρικού σχεδιασμού σε σύνολο 16, ποσοστό 37,5%, ενώ 5 βρίσκονται στην έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης.
Τέλος, στην Κορινθία, 13 Δήμοι, σε σύνολο 15, εκπονούν μελέτη χωρικού σχεδιασμού, ποσοστό 86,7%, ενώ 1 βρίσκεται στη διαδικασία ανάθεσης. Οι μελέτες αυτές καλύπτουν 2.093 χλμ., δηλαδή το 92% περίπου της επιφάνειας του νομού.

Μεσσηνία
Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, από τους 9 οικισμούς (έδρες Δήμων) που ανήκουν σε οικιστικό επίπεδο 2ου και 3ου ενισχυμένου (σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη ιεράρχηση από Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Πελοποννήσου), μελέτες ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ εκτελούν 4 Δήμοι και συγκεκριμένα: Καλαμάτας, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Λεύκτρου.
Από τους 5 οικισμούς (έδρες Δήμων) που ανήκουν στο οικιστικό επίπεδο 4ου ενισχυμένου, κανένας Δήμος δεν εκτελεί μελέτη χωρικών ρυθμίσεων.
Από τους 6 Δήμους που έχουν οικισμό ή οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001, οι μισοί εκπονούν μελέτη ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ.
Το σύνολο των Δήμων στη Μεσσηνία που εκπονούν ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ είναι και παραλιακοί.
Μόλις 1 μελέτη από τις 7 έχει προκηρυχτεί ή επιβλέπεται από την αρμόδια για θεσμοθέτηση περιφερειακή Υπηρεσία ΔΙΠΕΧΩ Πελοποννήσου. Ωστόσο, στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι σε πολλές περιπτώσεις η επίβλεψη-παρακολούθηση γίνεται από μηχανικούς ανεξαρτήτου εμπειρίας και γνωστικού αντικειμένου.
Εν κατακλείδι, για τη Μεσσηνία εξάγεται το συμπέρασμα ότι μικρός αριθμός Δήμων έχουν πολεοδομικά ενεργοποιηθεί και εκτελούν μελέτη χωρικών ρυθμίσεων. Επιπλέον, αυτοί που εκπονούν τέτοιες μελέτες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις, τα πιθανά αίτια των οποίων αποδόθηκαν σε τρεις βασικούς λόγους:
• οι χρονοβόρες διαδικασίες διαβούλευσης
• οι καθυστερήσεις από την πλευρά των Δημόσιων Υπηρεσιών να γνωμοδοτήσουν για τη μελέτη
• οι καθυστερήσεις που έχουν προκύψει από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην έγκριση των μελετών (συμπληρωματικές μελέτες που απαιτούνται: όπως στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επιπλέον γεωλογικές μελέτες).
Επίσης, παρατηρείται έλλειψη καθορισμού προτεραιότητας στο σχεδιασμό στο νομό (προτεραιότητα σε περιοχές, πιέσεις χρήσεων γης - οικολογικά ευαίσθητες περιοχές κ.λπ.).
Τέλος, κατά τη διεξαγωγή της έρευνας μεγάλος αριθμός Δήμων αναφέρθηκε σε έλλειμμα ενημέρωσης και εξεύρεσης πηγών χρηματοδότησης.
Δυστυχώς, στην έρευνα δεν έδωσε στοιχεία για το ΓΠΣ ο Δήμος Μεσσήνης.
Οι Δήμοι της Μεσσηνίας που δεν εξασφάλισαν χρηματοδότηση για σύνταξη ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ είναι: Αβίας, Παπαφλέσσα, Οιχαλίας, Πύλου, Ανδρούσας, Νέστορος, Αρφαρών, Βουφράδος, Χιλιοχωρίων, Μελιγαλά, Ανδανίας.
Οι Δήμοι που δεν έχουν εντάξει τέτοια μελέτη στο τεχνικό τους πρόγραμμα γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες είναι: Είρας, Αριστομένους (δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση), Κοινότητα Τριπύλας.
Οι Δήμοι που εκπονούν μελέτη ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ αλλά έχουν καθυστερήσει σημαντικά (είτε σε συγκέντρωση στοιχείων είτε σε γνωμοδοτήσεις Υπηρεσιών), είναι: Λεύκτρου, Κυπαρισσίας, Καλαμάτας, Γαργαλιάνων, Θουρίας, Αίπειας.


Της Βίκυς Βετουλάκη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Πυροσβεστική - Προβλήματα εν όψει καλοκαιριού...


Προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη φετινή χρονιά ενδέχεται να δημιουργήσει η ανάκληση της παραχώρησης της χρήσης των δύο οχημάτων που είχε διαθέσει πέρσι η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, όπως παραδέχθηκε απαντώντας σε ερώτησή μας ο διοικητής της, αντιπύραρχος Χαρ. Αφάλης.
Ο κ. Αφάλης δήλωσε...................

άγνοια για τους λόγους που ανακλήθηκε η παραχώρησή τους και πρόσθεσε ότι η απουσία τους θα δημιουργήσει προβλήματα. Ζήτησε να καλυφθεί το κενό με ένα όχημα από αυτά που διαθέτει ο Δήμος Καλαμάτας και ένα από το Δήμο Αβίας.

«Αν διατεθούν, δε θα έχουμε πρόβλημα. Αν όχι, θα είναι πρόβλημα. Προσωπικά, θα ήθελα τα οχήματα αυτά, τα οποία είχα εντάξει στον αντιπυρικό σχεδιασμό», είπε χαρακτηριστικά.
Προβλήματα εμφανίζουν και οι 18 χωματερές που ελέγχθηκαν από ειδική τριμελή επιτροπή σε διάφορα σημεία του νομού. Οι ελλείψεις αφορούν σε γενικές γραμμές στην έλλειψη αντιπυρικών ζωνών των 50 μέτρων, οι περιφράξεις των περισσοτέρων ήταν ελλιπείς, δεν υπήρχαν εκσκαφικά μηχανήματα, ενώ πολλές από αυτές συνορεύουν με ρέματα.

Οι χωματερές
Όπως μας εξήγησε ο κ. Αφάλης, συντάχθηκαν οι εκθέσεις και αναμένονται οι υπογραφές των υπολοίπων μελών της επιτροπής, προκειμένου να σταλούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον εισαγγελέα και να κοινοποιηθούν από την Περιφέρεια στους Δήμους, προκειμένου να συμμορφωθούν επακριβώς με όσα προστάζει η σχετική νομοθεσία. Οι χωματερές, σύμφωνα με τη σχετική πυροσβεστική διάταξη, θα πρέπει να διαθέτουν περίφραξη με δικτυωτό συρματόπλεγμα, ύψους 2,5 μέτρων τουλάχιστον σε ολόκληρο το χώρο της απόρριψης, να υπάρχει διάνοιξη αποψιλωμένης βλάστησης ζώνης πλάτους τουλάχιστον 50 μ. περιμετρικά της περίφραξης, να διαθέτουν επαρκή αριθμό σκαπτικών εργαλείων και ικανή ποσότητα ή παροχή νερού και άνοιγμα λάκκου 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες του εδάφους. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες για την απαγόρευση ανάμματος φωτιάς. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι στο 4, θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε και βυτιοφόρο όχημα.

Προετοιμασία
Όσον αφορά στην προετοιμασία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας θα προσλάβει από την 1η Απριλίου 101 εποχικούς υπαλλήλους, των οποίων ανανεώνονται οι συμβάσεις από το 2003, αναμένεται η άφιξη δύο νέων πυροσβεστικών οχημάτων που θα ενισχύσουν το στόλο των οχημάτων της υπηρεσίας, ενώ έχει σταλεί έγγραφο στους δημάρχους του νομού να οριστούν ομάδες πυρασφάλειας (και να περιλαμβάνονται τα κινητά τηλέφωνα των συμμετεχόντων σε αυτές), αλλά και να συγκαλέσουν τα Τοπικά Συντονιστικά Όργανα, στα οποία θα παραστεί και αξιωματικός της Πυροσβεστικής, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Επίσης, έχει ζητηθεί να είναι σε ετοιμότητα τα πυροσβεστικά οχήματα που έχουν δωρηθεί από διάφορους φορείς και το προσωπικό τους, ώστε με εντολή της υπηρεσίας να επέμβουν άμεσα και, κυρίως, τα οχήματα αυτά να μη χρησιμοποιούνται σε αλλότριες εργασίες.
Ζητήσαμε, επίσης, από τους δημάρχους έλεγχο όλων των κρουνών και των πηγών νερού στην περιοχή ευθύνης τους, αλλά και να προβούν στη συντήρηση του αγροτικού και οδικού δικτύου της περιοχής ευθύνης τους. «Αν δεν υπάρχει προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων, θα υπάρχει, όπως αντιλαμβάνεστε, πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία του νομού 30 υδατοδεξαμενές των 300 κυβικών, ανοιχτού τύπου, για υδροληψία από ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί η μόνιμη παροχή από πηγές ή ποτάμια για να είναι έτοιμες. «Χωρίς νερό οι δεξαμενές είναι σαν να μην υπάρχουν» υπογράμμισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα όποια προβλήματα θα έχουν ξεπεραστεί έως την 1η Μαΐου, οπότε ξεκινά η αντιπυρική περίοδος.
Ακόμη, αναμένεται χορήγηση πυροσβεστικού υλικού από το αρχηγείο, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, όπου θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες φορείς όλος ο σχεδιασμός για τη φετινή χρονιά
Και για φέτος προβλέπεται η στάθμευση 2 PZL στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώ η φετινή χρονιά θα έχει μια καινοτομία. Ο χάρτης της δασοπυρόσβεσης για τη Μεσσηνία βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή στο επιχειρησιακό κέντρο. Έτσι, πλέον, σε μία πυρκαγιά ο χειριστής πυροσβέστης θα μπορεί να δίνει πληροφορίες στον επικεφαλής και στους πυροσβέστες στην κατάσβεση για τα στοιχεία της περιοχής (δεξαμενές νερού, κρουνοί κ.λπ.).
Ο κ. Αφάλης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων σε συνεργασία με τη Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Επικινδυνότητα
Τέλος, γνωστοποίησε πως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόσκλησης πυρκαγιάς σε δασικές – αγροτικές εκτάσεις, οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Έτσι, απαγορεύεται να ανάβεται ή να διατηρείται φωτιά για οποιονδήποτε σκοπό στην ύπαιθρο και εντός δασών ή δασικών εκτάσεων ή πλησίον αυτών και μέχρις απόστασης 300 μέτρων, καθώς και η άσκηση διαφόρων δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά. Οι ιδιοκτήτες ή οι εκμεταλλευτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται στην αποψίλωσή τους από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών.
Την ίδια υποχρέωση έχουν το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα, Οργανισμοί κ.λπ., εφόσον είναι κάτοχοι τέτοιων χώρων.
Στους χώρους αυτούς, απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς, από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"Διαβάστε Περισσότερα...

Δικαιώματα - Μετά το Πάσχα οι αιτήσεις για μεταβιβάσεις


Μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης του 2010, όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο διευθυντής Επιδοτήσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Κώστας Πέτροβας.

«Έχει έρθει η εγκύκλιος των μεταβιβάσεων από τον...............

ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουμε την καταληκτική ημερομηνία που είναι η 17η Μαΐου για όλες τις περιπτώσεις, έχουμε τα έντυπα, αλλά δε μπορούμε να ξεκινήσουμε ακόμη, επειδή δεν έχουμε τη μοναδιαία αξία που χρειάζεται για να γίνει η μεταβίβαση. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα, οπότε θα βγάλουμε και ανακοίνωση για να ενημερώσουμε πότε ξεκινάμε, που θα απευθύνονται οι παραγωγοί και τι δικαιολογητικά χρειάζονται».
Με αφορμή το γεγονός ότι όσοι έχουν επιδότηση κάτω από 200 ευρώ φέτος δε θα την πάρουν, ο κ. Πέτροβας σημειώνει ότι θα υπάρξουν πολλές μεταβιβάσεις, αφού σε εκείνους που δε θα εισπράξουν τα χρήματα, δίνεται το δικαίωμα να κάνουν μεταβίβαση.
Ωστόσο, κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα υπάρξει παρακράτηση δικαιώματος, σε όλους τους γεωργούς, εκτός από δύο περιπτώσεις: η μία είναι εάν πρόκειται για κληρονομιά και η άλλη για όσους κάνουν έναρξη γεωργικής δραστηριότητας στην Εφορία.

Της Μαρίας Νίκα - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"Διαβάστε Περισσότερα...

Σταθερά χαμηλές οι τιμές χύμα ελαιολάδου σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία...


Σταθερά χαμηλές, με ελαφρές διακυμάνσεις κατά περιοχές, παραμένουν οι τιμές του χύμα ελαιολάδου τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΔΗΚ...................

στην Κρήτη κυμάνθηκαν από 2,10-2,35 ευρώ, στην Πελοπόννησο μεταξύ 2,20-2,33 ευρώ, ενώ ελαφρά χαμηλότερες 2,10-2,20 ήταν στην Λέσβο. Στην Ισπανία, η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 2,09, ενώ η μέγιστη που αντιστοιχεί με στις δικές μας ποιότητες (οξ.0,3) ήταν 2,31 και η ελάχιστη 1,98. Στην Ιταλία την εβδομάδα από 8 έως 14 Μαρτίου, ήταν 2,45-3,10 ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες κατά περιοχές στους πίνακες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ www.paseges.gr

Διαβάστε Περισσότερα...

Αντιδράσεις για τον λογιστικό προσδιορισμό του φόρου των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών


Σε απεργία ενδέχεται να προχωρήσει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στον...............

λογιστικό προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος των επαγγελματιών του κλάδου.

«Αφού η κυβέρνηση επιμένει να εισπράττουμε ΦΠΑ 10% από τους καταναλωτές και ζητά την αυξημένη φορολόγησή μας με έξοδα λειτουργικά και διοικητικά τα οποία θα επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής τουλάχιστον 20%, είναι αναμενόμενο να αυξηθούν οι τιμές στις λαϊκές αγορές και σε όλα τα σημεία πώλησης επιβαρύνοντας τον καταναλωτή» αναφέρει η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ο κλάδος δεν αντιδρά στο μέτρο των ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές, αλλά στα βιβλία εσόδων - εξόδων Β' κατηγορίας για όλη τη δραστηριότητα (καλλιέργεια - διάθεση προϊόντων στις λαϊκές) και στο λογιστικό προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος, διότι υπάρχει πρόβλημα με τα παραστατικά των εξόδων.


paseges.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Κομισιόν: Η οικονομική κρίση, ακόμα μεγαλύτερη μάστιγα για τους μικρούς παραγωγούς


"Ορισμένοι παραγωγοί έχουν πληγεί σκληρότερα από άλλους" παραδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ και μέλους της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σπύρου Δανέλλη, που ανέδειξαν ότι το εισόδημα και η βιωσιμότητα των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων όχι απλώς πλήττεται από την οικονομική κρίση, αλλά πλήττεται και αναλογικά περισσότερο από των μεγάλων, ανεξαρτήτως κλάδου παραγωγής, γεγονός που προξενεί αδικία και απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Η Επιτροπή...............

αποφεύγοντας να αναφερθεί στην αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων, παραπέμπει στη δυνατότητα εφαρμογής μιας πιο στοχευμένης πολιτικής για τη στήριξη εισοδήματος, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και την εξαίρεση από τις άμεσες πληρωμές ατόμων των οποίων οι γεωργικές δραστηριότητες συνιστούν ασήμαντο μέρος του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων τους ή όσων ατόμων έχουν μόνο ως περιφερειακό επιχειρηματικό στόχο τις γεωργικές δραστηριότητες. Παραπέμπει επίσης στη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των μέτρων ανάπτυξης της υπαίθρου.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του θέματος από τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), η Επιτροπή απάντησε ότι "ο τρόπος κατανομής των πληρωμών στον πρώτο και τον δεύτερο πυλώνα της ΚΓΠ θα επανεξετασθεί, ώστε να διασφαλισθεί ότι τα κονδύλια χρησιμοποιούνται κατά τον πλέον αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο", ενώ "εξετάζει εάν τα υφιστάμενα μέσα μπορούν να προσαρμοστούν περαιτέρω για να βοηθήσουν τους γεωργούς να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους όσον αφορά τις τιμές και την παραγωγή και εάν τυχόν νέα μέσα θα μπορούν να παρέχουν προστιθέμενη αξία κατά τρόπο αποτελεσματικό ως προς το κόστος".


paseges.grΔιαβάστε Περισσότερα...

Παρουσίαση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.


Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, στις 12.30μμ, παρουσία των ΥφΟΙΑΝ, κ.κ. Στ. Αρναουτάκη, και Μ. Μπόλαρη, του Γ.Γ. Επενδύσεων, κ. Γ. Πετράκου, και του Γ.Γ. Βιομηχανίας, κ. Αλ. Φούρλα, με θέμα την παρουσίαση των ακολούθων τεσσάρων προγραμμάτων:...............

1. Πράσινη δραστηριότητα 2010

2. Πράσινες υποδομές

3. Ενίσχυση εξωστρέφειας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης, Υπόδησης, Δέρματος

4. Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
Η συνέντευξη τύπου θα δοθείστο Υπουργείο, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 119 (ισόγειο).Διαβάστε Περισσότερα...

Πασχαλινές γιορτές: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές...


Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών , δίνει τις παρακάτω συμβουλές στους Έλληνες Καταναλωτές, που αφορούν τα είδη διατροφής του Πασχαλινού τραπεζιού, προκειμένου να γνωρίζουν , τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν:.............

1. Προμήθεια Τροφίμων- Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

- Να αγοράζουν κρέατα, που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρεμασμένα από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητας του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου που προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρέατα, και άλλα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά, κ.λ.π.).Επειδή τις μέρες αυτές παρασκευάζονται και μαγειρεύονται περισσότερα τρόφιμα από αυτά που άμεσα καταναλώνονται, πρέπει τα μαγειρεμένα φαγητά να μη μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 24 ώρες.2. Οδηγίες για προμήθεια κρέατος

Απαγορεύεται αυστηρά η σφαγή ζώντων ζώων κτηνοτροφίας(αρνιά, κατσίκια κλπ) εκτός νομίμων σφαγείων. Το αντίθετο ενδεχόμενα αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

- Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2-5 βαθμούς C για το νωπό και- 18 βαθμούς C και χαμηλότερη για τα κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς χώρους.-2-- Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

-Το χρώμα της σφραγίδας, μας πληροφορεί, για την προέλευση του κρέατος, που αγοράζουμε

- Τα Ελληνικά και τα προερχόμενα από Χώρες της Ε.Ε, αμνοερίφια φέρουν σφραγίδα " γαλάζιου" χρώματος και επί πλέον αναγράφουν τον τόπο ή τη Χώρα προέλευσης

- Τα εισαγόμενα από Τρίτες Χώρες, φέρουν σφραγίδα " καστανού" χρώματος και αναγράφουν επίσης τη Χώρα προέλευσης.

3. Προμήθεια αυγών

Η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας.

- Διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας (χύμα) επιτρέπεται με την προϋπόθεση, ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και ημερομηνία ωοτοκίας . .

- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με την ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

- Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από την διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

- Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

- Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος , με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

- Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

- Μετά τον βρασμό τα αυγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.

Τα αυγά ταξινομούνται , σε 3 κατηγορίες:

XL= πολύ μεγάλο ( πάνω από 73 γρ )

L = μεγάλο ( από63-73 γρ )

Μ = μεσαίο ( από 53-63 γρ.)

S = μικρό ( από 53 γρ. )-3-4. ΣοκολάτεςΠροσοχή στην αγορά σοκολατένιων αυγών. Προσέχουμε την ετικέτα, για να αποφύγουμε την απομίμηση καθώς και την ημερομηνία λήξης.5. Λαχανικά

Τα λαχανικά , πριν χρησιμοποιηθούν χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.

Προσοχή

Δεν πρέπει αυτές τις μέρες του Πάσχα να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αρνίσιου κρέατος, το οποίο είναι πλούσιο σε λίπος και σε χοληστερίνη γιατί μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία μας.Διαβάστε Περισσότερα...

Χωρίς δώρο Πάσχα φέτος τα ταξί...


Tο επιβατικό κοινό των ταξί δεν θα επιβαρυνθεί κατά €1 για τις μετακινήσεις του, καθώς οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν............

κατά την εορταστική περίοδο να μη ζητήσουν από τους πελάτες τους την καταβολή του καθιερωμένου δώρου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί, λόγω της οικονομικής κρίσης και την απεδέχθη το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «θετική».Διαβάστε Περισσότερα...

Παρελθόν οι στροφές της Μεγαλόπολης - Στην κυκλοφορία από σήμερα το τμήμα Αθήναιο - Λεύκτρο!


Παρελθόν από σήμερα θα αποτελούν οι στροφές της Μεγαλόπολης αφού στις 12 το μεσημέρι ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, στον ανισόπεδο κόμβο του Αθήναιου (Ασέα), θα παραδώσει στην κυκλοφορία το τμήμα Αθήναιο - Λεύκτρο του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα.

Το νέο τμήμα, στο οποίο περιλαμβάνονται...............

και οι δύο Σήραγγες Ραψομάτη, (μία ανά κατεύθυνση) έχει μήκος περίπου 15 χλμ, διαχωρισμένες κατευθύνσεις με κεντρική νησίδα ασφαλείας και διατομή δύο λωρίδων + Λ.Ε.Α. ανά κατεύθυνση.

Με την παράδοσή του παρακάμπτονται οι επικίνδυνες στροφές της Μεγαλόπολης και αναβαθμίζεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας.
Επίσης, συντομεύει σημαντικά ο χρόνος διαδρομής των μετακινουμένων από και προς τη Μεγαλόπολη, τη Μεσσηνία και τη νότια Ηλεία.

Σε πρώτη φάση, η σύνδεση του νέου τμήματος Αθήναιο - Λεύκτρο με την υπάρχουσα εθνική οδό θα γίνεται σε δύο κυκλικούς κόμβους, στο ύψος του Αθήναιου (Ασέα) και Λεύκτρου (Μεγαλόπολη), αντίστοιχα.
Διαβάστε Περισσότερα...

Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ


«Τὴ Αγία καὶ Μεγάλη Τρίτη, τῆς τῶν δέκα Παρθένων παραβολῆς, τῆς ἐκ τοῦ ἱεροῦ Εὐαγγελίου, μνείαν ποιούμεθα»


Κατά την Αγία και Μεγάλη Τρίτη τελούμε την ανάμνηση της παραβολής των Δέκα Παρθένων. Οι θείοι Πατέρες όρισαν την αγία αυτή ημέρα να θυμηθούμε μια από τις πιο παραστατικές και διδακτικές παραβολές του Κυρίου μας.

Η συνοδοιπορία με το Χριστό μας προς το Θείο Πάθος δεν θα πρέπει να............

είναι τυπική και απλά συναισθηματική, αλλά να είναι ολοκληρωτική συμμετοχή στην εν Χριστώ πορεία και να συνοδεύεται από οντολογική αλλαγή του είναι μας. Η ενθύμηση της παραβολής των δέκα παρθένων είναι μια άριστη πνευματική άσκηση για να μην διαφεύγει από τη σκέψη μας η επερχόμενη μεγάλη, επιφανής και συνάμα φοβερή ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου μας.

Οι παρθένες είναι οι ψυχές μας και η προμήθεια λαδιού για το λυχνάρι είναι ο επίγειος συνεχής αγώνας για να κάνουμε το θέλημα του Θεού, να κάνουμε έργα ευποιίας, να παραμερίζουμε από την ύπαρξή μας συνεχώς όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι παρείσακτα στη φύση μας και αντιστρατεύονται την πνευματική μας πρόοδο και τελείωση. Το λυχνάρι είναι η παρρησία μας μπροστά στο Θεό.

Οι φρόνιμες παρθένες συμβολίζουν τις αγαθής προαίρεσης ψυχές, οι οποίες ζουν αδιάκοπα την λαχτάρα της ένωσής τους με το Νυμφίο της Εκκλησίας, τον σωτήρα Χριστό. Γι’ αυτό αγωνίζονται αέναα να αποκτούν αρετές και πνευματική προκοπή και να περιθωριοποιούν όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία αντιστρατεύονται την ένωσή τους με το Θεό. Οι μωρές παρθένες συμβολίζουν τις ράθυμες, αδιάφορες και εν πολλοίς εχθρικά προς το Χριστό διατελούσες ψυχές. Είναι εκείνες οι ψυχές οι οποίες απορροφημένες από την υλιστική ευδαιμονία, αδιαφορούν για την πνευματική πρόοδο και την εν Χριστώ σωτηρία.

Η Εκκλησία μας καλεί να είμαστε έτοιμοι για να υποδεχθούμε , τον ουράνιο Νυμφίο, τον Κύριο Ιησού, ο Οποίος θα έρθει αιφνιδίως, είτε ειδικώς κατά την στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικώς κατά την Δευτέρα Παρουσία.

Επίσης μας καλεί, φέρνοντας ενώπιόν μας την παραβολή των ταλάντων να καλλιεργήσουμε και να αυξήσουμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Κύριος.

Κοντάκιον Ἦχος β'

«Τὴν ὥραν ψυχή, τοῦ τέλους ἐννοήσασα, καὶ τὴν ἐκκοπήν, τῆς συκῆς δειλιάσασα, τὸ δοθὲν σοὶ τάλαντον, φιλοπόνως ἔργασαι ταλαίπωρε, γρηγοροῦσα καὶ κράζουσα. Μὴ μείνωμεν ἔξω τοῦ νυμφῶνος Χριστοῦ».

«Να σκέπτεσαι, ψυχή μου, την ώρα του τέλους σου και να αισθάνεσαι φόβο (καθώς θα θυμάσαι) το πάθημα της συκιάς που (ξεράθηκε και) κόπηκε. Έτσι, ταλαίπωρη ψυχή μου, να εργάζεσαι με επιμέλεια, για να αξιοποιήσεις τα χαρίσματα που σου έδωσε ο Θεός. Κι αυτό, μένοντας άγρυπνος και φωνάζοντας, προσοχή μη τυχόν και μείνουμε έξω από το νυμφώνα του Χριστού (από τη Βασιλεία Του)».

Ὁ Οἶκος

«Τὶ ῥαθυμεῖς ἀθλία ψυχή μου; τὶ φαντάζη ἀκαίρως μερίμνας ἀφελεῖς; τὶ ἀσχολεὶς πρὸς τὰ ῥέοντα; ἐσχάτη ὥρα ἐστὶν ἀπάρτι, καὶ χωρίζεσθαι μέλλομεν τῶν ἐνταῦθα, ἕως καιρὸν κεκτημένη, ἀνάνηψον κράζουσα. Ἡμάρτηκά σοὶ Σωτήρ μου, μὴ ἐκκόψης με, ὥσπερ τὴν ἄκαρπον συκήν, ἀλλ' ὡς εὔσπλαγχνος Χριστέ, κατοικτείρησον, φόβω κραυγάζουσαν. Μὴ μείνωμεν ἔξω τοῦ νυμφῶνος Χριστοῦ».

«Γιατί αδιαφορείς, άθλια ψυχή μου; Γιατί φέρνεις στη φαντασία σου άκαιρα σ’ ανόητες φροντίδες; Γιατί καταγίνεσαι με πράγματα παροδικά; Φτάνει η τελευταία ώρα και πρόκειται να χωριστούμε από τα γήινα. Όσο ακόμα έχεις καιρό, σύνελθε και φώναξε: Έχω αμαρτήσει. Σωτήρα μου, σ’ Εσένα. Μη με κόψεις από την ρίζα σαν την άκαρπη συκιά, αλλά ως σπλαχνικός που είσαι, Χριστέ, λυπήσου με, τώρα που με φόβο κραυγάζω: Προσοχή μη τυχόν και μείνουμε έξω από το νυμφώνα του Χριστού (από τη Βασιλεία Του)».

Ευαγγελική περικοπή

«15 Τότε πορευθέντες οἱ Φαρισαῖοι συμβούλιον ἔλαβον ὅπως αὐτὸν παγιδεύσωσιν ἐν λόγῳ. 16 καὶ ἀποστέλλουσιν αὐτῷ τοὺς μαθητὰς αὐτῶν μετὰ τῶν Ἡρῳδιανῶν λέγοντες· Διδάσκαλε, οἴδαμεν ὅτι ἀληθὴς εἶ καὶ τὴν ὁδὸν τοῦ Θεοῦ ἐν ἀληθείᾳ διδάσκεις, καὶ οὐ μέλει σοι περὶ οὐδενός· οὐ γὰρ βλέπεις εἰς πρόσωπον ἀνθρώπου· 17 εἰπὲ οὖν ἡμῖν, τί σοι δοκεῖ; ἔξεστι δοῦναι κῆνσον Καίσαρι ἢ οὔ· 18 γνοὺς δὲ ὁ Ἰησοῦς τὴν πονηρίαν αὐτῶν εἶπε· Τί με πειράζετε, ὑποκριταί; 19 ἐπιδείξατέ μοι τὸ νόμισμα τοῦ κήνσου. οἱ δὲ προσήνεγκαν αὐτῷ δηνάριον. 20 καὶ λέγει αὐτοῖς· Τίνος ἡ εἰκὼν αὕτη καὶ ἡ ἐπιγραφή; 21 λέγουσιν αὐτῷ· Καίσαρος· τότε λέγει αὐτοῖς· Ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ Θεοῦ τῷ Θεῷ. 22 καὶ ἀκούσαντες ἐθαύμασαν, καὶ ἀφέντες αὐτὸν ἀπῆλθον. 23 Ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ προσῆλθον αὐτῷ Σαδδουκαῖοι, οἱ λέγοντες μὴ εἶναι ἀνάστασιν, καὶ ἐπηρώτησαν αὐτὸν 24 λέγοντες· Διδάσκαλε, Μωσῆς εἶπεν, ἐάν τις ἀποθάνῃ μὴ ἔχων τέκνα, ἐπιγαμβρεύσει ὁ ἀδελφὸς αὐτοῦ τὴν γυναῖκα αὐτοῦ καὶ ἀναστήσει σπέρμα τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ. 25 ἦσαν δὲ παρ' ἡμῖν ἑπτὰ ἀδελφοί· καὶ ὁ πρῶτος γαμήσας ἐτελεύτησε, καὶ μὴ ἔχων σπέρμα ἀφῆκε τὴν γυναῖκα αὐτοῦ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ· 26 ὁμοίως καὶ ὁ δεύτερος καὶ ὁ τρίτος, ἕως τῶν ἑπτά. 27 ὕστερον δὲ πάντων ἀπέθανε καὶ ἡ γυνή. 28 ἐν τῇ οὖν ἀναστάσει τίνος τῶν ἑπτὰ ἔσται ἡ γυνή; πάντες γὰρ ἔσχον αὐτήν. 29 ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· Πλανᾶσθε μὴ εἰδότες τὰς γραφὰς μηδὲ τὴν δύναμιν τοῦ Θεοῦ· 30 ἐν γὰρ τῇ ἀναστάσει οὔτε γαμοῦσιν οὔτε ἐκγαμίζονται, ἀλλ' ὡς ἄγγελοι Θεοῦ ἐν οὐρανῷ εἰσι. 31 περὶ δὲ τῆς ἀναστάσεως τῶν νεκρῶν οὐκ ἀνέγνωτε τὸ ῥηθὲν ὑμῖν ὑπὸ τοῦ Θεοῦ λέγοντος, 32 ἐγώ εἰμι ὁ Θεὸς Ἀβραὰμ καὶ ὁ Θεὸς Ἰσαὰκ καὶ ὁ Θεὸς Ἰακώβ; οὐκ ἔστιν ὁ Θεὸς Θεὸς νεκρῶν, ἀλλὰ ζώντων. 33 καὶ ἀκούσαντες οἱ ὄχλοι ἐξεπλήσσοντο ἐπὶ τῇ διδαχῇ αὐτοῦ. 34 Οἱ δὲ Φαρισαῖοι ἀκούσαντες ὅτι ἐφίμωσε τοὺς Σαδδουκαίους, συνήχθησαν ἐπὶ τὸ αὐτό, 35 καὶ ἐπηρώτησεν εἷς ἐξ αὐτῶν, νομικὸς, πειράζων αὐτόν καὶ λέγων· 36 Διδάσκαλε, ποία ἐντολὴ μεγάλη ἐν τῷ νόμῳ; 37 ὁ δὲ Ἰησοῦς ἔφη αὐτῷ· Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου· 38 αὕτη ἐστὶ πρώτη καὶ μεγάλη ἐντολή. 39 δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῇ· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. 40 ἐν ταύταις ταῖς δυσὶν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται κρέμανται. 41 Συνηγμένων δὲ τῶν Φαρισαίων ἐπηρώτησεν αὐτοὺς ὁ Ἰησοῦς 42 λέγων· Τί ὑμῖν δοκεῖ περὶ τοῦ Χριστοῦ; τίνος υἱός ἐστι; λέγουσιν αὐτῷ· Τοῦ Δαυῒδ. 43 λέγει αὐτοῖς· Πῶς οὖν Δαυῒδ ἐν Πνεύματι Κύριον καλεῖ αὐτὸν λέγων, 44 εἶπεν ὁ Κύριος τῷ Κυρίῳ μου, κάθου ἐκ δεξιῶν μου ἕως ἂν θῶ τοὺς ἐχθρούς σου ὑποπόδιον τῶν ποδῶν σου; 45 εἰ οὖν Δαυῒδ καλεῖ αὐτὸν Κύριον, πῶς υἱὸς αὐτοῦ ἐστι; 46 καὶ οὐδεὶς ἐδύνατο αὐτῷ ἀποκριθῆναι λόγον, οὐδὲ ἐτόλμησέ τις ἀπ' ἐκείνης τῆς ἡμέρας ἐπερωτῆσαι αὐτὸν οὐκέτι.

1 Τότε ὁ Ἰησοῦς ἐλάλησε τοῖς ὄχλοις καὶ τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ 2 λέγων· Ἐπὶ τῆς Μωσέως καθέδρας ἐκάθισαν οἱ γραμματεῖς καὶ οἱ Φαρισαῖοι. 3 πάντα οὖν ὅσα ἐὰν εἴπωσιν ὑμῖν τηρεῖν, τηρεῖτε καὶ ποιεῖτε, κατὰ δὲ τὰ ἔργα αὐτῶν μὴ ποιεῖτε· λέγουσι γὰρ, καὶ οὐ ποιοῦσι. 4 δεσμεύουσιν γὰρ φορτία βαρέα καὶ ἐπιτιθέασιν ἐπὶ τοὺς ὤμους τῶν ἀνθρώπων, τῷ δὲ δακτύλῳ αὐτῶν οὐ θέλουσι κινῆσαι αὐτά. 5 πάντα δὲ τὰ ἔργα αὐτῶν ποιοῦσι πρὸς τὸ θεαθῆναι τοῖς ἀνθρώποις, πλατύνουσι γὰρ τὰ φυλακτήρια αὐτῶν καὶ μεγαλύνουσι τὰ κράσπεδα τῶν ἰματίων αὐτῶν, 6 φιλοῦσι δὲ τὴν πρωτοκλισίαν ἐν τοῖς δείπνοις καὶ τὰς πρωτοκαθεδρίας ἐν ταῖς συναγωγαῖς 7 καὶ τοὺς ἀσπασμοὺς ἐν ταῖς ἀγοραῖς καὶ καλεῖσθαι ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων, ῥαββὶ ῥαββί. 8 ὑμεῖς δὲ μὴ κληθῆτε ῥαββί· εἷς γάρ ὑμῶν ἐστιν ὁ διδάσκαλος, ὁ Χριστός· πάντες δὲ ὑμεῖς ἀδελφοί ἐστε. 9 καὶ πατέρα μὴ καλέσητε ὑμῶν ἐπὶ τῆς γῆς· εἷς γάρ ἐστιν ὁ πατὴρ ὑμῶν, ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς. 10 μηδὲ κληθῆτε καθηγηταί· εἷς γάρ ὑμῶν ἐστιν ὁ καθηγητὴς, ὁ Χριστός. 11 ὁ δὲ μείζων ὑμῶν ἔσται ὑμῶν διάκονος. 12 ὅστις δὲ ὑψώσει ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, καὶ ὅστις ταπεινώσει ἑαυτὸν ὑψωθήσεται. 13 Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι κατεσθίετε τὰς οἰκίας τῶν χηρῶν καὶ προφάσει μακρὰ προσευχόμενοι· διὰ τοῦτο λήψεσθε περισσότερον κρίμα. 14 Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι κλείετε τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων· ὑμεῖς γὰρ οὐκ εἰσέρχεσθε, οὐδὲ τοὺς εἰσερχομένους ἀφίετε εἰσελθεῖν. 15 Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι περιάγετε τὴν θάλασσαν καὶ τὴν ξηρὰν ποιῆσαι ἕνα προσήλυτον, καὶ ὅταν γένηται, ποιεῖτε αὐτὸν υἱὸν γεέννης διπλότερον ὑμῶν. 16 Οὐαὶ ὑμῖν, ὁδηγοὶ τυφλοὶ, οἱ λέγοντες· ὃς ἂν ὀμόσῃ ἐν τῷ ναῷ, οὐδέν ἐστιν, ὃς δ' ἂν ὀμόσῃ ἐν τῷ χρυσῷ τοῦ ναοῦ ὀφείλει. 17 μωροὶ καὶ τυφλοί! τίς γὰρ μείζων ἐστίν, ὁ χρυσὸς ἢ ὁ ναὸς ὁ ἁγιάζων τὸν χρυσόν; 18 καί· ὃς ἂν ὀμόσῃ ἐν τῷ θυσιαστηρίῳ, οὐδέν ἐστιν, ὃς δ' ἂν ὀμόσῃ ἐν τῷ δώρῳ τῷ ἐπάνω αὐτοῦ, ὀφείλει. 19 μωροὶ καὶ τυφλοί! τί γὰρ μεῖζον, τὸ δῶρον ἢ τὸ θυσιαστήριον τὸ ἁγιάζον τὸ δῶρον; 20 ὁ οὖν ὀμόσας ἐν τῷ θυσιαστηρίῳ ὀμνύει ἐν αὐτῷ καὶ ἐν πᾶσι τοῖς ἐπάνω αὐτοῦ· 21 καὶ ὁ ὀμόσας ἐν τῷ ναῷ ὀμνύει ἐν αὐτῷ καὶ ἐν τῷ κατοικήσαντι αὐτόν· 22 καὶ ὁ ὀμόσας ἐν τῷ οὐρανῷ ὀμνύει ἐν τῷ θρόνῳ τοῦ Θεοῦ καὶ ἐν τῷ καθημένῳ ἐπάνω αὐτοῦ. 23 Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι ἀποδεκατοῦτε τὸ ἡδύοσμον καὶ τὸ ἄνηθον καὶ τὸ κύμινον, καὶ ἀφήκατε τὰ βαρύτερα τοῦ νόμου, τὴν κρίσιν καὶ τὸν ἔλεον καὶ τὴν πίστιν· ταῦτα δὲ ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι. 24 ὁδηγοὶ τυφλοί, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες! 25 Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι καθαρίζετε τὸ ἔξωθεν τοῦ ποτηρίου καὶ τῆς παροψίδος, ἔσωθεν δὲ γέμουσιν ἐξ ἁρπαγῆς καὶ ἀδικίας. 26 Φαρισαῖε τυφλέ, καθάρισον πρῶτον τὸ ἐντὸς τοῦ ποτηρίου καὶ τῆς παροψίδος, ἵνα γένηται καὶ τὸ ἐκτὸς αὐτῶν καθαρόν. 27 Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι παρομοιάζετε τάφοις κεκονιαμένοις, οἵτινες ἔξωθεν μὲν φαίνονται ὡραῖοι, ἔσωθεν δὲ γέμουσιν ὀστέων νεκρῶν καὶ πάσης ἀκαθαρσίας. 28 οὕτω καὶ ὑμεῖς ἔξωθεν μὲν φαίνεσθε τοῖς ἀνθρώποις δίκαιοι, ἔσωθεν δέ μεστοὶ ἐστε ὑποκρίσεως καὶ ἀνομίας. 29 Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι οἰκοδομεῖτε τοὺς τάφους τῶν προφητῶν καὶ κοσμεῖτε τὰ μνημεῖα τῶν δικαίων, 30 καὶ λέγετε· εἰ ἦμεν ἐν ταῖς ἡμέραις τῶν πατέρων ἡμῶν, οὐκ ἂν ἦμεν κοινωνοὶ αὐτῶν ἐν τῷ αἵματι τῶν προφητῶν. 31 ὥστε μαρτυρεῖτε ἑαυτοῖς ὅτι υἱοί ἐστε τῶν φονευσάντων τοὺς προφήτας. 32 καὶ ὑμεῖς πληρώσατε τὸ μέτρον τῶν πατέρων ὑμῶν. 33 ὄφεις, γεννήματα ἐχιδνῶν! πῶς φύγητε ἀπὸ τῆς κρίσεως τῆς γεέννης; 34 διὰ τοῦτο ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστέλλω πρὸς ὑμᾶς προφήτας καὶ σοφοὺς καὶ γραμματεῖς, καὶ ἐξ αὐτῶν ἀποκτενεῖτε καὶ σταυρώσετε, καὶ ἐξ αὐτῶν μαστιγώσετε ἐν ταῖς συναγωγαῖς ὑμῶν καὶ διώξετε ἀπὸ πόλεως εἰς πόλιν, 35 ὅπως ἔλθῃ ἐφ' ὑμᾶς πᾶν αἷμα δίκαιον ἐκχυνόμενον ἐπὶ τῆς γῆς ἀπὸ τοῦ αἵματος Ἄβελ τοῦ δικαίου ἕως τοῦ αἵματος Ζαχαρίου υἱοῦ Βαραχίου, ὃν ἐφονεύσατε μεταξὺ τοῦ ναοῦ καὶ τοῦ θυσιαστηρίου. 36 ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἥξει ταῦτα πάντα ἐπὶ τὴν γενεὰν ταύτην. 37 Ἱερουσαλὴμ Ἱερουσαλήμ, ἡ ἀποκτέννουσα τοὺς προφήτας καὶ λιθοβολοῦσα τοὺς ἀπεσταλμένους πρὸς αὐτήν! ποσάκις ἠθέλησα ἐπισυναγαγεῖν τὰ τέκνα σου ὃν τρόπον ὄρνις ἐπισυνάγει τὰ νοσσία ἑαυτῆς ὑπὸ τὰς πτέρυγας, καὶ οὐκ ἠθελήσατε. 38 ἰδοὺ ἀφίεται ὑμῖν ὁ οἶκος ὑμῶν ἔρημος. 39 λέγω γὰρ ὑμῖν, οὐ μή με ἴδητε ἀπ' ἄρτι ἕως ἂν εἴπητε, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Απολυτίκιον. Ήχος πλ. δ΄

«Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός,
καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα,
ἀνάξιος δὲ πάλιν, ὃν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα.
Βλέπε οὖν ψυχή μου, μὴ τῶ ὕπνω κατενεχθής,
ἵνα μῄ τῶ θανάτω παραδοθής,
καὶ τῆς βασιλείας ἔξω κλεισθής,
ἀλλὰ ἀνάνηψον κράζουσα.
Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεός,
διὰ τῆς Θεοτόκου ἐλέησον ἡμᾶς».

Μετάφρασις

«Ο Χριστός, ο Νυμφίος (της Εκκλησίας)
να, έρχεται ξαφνικά μέσα στην νύχτα.
Μακάριος αυτός που αγρυπνεί και τον περιμένει.
Αντίθετα, είναι ανάξιος εκείνος
που θα τον εύρει ράθυμο και αμελή.
Πρόσεχε, λοιπόν, ψυχή μου,
μη τυχόν και καταληφθείς από τον (πνευματικό) ύπνο,
για να μην παραδοθείς στον πνευματικό θάνατο,
Κι έτσι κλειστείς έξω από την (ουράνια) βασιλεία.
αλλά φρόντισε να συνέλθεις και φώναξε δυνατά:
Άγιος, άγιος, άγιος είσαι Εσύ ο Θεός μας.
δια της Θεοτόκου ελέησέ μας»

xfe.grΔιαβάστε Περισσότερα...