Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΡΑΔΥΑ ΜΕ "ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΨΕΙΣ" ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ, ΠΑΡΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ!...



Η χθεσινή βροχή δεν κατάφερε να σταθεί εμπόδιο στην εκδήλωση του Φεστιβάλ "Μεσσηνίας Όψεις" στο Κάστρο της Πύλου, που πραγματοποιήθηκε με ελαφρώς τροποποιημένο πρόγραμμα, αλλά με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερη επιτυχία!...



Οι Σύλλογοι της Μεσσηνίας που συμμετείχαν, άπαντες παρόντες με τα Μέλη τους, καθώς και κόσμος από κάθε γωνιά της Μεσσηνίας που θέλησε να τιμήσει το Φεστιβάλ και να στηρίξει την προσπάθεια - πρωτοβουλία αυτή στην οποία, αξίζει να σημειωθεί, συμμετείχαν ενεργά δεκάδες Σύλλογοι για να δείξουν, αναδείξουν και προωθήσουν τα ποιοτικά Μεσσηνιακά προϊόντα, τις τοπικές γεύσεις και τη διατροφική μας κουλτούρα...



Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, στον εσωτερικό χώρο του Κάστρου (λόγω της βροχής) έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, ταξιδεύοντας μελωδικά τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι του χάρισαν το θερμό χειροκρότημά τους!



Μάλιστα, σύντομα, όπως διαβεβαίωσε, θα είναι και πάλι κοντά μας, στη Μεσσηνία, για να δώσει μια "ολοκληρωμένη" συναυλία!



Οι Σύλλογοι, προσέφεραν σε όλους πλούσια και λαχταριστά εδέσματα που ετοίμασαν με ποιοτικά Μεσσηνιακά προϊόντα!



Δυστυχώς, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν μπόρεσαν να γίνουν οι ομιλίες των Πανεπιστημιακών Καθηγητών, οι οποίες ωστόσο θα γίνουν αφού το "Μεσσηνίας Όψεις" θα διοργανώσει ειδική εκδήλωση προσεχώς όπου και θα γίνου οι ομιλίες και θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι Σύλλογοι καθώς και η Έκθεση Φωτογραφίας...





*** Φωτογραφίες: Ανδρέας Γκόνης - "Περι Τέχνης Φωτογραφία" - Γαργαλιάνοι


Διαβάστε Περισσότερα...

Σκοπευτήριο στους Γαργαλιάνους...




Σκοπευτήριο πρόκειται να δημιουργηθεί στην τοποθεσία Αμμος ή Αγριλιά Μπάκα, στους Γαργαλιάνους, ιδιοκτησίας του τοπικού Σκοπευτικού Αθλητικού Συλλόγου “Αρτεμις”.

Από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία του σκοπευτηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα είναι σκοπευτήριο με πεδία βολής: σταθερού στόχου με πεδίο βολής 25 μέτρων, πρακτικής και πήλινου στόχου και βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, χώρο ιατρείου, χώρο αποθήκης, τουαλέτες, χώρο στάθμευσης, χώρο καντίνας και περίφραξη).

Οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν για 10 χρόνια.



*με πληροφορίες από την "Ελευθερία"


Διαβάστε Περισσότερα...

Τέσσερις οι Μεσσήνιοι στο “πείραμα του αιώνα” (CERN)!






Τέσσερις Μεσσήνιοι συμμετέχουν στο "πείραμα του αιώνα" (CERN), όπως γράφει η ''Ελευθερία"!





Πρόκειται για τoυς: Νίκο Σινάνη (από την Καλαμάτα), ο οποίος εργάζεται για την προετοιμασία του εγχειρήματος από το 1992 και είναι ερευνητής στην αρχιτεκτονική υπολογιστικών συστημάτων, Μάρθα Σπυροπούλου-Στασινάκη καθηγήτρια (από τη Μεσσήνη), Μανώλη Τσεσμελή (με καταγωγή από την Κορώνη) και Κώστα Φουντά (από την Πύλο).





Α, ρε Μεσσηνία... Τα παιδιά σου, παντού "μέσα", παντού "πρώτοι"!!!...


Οι Μεσσήνιοι διαπρέπουν, αλλά δυστυχώς η Μεσσηνία δεν έχει τη θέση που της αξίζει, της αρμόζει και δικαιωματικά της ανήκει! Είναι κρίμα και άδικο, ρε γαμώτο...






Διαβάστε Περισσότερα...

Γερμανοί δημοσιογράφοι: «Διαφυλάξτε την αυθεντικότητα της Μεσσηνίας!»



Τις ομορφιές της Μεσσηνίας, προκειμένου να τις προβάλλουν στη χώρα τους, γνώρισαν για πέντε ημέρες 7 Γερμανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο νομό από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Γερμανίας (Φρανκφούρτη), ενώ τους συνόδεψε ο προϊστάμενος του εκεί Γραφείου Ηλίας Γαλανός.

Λίγο πριν φύγουν οι 7 Γερμανοί μίλησαν για τις ομορφιές της Μεσσηνίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η αυθεντικότητά της, καθώς ο μαζικός τουρισμός έχει καταστρέψει πολλές όμορφες περιοχές.


Εντυπώσεις


Οι δημοσιογράφοι που φιλοξενήθηκαν είναι οι: Barbara Meixner από την εφημερίδα «Das Abenteuermagazin» του Μονάχου, Horst Schwartz από την εφημερίδα «Pressedienst Schwartz» του Βερολίνου, Wilfried Gratz, από το περιοδικό «Magazin am Wochenende - Gute Reise» της Νυρεμβέργης, Daniel J. Basler από το περιοδικό «Offenburger Tageblatt», Sabine Demm από την εφημερίδα «Frankfurter Rundschau – Fliegende Blδtter» της Φρανκφούρτης, Michael Wolf, από το περιοδικό «Karfunkel» της Στουτγάρδης και ο φωτογράφος του ίδιου περιοδικού Sabine Wolf.

Εκείνο που γοήτευσε περισσότερο τους Γερμανούς ήταν ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, και η φύση.Η Barbara Meixner, από το Μόναχο, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Μεσσηνία και ανέφερε ως ένα από τα πλεονεκτήματά της την αυθεντικότητα: «Μου άρεσε ιδιαίτερα αυτή η περιοχή της Ελλάδας. Κυρίως λόγω της μακράς ιστορίας της, μέρος της οποίας είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε αυτές τις ημέρες, μέσω της πολύ καλής ξενάγησης που μας έγινε. Η αυθεντικότητα της περιοχής είναι από τα μεγάλα της πλεονεκτήματά της κι αυτό που πρέπει να προστατέψετε στο εξής. Το να γίνει γνωστή η περιοχή είναι, βέβαια, κάτι αναγκαίο, αλλά θα ήταν κρίμα να αλλοιωθεί το ιδιαίτερο χρώμα της. Θα επισκεφθώ και στο μέλλον τη Μεσσηνία, γιατί θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο να απολαύσω αυτό το μοναδικό τοπίο και να βιώσω την καταπληκτική φιλοξενία, που έχει τις ρίζες της στο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της Ελλάδας».Έξι πράγματα δε θα ξεχάσει από τη Μεσσηνία ο Daniel Basler: την αίσθηση να είσαι μέσα στη θάλασσα με ανοικτά τα μάτια και να στριφογυρίζεις βλέποντας το φως του ηλίου να φτάνει ως το βυθό, το απίστευτο και μαγικό φως, το συνδυασμό βουνού και θάλασσας και τα σημεία με απίστευτη θέα, τη φιλικότητα των ανθρώπων, τα μνημεία διαφόρων περιόδων, το καλό φαγητό και κρασί και τη γεμάτη ζωντάνια και γοητεία νυχτερινή ζωή. «Φεύγω από έναν τόπο όπου πέρασα όμορφα και θα ήθελα να ξαναέρθω. Δεν αισθάνθηκα τουρίστας, αλλά επισκέπτης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ο μαζικός τουρισμός έχει καταστρέψει πολλά όμορφα μέρη. Η Μεσσηνία πρέπει να διατηρήσει την αυθεντικότητά της και να στοχεύσει σε ‘ποιοτικό τουρισμό’. Δηλαδή, σε αυτούς που θα μπορέσουν να εκτιμήσουν το δώρο ζωής που προσφέρει, αλλά και την ιστορική της κληρονομιά», πρόσθεσε.


«Προστατέψτε την»


Οι φυσικές ομορφιές, η ιστορία, η φιλοξενία και το καλό φαγητό πιστεύει το ζεύγος Michael και Sabine Wolf ότι είναι τα πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας. «Ελπίζουμε να μη γίνουν σε αυτή την όμορφη περιοχή τα λάθη που έγιναν αλλού. Δηλαδή, τουριστική ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος και της αυθεντικότητας της περιοχής. Συνεχίστε να καλείτε τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους και να τους δείχνετε την περιοχή σας. Είμαστε σίγουροι πως θα μπορέσουν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του όμορφου τόπου σας και της καταπληκτικής φιλοξενίας σας», τόνισαν. Παλιός φίλος της Μεσσηνίας είναι ο Wilfried Grδtz από τη Νυρεμβέργη, ο οποίος έρχεται στην περιοχή μας από το 1967. Όπως είπε, αισθάνεται Μεσσήνιος και χαριτολογώντας σημείωσε ότι κάθε φορά προσπαθεί να βαρεθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει. «Αγαπώ την ιστορία σας και δε σταματώ ποτέ τη μελέτη της. Αισθάνομαι πολύ όμορφα με αυτό που συμβαίνει στην Αρχαία Μεσσήνη. Σας συγχαίρω που δώσατε τη δυνατότητα και σε άλλους συναδέλφους μου να γνωρίσουν την περιοχή σας. Η Μεσσηνία πρέπει να βρει τη θέση της ανάμεσα στους ταξιδιωτικούς προορισμούς όσων ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περιοχές με πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον αλλά και ωραίο, φιλόξενο περιβάλλον», συμπλήρωσε.


Της Βίκυς Βετουλάκη




Διαβάστε Περισσότερα...

Ναρκωτικά - "Τα εκρηκτικά που σκοτώνουν"



Το "καφενείο" ξεκινάει σήμερα
(μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω καλοκαιριού) τη συνέχεια του βιβλίου
"Ναρκωτικά - Τα εκρηκτικά που σκοτώνουν"
του gianniotis.gr.


Είναι μια κοινωνική προσφορά του "καφενείου" και του συγγραφέα.


Τα Ναρκωτικά είναι μια σοβαρή απειλή που αφορά όλους μας.


Για να μην χτυπήσουν και τη δική μας πόρτα , πρέπει να είμαστε πληροφορημένοι.


Επισκεφτείτε το http://kafeneio-gr.blogspot.com/ για να ενημερωθείτε...


Ή κάντε "κλικ" για να διαβάσετε την ανάρτηση







Διαβάστε Περισσότερα...

Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Μεσσηνίας -






Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) Μεσσηνίας ενημερώνει όλους τους ενήλικες πολίτες (17 ετών και άνω), εργαζόμενους ή άνεργους, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, θρησκείας, καταγωγής κ.λπ., ότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα υλοποιήσει στην έδρα του δωρεάν προγράμματα Δία Βίου Εκπαίδευσης, διάρκειας 250 ωρών.


Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στα συγκεκριμένα προγράμματα ισχύει έως και 30 Σεπτεμβρίου (έπειτα από παράταση που δόθηκε προς εξυπηρέτηση των πολιτών).


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής τους καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00 – 17.00, στα γραφεία του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Μεσσηνίας, στη Διεύθυνση: Αντικάλαμος (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αντικαλάμου), τηλ. επικοινωνίας: 27210-94236, e-mail: mail@keen-kalam.mes.sch.gr.

Εάν υπάρχει ικανός αριθμός αιτούντων για τα συγκεκριμένα αντικείμενα, τότε συγκροτείται το αντίστοιχο τμήμα. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτούντων είναι μεγαλύτερος από 22 (μέγιστος αριθμός εκπαιδευόμενων ανά τμήμα), τότε οι αιτούντες κατατάσσονται με κλήρωση, που διενεργείται δημόσια και με την παρουσία των ενδιαφερομένων.


Τμήματα με λιγότερους από 15 εκπαιδευόμενους δεν μπορούν να ξεκινήσουν.


Μαζί με την αίτηση υποβάλλεται υποχρεωτικά και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου (για μετανάστες), καθώς και φωτοτυπία απολυτηρίου Λυκείου.


Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν είναι:


1. Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (για αποφοίτους τουλάχιστον Λυκείου)


Συμμετέχοντες: Ενήλικες απόφοιτοι τουλάχιστον ΛυκείουΔιάρκεια: 250 ώρες
ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Ενότητα 1: Το Φυσικό Περιβάλλον – Οικολογία και Ατμόσφαιρα – Κλιματική αλλαγή, 50 ώρες.


Ενότητα 2: Υδάτινοι Πόροι και η Διαχείρισή τους, 50 ώρες


Ενότητα 3: Απόβλητα και η Διαχείρισή τους, 50 ώρες


Ενότητα 4: Ενέργεια και Περιβάλλον, 50 ώρεςΕνότητα 5: Αειφόρος Ανάπτυξη, 50 ώρες


Εναρξη: Δευτέρα, 6-10-2008


Λήξη: Παρασκευή, 29-5-2009


Ώρες εκπαίδευσης: Δύο τρίωρα και ένα δίωρο ανά εβδομάδα –Διακοπές στις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα.


Αποδεικτικό παρακολούθησης: Πιστοποιητικό δια Βίου Εκπαίδευσης
2. Πολιτισμός – Τουρισμός – Περιφερειακή Ανάπτυξη (για αποφοίτους τουλάχιστον Λυκείου)Συμμετέχοντες: ενήλικες απόφοιτοι τουλάχιστον Λυκείου Διάρκεια: 250 ώρες


ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Ενότητα 1: Περιφερειακή Ανάπτυξη και Πολιτιστική: Βασικές θεωρητικές έννοιες, 50 ώρεςΕνότητα 2: Η πολιτική της Τοπικής Ανάπτυξης: Ενεργοποίηση ενδογενούς Δυναμικού στην Περιφέρεια, 50 ώρες


Ενότητα 3: Τουριστική Ανάπτυξη και Περιβάλλον, 50 ώρες


Ενότητα 4: Τουρισμός, Ανάπτυξη, Τεχνολογία (ΤΓΠΕ), 50 ώρες


Ενότητα 5: Τουρισμός, Πολιτισμός, Περιβάλλον, ανάπτυξη, 50 ώρες


Εναρξη: Δευτέρα, 6-10-2008


Λήξη: Παρασκευή, 29-5-2009


Ώρες εκπαίδευσης: Δύο τρίωρα και ένα δίωρο ανά εβδομάδα – Διακοπές στις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα.


Αποδεικτικό παρακολούθησης: Πιστοποιητικό δια Βίου Εκπαίδευσης.


Η διαδικασία Αξιολόγησης και Πιστοποίησης Γνώσεων – Δεξιοτήτων – Ικανοτήτων των Εκπαιδευομένων στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: α) Στην αναγνώριση των προηγουμένων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εκπαιδευομένων, β) Στην αξιολόγηση της επίδοσής τους κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, γ) Στην τελική πιστοποίηση των αποφοίτων.



Αξιολόγηση Εκπαιδευομένων στη Δια ζώσης (πρόσωπο με Πρόσωπο) Εκπαιδευτική Διαδικασία




Η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων γίνεται εν σειρά, σε κάθε μία από τις πέντε (5) θεματικές ενότητες.


Πραγματοποιείται και εξάγεται με βάση: α) την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή, β) την επίδοση σε γραπτή δοκιμασία, γ) την επίδοση σε εξέταση στον Η/Υ.







Διαβάστε Περισσότερα...

Εργασίες στη σήραγγα Αρτεμισίου...



Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης έχουν προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της Πέμπτης στη σήραγγα Αρτεμισίου, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Λόγω των εργασιών αυτών, θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη σήραγγα και συγκεκριμένα στο ρεύμα από Τρίπολη προς Κόρινθο από τις 2.30 έως τις 3:30 το πρωί και στο ρεύμα από Κόρινθο προς Τρίπολη από τις 3:30 μέχρι τις 4:30 το πρωί.

Οι ίδιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τα ξημερώματα του Σαββάτου.




Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Αλέκος Κολιόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας...



Ο ηθοποιός Αλέκος Κολιόπουλος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε – κατά πλειοψηφία – χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.
Ο Αλέκος Κολιόπουλος έχει γεννηθεί στην Καλαμάτα και διαδέχεται στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Θεάτρου της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, τον Γιώργο Τσαγκάρη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

http://tvradio.ert.gr/radio/local_Details.asp?id=2183&newsid=419409


Διαβάστε Περισσότερα...

Νεκρός σε τροχαίο 78χρονος στο Καλό Νερό.

Τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα έχασε χθες στο Καλό Νερό Μεσσηνίας ο 78χρονος Ανδρέας Καραγιάννης του Γεωργίου.
Το δυστύχημα έγινε όταν Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, με οδηγό έναν 50χρονο από τον Πύργο Ηλείας, παρέσυρε, κάνοντας όπισθεν, τον άτυχο 78χρονο και τον τραυμάτισε θανάσιμα.
Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.





Διαβάστε Περισσότερα...

Ζημιές από την καταιγίδα στη Μεσσηνία!




Καταστροφές στις καλλιέργειες και άλλα σοβαρά προβλήματα προξένησε η καταιγίδα που έπληξε χθες το απόγευμα τη Μεσσηνία, με κύρια χαρακτηριστικά πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και σε αρκετές περιοχές χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στις ελαιοκαλλιέργειες, στα αμπέλια και στις συκιές. Εκτιμήσεις για το μέγεθος των καταστροφών αναμένεται να γίνουν σήμερα.

Ήδη κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ έχουν λάβει εντολή και βρίσκονται στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία για τις πρώτες επισημάνσεις του μεγέθους των ζημιών.

Η κακοκαιρία προξένησε ζημιές και στα δίκτυα της ΔΕΗ με συνέπεια πολλές περιοχές να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για λίγες ώρες.

Αρκετές κλήσεις δέχτηκε και η Πυροσβεστική για την άντληση νερών από υπόγεια, για απεγκλωβισμό ατόμων που είχαν κλειστεί σε ανελκυστήρες και για ελευθέρωση δρόμων που είχαν κλείσει από σπασμένα κλαδιά δένδρων.



Διαβάστε Περισσότερα...

Συνεδριάζει η FED...



Συνεδριάζει το βράδυ της Τρίτης η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη σκιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Είναι η πρώτη τακτική συνεδρίαση της FED του Σεπτεμβρίου.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα εντούτοις μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι η Τράπεζα θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να μειώσει τα επιτόκια ώστε να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία.




Διαβάστε Περισσότερα...

"Αλλοίωση του οικοσυστήματος" στον Καϊάφα Ηλείας...



Στη διάνοιξη υπόγειου τούνελ μήκους 350 μέτρων στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας του Καϊάφα προσανατολίζεται η κοινοπραξία "Ολυμπία Οδός", κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα από τον Πύργο έως την Τσακώνα. Τα στελέχη της κοινοπραξίας εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα προστατευτεί η περιοχή "Νατούρα" και δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις υπόγειες λεκάνες απορροής του νερού.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Ζαχάρω, το τεχνικό επιμελητήριο του Πύργου και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει αλλοίωση του οικοσυστήματος από το έργο.

Επιμένουν σε μια χάραξη του δρόμου που δε θα περνά μέσα από το βιότοπο του Καϊάφα αλλά ανατολικότερα μέσα από το όρος Λαπίθας.




Διαβάστε Περισσότερα...

+60% στην αξία των ακάλυπτων επιταγών τον Αύγουστο!!!



Αυξημένη κατά 60% ήταν η αξία των ακάλυπτων επιταγών τον Αύγουστο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2007 ενώ αύξηση σε ετήσια βάση κατέγραψε κατά 17% και η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μήνα με περιορισμένη δραστηριότητα, οι δείκτες ασφυξίας παρέμειναν πιεστικοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας
Τειρεσίας το μήνα Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση της αξίας των απλήρωτων συναλλαγματικών κατά 59,33% σε ετήσια βάση. Ανήλθαν στα 97,71 εκ. ευρώ έναντι 61,33 εκ. ευρώ ενώ ο αριθμός τους διαμορφώθηκε σε 9.140 με ετήσια αύξηση 52,6%.
Πάντως, έναντι του Ιουλίου του τρέχοντος έτους, καταγράφηκε υποχώρηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών κατά 7,1% και των τεμαχίων κατά 11,8%. Στο οκτάμηνο, οι ακάλυπτες επιταγές είναι 67.126 με συνολική αξία 714,09 εκ. ευρώ κατά 10% αυξημένη έναντι της περιόδου Ιανουαρίου - Αυγούστου 2007.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές του Αυγούστου ήταν 10.483 με αξία 13,64 εκ. ευρώ και κατέγραψαν αύξηση του αριθμού τους κατά 20,4% και της αξίας κατά 16,9% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν 8.704 με αξία 11,67 εκ. ευρώ. Στο οκτάμηνο, αριθμούσαν 78.694 τεμάχια, συνολικής αξίας 111,57 εκ. ευρώ με μείωση της τάξης του 10% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.
Από την αρχή του έτους, οι ακάλυπτες επιταγές διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο και μάλιστα, ο Αύγουστος ήταν από τους μήνες με τις περισσότερες ακάλυπτες με πρώτον πάντως τον Ιούλιο, με 10.361 τεμάχια αξίας 105,18 εκ. ευρώ. Ο Αύγουστος είναι ο τρίτος πιο «πιεσμένος» μήνας ενώ δεύτερος είναι ο Μάιος με 9.788 τεμάχια αξίας 102,07 εκ. ευρώ.




Διαβάστε Περισσότερα...

Ενώπιον σημαντικών προκλήσεων Goldman Sachs και Morgan Stanley!...



Μετά την εξαφάνιση της Bear Stearns – η οποία απορροφήθηκε από την JPMorgan Chase & Co. – τον περασμένο Μάρτιο, την εξαγορά της Merrill Lynch από την Bank of America και τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών στρέφεται πλέον στις δύο μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street, την Goldman Sachs και την Morgan Stanley
Όπως σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του, σε μια περίοδο έντονης επενδυτικής επιφυλακτικότητας και εξασθένησης της εμπιστοσύνης στα οικονομικά θεμέλια στα οποία έχουν «χτισθεί» οι επενδυτικές τράπεζες, οι δύο ανωτέρω οίκοι πιθανόν να αποδειχθούν και αυτοί ευάλωτοι.
Αναλυτές θέτουν πλέον το ερώτημα για το κατά πόσο οι Goldman Sachs και Morgan Stanley θα καταφέρουν να επιβιώσουν. «Πιστεύω ότι αυτή η απορία γίνεται ολοένα και πιο εύλογη», τονίζει ο Λες Σάτλοου της Cabot Money Management, στη Μασαχουσέτη.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η αβεβαιότητα αυτή φαίνεται άλλωστε και από τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση των μετοχών των αμερικανικών οίκων. Η μετοχή της Goldman μειώθηκε κατά 12%, ενώ αυτή της Morgan Stanley κατά 14%, επηρεαζόμενες από το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις αγορές μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της Lehman.
Σήμερα, η Goldman Sachs αναμένεται να ανακοινώσει τα χειρότερα τριμηνιαία αποτελέσματα από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο, το 1999. Η Morgan Stanley, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την πώληση παγίων της, ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη.



Διαβάστε Περισσότερα...

Η ατζέντα της ημέρας...



Σειρά συναντήσεων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σήμερα:
* Στις 10 π.μ. με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάση Παπαληγούρα.
* Στις 11 π.μ. με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.
* Στις 12:30 μ.μ. με τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Τραγάκη.


* Στις 11 π.μ. το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα επισκεφθεί ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, για να επιθεωρήσει την προετοιμασία των εκθεσιακών εργασιών.
* Στις 11 π.μ. ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, με αφορμή την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική σε ξένη πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία.
* Στις 12:30 μ.μ. στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα συναντηθεί ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης με τον πρόεδρο του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλο Καρακολτσίδη.
* Στη 1 μ.μ. στο γραφείο του προέδρου του ΛΑ.ΟΣ. στη Βουλή, συνάντηση του Γιώργου Καρατζαφέρη με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρο Τατούλη.
* Στις 8 μ.μ. στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ευρωπαϊκή εβδομάδα μετακίνησης, μουσική παράσταση της Σωτηρίας Λεονάρδου και του Πάνου Φουρτούνα στην πλατεία Κοτζιά, με είσοδο ελεύθερη.
* Στις 8:30 μ.μ. στο πλαίσιο του Green Design Festival η Big Band του δήμου Αθηναίων υπό του μουσική διεύθυνση του Γιάννη Τερζάκη θα παρουσιάσει έργα τζαζ ρεπερτορίου στην πλατεία Συντάγματος.
* Στις 9 μ.μ. για το 2ο Φεστιβάλ Αττικού Αλσους η παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη. Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.
* Σήμερα στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σοφία Καλαντζάκου, για να συμμετάσχει στην 1η ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για τους Ρομ, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου...



Τα αποτελέσματα της δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1, όπου καταδεικνύουν για πρώτη φορά προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου έναντι της Νέας Δημοκρατίας, οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, καθώς και η κατάρρευση της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής αμερικανικής τράπεζας και οι επιπτώσεις στο διεθνές και ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.


Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:


* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ελάχιστα τα τεκμήρια. Έπειτα από εξηγήσεις του Γ. Αλογοσκούφη".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σοκ και δέος από το κραχ. Αγωνία για τις επιπτώσεις από την κατάρρευση του αμερικανικού κολοσσού".
* Η ΑΥΓΗ: "Μαύρη Δευτέρα για τα χρηματιστήρια. Η μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ".
* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κανόνι 613 δισ. δολάρια από την τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αμερικής, LEHMAN BROTHERS. Μαύρα μαντάτα για την Οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο".
* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μπροστά το ΠΑΣΟΚ! Για πρώτη φορά από το 2004. Προβάδισμα 2,2 του δίνει η δημοσκόπηση της Metron".
* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Θολό τοπίο. Επιτακτική, πλέον, η ανάληψη πρωτοβουλιών για έξοδο από την κρίση".
* ΕΘΝΟΣ: "Πατατράκ για Καραμανλή -
ΝΔ Για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ περνάει μπροστά με 2,2%".
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κ. Θάνος: Δεν πρέπει να ανησυχούν οι Έλληνες για τα συμβαίνοντα στις ΗΠΑ, δεν υφίσταται κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά... Ποιος κρατάει τώρα τον Αλογοσκούφη!"
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συντάξεις πείνας για χιλιάδες συνταξιούχους. Τρεις στους δέκα με σύνταξη κάτω από 450 ευρώ".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ακριβότερα δάνεια φέρνει το τραπεζικό κραχ. Τι σηματοδοτεί η πτώχευση της LEHMAN BROTHERS. Γιατί ανησυχούν οι Έλληνες τραπεζίτες. Τα σενάρια για τα νέα επιτόκια".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανατροπή δείχνουν τα γκάλοπ. Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά πέρασε μπροστά με 2,2%".
* ΕΣΤΙΑ: "Ριζική τομή στην φορολογία. Δεν ετόλμησε η Κυβέρνησις Καραμανλή".
* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μαύρη Δευτέρα στη διεθνή οικονομία. Πτώχευση
Lehman Brothers πώληση Merrill Lynch και προβλήματα στην AIG - Χάος στα χρηματιστήρια".
* Ο ΛΟΓΟΣ: "Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφεται... "Απότομη" αλλαγή σκηνικού. Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ με 2,2%".
* ΤΑ ΝΕΑ: "Άλμα Γιώργου και προβάδισμα ΠΑΣΟΚ. Φόροι και σκάνδαλα βυθίζουν την κυβέρνηση".
* Η ΝΙΚΗ: "2,2% πέρασε μπροστά το ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ: Ο κόσμος τώρα καταλαβαίνει τα λάθη της κυβέρνησης".
* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φυτοζωούν με 600 ευρώ οι έξι στους δέκα συνταξιούχους. Οι μισθοί πείνας φέρνουν συντάξεις εξαθλίωσης".
* Η ΧΩΡΑ: "Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν! Κλυδωνίζεται η διεθνής οικονομία από τη χρεοκοπία τραπεζών".
* City Press: "Αμερικανική αποσταθεροποίηση".
* Metro: "Σεισμός" στις αγορές. "Μαύρες τρύπες" καταπίνουν τραπεζικούς κολοσσούς και βυθίζουν τις χρηματαγορές..."
* Μetropolis: "Στροφή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς".
Θεσσαλονίκη
* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ράντζα και στις εντατικές. SOS εκπέμπουν οι γιατροί."
* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Συντάξεις πείνας για τους Έλληνες, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής. Πιο δύσκολη η διαβίωση χρόνο με τον χρόνο».




Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση οικονομικού Τύπου




Οι τίτλοι των εφημερίδων του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι ακόλουθοι:


* ΕΞΠΡΕΣ: "Τρίζει η διεθνής οικονομία από κατάρρευση τραπεζών. Παρενέργειες από την πτώχευση της Lehman Brothers και την εξαγορά της Merrill Lynch".
* ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τυφώνας Lehman στις αγορές. Καταρρέουν κολοσσοί- Σε νέα φάση η κρίση".
* ΚΕΡΔΟΣ: "Τρίζουν συθέμελα οι αγορές. Απρόβλεπτες οι εξελίξεις από την πτώχευση της Lehman Brothers".
* ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αγωνιώδεις προσπάθειες για στήριξη των αγορών. Καταιγιστικές εξελίξεις από τη χρεοκοπία της Lehman και την πώληση της Merrill Lynch".





Διαβάστε Περισσότερα...

Ασιατικά Χρηματιστήρια...




ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ απώλειες σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών σημείωσαν οι ασιατικές μετοχές, πτωτικά κινήθηκε το δολάριο και ανοδικά τα ομόλογα καθώς οι ζημίες από τις πιστώσεις προκάλεσαν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της American International Group Inc. και την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc.
Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. και της Aozora Bank Ltd., των δύο από τις μεγαλύτερους πιστωτές της Lehman, οδήγησαν τις μετοχές των ιαπωνικών τραπεζών στη μεγαλύτερη πτώση από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987. Οι μετοχές της AIG που αγωνίζεται να αντλήσει κεφάλαια για να αποφύγει τη χρεοκοπία, υποχώρησαν χθες 61% στη Ν. Υόρκη στο πλαίσιο της μεγαλύτερης υποχώρησης των αμερικανικών μετοχών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Σεπτέμβριο του 2001.
Το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών έναντι του γιέν
[JPY=X] και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έκαναν ράλι καθώς οι διαπραγματευτές στοιχημάτισαν ότι η Federal Reserve θα μειώσει σήμερα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να τροφοδοτήσει με ρευστό το τραπεζικό σύστημα. Το πετρέλαιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών και το κόστος για την προστασία των εταιρικών ομολόγων αυξήθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση στην αγορά πιστώσεων θα ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Ο MSCI Asia Pacific Index υποχωρούσε 4,4% φθάνοντας στις 110,57 μονάδες στις 11:54 π.μ. στο Τόκυο, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 22 Ιανουαρίου. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei
[.N225] 225 υποχώρησε 5,1%, φθάνοντας στις 11.596,09 μονάδες. Το δολάριο υποχώρησε 0,3% στα 104,39 γιέν μετά την υποχώρησή του στα 104,14 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Ιουλίου.
Στη Ν. Κορέα ο Kospi υποχώρησε 5,3% και πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές οδηγώντας στην αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών από τον δείκτη για πέντε λεπτά της ώρας. Το νόμισμα της χώρας ουόν υποχώρησε 3,9% έναντι του δολαρίου στα 1.152. Η Ν. Κορέα ενδέχεται να διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της χώρας.
Η Bank of Japan διοχέτευσε 1,5 τρισ. γιέν (14,4 δισ. δολ.) στο τραπεζικό σύστημα ενώ χθες η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά σε έξι χρόνια καθώς η μείωση των εξαγωγών περιόρισε την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές στην Ιαπωνία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Ν. Κορέα λόγω εθνικής εορτής.
Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικές μετοχές ωθώντας τον Standard & Poor's 500 Index 4,7% χαμηλότερα.
Η Lehman, η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, αναγκάστηκε σε χρεοκοπία, τη μεγαλύτερη στην ιστορία. Τουλάχιστον επτά ιαπωνικές τράπεζες της έχουν δανείσει συνολικά 1,62 δισ. δολάρια.
Οι μετοχές της Μitsubishi UFJ υποχώρησαν 9,8% φθάνοντας στα 774 γιέν, ενώ της
Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. σημείωσαν απώλειες 12% φθάνοντας στα 603.000 γιέν. Ο δείκτης Topix Banks των 84 μετοχών υποχώρησε έως 10%, τα μέγιστα από τις 20 Οκτωβρίου του 1987, μία ημέρα μετά τη «Μαύρη Δευτέρα», όταν οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα δολάρια της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών έναντι του γιέν καθώς οι επενδυτές έχασαν την όρεξή τους για τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις. Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 2% στα 83,31 γιέν από 84,91 γιέν κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία. Το νόμισμα της Ν. Ζηλανδίας υποχώρησε στα 68,23 γιέν από 69,20 γιέν.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/16/1563597.htm


Διαβάστε Περισσότερα...

Συνεχίζεται η συλλογή μεταλλίων στο Πεκίνο!



Ημέρα μεταλλίων ήταν η χθεσινή (9η) για την Ελλάδα στους 13ους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Οκτώ συνολικά φορές αθλητές και αθλήτριες της χώρας μας ανέβηκαν σε όλα τα σκαλιά του βάθρου, κατακτώντας δύο χρυσά, τρία ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της σφαιροβολίας Μαρίκα Γκαρέφα στην προσπάθειά της χθες στη «Φωλιά του πουλιού» στο Πεκίνο.
Ο Pασχάλης Σταθελάκος και ο Χρήστος Ταμπαξής ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί των αγωνισμάτων που συμμετείχαν, με τον πρώτο μάλιστα να πετυχαίνει και παγκόσμιο ρεκόρ στη σφαιροβολία της κατηγορίας F40 με βολή στα 11,76 μ. Οι Ταμπαξής και Ανδρέας Κατσαρός πήραν μέρος στον τελικό των 50 μ. ύπτιο της κολύμβησης στην κατηγορία S1 και κατάφεραν να πάρουν δύο μετάλλια. Ο πρώτος το χρυσό με χρόνο 1:23.15, ενώ ο δεύτερος το ασημένιο με επίδοση 1:44.53. Στο ίδιο αγώνισμα την 4η θέση κατέλαβε ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης.
Τυπική διαδικασία έχουν γίνει πλέον τα μετάλλια για το Χαράλαμπο Ταϊγανίδη στους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Ελληνας αθλητής κατέκτησε το ασημένιο στα 50 μ. ελεύθερο μέτρων ελεύθερο της κατηγορίας S13 (έκτο προσωπικό στη διοργάνωση), καλύπτοντας την απόσταση σε 24.19, ανεβαίνοντας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.
Στο τρίτο σκαλί ανέβηκαν, επίσης, ο Θανάσης Μπαράκας (6.17 η επίδοσή του) στο μήκος F11 και η Μαρία Σταματουλά στη σφαιροβολία (η βολή της ήταν στα 5,34 μ.) της κατηγορίας F32-34/52/53. Στο ίδιο αγώνισμα η Αναστασία Τριανταφυλλίδου κατέλαβε τη 17η θέση με 5,92 μ. (F34-785 βαθμοί).
Στην άρση βαρών με πάγκο η Ελλάδα πανηγύρισε ένα ακόμη μετάλλιο με τον Παύλο Μάμαλο. Ο Ελληνας αθλητής συμμετείχε στην κατηγορία των -82,5 κιλών και σήκωσε 225 κιλά.
Χάλκινο μετάλλιο και για τον Γιώργο Καπελλάκη στον τελικό των 50 μ. ύπτιο της κατηγορίας S2 στην κολύμβηση. Η επίδοση του Ελληνα αθλητή ήταν 1:07.31.
* Τα εισιτήρια για τους σημερινούς τελικούς των 200 μ. της κολύμβησης Τ13 και Τ11 εξασφάλισαν οι Γιάννης Πρώτος και Παρασκευή Κάντζα.



Διαβάστε Περισσότερα...

Προβάδισμα της Λίβνι!



Η αρχηγός της ισραηλινής διπλωματίας Τζίπι Λίβνι φαίνεται να προηγείται του αντιπάλου της, πρώην υπουργού Άμυνας Σαούλ Μοφάζ, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων δυο ημέρες από τις εκλογές για τη νέα ηγεσία του κόμματος Καντίμα την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο "10" , η κυρία Λίβνι πιστώνεται με το 48% των προτιμήσεων σε σχέση με το 28% του κ. Μοφάζ, που σήμερα είναι υπουργός μεταφορών, και το 6% για τους άλλους δυο υποψηφίους, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αβι Ντίχτερ και τον υπουργό Εσωτερικών Μέιρ Σεετρίτ.
Αλλοι ερωτηθέντες δεν εξέφρασαν καμία άποψη. Η Λίβνι και ο Μοφάζ είναι οι δυο βασικοί υποψήφιοι για την διαδοχή του πρωθυπουργού Εχουντ Ολμερτ στην ηγεσία του Καντίμα, το κυβερνών κεντρώο κόμμα, αφότου ο Ολμερτ ανακοίνωσε την απόφαση του να υποβάλει την παραίτηση του μετά την εκλογή του διαδόχου του. Ο Ολμερτ πήρε την απόφαση αυτή λόγω της πιθανολογούμενης εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς. Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 40% των ψήφων των περίπου 70.000 μελών του Καντίμα, σε αντίθετη περίπτωση ένας δεύτερος γύρος ψηφοφορίας θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.





Διαβάστε Περισσότερα...

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μαρία Κάλλας...



Τη συμπλήρωση 31 χρόνων από το θάνατο της Μαρία Κάλλας (πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977) τιμά η Θεσσαλονίκη με δύο μεγάλες εκδηλώσεις.

θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο από την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γκαλά όπερας στη μνήμη της Μαρία Κάλλας, σημαίνοντας την έναρξη της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου λειτουργίας του.

Για τη φετινή παράσταση, στην οποία θα παρουσιαστούν αποσπάσματα και άριες από την όπερα "Κάρμεν" του Μπιζέ, ερμηνεύτρια θα είναι η σοπράνο Αντιγόνη Παπούλκα, η οποία ερμήνευσε τον ίδιο ρόλο για πρώτη φορά στην παράσταση της όπερας, τον Ιανουάριο του 2007 στη Λαϊκή Όπερας της Βιέννης.

Το ρόλο του Δον Χοσέ ανέλαβε ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος, και της Μικαέλα η σοπράνο Μαρίνα Βουλογιάννη.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου, ενώ συμμετέχει και η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο φουαγιέ του Μεγάρου παρουσιάζεται επίσης από χθες μέρος της μεγάλης έκθεσης φωτογραφιών από την σκηνική παρουσία της Μαρία Κάλλας που είχε διοργανώσει πέρσι το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η έκθεση έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα στα Χανιά, την Καρδίτσα, τη Φλώρινα, την Κέρκυρα, την Τεργέστη ενώ μετά τη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί στα Ιωάννινα, το Χιούστον και το Σαν Φραντσίσκο.
Τα εισιτήρια για το γκαλά όπερας του ΜΜΘ στοιχίζουν 60, 50, 40 και 25 ευρώ (12 ευρώ το φοιτητικό).
Ακόμη, εγκαινιάζεται στο Γενι - Τζαμί της Θεσσαλονίκης έκθεση "γλυπτών - κοστουμιών" του Νίκου Φλώρου εμπνευσμένων απ΄αυτά που φόρεσε επί σκηνής η Μαρία Κάλλας.

Την έκθεση διοργανώνει η Εταιρία για το κτίριο της όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής τέχνης "Μαρία Κάλλας" σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων θα είναι ανοιχτή ως τις 19 Οκτωβρίου.




Διαβάστε Περισσότερα...

Σεισμός στη Μήλο...






Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε δύο λεπτά πριν από τις 6 στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Μήλου, 140 χλμ νότια της Αθήνας.


Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.










Διαβάστε Περισσότερα...

Ολυμπιακός: Συνέντευξη Τύπου Βαλβέρδε...





Με οδηγό το... πάθημα από την Ανόρθωση, θα πρέπει να παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός στον αγώνα απέναντι στη Νόρτζελαντ (19:00) στη Δανία σε αγώνα για τον Α` γύρο του Κυπέλλου UEFA


«Είναι αλήθεια πως έχουμε πρόβλημα στο πρώτο μέρος.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απλό και το έχω πει στους παίκτες μου: Ό,τι κάνουμε στο δεύτερο μέρος, πρέπει να κάνουμε και στο πρώτο. Πρέπει να μας γίνει μάθημα ο αγώνας με την Ανόρθωση. Είναι εύκολο για μένα να πείσω τους ποδοσφαιριστές μου ότι χρειάζεται σοβαρότητα, αφού είναι πρόσφατο το πάθημα», είπε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.
Και συνέχισε: «Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να φοβάσαι, πρέπει να βλέπεις τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα διορθώνεις. Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει την πολυτέλεια μιας κακίας βραδιάς στο πρωτάθλημα. Στην Ευρώπη δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα γιατί μία κακή βραδιά, μπορεί να σε θέσει εκτός, όπως συνέβη απέναντι στην Ανόρθωση».
Σχετικά με τη Νόρτζελαντ, ο Βαλβέρδε εμφανίστηκε «διαβασμένος»...
«Ο κόσμος μπορεί να μην ξέρει τον αντίπαλο, αλλά εμείς ξέρουμε τα πάντα για αυτή και είναι πολύ καλή ομάδα, ειδικά στην έδρα της. Είναι ένα σύνολο που παίζει με ενθουσιασμό και πάθος και πρέπει να μοχθήσουμε για να φτάσουμε στη νίκη», είπε, ενώ σχετικά με τον Ντιόγο και αν χρησιμοποιηθεί τελικά αύριο, ξεκαθάρισε ότι «αν υπάρχει κίνδυνος, δεν πρόκειται να ρισκάρω ούτε για τον Ντιόγο, ούτε για κανέναν ποδοσφαιριστή. Έχουμε πολύ σημαντικά παιχνίδια μπροστά μας».





Διαβάστε Περισσότερα...

Παναθηναϊκός - Η συνέντευξη Τύπου του Τεν Κάτε...


Η λέξη νίκη δεν βγήκε ούτε μία φορά από το στόμα του Χενκ Τεν Κάτε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει του αυριανού πρώτου αγώνα της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ιντερ.
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού στάθηκε ιδιαίτερα στη δυναμικότητα της ιταλικής ομάδας, αλλά υποσχέθηκε στον κόσμο ότι οι παίκτες του θα τα δώσουν όλα αύριο το βράδυ με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο Ολλανδός απάντησε μόνο σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου.Η πρώτη αφορούσε τις δύο προηγούμενες αρνητικές πρεμιέρες της Ιντερ στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ.
«Ελπίζω να επαναληφθεί και αύριο. Είναι προνόμιο για μας που ξεκινάμε απέναντι σε μία τόσο μεγάλη ομάδα. Είναι καλό το πρόγραμμα που ξεκινάμε έτσι εντός έδρας και για τον κόσμο και για την ομάδα και σύντομα θ' αρχίσουν να διαμορφώνονται οι ισορροπίες στον όμιλο».
Εν συνεχεία ρωτήθηκε για τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς και έναν τραυματισμό που πέρασε τελευταία: «Δεν έχω άποψη για το επίπεδο που βρισκεται. Είναι ένας φανταστικός παίκτης. Παίκτες με τέτοια ποιότητα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να τους σέβεσαι».
Την περοηγούμενη χρονιά βρισκόταν στην Τσέλσι ως βοηθός προπονητή, μετά τον Μουρίνιο. Ρωτήθηκε αν αυτό θα βοηθούσε στην αυριανή αναμέτρηση ή πρόκειται για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η απάντησή του ήταν η ακόλουθη: «Δεν είναι πλεονέκτημα. Τώρα είμαστε σε διαφορετικές ομάδες. Αυτός είναι στην Ιντερ κι εγώ στον Παναθηναϊκό. Εχουμε διαφορετικούς παίκτες.
Αρα δεν μιλάμε ούτε για πλεονέκτημα, ούτε για μειονέκτημα».
Αρνήθηκε ν΄ απαντήσει σε ερώτηση που του έγινε από Ιταλό δημοσιογράφο, για το αν γνωρίζει κάτι για το ενδεχόμενο πρόσληψης του Φρανκ Ράικαρντ στη Μίλαν λέγοντας «καλύτερα να μιλάμε για το αυριανό ματς, είναι ασχετη ερώτηση με το παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας».
Επίσης, ρωτήθηκε για την κατάσταση του Γιώργου Καραγκούνη: «Ο Καραγκούνης είναι απόλυτα έτοιμος, θα μπορούσε να παίξει και το Σάββατο, αλλά προερχόνταν από δύο ματς με την Εθνική ομάδα και είχε καταπονηθεί. Είναι πολύ σημαντικός παίκτης για μας κι από τους λίγους που έχουν εμπειρία στο Τσάμπιονς Λιγκ».
Ξεκάθαρος ήταν ο Τεν Κάτε στην ερώτηση που του έγινε σχετικά με τους παίκτες που θα ήθελε να κλειδώσει στ' αποδυτήρια της Ιντερ, σε περίπτωση που είχε τα κλειδιά: «Θέλουμε την καλύτερη δυνατή Ιντερ με την καλύτερη δυνατή σύνθεση έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη αξία σε περίπτωση που καταφέρουμε να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».
Αναφέρθηκε και στο αν σκοπεύει ν' αλλάξει το σύστημα της ομάδας: «Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους, πόσο μάλλον όταν απέναντί μας βρίσκεται μία ομάδα σαν την Ιντερ. Φυσικά κι έχουμε ένα αγωνιστικό πλάνο και θέλουμε να πετύχει και θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχει. Το επίπεδο εδώ είναι πολύ υψηλό, δεν είναι κάτι σαν τσίρκο, έχουμε ένα σοβαρό πλάνο, αυτό είναι το Τσάμπιονς Λιγκ».
Τα σημεία κλειδιά για το αυριανό ματς για Παναθηναϊκό, σύμφωνα με τον προπονητή του είναι τα ακόλουθα: «Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο μας ματς και η Ιντερ να κάνει ένα κακό ματς. Ενδεχομένως ένας παίκτης της Ιντερ να κοστίζει όσο όλο το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Θα παίξουμε με καρδιά, το ηθικό μας είναι ακμαίο. Δεν θα είναι εύκολο για μας, αλλά θα το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις».


Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα εκπροσώπησε τους παίκτες του Παναθηναϊκού: «Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο ματς. Μπαίνουμε σε μία πολύ δύσκολη διοργάνωση, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι το τέλος. Θα κάνουμε τα πάντα, έχουμε ελπίδες και πρέπει να τις διατηρήσουμε ζωντανές και να πιστέψουμε στο θετικό αποτέλεσμα. Απέναντι μας θα έχουμε μία πολύ έμπειρη ομάδα, με έμπειρους παίκτες, σε αντίθεση με τη δική μας ομάδα που δεν είναι τόσο έμπειρη, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο».
Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ συνέχισε: «Είναι μία πρόκληση για όλους. Αν θέλεις να είσαι στην κορυφή, δεν θα πρέπει ν' αποφεύγειες τέτοια παιχνίδια. Ξέρουμε τις δυσκολίες του αγώνα. Δεν σκεφτόμαστε ότι αυτό είναι το δυσκολότερο ματς της σεζόν, διότι υπάρχουν κι άλλα πολύ δύσκολα ματς. Θα δώσουμεε την ίδια βαρύτητα σε όλα τα ματς και σε όλα θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».


Επιπλέον εισιτήρια με Ιντερ


Με σημερινή της ανακοίνωση η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα δώσει «δεύτερη ευκαιρία» στους φιλάθλους της ομάδας, που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν εισιτήρια του αυριανού αγώνα με την Ιντερ, την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο «η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα διαθέσει στους φιλάθλους της ομάδας περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων την Τρίτη, 16/09. Η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη θύρα 4 του γηπέδου «Απ. Νικολαΐδης» στη Λ. Αλεξάνδρας από τις 10.30 έως και την εξάντληση τους».



Διαβάστε Περισσότερα...

Σαν Σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου...


1890
Πολιτισμός
Γεννιέται η Αγκάθα Κρίστι, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.


1918
Ιστορία
Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη η ανακωχή ανάμεσα στις Δυνάμεις της Αντάντ και τη Βουλγαρία.Τα βουλγαρικά στρατεύματα υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τα ελληνικά και τα σερβικά εδάφη που είχαν καταλάβει.


1969
Αθλητισμός
Αρχίζει στο στάδιο Καραϊσκάκη το πανευρωπαικό πρωτάθλημα στίβου.


1978
Κοινωνία
Νομιμοποιούνται οι αμβλώσεις μέχρι τον πέμπτο μήνα.


1977
Πολιτισμός
Πεθαίνει στο διαμέρισμά της στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή η "ντίβα" της όπερας Μαρία Κάλλας.


Διαβάστε Περισσότερα...

Madonna - Give It 2 Me...

.




















.


Διαβάστε Περισσότερα...

Καλημέρα σας!



Διαβάστε Περισσότερα...

Tuesday!...



Διαβάστε Περισσότερα...