Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τραπέζωμα για να «φάνε» τον Κόλλια (;)

Οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και παρά το γεγονός ότι το τοπίο, τόσο για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση όσο και για το εκλογικό σύστημα, παραμένει ιδιαζόντως ρευστό και ποικιλοτρόπως θολό, υπάρχουν (και) στην Τριφυλία κάποιοι που......................................
«ανακατώνονται», «ανακατώνουν», ανακινούν και διακινούν διάφορα σενάρια «εκλογομαγειρειού» για το Δήμο! 
«Παράγοντες» - θεωρούν ίσως οι ίδιοι τους εαυτούς τους - που διακαής τους πόθος είναι να προετοιμάσουν, ελέγξουν, δρομολογήσουν, καθοδηγήσουν, διαμορφώσουν, ει δυνατόν, εξελίξεις εν όψει των εκλογών, σύμφωνα με τα δικά τους θέλω και επιθυμίες, είτε από ειλικρινή διάθεση προσφοράς είτε, ενδεχομένως, από ιδιοτελή κίνητρα, μωροφιλοδοξίες και προσωπικές σκοπιμότητες! 
Βεβαίως, η ενασχόληση οιουδήποτε με τα κοινά δεν είναι δα «επιλήψιμη» και «κολάσιμη». 
Το αντίθετο μάλιστα! Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα και θέση ως χώρα και λαός, αν οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν σκεπτόμενοι, ενεργοί και συμμετείχαν ουσιαστικά στα κοινά του τόπου! 
Καλό είναι ο κόσμος να ασχολείται, να έχει άποψη, να διαβουλεύεται και να προτείνει. Θετικό είναι οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε ανοιχτές, δημοκρατικές, διάφανες διαδικασίες συγκρότησης εκλογικών συνδυασμών ή δημιουργίας κοινωνικών συμμαχιών. 
Με γνώμονα, πάντα, το κοινό καλό και καλώς εννοούμενο συμφέρον του τόπου και των πολιτών και όχι άλλα, προσωπικά, κομματικά ή πολιτικά, συμφέροντα, ιδιοτελείς επιδιώξεις και σκοπιμότητες. 
Εν όψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2014 (στις 18 Μαΐου η α’ Κυριακή), όπως έχουμε επισημάνει στο «Θ», στην Τριφυλία επικρατεί ρευστότητα και αβεβαιότητα στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό σκηνικό. 
«Παρά την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα, πάντως, η σεναριολογία καλά κρατεί και πολλές φορές ξεπερνά και την πλέον καλπάζουσα φαντασία, ενώ η ονοματολογία “οργιάζει”! Και ποιο όνομα δεν έχει ακουστεί και κυκλοφορήσει, είτε έτσι για να ακουστεί και να γίνει “ντόρος”, είτε μεθοδευμένα για να “μετρηθεί” η αντίδραση ή ανταπόκριση του κόσμου, είτε απλά για να “παίζει”, είτε για να βγει κάποιος ή κάποιοι από το περιθώριο της αφάνειας που ήταν ή τέθηκαν! Στην ονοματολογία εξέχουσα θέση έχουν πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν άμεση σχέση και εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, καθώς και τα πολιτικά κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς. Κυρίως περί ονοματολογίας με ανακύκλωση προσώπων πρόκειται, αν και υπάρχουν και ονόματα – εκπλήξεις που ακούγονται, χωρίς όμως να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή να δείχνουν ότι προτίθενται να ασχοληθούν με το Δήμο. Ονόματα – εκπλήξεις, πάντως, που εάν το επιθυμούσαν και αποφάσιζαν, θα άλλαζε άρδην το αυτοδιοικητικό σκηνικό, αλλά και η ίδια η προοπτική του Δήμου Τριφυλίας!», αναφέραμε χαρακτηριστικά. 
Τελευταία, πληθαίνουν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις για τις εκλογές, όχι όμως στην τοπική κοινωνία μεταξύ των πολιτών, αλλά μεταξύ αυτοδιοικητικών, νυν και πρώην. 
Οι πολίτες έχουν τόσα άλλα προβλήματα στη ζωή και την καθημερινότητά τους, που δε δείχνουν, για την ώρα τουλάχιστον, να απασχολούνται με το ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου και ποιος θα φορέσει κοστούμι έμμισθου αξιωματούχου στο Δήμο. Ενδιαφέρονται για τον τόπο και για τη ζωή τους στην Τριφυλία, αλλά αποστρέφονται το τοπικό πολιτικοαυτοδιοικητικό «σύστημα» και γυρίζουν την πλάτη στους τοπικούς παράγοντες και παραγοντίσκους. 
Θεωρούν – και όχι άδικα – ότι αυτοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις ίσως, ευθύνονται για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Τριφυλίας, με τα χρέη που τον «φέσωσαν» οι προηγούμενοι δήμαρχοι και οι δημοτικές τους διοικήσεις, με τις δυσλειτουργίες και την ανοργανωσιά που επικρατεί εξαιτίας των άκρατων και άκριτων τοπικισμών, που θέτουν εμπόδια και φραγμούς στη συγκρότηση ενιαίων υπηρεσιών και λειτουργιών, κάτι που έχει ως συνέπεια την έλλειψη συντονισμού! 
Δε δείχνουν να «συγκινούνται» από τα σενάρια και την ονοματολογία που κυκλοφορούν, αφού θεωρούν πως όσα ακούγονται δεν έχουν κάτι καινούργιο και διαφορετικό, δε φέρνουν αλλαγή ή ακόμη και ανατροπή του «καταστημένου», αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ανακύκλωση προσώπων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και ρόλο ήταν ή και είναι στα δημοτικά πράγματα και ευθύνονται για τη δεινή θέση του Δήμου. 
Παρά ταύτα, οι επαφές και οι συζητήσεις, οι καφέδες, τα ποτά και τα τραπεζώματα μεταξύ αυτοδιοκητικών, νυν και πρώην, καλά κρατούν. 
Ένα τέτοιο τραπέζωμα έγινε πριν από λίγες μέρες στη Μαραθόπολη. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, οικοδεσπότης, που πήρε την πρωτοβουλία για τη μάζωξη και έκανε τις προσκλήσεις, ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης του Δήμου, Γιάννης Αδρακτάς, από τους Γαργαλιάνους. Ως γνωστόν, για μια σειρά από ζητήματα έχει συγκρουστεί με το δήμαρχο Κώστα Κόλλια, διαφωνώντας με τις επιλογές του στα πρόσωπα των αντιδημάρχων, ζητώντας αλλαγές και αντιδρώντας στη μέχρι σήμερα πορεία του Δήμου. Μαζί με άλλους δε, είχαν ζητήσει με ένταση αλλαγές προσώπων και πολιτικής στα τέλη του περασμένου χρόνου. Ομοτράπεζοι ήταν ο ανεξάρτητος – είχε εκλεγεί με το συνδυασμό του κ. Κόλλια αλλά πριν από λίγο καιρό αποχώρησε από τη δημοτική του παράταξη – δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας τη διετία 2011 – 2012, Γιάννης Καλκαβούρας, από τους Γαργαλιάνους, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ρούσσης, από τα Φιλιατρά, που και αυτός ήταν μεταξύ όσων ζητούσαν αλλαγές στους αντιδημάρχους, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης, αντιδήμαρχος Αετού τη διετία 2011 – 2012, που το τελευταίο διάστημα ασκεί δριμεία κριτική στο δήμαρχο για τη λειτουργία του Δήμου, η δημοτικής σύμβουλος Μαρία Πανουσιοπούλου, από την Κυπαρισσία, που ζητούσε αλλαγές στους αντιδημάρχους και εκφράζει διαφωνίες σε επιλογές του κ. Κόλλια και ζητήματα του Δήμου, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών, Άλκης Ξύγκας. 
Τον τελευταίο οι φήμες φέρουν να επιθυμεί να εμπλακεί στα δημοτικά δρώμενα ως υποψήφιος δήμαρχος, με παρότρυνση και του πρώην νομάρχη Δημήτρη Δράκου, χωρίς όμως να τυγχάνει ιδιαίτερα θετικής αντιμετώπισης από τοπικά στελέχη της Ν.Δ. και στελέχη του συνδυασμού και της δημοτικής παράταξης του δημάρχου Κώστα Κόλλια! 
Δεν έχει διευκρινιστεί εάν στο τραπέζωμα είχαν προσκληθεί και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Τριφυλίας οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και δεν παρέστησαν! Φήμες, υπό μορφή αστεϊσμού, αναφέρουν πως το τραπέζωμα είχε πλούσιο μενού, με κυρίως πιάτο για «φάγωμα» (!) το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, καθώς οι ομοτράπεζοι φέρονται πως συμφωνούν – αυτή τουλάχιστον φέρεται στις φήμες (που ακούγονται και αναπαράγονται χωρίς να διαψεύδονται από τους ίδιους!) να είναι η προσωπική τους άποψη και επιθυμία. Ότι, δηλαδή, πρέπει, κι αυτό εξετάζουν, να βρεθεί άλλο πρόσωπο, πέραν του κ. Κόλλια, για υποψήφιος δήμαρχος, με τον Γιάννη Αδρακτά να καλοβλέπει και να υποστηρίζει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ξύγκα (πιθανώς και οι Καλκαβούρας και Ρούσσης) ενώ το «συζητάνε», με ανοιχτό ωστόσο κάθε ενδεχόμενο, οι Πανουσιοπούλου και Μερκούρης.
Αυτά, ωστόσο, είναι, από ένα σημείο και πέρα, φήμες, και μέχρι τις εκλογές έχουμε να ακούσουμε και να δούμε πολλά. 
Σχολιάζοντας, πάντως, τις φήμες και τα τραπεζώματα, φίλοι του δημάρχου Τριφυλίας –το ίδιο ομολογούν ακόμα και «εχθροί» του – λένε πως «το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κόλλιας, όχι μόνο δεν είναι για “φάγωμα”, αλλά έχοντας περάσει χρόνια ολόκληρα μέσα σε κομματικούς, συνδικαλιστικούς, πολιτικούς μηχανισμούς και “μαγειρέματα”, είναι “σεφ” του είδους και θα τους χαλάσει την, έτσι κι αλλιώς, από παλιά, ξινισμένη “σούπα” που επιχειρούν να ζεστάνουν και να σερβίρουν στους πολίτες της Τριφυλίας!». 
Ο χρόνος, μέχρι τις εκλογές, θα δείξει… 


 Του Ηλία Γιαννόπουλου - Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή και 13... Γκρρρρρ........ Χαρείτε τη μέρα!!!!!!

Παρασκευή και 13 σήμερα... 


Η χειρότερη μέρα για τους προληπτικούς, οι οποίοι γίνονται προσεκτικοί στις κινήσεις και τις μετακινήσεις τους, καθώς περιμένουν ότι κάτι κακό θα συμβεί... Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα που είναι συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία...

Σε πολλές χώρες ακόμη και σήμερα πολλά....................................... 
 κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13. 

Στον καθολικό αλλά και μουσουλμανικό κόσμο θεωρείται η Παρασκευή και 13 γρουσούζικη μέρα και είναι συνδεδεμένη με διάφορα αρνητικά γεγονότα από την Ιστορία, τη θρησκεία και την παράδοση πολλών λαών. 

 Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας ανιχνεύονται στη Βίβλο και τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. 

Στη Δύση μάλιστα υπάρχει και Παρασκεβιδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriphobia) καθώς και η τρισκαιδεκαφόβια (triskaidekaphobia), δηλαδή φοβία ενός ανθρώπου για την συγκεκριμένη ημέρα. 

Οι δοξασίες... 

Η Εύα έδωσε στον Αδάμ να φάει από τον απαγορευμένο καρπό ημέρα Παρασκευή… 

Ο Ιούδας ήταν ο 13ος στον μυστικό δείπνο (12 μαθητές + ο Χριστός)… 

O Χριστός σταυρώθηκε ημέρα Παρασκευή… 

Η μεγάλη βιβλική πλημμύρα έγινε ημέρα Παρασκευή. 

Επίσης, το δεκατρία συνδέεται και με την 13η φυλή του Ισραήλ, για την οποία δεν γίνεται λόγος στη Βίβλο αφού σύμφωνα με την παράδοση , τα μέλη αυτής της φυλής ήταν μάγοι που συνδέονταν και υποκινούνταν από σκοτεινές δυνάμεις. 

Ακόμα , Παρασκευή και 13 , τον Οκτώβριο του 1307 , ο Πάπας εκδίδει μια μυστική διαταγή θανάτωσης των Ναϊτών. Μια πράξη εσχάτης προδοσίας για τους ιππότες του Ναού αφού ο Πάπας εθεωρείτο ο πνευματικός τους πατέρας και ο κυριότερος υποστηρικτής του έργου τους. 

Τέλος αυτή η προκατάληψη έχει πολύ πιο παλιές ρίζες που φτάνουν μέχρι τους πρώτους Μεσοποταμιακούς πολιτισμούς , τον καιρό της μητριαρχικής κοινωνίας. Τον 13ο μήνα του χρόνου (τον τελευταίο δηλαδή) θανατωνόταν ο εραστής της Ιέριας της Θεάς και εκείνη επέλεγε τον καινούργιο της εραστή για τον επόμενο χρόνο. 

 Στη φιλολογία των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής: Η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.). 


 ***Παρασκευή και 13, σύμφωνα με τους Αμερικανούς  κυρίως, είναι μια μέρα ατυχίας και προλήψεων. 

Η δική μας, ελληνική, εκδοχή για την μέρα ατυχίας είναι η Τρίτη και 13 αλλά τείνουμε και εδώ όπως και σε άλλα πράγματα να υιοθετήσουμε την αμερικανική αντίληψη!... 

Ας μην ξεχάσουμε την σειρά ταινιών "Παρασκευή 13" που κάμποσες γενεές έχουν δει και την έχουν συνδέσει με προλήψεις και κακοτυχία…. Βέβαια, εάν κάποιος είναι γεννημένος Παρασκευή και 13 τότε θα πρέπει να θεωρείται η τυχερή του μέρα!!! 

 «Προσοχή» συνιστούν οι επιστήμονες Επιπλέον, Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα με τίτλο: «Πόσο κακή για την υγεία σου, είναι η Παρασκευή και 13;». 
 Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal και είχε ως στόχο ν' αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας σχετικά με την Παρασκευή και 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων με αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές ημέρες - Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή και 13 - σε μία περίοδο μερικών χρόνων. Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν πως την ημέρα εκείνη, μειώνονταν ο αριθμός των ατόμων, που επέλεγαν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, ήταν σαφώς μεγαλύτερος. 

 Συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας ήταν: «Η Παρασκευή και 13 είναι μία άτυχη μέρα για ορισμένους. 
Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος μπορεί να είναι αυξημένος έως και 52%. Συνιστούμε να μείνετε στο σπίτι». 
 Το 25% των Αμερικανών επηρεάζεται σημαντικά την ημέρα της Παρασκευής και 13 και συνδέει κάθε κακοτυχία με το γεγονός αυτό, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί. -

Υπολογίστηκε ότι 800-900 εκατομμύρια δολάρια χάνονται κάθε Παρασκευή 13 κάθε χρόνο, απλά, επειδή ο κόσμος εκείνη την ημέρα , δεν βγαίνει από το σπίτι του, δεν κλείνει συμφωνίες ή δεν πετάει με αεροπλάνο. -Η πρώτη αναφορά στην ημέρα αυτή ως «γρουσούζικη» γίνεται μόνο στις αρχές του 20ου αιώνα -Τα σοβαρότερα «θύματα» αυτής της φοβίας υπολογίζονται γύρω στα 17 εκατομμύρια και αυτή την ημέρα αποφεύγουν ακόμα και να σηκωθούν από το κρεβάτι. -Κάθε χρόνος έχει το λιγότερο μια και περισσότερο 3 Παρασκευές 13 

Λοιπόν, όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αντίληψη του κάθε ανθρώπου, την αίσθηση του με το εξωπραγματικό, και είναι τροφή για αδυναμίες… 

Ας χαρούμε λοιπόν και αυτή τη μέρα, όπως πρέπει να χαιρόμαστε κάθε μέρα που ζούμε, χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς!!!!!!!....... 


 Καλή μέρα να έχουμε!!!!!!!! Όμορφη μέρα, με χαμόγελο κι αισιοδοξία!!!!!!!!! 


 TRIFYLIANEWS.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/09/2013


Διαβάστε Περισσότερα...