Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Η Μαρία Φαραντούρη για τα γλυπτά, το περιβάλλον και τους ενεργούς πολίτες στο Κάστρο της Καλαμάτας!



Στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, στην προστασία του περιβάλλοντος και σε κάθε ενεργό πολίτη που αντιστέκεται, αφιέρωσε την προχθεσινή συναυλία της στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας η Μαρία Φαραντούρη.

Με φόντο εικόνες, από τα ελληνικά γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τη συντήρηση του Παρθενώνα, που εναλλάσσονταν σε μεγάλη οθόνη - κάποια στιγμή μάλιστα διαμαρτυρήθηκε, γιατί το οπτικό υλικό δεν ήταν συγχρονισμένο με τα κομμάτια που ακούγονταν - ταξίδεψε το κοινό με υπέροχα τραγούδια.

Ξεκίνησε με λιγότερο γνωστές, αλλά εξαιρετικές συνθέσεις από το δίσκο «Σκοτεινή μητέρα» των Χατζιδάκι - Γκάτσου, «γιατί κι εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε ανάγκη να λέμε καμιά φορά και αυτά», όπως εξομολογήθηκε. Και συνέχισε με τα πολυτραγουδισμένα «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης», «Ο Κεμάλ», «Δρόμοι Παλιοί», «Το γελαστό παιδί», «Ποιος τη ζωή μου»… μέχρι και μια ωραία κουβανέζικη μπαλάντα τραγούδησε με τίτλο «Η ουρά του σύννεφου», διαβάζοντας στην αρχή τα λόγια στα ελληνικά για να καταλάβει ο κόσμος. Η ανάγνωση συνεχίστηκε και αργότερα. Διάβασε από τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Ρίτσου. Με αφορμή το φεγγάρι, όπως είπε, που μπορεί να μην ήταν πια ολόγιομο, παρέμενε όμως αυγουστιάτικο.
Ανοιχτή και στις προτάσεις του κοινού, ξεφεύγοντας από το πρόγραμμα, σχολίασε: «Τι θέλετε να πούμε; Εδώ δεν κάνουμε καριέρα απόψε. Τραγουδάμε παρέα». Και όταν, προς το τέλος, το μισό θέατρο της φώναζε να πει τον «Μετανάστη» και το άλλο μισό το «Μαουτχάουζεν», εκείνη απάντησε με το… «Αντιλαλούνε τα πουλιά»!
Μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη εμφανίστηκε η ερμηνεύτρια Μαρία Ζώη. Τη βραδιά συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Μεσσήνιων Φοιτητών, ο Όμιλος Ουνέσκο Καλαμάτας και οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, με σύνθημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Της Μαρίας Νίκα
Φωτό: Βασίλης Αδαμόπουλος



Διαβάστε Περισσότερα...

Ο απολογισμός έναν χρόνο μετά το ολοκαύτωμα στην Πελοπόννησο...



Ενώπιον των ευθυνών της θέτει την πολιτεία η συμπλήρωση ενός έτους από το ολοκαύτωμα στην Ηλεία, στην Εύβοια, στην Αρκαδία και στη Μεσσηνία.
Ο απολογισμός της μαύρης επετείου μόνο θετικό πρόσημο δεν έχει φέρνοντας αντιμέτωπους πολίτες, φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση με το ζοφερό παρόν και με το δύστηνο μέλλον.
Όπως προκύπτει από το εκτενές ρεπορτάζ και οδοιπορικό του
Βήματος της Κυριακής, οι υποσχέσεις για «άμεση και πλήρη αποκατάσταση» μένουν κενό γράμμα, καθώς η γραφειοκρατία εμποδίζει την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών ανοικοδόμησης στα χωριά και θέτει συνεχείς φραγμούς στην αναπλήρωση του κατεστραμμένου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και στην ενίσχυση του αναιμικού πλέον εισοδήματος.
Πάνω από τα 4/5 του συνολικού ποσού των περίπου 200 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τις δωρεές των απλών πολιτών και διαχειρίζεται το Ειδικό Ταμείο Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών παραμένουν αδιάθετα, ενώ τα 89,7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν βρει ακόμη τον δρόμο για την Ελλάδα.
Η πορεία των έργων αποκατάστασης εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, βασανιστικούς για την ψυχολογία των κατοίκων και επιβαρυντικούς για την ανάπτυξη και την οικονομική ανόρθωση των πληγεισών περιοχών. Με τους ίδιους ρυθμούς συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών στα χωράφια και στα κοπάδια, έργο που υπολογιζόταν να ολοκληρωθεί τον περασμένο χειμώνα.
Αποζημιώσεις δεν έχουν ακόμη δοθεί, το εκάστοτε ύψος των δανείων για την ανακατασκευή των σπιτιών δεν επαρκεί, ενώ το καθολικό αίτημα των φορέων για ένα ειδικό, επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχέδιο για την Ηλεία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
Με τη φράση «δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν», ο πρέσβης κ. Π.Μολυβιάτης, πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, επιχείρησε τον απολογισμό του έργου στις πυρόπληκτες περιοχές, έναν χρόνο μετά την καταστροφή στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Μολυβιάτης παραδέχθηκε ότι σαφώς και δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές και δεν έχουν ξανακτισθεί όλα τα σπίτια που κάηκαν, τόνισε ωστόσο ότι, ίσως, θα ήταν αδύνατον να γίνουν όλα αυτά μέσα σε έναν χρόνο, και κατέληξε λέγοντας ότι όσα έγιναν δεν είναι λίγα.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, το σύνολο των σπιτιών που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς ανέρχεται σε 1.488. Αξιοσημείωτο παραμένει το ότι μέχρι προ δύο μηνών δεν είχαν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότησή τους ούτε οι μισοί ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών, γεγονός που δεν οφείλεται στη γραφειοκρατία, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μετοικήσει πριν από πολλά χρόνια...




Διαβάστε Περισσότερα...

Διαβρώνονται οι ελληνικές ακτές!...



Διαβρώνονται με ταχείς ρυθμούς οι ελληνικές ακτές όπως προκύπτει από πανεπιστημιακές έρευνες που δημοσιεύονται στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η θάλασσα έχει εισχωρήσει στη γη από πενήντα έως 150 μέτρα τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόβλημα διάβρωσης αντιμετωπίζουν παράκτιες περιοχές σε όλη την Ευρώπη.

Η διάβρωση προκαλείται από την ανθρώπινη παρέμβαση, και κυρίως από κατασκευαστικές και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες.





Διαβάστε Περισσότερα...

Έως την Τετάρτη οι βάσεις...






Το αργότερο έως την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται άνοδος των βάσεων σε όλα τα τμήματα του Πρώτου Επιστημονικού Πεδίου, ιδίως στη Νομική και το Παιδαγωγικό Αθήνας και Θεσσαλονίκης.


Πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα περιφερειακά τμήματα των υπολοίπων τεσσάρων πεδίων.


Πρώτη εκτιμάται ότι θα είναι η Ιατρική Αθήνας με περίπου 19.250 μόρια.


Εκτιμάται επίσης πως φέτος θα μείνουν εκτός ιδρυμάτων περισσότεροι από 50.000 υποψήφιοι, ενώ περίπου 14.000 θέσεις θα παραμείνουν κενές κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=91702


Διαβάστε Περισσότερα...

Περνούν στην ιστορία οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου!...



Με θεαματικό τρόπο ξεκίνησε η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, ενώπιον 90.000 θεατών στο στάδιο της πρωτεύουσας "η φωλιά του πουλιού".

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολλά πυροτεχνήματα κι ένα θέαμα Κουνγκ Φου από 350 άτομα.

Σημαιοφόρος για τη χώρα μας, που θα παρελάσει πρώτη στο στάδιο, είναι η Χρυσοπηγή Δεβετζή.

Την Ολυμπιακή σημαία θα παραλάβει για τους Ολυμπιακούς του 2012 ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπορίς Τζόνσον, πλαισιωμένος από ομάδα στην οποία θα συμμετέχει και ο αστέρας του βρετανικού ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Το Λονδίνο φιλοξενεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός για τρίτη φορά, αφού προηγήθηκαν οι διοργανώσεις του 1908 και του 1948
"Είναι ξεκάθαρο ότι η Κίνα έβαλε ψηλά τον πήχη. Αυτό θα αποτελέσει πρόκληση για τους διοργανωτές στο Λονδίνο, όμως ελπίζω ότι το Λονδίνο θα ανεβάσει ακόμη υψηλότερα τα όρια", δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ κατά την απολογιστική συνέντευξη Τύπου.

Ο απολογισμός για τη χώρα μας περιλαμβάνει τέσσερα μετάλλια: Δύο αργυρά για τους κωπηλάτες Βασίλη Πολύμερο και Δημήτρη Μούγιο, και τον αθλητή του τάε κβον ντο Αλέξανδρο Νικολαΐδης, και δύο χάλκινα για τις Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη στην ιστιοπλοΐα, και Πηγή Δεβετζή στο τριπλούν.

Ωστόσο, τα αλλεπάλληλα κρούσματα ντόπινγκ των ελλήνων αθλητών επισκίασαν ως ένα βαθμό τις ελληνικές διακρίσεις.

Σε διεθνές επίπεδο, οι υπεράνθρωπες επιδόσεις του Γιουσέιν Μπόλτ και τα ρεκόρ μεταλλίων του Μάικλ Φέλπς ξεχώρισαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια σε 100μ., 200μ. και 4x100μ. συνδυάζοντάς τα με ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ.

Ο Αμερικανός κολυμβητής κατέκτησε οκτώ χρυσά μετάλλια, ξεπερνώντας το επίτευγμα του Μαρκ Σπιτς, καταρρίπτοντας επτά παγκόσμια ρεκόρ.

Συνολικά, 51 χρυσά μετάλλια κατέκτησε η διοργανώτρια Κίνα, 36 οι ΗΠΑ και 23 η Ρωσία.



Διαβάστε Περισσότερα...

Τελετή λήξης με Μπέκαμ!



Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ θα δώσει το παρών στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στη «Φωλιά του Πουλιού», όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.
Ο 33χρονος αστέρας του ποδοσφαίρου θα βρίσκεται στο πλευρό του Δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, όταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ θα του παραδώσει την Ολυμπιακή σημαία για την διοργάνωση των Αγώνων του 2012 που έχει αναλάβει η Βρετανία.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έγιναν γνωστές, κατά την διάρκεια της 8λεπτης τελετής παρουσίασης των Ολυμπιακών του 2012 από τους Βρετανούς, πάνω σε διόρωφο κόκκινο λεωφορείο, ίδιο με αυτά που κυλοφορούν στους δρόμους της πόλης, θα βρίσκεται και ο Μπέκαμ, ο οποίος θα κλοτσήσει μία μπάλα ποδοσφαίρου προς τους θεατές.
Η εφημερίδα «Daily Telegraph» αναφέρει ότι ο κιθαριστας των Λεντ Ζέπελιν Τζίμι Πέιτζ και η ποπ σταρ Λεόνα Λιούις θα σχηματισουν ντουέτο για να τραγουδήσουν, καθώς θα περιστοιχίζονται από χορευτές μπαλέτου αλλά και μπρέικ-ντανς.
Να σημειωθεί ότι τόσο οι Κινέζοι διοργανωτές όσο και η ΔΟΕ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί οι Βρετανοί δεν κατάφεραν να κρατήσουν μυστική την επίδειξη του προγράμματος που ετοιμάζουν...



Διαβάστε Περισσότερα...