Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Λαϊκή Συσπείρωση για τις Πλημμύρες στο δήμο Τριφυλίας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί σε πολλούς κατοίκους του Δήμου Τριφυλίας που είδαν, με την πρώτη ισχυρή νεροποντή του χειμώνα την Κυριακή το βράδυ 1/12 που έπληξε κυρίως την ευρύτερη περιοχή του τέως Δήμου Κυπαρισσίας και τις τοπικές κοινότητες Καλού Νερού και Ελαίας του τέως Δήμου Αυλώνος, τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν σε ιδιωτικές περιουσίες και δημόσιες υποδομές. Πλημμυρισμένα..........................................
σπίτια και καταστήματα , δρόμοι κατεστραμμένοι και αδιάβατοι σε πολλά σημεία γεμάτοι από πέτρες και άλλα φερτά υλικά , πλημμυρισμένα χωράφια και κατεστραμμένες θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες , είναι μερικά από τα αποτελέσματα αυτής της νεροποντής που διαπιστώσαμε και από επιτόπια αυτοψία. Βέβαια τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα είχαν δοθεί από τις πρώτες βροχοπτώσεις του Νοέμβρη, όταν είχαμε τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα στον Εθνικό δρόμο Κυπαρισσίας- Καλού Νερού στο ύψος του οικισμού Μυρέϊκα και Κυπαρισσίας- Φιλιατρών στη θέση Τερψιθέα . Η πυρκαγιά του καλοκαιριού στο δάσος βόρεια των Μπλεμενιάνων και η ανυπαρξία κάποιου αντιπλημμυρικού έργου , τα μπαζωμένα ρέματα, οι κακοτεχνίες σε γεφύρια και η έλλειψη τεχνικών έργων στο επαρχιακό δίκτυο και τους αγροτικούς δρόμους για την διοχέτευση των όμβριων , η έλλειψη συντήρησης και καθαριότητας φρεατίων και αγωγών απορροής των όμβριων, είναι μερικές από τις αιτίες που προκάλεσαν τις μεγάλες αυτές καταστροφές . Οι ευθύνες των κυβερνήσεων , της Περιφέρειας και της Τοπικής Διοίκησης είναι τεράστιες για τις επικίνδυνες πολιτικές που εφαρμόζουν όχι μόνο σήμερα, αλλά διαχρονικά γιατί έχουν αφήσει απροστάτευτους τους κατοίκους από έργα υποδομής , έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και περιορίζονται σε κάποια μπαλώματα και έργα βιτρίνας . Έχουμε επισημάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν και με την ευκαιρία συζήτησης προϋπολογισμών και τεχνικών προγραμμάτων, την παντελή έλλειψη πολιτικής για αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης που θα προστατεύουν τη ζωή, τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία του λαού αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Καλούμε τη δημοτική αρχή , έστω και τώρα , πριν τη συζήτηση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος να συγκαλέσει έκτακτο , διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή όλων των προέδρων των Τοπικών κοινοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας ,Περιφερειακών συμβούλων αλλά και άλλων φορέων ,όπως π.χ τον σύλλογο μηχανικών Τριφυλίας για να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης , να ακουστούν προτάσεις αλλά κυρίως να απαιτήσουμε από Περιφέρεια και κυβέρνηση λύσεις, γιατί ο Χειμώνας είναι ακόμα στην αρχή του και κάθε ολιγωρία μπορεί να αποδειχτεί εγκληματική. 





 Κυπαρισσία 5/1/2013 

 Κουκούμης Σαράντος Δημοτικός Σύμβουλος 
 Νίκος Γόντικας Περιφερειακός Σύμβουλος 
 Γουργάρης Βαγγέλης Περιφερειακός Σύμβουλος


Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Κόλλιας ζητεί: Να κηρυχθεί η Τριφυλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχθεί ο Δήμος Τριφυλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των σοβαρών ζημιών από την κακοκαιρία της περασμένης Κυριακής, ζητεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας. Οπως σημείωσε.......................................
στην "Ε" ο κ. Κόλλιας μίλησε τηλεφωνικά με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και χθες υπέβαλε κι εγγράφως το σχετικό αίτημα. «Κάθε μέρα αποκαλύπτονται και καινούργιες πληγές», παρατήρησε ο δήμαρχος και σημείωσε ότι σοβαρές κατολισθήσεις έχουν υποστεί οι επαρχιακοί δρόμοι Φιλιατρά - Πλάτη και Πλάτη - Περδικονέρι, σε δύο σημεία, στα οποία ίσα που περνάει ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Επεσήμανε ότι πρόκειται για δρόμους, αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, γι’ αυτό και χθες πραγματοποίησε αυτοψία μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. 

 Γιάννης Σινάπης  Eleftheriaonline.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Δύο νέοι καρδιολόγοι στην Κυπαρισσία

Δύο τελικά είναι οι καρδιολόγοι που προσλαμβάνονται για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, πιθανόν μέσα στην................................ επόμενη εβδομάδα και πάντως σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με προσλήψεις γιατρών και άλλων ειδικοτήτων για την κάλυψη αναγκών των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Eleftheriaonline.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Αυτοκινητόδρομος το Καλό Νερό - Τσακώνα

"Πλήρως ανακριβές και ανυπόστατο" χαρακτηρίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτη" του Πύργου για το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα, επικαλούμενος διαψεύσεις που έκαναν στον ίδιο τόσο ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο διευθυντής ΕΥΔΕ/ΜΚ/ΕΠΠ Γιάννης Καρνέσης. 

Ειδικότερα, ο Γ. Λαμπρόπουλος σε επιστολή του προς την.......................................
"Ε" αναφέρει τα εξής: 

 "Σχετικά με το δημοσίευμα που αφορά το τμήμα Τσακώνα - Καλό Νερό το οποίο αναδημοσιεύσατε από εφημερίδα της Ηλείας, διαβεβαιώνω εσάς και τους αναγνώστες σας ότι είναι πλήρως ανακριβές και ανυπόστατο. Το τμήμα θα δημοπρατηθεί όπως αρχικά είχε μελετηθεί και δεν έχει κανένα πρόβλημα στους περιβαλλοντικούς όρους. Το Τσακώνα - Καλό Νερό θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο και θα δημοπρατηθεί στο χρόνο που προβλέπεται στη σύμβαση που συζητείται από χθες (σ.σ. προχθές) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος μου το διέψευσαν και ο υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδης και ο διευθυντής ΕΥΔΕ/ΜΚ/ΕΠΠ κ. Καρνέσης". Eleftheriaonline.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΕ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ 7.400 ΘΕΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ.

Αύριο στις 6-12-2013 θα δημοσιευτεί η τρίτη από τις τέσσερις Δημόσιες Προσκλήσεις που αφορά στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε δημόσιους φορείς (Επιβλέποντες Φορείς). Η Δημόσια Πρόσκληση αφορά στην δημιουργία 7.400 θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης προσωπικού για.........................................
χρονικό διάστημα 6 μηνών και 15 ημερών και σε κάθε περίπτωση έως την ημερομηνία λήξης του διδακτικού έτους 2013-2014, σε δημόσιους φορείς της χώρας. 

 Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης ξεκινά στις 6/12/2013 και λήγει στις 13/12/2013 και ώρα 12η μεσημβρινή και γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα. 

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες: 

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. 2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς 3. εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ 4. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ 5. άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. 

 Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν: α) οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, β) οι άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα που επιλέγουν ειδικότητα για την οποία απαιτείται τίτλος σπουδών χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας γ) οι άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα. Δεν υποχρεούνται να επανυποβάλουν δικαιολογητικά όσοι συμμετείχαν στις προηγούμενες Δημόσιες Προσκλήσεις για τις 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων και για τις 27.948 θέσεις πλήρους απασχόλησης αντίστοιχα, εφόσον δεν έχει υπάρξει μεταβολή. 
Επισημαίνεται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών συνεπάγεται τον αποκλεισμό από την διαδικασία επιλογής και την διαδικασία μοριοδότησης. 

 Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής: 1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 3) Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, 4) Ηλικία και 5) Αριθμός ανήλικων τέκνων. Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. 

Οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να προβούν στην πρόσληψη των υποδειχθέντων από τα ΚΠΑ2 επιτυχόντων ωφελουμένων, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής τους. 

 Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία προσλήψεων σε αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, www.oaed.gr, όπου εκδόθηκε η με αριθμ. Δημόσια Πρόσκληση Νο 6/2013.


Διαβάστε Περισσότερα...

5 Δεκεμβρίου, Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. 

 Ο Εθελοντισμός δεν έχει όρια 

 Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ 


Είναι κοινός τόπος πλέον ότι.........................................
στη σημερινή τεχνοκρατούμενη κοινωνία, με τους ξέφρενους και αγχωτικούς ρυθμούς ζωής, με τους ανάλγητους νόμους της αγοράς και της στυγνής οικονομικής συνδιαλλαγής και με την άμβλυνση των ηθικών φραγμών, η έννοια του ανθρωπισμού έχει δυστυχώς παραμεριστεί στην καρδιά και στο νου των σύγχρονων ανθρώπων. Ο εθελοντισμός ως μια έκφραση του ανθρωπισμού έχει και αυτός υποστεί σταδιακή αλλοίωση τόσο ως προς την ένταση του στις διάφορες εκδηλώσεις του, όσο και ως προς το περιεχόμενό του. Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας. Η αξία του εθελοντισμού είναι δεδομένη. Χρειάζεται όμως να ενισχυθεί και να προστατευθεί από υστερόβουλες ενέργειες εκμετάλλευσης. Το επίκεντρο του εθελοντισμού είναι η προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, καθώς μέσα από τον εθελοντισμό καθρεπτίζεται η εικόνα του εαυτού μας. Κινητήριος δύναμη του εθελοντισμού πρέπει να είναι η αγάπη και η συμπαράσταση στον συνανθρωπό μας που υποφέρει και ζητά βοήθεια. Ο εθελοντισμός είναι κάτι παραπάνω από ένα κίνημα όπως προβάλλεται στις μέρες μας. Δεν έχει ούτε χρονικά όρια, ούτε πεπερασμένους τόπους και τρόπους εφαρμογής, ούτε στοχαστικούς και φιλοσοφικούς ορισμούς. Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να γίνει είναι να δει κανείς τον εαυτό του στον συνάνθρωπό του. Ο εθελοντής βάζει τον εαυτό του στη θέση του συνανθρώπου του και «παίρνει» «προσφέροντας». Προσφέροντας οικονομική βοήθεια, προσφέροντας ένα καλό λόγο, προσφέροντας λίγη βοήθεια, προσφέροντας κάθε είδους συμπαράσταση, προσφέροντας λίγο χρόνο, προσφέροντας λίγη αγάπη. Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε λίγο απ΄ αυτό που μας περισσεύει. Απ' αυτό που χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορούμε να δώσουμε. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, γιατί όλοι μας μπορούμε να αγαπήσουμε. Όλοι μας μπορούμε έτσι να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό. 

Βασίλης Χ. Μπογιατζής 
Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ. 

 http://www.helping.gr/ethelontismos.el.aspx 

 H ΘΕΣΗ ΜΑΣ: 

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική θέση που κατέχει ο Εθελοντισμός, τιμούμε σήμερα τους συμπατριώτες μας που προσφέρουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στους άστεγους, στους οικονομικά αδύναμους, τα κακοποιημένα παιδιά και τις γυναίκες. Τιμούμε όλους αυτούς που δίνουν ζωή με το αίμα τους, όλους αυτούς που προσφέρουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο ή τη γνώση τους για χρήσιμες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, διαφύλαξης και ανάδειξης της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η 5η Δεκεμβρίου δεν πρέπει να είναι όμως μόνο ημέρα γιορτής και τιμής αλλά χρειάζεται ν’ αποτελέσει αφετηρία για περισσότερες δράσεις, υψηλότερους στόχους και ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολιτών. Γιατί και ’μεις ως πολίτες πρέπει ν’ αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ζωής μας, γιατί και ’μείς, με τις πράξεις και τις παραλείψεις μας, είμαστε συνυπεύθυνοι για τη ζωή όλων μας. Καλούμε κάθε πολίτη να σταθεί στο πλευρό των Εθελοντικών Οργανώσεων και των Εθελοντών, να συμπαρασταθεί στο έργο τους και να προσφέρει όπου και όπως μπορεί. Μόνο έτσι, όλοι μαζί, θα συγκροτήσουμε μια πραγματική Κοινωνία των Πολιτών ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης προς το συνάνθρωπό μας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. 

 TRIFYLIANEWS.


Διαβάστε Περισσότερα...

Χειμωνιάτικη ηλιοφάνεια στην Τριφυλία

Χειμωνιάτικη ηλιοφάνεια επικρατεί σήμερα στην Τριφυλία. 
Μετά την παγωνιά της νύχτας, από το πρωί ο ήλιο ζεσταίνει την............................. την ατμόσφαιρα και σπάει την παγωνιά και υγρασία. 

 Στα Φιλιατρά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 βαθμούς κελσίου, ενώ τη νύχτα θα πέσει στους 5. Η υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα φτάσει στο 70% και τη νύχτα στο 95% 

 Στους Γαργαλιάνους η θερμοκρασία θα φτάσει τους 13 βαθμούς, ενώ τη νύχτα θα πέσει στους 3. Η υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα φτάσει στο 65% και τη νύχτα στο 95%. 

 Στην Κυπαρισσία η θερμοκρασία θα φτάσει στους 15 βαθμούς, ενώ τη νύχτα θα πέσει στους 8. Η υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα φτάσει στο 65% και τη νύχτα στο 65%.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 05/12/2013


Διαβάστε Περισσότερα...