Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ 2 ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ...


ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ… ΔΙΩΧΘΗΚΑΝ!!!...


Στο προσκήνιο και πάλι η υπόθεση της δίωξης των 2 νοσηλευτών του Χειρουργείου Κυπαρισσίας που πέρυσι, στις 12 Νοέμβρη, με ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΙΤΗΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ γνώριζαν στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των ασθενών αλλά και των ιδίων.


Αποτέλεσμα αυτής τους της ενέργειας ήταν... η δίωξή τους!!!...

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού(ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.), ηγετικό στέλεχος της οποίας είναι ο ένας εκ των δύο διωκόμενων Νοσηλευτών, προσέφυγε στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, που θα συγκληθεί μετά από δύο αλλεπάλληλες αναβολές, στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, την Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008.
Με την προσφυγή της αυτή ζητά να κηρυχτούν παράνομες οι μετακινήσεις των Νοσηλευτών, καθώς θεωρούν πως είναι καταφανώς αποτέλεσμα Συνδικαλιστικής δίωξης και να αποκατασταθεί άμεσα η επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση των Συναδέλφων τους από τις άστοχες ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
«Θεωρούμε ,τέλος, άσχετα από τη νομική έκβαση της υπόθεσης, αναφαίρετο δικαίωμα της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας να γνωρίζει επακριβώς την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δύο Συναδέλφους που με τις ενέργειές τους τίμησαν τον όρκο που έδωσαν, αψηφώντας το προσωπικό κόστος που έως και σήμερα καταβάλλουν», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)






Αθήνα: Ιουλιανού 42-46 Τ.Κ. 10434
Τηλ.: 2108234914,fax: 2108234916, κιν.: 6936557550


Θεσσαλονίκη: Τροίας 6 Τ.Κ . 54639
Τηλ.: 2310889042, fax: 2310889043, κιν.: 6932410013



www.pasonop.gr email: pasonopconfederation@yahoo.gr

Αθήνα, 13/10/2008


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Οι απόψεις της κοινής γνώμης περί συνδικαλιστών και συνδικα-ληστών πιθανόν να διίστανται. Όταν όμως πρόκειται για την αμφισβήτηση της επιστημονικής επάρκειας και την απαξίωση της επαγγελματικής κατάρτισης ανθρώπων με συνολικά 30 χρόνια εξειδίκευσης, τότε προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει. Πολύ περισσότερο, όταν το ζήτημα άπτεται της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας σε μια τοπική κοινωνία αλλά και τις χιλιάδων επισκεπτών που κάθε χρόνο επιλέγουν την πόλη της Κυπαρισσίας ή την ευρύτερη περιοχή για τις διακοπές τους.
Με υπόμνημα προς τη Διοίκηση του Γ.Ν. Κυπαρισσίας, ένα χρόνο πριν, οι δύο Υπεύθυνοι Νοσηλευτές του Χειρουργείου ανέφεραν τους λόγους που εξέθεταν σε επισφαλείς συνθήκες τη ζωή και την υγεία ασθενών και εργαζομένων. Αφορμή για την υποβολή του υπομνήματος, ήταν ένα βραχυκύκλωμα που έθεσε εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο μέρος του απαρχαιωμένου Τεχνολογικού εξοπλισμού του χειρουργείου, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Φ. Δρούμπαλης, αντί να επιληφθεί των όσων του αναφέρθηκαν, να διερευνήσει και να παρέμβει, προχώρησε την επόμενη κιόλας μέρα σε δίωξη και μετακίνηση των «κακών» Νοσηλευτών επειδή όπως αναφέρει «διατείνονται ότι κινδυνεύουν»!
Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.) κατήγγειλαν τότε, τη Διοίκηση του Γ.Ν. Κυπαρισσίας στον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για την αποκατάσταση τόσο των συνθηκών λειτουργίας του Νοσοκομείου, όσο και την ηθική αποκατάσταση των δύο Νοσηλευτών που έως και σήμερα διώκονται. Παρέμβαση, που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Αντίθετα, σε επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή τόσο από τον πρώην Υφυπουργό Υγείας κ. Ε. Νασιώκα, όσο και από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθ. Λεβέντη, το Υπουργείο δια του Υφυπουργού κ. Παπαγεωργίου, υποβάθμισε το θέμα και κάλυψε απόλυτα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Έκτοτε, πραγματοποιήθηκε μια σειρά έργων αποκατάστασης της κτιριακής υποδομής των Κλινικών του Νοσοκομείου. Των τμημάτων-βιτρίνα δηλαδή, που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό. Στο Χειρουργείο αλλά και στα υπόλοιπα «κλειστά» Τμήματα η κατάσταση σήμερα, ένα χρόνο μετά, παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Πληροφορίες μάλιστα, κάνουν λόγο για επικείμενα εγκαίνια των «έργων» του Νοσοκομείου το προσεχές διάστημα.
Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού(ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.), ηγετικό στέλεχος της οποίας είναι ο ένας εκ των δύο διωκόμενων Νοσηλευτών, προσέφυγε στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, που θα συγκληθεί μετά από δύο αλλεπάλληλες αναβολές, στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, την Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008.
Με την προσφυγή της αυτή ζητά να κηρυχτούν παράνομες οι μετακινήσεις των Νοσηλευτών, καθώς θεωρούμε πως είναι καταφανώς αποτέλεσμα Συνδικαλιστικής δίωξης και να αποκατασταθεί άμεσα η επιστημονική και επαγγελματική υπόσταση των Συναδέλφων από τις άστοχες ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Θεωρούμε ,τέλος, άσχετα από τη νομική έκβαση της υπόθεσης, αναφαίρετο δικαίωμα της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας να γνωρίζει επακριβώς την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δύο Συναδέλφους που με τις ενέργειές τους τίμησαν τον όρκο που έδωσαν, αψηφώντας το προσωπικό κόστος που έως και σήμερα καταβάλλουν.

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.



----------------------------------------------------------------------

Το Υπόμνημα που είχαν υποβάλλει οι 2 Νοσηλευτές:



Γ.Ν.-Κ.Υ. Κυπαρισσίας
Χειρουργείο Κυπαρισσία, 12/11/2007

Προς: Διεύθ/ση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
Γ.Ν.-Κ.Υ. Κυπαρισσίας

Κοιν.: κ. Διοικητή Γ.Ν.-Κ.Υ. Κυπαρισσίας




ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΙΤΗΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Μετά το περιστατικό που συνέβη την Πέμπτη, 01/11/2007 στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου μας, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με συνέπεια την καταστροφή ιατρικού εξοπλισμού και την έκθεση σε κίνδυνο τόσο της ζωής του ασθενή που χειρουργούνταν τη στιγμή εκείνη αλλά και του προσωπικού που παρευρίσκονταν στο χώρο, θεωρούμε πως γίνεται καταφανέστατη η ανάγκη για εκσυγχρονισμό τόσο των πεπαλαιωμένων υποδομών, όσο και των εγκαταστάσεων του χώρου γενικότερα.
Συγκεκριμένα, σας έχει αναφερθεί πολλάκις και είχατε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε τεχνολογικές και άλλες ελλείψεις σε κεντρικό εξαερισμό και κλιματισμό, στην αδυναμία του χώρου να διατηρείται άσηπτος λόγω της ανεξέλεγκτης πρόσβασης του οποιουδήποτε αλλά και λόγω του ότι χρησιμοποιούνται παράθυρα για την ανακύκλωση του αέρα..
Γνωρίζετε την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Τμήμα σε θέματα συντήρησης τοιχίων, δαπέδων, οξείδωσης και σκουριάς, εκτεθειμένων καλωδίων κ.α.
Γνωρίζετε ακόμη τις αδυναμίες που παρουσιάζει το Τμήμα λόγω της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων, και της πλημμελούς αποθήκευσης και διατήρησης του υλικού. Γνωρίζετε επίσης και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα χειρουργικά εργαλεία λόγω παλαιότητας, καθώς και τα container που έχουν υποστεί οξειδώσεις λόγω της πολύχρονης και εκτεταμένης χρήσης τους.
Έχετε ενημερωθεί αλλά και διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία παραλαμβάνονται τα αποστειρωμένα υλικά από τον κλίβανο, καθώς και τους κινδύνους που η κατάσταση αυτή εμπεριέχει.
Γνωρίζετε τις ελλείψεις στη στελέχωση του Τμήματος, ώστε να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας καθ’όλο το 24ωρο, τόσο για το Χειρουργείο, όσο και για το Αναισθησιολογικό που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο σαν Τμήμα κατά παράβαση της Υ.Α. 1044/25-11-97.
Για όλα αυτά και με την επιφύλαξη για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον που θα αφορά την ασφάλεια και την ακεραιότητα τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων, και που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με όσα προαναφέρονται, θεωρούμε πως έχετε ενημερωθεί, και δεν φέρουμε πλέον καμία ευθύνη και με κάθε επιφύλαξη άσκησης παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Μετά Τιμής,

Τ. Ε. Νοσηλεύτρια Σαλαβούρα Δήμητρα

Τ. Ε. Νοσηλευτής Καναβός Ιωάννης


------------------------------------------------------

Ιδού, εικόνες της ντροπής, από την άθλια κατάσταση στο Χειρουργείο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας...























..........................


Και μετά, τόσο ο Υπουργός, όσο και οι λοιποί Κυβερνώντες, αλλά και η Διοίκηση του Νοσοκομείου και οι Τοπικοί Άρχοντες, μιλάνε για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ποιότητας της Υγείας......

Ρε ούουουουστ!!!...



Διαβάστε Περισσότερα...

MISSA IN JAZZ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ! Μια διαφορετική «Θεία Λειτουργία»!...



Χορωδία, εκκλησιαστικό όργανο, κρουστά και σαξόφωνο...


Εξήντα χορωδοί και μουσικοί γέμισαν την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας το Σάββατο το βράδυ, στη μουσική - τζαζ εκδοχή της Θείας Λειτουργίας του Γερμανού συνθέτη Πέτερ Σίντλερ.

Η εκδήλωση που είχε τίτλο «Missa in Jazz» παρουσιάστηκε με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, κρουστών και σαξοφώνου, με διευθυντή και χοράρχη τον Μορίς Αντουάν Κρουσάν. Το έργο γράφτηκε το 2001 και από τότε έχει παρουσιαστεί σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.
Ο δημιουργός του (ο πιανίστας, οργανίστας και συνθέτης Peter Schindler) και η μουσική του ομάδα «Pipes and Phones» (Peter Lehel σαξόφωνο, Peter Schindler εκκλησιαστικό όργανο, Markus Faller κρουστά) κατάφεραν να επιτύχουν μία εντυπωσιακή συνύπαρξη συναρπαστικής τζαζ μουσικής, Γρηγοριανών ήχων, κλασικής τεχνικής φούγκας και συναισθηματικής αρμονίας.

Το έργο ήταν μια καθαρά προσωπική μουσική γλώσσα, που εντυπωσίασε πραγματικά το κοινό της Καλαμάτας και απόδωσε με μεγάλη επιτυχία το περιεχόμενο των λειτουργικών κειμένων, τα οποία το ενέπνευσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά στο έργο αυτό κάθε αυτό, «Η Θεία Λειτουργία σε τζαζ» βασίζεται στα πέντε βασικά μέρη τής Θείας Λειτουργίας.

Τα κείμενα των μερών αυτών, που ανάγονται στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, αποτέλεσαν την αφορμή και την έμπνευση για όλους τούς συνθέτες, που ασχολήθηκαν με τη δημιουργία εκκλησιαστικών μουσικών έργων. Αυτό συνέβη και με τον Peter Schindler.

Η «Θεία Λειτουργία» του, αξιοποιώντας στοιχεία τής τζαζ (αυτοσχεδιασμό και έντονο ρυθμό), είναι μία προσπάθεια τού συνθέτη να προσεγγίσει τα κείμενα τής Θείας Λειτουργίας με τη μουσική γλώσσα της νέας χιλιετίας, που μόλις ξεκίνησε.


*Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

Σε αναμονή για το διάστημα Μεσσήνιος ομογενής!...



Ο ΠΟΛΥΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΞ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ 2009


Μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζε ότι θα γινόταν ένα «θαύμα» και χθες θα αναχωρούσε για το διάστημα, πραγματοποιώντας ένα ακόμη όνειρό του.

Το θαύμα δεν έγινε, αλλά ο ομογενής Νίκος Χαλικόπουλος (Nik Halik) που ήταν «αναπληρωτής επιβάτης» στο «εμπορικό διαστημικό ταξίδι» του Σογιούζ που εκτοξεύτηκε χθες Κυριακή αισιοδοξεί πως θα πετύχει τον στόχο του στο επόμενο ταξίδι, το 2009.

Ως γνωστόν ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Pίτσαρντ Γκάριοτ είναι ο διαστημικός τουρίστας που θα περάσει τις επόμενες δέκα μέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν επιστρέψει στη γη.

Ο Γκάριοτ μαζί με τον Χαλικόπουλο είχαν προετοιμαστεί εντατικά για την εκτόξευση από το Ρωσικό Κέντρο Κατάρτισης Κοσμοναυτών.

Ο Pίτσαρντ είναι γιος του αστροναύτη Όουεν Γκάριοτ, ο οποίος το 1973 πέρασε δύο μήνες στον Skylab, τον πρώτο διαστημικό σταθμό που τέθηκε σε τροχιά και 10 χρόνια αργότερα συμμετείχε σε αποστολή των διαστημικών λεωφορείων.

Μαζί με τον Ρίτσαρντ Γκάριοτ προετοιμαζόταν όλο αυτό το διάστημα (από τον περασμένο Ιανουάριο) και ο Νίκος Χαλικόπουλος, αφού πρέπει να υπάρχει «αναπληρωτής» για κάθε ενδεχόμενο.

Αν κάτι συμβεί στον πρώτο, ο «αναπληρωτής» θα πρέπει να είναι πανέτοιμος, για να πάρει τη θέση του.

Η προετοιμασία ήταν ιδιαίτερα εντατική.

Μαθήματα ρωσικής γλώσσας, γυμναστική, εξοικείωση με τα τεχνικά διαγράμματα και τις εξισώσεις, να μάθει τι σημαίνει το κάθε... κουμπί και να θυμάται με κάθε λεπτομέρεια εκατοντάδες διαδικασίες, ανά πάσα στιγμή, όπως μας λέει.

Ο Νίκος Χαλικόπουλος δήλωσε ότι, έχει επιλεγεί ως «διαστημικός τουρίστας» για το επόμενο ταξίδι του «Σογιούζ» και για το προνόμιο αυτό θα καταβάλει 30 εκατομμύρια δολάρια (Αυστραλίας).

Μάλιστα στο ταξίδι αυτό η διαστημική στολή του, που είναι ήδη έτοιμη, έχει τα ελληνικά και αυστραλιανά χρώματα.

Ένας Μεσσήνιος πολυεκατομμυριούχος στο Διάστημα

Ποιος είναι ο Νίκος Χαλικόπουλος

Ο Νίκος Χαλικόπουλος γεννήθηκε στην Αυστραλία από Μεσσήνιους στην καταγωγή γονείς, αλλά τώρα είναι πολυεκατομμυριούχος και «πολίτης του πλανήτη γη».
Έχει σπίτια σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε γνωστό ελληνικό νησί. Επίσης, αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε και το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «The Thrillionaire», στο οποίο εξιστορεί τις συγκινήσεις που έχει ζήσει έως σήμερα στη ζωή του.
Ο Νίκος Χαλικόπουλος δηλώνει πως μετά το διάστημα ο επόμενος στόχος του είναι να πάει στο φεγγάρι: «Όσο απίστευτο και αν φαίνεται οι στόχοι που θέτω δεν μου φαίνονται δύσκολοι. Το δυσκολότερο για μένα είναι να πείσω τους άλλους πως όντως μπορώ να τους πραγματοποιήσω».
Παιδί μιας φτωχικής οικογένειας δεν είχε και τα πιο εύκολα παιδικά χρόνια «Έπασχα από χρόνιο άσθμα και μου ήταν αδύνατο να κάνω ό,τι και τα άλλα παιδιά. Ντρεπόμουν για τις αδυναμίες και την εμφάνισή μου. Κάποια στιγμή αποφάσισα πως δεν ήθελα να μείνω στο περιθώριο και όχι απλά θα έκανα ό,τι και οι άλλοι, αλλά κάτι περισσότερο. Θα ήμουν πρώτος σε όλα...», λέει.
Δεν έγινε επιστήμονας, όπως τα άλλα αδέλφιά του, αλλά πολυεκατομμυριούχος!

Πως;
Αρχικά με επενδύσεις σε ακίνητα και αργότερα γυρίζοντας τον κόσμο όπου δίνει διαλέξεις με θέμα «Πώς να γίνεται εκατομμυριούχοι».
Έχει ανέβει τις οκτώ υψηλότερες κορυφές βουνών του κόσμου και κατέβηκε με ειδικό υποβρύχιο στον Τιτανικό.
«Ήμουν οκτώ ετών όταν ετοίμασα έναν κατάλογο με δέκα βασικές επιθυμίες μου.

Τις περισσότερες τις πραγματοποίησα και ήταν όλες συγκλονιστικές», λέει.
Τις εμπειρίες του αυτές τις περιγράφει ιδιαίτερα γλαφυρά στο βιβλίο του.
«Κάποια στιγμή αποφάσισα πως δεν ήθελα να μείνω στο περιθώριο και όχι απλά θα έκανα ό,τι και οι άλλοι, αλλά κάτι περισσότερο. Θα ήμουν πρώτος σε όλα... »


*Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2" ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ, ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΦΑΡΩΝ...



Τις απόψεις τους
για τον "Καποδίστρια 2"
εξέφρασαν
στην εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"
οι Δήμαρχοι Πεταλιδίου, Μεθώνης και Αρφαρών...


Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος

«Δεν έχει να προσφέρει τίποτα ο Καποδίστριας 2»


Κληθείς να αναφέρει τις θέσεις του για την επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση ο δήμαρχος Πεταλιδίου, Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, δήλωσε στην «Επί»: «Δεν έχει να προσφέρει τίποτα ο Καποδίστριας 2. Απεναντίας έχει να αφαιρέσει, γιατί θα εντείνει το φαινόμενο της απερήμωσης σε ανθρώπινο δυναμικό.
Έχουμε το θάρρος δε να δηλώσουμε από τώρα ότι, αν τα πράγματα πάνε όπως έχουν, τότε έχουμε ελάχιστες έως και μηδενικές πιθανότητες για να είμαστε ξανά υποψήφιοι. Εάν όμως μας προσαρμόσουν διά της βίας σε άλλον Δήμο, τότε θα αρχίσουμε μεγάλο αγώνα. Υπάρχουν θεωρώ τρόποι να επιτευχθεί εκείνο που επιδιώκει ο Καποδίστριας 2. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και ο νόμος του 2003, που αναφέρεται στις συμπολιτείες, ούτως ώστε μέσα από αυτόν τον νόμο θα μπορούσαμε να πετύχουμε κοινές προσπάθειες υπηρεσιών, παραμένοντας ως έχουν οι δομές οι Αυτοδιοικητικές, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στον δημότη, που είναι και το ζητούμενο και βέβαια σχήματα όχι απρόσωπα και μακριά από τον πολίτη».


Ηρακλής Μιχελής

Όροι και πρυποθέσεις για τις συνενώσεις...


Ερωτηθείς ο Δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής σημείωσε πως, «Η δική μας θέση, την οποία έχουμε πάρει ως Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ότι, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά βασική προϋπόθεση είναι η επίλυση του οικονομικού προβλήματος των Δήμων και από κει κι έπειτα εμείς σαν Δήμος Μεθώνης, η απόφαση δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αν γίνει χωροθέτηση των νέων ορίων και προκύψουν από 6 Δήμους ή 9, εμείς θεωρούμε ότι, ο Δήμος Μεθώνης διαθέτει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έρχονται, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μια προσπάθεια για να υπάρξει οικονομική αυτοτέλεια κι εξασφαλισμένοι πόροι».


Ανδρέας Καραγιάννης

''Ναι στον Καποδίστρια 2"...


Σύμφωνο βρίσκει τον δήμαρχο Αρφαρών, Ανδρέα Καραγιάννη, η εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας 2».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο ίδιος ο δήμαρχος: «Η συγχώνευση θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση μεγαλύτερων δομών, οι οποίες μπορούν να φανούν ευεργετικές και να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για τον Δήμο μας. Εξάλλου ήμουν σύμφωνος και στην εφαρμογή του “Καποδίστρια 1” και γενικότερα θεωρώ ότι, πρέπει να συμβαδίσουμε και να ακολουθήσουμε τις ταχύτητες τις οποίες προτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η παγκοσμιοποίηση. Πάντως, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού στους Δήμους».


*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ


ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14-10-2008 στις 12:00.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ 2008

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΙΣ 11:00 ΤΟ ΠΡΩΪ




Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι
Έλληνες και Μετανάστες

Να διεκδικήσουμε μαζικά τα αιτήματα που αντιστοιχούν στις ανάγκες των εργαζομένων και να βάλουμε γερές βάσεις για να ανταποκριθούμε στην αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, που κλιμακώνουν την επίθεση στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού.
Η οικονομική κρίση δεν είναι πρόβλημα της μιας ή της άλλης μορφής διαχείρισης. Είναι εκδήλωση της αντίθεσης που καταγράφει ότι τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι τον καρπώνονται οι λίγοι, οι καπιταλιστές που έχουν στα χέρια τους την εξουσία και τα μέσα παραγωγής.
Αυτή είναι η πηγή του κακού, η βάση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
· Να αντιπαλέψουμε αποφασιστικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που χτυπάει το σύνολο των εργατικών –λαϊκών δικαιωμάτων.
· Να μην περάσει το έκτρωμα που προβλέπει την κατάργηση των Βαρέων –Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων την ώρα που πεθαίνουν και σακατεύονται χιλιάδες εργάτες και εργάτριες στα εργατικά ατυχήματα και στις επαγγελματικές ασθένειες.
· Να αντιταχθούμε στην πολιτική της απελευθέρωσης των μεταφορών, της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του ΟΣΕ και των άλλων επιχειρήσεων.
· Να δυναμώσουμε την πάλη κατά της ανεργίας και των απολύσεων, τη λιτότητα και την ακρίβεια, την ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την κατάργηση της Κυριακής αργίας
· Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στον προϋπολογισμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να φορτώσει με νέες αντιδραστικές αλλαγές, με νέα φορολογικά βάρη τις λαϊκές δυνάμεις.
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Οργάνωση, διεκδίκηση, εργατική αντεπίθεση, κοινή δράση με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης ,τη νεολαία μας.
Μαζική καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η πολιτική της οξύνει τα λαϊκά προβλήματα και βρίσκεται πίσω από τη χειροτέρευση της κατάστασης των εργατικών οικογενειών.
Αποδυνάμωση των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, των κομμάτων του δικομματισμού που υπηρετούν χρόνια τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανοίξανε το δρόμο για την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, επιβάλλανε την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, αυξήσανε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και προχωρήσανε στην ενοποίηση των ταμείων για να πετύχουν την προς τα κάτω εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προώθησαν τις ιδιωτικοποιήσεις και πήραν μέτρα για την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας.
Αυτή η πολιτική στηρίζει τα συμφέροντα και αυξάνει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΣΕ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός δε μπορεί να εκπροσωπήσει τα εργατικά συμφέροντα. Είναι δυνάμεις που στηρίζουν χρόνια τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στα ασφαλιστικά δικαιώματα, που ευθύνονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τον κατώτερο μισθό των 700 Ευρώ μικτά.
Είναι οι δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον κοινωνικό διάλογο, τη συναίνεση για να αφοπλίσουν το εργατικό κίνημα και να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.
Μαζί με το ΠΑΜΕ στην Απεργία και στην κλιμάκωση της πάλης, για να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της.
Προχωράμε πιο γρήγορα. Κτίζουμε απεργιακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις.
Επιμένουμε στη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά την προσπάθεια διαχωρισμού και διάσπασης που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, στο δυνάμωμα και τον ταξικό προσανατολισμό των συνδικάτων.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
ü Προστασία και διεύρυνση των Βαρέων –Ανθυγιεινών (ΒΑΕ).
ü Πλήρη-σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο -5νθήμερο -35ωρο και 6ωρο – 5νθήμερο – 30ωρο για τα ΒΑΕ.
ü Κατώτερο μισθό 1.400 Ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 56 Ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 Ευρώ. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αφορολόγητο όριο 30.000 Ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια.
ü Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
ü Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες - στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 για τα ΒΑΕ.
ü Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
ü Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, δημιουργία κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Κατάργηση των Ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Πρόληψης Προστασίας (ΕΞΥΠΠ).
ü Διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια κατοικία.
ü ΟΧΙ στην απελευθέρωση και στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενιαίοι αποκλειστικά κρατικοί φορείς στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στις Τηλεπικοινωνίες, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
ü Νομιμοποίηση των μεταναστών, ισοτιμία δικαιωμάτων, δικαίωμα μεταφοράς ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης.
ü Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων και στις διώξεις των συνδικαλιστικών στελεχών στα εμφιαλωμένα ποτά και αλλού.

ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ν.Σ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ν.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


"Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας χαιρετίζει τον μαθητικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στα σχολεία της Καλαμάτας.
Χαιρετίζουμε τα Μαθητικά Συμβούλια και τα Συντονιστικά Αγώνα που μέσα από τις συνεδριάσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις των σχολείων παίρνουν αποφάσεις και προχωρούν σε πορείες, αποχές, καταλήψεις και σε άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Η πολιτική της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει η ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή που βγάζει τους μαθητές στους δρόμους. Η πολιτική που μετατρέπει τη μόρφωση σε εμπόρευμα είναι αυτή που κάνει χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να στενάζουν και να αγανακτούν. Είναι δίκαιος και αναγκαίος ο αγώνας που βάζει στο επίκεντρο την απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Το σχολείο που μαθαίνει σκόρπιες ασυνάρτητες πληροφορίες αντί για γνώσεις, που έχει καταντήσει εξεταστικό κέντρο, που μαθαίνει ψεύτικη την ιστορία του λαού μας, είναι αυτό που εξοργίζει.
Οι μαθητές με αυτό τον αγώνα αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την αθλία κατάσταση που κυριαρχεί στα σχολεία της αμορφωσιάς. Αυτός ο αγώνας χρειάζεται να ενταθεί. Αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές να τον περιφρουρήσουν.
Οι όποιοι βανδαλισμοί και καταστροφές δεν είναι τυχαίοι. Είναι «λαδί στη μηχανή» της πολιτικής της κυβέρνησης , και «βούτυρο στο ψωμί» όσων θέλουν να συκοφαντήσουν τους αγώνες της νεολαίας. Αυτά τα φαινόμενα είναι ξένα και μακριά από τα συμφέροντα του αγώνα και τα δικαία αιτήματα του. Καλούμε τους μαθητές και τους εργαζόμενους της Καλαμάτας να καταδικάσουν όσους προσπαθούν να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών, με όποιο τρόπο και αν γίνεται αυτή η προσπάθεια.
Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Με μεγαλύτερη ένταση θα συνεχίσουμε τη δράση μας για την κατάκτηση του σχολείου που θα καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Με όλες μας τις δυνάμεις θα συμβάλλουμε ώστε να μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους: το κόστος της εκπαίδευσης, η μορφωτική υποβάθμιση, ο βίαιος προσανατολισμός στην κατάρτιση, η είσοδος των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση.
Οι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση έχουν όνομα. Είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έφτιαξαν αυτό το σχολείο. Είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις με την αξιολόγηση και την αποκέντρωση των σχολείων.
Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Χρειάζεται πάλη μαζική και με διάρκεια. Η εργατική τάξη, οι μαθητές, οι φοιτητές πρέπει να μπουν μπροστά διεκδικώντας το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο, διεκδικώντας Ενιαία Λαϊκή Παιδεία. Πιο επιτακτικά, πιο αποφασιστικά τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτόν το στόχο.
Χρειάζεται σήμερα η αμφισβήτηση να μην περιορίζεται μονό στα αντιεκπαιδευτικά - αντιλαϊκά τους μετρά. Η νεολαία να αμφισβητήσει συνολικά την κυριαρχία τους και να παλεύει με την εργατική τάξη και τα αλλά λαϊκά στρωματά ώστε να τους πάρουμε αυτό που τους δίνει δύναμη: την εξουσία. Να παλέψουμε για το Σοσιαλισμό".


Διαβάστε Περισσότερα...

"ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ;;;...



Πληροφορηθήκαμε πως σύντομα αναμένεται να βγει "κόκκινη κάρτα" στον Δήμο Κυπαρισσίας για πολύ σοβαρή υπόθεση που οι προεκτάσεις τις μπορεί ενδεχομένως, πέρα από τις πολιτικές, να αναδείξουν και ποινικές ευθύνες!!!...


Γιατί στο πολιτικό και ηθικό σκέλος της υπόθεσης, είναι, όπως μάθαμε, ήδη "καταδικασμένοι"!!!...


Αν όντως, επαληθευτεί και επιβεβαιωθεί η πληροφορία μας, θα πρόκειται για μεγάλο "ταμπάνι", πολύ μεγάλο "ταμπάνι", που τέτοιο και τόσο μεγάλο δεν έχει πέσει ποτέ στο Δήμο Κυπαρισσίας από το 1821 μέχρι σήμερα...


Και, βεβαίως, θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν εκεί που αναλογούν, σε εκείνους που τους αναλογούν, οι ποινικές ευθύνες, δηλαδή στους παράγοντες της Δημοτικής Αρχής!!!...


Αυτά, για την ώρα...




Διαβάστε Περισσότερα...

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΙΑΖΩΜΑ" ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Δ.Σ.



Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη γενική συνέλευση του "Διαζώματος" το Σάββατο στην Αρχαία Μεσσήνη!

Χθες, στην Καλαμάτα, έγιναν εκλογές για το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του “Διαζώματος” εξελέγησαν κατά σειρά ψήφων οι: Σταύρος Μπένος, Πέτρος Θέμελης, Γιώργος Κουρουπός, Χρήστος Λάζος, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Σοφία-Ναυσικά Ταράντου και Βασίλειος Χανδακάς.



Διαβάστε Περισσότερα...

«Το Πα.Σο.Κ. είναι έτοιμο να κυβερνήσει όποτε κι αν γίνουν εκλογές», σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου!


«Το Πα.Σο.Κ. είναι έτοιμο να κυβερνήσει όποτε κι αν γίνουν εκλογές» τόνισε χθες η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία βρέθηκε στην Καλαμάτα προκειμένου να παρουσιάσει σε γονείς και εκπαιδευτικούς τη νέα πρόταση του Πα.Σο.Κ. για την Παιδεία.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κα Διαμαντοπούλου επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την πως με την πολιτική που ακολούθησε οδήγησε την οικονομία σε βαθιά κρίση, παρατηρώντας δε ότι δεν έχουν ακόμη φανεί οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πολιτική που έχει ακολουθήσει το Πα.Σο.Κ. στα θέματα της οικονομίας με στρατηγική αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας τις συγκεκριμένες ενέργειες σε αυτό τον τομέα.
Έτσι, μίλησε για την κατάθεση της φορολογικής πρότασης, λέγοντας πως διαφέρει από αυτή της Ν.Δ., για την κατάθεση της πρότασης επιστροφής των κτημάτων του Βατοπεδίου, το θέμα εγγύησης των καταθέσεων και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές για τη χορήγηση των επιδομάτων αλληλεγγύης και θέρμανσης, καθώς και την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες στο 11%, σημειώνοντας πως τα μέτρα αυτά είναι κοστολογημένα.

Όμως, επισήμανε ότι για το Πα.Σο.Κ. η Παιδεία είναι η πρώτη προτεραιότητα, ακόμη και σε αυτή την κρίση.

Η Παιδεία

Έτσι, πανελλαδικά εξελίσσεται η εβδομάδα Παιδείας για το Πα.Σο.Κ., που σχετίζεται με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ο νέος κύκλος, αυτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα ξεκινήσει το Νοέμβριο. Επιτέθηκε κατά του υπουργού Παιδείας, λέγοντας πως επιχείρησε με γκεμπελικό τρόπο να παρουσιάσει την κατάσταση ως ιδανική, χωρίς να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σημείωσε, επιπλέον, ότι συνεχώς μειώνονται τα ποσοστά του προϋπολογισμού για την Παιδεία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στο 3% του ΑΕΠ και η χώρα μας να κατακτά την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, στο συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην προσχολική ηλικία, δεν υπήρχαν θέσεις στα νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά. Αναφερόμενη στους διορισμούς των εκπαιδευτικών, έκανε λόγο για διαχειριστικό χάος στο υπουργείο Παιδείας. Έτσι, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι 8.000 εκπαιδευτικοί έχουν αποσπαστεί για να καλύπτουν διοικητικές θέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια κενά στις αίθουσες διδασκαλίας. Τέλος, χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο έγκλημα τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην τεχνική εκπαίδευση. Η περίφημη επανάσταση των ΕΠΑΛ, συνέχισε, είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε πέντε χρόνια να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο είδος εκπαίδευσης το 35% των παιδιών στην ελληνική περιφέρεια και σε μεγαλύτερο ποσοστό στα αστικά κέντρα και πλέον η κατάσταση είναι καταρρέουσα.

Καταλήψεις

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τα περιστατικά των καταλήψεων, επισήμανε πως θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέσο πάλης. Παρατήρησε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα υποδομών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που πρέπει να λυθούν και κατέληξε επισημαίνοντας πως «τα σχολεία πρέπει να μένουν ανοιχτά και να μη χάνεται ούτε ώρα μαθήματος». Όσον αφορά στα προβλήματα της εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, παρατήρησε πως δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη διαφορά από το μέσο όρο των προβλημάτων που εντοπίζονται στην περιφέρεια.

«Έτοιμο να κυβερνήσει»

Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, απαντώντας στην ερώτηση αν το Πα.Σο.Κ. είναι έτοιμο να κυβερνήσει και τι θα πράξει η ίδια αν χάσει στις εκλογές, είπε πως το Πα.Σο.Κ. έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά. «Προσέφερε, συνέχισε, ένα τεράστιο έργο στον τόπο. Υπάρχει θετικός απολογισμός αυτού του έργου, αλλά και αυτοκριτική για τα λάθη μας, που τα πληρώσαμε. Η εμπειρία μας, η πρότασή μας και η κατακτημένη ενότητα, καθώς όλοι έβαλαν μπροστά την παράταξη, σημαίνουν ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Έτσι, διεκδικούμε τις εκλογές με μεγάλη ελπίδα».


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου




Διαβάστε Περισσότερα...

Σοβαρές ζημιές σε σχολικό συγκρότημα στην Καλαμάτα...





Σοβαρές ζημιές στο κτήριο του πρώην Πολυκλαδικού στην οδό Αθηνών στην Καλαμάτα, προκάλεσαν άγνωστοι τη νύκτα της Παρασκευής.

Το συγκρότημα στο οποίο συστεγάζονται το 6ο Λύκειο, το 4ο ΕΠΑΛ, το ΙΕΚ και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίοας βρισκόταν υπό κατάληψη από την Πέμπτη και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καταστροφές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θρανία, καρέκλες, βιβλία αλλά και στο ίδιο το κτήριο εκτιμάται οτι ανέρχονται σε 50 χιλιάδες ευρώ.

Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες στη Νομαρχία αποφασίστηκε η έναρξη της αποκατάστασης των ζημιών, με στόχο το σχολείο να παραμείνει κλειστό μόνο για μια ημέρα. Έτσι, συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας προχώρησαν ήδη στην άρση της επικινδυνότητας από σπασμένα τζάμια και άλλα επικίνδυνα υλικά στο εσωτερικό των αιθουσών και το σχολείο θα επαναλειτουργήσει αύριο.

Αναλυτική καταγραφή των ζημιών, θα γίνει από ειδικό κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Καλαμάτας ο διευθυντής Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιώργος Σταματόπουλος, το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια των βανδαλισμών στο Πολυκλαδικό ειδοποιήθηκε από τους περίοικους η Αστυνομία, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές και σε συλλήψεις.

Τη σύλληψη ενός ατόμου, επιβεβαίωσε στην ΕΡΑ Καλαμάτας ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας. Πρόκειται για ενήλικο άτομο, μαθητή σε σχολική μονάδα που στεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού.


Οι φωτογραφίες είναι από το www.mustmagazine.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Θετική αντίδραση των Χρηματιστηρίων...


Θετική ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, στην ανακοίνωση του σχεδίου των 15 της ΕΕ για την για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίση.


Ενισχύονται οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν κατά το άνοιγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.




Στο+5,11% ο δείκτης FTSE-100 του Λονδίνου, στο 5%, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινείται στο +5,36%. Με άνοδο 5,12% άνοιξε το χρηματιστήριο της Ζυρίχης, με άνοδο 5,51% άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, ενώ με +2,53% άνοιξε το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Άνοδο μεγαλύτερη του 5% καταγράφει και ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ανοδικά κινούνται και οι δείκτες σχεδόν σε όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο +10,2% έκλεισε το Χονγκ Κονγκ.




Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Παρίσι οι δεκαπέντε ηγέτες και ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφωνήσαν σε σχέδιο έξι σημείων για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με διασφάλιση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, κρατική προστασία των τραπεζών και διασφάλιση της δανειοληπτικής τους ικανότητας.


Την υποστήριξή του στο σχέδιο εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.




με πληροφορίες από www.news.ert.gr





Διαβάστε Περισσότερα...

Στήριξη τραπεζών με όλα τα μέσα αποφάσισαν οι «15»!



Την αποφασιστικότητά τους να διασώσουν το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξέφρασαν χθες στο Παρίσι οι ηγέτες των 15 χωρών της Ευρωζώνης, λαμβάνοντας σειρά μέτρων με στόχο τη διάσωση των τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν βασίζονται στο βρετανικό σχέδιο της κυβέρνησης - Μπράουν.
Οι παρεμβάσεις για τη διάσωση τραπεζών που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας θα γίνεται με εθνικά μέσα, αλλά με τρόπο συντονισμένο σε όλα τα κράτη-μέλη και όπου απαιτείται θα επιδεικνύεται η κοινοτική αλληλεγγύη.


Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, στην οποία έλαβαν μέρος εκτός των 15 ηγετών και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι «15» εγγυώνται ότι θα αποτρέψουν με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της αναχρηματοδότησης (συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο), τη χρεοκοπία τραπεζών, των οποίων η πτώχευση θα εγκυμονούσε κινδύνους για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Αναχρηματοδότηση έως 31/12/09


Οι κρατικές εγγυήσεις της αναχρηματοδότησης των τραπεζών θα έχουν ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2009, ενώ θα δίνονται με πολλούς τρόπους που θα στηρίζουν την ανάληψη κεφαλαίων. Μάλιστα, προβλέπεται μέχρι και ανταλλαγή των λεγόμενων «τοξικών» προϊόντων με κρατικά ομόλογα.
Οι «15» διαβεβαιώνουν ότι η κρατική παρέμβαση σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του Ευρωπαίου φορολογούμενου, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών που ζητούν κρατική παρέμβαση θα υποστούν και αυτές τις συνέπειες της παρέμβασης, «φωτογραφίζοντας» με τον τρόπο αυτό την απομάκρυνσή τους.
Οι παραπάνω αποφάσεις έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών, ώστε να αρχίσουν πάλι να δανείζονται μεταξύ τους, αποκτώντας έτσι την απαραίτητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας (επιχειρήσεις, νοικοκυριά).


Ο Γκόρντον Μπράουν


Σύμφωνα με το Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος πήγε χθες στο Παρίσι και συναντήθηκε με τους ομολόγους του, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες μέρες και με τα συντονισμένα μέτρα που λήφθηκαν χθες από τους «15» θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στη χρηματοπιστωτική αγορά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός της Μεγάλης Βρετανία, η οποία ανακοινώνει σήμερα τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών, συνολικού ύψους 387,5 δισ. ευρώ και άλλες χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν εθνικά προγράμματα.
Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 400 δισ. ευρώ. Από τις μικρότερες χώρες, η Πορτογαλία, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα έκθεσης των τραπεζών της σε «τοξικά» προϊόντα, αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αποδεσμεύσει 20 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που ενδεχομένως θα χρειαστούν ρευστότητα.
Σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερ, η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει ότι μέχρι την Τετάρτη όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ανακοινώσουν το εθνικό ποσό που θα διαθέσουν για τη διάσωση τραπεζών.
Τα σχέδια διάσωσης εκτός από την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες μέσω της εισόδου του κράτους στο μετοχικό τους κεφάλαιο, θα εγγυώνται και τα δάνεια που συνάπτουν οι τράπεζες μεταξύ τους.


Συντονισμένες δράσεις Ε.Ε.


Τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία επιχειρούν να περιορίσουν η Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η διάσωση των τραπεζών μπορεί να είναι απολύτως αναγκαία, αλλά δεν θεωρείται αρκετή για την άρση του σημερινού αδιεξόδου.
Οι ανακοινώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, κορυφαίων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, ότι προχωρούν σε απολύσεις και μείωση της παραγωγής, εξαιτίας της δραματικής υποχώρησης των πωλήσεων, προκάλεσαν συναγερμό στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι ο εν λόγω κλάδος από τη φύση του προαναγγέλλει πάντα τον κίνδυνο της ύφεσης.
Σε κοινοτικό επίπεδο, το πρώτο μέτρο που αποφασίζεται και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά είναι η διάθεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 30 δισ. ευρώ, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπό μορφή επιδοτούμενων δανείων.
Αναφορικά με τις πρώτες ενέργειες κρατών - μελών, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, κάλεσε για σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να αποφασιστεί η έγκριση πρόσθετης δαπάνης ύψους 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2008.






Διαβάστε Περισσότερα...

Προβάδισμα 1,5% για το ΠΑΣΟΚ δείχνει νέα δημοσκόπηση



Προβάδισμα μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνει νέα πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MARC και δημοσιεύθηκε στο Έθνος της Κυριακής.


Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψήφιζε το 31,3% των ερωτηθέντων, ΝΔ το 29,8%, ΣΥΡΙΖΑ το 10,4%, ΚΚΕ το 7%, ΛΑΟΣ το 4%, Οικολόγους/Πράσινους το 2,3%, ενώ αναποφάσιστοι δήλωσαν το 10,4%.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο», η κυβερνώσα παράταξη έρχεταιι πρώτη με ποσοστό 43,5% έναντι ποσοστού 41,9% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, στο ερώτημα «ποιο κόμμα θέλετε να έρθει πρώτο», το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 43,7%, έναντι 33,9% που συγκεντρώνει η ΝΔ.


http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/12/1575873.htm


Διαβάστε Περισσότερα...

Η ατζέντα της ημέρας...






* Στις 10 π.μ., ολομέλεια της βουλής των εφήβων παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, των αρχηγών των κομμάτων και μελών της κυβέρνησης.
* Στις 10 π.μ., Athens Digital Week που διοργανώνεται από τον δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την Τεχνόπολη, τον Αθήνα 984, τον Πολιτισμικό Οργανισμό, την Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών, την Επιχείρηση Μηχανογράφησης δήμου Αθηναίων και τα Μουσικά Σύνολα του δήμου, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 19 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη με είσοδο ελεύθερη.
* Στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών στα γραφεία του κόμματος.
* Στις 6 μ.μ. το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποιεί εκδήλωση στο ξενοδοχείο Hilton για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.



* Σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του συμβουλίου γενικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/13/1576116.htm


Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση οικονομικού Τύπου



Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι ακόλουθοι:


* ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φράγμα της Ε.Ε. στην κρίση. Μέτρα σωτηρίας από τη Σύνοδο Κορυφής".
* ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στήριξη τραπεζών με όλα τα μέσα αποφάσισαν οι "15". Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε βρετανικού τύπου σχέδιο σωτηρίας".



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση Ελληνικού Τύπου



Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης στο Παρίσι, καθώς και οι δηλώσεις - διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.


Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:


* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χώρα ληστών η Ελλάδα! Διαστάσεις παίρνει η εγκληματικότητα".
* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ζούμε τσουνάμι αλλά θα τα καταφέρουμε. Χωρίς περιστροφές ο Καραμανλής μίλησε στους Έλληνες για τη διεθνή οικονομική κρίση μετά τη χθεσινοβραδινή δραματική Σύνοδο των Παρισίων".
* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανοίγουν οι κωδικοί για τις μίζες που έπεσαν στο C41, τους PATRIOT, το πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ" και τον ΟΤΕ".
* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Φως στο τούνελ με σχέδιο - ασπίδα 6 σημείων. Μήνυμα αισιοδοξίας η συμφωνία των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης".
* ΕΘΝΟΣ: "Σανίδα σωτηρίας από την Ευρώπη. Επιχείρηση ανάκαμψης με συνταγή Μπράουν από τις χώρες του ευρώ".
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Όλοι οι "γιατροί" του ΔΝΤ της G7 και της Ευρωζώνης πάνω από το κεφάλι της κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ανανήψει, γιατί μπήκε... Στην εντατική η Διεθνής Οικονομία".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κρατικοποίηση τραπεζών στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που παρουσιάσουν αστάθεια και απειληθούν οι καταθέσεις".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σώστε τις τράπεζες". Μήνυμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής (Παρίσι) προς τις 27 χώρες - μέλη".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η σωτηρία επαφίεται στο κράτος. Οι "16" της Ευρωζώνης προσπαθούν να φρενάρουν την αχαλίνωτη οικονομική κρίση".
* ΕΣΤΙΑ: "Σε σκληρή παράλυση οι οικονομίες. Όλοι προεξοφλούν επικείμενη ύφεση".
* ΤΑ ΝΕΑ: "Πρέσα Αλογοσκούφη στους μισθωτούς, αλλά... Ευρω-σωσίβιο με δισ. ευρώ για τις τράπεζες."
* Η ΧΩΡΑ: "Εφιάλτης η επόμενη μέρα. Τώρα όλοι ανησυχούν για την πραγματική οικονομία".
* City Press: "Κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία".
* Metro: "Βάζει "φρένο" η Ευρώπη. Σχέδιο έξι σημείων για τη διάσωση των τραπεζών από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης".
* Metropolis: "Κράτος... Κιβωτός του Νώε!"
Θεσσαλονίκη
* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Ασφυξία στα σχολεία στη Θεσσαλονίκη. Στενάζουν και οι παιδικοί σταθμοί".
* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Η οικονομία στην εντατική. Χαμόγελα αλλά και προβληματισμός επικράτησε στη σύνοδο των ηγετών στο Παρίσι».



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα...

Καλή εβδομάδα!!!...




Διαβάστε Περισσότερα...