Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

MISSA IN JAZZ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ! Μια διαφορετική «Θεία Λειτουργία»!...



Χορωδία, εκκλησιαστικό όργανο, κρουστά και σαξόφωνο...


Εξήντα χορωδοί και μουσικοί γέμισαν την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας το Σάββατο το βράδυ, στη μουσική - τζαζ εκδοχή της Θείας Λειτουργίας του Γερμανού συνθέτη Πέτερ Σίντλερ.

Η εκδήλωση που είχε τίτλο «Missa in Jazz» παρουσιάστηκε με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, κρουστών και σαξοφώνου, με διευθυντή και χοράρχη τον Μορίς Αντουάν Κρουσάν. Το έργο γράφτηκε το 2001 και από τότε έχει παρουσιαστεί σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.
Ο δημιουργός του (ο πιανίστας, οργανίστας και συνθέτης Peter Schindler) και η μουσική του ομάδα «Pipes and Phones» (Peter Lehel σαξόφωνο, Peter Schindler εκκλησιαστικό όργανο, Markus Faller κρουστά) κατάφεραν να επιτύχουν μία εντυπωσιακή συνύπαρξη συναρπαστικής τζαζ μουσικής, Γρηγοριανών ήχων, κλασικής τεχνικής φούγκας και συναισθηματικής αρμονίας.

Το έργο ήταν μια καθαρά προσωπική μουσική γλώσσα, που εντυπωσίασε πραγματικά το κοινό της Καλαμάτας και απόδωσε με μεγάλη επιτυχία το περιεχόμενο των λειτουργικών κειμένων, τα οποία το ενέπνευσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά στο έργο αυτό κάθε αυτό, «Η Θεία Λειτουργία σε τζαζ» βασίζεται στα πέντε βασικά μέρη τής Θείας Λειτουργίας.

Τα κείμενα των μερών αυτών, που ανάγονται στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, αποτέλεσαν την αφορμή και την έμπνευση για όλους τούς συνθέτες, που ασχολήθηκαν με τη δημιουργία εκκλησιαστικών μουσικών έργων. Αυτό συνέβη και με τον Peter Schindler.

Η «Θεία Λειτουργία» του, αξιοποιώντας στοιχεία τής τζαζ (αυτοσχεδιασμό και έντονο ρυθμό), είναι μία προσπάθεια τού συνθέτη να προσεγγίσει τα κείμενα τής Θείας Λειτουργίας με τη μουσική γλώσσα της νέας χιλιετίας, που μόλις ξεκίνησε.


*Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ