Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Κι επιχειρηματίας η Άξια!



Η έκπληξη...

Από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες στην πασαρέλα η Άξια Ανδρεαδάκη αποδεικνύει ότι διαθέτει εκτός από ωραίο σώμα και πολύ μυαλό.

Έτσι, από τώρα σχεδιάζει τι θα κάνει σε τέσσερα-πέντε χρόνια που θέλει ν αρχίσει ν απομακρύνεται από το μόντελινγκ.

Μια επιχείρηση αισθητικής-spa είναι το όνειρό της, που δείχνει πόσο προσγειωμένη και απλή είναι...






Διαβάστε Περισσότερα...

Το sex symbol έβγαλε δίσκο!...



Διαθέτει εκρηκτικό ντεκολτέ, που συνδυάζεται υπέροχα με πηγαίο υποκριτικό της ταλέντο.

Η Σκάρλετ Γιόχανσον, η νεαρή, χυμώδης ηθοποιός, μούσα του Γούντι Άλεν αποφάσισε να μπει δυναμικά και στο χώρο του τραγουδιού παρουσιάζοντας το ντεμπούτο άλμπουμ της.
Εχει ύψος 1,63 μ. και γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1984 στη Νέα Υόρκη.
Οι γονείς της έχουν χωρίσει και έτσι μοιράζει τη ζωή και τον ελεύθερο χρόνο της, όπως λέει, με επισκέψεις που κάνει στις πόλεις όπου ζουν.
Η εξέλιξή της είναι θεαματική και οι μετοχές της ιδιαίτερα ανεβασμένες στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.
Θεωρείται ως η «πιο σέξι γυναίκα» του κινηματογράφου, παρ όλα αυτά διαθέτει μυαλό και κότσια να υποστηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Μπάρακ Ομπάμα για την Προεδρία των ΗΠΑ. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και στις προεδρικές εκλογές του 2004, υποστηρίζοντας τον Τζον Κέρι.
Μπορεί το χρώμα των μαλλιών της να αλλάζει τακτικά, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η κυρία που ξέρει να συνδυάζει κάθε εμφάνισή της με ντύσιμο που τονίζει τις καμπύλες της και πατώντας πια πάνω στα 24 χρόνια της, είναι αναμφισβήτητα το πιο καυτό όνομα στο χώρο της διεθνούς showbiz. Κάτι που εξαργυρώνει σε φήμη και χρήμα. Το 2007 βάσει των στοιχείων του περιοδικού «Forbes» είχε ετήσια έσοδα πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια.
Με ένα σκουλαρίκι που φοράει συνήθως στο αριστερό της αφτί και με κατακόκκινα χείλη περιφέρει την πληθωρική παρουσία της δημιουργώντας προβλήματα στον ανδρικό πληθυσμό.
Μία από τις συνήθειές της είναι να μη φοράει τίποτα περιττό πάνω της, όπως για παράδειγμα ενοχλητικά σουτιέν.


Αγαπημένο θέμα των πρωτοσέλιδων της πατρίδας της είχε αποτελέσει πρόσφατα το ζήτημα αντιπαράθεσης σχετικά με το εάν έχει κάνει επέμβαση στη μύτη της. Το γεγονός ότι είχε εξαφανιστεί για κάποιες μέρες έδωσε αφορμή για εύκολα συμπεράσματα, μέχρι τη στιγμή που βγήκε και διέψευσε τα πάντα.


Το πρώτο άλμπουμ


Η διάσημη ηθοποιός, που έχει ήδη κλέψει τις καρδιές όλων των αρσενικών του πλανήτη αλλά και τις εντυπώσεις των κριτικών, φίλων του κινηματογράφου έβαλε στόχο της να ενθουσιάσει και το μουσικόφιλο κοινό.
Με το πρώτο άλμπουμ της που έχει τίτλο «Αnywhere Ι Lay My Ηead» και περιλαμβάνει 11 κομμάτια ήδη ξαφνιάζει πολύ κόσμο. Δεν έχει καμία σχέση με εύπεπτη ποπ και δεν περπατάει πάνω σε εύκολα μονοπάτια. Αντίθετα, μάλιστα, με ό,τι θα περίμεναν πολλοί, ερμηνεύει δέκα διασκευές σε τραγούδια του Tom Waits κι ένα που είναι γραμμένο για εκείνη και έχει τίτλο «Song For Jo». Το πρώτο τραγούδι της που έχει ξεχωρίσει είναι το «Falling Down» και μοιάζει με περίεργο κράμα υποκριτικής ερμηνείας και ηλεκτρικού ήχου, που ίσως και να θυμίσει σε πολλούς κάτι από Sinead OConnor. Ο David Bowie, που επίσης συμμετέχει στο cd της, λέει ότι η συνεισφορά του περιορίζεται απλώς σε μερικά επιφωνήματα του στυλ «oo» και «ah», τα οποία ακούγονται σε δύο κομμάτια.


Το φιλί με την Πενέλοπε Κρουζ


Μούσα του Γούντι Άλεν και θαυμάστριά του, όπως ομολογεί, πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του που έχει τίτλο «Vicky Cristina Βarcelona».
Η νέα ταινία του Γούντι Άλεν χαρακτηρίζεται από την παρουσία της Σκάρλετ Γιόχανσον και του ζεύγους Πενέλοπε Κρουζ και Χαβιέ Μπαρδέμ.
Ο σκηνοθέτης που θεωρεί την ταινία του κάτι σαν «ένα ερωτικό γράμμα στη Βαρκελώνη» ποντάρει πολλά στους πρωταγωνιστές της.
Στο πλαίσιο της προώθησης του φιλμ, πάντως, η κυρία απογοήτευσε ελαφρώς τους άντρες θαυμαστές της με ένα παθιασμένο φιλί που αντάλλαξε με τη συμπρωταγωνίστριά της Πενέλοπε Κρουζ.
Οι δύο εντυπωσιακές κυρίες της μεγάλης οθόνης, βάσει σεναρίου, έπρεπε να κολλήσουν η μία στα χείλη της άλλης. Το αποτέλεσμα ήδη έχει δώσει πόντους στην ταινία «Vicky Cristina Βarcelona», ενώ η ξανθιά ηθοποιός αποκάλυψε ότι το γύρισμα της συγκεκριμένης σκηνής αποτελεί ένα από τα πιο καυτά πράγματα που έχει κάνει στη ζωή και στην καριέρα της μέχρι σήμερα «Όταν έχεις καρφωμένα πάνω σου πάνω από 60 ζευγάρια μάτια, που έτρωγαν σάντουιτς με σαλάμι, το φιλί αυτό ήταν τουλάχιστον το πιο sexy πράγμα που μπορείς να φανταστείς».


Σχεδιάζει να παντρευτεί


«Δεν συναντάς εύκολα το κατάλληλο πρόσωπο την κατάλληλη στιγμή, γι αυτό είναι σημαντικό να ξέρεις τι ζητάς ακριβώς από την τύχη και τη ζωή σου», υποστηρίζει η Γιόχανσον, που έχει σχέση με τον Ράιαν Ρέινολντς, με τον οποίο σχεδιάζουν να παντρευτούν. Μάλιστα, λέγεται ότι το ζευγάρι έχει δεχτεί και πρόταση από το φίλο της ηθοποιού Τζάστιν Τίμπερλεϊκ να τραγουδήσει στο πάρτι του γάμου τους.


Εντύπωση προκαλεί, όμως, η εξομολόγησή της σχετικά με τις σχέσεις και τη μονογαμία: «Είναι δύσκολο να μείνεις πιστή σε έναν άνθρωπο και δεν πιστεύω ότι είναι φυσιολογικό ένστικτο για τους ανθρώπους κάτι τέτοιο. Η μονογαμία μπορεί να είναι σκληρή για κάποιους και δεν πιστεύω ότι ταιριάζει σε όλους. Παρ όλα αυτά, εάν βρεις αυτό που περιγράφεται ως αδερφή ψυχή, τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν. Όταν είχα δεσμό, ήμουν μονογαμική και δεν μπορώ να κάνω ελεύθερες σχέσεις. Πιστεύω ότι είναι σκληρό και για τους δύο παρτενέρ κάτι τέτοιο».




Διαβάστε Περισσότερα...

Λουξεμβούργο-Ελλάδα: 0-3...



Εθνική Ελλάδος δεν χρειάστηκε να εντυπωσιάσει για να πάρει αυτό που ήθελε, δηλαδή τη νίκη επί του Λουξεμβούργου με 3-0 στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ


Η Εθνική δεν εντυπωσίασε με την εμφάνισή της αλλά κατάφερε να είναι σοβαρή στην πρεμιέρα της στην φάση των προκριματικών και να πάρει τη νίκη που έπρεπε. Το Λουξεμβούργο δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να αντισταθεί και αναπόφευκτα ήρθε το τελικό 3-0. Η Εθνική προηγήθηκε στο 36' με κεφαλιά του Τοροσίδη και ο Γκέκας διπλασίασε τα τέρματα στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε στο 78ο λεπτό ο Χαριστέας με πέναλτι.






Με την ίδια συνταγή για το Μουντιάλ





Λέγεται ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και η Εθνική ομάδα ύστερα από το νικηφόρο ξεκίνημα στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010, αντικρίζει με αισιοδοξία τη συνέχεια και την προσπάθεια για πρόκριση στα τελικά.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απέναντι σε ένα σαφώς αδύναμο αντίπαλο δεν χρειάστηκε να ανεβάσει στροφές και το τελικό 3-0 στο Λουξεμβούργο, ουσιαστικά ήταν προϊόν της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε το πρώτο παιχνίδι των προκριματικών. Άλλωστε τα συγκεκριμένα παιχνίδια με τους ασθενείς αντιπάλους εκτός έδρας είναι φανερό ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον δρόμο για την εξασφάλιση της πρωτιάς στον όμιλο και της απευθείας πρόκρισης, όπως συνέβη και στα προηγούμενα προκριματικά για το "EURO 2008" αλλά και κυρίως εκείνα για το Μουντιάλ του 2006 όπου οι βαθμοί που χάθηκαν στοίχισαν όπως αποδείχτηκε. Ποιός άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τον Σεπτέμβριο του 2006 όταν η Εθνική ως πρωταθλήτρια Ευρώπης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Αλβανία στα Τίρανα αλλά οι γείτονες δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την υπεροψία της και την ανάγκασαν να κάνει ποδαρικό με το αριστερό με αποτέλεσμα οι βαθμοί που χάθηκαν τότε να μην καλυφθούν στη συνέχεια. Τόσο ο Ότο Ρεχάγκελ όσο και οι διεθνείς αντιμετώπισαν με προσοχή την αναμέτρηση με το Λουξεμβούργο, δείχνοντας ότι το πάθημα έγινε μάθημα και πλέον δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια. Με το τρίποντο αυτό που είχε μεγάλη σημασία τόσο βαθμολογικά όσο όμως και ψυχολογικά ώστε να μείνει οριστικά στο παρελθόν, η κακή πορεία στα τελικά του "EURO 2008", η Εθνική δείχνει έτοιμη να βαδίζει σε νέο δρόμο. Η πρεμιέρα πάντα κρύβει εκπλήξεις και η "γαλανόλευκη" από τη στιγμή που κατάφερε να αποφύγει ένα κακό ξεκίνημα, θα πάει με τις καλύτερες προυποθέσεις για το παιχνίδι της επόμενης Τετάρτης με την Λετονία στη Ρίγα. Μία αναμέτρηση που επίσης έχει μεγάλη σημασία καθώς με το δύο στα δύο στο ξεκίνημα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα έχει τη δυνατότητα πλέον να βρίσκεται από πολύ νωρίς σε θέση ισχύος έναντι των βασικών του αντιπάλων για την πρόκριση.








***με πληροφορίες από http://www.sport24.gr/


Διαβάστε Περισσότερα...

Τα πρώτα ελληνικά μετάλλια!



Tα πρώτα ελληνικά μετάλλια των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου πανηγυρίζουν οι έλληνες αθλητές της κολύμβησης, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης και Γιώργος Καπελάκης.

Ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ πεταλούδα S13, όπου με χρόνο 59:24 τερμάτισε πίσω πίσω από τον λευκορώσο Τζμίτρι Σάλεϊ, ο οποίος πήρε το χρυσό μετάλλιο με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (58.89). Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο ρώσος Αντρέι Στρόκιν, ο οποίος κάλυψε την απόσταση σε 1:00.83.

Ο Γιώργος Καπελλάκης, πήρε την τρίτη θέση στα 200μ ελεύθερο S2 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Ο έλληνας κολυμβητής πραγματοποίησε καλή εμφάνισε και με χρόνο 5:05:91 ανέβηκε στη τρίτη θέση του βάθρου. Πρώτος ήταν ο ρώσος Ντιμίτρι Κοκάρεφ, όπου με χρόνο 4:45:43 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ και δεύτερος ο βρετανός Τζιμ Αντερσον με 5:00.03.

Ο Γιάννης Κωστάκης έμεινε εκτός βάθρου, καθώς κατέκτησε την τέταρτη θέση στον τελικό των 100μ. ελεύθερο της κατηγορίας S3 . Ο έλληνας αθλητής σημείωσε επίδοση 1:45.72 και έμεινε 1.5 δευτερόλεπτο πίσω από τον κινέζο Σάνχουα Λι, ο οποίος ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου (1:44.22). Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο κινέζος Τζιανπίνγκ Ντου, ο οποίος σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 1:35.21, ενώ το αργυρό πήρε ο Ουκρανός Ντμίτρο Βινόχραντετς (1:35.65).




Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Μακέιν ξεπέρασε σε τηλεθέαση τον Ομπάμα!...



Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν, κερδίζει τον αντίπαλό του των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα στην κρίσιμη "μάχη" για την προσέλκυση τηλεθεατών κατά τη διάρκεια της κούρσας για το Λευκό Οίκο.

Η εταιρία μελετών ΜΜΕ, Nielsen Media Research, ανακοίνωσε πως 38,9 εκατομμύρια τηλεθεατές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, παρακολούθησε τον Μακέιν κατά την αποδοχή του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών την Πέμπτη, λίγοι περισσότεροι από τα 38,4 εκατομμύρια τηλεθεατές που είχαν παρακολουθήσει την ομιλία του Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα.

Το ποσοστό τηλεθέασης που συγκέντρωσε ο Μακέιν φέρεται να είναι το μεγαλύτερο που σημειώθηκε ποτέ στην εμπορική τηλεόραση για μία και μόνο νύκτα ενός συνεδρίου κόμματος των ΗΠΑ, ανέφερε η εταιρία.

Το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Σεντ Πολ προσήλκυσε επίσης συνολικά περισσότερους τηλεθεατές κατά μέσο όρο από ό,τι το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ την περασμένη εβδομάδα.

Η Nielsen ανέφερε πως 34,4 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν κατά μέσο όρο τις τρεις κυριότερες μέρες του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών.

Το τετραήμερο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Ντένβερ είχαν παρακολουθήσει κατά μέσο όρο 30,2 εκατομμύρια τηλεθεατές, σύμφωνα με τη Nielsen.





Διαβάστε Περισσότερα...

Εργάτες παγιδεύτηκαν σε ορυχείο στην Κίνα...




Περίπου 20 ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν σε ορυχείο της Κίνας, εξαιτίας πλημμύρας, προσθέτοντας ένα ακόμα περιστατικό στον κατάλογο εργατικών δυστυχημάτων της πιο θανάσιμης, για τους εργαζομένους της, βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα στον κόσμο.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, με το 70% της ενέργειας που καταναλώνει σε ετήσια βάση προέρχεται από αυτό το ορυκτό καύσιμο.

Κατά τον επίσημο απολογισμό, το 2007 είχε σημειωθεί μείωση 20% των απωλειών μεταξύ των εργαζομένων εξ αιτίας δυστυχημάτων σε ορυχεία, με 3.786 εργαζόμενους να βρίσκουν το θάνατο σε εκρήξεις αερίου, πλημμύρες κ.ά. δυστυχήματα.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία δεν μοιάζουν να αποδίδουν τα προσδοκώμενα, καθώς τα ραγδαία αυξανόμενα κέρδη ωθούν τις διευθύνσεις των ορυχείων να πιέζουν πέρα από τα όρια την παραγωγή.




Διαβάστε Περισσότερα...

Νεκροί από έκρηξη νάρκης...



Φορτηγό έπεσε σε νάρκη κατά αρμάτων μάχης σε περιοχή που αποτελούσε άλλοτε προπύργιο των Ερυθρών Χμερ, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να βρουν το θάνατο και άλλοι τρεις να τραυματιστούν.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στην βορειοδυτική περιοχή Άνλονγκ Βενγκ, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά που ταξίδευαν με το φορτηγό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία, οι πρόσφατες βροχές ίσως διέβρωσαν το έδαφος και έφεραν τη νάρκη στην επιφάνεια του εδάφους.

Η περιοχή κοντά στην μεθόριο με την Ταϊλάνδη ήταν στο παρελθόν βάση των Ερυθρών Χμερ και ο τόπος όπου ο ηγέτης τους, Πολ Ποτ, πέθανε το 1998.

Τουλάχιστον 4 έως 6 εκατομμύρια νάρκες παραμένουν στις επαρχίες της Καμπότζης από την εποχή του εμφυλίου, περισσότερες από ό,τι σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Ομάδες αποναρκοθέτησης έχουν καθαρίσει πάνω από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης ως σήμερα, όμως νάρκες παραμένουν σε άλλα 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Κατά μέσον όρο, 450 άνθρωποι βρίσκουν κάθε χρόνο το θάνατο στην Καμπότζη από εκρήξεις ναρκών και πολλοί ακόμη μένουν ανάπηροι.

Ο αριθμός των θανάτων έχει σημειώσει αισθητή μείωση, καθώς στο παρελθόν έφθαναν τους 800 σε ετήσια βάση.






Διαβάστε Περισσότερα...

Άρση του εμπάργκο ζητάει η Κούβα...



Η Κούβα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν το εμπάργκο εις βάρος της, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε αμερικανικούς φορείς να αποδεσμεύσουν πιστώσεις και να βοηθήσουν τους Κουβανούς που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Γκουστάβ.

Το Σάββατο οι κουβανικές αρχές ευχαρίστησαν την Ουάσινγκτον η οποία εξέφρασε τη λύπη της για τις καταστροφές που προκάλεσε ο Γκουστάβ, χωρίς να διευκρινίζουν εάν προτίθενται να δεχθούν την αμερικανική οικονομική βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι προσφέρει βοήθεια ύψους 100.000 δολαρίων στην Κούβα μέσω μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, μεγάλα τμήματα της Κούβας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού εξ αιτίας του κυκλώνα Άικ, ο οποίος αναμένεται να πλήξει τη χώρα την Κυριακή, μια εβδομάδα μετά το πλήγμα του κυκλώνα Γκούσταβ στο δυτικό τμήμα της χώρας, που προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Η πολιτική άμυνα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις επαρχίες Γκουαντάναμο, Σαντιάγο δε Κούμπα, Γκράνμα, Ολγκίν, Λας Τούνας και Καμαγκέι, διατάσσοντας και εκκενώσεις ορισμένων περιοχών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλημμυρών.

Ο Άικ αναμένεται να πλήξει την Κούβα ως κυκλώνας Κατηγορίας 3 στην πενταβάθμια κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Λίγο πριν φθάσει στη νήσο, ήταν κυκλώνας Κατηγορίας 4, με ανέμους ταχύτητας 215 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Βάσει μοντέλων προβλέψεων, αμερικανοί μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι στην Κούβα απειλούνται καλλιεργημένες περιοχές, τα ξενοδοχεία στο Βαραδέρο αλλά και η πρωτεύουσα, Αβάνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κατρίνα ήταν κυκλώνας Κατηγορίας 3 όταν είχε πλήξει τη Νέα Ορλεάνη την 29η Αυγούστου 2005, βυθίζοντας συνοικίες της ιστορικής πόλης κάτω από το νερό και στοιχίζοντας τη ζωή 1.500 ανθρώπων.





Διαβάστε Περισσότερα...

Δοκιμάζονται τα παιδιά στην Αϊτή



Τουλάχιστον 650.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 300.000 παιδιά, έχουν πληγεί από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις βιβλικές πλημμύρες που σαρώνουν την Αϊτή ύστερα από το πέρασμα των τριών κυκλώνων Φέι, Γκούσταβ και Χάνα τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε η Unicef.

"Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να καταφύγουν πάνω στις στέγες των σπιτιών τους και πολλοί από αυτούς εδώ και ημέρες δεν μπορούν να επιστρέψουν σ' αυτά", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ταμείο του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία.

"Μεγάλες γέφυρες έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, ενώ οι κατολισθήσεις εδάφους έχουν εξαφανίσει τους δρόμους σε όλη τη χώρα", προσθέτει η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι "η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη από τον κίνδυνο της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής σε μία χώρα όπου η επισιτιστική κρίση παραμένει χωρίς λύση".

Η Unicef ανακοίνωσε ότι εκταμίευσε περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα απευθύνει έκκληση προς όλους τους θεσμούς του ΟΗΕ στην Αϊτή για άμεση βοήθεια.

Ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποσταλεί επίσης στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κούβα και την Τζαμάικα, προσθέτει.

Ο κυκλώνας Χάνα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων στην Αϊτή, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ο οποίος τονίζει ότι "ο απολογισμός αυξάνεται ώρα με την ώρα".

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γκούσταβ προκάλεσε 77 θανάτους και τρεις εβδομάδες νωρίτερα η Φέι περίπου άλλους 40.

Την ίδια ώρα ο κυκλώνας Αϊκ, ο οποίος κατευθύνεται προς την Κούβα και τις Μπαχάμες και απειλεί τη Φλόριδα, αναβαθμίστηκε από την κατηγορία 3 στην κατηγορία 4, και εξελίσσεται σε ένα "εξαιρετικά επικίνδυνο" φυσικό φαινόμενο, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τυφώνων (NHC).

Η Αϊτή, που δοκιμάζεται σκληρά από τη μανία των κυκλώνων, απειλείται και πάλι από καταρρακτώδεις βροχές που αναμένεται να προκαλέσει ο Αϊκ.





Διαβάστε Περισσότερα...

Αποκλείει συνεργασία με ΝΔ ο Γ.Παπανδρέου και απευθύνει πρόσκληση προς την Αριστερά!



Αποκλείει κάθε σενάριο «μεγάλου συνασπισμού» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και χαρακτηρίζει επωφελή για τη χώρα ενδεχόμενη συνεργασία με την Αριστερά, ενώ τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία στροφή στη θέση του περί ευρωεκλογών.


«Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Καραμανλή έχει εκπνεύσει», λέει σε συνέντευξή του στον Ελέυθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «από εμάς, το ΠΑΣΟΚ, από εμένα προσωπικά, τα στελέχη μας έως το τελευταίο μέλος μας, εξαρτάται να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής μας ευθύνης».
Σχολιάζοντας τα σενάρια μη αυτοδυναμίας εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Οι πολίτες απαιτούν ριζική αλλαγή πορείας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας συνεργαζόμενοι με αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή της πορεία» λέει ο κ. Παπανδρέου.
«Είναι αδύνατο να συνεργαστούμε με ένα κόμμα που εκπροσωπεί τις πιο επιθετικές νεοσυντηρητικές δυνάμεις, που ασκεί ακραίες πολιτικές για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα ολιγαρχικά συμφέροντα, που κυβερνά με αλαζονεία και αυταρχισμό, που παράγει και συγκαλύπτει σκάνδαλα, που θεωρεί το κράτος λάφυρο, που νοθεύει ακόμα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και που ποτέ δεν θέλησε να συνεργαστεί μαζί μας για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ «η θέση μας είναι πολύ απλή και σαφής. Διατυπώσαμε προς τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς πρόταση συνεργασίας, η μορφή της οποίας θα μπορούσε να προκύψει μετά από ένα μεταξύ μας διάλογο. Θα μπορούσε να είναι γενικευμένη ή να αφορά επιμέρους θέματα στα οποία υπάρχει εξ αντικειμένου σύγκλιση απόψεων.
«Μόνο όφελος για την κοινωνία μπορεί να προκύψει από μια τέτοια συνεργασία. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Είναι ειρωνεία: η άρνησή τους να συμμετάσχουν σε ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας σπρώχνει τους πολίτες προς το «δικομματισμό», τον οποίον υποτίθεται πως καταπολεμούν» σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του σχετικά με την ψήφο στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Καμία στροφή. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δίνει τη μάχη για τη νίκη. Το ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι 'χαλαρή' αποτελεί κοινή ιστορική διαπίστωση. Και αυτός ακριβώς είναι ο κίνδυνος που πρέπει να αποτρέψουμε (...) Το μήνυμα που πρέπει να βγει από την κάλπη πρέπει να είναι πολύ σαφές: μια μαζική καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ. Γι' αυτό μίλησα για δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης».


Τι λένε Πάγκαλος, Διαμαντοπούλου


«Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι μια πεποίθηση νίκης, μια ελπίδα. Μόνο του το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται, θα προσπαθήσει, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι δεν μπορεί. Μπορούν όμως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί να δώσουν την ελπίδα και την πεποίθηση νίκης» δηλώνει στο μεταξύ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Θεόδωρος Πάγκαλος.


Η κα Αννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε ερώτημα της Καθημερινής της Κυριακής αν υπάρχει κάποιος χρόνος καθοριστικός προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει να ανακάμψει, απαντά: «Το θέμα δεν είναι ο χρόνος αλλά ο στόχος, που είναι νίκη στις ευρωεκλογές που έρχονται σε εννιά μήνες. Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει άλλη ήττα. Πρέπει να νικήσει, γιατί δεν αντέχουν οι πολίτες, δεν αντέχει η χώρα».





Διαβάστε Περισσότερα...

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και ο «πονοκέφαλος» της αυτοδυναμίας



Τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές εξετάζει αυτή την περίοδο ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» τόσο για τη ΝΔ όσο και για το ΠΑΣΟΚ είναι οι μικρές πιθανότητες αυτοδυναμίας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η πρόθεση ψήφου μετά βίας ξεπερνά το 25% για κάθε κόμμα.
Κρίσιμη ημερομηνία για την επιλογή του πρωθυπουργού είναι η 16η Μαρτίου, οπότε συμπληρώνεται το 18μηνο από τη διενέργεια των τελευταίων εκλογών. Σημειώνεται ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση εντός του 18μήνου είναι με λίστα και η επόμενη με σταυρό.
Οι περισσότεροι υπουργοί φέρονται να εισηγούνται στον κ. Καραμανλή τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαναληπτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.
Μία από τις πιθανότερες ημερομηνίες για προκήρυξη εκλογών δείχνει η 3η Μαΐου 2009.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι δεν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές με λίστα προτίμησης, αλλά με σταυρό, εκτίμηση η οποία αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών ως τις 16 Μαρτίου.
Εφόσον γίνουν βουλευτικές εκλογές πριν τις ευρωεκλογές, θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη, ενώ οι επόμενες θα γίνουν με βάση το νόμο Παυλόπουλου, που δίνει «μπόνους» 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ουσιαστικά απαγορεύει τους συνασπισμούς κομμάτων και παράλληλα ρίχνει το απαιτούμενο ποσοστό για την αυτοδυναμία σε 38% από 41,5% περίπου που δίνει ο νόμος Σκανδαλίδη.




Διαβάστε Περισσότερα...

Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης!






Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του, στην 73η ΔΕΘ.


"Η κωδική ονομασία αυτής της κυβέρνησης βρέθηκε και είναι: βάζουν το χέρι στην τσέπη" δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κινήματος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην Θεσσαλονίκη.. Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "βάζει το χέρι στην τσέπη των πολιτών με άγρια και έκτακτα φορολογικά μέτρα", αλλά "βάζουν το χέρι και στην τσέπη τη δική τους, για να κρύψουν ψηφοδέλτια βουλευτών τους, με τα οποία διαφωνούν".





Ο Γιώργος Παπακωνσταντίου, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο πρωθυπουργός "επιμένει σε μια πολιτική που καταφανώς απέτυχε, αναζητώντας άλλοθι στη διεθνή κρίση και μεταθέτοντας για άλλη μία φορά τις ευθύνες του αλλού, αντί να τις αναλαμβάνει όπως θα όφειλε". Ακόμα είπε, πως ο πρωθυπουργός "δεν αντιλαμβάνεται την κρίση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες σήμερα. Μία κρίση που είναι αποτέλεσμα των δικών του πολιτικών. Δεν έχει σχέδιο εξόδου από αυτή την κρίση".





Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει πως η ομιλία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί την "κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων" και κάνει λόγο για αποσιώπηση και παραποίηση των συνεπειών "της αντιλαϊκής πολιτικής".
Το ΚΚΕ τονίζει ότι τα λαϊκά στρώματα "θα πληρώσουν ακόμα περισσότερο στις σημερινές συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι". "Η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική που υπηρετεί τη συσσώρευση του κεφαλαίου είναι οδυνηρή για το λαό με όποια μορφή διαχείρισης κι αν ασκείται", υπογραμμίζει το ΚΚΕ.






Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ τονίζει ότι "ο κ. Καραμανλής έκανε τον κόπο να ανέβει στη ΔΕΘ για να μας πει ότι η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα καλά και ότι τα προβλήματά μας δεν είναι τόσο δραματικά όσο τα βιώνουμε και επιπλέον ότι δεν οφείλονται στην πολιτική που ακολουθεί αλλά αποκλειστικά στη διεθνή οικονομική κρίση". "Είχαμε καιρό να δούμε Πρωθυπουργό σε τόσο δεινή θέση, ώστε να κλείνει τα μάτια του στην τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί" συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ και καταλήγει λέγοντας, "ευτυχώς που υπάρχουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία, οι οποίοι αγωνίζονται για να αλλάξει πορεία ο τόπος, γιατί κάποιος πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο".





http://www.skai.gr/master_story.php?id=93000


Διαβάστε Περισσότερα...

Στόχος οι μεταρρυθμίσεις...



Νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τον ΟΣΕ την Ολυμπιακή και τα κλειστά επαγγέλματα εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να εισπράξει το πολιτικό κόστος. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών τάξεων απέδωσε στη διεθνή κρίση την πορεία του προϋπολογισμού ο οποίος όπως είπε έχει παρεκκλίνει από βασικές παραδοχές, δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και σε κυβερνητικά λάθη "Κάνω αυστηρή αυτοκριτική για όποιες περιπτώσεις αργήσαμε να κινηθούμε. Βεβαιώνω, όμως, ότι είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στις αλλαγές που χρειάζεται ο Τόπος", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, εξήγγειλε ως άμεση προτεραιότητα τη συγκρότηση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων μέσω πρόσθετων φορολογικών μέτρων, όπως η καθιέρωση τεκμαρτών εισοδημάτων και η πάταξη του λαθρεμπορίου στο ναυτιλιακό πετρέλαιο. Τόνισε επίσης ότι με όποιο πολιτικό κόστος χρειαστεί θα προωθηθούν άμεσα λύσεις για την ολυμπιακή και τον ΟΣΕ που επιβαρύνουν το κράτος με 2,7 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, ενώ δεσμεύτηκε και για την απελευθέρωση κλάδων της επαγγελματικής δραστηριότητας που παραμένουν κλειστοί. Δεν παρέλειψε, όμως να επισημάνει τις θετικές πλευρές της οικονομίας και να διαβεβαιώσει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
"Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν", είπε ο πρωθυπουργός
Όσον αφορά τις παροχές ήταν κατηγορηματικός και τόνισε χαρακτηριστικά, πως "σε δύσκολες συγκυρίες, δεν υπάρχει πολυτέλεια για βραχυχρόνια ευχάριστες παρεμβάσεις, που στο τέλος αποδεικνύονται καταστροφικές. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται αποφάσεις ευθύνης, που, σε δύσκολους καιρούς, γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας". Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί το ταμείο κοινωνικής συνοχής για στοχευόμενες όπως είπε ενισχύσεις. "Ξεκινούμε από τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους εκπονείται ειδικό πρόγραμμα εισοδηματικής στήριξης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.







Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση κυριακάτικου Τύπου...




ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έτοιμος για όλα ο Κ. Καραμανλής. Συνεχίζει αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις και είναι αισιόδοξος για το μέλλον".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Οι 7 στόχοι του Καραμανλή. Πλήρως συγκροτημένη οικονομική, κοινωνική και εξωτερική πολιτική παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ".
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Σενάρια για εκλογές. Τι αποφασίζει ο κ. Κ. Καραμανλής. "Πακέτο ημερομηνιών" αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου".
ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Αντεπίθεση Καραμανλή. Σημαντικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει το νοσηρό κλίμα".
ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Ο Καραμανλής οφείλει να κάνει κάθαρση στη ΝΔ". Δήλωση - κεραυνός Ι. Κεφαλογιάννη κατά Βουλγαράκη και άλλων".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Ο Μίχας στον Πειραιά δεν... μασάει δε τα πιάνει. Χιλιάδες τόνοι χαλασμένων κρεάτων, ψαριών, παγωτών, τυριών, αλλαντικών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Ανασχηματισμό τώρα ζητούν έξι στους δέκα πολίτες. Δυσφορία για την κυβέρνηση. Στο 2% η ψαλίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σαφής υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ".
Η ΕΠΟΧΗ: "Θερμός χειμώνας, αριστερή ανατροπή. Μήνυμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής οι χιλιάδες διαδηλωτές στη ΔΕΘ".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε κρίσιμα διλήμματα ο Καραμανλής. Αντιμέτωπος με τις αστοχίες υπουργών του".
Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Ξεκαθαρίζει για όλα ο Καραμανλής. Καθαρές κουβέντες σήμερα από τον πρωθυπουργό για το θολό τοπίο".
Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Με τρύπιο καλάθι ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ".
Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξεκάθαρο μήνυμα Καραμανλή για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις. "Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας".
Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σεμνά και μετρητά. Σκάνδαλα, προκλητικές συμπεριφορές, φοροεπιδρομές κουρελιάζουν το διαβόητο σύνθημα Καραμανλή "Σεμνά και ταπεινά".
Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μονόδρομος η απεμπλοκή από την πολιτική της πλουτοκρατίας. Εργαζόμενοι - φτωχοί αγρότες - αυτοαπασχολούμενοι".
Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Εμμονή στις μεταρρυθμίσεις, παρά το πολιτικό κόστος. "Απολογία" Καραμανλή για την οικονομία".
ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Όλα δείχνουν ότι ο Καραμανλής μετά και την προαναγγελία Σιούφα... Ξεμπαρκάρει τον Βουλγαράκη".
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "79% πλουτίζουν οι υπουργοί μέσω των συζύγων τους. ALCO: Γκάλοπ - κόλαφος για τον Καραμανλή".
ΝΙΚΗ: "Στο καναβάτσο ο Καραμανλής. Παγιδεύτηκε στα σκάνδαλα και την ανάλγητη πολιτική".
ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Οργή στο ΠΑΣΟΚ για τον Γιώργο. Οι απανωτές του γκάφες προκαλούν στελέχη και ψηφοφόρους".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Ζητείται νέα μεταπολίτευση. Πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για τον "ΑτΚ".
MAKEΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Εχω επίγνωση, αλλά...Κραυγή λαού: Δεν πάει άλλο
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ο Κ. Καραμανλής από το βήμα της ΔΕΘ διακήρυξε: Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αγωνιζόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε, αισιοδοξούμε για το μέλλον".



Διαβάστε Περισσότερα...

Σαν σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου...

το 1553... γεννιέται η Ελισάβετ Α', κόρη του Ερρίκου Η'. Παρέμεινε στo βρετανικό θρόνο από το 1558 και για 45 χρόνια, μέχρι το θάνατό της, αφού προηγουμένως δημιούργησε την ελισαβετιανή εποχή στην ευρωπαϊκή πολιτική και τις τέχνες.
το 1559... πεθαίνει ο Γάλλος Ρόμπερτ Εστιέν, ο πρώτος που τύπωσε τη Βίβλο σε αριθμημένες εκδόσεις.
το 1776... γίνεται η πρώτη επίθεση με υποβρύχιο παγκοσμίως. Το αμερικανικό υποβρύχιο "Turtle" βάλλει εναντίον του βρετανικού πλοίου Eagle, στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.
το 1813... ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφωτίζει μία ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.
το 1822... η Βραζιλία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.
το 1829... γεννιέται ο Γερμανός χημικός, Φρίντριχ φον Στράντονιτζ, που ανακάλυψε το σπειροειδές σχήμα του οργανικού μορίου της βενζόλης.
το 1896... 40.000 θεατές παρακολουθούν τον A.Χ. Γουάτινγκ να κερδίζει τον πρώτο αγώνα αυτοκινήτων με μέση ταχύτητα 24 μιλίων στο Cranston, RI.
το 1900... βυθίζεται κοντά στην Άνδρο το ατμόπλοιο "Σαρκία", με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να ανέλθει περίπου σε 100.
το 1909... γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ηλίας Καζάν, δημιουργός μεταξύ άλλων και της ταινίας "Λεωφορείον ο Πόθος".
το 1909... στη Βρετανία, ο λόρδος Νόρθκλιφ, ιδιοκτήτης των "Λόντον Τάιμς", επιμένει ότι ο Κάιζερ Γουλιέλμος επισπεύδει τις προετοιμασίες για πόλεμο με τη Βρετανία.
το 1911... ο Γάλλος ποιητής, Γκιγιόμ Απολιναίρ, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με την κατηγορία της κλοπής της Μόνα Λίζα από το Μουσείο του Λούβρου.
το 1912... ρεκόρ ύψους (13.200 πόδια) πετυχαίνει ο Γάλλος αεροπόρος Ρολάν Γκαρός.
το 1916... οι New York Giants κερδίζουν τους Brooklyn Dodgers 4-1 ξεκινώντας ένα σερί 26 νικών, ρεκόρ όλων των εποχών για την μεγάλη κατηγορία.
το 1931... αρχίζει στο Λονδίνο η 2η Διάσκεψη για την Ινδία, με μόνο εκπρόσωπο της χώρας τον Γκάντι.
το 1934... ξεκινά το 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Τορίνο χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι αγώνες διαρκούν 3 ημέρες και μετέχουν 15 κράτη.
το 1940... στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί ξεκινούν το βομβαρδισμό του Λονδίνου, που θα κρατήσει 57 νύχτες.
το 1942... στην ΕΣΣΔ, ο Κόκκινος Στρατός εξαναγκάζει τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση βορειοδυτικά του Στάλινγκραντ.
το 1951... γεννιέται η ηθοποιός, Τζούλι Κάβνερ, που χάρισε τη φωνή της στην Μάρτζι των καρτούν Simpsons.
το 1956... ο 16χρονος Πελέ σκοράρει το πρώτο του γκολ με τη Σάντος, την ομάδα στην οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του (τελευταίος αγώνας στις 3/10/1974).
το 1960... η Βίλμα Ρούντολφ, η επονομαζόμενη "Μαύρη Γαζέλα", η οποία πάσχει από πολιομυελίτιδα, κερδίζει 3 χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης με παγκόσμιο ρεκόρ 44.4 στα 4x100, με ισοφάριση 11.3 στα 100μ. Στα 200μ απλώς δεν καταφέρνει να βελτιώσει το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο ήδη κατέχει από τις 9/7 στο Κόρπους Κρίστι με 22.9. Στους Ολυμπιακούς του 1956, σε ηλικία 16 ετών, είχε κερδίσει χάλκινο μετάλλιο στα 4x100. Θα πεθάνει το 1994 σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου.
το 1963... οι Beatles κάνουν την πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή τους στο αμερικάνικο δίκτυο ABC.
.
το 1964... εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων ο Γεώργιος Πλυτάς.
το 1969... ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις λέγοντας ότι, "το άλμα προς την αληθή Δημοκρατία δεν επιτυγχάνεται με Κοινοβούλιο".
το 1970... ο Γουίλ Σουμέικερ γίνεται ο πιο πολυνίκης τζόκεϊ σημειώνοντας την 6.033η νίκη του στο Del Mar Race Track, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Τζον Λονγκντεν.
το 1970... ο Ντόναλτ Ρ. Μπόιλς δημιουργεί ρεκόρ σε πτώση με αλεξίπτωτο από μεγαλύτερο ύψος (1.053 πόδια) από τη γέφυρα Royal George στο Κολοράντο.
το 1971... η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας σε ηλικία 21 ετών κερδίζει την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιππασίας με τον ίππο ''Ντούμπλετ'' με 37.8 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Ντένις Γουέστ με τον ίππο ''Μπακαρά'' κατακτώντας την πρώτη θέση και στο ομαδικό με την ομάδα της Βρετανίας με 333.3 βαθμούς έναντι 755.6 της δεύτερης Ρωσίας και 796.6 της τρίτης Ιρλανδίας.
το 1977... υπογράφεται συμφωνία για τη διαχείριση της Διώρυγας του Παναμά, μεταξύ των ΗΠΑ και του Παναμά. Οι ΗΠΑ συμφωνούν να παραδώσουν τον έλεγχο της διώρυγας στις αρχές του 20ου αιώνα.
το 1979... η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.
το 1979... μεταφέρεται στην Ελλάδα από τη Βουδαπέστη, με σκοπό να ταφεί, η σορός του πρώην γραμματέα του ΚΚΕ Κώστα Κολιγιάννη.
το 1979... ξεκινά να εκπέμπει το αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ, ESPN.
το 1980... στην Κίνα, ο Χουά Κούο-Φενγκ παραιτείται από την πρωθυπουργία και αντικαθίσταται από τον Ζάο Ζι-Γιανγκ.
το 1981... ρεκόρ προσέλευσης σημειώνεται στο γήπεδο της Πάτρας, όταν 22.000 φίλαθλοι παρακολουθούν τον τιμωρημένο Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο 1-1 (Μητρόπουλος-Ρότσα) για την πρεμιέρα του 3ου επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.
το 1985... ο Κωστής Στεφανόπουλος αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία με 10 βουλευτές και ιδρύει τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ).
το 1986... ο Ντέσμοντ Τούτου γίνεται ο πρώτος μαύρος, που τίθεται επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας στη Νότια Αφρική.
το 1988... ο Αμπντούλ Αχάντ Μοχμάντ, ο πρώτος Αφγανός αστροναύτης, επιστρέφει στη Γη με το ρωσικό σκάφος Soyuz TM-5, μετά από 9 ημέρες παραμονής στο διαστημικό σταθμό Mir. το 1989... νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ορίζεται ο Μάικλ Σωτήρχος.
το 1990... διεξάγεται μπροστά σε 35.000 θεατές στο ΟΑΚΑ ο τελικός του Grand Prix της IAAF με χαμηλές επιδόσεις αλλά σπουδαία ονόματα (Μπουρέλ, Λιούις, Τζόνσον, Σμιθ, Χάρις, Μορτσέλι, Σοτομαγιόρ, Τιμερμαν, Κιρο, Ντρέσλερ, Φέλκε και Οττι).
το 1991... ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εγκαινιάζει την 56η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
το 1992... στην Ουκρανία, ο υπουργός Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι, το τσιμεντένιο περίβλημα του κατεστραμμένου πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ θα άντεχε το πολύ επτά χρόνια.
το 1993... έξι Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ (η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Αρμενία και το Τατζικιστάν) υπογράφουν καταρχήν συμφωνία για το ενιαίο νομισματικό σύστημα και τη διατήρηση του ρωσικού ρουβλίου.
το 1993... η ΕΟΚ επισημαίνει παραβιάσεις κοινοτικής νομοθεσία για το περιβάλλον στην Ελλάδα.
το 1994... ποινές κάθειρξης από έξι έως οκτώ χρόνια επιβάλει το δικαστήριο των Τιράνων στα πέντε στελέχη της "Ομόνοιας", τα οποία κρίνονται ένοχα για προδοσία κατά της πατρίδας σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας και για παράνομη οπλοκατοχή.
το 1995... στις ΗΠΑ, εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ το διαστημόπλοιο Εντέβουρ, για 11ήμερη επιστημονική αποστολή.
το 1997... γίνεται η πρώτη νόμιμη δοκιμαστική πτήση πολεμικού αεροσκάφους τύπου F/A-22 Raptor.
το 1997... στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστηρίζει το βασιλικό θεσμό στη χώρα.
το 1999... ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα, αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια. Ο 16χρονος Θωμάς Σπυράκος ανασύρεται νεκρός από τον θείο και προπονητή του, μέλος της ΕΜΑΚ, Ν. Αποστόλου από τα ερείπια του σπιτιού του. Ο νεαρός παλαιστής που θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο με προοπτική να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα είχε αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλητής παίδων και πρώτος στο σχολικό πρωτάθλημα. Ο βαλκανιονίκης
της πυγμαχίας Θανάσης Πολυκανδριώτης βρίσκει τραγικό θάνατο στην επιτυχημένη προσπάθειά του να σώσει τα τρία του παιδιά από τα συντρίμμια του σπιτιού του.
το 2000... ο 22χρονος Νιγηριανός αθλητής των 400μ Χαϊτζίνους Ανούγκο παρασύρεται από αυτοκίνητο σε λεωφόρο του Σίδνεϊ και σκοτώνεται, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
το 2002... πεθαίνει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της σόουλ, Έρμα Φράκλιν.


http://www.ert.gr/almanak/Almanak_6.asp


Διαβάστε Περισσότερα...

Sunday!...

.





.


Διαβάστε Περισσότερα...