Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Αγώνας δρόμου για να προλάβουν το ΕΣΠΑ: Καθυστερούν τα οδικά έργα της Μεσσηνίας

Με ρυθμό χελώνας προχωρούν τα σημαντικά έργα που θα βελτιώσουν το οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, και τώρα οι αρμόδιοι πρέπει να τρέξουν για να προλάβουν την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. 
 Μελετητικά ωριμότερος είναι ο........................................... δρόμος Μεσσήνη - Εύα που πάει για ένταξη στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. 
Αντιθέτως, δεν έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος για το τμήμα Εύα - Βαλύρα και το Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη. 
Προς έγκριση της ένταξης οδεύει και ο δρόμος Ραυτόπουλο - Μουριατάδα, προϋπολογισμού 13 εκ. ευρώ, ενώ για το Τζάνε - Καλαμάκι, που έχει δημοπρατηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις εργολαβικές διενέξεις - αλλά ούτε και οι απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί. 
Οσο για το τμήμα Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, η εργολαβία έχει σταματήσει. Ενώ λοιπόν ο δρόμος έπρεπε να είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία από το... 2009, κανένας δεν ξέρει αν και πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του. 
 Το μοναδικό έργο που δημοπρατείται στις 18 Ιουνίου στο υπουργείο Υποδομών είναι ο δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο, προϋπολογισμού 13,8 εκ. ευρώ. 
Στο μεταξύ, έφτασε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας η περιβαλλοντική μελέτη για την παράκαμψη της Πύλου στο δρόμο Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. 
 Τέλος σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο και οι διαπραγματεύσεις για το τμήμα Ριζόμυλος - Καλαμάτα. 

 Eleftheriaonline.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Τοπικό Συμβούλιο Καλού Νερού: Να μην απαγορευτεί η δόμηση στη "Natura"

"Να επικρατήσει η λογική πριν από κάθε απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την περιοχή "Natura"", ζητά το Τοπικό Συμβούλιο Καλού Νερού, και σημειώνει η περιοχή είναι ανάστατη από την έντονη φημολογία περί απαγόρευσης κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή. Σε επιστολή που έστειλε το Τ.Σ. προς τους βουλευτές του νομού αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες σημειώνει χαρακτηριστικά:.................................................. 

"Σχετικά με την έντονη φημολογία ότι οδεύει προς υπογραφή, απόφαση του ΥΠΕΚΑ περί απαγόρευσης κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, ακόμα και γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε ολόκληρη την περιοχή "Natura 2000", η τοπική κοινωνία, αλλά και η ευρύτερη είναι τρομερά ανάστατη. 
 Δεν μπορεί να αποφασίζετε, με το σκεπτικό ότι μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. 
Αλλά ακόμα και μια τέτοια απόφαση δεν προστατεύει τη χελώνα, αλλά φέρνει την τοπική κοινωνία μπροστά σε αδιέξοδα με απρόβλεπτες καταστάσεις κάτι που οφείλουν να το γνωρίζουν οι άνθρωποι του "Αρχέλων". 
Μια τέτοια απόφαση εάν ευδοκιμήσει είναι φανερό ότι είναι η ταφόπλακα της περιοχής, καταστρέφει περιουσίες και στην κυριολεξία κλείνουν σπίτια. Οι κάτοικοι θα πρέπει να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα. 
 Πριν από κάθε απόφαση παρακαλούμε να επικρατήσει λογική". 


 Κώστας Μπούρας Eleftheriaonline.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Σύσκεψη για το κυκλοφοριακό στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας

Το θέμα του κυκλοφοριακού της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, συζητήθηκε χθες το μεσημέρι σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Κυπαρισσίας, προκειμένου να βρεθεί λύση σε δύο βασικά προβλήματα που έχουν να κάνουν από τη μία με το μποτιλιάρισμα και από την άλλη με το παρκάρισμα. Τα τελευταία χρόνια η Ανω Πόλη βρίσκεται........................................... διαρκώς σε άνοδο και νέα καταστήματα -καφέ, μπαρ και εστιατόρια- λειτουργούν στην περιοχή. Ο κόσμος που συρρέει είναι αρκετός, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα, ενώ και η ρυμοτομία της παλιάς πόλης δεν αφήνει πολλές οδούς πρόσβασης. 
 Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες και συμμετείχε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Κυπαρισσία Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης, ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάδειξη της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας Ανδρέας Κίζηλης, μέλη του συλλόγου και επαγγελματίες της περιοχής, εξετάστηκαν όλες οι πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Εκεί που κατέληξαν είναι να γίνεται μονοδρόμηση του κεντρικού δρόμου που διέρχεται από την πλατεία της Ανω Πόλης κατά τους θερινούς μήνες και τις ώρες αιχμής, με κατεύθυνση κίνησης των οχημάτων προς το κάστρο και δυνατότητα εξόδου προς το δρόμο που οδηγεί στους Μύλους. Παράλληλα να καθαριστεί ο δημοτικός χώρος κάτω από την πλατεία της Ανω Πόλης ώστε να λειτουργεί ως πάρκινγκ και να αναζητηθούν και άλλοι ιδιωτικοί χώροι που επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πάρκινγκ. 
 Οριστικές αποφάσεις πάντως δεν πάρθηκαν, καθώς θα γίνει μια ακόμη σύσκεψη την Παρασκευή με επίσκεψη στην περιοχή και με την συμμετοχή εκπροσώπων της Τροχαίας, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα. 

 Κώστας Μπούρας Eleftheriaonline.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Εξαγωγή 11 τόνων ελαιολάδου στην Αυστραλία από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων!

Έντεκα τόνοι ελαιολάδου φορτώθηκαν χθες το πρωί σε κοντέινερ για την Αυστραλία από το δραστήριο Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων. Πρόκειται για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σε πεντόλιτρα, με την επωνυμία «Πιθάρι», το οποίο φιλοδοξεί να κερδίσει την αγορά της Μελβούρνης, αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Κι αυτό, γιατί............................................. ο Γαργαλιανιώτης Κώστας Ανδρώνης, με συνεργάτες του, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, διαθέτει δύο χιλιάδες σημεία πώλησης δικών του προϊόντων και δίκτυο έτοιμο για την προώθηση του ελαιολάδου από τους Γαργαλιάνους! Αυτή, μάλιστα, είναι η δεύτερη μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς είχε προηγηθεί κοντέινερ που φορτώθηκε για την Κίνα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων, με τους ανθρώπους του που αγαπάνε το λάδι και την περιοχή και πασχίζουν για την προβολή και προώθησή του, προσέχοντας πάντα να έχουν άριστη ποιότητα, γνωρίζουν πως μόνο με την ποιότητα, την τυποποίηση και την εξαγωγή μπορούν να ενισχύσουν το προϊόν τους και να έχει αποτέλεσμα ο μόχθος τους. Γι' αυτό προσπαθούν να κάνουν ανοίγματα σε αγορές με βήματα σταθερά, σημαντικά και μεθοδικά! 
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Τάσος Προσηλιακός, σημείωσε: «Συνεχίζουμε το πρόγραμμα εξαγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων. Μετά το άνοιγμα στην Κίνα, ανοίγουμε έναν καινούργιο δρόμο, αυτή τη φορά στην Αυστραλία, στη Μελβούρνη. Ένας επιτυχημένος συμπατριώτης μας, επιχειρηματίας, ο Κώστας ο Ανδρώνης, ξεκινάει μια καινούργια δουλειά εμπορίας και προώθησης ελαιολάδου. Να ευχαριστήσουμε πολύ τον Νίκο τον Ανδρώνη, που είναι ξαδερφός του, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα για να ανοίξει αυτή η καινούργια δουλειά, η οποία πιστεύω ότι έχει μέλλον, είναι μεγάλη και θα έχουμε σίγουρα συνέχεια. Παρότι χωρίς ΠΟΠ Καλαμάτας και τα συναφή, προσπαθούμε κι ανοίγουμε συνέχεια νέους δρόμους. Δυστυχώς, το ΠΟΠ το ’χουν κάποιοι για δικό τους όφελος, δύο - τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες της Καλαμάτας. Από εκεί και μετά, έχοντας, πλέον, συμβόλαια υπογεγραμμένα και συμφωνίες, από τώρα μέχρι την εποχή της ελαιοσυγκομιδής θα χρειαστούμε γύρω στους 300 τόνους λάδι τυποποιημένο». Ακόμη ο πρόεδρος ανέφερε πως σε συμβούλιο το προηγούμενο βράδυ «για τους παραγωγούς αποφασίσαμε να έχουν μία εγγυημένη τιμή 2.75 συν ό,τι προκύψει εκκαθάριση στο τέλος της περιόδου». 
Στο κοντέινερ φορτώθηκαν 2.500 πεντόλιτρα και 200 μπουκάλια του μισού λίτρου για δείγμα. 
Σημειώνουμε πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ανθρώπων του Συνεταιρισμού, φέτος, συνολικά, θα τυποποιηθούν περί τους 500 τόνους ελαιολάδου, ενώ τις προηγούμενες χρονιές τυποποιούσε γύρω στους 100 με 150 τόνους, μόνο για την Ελλάδα, με τον πρόεδρο να τονίζει ότι «αυτό θέλουμε, να έχει αξιοπρέπεια ο παραγωγός, να ’χει τιμές (σ.σ. το λάδι) αξιοπρεπείς, να ’χουμε προϊόν με τιμή». Και πρόσθεσε: «Η τυποποίηση είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε». 
Με τη σειρά του ο εξάδελφος του επιχειρηματία στην Αυστραλία Κώστα Ανδρώνη, που θα προωθήσει το λάδι, Νίκος Ανδρώνης, είπε: «Οι άνθρωποι εκείνοι, ο ξαδερφός μου και ένας συνεργάτης του, οι οποίοι ασχολούνται με το λάδι, είναι χαρακτήρες όπως είμαστε κι εμείς. Παίρνοντας το μπουκάλι ή το πεντόλιτρο, έτσι θα πάει στον καταναλωτή, είτε είναι εστιάτορας είτε είναι οικογένεια. […] «Η αγορά της Αυστραλίας είναι τεράστια. Εγώ, νομίζω ότι σε ένα χρόνο οι άνθρωποι που ασχολούνται θα έχουν πάνω από 200% αύξηση πωλήσεων». Για το ενδιαφέρον εξαγωγής στην Αυστραλία, σημείωσε: «Ερχόμενος ο ξαδερφός μου εδώ πέρα, βλέποντας εγώ την κατάσταση που επικρατεί με την εμπορία του λαδιού, συζητώντας με όλους τους προέδρους και κυρίως εδώ με του Συνεταιρισμού, είδα ότι μπορεί να αναπτύξουμε το λάδι στην περιοχή της Αυστραλία και κυρίως της Μελβούρνης. Όμως, θα έχουμε σε όλη τη Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αποκλειστικότητα του λαδιού αυτού! Οπότε νομίζω ότι σε μια διάρκεια πάνω από ένα χρόνο θα έχουμε εδραιώσει μια πολύ καλή αγορά, με σταθερή και με ανοδική πορεία». 

 Ηλίας Γιαννόπουλος Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...