Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Ζημιές στο νοτιοδυτικό κομμάτι του Νομού ΜεσσηνίαςΟ αντινομάρχης, κ. Στάθης Αναστασόπουλος, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του στη Νομαρχία, με θέμα τα απότοκα της κακοκαιρίας που έπληξε τον Νομό το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Αναφορικά με το ζήτημα τόνισε τα εξής:

«Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας επικοινώνησε μαζί μου και τον ενημέρωσα τι γίνεται στον Νομό.
Του είπα έχουν αυξηθεί οι ζημιές αλλά θα πρέπει να αυξηθεί και το ποσό που αναφέρεται στο υπόμνημα. Μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής επισκέφθηκα την περιοχή της Μικρής Μαντίνειας. Εκεί υπάρχει πρόβλημα με τον διαδημοτικό δρόμο από Μικρή Μαντίνεια προς Αβία. Στον χώρο της Μικρής Μαντίνειας ήταν και ο αντιδήμαρχος, κ. Σπίνος, με τον οποίο συνεργαστήκαμε και αποφασίσαμε η Δημοτική Αρχή να αποκαταστήσει τις βλάβες και βεβαίως συνεργαζόμαστε με όλους τους Δήμους για την αποκατάσταση όλων των ζημιών. Πρέπει άμεσα να γίνει παρέμβαση. Εμείς μετα από αίτημα της Δημοτικής Αρχής Πεταλιδίου στείλαμε και μελετητές και μηχανήματα, που δουλεύουν στις εκβολές του ποταμού Καριά, για να προστατεύσουν αναχώματα και αγροικίες. Τα αναχώματα που είχαμε φτιάξει λειτούργησαν, αλλά υπέστησαν και βλάβες, γι’ αυτό αφήνουμε τα μηχανήματα εκεί για βελτίωση των έργων. Είχαμε απομακρύνει όλα τα σκάφη από το λιμάνι της Κορώνης. Στις περιοχές Κορώνη, Φινικούντα, Πεταλίδι, Αίπεια και Αβία θα κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις, με μελέτη αποκατάστασης των ζημιών ύψους 1.600.00 ευρώ. Προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θα έχουμε τις μελέτες και θα τις φέρουμε εμπρόθεσμα ώστε και τυπικά να είμαστε μέσα στις προθεσμίες».

Επίσκεψη δημάρχου Πύλου στον Στ. Αναστασόπουλο

Ο αντινομάρχης Προγραμματισμού και Υποδομών, κ. Στάθης Αναστασόπουλος, συναντήθηκε στο γραφείο του χθες με τον δήμαρχο Πύλου, κ. Γεώργιο Χρονόπουλο. Σκοπός της επίσκεψης του δημάρχου στον αντινομάρχη ήταν η προώθηση διαφόρων ζητημάτων που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας. Το πρώτο θέμα που έθεσε ο δήμαρχος αφορά στις επεμβάσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας στα πλαίσια της εργολαβίας που έχει δημοπρατηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με θέμα «Υλοποίηση βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων σε τμήματα και θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας» για τον Νομό Μεσσηνίας με προϋπολογισμό 8,2 εκατ. ευρώ. Ο αντινομάρχης υπενθύμισε ότι, με αυτή την εργολαβία που αφορά επεμβάσεις στους άξονες Μεγαλόπολη – Τσακώνα – Καλαμάτα, Τσακώνα – Καλό Νερό – Κυπαρισσία και Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη θα βελτιωθεί ουσιαστικά η οδική ασφάλεια σε όλο τον προαναφερόμενο άξονα.

Ναυμαχία Ναυρίνου
Ο δήμαρχος Πύλου έθεσε στον κ. αντινομάρχη το θέμα της προώθησης της οικοδομικής άδειας αναδιαμόρφωσης του κτηρίου των παλαιών Σφαγείων της πόλης, όπου θα εγκατασταθεί στο μισό του κτηρίου η ψηφιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και στο άλλο μισό η έκθεση για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Επισκευή ζημιών στον μόλο της Γιάλοβας
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αντινομάρχης και ο δήμαρχος Πύλου συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες, έτσι ώστε έως το καλοκαίρι ή το αργότερο τον ερχόμενο Οκτώβριο, που είναι η επέτειος της Ναυμαχίας, να έχει ολοκληρωθεί το έργο στο σύνολό του (κτιριακές εγκαταστάσεις, έκθεση και ψηφιακή αναπαράσταση). Τέλος ο αντινομάρχης ζήτησε από τον δήμαρχο να στείλει άμεσα τεχνική έκθεση των ζημιών στον μόλο της Γιάλοβας και δήλωσε πως θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί το έργο στην αποκατάσταση των ζημιών, που προέκυψαν από την καταιγίδα στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, για την οποία υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία, κατόπιν αιτήματος του νομάρχη Μεσσηνίας.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Σάββατο 13 Δεκεμβρίου


Διαβάστε Περισσότερα...

Τ.Σ. ΡΑΧΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Αδιανόητη και απαράδεκτη η απόφαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας


Την έντονη αντίδραση του Τοπικού Συμβουλίου Ραχών του Δήμου Κυπαρισσίας προκάλεσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία προτείνεται στην Περιφέρεια ως χώρος εναπόθεσης των μπαλοποιημένων απορριμμάτων της ενότητας της Τριφυλίας, χώρος στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ στο Αλημάκι, που, σημειώνουμε, απέχει τουλάχιστον 3χλμ. από τις Ράχες…
Σε δελτίο Τύπου του Τοπικού Διαμερίσματος Ραχών Δήμου Κυπαρισσίας με θέμα, «Συνεδρίαση Δ.Σ. με θέμα επιλογή θέσης εναπόθεσης μπαλοποιημένων απορριμμάτων», χαρακτηρίζουν την απόφαση του Δ.Σ. αδιανόητη και απαράδεκτη και δηλώνουν πως, θα εναντιωθούν με όλα τα μέσα και με όλη τους τη δύναμη στην υλοποίηση αυτής της απαράδεκτης απόφασης.


Αναλυτικά το δελτίο Τύπου έχει ως εξής:
«Το Τοπικό Συμβούλιο Ραχών, σε συνεδρίασή του που έλαβε χώρα την 11η Δεκεμβρίου καταγγέλλει ομόφωνα την επιλογή από το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας της θέσης Αλημάκι (παράνομη χωματερή) σαν τόπο εναπόθεσης των μπαλοποιημένων απορριμμάτων των Δήμων τής πρώην επαρχίας Τριφυλίας.
Το Τοπικό Συμβούλιο Ραχών καταγγέλλει την απόφαση αυτή, που ελήφθη ερήμην των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ραχών.
Είναι αδιανόητο το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας στην ίδια συνεδρίασή του στις 10-12-2008 από τη μία να ψηφίζει ομόφωνα την παύση λειτουργίας της παράνομης χωματερής του Αλημακίου, που τόσα χρόνια στωικά υπομένουμε και από την άλλη να αποφασίζει, έστω και δια πλειοψηφίας ότι, κατάλληλη θέση για την εναπόθεση των “επεξεργασμένων” σκουπιδιών όχι μόνο της Κυπαρισσίας, αλλά όλης σχεδόν της Τριφυλίας, να είναι ο ίδιος χώρος.
Είναι αδιανόητο, ενώ οι επίσημες μελέτες από την Περιφέρεια για το ποιες είναι οι κατάλληλες και αποδεκτές επιστημονικά και περιβαντολογικά θέσεις να μην περιέχουν τη θέση Αλημάκι σαν κατάλληλη θέση, να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι, η θέση αυτή είναι καταλληλότερη όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι, ο δήμαρχος Κυπαρισσίας πρότεινε άλλη θέση πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. (Μεταλλείο), αλλά κάτω από τη δίκαιη πίεση των κατοίκων της περιοχής που δημιούργησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ένα κλίμα έντασης, υποχρεώθηκε να αλλάξει επιλογή, εφόσον η πρόταση του Προεδρείου, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι, που ανήκουν στην Παράταξή του, ψήφισαν τη θέση Αλημάκι. Το Τοπικό Συμβούλιο Ραχών καθιστά υπεύθυνη τη Δημοτική Αρχή για κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί τόσο στην υλοποίηση όσο και στη λειτουργία της απόφασης αυτής, δηλώνοντας ότι, θα εναντιωθεί με όλα τα μέσα και με όλη του τη δύναμη στην υλοποίηση αυτής της απαράδεκτης απόφασης».

Διαβάστε Περισσότερα...

Κλειστό το ΤΕΙ Καλαμάτας...


Μετά από την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας και Τεχνολόγων Γεωπόνων που έγιναν την Παρασκευή, διαδοχικά στη 1.00 μ.μ. και τις 3.00 μ.μ., αποφασίσθηκε με πλειοψηφία η αναστολή των μαθημάτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Μέσα σ’ ένα κλίμα φορτισμένο λόγω του άδικου χαμού του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πραγματοποιήθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις των Σχολών, με αντιδράσεις κι εντάσεις.

Στη συνέχεια και μετά το πέρας της διαδικασίας οι φοιτητές προέβησαν σε συμβολική κατάληψη του δρόμου μπροστά από το ΤΕΙ, με συνθήματα εναντίον των Αστυνομικών Αρχών και υπέρ της μνήμης του αδικοχαμένου Αλέξανδρου.

Διαβάστε Περισσότερα...

Λαίλαπα στη Μεσσηνία


Για ακόμα μια φορά δοκιμάστηκε ο Νομός μας από την επέλαση της μεγάλης κακοκαιρίας - ήδη από την περασμένη Πέμπτη το βράδυ με κορύφωση στις 3.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής - που συνοδευόταν από θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 9 με 10 μποφόρ και καταιγίδες. Το φως της επόμενης ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος των καταστρεπτικών συνεπειών της κακοκαιρίας και της σφοδρότητας των ανέμων.
Καταστρεπτικός απολογισμός: Ό,τι άφησε η θαλασσοταραχή την… αποτελείωσε η κακοκαιρία. Καταστράφηκε ολοσχερώς ο λιμενοβραχίονας της Κορώνης, σοβαρές ζημιές υπέστησαν σχεδόν όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας, βυθίστηκαν αρκετά αλιευτικά σκάφη, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στην περιοχή της Φοινικούντας, ενώ ζημιές υπέστησαν και αγροτικές καλλιέργειες. Ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, επισκέφθηκε προχθες τις περιοχές Πεταλιδίου, Αίπειας, Κορώνης, Φοινικούντας και Μεθώνης, συνοδευόμενος από τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, Παναγιώτη Γιαννακέα και τον διευθυντή Προγραμματισμού, Δημήτρη Μουτζούρη. Είχε συνάντηση με τους δημάρχους Αίπειας Νικ. Αναστασόπουλο, Κορώνης Θοδωρή Σαλαντή και Μεθώνης Ηρακλή Μιχελή στη Φοινικούντα, όπου έγιναν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές από τη θαλασσοταραχή. Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε στον λιμενοβραχίονα της Κορώνης, ο οποίος ουσιαστικά καταστράφηκε ολοσχερώς.

Άμεση δημοπράτηση και χρηματοδοτική υποστήριξη
Ο νομάρχης δήλωσε ότι, θα υπάρξουν άμεσες ενέργειες και γρήγορη δημοπράτηση της αποκατάστασης της ζημιάς του λιμενοβραχίονα Κορώνης. Επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος προέτρεψε τον Δ. Δράκο για άμεση δημοπράτηση του έργου και τη χρηματοδοτική υποστήριξη για την ανακατασκευή του. Πέραν αυτών, όμως, όπως δήλωσε ο νομάρχης, υπάρχουν ζημιές στην παραλία του Αγ. Ανδρέα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία παραλιακών ξενοδοχείων κι επαγγελματικών δραστηριοτήτων τουριστικής φύσεως. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στην περιοχή της Λούτσας, όπου καταστράφηκε ο παραλιακός δρόμος. Μεγάλες ζημιές παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Φοινικούντας, όπου το νερό της θάλασσας μπήκε σε καταστήματα και οικίες.

Κλιμάκιο της Νομαρχίας για την εκτίμηση των ζημιών
Ήδη από χθες το πρωί ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, που έγιναν από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εμπορίου και Πρόνοιας της Νομαρχίας για την εκτίμηση των ζημιών και την υποστήριξη των πληγέντων. Επίσης έγινε καταγραφή των ζημιών στα αλιευτικά σκάφη και σε εργαλεία αλιέων. Επιπλέον, διαμορφώθηκε πρόταση για την υποστήριξη της αλιείας στην περιοχή με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Νομαρχίας και των αλιέων, γιατί είναι επίφοβο πως η καταστροφή του Λιμανιού της Κορώνης θα επιφέρει διαφορετικά κοστολόγια και δυσκολία στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των κατοίκων. Τέλος, θα υπάρξει και πρόταση από τη ΝΑΜ με τη συνεργασία των Δήμων της περιοχής για τις ζημιές στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να διαμορφωθεί διεκδικητικό πλαίσιο στον ΕΛΓΑ.

Παρέμβαση Νάκου, Καλαντζάκου και βουλευτών του Νομού
Ο Δ. Δράκος συνεργάστηκε επίσης με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αθ. Νάκο, με την υφυπουργό Απασχόλησης, Σοφία Καλαντζάκου, με τους βουλευτές του Νομού, καθώς επίσης και με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Μαργαρίτη Μουζά, για να υπάρξει διαμόρφωση πρότασης αντιμετώπισης ενδεχόμενων επόμενων κακών καιρικών συνθηκών, που θα πλήξουν την περιοχή, η οποία έχει ήδη υποστεί βαρύτατες ζημιές.

Σύσκεψη στο Δημαρχείο της Κορώνης
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Κορώνης, μεταξύ των παραγόντων της ΝΑΜ, των Δήμων Κορώνης και Μεθώνης, για να δοθούν κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση των προτάσεων που διαμορφώνονται και οι οποίες θα κατατεθούν στην Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Εκείνο το οποίο κατηγορηματικά πρέπει να υπογραμμισθεί και το δήλωσε προς κάθε κατεύθυνση ο νομάρχης, είναι ότι, θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των υποδομών των περιοχών που επλήγησαν, καθώς επίσης θα υπάρξει και συγκεκριμένη πρόταση διεκδίκησης πλαισίου υπέρ των πληγέντων επαγγελματιών, νοικοκυριών, αλιέων και αγροτών.

Επί ποδός ο μηχανισμός του Δήμου Καλαμάτας
H σφοδρή ανεμοθύελλα το βράδυ της Πέμπτης δημιούργησε προβλήματα στην παραλιακή ζώνη με σοβαρότερα στον δρόμο της Μ. Μαντίνειας. Από τα ξημερώματα ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος βρισκόταν σε ετοιμότητα, κινητοποιήθηκε άμεσα και γρήγορα αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα.

Επεμβάσεις της Πυροσβεστικής για παροχή βοήθειας Από την διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού μας εξεδόθη αναλυτική κατάσταση με τις επεμβάσεις της Πυροσβεστικής όπου χρειάστηκε. Η ανακοίνωση αφορούσε στο 24ωρο που μας πέρασε και σε αυτήν καταγράφονται όλα τα περιστατικά, όπου παρενέβη η Πυροσβεστική. Ως επί το πλείστον πρόκειται για κλήσεις για κοπή δένδρων, που είχαν σπάσει ή ξεριζωθεί από τους θυελλώδεις ανέμους. Αναλυτικά στην Καλαμάτα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για κοπή δένδρων στην οδό Νέδοντος, αλλά και σε Φιλελλήνων και Κοραή. Επίσης στον Νερόμυλο του Πεταλιδίου, τον Άγιο Φλώρο, τα Αρφαρά, την Οιχαλία, την Καλλιθέα του Δήμου Πύλου και τη Γιάλοβα.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Σάββατο 13 Δεκεμβρίου


Διαβάστε Περισσότερα...

Παρουσίαση του βιβλίου "Και στη μέση η θάλασσα" την Δευτέρα στην Καλαμάτα


Οι εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Και στη μέση η θάλασσα" του Νίκου Αραπάκη που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 19:00 στο καφέ "Ποίημα" στη στοά Λόντου στην Καλαμάτα.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ο κ. Γρηγόριος Κριμπάς, δάσκαλος, συγγραφέας
Η κα. Γιούλα Σαρδέλλη, δημοσιογράφος
Η κ. Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος, επίκουρος καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Είσοδος ΕλεύθερηΟ Νίκος Αραπάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1969. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Είναι μέλος του WWF.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Γνωρίστηκαν σε κάποιο φράγκικο πανεπιστήμιο. Τους είχαν πει πως είναι εχθροί. Έγιναν οι καλύτεροι φίλοι. Ένα βράδυ, με αφορμή τα μαύρα μάτια της Σεχράτ, η μοίρα θέλησε να τους κάνει αδέρφια. Μα ένα καράβι με σπασμένα άρμπουρα τα έφερε αλλιώς…
Μια ιστορία για καιρούς αλλοτινούς, για δυο χώρες μακρινές, μπορεί και κοντινές, τους ανθρώπους τους και τη θάλασσα που τους χωρίζει.
Ένα αλληγορικό παραμύθι για τη φιλία, την τιμή, το χρέος και τον έρωτα.

Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (ΣΥ.ΜΕ.Φ) ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 16/12/08


Ο Σύλλογος Μεσσηνίων Φοιτητών (ΣΥ.ΜΕ.Φ) σας ενημερώνει ότι η εκδήλωση αγάπης για τις άπορες πολύτεκνες οικογένειες της Μεσσηνίας που είχε προγραμματίσει στις 16/12/08 στο ξενοδοχείο Εσπέρια Palace ( Σταδίου 22 Σύνταγμα) αναβάλλεται λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Στο εγγύς μέλλον θα οριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης..


Ο ΣΥ.ΜΕ.Φ έχοντας αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πλούσιο κοινωφελή έργο θα καταβάλει πάντα κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε βρίσκεται δίπλα στον Μεσσήνιο φοιτητή.

Διαβάστε Περισσότερα...