Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Για το παραεμπόριο κατέθεσαν Κοινή Ερώτηση ο Δημήτρης Κουσελάς και άλλοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.



Κοινή Ερώτηση με θέμα "Το παραεμπόριο ανθίζει, με αθέμιτο ανταγωνισμό στους μικρομεσαίους και απώλεια πάνω από 6 δις ευρώ για τα έσοδα του Δημοσίου", κατέθεσαν χθες ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς μαζί με τους συναδέλφους του Λούκα Κατσέλη, Στάθη Κουτμερίδη και Γιάννη Μαγκριώτη.



Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας «Ημερησία» (13-6-2009), ο τζίρος του παρεμπορίου στην Ελλάδα, που ασκείται κυρίως –αλλά όχι μόνο- από τους οικονομικούς μετανάστες ανέρχεται στα 7-10 δισ. ευρώ. Αν σε αυτό το ποσό προστεθούν οι πωλήσεις χωρίς αποδείξεις από εμπορικές επιχειρήσεις, ο ευαγής τζίρος του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων, καθώς και το παραεμπόριο στα τρόφιμα, ο συνολικός τζίρος του παρεμπορίου εκτινάσσεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 15-20 δισ. ευρώ, που συνεπάγεται διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο, τα οποία ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

Η οικονομική κρίση διόγκωσε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς τα «φθηνά και προσιτά» προϊόντα του παραεμπορίου, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την αμφίβολη ποιότητά τους, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο τζίρος των μικρομεσαίων εμπορικών καταστημάτων να μειώνεται, μόνο τους τελευταίους μήνες, κατά 30%, ενω ο τζίρος του παραεμπορίου να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 20% στο ίδιο διάστημα!

Τα κυκλώματα του παραεμπορίου εκτιμάται ότι ελέγχουν τουλάχιστον το 1/3 του τζίρου (άνω των 2 δις ευρώ...) σε παραδοσιακούς κλάδους του λιανικού εμπορίου (ενδύματα, υποδήματα, είδη δώρων, αξεσουάρ), ακόμα υψηλότερα μερίδια στα CD, επεκτεινόμενα ακόμη και στα είδη τροφίμων, στα κτηνοτροφικά και στα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με σοβαρές συνέπειες και για τους παραγωγούς και για την υγεία των καταναλωτών.

Επειδή τα κέρδη του παραεμπορίου συνεπάγονται αντίστοιχες απώλειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των αστικών κέντρων και της περιφέρειας, που υφίστανται συνεχώς ένα επαχθή, αθέμιτο και εν πολλοίς ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό, που τις εξωθεί να παρανομήσουν και αυτές, προκειμένου να επιβιώσουν,

Επειδή η κατάσταση ξεπέρασε κάθε όριο και είναι άμεσα και προκλητικά ορατή (σε καθημερινή μάλιστα βάση...), ακόμα και από τα παράθυρα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, απ’ όπου εύκολα μπορούν να διαπιστώσουν οι αρμόδιοι γιατί χάνονται ετησίως πάνω από 100 εκ. ευρώ φόρων από το παραεμπόριο στα δερμάτινα –και αυτοί μόνο στην Αττική,

Επειδή από το παραεμπόριο εκτιμάται ότι το Δημόσιο χάνει έσοδα πάνω από 7 δις ευρώ ετησίως, (που φτάνουν μέχρι και τα 20 δις αν υπολογίσουμε το σύνολο των παραεμπορικών δραστηριοτήτων), έσοδα που καλούνται να καλύψουν, με ιδιαίτερα επαχθή τρόπο, τα συνήθη φορολογικά υποζύγια,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Πέραν της συνήθους στατιστικής των περιστασιακών ελέγχων και προστίμων, τι άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να εκλείψει αυτή η τριτοκοσμική και ανεξέλεγκτη κατάσταση γενικευμένης ανοχής, ασυλίας και ατιμωρησίας, που πλήττει δεκάδες τομείς της Ελληνικής οικονομίας και επιδεινώνει την κρίση τους;

- Ποια η στελέχωση και οι ανάγκες των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους του εμπορίου ενδυμάτων, υποδημάτων, αξεσουάρ, CD, κοσμημάτων, καυσίμων, τσιγάρων και τροφίμων-οπωροκηπευτικών και πως προτίθενται να τους ενισχύσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα;

- Ζητείται να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία στελέχωσης των αρμόδιων για το θέμα ελεγκτικών μηχανισμών, ανα Νομό και υπηρεσία, σε όλη την Επικράτεια, καθώς και στοιχεία για τους ελέγχους που έκαναν και τα πρόστιμα ή άλλα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους εν λόγω ελεγκτικούς μηχανισμούς για δραστηριότητες παραεμπορίου το έτος 2008.

Αθήνα 17 Ιουνίου 2009

Οι βουλευτές

Δημήτρης Κουσελάς

Λούκα Κατσέλη

Στάθης Κουτμερίδης

Γιάννης Μαγκριώτης





Διαβάστε Περισσότερα...

Ερώτηση του Βουλευτή Δημήτρη Κουσελά για αποζημίωση σταφιδοκαλλιεργητών & αμπελοκαλλιεργητών της Μεσσηνίας


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον περονόσπορο και την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των σταφιδοκαλλιεργητών και αμπελοκαλλιεργητών Νομού Μεσσηνίας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:.............


«Οι σταφιδοκαλλιεργητές και οι αμπελοκαλλιεργητές του Ν. Μεσσηνίας και ιδιαίτερα του Δήμου Κορώνης, έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές από τον περονόσπορο που έπληξε τις καλλιέργειές τους. Παρά τις έγκαιρες και εντατικές προσπάθειες που έκαναν για την καταπολέμησή του, με ιδιαίτερα υψηλό κόστος λόγω και της αύξησης της τιμής των φυτοφαρμάκων, οι προσπάθειες αυτές δυστυχώς δεν απέδωσαν, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο.



Επειδή οι καλλιεργητές δεν έχουν περιθώρια περαιτέρω απομείωσης του ήδη μειωμένου εισοδήματός τους, αλλά επιβάλλεται να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση από τον ΕΛΓΑ, βάσει ανάλογης ρύθμισης με αυτή που έγινε στο παρελθόν για τα αμπέλια της Θεσσαλίας,



Ερωτάται ο κ. Υπουργός:



- Είναι στις προθέσεις του να αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση οι σταφιδοκαλλιεργητές και αμπελοκαλλιεργητές του Ν. Μεσσηνίας, όπως έγινε το 2005 και για την ίδια αιτία για τους αμπελοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας;

- Αν ναι, πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών στην περιοχή;»




Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΕΔΚ Μεσσηνίας - Τριβές προκαλεί η κατανομή των πυροσβεστικών οχημάτων


Δύσκολος είναι ο δρόμος προς τη σύγκλιση των απόψεων για το ποιος Δήμος θα πρέπει να εξοπλιστεί με τα πυροσβεστικά οχήματα που αγοράστηκαν με χρήματα της ΚΕΔΚΕ και θα διανείμει η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας στους Δήμους του νομού, ώστε να συμβάλλει στην αντιπυρική τους προστασία, ασχέτως αν αυτά αρχίσουν να παραλαμβάνονται στα τέλη του Ιουνίου.

Κι αυτό γιατί............

όπως προέκυψε από την προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, μπορεί να υπάρχουν ΟΤΑ που να διαθέτουν πέραν του ενός πυροσβεστικά οχήματα και να διεκδικούν ένα επιπλέον από την ΤΕΔΚ, τη στιγμή που άλλοι ΟΤΑ τα βλέπουν μόνο σε φωτογραφίες.
Αυτός ήταν, άλλωστε, κι ο λόγος που ο πρόεδρός της, δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας «μετέφερε» τα της κατανομής των οχημάτων σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, ελπίζοντας ότι ο χρόνος θα κατευνάσει τις αντιδράσεις και η απόφαση που θα ληφθεί, θα είναι ομόφωνη.
Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι ότι όταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Χαρ. Αφάλης, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση μαζί με τον υποδιοικητή Ευάγ. Τζανετέα, άρχισε να εκθέτει τις απόψεις της υπηρεσίας του λέγοντας πως ο Δήμος Είρας είναι απομακρυσμένος και δεν έχει κοντά του κάποιον σταθμό, η Κοινότητα Τρικόρφου με δασώδη έκταση χρειάζεται επίσης ένα όχημα, όπως και ο Δήμος Ιθώμης για την Αρχαία Μεσσήνη ή για την ανάγκη ύπαρξης οχημάτων σε Θουρία και Πεταλίδι, δέχθηκε την «επίθεση» του δημάρχου Παπαφλέσσα Περ. Ψώνη, πως «θα πρέπει η Πυροσβεστική να μη δει επιφανειακά το θέμα και να δει το σύνολο των Δήμων. Οι περισσότεροι είναι μέσα σε λόγγους και εκεί θα πρέπει να υπάρξει μια κάλυψη και από γειτονικούς Δήμους. Να μην πάμε στην ικανοποίηση μόνο του αιτήματος των δημάρχων, αλλά να δούμε την ουσία του θέματος».
Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Νίκας ζήτησε να μη συνεχιστεί η παρουσίαση των απόψεων της Πυροσβεστικής, διαβλέποντας τυχόν οξύτητα, ενώ σημείωσε ότι το θέμα της κατανομής θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση. Όπως επισήμανε, «δεν μπορώ να μοιράσω 16 οχήματα σε 31 Δήμους».
Με χρησιδάνειο
Τελικά, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να παραχωρηθούν τα οχήματα αυτά με χρησιδάνειο. Θα διατεθούν το πολύ δύο από αυτά στην Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο, ενώ η ΤΕΔΚ θα αναλάβει τις δαπάνες συντήρησης και ασφαλιστικής κάλυψης, την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας κ.λπ. Όποιος παραλαμβάνει τα οχήματα (ΟΤΑ ή Πυροσβεστική), θα διαθέτει τον οδηγό και το κόστος των καυσίμων. Τα οχήματα θα χρησιμοποιούνται μόνο για περιπολίες πυροφυλακής ή για επιχειρήσεις κατάσβεσης και θα επιστρέφονται αμέσως μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου σε καλή λειτουργική κατάσταση και χωρίς φθορές.
Αποφασίστηκε, επίσης, να συγκροτηθεί στην ΤΕΔΚ τριμελής διαχειριστική ομάδα που θα δίνει εντολή για μετακίνηση κάποιων ή όλων των οχημάτων σε περιοχή που παρουσιάζει προβλήματα σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου τα οχήματα θα συγκεντρώνονται στα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ, όπου θα τους παρέχεται η αναγκαία συντήρηση με τις οδηγίες του διευθυντή και του οδηγού – υπαλλήλου της ΤΕΔΚ.
Τα οχήματα θα παραδίδονται στους ΟΤΑ μετά από αίτησή τους. Θα υπάρχει ισοκατανομή κατά επαρχία, θα λαμβάνεται υπόψη το ανάγλυφο του εδάφους, η ύπαρξη ή μη αντίστοιχων οχημάτων ανά Δήμο και η άποψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αντίθετη άποψη
Εντελώς διαφορετική άποψη εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Αρφαρών Ι. Αργυράκης, λέγοντας πως θα πρέπει η ΤΕΔΚ να προβεί σε κανονική κατανομή των οχημάτων ανά Δήμο και όχι να τους παραχωρήσει με χρησιδάνειο, να υποχρεώσει τους ΟΤΑ να τα θέσουν υπό το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο και οι Δήμοι να είναι υπεύθυνοι και για τις δαπάνες συντήρησης των οχημάτων.
Με την άποψη αυτή συμφώνησαν κατά την ψηφοφορία ο δήμαρχος Αετού Δημ. Δριμής και ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Νικ. Τζώρτζης, ενώ ο δήμαρχος Θουρίας Γ. Σκαλαίος συμφώνησε με την πρόταση της πλειοψηφίας, που τελικά εγκρίθηκε.
Ενδιαφέρον παρουσίασε η παρέμβαση του δημάρχου Πεταλιδίου Ηλία Κουτσοδημητρόπουλου, ο οποίος ζήτησε να βρίσκονται τα οχήματα όλο το έτος στους Δήμους, να αξιοποιηθούν οι εθελοντές που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και να γίνει ταχύρρυθμη εκπαίδευση από την Πυροσβεστική, όλων όσοι πρόκειται να τα χειριστούν.



Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Δεν υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. για την παράκαμψη των Φιλιατρών λέει ο Δήμαρχος Φιλιατρών. Δυτική παράκαμψη προκρίνει και προτείνει η Τεχνική Έκθεση...


Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών, προς τα πού θα γίνει η παράκαμψη της πόλης, σύμφωνα με τα όσα είπε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Άλκης Ξύγκας. Ο κ. Ξύγκας πρόσθεσε πως η ΔΕΣΕ Τρίπολης εκπονεί μελέτη που έχει ήδη περιβαλλοντικές απαλλαγές. Με αυτή προτείνονται δύο λύσεις: η ανατολική παράκαμψη και η δυτική.

Ο δρόμος, συνέχισε, δεν είναι κλειστός όπως η Ιόνια Οδός και έχει τέσσερις ανισόπεδες διαβάσεις, ενώ διευκρίνισε πως όλα βρίσκονται στο στάδιο της προμελέτης και, κατά συνέπεια, δεν έχει ληφθεί απόφαση...........



Η έκθεση

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα και τις προτάσεις της σχετικής τεχνικής έκθεσης, που βρίσκεται στο Δήμο Φιλιατρών, «η διέλευση της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Μεθώνης δια μέσου του πολεοδομικού ιστού της πόλης και μάλιστα με περιπορεία χωρίς ξεκάθαρη όδευση, δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη επιβαρύνοντάς την κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά, ενώ εμπλοκή της τοπικής με την υπερτοπική κυκλοφορία, πέραν των χρονικών καθυστερήσεων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια οχημάτων και πεζών.
Με τη δυτική παράκαμψη παρακάμπτεται η πόλη των Φιλιατρών από δυσμάς, απαλλάσσοντας έτσι τον πολεοδομικό ιστό από τη διερχόμενη κυκλοφορία, εξασφαλίζοντας ασφαλέστερες και ταχύτερες μετακινήσεις επί της εθνικής οδού, καθώς και στην τοπική κυκλοφορία και εξυπηρέτηση του οικισμού.
Ταυτόχρονα, απομακρυνόμενη αυτή αρκετά από τον αστικό ιστό, δεν παρεμποδίζει την επέκταση της πόλης προς όλες τις κατευθύνσεις, η τάση της οποίας βέβαια φαίνεται να είναι προς ανατολάς, ενώ δίνει τη δυνατότητα και για αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, η οποία λόγω της μορφολογίας των ακτών, είναι σήμερα εντελώς αναξιοποίητη, καθώς και τη δυνατότητα για μεταφορά στη ζώνη διέλευσης επαγγελματικών και λοιπών χρήσεων, απαλλάσσοντας τον οικιστικό ιστό από αυτές.
Σε αντίθεση, η ανατολική παράκαμψη, αν και εκτρέπει και αυτή τη διερχόμενη κυκλοφορία έξω από το συνεκτικό πολεοδομικό ιστό, διέρχεται σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτόν στα όρια του υπάρχοντος ιδρύματος (ΚΑΦΚΑ) και σε περιοχή οικιστικής ανάπτυξης προς Ανατολάς, λόγοι μάλλον για τους οποίους κρίνεται και αρνητικά από την τοπική κοινωνία.
Επίσης, διασταυρώνει τρεις κύριες κάθετες οδούς και μια δευτερεύουσα, όπου τα έργα ανισοπεδοποίησης στις δύο από αυτές και εκτροπής της κυκλοφορίας στην περιοχή του προβλεπόμενου ισόπεδου κόμβου, θα δημιουργήσουν πρόσθετη επιβάρυνση και όχληση στην υπάρχουσα αστική περιοχή.
Για το τμήμα της δυτικής παράκαμψης Φιλιατρών έχουν εκπονηθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες του πρώτου σταδίου, που βρίσκονται υπό έγκριση, ενώ για το επόμενο τμήμα από το πέρας της παράκαμψης Φιλιατρών έως Γαργαλιάνους, έχει ήδη ολοκληρωθεί και εγκριθεί στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και το έργο είναι ώριμο προς δημοπράτηση.
Το υπό μελέτη οδικό έργο εντάσσεται στη μελέτη του τμήματος “Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι”, που αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη, το οποίο με το σειρά του αποτελεί μέρος του κύριου οδικού άξονα από Πάτρα έως Μεθώνη.
Η βελτίωση και αναβάθμιση του τμήματος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι εντάσσεται στο πλαίσιο βελτίωσης και αναβάθμισης του κύριου οδικού άξονα από Κυπαρισσία έως Μεθώνη, που, σε συνδυασμό με τον προωθούμενο στα έργα παραχώρησης οδικό άξονα Πάτρα – Τσακώνα, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της δυτικής Πελοποννήσου.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου Κυπαρισσία – Μεθώνη για το οποίο το τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά έχει ήδη βελτιωθεί, το επόμενο τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανός βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής, θα αυξηθεί κατά πολύ η κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού και θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι των τροχαίων ατυχημάτων.
Επίσης, λόγω της ευκολότερης, συντομότερης, ταχύτερης και ασφαλέστερης πρόσβασης που θα προκύψει από την υλοποίηση του συνολικού έργου, αναμένεται ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής διέλευσης της δυτικής Μεσσηνίας».


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


***Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως έχει γραφτεί και στον Τοπικό Τύπο από τις αρχές Ιουνίου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την παράκαμψη των Φιλιατρών, με οδικό άξονα μήκους 5,3 χιλιομέτρων, ο οποίος θα διέρχεται δυτικά της πόλης!
Για την παράκαμψη των Φιλιατρών θα γνωμοδοτήσει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο προσεχώς και εκτίμησή μας είναι, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχουμε, πως και αυτό θα γνωμοδοτήσει θετικά για τη δυτική παράκαμψη!
Αυτά, για την ώρα...


Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ



ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ ΑΝΤΙΚΩΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας για συζήτηση της φετινής διοργάνωσης του Παζαριού Αντικών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας κατά τον μήνα Αύγουστο, αιτείται με επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας.

Η επιστολή έχει ως εξής:...............






"Κατόπιν προφορικής πληροφόρησής που είχαμε -τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας- από τον αξιότιμο Δήμαρχο Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτη Γεώργιο σχετικά με την διοργάνωση του φετινού παζαριού αντικών κατά τον μήνα Αύγουστο στην Πόλη μας, ανακύπτουν κάποια έντονα ερωτήματα, τα οποία και θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη της Ολομέλειας του Σώματος, περιμένοντας συνάμα και την λήψη αποφάσεων από Εσάς, που θα δικαιώνουν τον Σύλλογό μας και θα αποτρέπουν αποκλεισμούς και διακρίσεις, καθώς και την βάναυση προσβολή, την έντονη αποσταθεροποίηση και ακύρωση εν τέλει της λειτουργίας ενός Θεσμικού Οργάνου, όπως είναι ο κάθε Σύλλογος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δήμαρχος κατά την τελευταία άτυπη συνάντηση, στην οποία και μας προσκάλεσε, μας ανακοίνωσε μονομερώς πως, λόγω της δήθεν «αποτυχίας» του παζαριού κατά την περυσινή χρονιά, ο Σύλλογός μας δεν μπορεί να συμμετάσχει στην φετινή διοργάνωση και πως η όλη αρμοδιότητα ανατίθεται στη νεοσυσταθείσα «Μη Κυβερνητική Οργάνωση», με την επωνυμία Πρόγραμμα για την προστασία της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, «που πληροί όλα τα εχέγγυα για μια επιτυχημένη διοργάνωση».
Κατά πρώτον: να τονίσουμε πως καλωσορίζουμε με χαρά και ικανοποίηση την εμφάνιση μιας ακόμη Ομάδας Ανθρώπων που θα προασπίζεται και θα παράγει έργο για την Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, φτάνει βέβαια να γίνεται συντεταγμένα, νόμιμα και με διάθεση – πνεύμα πραγματικής συνεργασίας και συλλογικότητας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.
Κατά δεύτερον: δεν έχουμε την ελάχιστη επιφύλαξη να συν ανατεθεί η διοργάνωση στην «Μ.Κ.Ο.», ΚΑΝΕΝΑ ωστόσο πειστικό επιχείρημα δεν μπορεί να ευσταθεί που να αποκλείει την συμμετοχή του φορέα, που για τέσσερα ολόκληρα χρόνια είχε την συν ευθύνη της διοργάνωσης αυτής.
Κατά τρίτον: Ζητάμε να γίνει απολογισμός – ενημέρωση για την μέχρι τώρα συνολική πορεία του παζαριού, των ποσών που έχει διαθέσει ο Δήμος Κυπαρισσίας για την στήριξή του, των ποσών που ο Σύλλογός μας έχει διαθέσει για την διαφήμισή του, καθώς και το τι ακριβώς σημαίνει «επιτυχία» για μια τέτοια διοργάνωση.
Ακόμη και στην περίπτωση που εντοπίζονται οργανωτικά κενά, εμείς πρώτοι υποστηρίζουμε την συμμετοχή της «Μ.Κ.Ο.» σ’ αυτό, αλλά και την παρουσία του Συλλόγου μας ως ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΟΥ, προκειμένου να μπορέσουμε να βρεθούμε με τα μέλη μας, να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερώσουμε τέλος τον κόσμο για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προτιθέμεθα να αναλάβουμε το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Θεωρούμε πως ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να κινείται πάντα στην κατεύθυνση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, και της από ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΡΕΙΑΣ, της προάσπισης και προστασίας ενός Συλλόγου καθώς και της απόρριψης πρακτικών και μεθοδεύσεων που διχάζουν έντονα τους πολίτες και που αποκλείουν και κατατάσσουν τους Συλλόγους σε αρεστούς ή μη. Η ΔΥΝΑΜΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ… ΟΣΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ… Αυτό άλλωστε αποδεικνύει περίτρανα η λογική της συνεργασίας και της ένωσης δυνάμεων που ακολουθούν σταθερά –κατά τα τελευταία χρόνια- οι περισσότεροι Σύλλογοι της πόλης μας καθώς και αυτοί των Κυπαρισσίων της Αθήνας, με τα θεαματικά αποτελέσματα σε επίπεδο πολιτιστικών δρώμενων στην Κυπαρισσία.
ΖΗΤΑΜΕ να ορισθεί ο Σύλλογός μας ως Συνδιοργανωτής του φετινού παζαριού αντικών στην πόλη μας και να προσφέρουμε -όπως άλλωστε ακούραστα κάνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια- όλες μας τις δυνάμεις για μια ακόμη άψογη διοργάνωση".





Διαβάστε Περισσότερα...

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ «FREE CAMPING»


Για το «Free Camping», το «ελεύθερο κάμπινγκ», υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Θετικές, αρνητικές, αλληλοσυγκρουόμενες. Και, μπορεί να είναι μία «φτηνή» λύση για διακοπές, δημιουργεί προβλήματα κι εγκυμονεί πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, όμως.
Ανεξαρτήτως της γνώμης που έχει καθένας για το εν λόγω θέμα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αυτό απαγορεύεται!
Ωστόσο, ο νόμος μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται στην πράξη, όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες νομίμως λειτουργούντων οργανωμένων κατασκηνώσεων - επιχειρήσεων κάμπινγκ, από τη Ζαχάρω της Ηλείας μέχρι και τη Γιάλοβα της Μεσσηνίας. Κι αυτό συμβαίνει με την αδιαφορία και «προκλητική» ανοχή των τοπικών Αρχών ιδίως και............

κυρίως των Δημοτικών Αρχών, που έχουν και την αρμοδιότητα επί της παράνομης στάθμευσης τροχόσπιτων κ.λπ.
Για μια ακόμη χρονιά, από τον προηγούμενο κιόλας μήνα, παρατηρείται το φαινόμενο σε παραλίες όπως, της Ελαίας, του Καλού Νερού, του Άι-Λαγούδη, του Ρωμανού, της Βοϊδοκοιλιάς κ.ά. να είναι σταθμευμένα, παράνομα, δεκάδες τροχόσπιτα, που όσο περνά ο καιρός ολοένα και αυξάνουν.
Οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ με έγγραφά τους - καταγγελίες προς τις Δημοτικές Αρχές των παραλιακών Δήμων της Τριφυλίας, που έχουν κοινοποιήσει στις Εισαγγελικές, Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές, έχουν επισημάνει το πρόβλημα, τις τεράστιες διαστάσεις αυτού, τη ζημία που υφίστανται ως επιχειρήσεις με ταυτόχρονη απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς και το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα, που γίνεται από τα λύματα των τροχόσπιτων, που ανεξέλεγκτα και με τη σιωπηρή ανοχή των τοπικών Αρχών πέφτουν στις παραλίες και τους αιγιαλούς της ευρύτερης περιοχής... Παράλληλα έχουν προβεί και σε σχετικές παραστάσεις στην Εισαγγελία της Κυπαρισσίας.
Ιδιαίτερα έντονο παρουσιάζεται το πρόβλημα, όπως μας είπαν, στον Δήμο Αυλώνος, όπου η Δημοτική Αρχή όχι μόνο ανέχεται και αδιαφορεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά ο αντιδήμαρχος, κ. Κόλλιας, έφτασε στο σημείο να απειλήσει και ιδιοκτήτη κάμπινγκ!
Μάλιστα, προσέφυγαν και στη Δικαιοσύνη κατά του δημάρχου Αυλώνος, Γιάννη Φιλντίση, για παράβαση καθήκοντος και κατά του αντιδημάρχου, κ. Κόλλια, για απειλή και εξύβριση, καθώς αυθαίρετα «ξήλωσε» πινακίδες απαγόρευσης (του ελεύθερου κάμπινγκ) του Δασαρχείου στο Δάσος της Ελαίας.
Με έγγραφό τους διαμαρτύρονται εντονότατα και καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στις περιοχές, όπου υπάρχουν οι επιχειρήσεις τους, με τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Το αποκορύφωμα είναι η ελεύθερη κατασκήνωση στο Δάσος της Ελαίας, όπου συγκεντρώνονται και κατασκηνώνουν παράνομα περισσότερα από 1.000 άτομα καθημερινά! Τονίζουν, μάλιστα, πως εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις τους, από τη μη εφαρμογή του νόμου από τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, δημιουργούνται και άλλα προβλήματα, όπως μόλυνση του περιβάλλοντος, κίνδυνος πυρκαγιάς, κίνδυνος εξαπλώσεως μολυσματικών ασθενειών λόγω έλλειψης υποδομών υγιεινής και αποκομιδής απορριμμάτων, καταστροφή του τόπου ωοτοκίας του σπανιότερου είδους θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα και δυσφήμιση του ελληνικού Τουρισμού...


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - Τετάρτη 17 Ιουνίου



Διαβάστε Περισσότερα...

Τί πραγματικά συμβαίνει στο Στόμιο Φιλιατρών;


Τον τελευταίο καιρό «οργιάζουν» οι φήμες στην πόλη των Φιλιατρών και τη γύρω περιοχή για όχι και τόσο καλή ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων στο Στόμιο Φιλιατρών.

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες οι διαδόσεις και οι πληροφορίες που μεταδίδονταν όχι μόνο στόμα με το στόμα, αλλά κυκλοφορούσαν και στο διαδίκτυο, πήραν τεράστιες διαστάσεις κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη «ακαταλληλότητα» των θαλάσσιων υδάτων στη συγκεκριμένη παραλία! Οι διαδόσεις, όμως, δε σταμάτησαν εκεί, αλλά προχώρησαν ακόμη περισσότερο, με πληροφορίες του τύπου ότι, και καλά, είναι αποκλεισμένη με «κορδέλες» η παραλία και άλλα τέτοια, που ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε, δεν ισχύουν…

Εμείς..........


βρεθήκαμε αργά χθες το μεσημέρι στα Φιλιατρά και επισκεφθήκαμε και το Στόμιο.

Οι απόψεις των πολιτών διίστανται. Άλλοι πιστεύουν τις φήμες και τις διαδόσεις και άλλοι αρνούνται κατηγορηματικά να δεχθούν πως ισχύουν αυτά που ακούγονται! Σημασία, όμως, έχει, ότι, οι περισσότεροι είναι κάπως φοβισμένοι από τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί και διστάζουν να επισκεφθούν την εν λόγω παραλία.

Στο Στόμιο πολύ λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών, ήταν αυτοί που συναντήσαμε και οι οποίοι μας είπαν πως δεν ανησυχούν αφού η παραλία είναι πεντακάθαρη και τα νερά καταγάλανα.

Και έτσι ακριβώς, είναι. Αυτή την εικόνα είδαμε και μείς με τα μάτια μας.

Άλλο είναι, όμως, η οπτική εικόνα και άλλο, τελείως διαφορετικό, η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων!

Αυτή, μπορεί να φανεί και να αποδειχθεί με μετρήσεις και αναλύσεις των υδάτων από πιστοποιημένους οργανισμούς και φορείς.

Είναι γεγονός πάντως πως, όσοι και όποιοι είναι αυτοί που διαδίδουν τις φήμες, χωρίς τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, μόνο ζημιά κάνουν στην περιοχή, αφού ο κόσμος φεύγει και απολαμβάνει σε άλλες γειτονικές παραλίες τα μπάνια του.

Και από την άλλη, ο Δήμος, θεωρούμε πως, αφού, δεν μπορεί, θα έχουν φτάσει και στα αυτιά των Τοπικών Αρχόντων οι φήμες, θα έπρεπε, αν αυτές δεν ευσταθούν, να εκδώσει άμεσα μια ανακοίνωση που να τονίζει την «καταλληλότητα» των θαλάσσιων υδάτων στο Στόμιο παρουσιάζοντας και σχετικά στοιχεία. Αν, δε, δεν διέθετε τέτοια, θα έπρεπε και πρέπει, άμεσα, να ζητήσει από πιστοποιημένο οργανισμό ή φορέα, να κάνει αναλύσεις των υδάτων και να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα.

Όσο συνεχίζεται η φημολογία, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται. Όποια και αν είναι η αλήθεια για την ποιότητα των υδάτων, οι πολίτες των Φιλιατρών και οι επισκέπτες της συγκεκριμένης παραλίας πρέπει να τη γνωρίζουν!


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - Τετάρτη 17 Ιουνίου



***Σημειώνουμε πως, με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας διαψεύδει αυτές τις φήμες και τονίζει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Μήπως θα έπρεπε όμως, όπως γράφει και η "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ", να εκδώσει άμεσα μια ανακοίνωση που να τονίζει την «καταλληλότητα» των θαλάσσιων υδάτων στο Στόμιο παρουσιάζοντας και σχετικά στοιχεία;;; Αν, δε, δεν διέθετε τέτοια, θα έπρεπε και πρέπει, άμεσα, να ζητήσει από πιστοποιημένο οργανισμό ή φορέα, να κάνει αναλύσεις των υδάτων και να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα.
Γιατι, ναι μεν, Δήμαρχος είναι και ο λόγος τους έχει βαρύτητα, αλλά επειδή έχει προκληθεί κοινωνική αναστάτωση, δε θα ήταν καλύτερο να παρουσιαστούν στους πολίτες επίσημα έγγραφα με στοιχεία που να αποδεικνύουν το αληθές του λόγου του;;;



Διαβάστε Περισσότερα...