Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Δήλωση παραταξιακής συνείδησης και συνέπειας, πολιτικού ήθους και ενότητας του Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια με στοχευμένες βολές!

Σε δήλωση παραταξιακής συνείδησης και συνέπειας, πολιτικού ήθους και ενότητας, με στοχευμένες βολές, προχώρησε χθες ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας για τις δημοτικές εκλογές. 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:.................................. 

"Όπως γνωρίζετε είχα από καιρό εκφράσει την πρόθεσή μου να συνεχίσω τον αγώνα ως Δήμαρχος στο Δήμο Τριφυλίας. Ήδη διαμορφώθηκαν ερήμην μου διαφορετικές καταστάσεις. Μ’ αυτές ως δεδομένες είναι προφανές ότι η μακρόχρονη προσωπική μου διαδρομή, η παραταξιακή μου συνείδηση και συνέπεια και το πολιτικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να γίνω μέρος μιας περαιτέρω διάσπασης της παράταξής μου αλλ’ αντίθετα να συμβάλω με τη στάση μου στην ενότητά της. Είναι αυτονόητο ότι την εντολή του Τριφυλιακού Λαού θα την υπηρετήσω με την ίδια υπευθυνότητα ως το τέλος. Τα λοιπά στον καιρό τον δέοντα". 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 
 ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ


Διαβάστε Περισσότερα...

Τσικνοπέμπτη!!!!!!! Φάτε, πιείτε, χαρείτε!!!!!!!!!!!!!ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ: 

 Έτσι λέγεται η Πέμπτη της Κρεατινής εβδομάδας, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια (και όχι μόνο, αλλά και καταστήματα) ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και η τσίκνα είναι διάχυτη παντού..............................

Το "τσίκνισμα" όπως λέει και η λέξη, είναι το στοιχείο που κυριαρχεί σήμερα!!! Οι μεζέδες, τα κοψίδια και γενικότερα το τσιμπούσι και η... "κρασοποσία" έχουν την τιμητικής τους!!! 

Ουσιαστικά η "Τσικνοπέμπτη" έρχεται να μας θυμίσει συνήθειες αλλοτινών εποχών, όπου όλοι γλεντούσαν ψήνοντας τα κοψίδια, τραγουδώντας, χορεύοντας και πίνοντας κρασί.

 


ΤΣΙΚΝΟΠΕΦΤΗ ΦΤΙΑΧΝΑΝ ΤΟ ΠΑΣΤΟ 

 «Τσικνοπέφτη» ήταν η μέρα που ετοίμαζαν το «παστό». Έβραζαν το λίπος με λίγο νερό, ραντίζοντάς το συγχρόνως με νερό. Το σούρωναν στη συνέχεια. Αυτή ήταν η «γουρναλοιφή». Φυλαγόταν σε δοχεία (πήλινα). Χρησιμοποιούνταν ως άρτυμα για όλη τη χρονιά. Στον πάτο του λεβετιού (καζανιού) έμεναν οι «τσιγαρίδες» που νοστιμίζαν τα φαγητά (με χόρτα, αυγά, όσπρια). Σε «λεβέτι» έβραζαν το κρέας με λίγο κρασί για να βγάλει λίπος, που με αυτό έβραζε. Έριχναν τα μπαχαρικά για νοστιμάδα κα τα λουκάνικα, αφού τα καθάριζαν από την καπνιά. Πρόσεχαν μη «τσικνιστούν» γιατί θα χάλαγε όλο το «παστό». Μετά το βράσιμο καθάριζαν το κρέας από τα κόκαλα, έκοβαν τα λουκάνικα και τα τοποθετούσαν σε «λαγήνες» (δοχεία πήλινα), και τα περιέχεαν με λίπος για να σκεπαστούν οι μεζέδες. Ήταν το φαγητό για όλο το χρόνο. Μ’αυτό φίλευαν και τους ξένους. Ονομαστό φαγητό από «παστό» ήταν οι «καγιανάδες»- οι «αλιμοκαγιανάδες», με κρεμύδι κι αυγά. 

Διαδικασία εβδομάδας γιορταστική, με λιχουδιές λογιών – λογιών, κρασί, τραγούδι. 

Κι «έχει ο Θεός», αφού έδωσε για να έχει κι ο Χριστιανός για όλη τη χρονιά, όλα τα καλά. 
Και γουρναλοιφή, και τσιγαρίδες και λουκάνικα, και παστό και πυτιά, και γουρνοσάπουνο, και γουρνοτσάρουχα, αλλά και την καπνοσακούλα από τη φούσκα. 

 Για τούτο πρέπουν τις μέρες αυτές γιορτάσια και χαρές. 

Και «μεγάλη νάναι η χάρη Του». 

 Τσικνοπέμπτη!!!!!!!!!!!!! 

 Φάτε, πιείτε, χαρείτε!!!!!!!!!!!!! Αλλά μην τουμπανιαστείτε!!!!!!!!!!!!!!

TRIFYLIANEWS.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 20/02/2014


Διαβάστε Περισσότερα...