Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Στοιχεία από την δικογραφία σε βάρος του ειδικού φρουρού παρουσιάζει η «ΕΠΙ»


Ο τραγικός και άδικος θάνατος του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, Επαμεινώντα Κορκονέα, πυροδότησε έναν άνευ προηγουμένου κοινωνικό αναβρασμό, οργή και αγανάκτηση και σοβαρά επεισόδια στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.


Χαρακτηριστικό είναι πως για παραπάνω από τρεις μέρες η Αθήνα καιγόταν, ενώ δεν ήταν λίγες οι πόλεις που πραγματοποιήθηκαν έκτροπα.


Στοιχεία από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του ειδικού φρουρού, Επαμεινώντα Κορκονέα και των βαρύτατων κατηγοριών που αντιμετωπίζει παρουσιάζει σήμερα η «Επι».


Σε επικοινωνία που είχαμε με τον γνωστό ποινικολόγο, Αλέξη Κούγια, που ανέλαβε την υπεράσπισή του, ο ίδιος μας ενημέρωσε σχετικά με τις νομικές λεπτομέρειες της υπόθεσης και δήλωσε ότι, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και δεδομένης της μεγάλης διάστασης που έχει πάρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη, δεν είναι σε θέση να δώσει στην παρούσα φάση περισσότερα στοιχεία.


Τι δήλωσε στον εισαγγελέα
Ο ειδικός φρουρός βαρύνεται με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με τη χρήση υπηρεσιακού όπλου. Ο ίδιος στην έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου που συντάχτηκε στις 7 Δεκεμβρίου υποστήριξε ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα τα ακόλουθα: «Εκτελούσα εποχούμενη περιπολία του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων ως οδηγός του Ε.Α. 19085 με συνοδηγό τον Σαραλιώτη Βασίλειο. Ήμασταν Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου και δεχτήκαμε επίθεση από αρκετά άτομα με μπουκάλια. Αιφνιδιαστήκαμε. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να προστατέψω τους συναδέλφους μου, που ήταν λίγο πιο πάνω. Επειδή τα άτομα ήταν αρκετά, έκανα τον κύκλο, βγήκα στη Ζωοδόχου Πηγής. Ζωοδόχου Πηγής και Ναυαρίνου διαπιστώσαμε την ύπαρξη πολλών ατόμων με μολότοφ και πέτρες στα χέρια. Κινήθηκαν εναντίον μας και αναγκαστήκαμε να κάνουμε χρήση βομβίδας κρότου - λάμψης. Αυτοί συνέχισαν να κινούνται εναντίον μας και βλέποντας ότι δεν θα μπορούσαμε να απεμπλακούμε, γιατί είχαν έρθει αρκετά κοντά μας, έβγαλα το όπλο, έριξα δύο φορές στον αέρα. Προσπαθώντας να απομακρυνθούμε πάνω στον πανικό μου εκπυρσοκρότησε το όπλο μου άλλη μια φορά. Απομακρυνθήκαμε και πήγαμε στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων, όπου ενημερώσαμε ότι δεχτήκαμε επίθεση. Ζητάω συγγνώμη από την οικογένεια του παιδιού και από την οικογένειά μου που την έφερα σε δύσκολη θέση. Το μόνο που ήθελα ήταν να προστατέψω τους συναδέλφους μου, που είναι οικογενειάρχες σαν εμένα, από άνανδρες επιθέσεις. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω».


Τι δήλωσε στο απολογητικό του υπόμνημα στον ανακριτή
Ο κατηγορούμενος ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή Αθηνών στο απολογητικό του υπόμνημα υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Μη μπορώντας να αναχαιτίσουμε την επιθετική τους πορεία (σ.σ. της ομάδας αναρχικών) και ευρισκόμενοι πλέον σε κατάσταση φόβου για την ίδια μας τη ζωή, κινηθήκαμε για να φύγουμε, στρέφοντας την πλάτη μας προς το μέρος τους, ταυτοχρόνως δε και προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διαφυγή μας, όντας ταραγμένος και φοβισμένος πλέον για τη ζωή μας, αφού το πλήθος δεν ανέκοψε την πορεία του, παρά τη χειροβομβίδα κρότου - λάμψης από τον συνάδελφό μου, έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και έριξα δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, μπορεί και τρίτη, που δεν είχα συνειδητοποιήσει, αλλά μου την υπενθύμισε ο συγκατηγορούμενός μου (…)».
Στη συνέχεια ο Κορκονέας δήλωσε πως μαζί με τον συνάδελφό του αγνοούσαν τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρόνου διαδηλωτή, καθώς «οι μόνες βολές έγιναν στον αέρα προς αποθάρρυνση… » και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι, «ποτέ δεν θα προέβαινα σε μια τέτοια ακραία ενέργεια, δηλαδή τη χρήση του όπλου μου εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον ενός εφήβου, δεδομένου ότι είμαι και ο ίδιος πατέρας τριών ανήλικων παιδιών αλλά και ευσυνείδητος αστυνομικός, όπως αποδεικνύει η μέχρι τώρα ευδόκιμη υπηρεσία μου». Σε άλλο σημείο της απολογίας του υποστηρίζει πως η σφαίρα εξοστρακίστηκε, πως «δεν υπήρχε καμία πρόθεση να τον πλήξω, αφού είχα ήδη πυροβολήσει προειδοποιητικά στον αέρα» και πως επειδή δεν έχουν υποβληθεί ακόμη στο φάκελο της δικογραφίας η ιατροδικαστική έκθεση και η βαλλιστική εξέταση και τα πορίσματα των εργαστηριακών εξετάσεων «επιφυλάσσομαι να απολογηθώ συμπληρωματικά».


Σε φυλακές εκτός Αττικής οι δύο αστυνομικοί
Σε φυλακές εκτός Αττικής μεταφέρθηκαν οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη - Ανδρέα Γρηγορόπουλου και κρίθηκαν προφυλακιστέοι την Τετάρτη, με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και της εισαγγελέως.

Σήμερα το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης του όπλου
Στο μεταξύ, πιθανότατα σήμερα θα βγουν τα τελικά αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης, που αναμένεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν ο θανάσιμος τραυματισμός του 15χρονου μαθητή προήλθε από ευθεία βολή ή εξοστρακισμό. Η σφαίρα που έπληξε στην καρδιά τον Αλέξανδρο βρίσκεται από την Τετάρτη στα εργαστήρια του «Δημόκριτου», όπου θα γίνει μικροσκοπικός έλεγχος και στη συνέχεια το πόρισμα θα διαβιβαστεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.


Σεβασμό στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη ζητά η οικογένειά του
Οι δικηγόροι Δημήτρης Τσοβόλας και Βλασία Σεργάκη ανέλαβαν παράσταση πολιτικής αγωγής της οικογένειας του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με κοινή δήλωσή τους οι δυο δικηγόροι επισημαίνουν ότι, επιθυμία της οικογένειας και των ιδίων είναι να τηρηθεί απόλυτος σεβασμός στη μνήμη του Αλέξανδρου από κάθε πλευρά. Αναφέρουν χαρακτηριστικά στη δήλωσή τους: «Έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι θα ακολουθηθούν όλοι οι νόμιμοι τύποι και η νόμιμη διαδικασία, ώστε να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη στη θλιβερή αυτή υπόθεση. Πρόχειρες κρίσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα και μάλιστα πριν από την ολοκλήρωση κάθε ανακριτικής ενέργειας από οποιαδήποτε πλευρά και ειδικά από παράγοντες της υπόθεσης είναι επικίνδυνες, δεν υπηρετούν την αλήθεια και δεν συντελούν στην απόδοση πραγματικής δικαιοσύνης. Κάθε προσπάθεια σπίλωσης της μνήμης του αδικοχαμένου παιδιού είναι ανεπίτρεπτη και, εκτός της βαθύτατης πικρίας που προκαλεί, συνεπάγεται και βαρύτατες ποινικές συνέπειες».


Το μόνο που μένει να ελπίζει κάποιος είναι ο θάνατος του Αλέξη Γρηγορόπουλου να είναι ο τελευταίος θάνατος παιδιού υπό τέτοιες συνθήκες.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Πειθαρχική δίωξη κατά Αλέξη Κούγια

Ανακοίνωση «ΚΟΛΑΦΟΣ» από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Σκληρή ήταν η απάντηση που εξέδωσε χθες το βράδυ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στις δηλώσεις του γνωστού ποινικολόγου, Αλέξη Κούγια, καταδικάζοντας με κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του, μιλώντας για συμπεριφορά που αντίκειται στους κανόνες της δικηγορικής δεοντολογίας και ζητώντας την πειθαρχική του δίωξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποδοκίμασε «ομόφωνα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους του, δικηγόρου Αλέξη Κούγια, στα πλαίσια της υπεράσπισης του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) «η περιύβριση του νεκρού 15χρονου, είτε ατομικά, είτε με αναπαραγωγή των απόψεων του εντολέα του στα ΜΜΕ, καθώς και η δυσφήμηση των δικηγόρων που δεν δέχθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση, αντίκειται στους κανόνες δικηγορικής δεοντολογίας και την υποχρέωση ευθέως τρόπου υπεράσπισης. Συνιστά μια νέα -ηθική - δολοφονία, η οποία πυροδοτεί την ένταση τις ημέρες που όλη η ελληνική κοινωνία εξεγείρεται και διαδηλώνει τιμώντας τη μνήμη του και καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία». «Για τον λόγο αυτόν ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη και έχουν επιληφθεί τα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια του ΔΣΑ».

Επιπροσθέτως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει ότι ήδη κατά του κ. Αλέξη Κούγια έχει εκδοθεί απόφαση οριστικής διαγραφής του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, η οποία από 30.5.2008 έχει διαβιβαστεί στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στον Άρειο Πάγο, όπου και εκκρεμεί.

Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κούγια
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τις χθεσινές δηλώσεις του συνηγόρου των δύο ειδικών φρουρών Αλέξη Κούγια. Εξοργισμένη δήλωσε σήμερα η δικηγόρος Χρύσα Σαλαβράκου που παραιτήθηκε πρόσφατα από την υπεράσπιση των αστυνομικών, υποστηρίζοντας παράλληλα πως αποτελεί επιλογή της υπερασπιστικής τους γραμμής να μην υπάρξει έκφραση συγνώμης για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη.
Όπως διευκρίνισε η κ. Σαλαβράκου, είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Β. Σαραλιώτη, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Σύμφωνα με τη δικηγόρο, το πρώτο που είπε ο πελάτης της είναι ότι ζητά συγγνώμη γι’ αυτό που έγινε. Αλλά και ο δεύτερος κατηγορούμενος (ο Επ. Κορκονέας) σε ερώτηση του εισαγγελέα αν έχει να πει κάτι άλλο, είπε ότι θέλει να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια του παιδιού που σκοτώθηκε, αλλά ξέρει ότι δεν θα δεχτούν τη συγγνώμη του, ωστόσο, όπως είπε, ένιωθε την υποχρέωση να το πει, γιατί έχει κι εκείνος παιδιά.
Όμως, όπως επισήμανε η κα Σαλαβράκου, η συγνώμη αυτή στην πορεία χάθηκε και δεν συμπεριελήφθη στην απολογία των κατηγορουμένων.
«Ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Κούγια έχω εξοργιστεί. Προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου. Αυτά που είπε σε βάρος μου είναι απαράδεκτα και απίθανα... Ήδη έχω συνεργαστεί με συναδέλφους μου και προχωράμε στην κατάθεση αγωγής για προσβολή της προσωπικότητάς μου. Θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και να ζητήσω την προστασία του Συλλόγου μου πλέον», πρόσθεσε η κ. Σαλαβράκου.


Aλέξης Κούγιας: «Απομονώνετε φράσεις μου»
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η φράση του συνηγόρου των δύο ειδικών φρουρών κατά τις χθεσινές δηλώσεις του ότι «από 'κει και πέρα αν έπρεπε ή όχι να πυροβολήσει ο αστυνομικός, αν θα έπρεπε να χαθεί αυτό το παιδί και ποιο αδίκημα θα αποδοθεί στον αστυνομικό, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη». «Είναι καθαρά νομικός χαρακτηρισμός. Απομονώνετε τις φράσεις», σχολίασε ο ίδιος ο κ. Κούγιας. Απαράδεκτες στο σύνολό τους χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κούγια ο Ηλίας Σιμιδαλάς, διευθυντής του εκπαιδευτηρίου «Ώθηση», όπου φοιτούσε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.
«Οι δηλώσεις του κ. Κούγια δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα του παιδιού και το πιο τραγικό από όλα είναι ότι δυο σχολεία αγωνιζόμαστε αυτήν τη στιγμή να φέρουμε σε λογαριασμό τους φίλους και συμμαθητές του. Να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά. Θεωρώ απαράδεκτο να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από νομικούς δημόσια. Διαπράττεται ένα δεύτερο μεγαλύτερο έγκλημα από εμάς τους μεγαλύτερους με το να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο ικανοποιώντας διάφορες σκοπιμότητες, όποιες κι αν είναι αυτές», δήλωσε ο κ. Σιμιδαλάς και πρόσθεσε:
«Η δήλωση του κ. Κούγια παράγει ένα νοηματικό παράλογο. Έστω κι αν ένα παιδί ήταν περιθωριακό, αυτό δεν δικαιολογεί την πράξη του αστυνομικού. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη οδύνη στα παιδιά μας σε μια πάρα πολύ κρίσιμη φάση αυτήν τη στιγμή».


Βολές από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Οταν ακούω ορισμένους ανθρώπους να λένε ορισμένα πράγματα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πονάει για αυτά που γίνονται, πονά για την Παιδεία, γίνομαι έξαλλος», τόνισε από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κίττας, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Κούγια.
«Εκφράζω τη λύπη μου προς κορυφαίους πολιτικούς ταγούς, ακόμα κι από τους πλέον κορυφαίους (καταλαβαίνετε όλοι ποιους εννοώ), οι οποίοι στα πλαίσια μίας πολιτικής καθαρά αντιμετώπισης, να σώσει ο καθένας το τομάρι του, δεν σκέφτηκαν ούτε το παιδί αυτό που εκμεταλλεύθηκαν, ούτε ότι και οι κατηγορούμενοι αυτοί είναι άνθρωποι ...», είπε χθες ο κ. Κούγιας, πυροδοτώντας ποικίλες αντιδράσεις.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δηλώσεις του ποινικολόγου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, είπε ότι, «είναι έξυπνος» και πιστεύει ότι, «θα ωφεληθεί δια της προκλήσεως», συμπληρώνοντας όμως ότι, δεν προσυπογράφει σε καμία περίπτωση όσα ανέφερε ο κ. Κούγιας.

Eφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

"Μην ακούτε τις φήμες για τη βαλλιστική"


Έκκληση προς όλους τους δημοσιογράφους να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό όσα λέγονται και ακούγονται γύρω από τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης, απηύθυνε μέσω αποκλειστικής του συνέντευξη προς το ΣΚΑΪ ο ιατροδικαστής κ. Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, μέλος της ομάδας που ασχολείται με την υπόθεση του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου."Η υπόθεση δεν είναι ούτε για επιπολαιότητες ούτε για προχειρότητες", τόνισε με νόημα ο κ. Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, απαντώντας στα όσα είπε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, προκειμένου να στηρίξει την υπερασπιστική γραμμή των ειδικών φρουρών.

Ακόμα ο κ. Μιχαλοδημητράκης τονίζει με έμφαση ότι "σκοπός του ιατροδικαστή είναι η τελική αλλά και ουσιαστική υποβοήθηση της απονομής της Δικαιοσύνης προς όλους από το φυσικό δικαστή, με σεβασμό στην αξία του ανθρώπου".


"Ένας έγκυρος ιατροδικαστής περιμένει πρώτα όλα τα στοιχεία και αφού τα συνεκτιμήσει και τα διασταυρώσει, μόνο τότε καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα", καταλήγει ο κ. Μιχαλοδημητράκης.





http://www.skai.gr/master_story.php?id=103801


Διαβάστε Περισσότερα...

Κλιμακώνουν μαθητές - φοιτητές


Μαζική ήταν και σήμερα η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να λείψουν και πάλι οι εντάσεις και τα επεισόδια.

Στο Σύνταγμα, ομάδες νεαρών επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών, στη Σταδίου εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών ήρθαν στα χέρια με αστυνομικούς, ενώ έξω από τη Νομική μία βόμβα μολότοφ βρήκε αστυνομικό.

Νωρίτερα, πανεπιστημιακοί καθηγητές προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζοντας "έντονο προβληματισμό, πίκρα και αγανάκτηση, μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα βίας με αποκορύφωμα τη βίαιη και εγκληματική απώλεια της ζωής ενός παιδιού, καθώς και τις συμπλοκές και τους βανδαλισμούς που ακολούθησαν".
Από την πλευρά τους φοιτητές και μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη υπό κατάληψη βρίσκονται το Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό, Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Υπό κατάληψη τελούν και τα περισσότερα τμήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 100 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε έκκληση να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και επισήμανε την ανάγκη να εκτονωθεί η κατάσταση και να μην γίνουν τα παιδιά "εργαλεία" στα χέρια κουκουλοφόρων και ακραίων στοιχείων.

Οι μαθητές έχουν προγραμματίσει για την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου καθιστική διαμαρτυρία έξω από την ΓΑΔΑ και παράλληλα καθιστικές διαμαρτυρίες στα κατά τόπους Αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα.

Την Τρίτη θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων.





Διαβάστε Περισσότερα...

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος


Πέθανε το πρωί της Παρασκευής μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
Όπως ανακοινώθηκε, ο θάνατος επήλθε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Στο πλευρό του βρίσκονταν η σύζυγός του, Φωτεινή, τα παιδιά του και άλλοι συγγενείς και φίλοι.
Ο τέως πρόεδρος της Κύπρου (2003-2008) συνέδεσε το όνομά του με το συντριπτικό «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και οδύνη του ιδίου και του κυπριακού λαού στο σύνολό του για το θάνατο του τέως προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανική ηλικία. Έλαβε μέρος στους απελευθερωτικούς αγώνες του κυπριακού λαού, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υπουργός υπηρετώντας σε διάφορα υπουργεία, ως συνομιλητής, ως στενότατος συνεργάτης του αείμνηστου εθνάρχη Μακαρίου» ανέφερε.
O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε: «Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, υπηρέτησε πιστά την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία και τον τίμησε αναδεικνύοντάς τον στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της.
» Αγωνίσθηκε με πάθος και συνέπεια για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και για τα πιστεύω του, στο πλαίσιο πάντα της δημοκρατικής νομιμότητας την οποία υπερασπίσθηκε σε δύσκολες στιγμές. Επί Προεδρίας του, η Κύπρος βρήκε την θέση που της αξίζει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει την δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, για την οποία όλοι αγωνιζόμαστε.
» Είχα την τύχη και την τιμή να συνεργασθώ με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, και να τον γνωρίσω προσωπικά, ως άνθρωπο και πολιτικό ηγέτη. Με συγκίνηση, υποκλίνομαι στην μνήμη του αγαπητού μου φίλου.
» Στον λαό και στην κυβέρνηση της Κύπρου, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και συμπαρίσταμαι στο βαθύτατο πένθος τους.»
Τη θλίψη του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Από τις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμβολή του τέως προέδρου στην ανάπτυξη της Κύπρου και στην επίλυση του Κυπριακού και τόνισε τη στενή συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας επί των ημερών του.
Στην Αθήνα, στη Βουλή, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Δημήτρη Σιούφα, εξέφρασε τη θλίψη του προεδρείου και «συμμετέχοντας στο πένθος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ελληνισμού», κάλεσε το Σώμα να τηρήσει ενός λεπτού σιγή.
Εκπρόσωποι των παρισταμένων κομμάτων, σε σύντομες αναφορές τους, εξήραν το έργο του εκλιπόντος ως αγωνιστή για την ανεξαρτησία της Κύπρου, πατριώτη και πολιτικού.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε: «Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπηρέτησε την Κύπρο σε όλη του την ζωή. Αγωνίστηκε για την ελευθερία του Nησιού και στην συνέχεια για την οικοδόμηση μίας σύγχρονης δημοκρατίας.
» Ήταν ο πολιτικός, ο άνθρωπος, ο φίλος, που μαζί ολοκληρώσαμε την δύσκολη προσπάθεια για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.» Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε εσάς και σε ολόκληρο τον Kυπριακό λαό και σας παρακαλώ να μεταφέρετε στην οικογένειά του την αμέριστη συμπαράστασή μου.»
Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα στο Δημοκρατικό Κόμμα: «Τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια ενός πεπειραμένου και θαρραλέου πολιτικού που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του κυπριακού αγώνα από τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη περίοδο. Παρακαλώ να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μου και στην οικογένεια του εκλιπόντος».
O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης σημείωσε: «Θα θυμόμαστε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο για την ηγεσία του και για το όραμα που είχε για τον κυπριακό ελληνισμό.
» Αντιμετώπισε πολλές δύσκολες στιγμές αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να προσπαθεί πάντα να κάνει πραγματικότητα το όραμά του για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη Κύπρο. Ελπίζουμε ότι η προσδοκία του και το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα.»
Την βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. «Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος σφράγισε με την όλη ζωή και την προσφορά του όλους τους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δεν υπήρξε απλώς μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα του τόπου μας, αλλά και ο Εθνικός Ηγέτης και ο μεγάλος πατριώτης, ο οποίος στην κρίσιμη ώρα του εθνικού μας προβλήματος ανέλαβε προσωπικά τη μεγάλη ευθύνη στους ώμους του, διαφυλάσσοντας έτσι την κρατική μας οντότητα και διασώζοντας την πατρίδα μας» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος.

Δήλωση της οικογένειας
Ευχαριστίες προς τον υπουργό Υγείας, τους θεράποντες γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου για την υποδειγματική νοσηλεία που προσέφεραν στον Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά και το πλήθος του κόσμου που μοιράστηκαν μαζί της την αγωνία για την πορεία της υγείας του εκφράζει με δημόσια δήλωσή της η οικογένεια του εκλιπόντος πρώην προέδρου.
Στη δήλωση, που ανέγνωσε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, γιος της Φωτεινής Παπαδόπουλου από τον πρώτο γάμο της, αναφέρεται:
«Σήμερα, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008, ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε. Έφυγε μετά από μια άνιση μάχη με την επάρατη ασθένεια, την οποία έδωσε με το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την επιμονή, που χαρακτήριζαν κάθε στιγμή της ζωής του.
» Σήμερα η Κύπρος έχασε έναν πατριώτη, έναν ακούραστο μαχητή που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία και υπηρέτησε την Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό με συνέπεια, αφοσίωση και προσήλωση σε αρχές και αξίες.
» Η οικόγενεια ευχαριστεί θερμά τον υπουργό Υγείας, τους θεράποντες ιατρούς και το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που κατέβαλλαν όλες αυτές τις δύσκολες μέρες, για να θεραπεύσουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο και να απαλύνουν τον πόνο του.
» Ευχαριστεί επίσης θερμά τις χιλιάδες συνανθρώπους μας, που όλες αυτές τις μέρες μοιράστηκαν την αγωνία μας και με τις ευχές και την αγάπη τους έδιναν δύναμη στον Τάσσο και σε εμάς.
» Σήμερα η οικογένειά μας έχασε έναν αφοσιωμένο σύζυγο, ένα στοργικό παππού, έναν αγαπημένο αδελφό, έναν υπέροχο πατέρα. Στο μεγάλο ταξίδι του, που αρχίζει σήμερα, θα τον συνοδεύει για πάντα η αγάπη μας, η υπόσχεσή μας πως δεν θα τον απογοητεύσουμε ποτέ και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας χάρισε, μας δίδαξε και όσα ζήσαμε μαζί του».


Newsroom ΔΟΛ


Διαβάστε Περισσότερα...

Η Ελλάδα χρειάζεται έναν νέο Περικλή, γράφει ο Economist


Το περιοδικό The Economist σε αναλυσιακό άρθρο του για τα πρόσφατα επεισόδια στην Ελλάδα, αναφέρει ότι αναζητείται «μια νέα μορφή Περικλή, με αρκετό θάρρος για να ασχοληθεί με τις βαθύτερες αιτίες του χάους στην Ελλάδα».
Το περιοδικό αναρωτιέται αρχικά εάν αυτές οι ταραχές θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, ή εάν η «χώρα που γέννησε τη δημοκρατία» διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά.
«Το επεισόδιο που προκάλεσε το χάος στην Ελλάδα -ο θάνατος ενός εφήβου από την αστυνομία- θα μπορούσε να συμβεί σχεδόν παντού. Και υπάρχουν αρκετές πόλεις, όπου θυμωμένες μειονότητες είναι έτοιμες να πάθουν αμόκ: σκεφτείτε τη Βουδαπέστη το 2006 ή το Παρίσι το 2005» αναφέρει ο Economist.
Στη συνέχεια το περιοδικό αναφέρει μια σειρά αιτίων δυσαρέσκειας, όπως η διαφθορά και η κακοδιαχείριση, ενώ κάνει αναφορά και στην κακή ποιότητα της ελληνικής εκπαίδευσης.
«Το πανεπιστημιακό σύστημα στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στα χειρότερα στοιχεία του οθωμανικού παρελθόντος (όπως οι γραφειοκρατίες που παρεμποδίζουν την καινοτομία), από ότι η Τουρκία, με τις πολύ καλές ιδιωτικές και δημόσιες πανεπιστημιουπόλεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, το οποίο μιλά για μια κατάσταση γνωστή σε όλους τους Έλληνες: ότι στο εξωτερικό οι Έλληνες διαπρέπουν, ενώ αποφεύγουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Ο Economist αναφέρει ότι αν και κατά το παρελθόν η ελληνική ηγεσία απέφευγε να δώσει απάντηση στα προβλήματα, τώρα υπάρχει ο φόβος ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο εάν δεν επιλυθούν.
«Πολύ σύντομα ένας από τους δεινοπαθούντες πολιτικούς της Ελλάδας -είτε από την κεντροδεξιά που βρίσκεται τώρα στην εξουσία, είτε από την κεντροαριστερά που ηγείται στις δημοσκοπήσεις- θα πρέπει να μετατραπεί σε πραγματικό 'δημόσιο ανήρ'» καταλήγει το περιοδικό.


Newsroom ΔΟΛ



Διαβάστε Περισσότερα...

Η κυβέρνηση απόλυτα υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στη χώρα, είπε ο Γ.Παπανδρέου


Απόλυτη ευθύνη στην κυβέρνηση για όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες, και όχι μόνο, επέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.


Το πρόβλημα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η κυβέρνηση και επανέφερε το θέμα των εκλογών, τονίζοντας ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι η καθαρή απόφαση του ελληνικού λαού για το ποιες δυνάμεις μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά.
Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, διεκδικεί την αυτοδυναμία, αλλά ταυτόχρονα είναι ανοιχτό στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ξένα δημοσιεύματα και την κακή εικόνα που δίνουν για τη χώρα, μια εικόνα, που όπως είπε αδικεί την Ελλάδα. Είπε ότι αν δεν γίνει αλλαγή κυβέρνησης η χώρα θα πληρώσει αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης, όπως γίνεται σήμερα με τον εξωτερικό δανεισμό.
Ακόμη, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση που προκαλείται από το συνδυασμό της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της εσωτερικής οικονομικής, κοινωνικής, θεσμικής και αξιακής κρίσης.
Τα τελευταία γεγονότα, ανέφερε, αναδεικνύουν το βάθος αυτής της κρίσης και πρόσθεσε ότι η έκρηξη της νεολαίας έχει βαθύτερα αίτια από τη δολοφονία του μικρού Αλέξανδρου.
Επέμεινε στη λογική της μη χρήσης βίας, στην οποία, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει απόλυτη προσήλωση και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την οργή που εκφράζεται για τις λεηλασίες από άτομα που ξεφεύγουν από τους ελέγχους, τη στιγμή που συμβαίνει και η δολοφονία.
Αναφέρθηκε επίσης στο κλίμα πριν από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, τονίζοντας ότι υπάρχει διάχυτη αίσθηση σκανδάλων, διαφθοράς, συγκάλυψης και παράλυσης.
Η κρίση στην οποία έχουμε μπει, υπονομεύει την προοπτική της χώρας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και καταλόγισε στην κυβέρνηση ανικανότητα και εμμονή σε νεοσυντηρητικές και πελατειακές αντιλήψεις. Η ΝΔ, πρόσθεσε, είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της πολιτικής της και χαρακτήρισε την κυβέρνηση αλληλοσπαρασσόμενη, καταρρέουσα και αποχωρούσα.





Διαβάστε Περισσότερα...

Η χώρα έχει ισχυρή κυβέρνηση, το διπλό μήνυμα Καραμανλή από τις Βρυξέλλες


Η εσωτερική επικαιρότητα κυριάρχησε στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σχετικά με τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν αυτά προκαλούνται από «επαγγελματίες ταραξίες».
Ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να καπηλεύεται τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της νέας γενιάς.
«Η σύγχυση που επιχειρείται είναι επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία» εξήγησε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα και ανησυχίες από πλευράς νέων.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε τα περί ιδεολογικής κάλυψης στην τυφλή βία, επαναλαμβάνοντας ότι όλοι έχουμε υποχρέωση να καταδικάσουμε και να απομονώσουμε τη βία.
Σχετικά με το πακέτο κάλυψης των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τα επεισόδια, τόνισε ότι είναι επαρκές και αυτό το σημείωσαν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Σε άλλη ερώτηση για τυχόν αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών ή την ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά σαφέστατα πρέπει να γίνει αξιολόγηση των επιχειρησιακών σχεδίων.
Σε ερώτηση για τα περί εκλογών ή αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ, επανέλαβε ότι η χώρα διαθέτει ισχυρή κυβέρνηση, που καλείται μάλιστα να χειριστεί μια κρίσιμη -σε παγκόσμιο επίπεδο- κρίση.
Για την υπόθεση του Βατοπαιδίου τόνισε ότι αναμένει «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον» το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι στο θέμα η Πολιτεία δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και υπάρχουν ευθύνες.
Για την οικονομία
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το άνοιγμα της ψαλίδας στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι η χώρα καλύπτει και θα εξακολουθεί τις οικονομικές της ανάγκες.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε τα τελευταία χρόνια σημαντικά, ασκώντας μάλιστα κριτική στις κυβερνήσεις του παρελθόντος.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για το αν είναι επαρκή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τόνισε ότι συνεχώς εξετάζονται και νέοι τρόποι στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και κρίσιμων τομέων της οικονομίας.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, επικαλούμενος την πτώση της ανεργίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης.
«Θα χρειαστεί σοβαρή, υπεύθυνη, αποτελεσματική πολιτική. Την κάνουμε και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.





Διαβάστε Περισσότερα...

Δεν πέρασε η πρόταση του Δήμαρχου Κυπαρισσίας για την εναπόθεση των σκουπιδιών


Στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ, στο Αλιμάκι, προσωρινά…


Δεν πέρασε η πρόταση του δημάρχου Κυπαρισσίας, όπως αυτή είχε δημοσιοποιηθεί με δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο, για το χώρο εναπόθεσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων της Τριφυλίας στην Κυπαρισσία και συγκεκριμένα στην περιοχή Μεταλλείο…
Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν να προταθεί στην Περιφέρεια ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων ο χώρος στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ στο Λυκοχωρό βάζοντας, μάλιστα, και καταληκτική ημερομηνία για την εναπόθεση εκεί την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Η συνεδρίαση και η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με την παρουσία δεκάδων πολιτών, που είχαν γεμίσει την αίθουσα και οι οποίοι αντιδρούσαν μαζικά και δυναμικά στην πρόταση του κ. Σαμπαζιώτη για το Μεταλλείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, από τη Δημοτική Αρχή έγινε προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και να μειωθούν οι αντιδράσεις, κάνοντας «τρίπλα» ή «κωλοτούμπα», προτείνοντας να ληφθεί απόφαση πρότασης στην Περιφέρεια 2 χώρων προς αξιολόγηση, ο υπάρχοντας ΧΑΔΑ και το Μεταλλείο και η Περιφέρεια να επιλέξει.
Από δημοτικούς συμβούλους της Αντιπολίτευσης, αλλά και της Συμπολίτευσης τονίστηκε ότι, αυτό είναι για να ρίξει στάχτη στα μάτια των κατοίκων και ότι, σε καμία περίπτωση η πρόταση προς την Περιφέρεια δεν πρέπει να έχει ως χώρο εναπόθεσης των σκουπιδιών το Μεταλλείο.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, Θανάσης Πετρόπουλος και δημοτικοί του σύμβουλοι κατηγόρησαν τον κ. Σαμπαζιώτη για συζητήσεις και συμφωνίες, ερήμην του Σώματος και των πολιτών, με άλλους δημάρχους για να «μοιράσουν» το όποιο πολιτικό κόστος για τα σκουπίδια, για την εγκατάσταση του μπαλοποιητή και την εναπόθεση των μπαλοποιημένων, στη συνέχεια, απορριμμάτων, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι, αυτό το θέμα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την τελευταία στιγμή, ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό μία ανοιχτή συγκέντρωση παρουσία των πολιτών, εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων, ειδικών επιστημόνων, όπου θα παρουσιαζόταν το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με τον μπαλοποιητή, θα γινόταν αναλυτική ενημέρωση και διαλογική συζήτηση και από κοινού με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων θα έψαχναν να βρουν χώρο για εναπόθεση με τις μικρότερες οχλήσεις στο περιβάλλον και τους πολίτες.
Ακόμη, τονίστηκε με έμφαση πως, ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας και η επιστημονική ομάδα της Περιφέρειας, πρότειναν και έχουν γίνει αποδεκτές από τον περιφερειάρχη (και έχει ειπωθεί επίσημα και από τον ίδιο και από τον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Νάκο και από τον διευθυντή της Περιφέρειας, κ. Μπαζίγο) οι 4 συγκεκριμένες θέσεις στη Μεσσηνία εκεί που θα εγκατασταθούν οι δεματοποιητές και θα γίνεται, στις ίδιες και η εναπόθεση και πως για την ενότητα της Τριφυλίας στα πλαίσια του 4ου σεναρίου που αποφασίστηκε να υλοποιηθεί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει επιλεγεί, εδώ και μήνες, ως θέση δεματοποιητή και χώρος συγκέντρωσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων, περιοχή του Δήμου Φιλιατρών στα όρια με τον Δήμο Γαργαλιάνων!
Ωστόσο, επεσήμαναν, δε λέει κανένας να μη συμβάλλει και η Κυπαρισσία στην επίλυση του προβλήματος, αλλά όχι κατά τον τρόπο που ακολούθησε ο δήμαρχος, με εν κρυπτώ συμφωνίες και την απαράδεκτη πρόταση για εναπόθεση των απορριμμάτων στην περιοχή Μεταλλείο, στην Κυπαρισσία.
Τελικά, μετά από 5 ώρες συζήτησης του θέματος με φραστικές αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις που «χτύπησαν» κόκκινο, 8 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν να προταθεί στην Περιφέρεια ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης ο χώρος στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ, 4 στο Μεταλλείο, ενώ 5 από την Αντιπολίτευση, αφού αρνήθηκαν κατηγορηματικά, κατά τις τοποθετήσεις τους, να μεταφέρονται τα σκουπίδια για εναπόθεση στο Μεταλλείο, ζήτησαν την αναβολή λήψης συγκεκριμένης απόφασης για να διερευνηθεί μήπως υπάρχει κάποιος άλλος, κατάλληλος, χώρος εκτός και του χώρου στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

6,7% η ανεργία στην Πελοπόννησο


Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνεται στη χώρα μας η ανεργία και μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τον μήνα Σεπτέμβριο ανοδικές είναι οι τάσεις.
Χωρίς να περιλαμβάνεται η επίπτωση της διεθνούς κρίσης στα τελευταία αυτά στοιχεία της ανεργίας, η αυξητική τάση δείχνει ότι τους επόμενους μήνες η «περιπέτεια» της αναζήτησης εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 7,4% από 7,1% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, τραγικά είναι τα επίπεδα της ανεργίας στους νέους και τις γυναίκες
Στην Ευρωζώνη, τον ίδιο μήνα, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,6%.
Επισήμως, οι άνεργοι στην Ελλάδα ανήλθαν σε 363.869 άτομα, ενώ το σύνολο των απασχολούμενων υπολογίζεται στα 4.550.911 άτομα.
Κατά περιφέρεια τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ήπειρο (10,4%), τη Θεσσαλία (10,3%), τη δυτική Μακεδονία (9,4%) και την κεντρική Μακεδονία (8,4%). Στις άλλες περιφέρειες το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται: Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη 7,6%, στα Ιόνια Νησιά 3,3%, στη Δυτική Ελλάδα 8,2%, στη Στερεά και την Αττική 7%, στην Πελοπόννησο 6,7%, στο Βόρειο Αιγαίο 4,2%, στο Νότιο Αιγαίο 4,6% και στην Κρήτη 4,7%. Η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες (10,7%) και λιγότερο τους άνδρες (5,1%). Κατά ομάδες ηλικιών η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους ηλικίας 15-24 ετών (24,3%) και τους νέους 25-34 ετών (10%). Από 35-44 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι 5,4%, από 45-54 ετών το ποσοστό είναι 4% και από 55-64 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι 3,4%.
Η Κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 7,5% το 2009, στα ίδια επίπεδα με φέτος.





Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Απάντηση «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» προς Δ. Κουσελά για τη διακοπή δρομολογίων


Σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά στη Βουλή με θέμα «Διακοπή Κυκλοφορίας Αμαξοστοιχιών 308/309» απάντησε η εταιρία «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» μέσω εγγράφου όπου απέστειλε με στοιχεία και πληροφορίες για το εν λόγω θέμα.


«Αναφορικά με το έγγραφο υπ’ αριθμόν 2.646.966/20-11-2008 παραθέτει την πλήρη θέση της στο ζήτημα, σχετικά σας αναφέρουμε το πλήρες κείμενο: Από τΙς 10 Νοεμβρίου 2008 σε αντικατάσταση των αμαξοστοιχιών 308/309 έχουν δρομολογηθεί αντίστοιχες τοπικές αμαξοστοιχίες έως Ζευγολατιό και Καλαμάτα για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού που χρησιμοποιούσε τα ανώτερα δρομολόγια. Για την διακοπή στο τμήμα μεταξύ Κιάτου - Διακοφτού έχουν δρομολογηθεί 2 λεωφορεία από Διακοφτό, τα οποία καθημερινά εκτελούν τη διαδρομή μεταξύ Κιάτου - Διακοφτού και αντίστροφα. Ειδικότερα για έκαστη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή δρομολογείται ένα επιπλέον λεωφορείο.
Στα τμήματα εκείνα που δεν επηρεάζονται από τα έργα στο Διακοφτό δεν κρίθηκε απαραίτητη η δρομολόγηση λεωφορείων, καθώς στο νυκτερινό δρομολόγιο που εκτελεί τη διαδρομή Κιάτο - Πάτρα και κυρίως μετά την Πάτρα είναι περιορισμένη η εμπορική κίνηση. Στη διαδρομή Καλαμάτα - Ζευγολατιό - Καλαμάτα, όπου παρατηρείται αυξημένη επιβατική κίνηση κυκλοφορεί τοπική αμαξοστοιχία. Το αίτημα της ένταξης των εν λόγω δρομολογίων στο νέο πλέγμα δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη και εξετάζεται. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προχωρά στην αναβάθμιση των κέντρων συντήρησης του τροχαίου υλικού, έτσι ώστε να αξιοποιείται το σύγχρονο τροχαίο υλικό σε όλες τις διαδρομές του Δικτύου. Επιτρέψτε μας, τέλος, να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα νέα δρομολόγια θα εξασφαλίζουν την παροχή καθολικής υπηρεσίας σε κάθε περιοχή της Ελλάδος που διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς επίσης και ότι θα διαμορφωθούν με γνώμονα τη βασική αρχή που τέθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών τον περασμένο Αύγουστο για πύκνωση των δρομολογίων που εμφανίζουν μειωμένη ή και μηδενική επιβατική κίνηση».



Διαβάστε Περισσότερα...

Δημήτρης Κουσελάς: Καθυστερήσεις στα σχέδια βελτίωσης για τους αγρότες


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία προσυπογράφεται και από τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης βουλευτή, Βασίλη Έξαρχο, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί τους λόγους των σοβαρών καθυστερήσεων στις εγκρίσεις και στις πληρωμές των επενδυτικών Σχεδίων Βελτίωσης για τους αγρότες και ζητεί να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις στους δικαιούχους.


Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:


«Τα επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης του Γ’ ΚΠΣ (ΚΥΑ 637/2005) είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της Γεωργίας και για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες, όταν οι τιμές των εισροών και των εφοδίων έχουν πολλαπλασιαστεί, όταν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων κινούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα και το εισόδημά τους έχει σοβαρά απομειωθεί, ευνόητο είναι πως η Πολιτεία θα όφειλε τουλάχιστον να είναι συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στους αγρότες, καταβάλλοντας έγκαιρα τις ενισχύσεις που δικαιούνται για τις επενδύσεις βελτίωσης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων.
Ωστόσο, η καταβολή των ενισχύσεων για επενδύσεις του 2007 εξακολουθεί να εκκρεμεί, προκαλώντας την εύλογη διαμαρτυρία και αγανάκτηση τοπικών αγροτικών φορέων, όπως ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών, αλλά και γενικότερα των αγροτών της Μεσσηνίας και ολόκληρης της χώρας.
Επειδή αυτή η σοβαρή καθυστέρηση στις εγκρίσεις αποβαίνει σε βάρος των δικαιούχων αγροτών και της επείγουσας, στις σημερινές συνθήκες, ανάγκης στήριξης και εκσυγχρονισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων,
Επειδή οι δικαιούχοι, πολλοί των οποίων είναι νέοι αγρότες, έχουν εδώ και πολλούς μήνες καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά,
Επειδή η καταβολή των ενισχύσεων θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο, πόσο μάλλον που σε περιοχές της Μεσσηνίας σημειώθηκαν πρόσφατα σημαντικές φυσικές καταστροφές, που έπληξαν θερμοκηπιακές καλλιέργειες,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Για ποιο λόγο καθυστέρησε σε τέτοιο βαθμό η έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης και η καταβολή των επενδυτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους;
Πότε προβλέπεται να καταβληθούν οι ενισχύσεις για τις επενδύσεις βελτίωσης βάσει της ΚΥΑ 637/2005;».




Διαβάστε Περισσότερα...

«Στην πρωτοπορία της ανάπτυξης για τον Νομό τα Φιλιατρά»


Στον Δήμο Φιλιατρών βρέθηκε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος. Ο νομάρχης επισκέφθηκε το Δημαρχείο, όπου είχε συζήτηση με τον δήμαρχο Φιλιατρών, Άλκη Ξύγκα και με στελέχη του Δήμου για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Νομαρχία Μεσσηνίας για την ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών.
Επίσης επισκέφτηκε αγροτικές καλλιέργειες και επενδύσεις του αγροτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, ο νομάρχης αναφέρθηκε στο Φιλιατρινό φράγμα, το οποίο έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση, ύψους 44 εκατ. ευρώ. έκανε λόγο για τη μελέτη του δρόμου Φιλατρά - Γαργαλιάνοι, η οποία ολοκληρώθηκε, μήκους 7,5 περίπου χλμ. και ύψους ευρώ, καθώς και για τη Λιμνοδεξαμενή, που θα κατασκευαστεί στη Μάλη μέσα από πρόγραμμα του έχει εγκριθεί από τον ΕΟΧ.
Ο κ. Δράκος αναφέρθηκε στη συνέχιση του δρόμου Χριστιάνοι-Μουζάκι. Ήδη κατασκευάστηκε τμήμα του δρόμου Χριστιάνοι-Μουζάκι, μήκους 4 χλμ. και προϋπολογισμού 440.000 ευρώ, ενώ θα συνεχιστεί η κατασκευή και του υπολοίπου τμήματος μήκους 2,5 χλμ.
Αντικείμενο στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ήταν και η παράκαμψη των Φιλιατρών, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης χωροθέτησης και έχει κατατεθεί πρόταση στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Επιπλέον, ο κ. Δράκος αναφέρθηκε στη μελέτη που θα εκπονήσει η Ν.Α.Μ. και ο Δήμος για το LEADER, ύψους 600.000-700.000 ευρώ. Τέλος, ο νομάρχης Μεσσηνίας αναφέρθηκε και στην αποπεράτωση των εργασιών του Λυκείου Φιλιατρών. Πρόκειται για ένα έργο που θα δημοπρατηθεί τους πρώτους μήνες του 2009, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ. Πρόκειται για το 1ο έργο της ΝΑΜ που θα δημοπρατηθεί από το ΕΣΠΑ.
Συζητήθηκε και το θέμα του Δημοπρατηρίου Φιλιατρών, όπου αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης που εκπονεί το ΤΕΙ Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι, ο νομάρχης συνοδευόταν από τον γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, κ. Αντ. Παρασκευόπουλο.
Τελειώνοντας, ο νομάρχης δήλωσε ότι, η περιοχή με τα έργα αυτά βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανάπτυξης για τον Νομό, τα οποία θα δώσουν άλλη πνοή στην περιοχή και ήδη προκαλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και στο πεδίο των υπηρεσιών, όπου ήδη με την ολοκλήρωση του δρόμου Καλό Νερό-Κυπαρισσία-Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι-Πύλος, και την ολοκλήρωση της επένδυσης της ΠΟΤΑ, δημιουργείται ένας ενιαίος αναπτυξιακός και παραγωγικός χώρος στη Δυτική Μεσσηνία, εξαιρετικά σημαντικός για τη χώρα γενικότερα.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...



Μετά από μιά τετραήμερη απουσία, πέρα και πάνω από τη θέλησή μας,

επιστρέφουμε σήμερα, ξανά στα δικά μας...

Στην δική μας παρέα στη μπλογκόσφαιρα...


Ζητάμε την κατανόησή σας για την απουσία μας, αλλά τί να κάνουμε, άνθρωποι είμαστε και έχουμε υποχρεώσεις που, δυστυχώς, δεν μας επέτρεψαν να τα πούμε και να τα γράψουμε τις προηγούμενες μέρες....


Από σήμερα, όμως, ξανά μαζί και έχουμε μπροστά μας το Σαββατοκύριακο, που θα κάνουμε και μια ανασκόπηση της εβδομάδας που φεύγει παράλληλα με όλα τα νέα και τα γεγονότα της επικαιρότητας....




Διαβάστε Περισσότερα...