Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Δεν πέρασε η πρόταση του Δήμαρχου Κυπαρισσίας για την εναπόθεση των σκουπιδιών


Στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ, στο Αλιμάκι, προσωρινά…


Δεν πέρασε η πρόταση του δημάρχου Κυπαρισσίας, όπως αυτή είχε δημοσιοποιηθεί με δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο, για το χώρο εναπόθεσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων της Τριφυλίας στην Κυπαρισσία και συγκεκριμένα στην περιοχή Μεταλλείο…
Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν να προταθεί στην Περιφέρεια ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων ο χώρος στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ στο Λυκοχωρό βάζοντας, μάλιστα, και καταληκτική ημερομηνία για την εναπόθεση εκεί την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Η συνεδρίαση και η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με την παρουσία δεκάδων πολιτών, που είχαν γεμίσει την αίθουσα και οι οποίοι αντιδρούσαν μαζικά και δυναμικά στην πρόταση του κ. Σαμπαζιώτη για το Μεταλλείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, από τη Δημοτική Αρχή έγινε προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και να μειωθούν οι αντιδράσεις, κάνοντας «τρίπλα» ή «κωλοτούμπα», προτείνοντας να ληφθεί απόφαση πρότασης στην Περιφέρεια 2 χώρων προς αξιολόγηση, ο υπάρχοντας ΧΑΔΑ και το Μεταλλείο και η Περιφέρεια να επιλέξει.
Από δημοτικούς συμβούλους της Αντιπολίτευσης, αλλά και της Συμπολίτευσης τονίστηκε ότι, αυτό είναι για να ρίξει στάχτη στα μάτια των κατοίκων και ότι, σε καμία περίπτωση η πρόταση προς την Περιφέρεια δεν πρέπει να έχει ως χώρο εναπόθεσης των σκουπιδιών το Μεταλλείο.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, Θανάσης Πετρόπουλος και δημοτικοί του σύμβουλοι κατηγόρησαν τον κ. Σαμπαζιώτη για συζητήσεις και συμφωνίες, ερήμην του Σώματος και των πολιτών, με άλλους δημάρχους για να «μοιράσουν» το όποιο πολιτικό κόστος για τα σκουπίδια, για την εγκατάσταση του μπαλοποιητή και την εναπόθεση των μπαλοποιημένων, στη συνέχεια, απορριμμάτων, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι, αυτό το θέμα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την τελευταία στιγμή, ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό μία ανοιχτή συγκέντρωση παρουσία των πολιτών, εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων, ειδικών επιστημόνων, όπου θα παρουσιαζόταν το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με τον μπαλοποιητή, θα γινόταν αναλυτική ενημέρωση και διαλογική συζήτηση και από κοινού με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων θα έψαχναν να βρουν χώρο για εναπόθεση με τις μικρότερες οχλήσεις στο περιβάλλον και τους πολίτες.
Ακόμη, τονίστηκε με έμφαση πως, ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας και η επιστημονική ομάδα της Περιφέρειας, πρότειναν και έχουν γίνει αποδεκτές από τον περιφερειάρχη (και έχει ειπωθεί επίσημα και από τον ίδιο και από τον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Νάκο και από τον διευθυντή της Περιφέρειας, κ. Μπαζίγο) οι 4 συγκεκριμένες θέσεις στη Μεσσηνία εκεί που θα εγκατασταθούν οι δεματοποιητές και θα γίνεται, στις ίδιες και η εναπόθεση και πως για την ενότητα της Τριφυλίας στα πλαίσια του 4ου σεναρίου που αποφασίστηκε να υλοποιηθεί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει επιλεγεί, εδώ και μήνες, ως θέση δεματοποιητή και χώρος συγκέντρωσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων, περιοχή του Δήμου Φιλιατρών στα όρια με τον Δήμο Γαργαλιάνων!
Ωστόσο, επεσήμαναν, δε λέει κανένας να μη συμβάλλει και η Κυπαρισσία στην επίλυση του προβλήματος, αλλά όχι κατά τον τρόπο που ακολούθησε ο δήμαρχος, με εν κρυπτώ συμφωνίες και την απαράδεκτη πρόταση για εναπόθεση των απορριμμάτων στην περιοχή Μεταλλείο, στην Κυπαρισσία.
Τελικά, μετά από 5 ώρες συζήτησης του θέματος με φραστικές αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις που «χτύπησαν» κόκκινο, 8 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν να προταθεί στην Περιφέρεια ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης ο χώρος στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ, 4 στο Μεταλλείο, ενώ 5 από την Αντιπολίτευση, αφού αρνήθηκαν κατηγορηματικά, κατά τις τοποθετήσεις τους, να μεταφέρονται τα σκουπίδια για εναπόθεση στο Μεταλλείο, ζήτησαν την αναβολή λήψης συγκεκριμένης απόφασης για να διερευνηθεί μήπως υπάρχει κάποιος άλλος, κατάλληλος, χώρος εκτός και του χώρου στον υπάρχοντα ΧΑΔΑ.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"