Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Πειθαρχική δίωξη κατά Αλέξη Κούγια

Ανακοίνωση «ΚΟΛΑΦΟΣ» από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Σκληρή ήταν η απάντηση που εξέδωσε χθες το βράδυ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στις δηλώσεις του γνωστού ποινικολόγου, Αλέξη Κούγια, καταδικάζοντας με κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του, μιλώντας για συμπεριφορά που αντίκειται στους κανόνες της δικηγορικής δεοντολογίας και ζητώντας την πειθαρχική του δίωξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποδοκίμασε «ομόφωνα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους του, δικηγόρου Αλέξη Κούγια, στα πλαίσια της υπεράσπισης του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) «η περιύβριση του νεκρού 15χρονου, είτε ατομικά, είτε με αναπαραγωγή των απόψεων του εντολέα του στα ΜΜΕ, καθώς και η δυσφήμηση των δικηγόρων που δεν δέχθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση, αντίκειται στους κανόνες δικηγορικής δεοντολογίας και την υποχρέωση ευθέως τρόπου υπεράσπισης. Συνιστά μια νέα -ηθική - δολοφονία, η οποία πυροδοτεί την ένταση τις ημέρες που όλη η ελληνική κοινωνία εξεγείρεται και διαδηλώνει τιμώντας τη μνήμη του και καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία». «Για τον λόγο αυτόν ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη και έχουν επιληφθεί τα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια του ΔΣΑ».

Επιπροσθέτως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει ότι ήδη κατά του κ. Αλέξη Κούγια έχει εκδοθεί απόφαση οριστικής διαγραφής του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, η οποία από 30.5.2008 έχει διαβιβαστεί στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στον Άρειο Πάγο, όπου και εκκρεμεί.

Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κούγια
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τις χθεσινές δηλώσεις του συνηγόρου των δύο ειδικών φρουρών Αλέξη Κούγια. Εξοργισμένη δήλωσε σήμερα η δικηγόρος Χρύσα Σαλαβράκου που παραιτήθηκε πρόσφατα από την υπεράσπιση των αστυνομικών, υποστηρίζοντας παράλληλα πως αποτελεί επιλογή της υπερασπιστικής τους γραμμής να μην υπάρξει έκφραση συγνώμης για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη.
Όπως διευκρίνισε η κ. Σαλαβράκου, είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Β. Σαραλιώτη, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Σύμφωνα με τη δικηγόρο, το πρώτο που είπε ο πελάτης της είναι ότι ζητά συγγνώμη γι’ αυτό που έγινε. Αλλά και ο δεύτερος κατηγορούμενος (ο Επ. Κορκονέας) σε ερώτηση του εισαγγελέα αν έχει να πει κάτι άλλο, είπε ότι θέλει να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια του παιδιού που σκοτώθηκε, αλλά ξέρει ότι δεν θα δεχτούν τη συγγνώμη του, ωστόσο, όπως είπε, ένιωθε την υποχρέωση να το πει, γιατί έχει κι εκείνος παιδιά.
Όμως, όπως επισήμανε η κα Σαλαβράκου, η συγνώμη αυτή στην πορεία χάθηκε και δεν συμπεριελήφθη στην απολογία των κατηγορουμένων.
«Ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Κούγια έχω εξοργιστεί. Προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου. Αυτά που είπε σε βάρος μου είναι απαράδεκτα και απίθανα... Ήδη έχω συνεργαστεί με συναδέλφους μου και προχωράμε στην κατάθεση αγωγής για προσβολή της προσωπικότητάς μου. Θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και να ζητήσω την προστασία του Συλλόγου μου πλέον», πρόσθεσε η κ. Σαλαβράκου.


Aλέξης Κούγιας: «Απομονώνετε φράσεις μου»
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η φράση του συνηγόρου των δύο ειδικών φρουρών κατά τις χθεσινές δηλώσεις του ότι «από 'κει και πέρα αν έπρεπε ή όχι να πυροβολήσει ο αστυνομικός, αν θα έπρεπε να χαθεί αυτό το παιδί και ποιο αδίκημα θα αποδοθεί στον αστυνομικό, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη». «Είναι καθαρά νομικός χαρακτηρισμός. Απομονώνετε τις φράσεις», σχολίασε ο ίδιος ο κ. Κούγιας. Απαράδεκτες στο σύνολό τους χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κούγια ο Ηλίας Σιμιδαλάς, διευθυντής του εκπαιδευτηρίου «Ώθηση», όπου φοιτούσε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.
«Οι δηλώσεις του κ. Κούγια δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα του παιδιού και το πιο τραγικό από όλα είναι ότι δυο σχολεία αγωνιζόμαστε αυτήν τη στιγμή να φέρουμε σε λογαριασμό τους φίλους και συμμαθητές του. Να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά. Θεωρώ απαράδεκτο να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από νομικούς δημόσια. Διαπράττεται ένα δεύτερο μεγαλύτερο έγκλημα από εμάς τους μεγαλύτερους με το να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο ικανοποιώντας διάφορες σκοπιμότητες, όποιες κι αν είναι αυτές», δήλωσε ο κ. Σιμιδαλάς και πρόσθεσε:
«Η δήλωση του κ. Κούγια παράγει ένα νοηματικό παράλογο. Έστω κι αν ένα παιδί ήταν περιθωριακό, αυτό δεν δικαιολογεί την πράξη του αστυνομικού. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη οδύνη στα παιδιά μας σε μια πάρα πολύ κρίσιμη φάση αυτήν τη στιγμή».


Βολές από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Οταν ακούω ορισμένους ανθρώπους να λένε ορισμένα πράγματα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πονάει για αυτά που γίνονται, πονά για την Παιδεία, γίνομαι έξαλλος», τόνισε από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κίττας, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Κούγια.
«Εκφράζω τη λύπη μου προς κορυφαίους πολιτικούς ταγούς, ακόμα κι από τους πλέον κορυφαίους (καταλαβαίνετε όλοι ποιους εννοώ), οι οποίοι στα πλαίσια μίας πολιτικής καθαρά αντιμετώπισης, να σώσει ο καθένας το τομάρι του, δεν σκέφτηκαν ούτε το παιδί αυτό που εκμεταλλεύθηκαν, ούτε ότι και οι κατηγορούμενοι αυτοί είναι άνθρωποι ...», είπε χθες ο κ. Κούγιας, πυροδοτώντας ποικίλες αντιδράσεις.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δηλώσεις του ποινικολόγου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, είπε ότι, «είναι έξυπνος» και πιστεύει ότι, «θα ωφεληθεί δια της προκλήσεως», συμπληρώνοντας όμως ότι, δεν προσυπογράφει σε καμία περίπτωση όσα ανέφερε ο κ. Κούγιας.

Eφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"