Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΠΟΨΕ ΓΙΑ ΤΗ "ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΟΣ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ!










Η νέα τηλεοπτική σειρά της κρατικής τηλεόρασης, που είναι αφιερωμένη στη ζωή του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Κώστα Καρυωτάκη, κάνει την πρεμιέρα της απόψε.

Η σειρά θα μεταδίδεται κάθε Πέμπτη, στις 22.00 από την ΕΤ1 ενώ όλοι μας αγωνιούμε να απολαύσουμε την πρεμιέρα καθώς αρκετά από τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν και στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο Πάρκο του ΟΣΕ, με συμμετοχή και πολλών κατοίκων της Καλαμάτας. Εκτός από την Καλαμάτα γυρίσματα έγιναν στη Σύρο, το Γαλαξίδι, την Πρέβεζα, την Αθήνα, το Παρίσι, το Βουκουρέστι και τη Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στη σειρά συμμετέχει και ένας Τριφύλιος, ο Γιάννης Σταματογιαννόπουλος, από το Κοπανάκι, αν δεν κάνουμε λάθος.

Στη σειρά συμμετέχουν συνολικά 200 ηθοποιοί και 3.000 κομπάρσοι, ενώ το κλίμα της εποχής αποδίδεται πιστά με τη χρήση 2.500 κοστουμιών και 22.000 φροντιστηριακών αντικειμένων.

Παραγωγός της σειράς είναι ο Κώστας Λαμπρόπουλος, διευθυντής παραγωγής ο Γκιουζέπε Χατζόπουλος και σκηνογράφος η Γιούλα Ζωιοπούλου.

Σκηνοθέτης είναι ο Τάσος Ψαράς.

Τον ρόλο του Κώστα Καρυωτάκη ερμηνεύει ο ηθοποιός, Δημοσθένης Παπαδόπουλος και της Μαρίας Πολυδούρη η Μαρία Κίτσου.

Η σειρά προβάλλει ιδιαίτερα τον έρωτα που έζησε ο ποιητής με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, η οποία στιγμάτισε τη ζωή και το έργο του και ανατρέπει την εικόνα του καταθλιπτικού και απαισιόδοξου χαρακτήρα, με την οποία έχουμε συνηθίσει να «βλέπουμε» τον Κώστα Καρυωτάκη.

Ο σκηνοθέτης, Τάσσος Ψαρράς, ερεύνησε επί εννέα έτη τη ζωή του ποιητή καταφεύγοντας ακόμη και στο «άνοιγμα» του στρατολογικού του φακέλου, αλλά και του φακέλου του στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο ποιητής παρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος ζωντανός, με χιούμορ και περιπαικτική διάθεση, όπως επίσης, κοινωνικά και πολιτικά συνειδητός και αγωνιζόμενος.

Επίσης, η Μαρία Πολυδούρη δεν περιγράφεται ως η λυρική ποιήτρια - σύντροφος του Καρυωτάκη, αλλά ως μία σημαντική προσωπικότητα, με δράση υπέρ της ισότητας των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.

Οι δικές τους ιστορίες, η ιστορία της αγάπης μεταξύ τους συμπαρασύρεται στη δίνη των σημαντικών ιστορικών εξελίξεων της μεταβατικής περιόδου εκείνης με τους μεγάλους σταθμούς των Βαλκανικών Πολέμων, του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Εθνικού Διχασμού, αλλά και της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Μέσα από την αφήγηση της σειράς περιγράφεται το κλίμα της εποχής της λογοτεχνικής «Γενιάς του Μεσοπολέμου», η προσφυγιά, τα ρεμπέτικα, η Ελλάδα της αστικής τάξης κ.ά.


*με πληροφορίες από το kalnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Δύο Κυπαρίσσιοι συμμετέχουν ενεργά στην Κίνηση Πολιτών για τη Δημιουργία Νέου Κόμματος!



Δύο συμπατριώτες μας, που κατοικούν και εργάζονται στην Κυπαρισσία, συμμετέχουν ενεργά στην Κίνηση Πολιτών για τη Δημιουργία Νέου Κόμματος!


Πρόκειται για τους,
Σμέρδη Αθανάσιο του Ιωάννη - Βιοτέχνη και
Χήναρη Τάκη - Τραπεζικό Υπάλληλο.



Σημειώνουμε πως, το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιανουαρίου θα γίνει η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του Νέου Κόμματος και τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, στις 3 το μεσημέρι, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23), οι εκπρόσωποι του Νέου Κόμματος, το οποίο θα προκύψει από την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη, θα παρουσιάσουν σε Συνέντευξη Τύπου την ηγεσία, το όνομα, το έμβλημα, το καταστατικό και τις προγραμματικές θέσεις του νέου κόμματος.




ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ 24ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2008


Ώρα ευθύνης για τους Έλληνες πολίτες:
Για την ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος


Άνθρωποι του πνεύματος, της επιστήμης, των γραμμάτων, της τέχνης και της κοινωνίας πολιτών ζητούν την κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας


Οι Έλληνες πολίτες, που υπογράφουμε αυτήν την διακήρυξη, εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι οι σημερινές κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας:

- Έχουν παύσει να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις αξίες του ελληνικού λαού, με τους αγώνες και το αγωνιστικό φρόνημα του οποίου αποκαταστάθηκε το 1974 το δημοκρατικό μας πολίτευμα,

- Βρίσκονται σε κατάσταση ηθικής και πολιτικής σήψης,

- Έχουν εξελιχθεί σε πελατειακή ολιγαρχία τριτοκοσμικού τύπου, με κύρια χαρακτηριστικά την οικογενειοκρατία, την αναξιοκρατία, την ημετεροκρατία, την συναλλαγή και την ιδιοτέλεια,

- Όχι απλώς αδυνατούν να επιλύσουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα του ελληνικού λαού, αλλά δεν είναι σε θέση ούτε καν να διεκπεραιώσουν την στοιχειώδη διαχείριση των κοινών,

- Έχουν αποκοπεί από τα δυναμικά και προοδευτικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και δεν εκφράζουν παρά μόνον τον εαυτό τους και τα συμφέροντά τους,

- Έχουν απαξιωθεί στην συνείδηση της κοινής γνώμης, όπως αποδεικνύεται από τα πρωτοφανή ποσοστά απόρριψης του κομματικού συστήματος σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις,

- Επιβιώνουν μόνον λόγω της δύναμης της αδράνειας και διότι δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση.


Τα σημερινά πολιτικά κόμματα, μικρά και μεγάλα, εκφράζουν λογικές του παρελθόντος και αδυνατούν να συλλάβουν τις ανάγκες και τα προβλήματα του σήμερα. Η δομή, η λειτουργία και η νοοτροπία τους υστερούν δραματικά σε σχέση με την διεθνή πραγματικότητα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Τα περισσότερα ηγετικά στελέχη τους είναι κατά κανόνα προϊόντα κομματικών φυτωρίων και μηχανισμών, και δεν έχουν προκύψει από την σκληρή πραγματικότητα της εργασίας και της βιοπάλης ούτε μέσα από την κοινωνική προσφορα. Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν πολιτικά σε περιβάλλοντα όπου η συνδιαλλαγή θεωρείται αυτονόητη και η διαφθορά όρος αναπαραγωγής του συστήματος εξουσίας.Σήμερα, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, με κυριότερα την καταλυτική οικολογική καταστροφή και την διαρκή ανάδειξη νέων απειλών, όπως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ή οι αλλεπάλληλες διατροφικές κρίσεις, την εντεινόμενη νέα φτώχεια, που απειλεί τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους νέους της Γενιάς των 700 Ευρώ, την μεγάλης έκτασης εγκληματικότητα, την εγκληματική οδική ανασφάλεια, την αποσύνθεση της δημόσιας παιδείας, του συστήματος υγείας και του κράτους πρόνοιας, τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, την απειλητική για το βιοτικό επίπεδο τροπή που έχει λάβει η πορεία της οικονομίας, την ασφυκτική κοινωνικο-οικονομική πίεση που υφίστανται οι Ελληνίδες, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή υπογεννητικότητα, η οποία υπονομεύει την προοπτική ύπαρξης έστω και του μισού πληθυσμού της χώρας τον 22ο αιώνα, συνδυάζονται με την εξαιρετικά επικίνδυνη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, υπονομεύουν τις ίδιες τις προϋποθέσεις της συλλογικής μας επιβίωσης και απαιτούν άμεσες και ριζικές λύσεις. Λύσεις τις οποίες το σημερινό καταρρέον κομματικό σύστημα αδυνατεί να δώσει.


Σ’ αυτό το κλίμα, οι πρωτοφανείς αποκαλύψεις για εξαγορές συνειδήσεων και χρηματισμό πολιτικών προσώπων και κομμάτων και η ανάδειξη της διαφθοράς ως εθιμικού και γενικευμένου όρου λειτουργίας της πολιτικής διαδικασίας αποτελούν πρόκληση προς τον ελληνικό λαό, που αντιμετωπίζει το φάσμα της επερχόμενης σοβαρής οικονομικής κρίσης, πλήγμα στην λειτουργία της δημοκρατίας και απιστία στο δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, δημιουργούν κλίμα πολιτικής αστάθειας, που εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποίησης, ανάπτυξης ακραίων πολιτικών τάσεων και ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών.


Οι υπογράφοντες :

- Θεωρούμε ότι η ηθική έκπτωση και η πολιτική χρεωκοπία των σημερινών πολιτικών σχηματισμών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από την κοινωνία των πολιτών και μέσω της προσφυγής στην πρωτοβουλία και στον πατριωτισμό των Ελλήνων πολιτών, όπως επιτάσσει η ακροτελεύτια διάταξη του Ελληνικού Συντάγματος,

- Ζητούμε την πολιτική καταδίκη όσων πολιτικών σχηματισμών και μεμονωμένων προσώπων αποδειχθεί δικαστικά ότι χρηματοδοτήθηκαν παρανόμως από ιδιωτικές εταιρείες με αντάλλαγμα συμβάσεις ασύμφορες για το ελληνικό κράτος.

- Καλούμε την ελληνική δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και απαιτούμε την επιστροφή των χρημάτων στο δημόσιο ταμείο και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

- Ζητούμε την εφαρμογή των μη εφαρμοζομένων νόμων αλλά και τη θέσπιση θεσμών που να εγγυώνται την διαφάνεια, την εντιμότητα και την αποτροπή των νοσηρών και ποινικά κολάσιμων φαινομένων στον χώρο της πολιτικής.

Επίσης θεωρούμε απαραίτητο να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ευρείας, διαρκούς και άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην διακυβέρνηση της χώρας, όπως η κατάργηση της οικογενειοκρατίας, ο διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, η ανακλητότητα των αξιωματούχων, η δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας για διενέργεια δημοψηφίσματος, η εφαρμογή του πόθεν έσχες στους πολιτικούς, η κατάργηση των απαράδεκτων προνομίων των βουλευτών και του ισχύοντος αντισυνταγματικού νόμου περί ευθύνης υπουργών, η δημοσιοποίηση της χρηματοδότησης των κομμάτων και των πολιτικών κ.ά.

- Καλούμε τους δημιουργικούς και σκληρά εργαζόμενους πολίτες, τους βιοπαλαιστές, τους επιστήμονες, τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους αγρότες, τους εργάτες και κυρίως τη νεολαία να εγκαταλείψουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς σχηματισμούς, που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την νοημοσύνη τους και να αναλάβουν την αναπαλλοτρίωτη δημοκρατική ευθύνη τους.

- Απευθύνουμε πρόσκληση για την άμεση δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, με κοινό παρονομαστή την υπευθυνότητα και την εντιμότητα, αποτελούμενων από πρόσωπα εκτός του σημερινού φθαρμένου κομματικού δυναμικού, πρόσωπα με παιδεία, όραμα, επαγγελματική εμπειρία και ικανότητα, που να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών.

- Ζητούμε από τις κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις του τόπου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη διανόηση, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την ομογένεια να στηρίξουν την προσπάθεια ριζικής πολιτικής αναμόρφωσης και αναγέννησης της χώρας, διότι το μέλλον είναι κοινό για όλους. Μπορεί οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις να μην διαθέτουν άλλες εφεδρείες, αλλά η κοινωνία διαθέτει.


Οραματιζόμαστε,

- Ένα ελληνικό κράτος αξιοκρατικό και λειτουργικό, με διεθνές κύρος, σύγχρονο, εξυπηρετικό και φιλικό προς τον πολίτη, με στελέχη πεπαιδευμένα, ικανά και έντιμα.

- Μια κοινωνία δημιουργική, παραγωγό πολιτισμού αντάξιου της ιστορικής κληρονομιάς μας.

- Μία εθνική οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, που να στηρίζεται στις αρχές της αειφορίας και της αλληλεγγύης.

- Πολιτικές δυνάμεις που θα συγκεντρώνουν τα καλύτερα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας, ικανές να αντιμετωπίσουν τα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας.

- Μια Δημοκρατία των Πολιτών, που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή ακμής.


Αθήνα, 24 Ιουλίου 2008






Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΣ...






Σοκ προκάλεσε στη μικρή κοινωνία της Κυπαρισσίας η είδηση για την απόπειρα αυτοκτονίας ενός Διάκου χθες το πρωί και μάλιστα από το μπαλκόνι των γραφείων της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας.

Αν κι επισήμως δεν επιβεβαιώνεται το γεγονός αυτό, πολλές ήταν οι αναφορές που έγιναν στην εφημερίδα μας τηλεφωνικά από κατοίκους της Κυπαρισσίας, οι οποίοι είδαν με τα μάτια τους το τραγικό συμβάν!

Συγκεκριμένα, όπως μας είπαν, μια εικόνα που σοκάρει είδαν χθες το πρωί μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους πολίτες, που βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας.

Ιερωμένος βγήκε από το γραφείο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, στο μπαλκόνι των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως και αποπειράθηκε να «πέσει» από το μπαλκόνι! Να αυτοκτονήσει!

Σύμφωνα με τους πολίτες, που υπήρξαν άθελά τους αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος, είδαν μπροστά στα μάτια τους να εκτυλίσσεται αυτό το απίστευτο, πρωτοφανές και ταυτόχρονα θλιβερό περιστατικό.

Ο ιερωμένος εξερχόμενος του γραφείου κάτι φώναξε (δεν μπόρεσαν να ακούσουν καθαρά τι, γιατί εκείνη τη στιγμή έβρεχε και είχε σχετικά δυνατό αέρα) και πήγε να «πέσει» από το μπαλκόνι, περνώντας σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του από τα κάγκελα του μπαλκονιού!

Ακούστηκαν κάποιες φωνές μέσα από το γραφείο και ξοπίσω του, όπως μας είπαν, έτρεξε ένας άλλος ιερωμένος και τον «έπιασε», με αποτέλεσμα να αποφευχθεί το «μοιραίο» που, ίσως, θα επακολουθούσε της «πτώσης»...

Αυτά, επαναλαμβάνουμε, μας μετέφεραν πολίτες, οι οποίοι μας είπαν ότι έγινε το περιστατικό μπροστά στα μάτια τους.

Μέχρι χθες αργά το απόγευμα δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρώσουμε με επίσημες πηγές της Ιεράς Μητροπόλεως τις πληροφορίες αυτές.

Κρατάμε μια επιφύλαξη - θεωρώντας πάντως σχεδόν αδύνατον (ακόμη και αδιανόητο) άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, που βρίσκονταν χθες το πρωί στην πλατεία της Κυπαρισσίας κι επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας αναφέροντας το συγκεκριμένο περιστατικό - μήπως αυτό το γεγονός δεν έγινε ή τουλάχιστον δεν έγινε όπως ακριβώς μας το μετέφεραν!

Σύμφωνα με όσα μπορέσαμε να πληροφορηθούμε, του θλιβερού αυτού περιστατικού προηγήθηκε έντονη λογομαχία μεταξύ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου και του εν λόγω ιερωμένου, ο οποίος, όπως πληροφορηθήκαμε, είναι διάκος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι λόγοι που ώθησαν τον Διάκο στην απεγνωσμένη αυτή κίνηση, να θέσει δηλαδή ο ίδιος σε κίνδυνο τη ζωή του, έχουν να κάνουν με οικονομικές εκκρεμότητες του ιδίου με τη Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας.


Ο Διάκος βρέθηκε χθες το πρωί στη Μητρόπολη μαζί με τη νύφη του, με σκοπό να διαμαρτυρηθεί, γιατί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει σταματήσει αδικαιολόγητα η μισθοδοσία του και ο ίδιος είναι σε οικονομική δυσχέρεια, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει συγγενικό του πρόσωπο.

Οι λόγοι αυτοί κατά πάσα πιθανότητα τον έφεραν σε αυτή την τραγική και ομολογουμένως ακραία ενέργεια.

Ας ελπίσουμε ότι, οι αρμόδιοι θα επιληφθούν του θέματος, για να δοθεί μια λύση στο δράμα του συγκεκριμένου ιερωμένου.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



***ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Επειδή πολλά γράφονται και πολύ περισσότερα λέγονται και οι φήμες "οργιάζουν", το "ψάξαμε" το θέμα και είναι ακριβώς έτσι όπως γράφει το ρεπορτάζ της "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ"!!!
Και έντονη λογομαχία μεταξύ Μητροπολίτη και Διάκου υπήρξε και αποπειρα αυτοκτονίας του Διάκου έγινε από το μπαλκόνι των γραφείων της Μητρόπολης!!!
Και ο λόγος που ο Διάκος οδηγήθηκε από απόγνωση στην απόπειρα αυτοκτονίας είναι αυτός που γράφει η εφημερίδα, δηλαδή το γεγονός ότι εδώ και σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα έχει σταματήσει αδικαιολόγητα η μισθοδοσία του εν λόγω Διάκου, ο οποίος βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια εξαιτίας και σοβαρότατου προβλήματος υγείας στενού συγγενικού του προσώπου.

Τονίζουμε ότι η μισθοδοσία του έχει σταματήσει αδικαιολόγητα, γιατι σύμφωνα με τους Κανόνες της Εκκλησίας, αυτό γίνεται μόνο ύστερα από καταδικαστική απόφαση του Επισκοπικού Δικαστηρίου ή του Συνοδικού Δικαστηρίου, όπως μας είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα της Εκκλησίας και το διασταυρώσαμε με απάντηση που έδωσαν σε σχετική ερώτησή μας "στελέχη" της Αρχιεπισκοπής, κάτι που για τον συγκεκριμένο Διάκο δεν υπάρχει!

Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το θέμα αυτό ήδη από χθες έφτασε στην Αρχιεπισκοπή και ενημερώθηκε αμέσως ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος.
Σήμερα, μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, στην Αρχιεπισκοπή διάβασαν και τα ρεπορτάζ των Εφημερίδων της Μεσσηνίας, που άλλες βρήκαν στην Αθήναν και από άλλες τους εστάλησαν με φαξ τα σχετικά δημοσιεύματα...

TRIFYLIANEWS





Διαβάστε Περισσότερα...