Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Πέθανε ο κιμπορντίστας Ρίτσαρντ Ράιτ των Pink Floyd...



Πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο ο κιμπορντίστας Ρίτσαρντ Ράιτ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του θρυλικού συγκροτήματος Pink Floyd, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. Ο Ράιτ συνέθεσε πολλά κομμάτια και τραγούδησε σε πολλά άλμπουμ του συγκροτήματος, όπως στο επικό Dark side of the moon και στο Wish you were here. Το συγκρότημα, με επικεφαλής τον Σιντ Μπάρετ, ιδρύθηκε το 1964 και έγινε διάσημο για το progressive ψυχεδελικό ροκ που έπαιζε. Οι Pink Floyd πούλησαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.




Διαβάστε Περισσότερα...

Διστακτικοί οι "27" απέναντι στη Σερβία...



Οι "27" της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε συμφώνησαν σήμερα σχετικά με την επέκταση των εμπορικών διευκολύνσεων προς τη Σερβία παρά τη θετική έκθεση για τη συνεργασία του Βελιγραδίου εκ μέρους του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Εθνών σε ότι αφορά τις υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου. Πάντως, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα δήλωσε σχεδόν πεπεισμένος ότι οι 27 υπουργοί Εξωτερικών θα συμφωνήσουν στο επίμαχο ζήτημα κατά την επόμενη συνάντηση τους τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ολλανδία συνέχισε να επιμένει ότι η Σερβία πρέπει πρώτα να συλλάβει τον πρώην ανώτατο διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντιτς, που αποτελεί το βασικό καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου.





Διαβάστε Περισσότερα...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ...



"Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία. Ένα μήνυμα ότι η σημερινή κατάντια δεν είναι μονόδρομος. Ότι υπάρχουν λύσεις. Λύσεις για τον πολίτη. Και τις λύσεις αυτές, είναι έτοιμο να τις προσφέρει το ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μίλησε για τις προτάσεις μας, για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Τις προτάσεις μας για την αλλαγή στη φορολογία. Για την ακρίβεια. Για τη στήριξη των δανειοληπτών. Των πιο ευπαθών ομάδων.

Μίλησε για την ανάγκη αποκατάστασης του κοινωνικού κράτους. Με τις προτάσεις μας για την παιδεία, για την υγεία, για την πρόνοια, για τις κοινωνικές υποδομές. Μίλησε για το αναπτυξιακό μας όραμα, τις προτάσεις μας για μια «πράσινη ανάπτυξη» με επένδυση στον άνθρωπο, στην τεχνολογία, στις δεξιότητες, στο ανθρώπινο δυναμικό.

Εξήγησε από πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις προτάσεις μας αυτές. Ποιες είναι οι πηγές, από τις οποίες θα τα χρηματοδοτήσουμε υπεύθυνα, ρεαλιστικά. Και βέβαια, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα σχέση ανάμεσα στο κράτος και στον πολίτη, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Να ανακτήσει ο πολίτης τη χαμένη του εμπιστοσύνη στην Πολιτεία και τους θεσμούς. Μια εμπιστοσύνη, που έχει χαθεί από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Το Σαββατοκύριακο αυτό, το ΠΑΣΟΚ έκανε άλλο ένα μεγάλο βήμα. Ένα βήμα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και, είναι αυτό που θα οδηγήσει την Ελλάδα αύριο, μετά τις επόμενες εκλογές, αλλάζοντας σελίδα.

Για την παρουσία στη ΔΕΘ του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ευχολόγια και είπε ότι «ίσως ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αντιληφθεί τη διεθνή κρίση». Δεν φταίει η διεθνής κρίση για τη φοροεπιδρομή. Δεν φταίει η διεθνής κρίση για το γεγονός ότι, στην Ελλάδα, οι τιμές ανεβαίνουν, ακόμα και όταν διεθνώς πέφτουν. Δεν φταίει η διεθνής κρίση για την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Για όλα αυτά, φταίει η Νέα Δημοκρατία, φταίνε οι επιλογές της, οι συγκεκριμένες στρατηγικές της επιλογές. Οι επιλογές που κάνουν μια αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου. Παίρνουν από τους πολλούς και δίνουν στους λίγους. Αυτό θα σταματήσει και θα σταματήσει με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.


*** Σήμερα, είχαμε μια συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος, μιλώντας για τα αποτελέσματα του ECOFIN, επιχείρησε να απαντήσει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μας είπε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνεται το πλαίσιο διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής και της ανάγκης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αν δεν κάνω λάθος, είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με υπουργό τον κ. Αλογοσκούφη, που υπερέβη το έλλειμμα του 3% και έβαλε τη χώρα μας σε επιτήρηση. Μία φορά για πολιτικούς λόγους και, τώρα, κινδυνεύουμε να μπούμε για δεύτερη φορά, για λόγους ανικανότητας διαχείρισης. Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που, ενώ στο ΠΑΣΟΚ είχαμε στόχους την ΟΝΕ, να βάλουμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, να τελειώσουν μεγάλα έργα, τώρα, ο εθνικός τους στόχος είναι να αποφύγουμε να μπούμε στην επιτήρηση. Αυτό είναι ο σεβασμός του πλαισίου διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Αλογοσκούφης.

Μας μίλησε για προτάσεις και παροχές του ΠΑΣΟΚ - λέει - με δυσθεώρητο ύψος έντεκα δις. Θα συμβούλευα τον κ. Αλογοσκούφη, προτού μιλήσει για τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, να δει καταρχάς τα νούμερα του δικού του προϋπολογισμού.

Θυμίζω ότι η κυβέρνηση, πέρυσι, πήγε σε εκλογές επειδή δεν μπορούσε να κλείσει προϋπολογισμό. Θυμίζω ότι ο υπουργός Οικονομίας, πριν από μερικούς μήνες, μας μίλησε για την ελληνική οικονομία που είναι θωρακισμένη από τη διεθνή κρίση.

Και πριν από λίγες εβδομάδες, παίρνει νέα μέτρα, γιατί δεν μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό. Υπάρχει μια πολύ απλή ερώτηση, στην οποία θα θέλαμε μια απάντηση. Πώς γίνεται μια οικονομία, που τρέχει με 2,5% ή 3% λιγότερο από το 5% που είχαμε επί ΠΑΣΟΚ, αλλά εν πάση περιπτώσει, έχει μια ανάπτυξη, πώς γίνεται σε αυτή την οικονομία, που δεν έχει Ολυμπιακούς Αγώνες, που δεν έχει τέτοια μεγάλα έργα, που έχει περικόψει τις δαπάνες για την υγεία, για την παιδεία, για τις δημόσιες υποδομές, πώς γίνεται σε αυτή την οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών να μην μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό; Πού πάνε τα χρήματα του Ελληνικού λαού; Ας απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις ο κ. Αλογοσκούφης, προτού επιχειρήσει να κοστολογήσει τις προτάσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Και επειδή δεν θέλω να υπεκφεύγω και επειδή δεν θέλω να μένουν και να αιωρούνται ζητήματα που αφορούν το πόσο ρεαλιστικές και απόλυτα στοχευμένες είναι οι προτάσεις μας, θα δώσω μερικά παραδείγματα. Το πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών είναι 25 με 30 δις μέχρι το 2014. Υπάρχει Έλληνας πολίτης που, βλέποντας την αδιαφάνεια με την οποία γίνονται επί Νέας Δημοκρατίας οι εξοπλιστικές δαπάνες, θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξοικονομηθούν χρήματα από εκεί; Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, επί Νέας Δημοκρατίας, έπεσαν εξαιτίας της κομματικής στελέχωσης των υπηρεσιών, εξαιτίας της ανικανότητας της διαχείρισης, από το 25% του ΑΕΠ στο 22%. Μία απώλεια εσόδων περίπου 5 δις κατά μέσο όρο το χρόνο.

Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μία πιο ικανή κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει τα έσοδα αυτά εκεί όπου ήταν; Μέρος των εσόδων αυτών είναι και τα 4 δις ευρώ, σωρευτικά, σε τέσσερα χρόνια, που χάρισε η Νέα Δημοκρατία από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των μερισμάτων στις επιχειρήσεις. Τα περισσότερα απ’ τα οποία πήγαν στους μεγαλομετόχους των 200 μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων.

Η εισφοροδιαφυγή, η οποία επί Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε από 3 δις ευρώ το χρόνο στα 7 δις ευρώ το χρόνο. Αύξηση, δηλαδή, 4 δις ευρώ το χρόνο. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, μία κυβέρνηση η οποία βάζει τάξη, όπως είναι η δική μας κυβέρνηση, μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα για το κράτος;

Και τέλος, από το 2003 που είχαμε ανάπτυξη 5%, έχουμε πέσει σε μία ανάπτυξη που είναι κάτω από το 3% και, σύμφωνα και με κάποιους διεθνείς οίκους, θα πάει στο 1,8% του χρόνου. Αυτές οι απώλειες σημαίνουν ότι έχουμε περίπου 5 δις ευρώ λιγότερο πλούτο στην ελληνική οικονομία, τουλάχιστον 1 δις ευρώ λιγότερα έσοδα για το κράτος.

Αυτές είναι οι πηγές για να χρηματοδοτηθούν οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ. Χρήματα - το έχουμε ξαναπεί - υπάρχουν. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών. Είναι θέμα, από πού θα πάρεις και πού θα δώσεις. Είναι ζήτημα ανάπτυξης. Είναι ζήτημα φορολόγησης του πλούτου. Είναι ζήτημα πάταξης της φοροδιαφυγής. Κάτι που δεν θέλει να κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Εξάλλου, εμείς το έχουμε αποδείξει. Το 1993, παραλάβαμε μία οικονομία, όπου σε τρία μόλις χρόνια η Νέα Δημοκρατία είχε εκτινάξει το χρέος από το 70% του ΑΕΠ στο 110%. Μία οικονομία, στην οποία είχαμε διψήφιο πληθωρισμό. Στην οποία οι επιχειρήσεις δανειζόντουσαν με 30% επιτόκιο. Και καταφέραμε να βάλουμε την οικονομία αυτή σε ένα ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο, βάζοντας τη χώρα στην ΟΝΕ, κάνοντας Ολυμπιακούς Αγώνες, αυξάνοντας τις δημόσιες υποδομές και δίνοντας χρήματα για το κοινωνικό κράτος.

Έχει γίνει, το έχει κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θα το ξανακάνει".




Διαβάστε Περισσότερα...

Γ. Αλογοσκούφης: 4,9 δισ.€ το κόστος των εξαγγελιών του κ. Παπανδρέου...



Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ΔΕΘ, προσκομίζοντας μάλιστα στοιχεία για το κόστος των εξαγγελιών του κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Αλογοσκούφης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής κρίση που δοκιμάζει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, ούτε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ίδια η ελληνική οικονομία με ευθύνη του κόμματός του για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν.
Όπως επεσήμανε, τα άμεσα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου, κοστίζουν 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 4,9 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα μακροπρόθεσμα το σύνολο της επιβάρυνσης για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 4,7% του ΑΕΠ, γύρω στα 11 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς για τον έλεγχο από τη Eurostat σχετικά με το ύψος του ελλείμματος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ακόμη και αν υπάρξουν αναθεωρήσεις για το 2007, αυτές θα είναι περιορισμένες και δεν οδηγούν σε καμιά περίπτωση σε μόνιμη και διατηρήσιμη υπέρβαση του ορίου 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα που προβλέπει το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.
Παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή της πολιτικής που έχει χαραχθεί από την Ε.Ε. για μηδενισμό των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό ώς το 2010, αν και όπως είπε, υπάρχει προβληματισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.


H χρηματοικονομική κρίση δεν έχει φτάσει στο τέλος της


Αναφερόμενος εξάλλου, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών στη Νίκαια το Σαββατοκύριακο, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι διαπιστώθηκε ότι η χρηματοικονομική κρίση δεν έχει φτάσει στο τέλος της και ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όσο και των δημοσίων οικονομικών και του πληθωρισμού.
Όπως είπε, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη απάντηση στις προκλήσεις της διεθνούς κρίσης με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και την προστασία ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς όπως σημείωσε, πρέπει να συνεχιστεί η αντιπληθωριστική πολιτική.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να ενισχυθεί χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα διαπιστώθηκε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά στις ΗΠΑ.
Ειδικά για την ελληνική οικονομία, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αντέχει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει είναι πολύ μικρότερα λόγω των αδυναμιών του παρελθόντος. Γι'αυτό, τόνισε, οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν για τη φτώχεια και την κοινωνική συνοχή, θα εντάσσονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και αυτές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης το διάστημα 2004-2007 κυμάνθηκε στο 4,9%, ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού στο 3,1%, ενώ η ανεργία από 10,5% το 2004 έπεσε στο 8,3% το 2007. Το μέσο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 7,4% το 2004 περιορίστηκε στο 2,8% το 2007, ενώ το χρέος από 98,6% του ΑΕΠ στο 94,5% του ΑΕΠ.
Στο ίδιο διάστημα η μέση μεταβολή του πραγματικού μισθού, ανήλθε σε 3,1%, ενώ το ΑΕΠ κατά κεφαλήν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έφτασε το 88,2% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ από 83% το 2004. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα παρέμειναν σταθερά από το 21,3% του ΑΕΠ στο 21,1%.



Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1! ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!


Με 2,2% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στον ΑΝΤ1.





Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:



ΠΑΣΟΚ 28,8

Ν.Δ. 26,6

ΣΥΡΙΖΑ 10,8

ΚΚΕ 6,8

ΛΑΟΣ 4,6

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,2

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2,1

Δ.Γ/Δ.Α, ΑΚΥΡΟ, ΛΕΥΚΟ 18,2



Στην παράσταση Νίκης, δηλαδή στην ερώτηση "ποιό κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές?", η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εξακολουθεί να προηγείται με 16 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, αφού οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 49,1 ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Ν.Δ έναντι 33% για το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο σε σχέση με προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας η ψαλίδα έχει κλείσει σημαντικά αφού από 38 μονάδες διαφορά που είχαν τότε, τώρα μειώθηκε στις 16 περίπου...


Το κλειδί, όπως φαίνεται, γι αυτές τις εξελίξεις είναι η οικονομία και η δεινή θέση των πολιτών καθώς και η αντίθεσή τους στα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ δια στόματος Πρωθυπουργού αλλά και των Νόμων και Σχεδίων Νόμων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Αυτό αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση όπου οι πολίτες θεωρούν πως με το ΠΑΣΟΚ η οικονομία θα πήγαινε καλύτερα...



Διαβάστε Περισσότερα...

Η Madonna στην Αθήνα στις 27 Σεπτέμβρη!



ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ της ποπ, η Μαντόνα, έρχεται στην Ελλάδα για να τραγουδήσει στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο.

Το ίνδαλμα εκατομμυρίων οπαδών του τραγουδιού κάνει μια μεγάλη περιοδεία ανά τον κόσμο για την προώθηση του νέου της άλμπουμ Hard Candy, που είναι πρώτο σε πωλήσεις σε 27 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η περιοδεία της άρχισε στο Κάρντιφ της Ουαλίας στις 23 Αυγούστου και θα συνεχιστεί στις ΗΠΑ και θα ακολουθήσουν το Μεξικό και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τα εισιτήρια για την πολυ-αναμενόμενη Sticky & Sweet Tour της Μαντόνα ήδη γίνονται ανάρπαστα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και γι' αυτό σε πολλές πόλεις προστέθηκε και δεύτερη συναυλία.

Η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου στα Ticket House και www.ticketpro.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

Σύλληψη ζευγαριού για ηλεκτρονική απάτη...



Για ηλεκτρονική απάτη συνολικού ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ συνελήφθη νεαρό ζευγάρι από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η απάτη πραγματοποιούνταν μέσω διαδικτύου με πιστωτικές κάρτες, τα στοιχεία των οποίων υπέκλεπταν οι δύο δράστες.
Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, η 23χρονη κοπέλα, που εργαζόταν σε κατάστημα της Αθήνας και λόγω της θέσης της μπορούσε να κρατάει τα στοιχεία πιστωτικών καρτών πελατών, έδινε τα στοιχεία στον 22χρονο φίλο της και εκείνος έκανε αγορές, μέσω Ιντερνετ, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Πολλοί από τους κατόχους των καρτών είχαν καταγγείλει στην Αστυνομία ότι έβλεπαν στους λογαριασμούς των πιστωτικών τους καρτών αγορές, που δεν είχαν κάνει οι ίδιοι. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε έρευνα από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι αστυνομικοί εντόπισαν το δράστη και το συνέλαβαν τη στιγμή, που πήγε στην έδρα διαδικτυακής εταιρίας πώλησης εισιτηρίων συναυλιών και παρέλαβε 23 εισιτήρια για τη συναυλία της Μαντόνα, που θα γίνει σε λίγες μέρες στη χώρα μας, συνολικής αξίας 3.020 ευρώ. Αμέσως μετά, συνελήφθη και η 23χρονη στο κατάστημα, όπου εργαζόταν και η οποία παραδέχθηκε αμέσως ότι έστελνε με μηνύματα SMS στο νεαρό φίλο της στοιχεία των πιστωτικών καρτών των πελατών. Σε κατ΄ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, δύο πιστωτικές κάρτες, οχτώ φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο και εφτά σελίδες με στοιχεία πιστωτικών καρτών μέσω των οποίων εντοπίστηκαν οι ιδιοκτήτες τους και έδωσαν καταθέσεις σχετικά με τις χρεώσεις, που είχαν κάνει οι δράστες σε βάρος τους. Για το ακριβές ύψος της ζημιάς από την διαδικτυακή απάτη αναμένονται στοιχεία από τις τράπεζες, που είχαν εκδώσει κάρτες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν. Οι νεαροί οδηγήθηκαν την Κυριακή στον εισαγγελέα.



Διαβάστε Περισσότερα...

Eνα ακόμη μετάλλιο από τον Χ. Ταϊγανίδη - Οκτώ για την Ελλάδα σήμερα!



Ένα ακόμη μετάλλιο χάρισε ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στη χώρα μας κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στον τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο της κατηγορίας S13 στην κολύμβηση, στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου.
Ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης κάλυψε την απόσταση σε 24 δευτερόλεπτα και 19 εκατοστά και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Το χρυσό κέρδισε ο Ουκρανός Ολέξι Φεντίνα κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 23.75.
Η σημερινή 9η ημέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου έφερε συνολικά οκτώ μετάλλια για την Ελλάδα, εκ των οποίων τα δύο χρυσά, και δύο προκρίσεις σε τελικούς κολύμβησης
[Βλέπε άρθρο] [Βλέπε άρθρο] [Βλέπε άρθρο]




Διαβάστε Περισσότερα...

Ινδονησία: 21 νεκροί σε συνωστισμό...



Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην ανατολική Ιάβα στην Ινδονησία όταν κατά χιλιάδες συνωστίστηκαν σε στενό δρόμο του νησιού με την ευκαιρία διανομής χρημάτων στη διάρκεια του Ραμαζανιού, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Antara. "Περισσότερα από 21 πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο" της πόλης Πασουρουάν, σχεδόν 800 χλμ. ανατολικά της Τζακάρτας, ανέφερε δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου, κάνοντας λόγο για δεκάδες λιπόθυμα άτομα στο δρόμο. Ο συνωστισμός προκλήθηκε όταν χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μαζικά σε στενό δρόμο της Πασουρουάν προσπαθώντας να λάβουν μια δωρεά 30.000 ρουπιών (σχεδόν δύο ευρώ) ανά οικογένεια, από εύπορο επιχειρηματία της περιοχής, με την ευκαιρία του Ραμαζανιού.




Διαβάστε Περισσότερα...

Κούβα: Ζητούν άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ!



Την άρνηση τους να δεχτούν μια δωρεά 100.000 δολαρίων από τις ΗΠΑ για τους πληγέντες από τον κυκλώνα Άικ ανακοίνωσαν οι κουβανικές αρχές αλλά ζήτησαν από τη χώρα αυτή να αναστείλει για έξι μήνες το εμπάργκο που επιβάλλει στις πωλήσεις κατασκευαστικών υλικών και στην πρόσβαση στις πιστώσεις. "Η χώρα μας δεν μπορεί να δεχθεί μια δωρεά από την Κυβέρνηση που ασκεί εναντίον της έναν αποκλεισμό, έστω κι αν η χώρα μας είναι διατεθειμένη να αγοράσει αναγκαία υλικά που εξάγονται στις αγορές από τις αμερικανικές επιχειρήσεις", αναφέρεται σε κουβανική διπλωματική διακοίνωση που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση. "Αν η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιθυμεί να το κάνει οριστικά, αυτό που η Κούβα ζητεί είναι να της επιτραπεί στη διάρκεια τουλάχιστον των έξι επομένων μηνών, εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από τους κυκλώνες Γκούσταβ και Άικ και λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι οι επικίνδυνοι μήνες της εποχής των κυκλώνων δεν έχουν ακόμη τελειώσει", προστίθεται στο κείμενο. Η κουβανική Κυβέρνηση ζητεί εξάλλου τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις "πιστώσεις, κάτι που είναι φυσικό για κάθε εμπορική επιχείρηση", σύμφωνα με τη διακοίνωση που επιδόθηκε από το Τμήμα Συμφερόντων της Κούβας στην Ουάσινγκτον.




Διαβάστε Περισσότερα...

Συνάντηση Φιγιόν - Πούτιν στο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα...



Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το γραφείο του στο Παρίσι.


Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στο 13ο ρωσογαλλικό κυβερνητικό σεμινάριο, ανέφερε η ίδια πηγή χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Η Γαλλία, που του εξάμηνο αυτό ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, επιθυμεί ένας από τους ανώτερους γάλλους διπλωμάτες, ο Πιερ Μορέλ, πρώην πρεσβευτής στην Ρωσία, να αναλάβει μεσολαβητής της ΕΕ για την κρίση στην Γεωργία, ανακοίνωσε σήμερα γαλλική διπλωματική πηγή. Τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί πλήρως από ορισμένες περιοχές της Γεωργίας (στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία), μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των συμφωνιών Ρωσίας και ΕΕ που υπεγράφησαν στην Μόσχα την περασμένη Δευτέρα. Στην Μόσχα, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει "αυτή την εβδομάδα" συμφωνίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών, με τις αποσχισθείσες από την Γεωργία περιοχές της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας. "Θα υπογράψω αυτή την εβδομάδα τις ειδικές συμφωνίες για ανάπτυξη φιλικών σχέσεων (με τις δύο αυτές δημοκρατίες)στις οποίες θα περιέχονται και συμφωνίες στον στρατιωτικό τομέα", τόνισε σε συνάντηση που είχε με στελέχη επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε στις 11 Σεπτεμβρίου την προσεχή υπογραφή αυτών των συμφωνιών που θα επιτρέψουν κυρίως στην Ρωσία να έχει στρατιωτικές βάσεις στις δύο αυτές περιοχές.





Διαβάστε Περισσότερα...

Το ΠΑΣΟΚ μπροστά με 2,2% στην βραδυνή δημοσκόπηση του ΑΝΤ1-Για πρώτη φορά μπροστά το ΠΑΣΟΚ! - Αποκάλυψη από το troktiko...





Η... "αποκάλυψη" στο Τroktiko:


"Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά στην δημοσκόπηση που θα δείξει ο ΑΝΤ1 με 2,2%.
Η Metron analysis έκανε για λογαριασμό του Νίκου Ευαγγελάτου την δημοσκόπηση και το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά περνάει μπροστά μετά το 0.4% της Κυριακής στο "Πρώτο Θέμα". Όμως η δημοσκόπηση του "Θέματος" έγινε πριν την παραίτηση του Γ.Βουλγαράκη ενώ του ΑΝΤ1 έγινε μετά την παραίτηση και είναι τηλεφωνική.
Το καλό για την Ν.Δ. είναι ότι......δεν υπάρχει μεγάλη συσπείρωση που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάκαμψης για την Ν.Δ και λιγότερα για το ΠΑΣΟΚ που έχει μεγαλύτερη συσπείρωση.
Οι Ν.Δημοκρατες είναι απογοητευμένοι αλλά στις εκλογές θα γίνουν περισσότεροι.
Όμως προς το παρόν κρατείστε το ότι είναι πρώτο το ΠΑΣΟΚ.
A, επειδή βάλαμε για την δημοσκόπηση, επιλέξτε το δελτίο του ΑΝΤ1, κρίμα είναι".

Αναρτήθηκε από troktiko στις 6:15 μμ

http://troktiko.blogspot.com/2008/09/22-1.html



Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Μακέιν προηγείται με τέσσερις μονάδες του Ομπάμα στο Οχάιο!



Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, Τζον Μακέιν, προηγείται τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Μπαράκ Ομπάμα στην πολιτεία-κλειδί του Οχάιο στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινή σφυγμομέτρηση.

Συγκεκριμένα ο γερουσιαστής της Αριζόνας λαμβάνει το 46% της πρόθεσης ψήφου έναντι 42% του Ομπάμα σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του πανεπιστημίου Σαφολκ της Μασαχουσέτης.


Με 20 υπερεκλέκτορες το Οχάιο είναι μια πολιτεία άκρως σημαντική για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.


Ας σημειωθεί ότι ο νυν πρόεδρος εξασφάλισε την επανεκλογή του το 2004 κερδίζοντας αυτήν την πολιτεία.




Διαβάστε Περισσότερα...

«Βουτιά» 3,78% στο Χρηματιστήριο Αθηνών!...



Στη δίνη της διεθνούς χρηματιστηριακής κρίσης, που προκάλεσε η πτώχευση της Lehman Brothers βρέθηκε και η ελληνική αγορά η οποία υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 3.000 μονάδων.
Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 2.993,05 σημειώνοντας μεγάλη πτώση κατά 3,78%.
Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 2.972,59 μονάδες.
Μόνο 21 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 236 κατέγραψαν απώλειες και 20 παρέμειναν σταθερές, ενώ όλοι οι επιμέρους δείκτες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.
Από τις μετοχές του δείκτη FTSE/ASE 20 οι μοναδικές μετοχές που διασώθηκαν ήταν ο ΟΠΑΠ και η Coca-Cola 3E, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 0,54% και 0,12% αντιστοίχως.
Η μετοχή της Intralot απώλεσε 8,8%, ενώ ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η Τράπεζα Κύπρου σημείωσαν πτώση πάνω από 6%. Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 7,47%.



Διαβάστε Περισσότερα...

«Μαύρη Δευτέρα» στα χρηματιστήρια...




Ισχυρές αναταράξεις έχει προκαλέσει στα χρηματιστήρια η κρίση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού τομέα μετά την πτώχευση της Lehman Brothers [Βλέπε άρθρο] .
Πιέσεις δέχεται και το δολάριο
[Βλέπε άρθρο] , ενώ «βουτιά» σημειώνουν οι τιμές του μαύρου χρυσού [Βλέπε άρθρο] .
Η Fed αποφάσισε να προβεί σε διεύρυνση των εγγυήσεων που αποδέχεται για δάνεια προς τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες
[Βλέπε άρθρο] , σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Wall Street να ξεπεράσει τα προβλήματα στα οποία θα οδηγήσει η πτώχευση της Lehman Brothers.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διασώζει πάντοτε «όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ
[Βλέπε άρθρο] .
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στις 12:36, ο δείκτης FTSE 100
[.FTSE] διαμορφωνόταν στις 5.231,3 μονάδες (-3,4%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 [.FCHI] στις 4.146,7 μονάδες (-4,29%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 6.026,37 μονάδες (-3,34%).
Στις 12:43, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 3,8% και διαμορφωνόταν στις 1.118,10 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών που συγκροτούν τον παραπάνω δείκτη άνοδο σημειώνουν μόνο δύο, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει συνολικές απώλειες της τάξεως του 26%.
Ο επιμέρους τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 5,4%, ενώ ο ασφαλιστικός καταγράφει απώλειες 5,9%, στον απόηχο της είδησης ότι η AIG καταστρώνει σχέδια για την άντληση νέων κεφαλαίων και την πώληση μονάδων της
[Βλέπε άρθρο] .



Διαβάστε Περισσότερα...

Iσχυροί κλυδωνισμοί στη Wall Street!!!...



Με απώλειες πάνω από 2% άνοιξαν σήμερα οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων ύστερα από την κατάρρευση της Lehman Brothers προκαλώντας κύμα ρευστοποιήσεων στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.
Η Bank of America προέβη σε εξαγορά της Merrill Lynch έναντι 50 δισ. δολ., ενώ έντονη είναι η φημολογία για επιπλέον διαγραφές δανείων 5 δισ. δολ. από την ελβετική τράπεζα UBS και για σημαντικά προβλήματα
της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας AIG.
Έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης της διατραπεζικής ρευστότητας ανακοίνωσε η Fed, ενώ ενισχύεται η φημολογία για μείωση των επιτοκίων του δολαρίου και του ευρώ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παράσχει οικονομική στήριξη όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο «μετά τον συνδυασμό των διαφορετικών κρίσεων», δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής του, Ντομινίκ Στρος – Καν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ δεν επεκτάθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η μετοχή της AIG σημειώνει κάθετη πτώση κατά 42%, ενώ η μετοχή της Lehman καταγράφει απώλειες 94%.


Διαβάστε Περισσότερα...

Χάλασε... ο καιρός!



Επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή!


Από νωρίς το μεσημέρι μαύρα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν και ακούγονταν μπουμπουνιταριά και βροντές...


Ε, μετά από λίγο, κατά τις 3, έριξε κι ένα μπουρίνι και από τότε το πάει στάλα - στάλα, σταγόνα - σταγόνα!!!


Ήρθανε τα πρωτοβρόχια και μαζί ανέβηκαν και τα μποφόρ, αφού ο αέρας κάνει κάτι δυνατά ξεσπάσματα ανά διαστήματα...


Άντε, καλό φθινόπωρο!!!...



Διαβάστε Περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας




Η 15η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 8 Νοεμβρίου του 2007.


Η Βουλή των Ελλήνων, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης [IPU] από το 1890, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης κ. Pier Ferdinando Casini προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ένωσης έχει κατακτήσει θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή και το προεδρείο της και μετέχει στον εορτασμό. Μετά από συνεννόηση του προέδρου της Βουλής με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και με τη σύμφωνη γνώμη της Διάσκεψης των προέδρων, η Βουλή των Ελλήνων θα εορτάσει τη σημαντική αυτή ημέρα σε Ειδική Συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 18:30, με την παρουσία και του προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης κου Pier Ferdinando Casini, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετική πρόσκληση, αναγνωρίζοντας τον ιστορικό ρόλο της Χώρας μας στην οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η Δημοκρατία. Στην εν λόγω Ειδική Συνεδρίαση θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Βουλής, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και ο κ. Pier Ferdinando Casini. Παράλληλα, μετά από συνεννόηση του προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα με τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας στις οποίες θα μιλήσουν δάσκαλοι και καθηγητές για τη Δημοκρατία στα σχολεία όλης της Χώρας, ενώ έχει προγραμματισθεί η διανομή σε περισσότερα από 15.000 σχολεία του ειδικού εντύπου που θα εκδώσει η Βουλή των Ελλήνων με το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τη Δημοκρατία, της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Επιπρόσθετα, η Βουλή, από εφέτος αθλοθετεί την απονομή βραβείων σε μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου, σε κάθε περιφέρεια, που θα διακριθούν στη συγγραφή έκθεσης για τη Δημοκρατία.


Η γιορτή της δημοκρατίας στα σχολεία


Με αφορμή την καθιέρωση της 15ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφθηκαν το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας και παραβρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις των μαθητών.

Ο κ. Σιούφας μετά την επίσκεψη δήλωσε: "Σήμερα σε 158 κοινοβούλια εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας και σε αυτόν τον εορτασμό μετέχουν 6.000 σχολεία της χώρας. Κάλεσα του μαθητές να συμμετέχουν γιατί η συμμετοχή είναι το κυρίαρχο στοιχείο της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία είναι τρόπος ζωής που δοκιμάζεται καθημερινά.".

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε: "Η χώρα μας έδωσε το καλύτερο πολίτευμα στην ανθρωπότητα, την Δημοκρατία, και οι νέοι είναι καλό να μαθαίνουν την ιστορία και την πολιτιστική τους ταυτότητα".



Διαβάστε Περισσότερα...

Να μη χαθεί η Εξεταστική στο ΤΕΙ Καλαμάτας, ζητά ο Δημήτρης Κουσελάς.



ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, ζητώντας να μη χαθεί η α’ εξεταστική περίοδος στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας.


Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς έχει ως εξής:


«Σας διαβιβάζω έγγραφο των Σπουδαστικών Συλλόγων του ΤΕΙ Καλαμάτας, με το οποίο ζητείται να υπάρξει εμβόλιμη εξεταστική περίοδος, ώστε να αντιμετωπισθεί το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τη μη συνέχιση της εξεταστικής περιόδου του μηνός Ιουλίου (Α’ Εξεταστικής).
Παρακαλώ να μεριμνήσετε για την ικανοποίηση του αιτήματος των Σπουδαστών, οι οποίοι αναγκάστηκαν, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, να προχωρήσουν σε καταλήψεις τον Ιούλιο, διαμαρτυρόμενοι για τη σοβαρή έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και για την αδυναμία ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών
».


«Η Κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί τη δημόσια εκπαίδευση»


Για τη νέα σχολική χρονιά ο κ. Κουσελάς δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:


«Ακόμα μια φορά η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σημαδεύεται από σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και σε στελέχωση (λείπουν τουλάχιστον 6.000 εκπαιδευτικοί πανελλαδικά, με σημαντικότατες ελλείψεις ακόμα και στα νηπιαγωγεία), που είναι συνέπεια μιας συνειδητής πολιτικής της Κυβέρνησης να μετατρέψει την Παιδεία από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα, προσιτό και προσβάσιμο μόνο από αυτούς που έχουν - κι όσο έχουν - να το πληρώσουν.
Η Κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί συστηματικά τη δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της. Υπονομεύει την τεχνική εκπαίδευση, το ολοήμερο σχολείο, τα μουσικά σχολεία, κάθε καινοτόμο εκπαιδευτικό θεσμό των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Με την καθιέρωση της «βάσης του δέκα», αντί για τη δήθεν αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το μόνο που κατάφερε ήταν να πλήξει τα περιφερειακά ΤΕΙ, δημιουργώντας «πελατεία» για κάθε λογής εμπόρους της γνώσης. Παρέδωσε το πρόγραμμα σχολικής στέγης στα ιδιωτικά συμφέροντα, με πολλαπλάσιο κόστος για τον πολίτη. Παρά τις δεσμεύσεις, άφησε άλυτα τα οξυμένα προβλήματα των εκπαιδευτικών.
Παρά ταύτα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δηλώνει ικανοποιημένη, σκόπιμα αγνοώντας την έκταση και την ουσία των προβλημάτων, που μαρτυρούν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της σε ένα κρίσιμο τομέα για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Ας της το ξαναπούμε: Χώρες και Κυβερνήσεις που δεν έχουν ψηλά την Εκπαίδευση και τον Άνθρωπο, κινδυνεύουν να μείνουν στον πάτο της Μνήμης, της Προκοπής και της Ιστορίας
».


http://www.epikerotita.gr/content/view/885/90/lang,el/


Διαβάστε Περισσότερα...

Θανατηφόρο graffiti στις γραμμές του Ηλεκτρικού για 23χρονο Καλαματιανό...



Σε τραγωδία κατέληξε το χόμπι μιας παρέας νεαρών, που έκανε «γκράφιτι» στον σταθμό τρένων των Άνω Πατησίων.


Ο 23χρονος Χαράλαμπος Κάλφας επιχείρησε μαζί με φίλους του να κάνουν γκράφιτι σε βαγόνια και τοίχους του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, στα Άνω Πατήσια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την Αστυνομία, οι νεαροί έγιναν αντιληπτοί από τους φύλακες του σταθμού και προσπάθησαν να διαφύγουν, με αποτέλεσμα ο 23χρονος να πέσει στις γραμμές του τρένου και να πάθει ηλεκτροπληξία.

Ο άτυχος νεαρός, στην προσπάθειά του να διασχίσει τις γραμμές, πάτησε σε ηλεκτροφόρo καλώδιο, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει ρεύμα έντασης 800 βολτ.

Οι φίλοι του τον πήραν μαζί τους και όταν διαπίστωσαν ότι δεν έδινε σημεία ζωής, τον άφησαν έξω από το Δημαρχείο Νέας Φιλαδέλφειας, στη λεωφόρο Δεκελείας 97 και κάλεσαν από καρτοτηλέφωνο το ΕΚΑΒ να τον παραλάβει.

Ο 23χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από την Αστυνομία αναζητούνται οι φίλοι του άτυχου νεαρού, προκειμένου να καταθέσουν, για να διαπιστωθεί αν φέρουν ευθύνη για τον θάνατο του.


Το τραγικό συμβάν έχει συγκλονίσει τη Μεσσηνία, αφού ο νεαρός καταγόταν από την Καλαμάτα και ήταν φοιτητής στην Αθήνα σε ιδιωτική σχολή πληροφορικής.

Η οικογένειά του μένει στο Φραγκοπήγαδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ήταν λάτρης της μουσικής - είχε επιλέξει στη σχολή του προγράμματα επεξεργασίας μουσικής μέσω υπολογιστών - αλλά και του γκράφιτι.

Μάλιστα είχε και υποτροφία από τη σχολή του για σπουδές στην Αμερική.

Το τελευταίο διάστημα είχε διακόψει τις σπουδές του, για να υπηρετήσει στον Στρατό.

Η κηδεία του άτυχου νεαρού θα γίνει αύριο στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Καλαμάτα.





Διαβάστε Περισσότερα...

Κ.Κ.Ε. - Ν.Ε ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΣΧΟΛΙA ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ...






Δελτίο Τύπου
Καλαμάτα: 14/9/2008






1) "Απέναντι στο δίκαιο αίτημα των συκοπαραγωγών για αποζημίωση από τις καταστροφές που προκάλεσε στην παραγωγή ο καύσωνας, στήθηκε ένας «άγριος καυγάς» μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το ποιος από τους δυο συνέβαλε ουσιαστικότερα στην ανάδειξη και λύση του προβλήματος.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι τα κόμματα που κυβερνούν και κυβέρνησαν τον τόπο έχοντας σαν οδηγό την αντιαγροτική και καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγρότες, Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η παραγωγή ξηρών σύκων και οι συκοπαραγωγοί στη Μεσσηνία να κινδυνεύουν από εγκατάλειψη και αφανισμό, ενώ οι διάφοροι εμποροβιομήχανοι τυποποιητές να θησαυρίζουν και να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους με εισαγωγές από το εξωτερικό.
Το ενδιαφέρον Δράκου (ΝΔ) και Μαλαπάνη (ΠΑΣΟΚ) είναι υποκριτικό αφού και οι παρατάξεις τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας και οι ίδιοι προσωπικά είναι ταυτισμένοι με την ευρωενωσιακή πολιτική. Αντίστοιχες ευθύνες έχει και η ηγεσία της ΣΥΚΙΚΗΣ.
Θα έπρεπε να απολογούνται για την κατάντια των παραδοσιακών καλλιεργειών της Μεσσηνίας και όχι να πανηγυρίζουν!
Οι μικρομεσαίοι αγρότες του Νομού, οι συκοπαραγωγοί, μπορούν να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους. Να καταδικάσουν την αντιαγρτοτική πολιτική της ΕΕ και τα κόμματά της, ενισχύοντας το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που είναι πραγματικά δίπλα τους
".




2) "Με αφορμή τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, (Δευτέρα 8/9/2008) του θέματος που αφορούσε τη νέα χάραξη τμήματος της Εθνικής Οδού που διέρχεται από την ΠΟΤΑ, επισημαίνουμε:
α) ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να δίνουν διαπιστευτήρια, στο όνομα της ανάπτυξης και της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας υπέρ του κεφαλαίου.
β) Ο ΣΥΝ, δέσμιος της «ευρωλαγνίας» του και της προσπάθειάς του να παρουσιάσει «εφικτές και ρεαλιστικές» προτάσεις, για να είναι αρεστός στα σενάρια της αστικής τάξης για «αλλαγή» του πολιτικού σκηνικού, δεν τόλμησε να καταψηφίσει ούτε καν να ψελλίσει κάτι ενάντια στην εξόφθαλμη παραχώρηση των πάντων υπέρ της επένδυσης, υπέρ δηλαδή των επενδυτών της ΠΟΤΑ. Κρύφτηκε πίσω από τα δήθεν νομικά προβλήματα, απέχοντας από την ψηφοφορία, έτσι ώστε να διευκολύνει την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου υπέρ του μεγαλοεπενδυτή. Η νομιμότητα για τέτοιου είδους επενδύσεις είναι πάντα εξασφαλισμένη! Ακόμα και ειδικούς νόμους φτιάχνουν για την εξυπηρέτηση των καπιταλιστών.
Ο λαός της Μεσσηνίας, οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την τακτική «και με τον χωροφύλακα και με το αστυφύλακα» που ακολουθεί ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» Κος Πετράκος, την τακτική δηλαδή του αφερέγγυου ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Να ρίξουν ηχηρό χαστούκι στα κόμματα της ΕΕ, να ενισχύσουν την πάλη τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ".

Επίσης, η Ν.Ε Μεσσηνίας του Κ.Κ.Ε. ενημερώνει οτι,

την Τρίτη 16/9 και ώρα 12:00, στα γραφεία της Ν.Ε. (Φαρών & Παπατσώνη 22) θα δοθεί συνέντευξη τύπου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.






Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας Κ.Κ.Ε.




Διαβάστε Περισσότερα...

«Εφυγε» από τη ζωή ο Ηλείος πολιτικός Γιάννης Σκουλαρίκης...



Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί στο χωριό Σμίλα Αρχαίας Ολυμπίας ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννης Σκουλαρίκης.

Τον 80χρονο Γιάννη Σκουλαρίκη βρήκε νεκρό μέσα στο αυτοκίνητό του, που είχε σταθμεύσει έξω από το σπίτι του, ένας συγχωριανός του, ο οποίος και ειδοποίησε τις αρχές.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να γίνει νεκροψία - νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Ο Γιάννης Σκουλαρίκης γεννήθηκε στην Ηλεία το 1928, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής.
Ελαβε ενεργό μέρος στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου από τα φοιτητικά του χρόνια, ως μέλος φοιτητικών οργανώσεων. Την περίοδο του «ανένδοτου αγώνα» (1961-1963) συμμετείχε ως δικηγόρος σε πολλές δίκες φοιτητών, καθώς και σε πολλές πολιτικές δίκες. Από το 1962 έως το 1964 διετέλεσε νομικός σύμβουλος της εργατικής οργάνωσης «Συνδικαλιστική Αλλαγή», ενώ από το 1964 έως το 1965 ήταν νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των ''Δημοκρατικών Συνδέσμων'' (1965-1967) οι οποίες πρόσκεινταν φιλικά προς τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Μετά το πραξικόπημα το 1967 ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, αρχικά μέσα από τις οργανώσεις ΕΚΔΑ και ΔΕΚΑ των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στη συνέχεια σαν μέλος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ). Τον Αύγουστο του 1968 συνελήφθη μαζί με την ομάδα που έκανε την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου και εξορίστηκε διαδοχικά και επί 3,5 χρόνια στα Καρδάμυλα Χίου, στον Αγιο Νικόλαο Κυνουρία στο Πεντάλοφο Γράμμου και στην Αγία Πελαγία Κυθήρων. Κατά τα διαστήματα που ήταν ελεύθερος, συμμετείχε ως συνήγορος υπεράσπισης αντιστασιακών στο Εκτακτο Στρατοδικείο. Το 1974 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αξίωμα το οποίο κατείχε μέχρι το 1989, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος. Συμμετείχε στη Συνταγματική Επιτροπή για την κατάρτιση του Συντάγματος του 1975. Υπήρξε μέλος των Νομοθετικών Επιτροπών της Βουλής στα υπουργεία Γεωργίας, Εμπορίου και Συγκοινωνιών και έχει διατελέσει γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εσωτερικών. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1989, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2002, εξελέγη ανεξάρτητος δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας από τον 1ο γύρο με ποσοστό 52,2%.
Επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Εργασίας.



Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΠΟΨΕ, "ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΨΕΙΣ" ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ!




Μεσσηνίας άνθρωποι - Μεσσηνίας γεύσεις

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ «ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΨΕΙΣ» και με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παρουσίασης της Μεσσηνιακής διατροφικής μας κουλτούρας, που υλοποιήθηκε στη Γιάλοβα στις 10 & 11 Ιουλίου με αφορμή τη διοργάνωση του 63ου Rally FIM 2008, απόψε στο Κάστρο της Πύλου πραγματοποιείται εκδήλωση με στόχο την παρουσίαση της Μεσσηνιακής κουζίνας και γαστρονομίας, την προβολή των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της παράδοσης του τόπου μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


18:00 Προσέλευση στο Κάστρο, υποδοχή προσκεκλημένων - Καλωσόρισμα με προσφορά σπιτικών γλυκών και ποτών από γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.
18:30 Προσφώνηση από τη Διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Διονυσία Χρυσομπόλη
18:35 Χαιρετισμοί
18:45 Ομιλία από την καθηγήτρια κ. Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, Πρόεδρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,με θέμα: «Η συμβολή της Σχολής Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας».
19:00 Ομιλία από τον κ. Αριστείδη Δουλαβέρα, Λέκτορα Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα: «Γυναίκα και παραδοσιακή διατροφή».
19:10 Ομιλία από τον κ. Σπύρο Φουντά, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα:« Ο ρόλος των αγροτικών προϊόντων στη Μεσσηνιακή Γη»
19:20 Απονομή τιμητικών διακρίσεων στους Συλλόγους για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και στη διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
20:00 Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων παρουσιάζει τα νέα του τραγούδια από το άλμπουμ «Ποια πάθη από τον έρωντα».
22:00 Εικόνες, χρώματα, γεύσεις και αρώματα της τοπικής παράδοσης και γαστρονομίας, με οδηγούς Συλλόγους του Νομού Μεσσηνίας.




Διαβάστε Περισσότερα...

65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ...



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ...


Το ολοκαύτωμα του Αετού από τους Γερμανούς, στις 11 Σεπτέμβρη του ’43, τίμησαν ευλαβικά το Σαββατοκύριακο στον Αετό Τριφυλίας, με επετειακές εκδηλώσεις, που αποβλέπουν κυρίως στη διατήρηση της τοπικής και εθνικής μνήμης και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα.
Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα του ολοκαυτώματος.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφώνησε η πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Αετού Δωροθέα Ρέμπελου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους πολιτικούς - αυτοδιοικητικούς παράγοντες και εκπροσώπους Φορέων και Συλλόγων. Ακολούθησε δεξίωση στον «Κεφαλόβρυσο».
Χθες, στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην δημοτικού σχολείου Αετού, προβλήθηκε η ταινία του Τζων Μάντεν «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Να σημειώσουμε ότι τα θύματα του ολοκαυτώματος, που εκτελέστηκαν ή πυρπολήθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα σε αντίποινα προς το χωριό που είχε στήσει ενέδρα σε γερμανική περίπολο, είναι:
από τον Αετό Αλέξιος Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Καζάτζας (Κοκώνης), Μήτρος Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Γκότσης (Κόρος) και Γεώργιος Χαϊμανάς (Γιωργιάνης) και από τα γύρω χωριά:Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα, Αικατερίνη Ζιάννη, Μιχάλης Αποστολόπουλος, Νικόλαος Μανωλόπουλος.

Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος, οι Δήμαρχοι Πεταλιδίου και Κυπαρισσίας, ο Δκτής ΚΕΔΒ κ.α.


*με πληροφορίες από την εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - http://www.epikerotita.gr/


Διαβάστε Περισσότερα...

Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ!



Η Κυπαρισσία τίμησε και γιόρτασε χθες, με λαμπρότητα και επισημότητα, την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
Το πρωί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην «πανηγυρίστρα», τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια έγινε Λιτανεία του, στολισμένου με βασιλικό, Τιμίου Σταυρού και της Ιερής Εικόνας στους χώρους που εκτείνεται το πανηγύρι με τη συνοδεία Προσκόπων και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής.


Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή συμμετείχε ευλαβικά στις θρησκευτικές τελετές, ανάβοντας ένα κερί και προσκυνώντας τον Τίμιο Σταυρό.


Μεταξύ άλλων διακρίναμε, την Υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου, τον πρώην Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον Βουλευτή Δημήτρη Κουσελά, τον Νομάρχη και Πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο, τον οικοδεσπότη δήμαρχο Γιώργο Σαμπαζιώτη που ήταν και στο ψαλτήρι (!!!...), τους Δημάρχους Αυλώνος Γιάννη Φιλντίση και Δωρίου Αντώνη Τάκη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Τριπύλης Θεόδωρο Τσαλαμανδρή, τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης (Α.ΔΗ.Κ.) στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας Θανάση Πετρόπουλο, νομαρχιακούς και δημοτικούς Συμβούλους κ.α.



*με πληροφορίες από την εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - http://www.epikerotita.gr/



Διαβάστε Περισσότερα...

Συνεδριάζει απόψε το Δ.Σ. του ΔΕΠΕΘΕ Καλαμάτας για τον νέο διευθυντή.






Απόψε, στις 8.00, συνεδριάζει, στα γραφεία του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καλαμάτας.



Το θέμα που θα συζητηθεί είναι η επιλογή (από τις αιτήσεις ενδιαφερομένων καλλιτεχνών που έχουν ήδη υποβληθεί) νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, καθώς η θέση έχει μείνει κενή μετά τον αναπάντεχο χαμό του συνθέτη Γιώργου Τσαγκάρη.


Θυμίζουμε πως σχετικές αιτήσεις έχουν υποβάλει δώδεκα ενδιαφερόμενοι, οι, Μαριάννα Αρβανιτίδου – Πετροπουλέα, Δημήτρης Αρώνης, Νίκος Βεργίδης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Στέλιος Γούτης, Εύη Δημητροπούλου, Γιάννης Διαμαντόπουλος, Κώστας Κατσουλάκης, Αλέκος Κολιόπουλος, Χρήστος Κόκκινος, Νίκος Παροίκος και Αννα Ρεσβάνη.


Ο νέος διευθυντής, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα προσληφθεί για τρία χρόνια.






Διαβάστε Περισσότερα...

Ζαρνάτα - Διαμαρτυρία για το κόψιμο δέντρων...



Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει μέσω του «Θ» η κα Αλέκα Φουντέα, εκ των ιδιοκτητών του Κάστρου της Ζαρνάτας στο Σταυροπήγιο Αβίας, επειδή σε καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου που πραγματοποιεί η Νομαρχία Μεσσηνίας, κόπηκαν δέντρα και θάμνοι, με αποτέλεσμα ο λόφος όπου βρίσκεται το μνημείο να μείνει γυμνός.


Σε επικοινωνία που είχε μαζί μας η κα Φουντέα σημείωσε: «Τηλεφώνησαν στην κόρη μου ότι θα έρθουν να καθαρίσουν το Κάστρο. Εμείς θεωρήσαμε ότι θα γινόταν καθαρισμός και όχι ότι θα έκοβαν σχεδόν όλα τα δέντρα, που χρειάστηκαν χρόνια για να μεγαλώσουν. Όταν πήγα και είδα το χώρο, δεν πίστευα στα μάτια μου! Έπαθα σοκ. Ρώτησα γιατί έκοψαν τα δέντρα και τους θάμνους και μου απάντησαν ότι τα καθάρισαν για να φαίνεται το Κάστρο και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που είναι δίπλα, αλλά και για λόγους προστασίας των μνημείων από πιθανή φωτιά. Κι εγώ ρωτάω: γιατί τότε δεν κόβουν και τα δέντρα στο Κάστρο της Καλαμάτας και της Πύλου, που είναι ολόκληρα δάση;».


Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Χατζής, διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσσηνίας που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου καθαρισμού και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, το οποίο πραγματοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης Νομαρχίας - ΤΕΔΚ, μας είπε: «Οι εργασίες στους αρχαιολογικούς χώρους γίνονται σε συνεργασία με τις δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων του νομού, τη ΛΗ΄ Προϊστορικών και Κλασσικών και την 26η Βυζαντινών. Μάλιστα, παρών είναι και αρχαιοφύλακας, ενώ στην αρχή των εργασιών έρχεται και αρχαιολόγος, ο οποίος δίνει οδηγίες στον αρχαιοφύλακα που επιβλέπει για το τι πρέπει να γίνει. Γενικά, το πρόγραμμα αφορά εργασίες διαμόρφωσης, περίφραξης, καθαρισμού, προσβασιμότητας και τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων. Όσο για το Κάστρο της Ζαρνάτας, ό,τι έγινε εκεί ήταν για λόγους προστασίας και ανάδειξης. Το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σε έκταση 8,5 στρεμμάτων θα γίνει καθαρισμός, κατασκευή μονοπατιού 265 μέτρων και τοποθέτηση πινακίδων για πληροφόρηση των επισκεπτών». Συγκεκριμένα για τα δέντρα και τους θάμνους που κόπηκαν, ο κ. Χατζής πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το νόμο 3208/2003 (παρ. 4 αρ. 1.18.), τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που ευρίσκονται εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, θεσμοθετημένων ζωνών προστασίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ιστορικών τόπων, διέπονται από τις διατάξεις της αρχαιολογικής και δασικής νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις που οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού κρίνουν ότι απαιτούνται μέτρα προστασίας, συντήρησης, έρευνας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αυτά εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας, χωρίς να απαιτείται έγκριση των αρμόδιων δασικών Αρχών».


Της Μαρίας Νίκα




Διαβάστε Περισσότερα...

Πύλος - Βιολογικός και νερό, τα προβλήματα του Δήμου...



Τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, την έντονη οσμή - κατά περιόδους- στο λιμάνι, τις διακοπές νερού τα δύο τελευταία χρόνια, το «πνίξιμο» λόγω της μη επέκτασης του σχεδίου πόλης, την έλλειψη πολιτιστικών και πνευματικών υποδομών, το άσχημο οδικό δίκτυο, αλλά και τη μη ύπαρξη γρήγορων ρυθμών από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, ως προβλήματα οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, παρά τις προσπάθειες να έχουμε τις απόψεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασ. Βρεττάκου και παρά τη μεταξύ μας επικοινωνία, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γ. Χρονόπουλος παραδέχθηκε την ύπαρξη των προβλημάτων και έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για τη λύση τους, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία Γηροκομείου, που θα ανεγερθεί σε οικόπεδα του Δήμου από τα «Αλεξανδράκεια» κληροδοτήματα.


Οι πολίτες


Η Σοφία, η Αγγελική και η Ρούμι, όπως την αποκαλούν, καθώς «το κανονικό της όνομα είναι δύσκολο και μεγάλο», σημείωσαν ως προβλήματα τις διακοπές νερού την καλοκαιρινή περίοδο και, κυρίως, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Ήταν δύσκολο», παρατήρησε η Σοφία, «να γυρίζεις από τη δουλειά ή από διασκέδαση και να μην μπορείς να κάνεις ένα μπάνιο». «Αναγκαζόμασταν να μαζεύουμε νερό στους κουβάδες για τις όποιες βραδινές μας ανάγκες», πρόσθεσαν οι δύο άλλες.Και οι τρεις έθιξαν ακόμη το θέμα της οσμής του λιμανιού, αλλά συμπλήρωσαν ότι η Δημοτική Αρχή έκανε και έργα καθημερινότητας. «Μη γράψετε μόνο τα προβλήματα, αλλά να γράψετε ότι υπήρξαν και καλά, όπως η λειτουργία παιδικής χαράς, η μεγαλύτερη καθαριότητα, αλλά και η περιποίηση των πλατανιών της πλατείας», μας είπαν.Από την πλευρά του, ο Χρ. Ντούκας, Βολιώτης, ο οποίος έχει πλέον πολιτογραφηθεί Πύλιος, αναφέρθηκε κι αυτός στις πολύωρες διακοπές νερού. Παρατήρησε ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα με την οδική υποδομή, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε αυξάνει ο ρυθμός κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και των βαρέων οχημάτων, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η κυκλοφορία, καθώς οι δρόμοι είναι στενοί. «Δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον τουρισμό αν έχουμε τόσο στενό οδικό δίκτυο. Άλλωστε, μόνο από τον τουρισμό ζούμε και φανταστείτε τι θα γίνει αν κάποιος τουρίστας χρειάζεται μία ώρα και δέκα λεπτά για να φθάσει στην Πύλο από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας», είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε αν το κράτος θα πρέπει να περιμένει τον καπετάν Βασίλη (Κωνσταντακόπουλο) για να κατασκευάσει τους δρόμους, που θα οδηγούν, εκτός των άλλων, στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).Και αυτός σημείωσε το θέμα της οσμής του λιμανιού, που το απέδωσε στη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και κατέληξε λέγοντας ότι η Πύλος είναι ένα πανέμορφο μέρος, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά οι πολιτικοί, όταν φεύγουν, ξεχνούν τι πρέπει να κάνουν.


Οι αιρετοί


Η επικεφαλής του πρώτου συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος, Γιάννα Καρακαϊδού, καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας πως έχει σχέση αποδυνάμωσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά την ίδια, χρειάζεται μια νέα πρόταση για την περιφερειακή ανάπτυξη: «Η ΠΟΤΑ και ο ‘Καποδίστριας 2’ θα μας δώσουν νέες δυνατότητες, αλλά θα δημιουργήσουν και νέες αναγκαιότητες. Απαιτείται διαβούλευση με τους πολίτες, με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη και στόχους τη διάχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής παραγωγής. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρχουν υποδομές πολιτισμού (Πνευματικό κέντρο, Πανεπιστήμιο), ευρυζωνικά δίκτυα, κοινωνικές δράσεις του Δήμου (για μητέρες, τρίτη ηλικία και μετανάστες). Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για την οικιστική ανάπτυξη του Δήμου και η νυν Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δεν εφαρμόζει πολιτικές σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχει διατυπώσει καν τις προτάσεις της». Η κα Καρακαϊδού ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ποιότητα ζωής, από τη συμμετοχή και την απόλαυση του πολιτισμού, όπως και στον τομέα της υδροδότησης τα δύο τελευταία χρόνια. «Κακός χειρισμός ή κακή διαχείριση; Εκείνοι το γνωρίζουν», επισήμανε σχετικά. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως είναι ανυπόστατο αυτό που πολύ απλουστευτικά ακούγεται ότι «το νερό μας το παίρνει ο Κωνσταντακόπουλος. Είμαι σε θέση να γνωρίζω το ανακριβές της αντίληψης αυτής και το βεβαιώνω μετά λόγου γνώσης, αφού συμμετείχα κι ως σύμβουλος στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον εκλιπόντα Δημ. Καρακαϊδό και, ως εκ τούτου, γνωρίζω καλά τη ληφθείσα απόφαση από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο». Αναφερόμενη στην επικείμενη λειτουργία της ΠΟΤΑ, σημείωσε ότι θα αναδείξει την περιοχή σε σημαντικό τουριστικό προορισμό, με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. «Πρέπει να απαλλαγούμε», συνέχισε, «από ένα κλίμα φοβίας και κινδυνολογίας. Οφείλουμε να αποκομίσουμε από την επένδυση τα οφέλη για το Δήμο μας, δρομολογώντας ευοίωνες προοπτικές για τον τόπο μας, με σχέδιο και γνώση, αλλά προπάντων με βούληση. Πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση της μίζερης πολιτικής διεκδικήσεων. Απαιτείται υπεύθυνη και δυναμική άσκηση της τοπικής εξουσίας. Μας λείπουν πολλά, όπως ένα Πνευματικό Κέντρο, που ευελπιστούμε να το έχουμε στην ανακαινισμένη οικία του Κ. Τσικλητήρα, αλλά αργεί πολύ. Έχουμε δικαίωμα και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Το τμήμα της Ενάλιας Αρχαιολογίας παραμένει όραμα, αλλά αλίμονο αν πάψουμε να οραματιζόμαστε».


Ο δημοτικός σύμβουλος Φωτ. Καραμπάτσος, ως επικεφαλής του δεύτερου συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, μίλησε για τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, για να προσθέσει ότι ακόμη κι αν λειτουργήσει σύντομα, ένα μεγάλο κομμάτι της Πύλου θα είναι εκτός των δικτύων αποχέτευσης. Κατά τον ίδιο, επείγει η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων, χαρακτηρίζοντας άσκοπο το να χύνονται αυτά στο λιμάνι και γ’ αυτό δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Αναφέρθηκε ακόμη στο κυκλοφοριακό, καθώς και στην ανάδειξη του κάστρου της Πύλου με τη φύτευση πρασίνου χαμηλού ύψους, προκειμένου να είναι εύκολα ορατό, κι όπως είπε, έχει θέσει το θέμα στο δήμαρχο, ο οποίος το αντιμετώπισε θετικά. Ζήτησε επιπλέον την επέκταση του σχεδίου πόλης, καθώς η Πύλος είναι στο κέντρο της ανάπτυξης με την επικείμενη λειτουργία της ΠΟΤΑ, προειδοποιώντας πως «σε διαφορετική περίπτωση, θα ‘πνιγούμε’».


Ο δήμαρχος


Απάντηση σε όλες τις αιτιάσεις, έδωσε ο δήμαρχος Γ. Χρονόπουλος. Όσον αφορά στο νερό, παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλήματος, αλλά πρόσθεσε πως μεταφέρθηκε νερό από τη Γιάλοβα και αυξήθηκαν οι αντλούμενες ποσότητες, ήδη από τα μέσα Ιουλίου, με την ποσότητα που έφθανε στην Πύλο να ανέρχεται σε 1.600 κυβικά την ημέρα. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση προκάλεσε την ανάγκη των διακοπών τις νυχτερινές ώρες χωρίς αυτό να επηρεάσει τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων. Πάντως, σε 15 ημέρες περίπου θα είναι έτοιμη μελέτη για την κατασκευή ενός νέου αγωγού από τη Γιάλοβα στην Πύλο, που θα μεταφέρει και τα νερά από δύο νέες γεωτρήσεις (στο Ελαιόφυτο και σε ένα άλλο σημείο μεταξύ Ελαιόφυτου και Γιάλοβας) με συνολική παροχή 150 κυβικών την ώρα. Οι γεωτρήσεις αυτές, που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, προέκυψαν μετά τη συνεργασία του Δήμου με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, οι επιστήμονες των οποίων κατέδειξαν τις συγκεκριμένες θέσεις. Επίσης, θα κατασκευαστεί ένας νέος αγωγός, που θα μεταφέρει το νερό της Γιάλοβας εκτός της ΠΟΤΑ, και ο δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση, μετά τις επαφές με τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Αθήνα, πως θα χρηματοδοτηθεί το έργο.Όσον αφορά στα τοπικά διαμερίσματα νότια της Πύλου, είπε πως οι πηγές των Αμπελόκηπων στέρεψαν τελείως και η γεώτρηση στη θέση «Μπουρνιάς» στην Καλλιθέα δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες. Υπήρξαν και άλλα προβλήματα, όπως βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης, ενώ μετά από συνεννόηση με τους κατοίκους των Αμπελοκήπων για τη χρήση μιας άλλης πηγής για την ύδρευση Κάτω και Άνω Αμπελοκήπων, μειώθηκαν τα προβλήματα με διακοπές κατά διαστήματα. Για αυτά τα διαμερίσματα ξεκίνησε η εκπόνηση μελέτης για την αντικατάσταση όλου του δικτύου. Για τα τοπικά διαμερίσματα βόρεια της Πύλου, δημοπρατείται μελέτη για αλλαγή όλων των δικτύων.Έτσι, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κι άλλων γεωτρήσεων από την ερευνητική ομάδα των δύο Πανεπιστημίων, θα προκύψουν κι άλλες πηγές υδροδότησης. «Στην απίθανη περίπτωση που δεν προκύψουν επιπλέον ποσότητες νερού, από το νερό της Γιάλοβας θα προσπαθήσουμε να υδροδοτήσουμε τα πιο κοντινά διαμερίσματα, όπως το Μεσοχώρι, ο Πήδασος και το Κυνηγού, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο να επαρκεί για τα άλλα διαμερίσματα», είπε χαρακτηριστικά.Όσον αφορά στο βιολογικό καθαρισμό, είπε πως έχει γίνει προσωρινή παραλαβή του έργου. Στο διάστημα της θητείας του χρειάστηκε, όπως πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί το υφιστάμενο δίκτυο με επιπλέον ποσό 500.000 ευρώ, που διέθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Επίσης, δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αδειοδοτήσεις για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ, που – επιτέλους – δόθηκαν και έτσι συνδέθηκαν τα αντλιοστάσια και η μονάδα επεξεργασίας με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος. Άνθρωποι της αναδόχου εταιρείας βρέθηκαν στην Πύλο και ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας με νερό και σε 15 ημέρες θα ξεκινήσουν οι συνδέσεις οικιών και καταστημάτων με το δίκτυο αποχέτευσης, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σύντομα καθώς υπάρχουν οι σχετικές «αναμονές». Ο κ. Χρονόπουλος παραδέχθηκε ότι ένα μέρος της Πύλου (η οδός Κολοκοτρώνη) και η Γιάλοβα εξαιρέθηκαν λόγω μη επάρκειας των πιστώσεων. Όμως, σε συνάντησή του με το νομάρχη Μεσσηνίας και το γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδοτήσεων για την ολοκλήρωση των δικτύων αυτών. Πρόσθεσε δε ότι κατά την εκσκαφή της οδού Κολοκοτρώνη για το δίκτυο αποχέτευσης, θα τοποθετηθεί ένας ακόμη αγωγός, που θα μεταφέρει το νερό του βιολογικού καθαρισμού μετά την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης.

Αναφορικά με τη δυσοσμία στο λιμάνι, την απέδωσε σε κακοτεχνία στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς εκτός του λιμανιού. Όμως, σε σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί, θέτοντας ως ορόσημο την 20ή Οκτωβρίου (επέτειος της ναυμαχίας του Ναυαρίνου).Σχετικά με τους δρόμους, παρατήρησε ότι δε λειτούργησαν αποθαρρυντικά στην προσέλευση τουριστών και επισκεπτών, ενώ σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας ξεκίνησε η εκπόνηση ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης και το Πάσχα θα γίνει η δοκιμαστική λειτουργία της πρότασης αυτής, που περιλαμβάνει μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις σε πραγματικές συνθήκες. Όσον αφορά στην επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, παρατήρησε πως υπάρχει πρόβλημα. Ανέφερε, όμως, ότι, επίσης σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ξεκίνησε η εκπόνηση ενός μάστερ πλαν, που θα περιλαμβάνει την επικαιροποίηση των πολεοδομικών υποβάθρων και την πρόταση επέκτασης, που όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς το ΓΠΣ. Έτσι, συνέχισε, έως του τέλος της χρονιάς θα έχει ξεκινήσει η ανάθεση της εκπόνησής του, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί η πρόταση επέκτασης, αναμενόμενης άλλωστε και της «πίεσης» από την επικείμενη λειτουργία της ΠΟΤΑ. Στην επισήμανση για την επίσπευση ρυθμών παραγωγής έργου, ο δήμαρχος Πύλου απάντησε πως ο πρώτος χρόνος της θητείας της Δημοτικής Αρχής ήταν διερευνητικός. Ο δεύτερος χρόνος, που διανύεται, είναι αυτός του προγραμματισμού και «θα φανούν σύντομα οι καρποί του προγραμματισμού που κάναμε. Έτσι, άμεσα δημοπρατούνται έργα, μεταξύ των οποίων τα δίκτυα ύδρευσης για τα δημοτικά διαμερίσματα, η ανέγερση δημοτικού Παιδικού Σταθμού, η κατασκευή πέντε δεξαμενών ύδρευσης, παρεμβάσεις στο χώρο της πλατείας και του παραλιακού μετώπου, καθώς και η ανάδειξη σημείων όπως το μεσαιωνικό υδραγωγείο, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ». Από τα λεγόμενα του κ. Χρονόπουλου, προκύπτει επίσης ότι μάλλον θα πρέπει να απομακρυνθεί η πιθανότητα λειτουργίας Πνευματικού Κέντρου στο πατρικό σπίτι του Κωστή Τσικλητήρα, που ανακατασκευάστηκε πρόσφατα, επειδή «οι χώροι είναι μικροί». Όμως, θα καταβληθεί προσπάθεια, προκειμένου να λειτουργήσει ως ζωντανό πολιτιστικό κέντρο, αν και η χρήση του θα είναι ως βιβλιοθήκη και πινακοθήκη. «Ο Δήμος», συνέχισε, «αναζητά μεγαλύτερους χώρους για το Πνευματικό Κέντρο», ενώ υπάρχει η ιδέα μετά το αίτημα διεκδίκησης για την εγκατάσταση του υποβρύχιου τηλεσκοπίου κυβικού χιλιομέτρου υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, να αποδεσμευτούν οι αποθήκες του πρώην ΑΣΟ, που σήμερα στεγάζουν τα μηχανουργεία του Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ», προκειμένου να παραχωρηθούν ως Πνευματικό Κέντρο. Τέλος, όσον αφορά στο Τμήμα Ενάλιων Αρχαιοτήτων, επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού υπέγραψε την παραχώρηση του κτηρίου του παλιού νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για 20 έτη. Αν η πληροφορία αυτή επαληθευτεί, στο κτήριο που θα κατασκευαστεί με χρήματα του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου



Διαβάστε Περισσότερα...

Aνεργία στην Μεσσηνία - Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι πάσχουν!...



Μικρή βελτίωση δείχνουν τους τελευταίους μήνες του καλοκαιριού τα στοιχεία καταγραφής της ανεργίας του ΟΑΕΔ στη Μεσσηνία.

Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό δεν έχει αντίκρισμα στην τοπική κοινωνία, αφού το γενικότερο συναίσθημα είναι ότι η ανεργία «καλπάζει».

Χαρακτηριστικά στοιχεία αξιολόγησης πρέπει να αποτελέσουν και τα εξής:

Πρώτον, αρκετοί δεν καταφεύγουν στον ΟΑΕΔ για εύρεση εργασίας, αλλά ψάχνουν μόνοι τους και, δεύτερον, τα άτομα που εντάσσονται σε ένα επιδοτούμενο σεμινάριο ή πρόγραμμα μερικής απασχόλησης ή στο Stage, διαγράφονται- έστω και προσωρινά- από τις λίστες της ανεργίας.

Παρά ταύτα, η σύγκριση των στοιχείων περσινής και φετινής χρονιάς δείχνει να έχει μειωθεί ο αριθμός των ανέργων στη Μεσσηνία.

Τα «σκήπτρα» της ανεργίας εξακολουθούν να κρατούν οι γυναίκες, ενώ οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο και σε άντρες και σε γυναίκες είναι μεταξύ 26 – 45 χρόνων.

Σε ό,τι αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι υπάλληλοι γραφείου βρίσκουν πια δύσκολα δουλειά.


Στοιχεία


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το Μάιο του 2008 οι άνεργοι που καταγράφηκαν στη Μεσσηνία ήταν 5.767. Εξ αυτών, οι 2.151 ήταν άντρες και οι 3.616 γυναίκες. Το Μάιο του 2007 οι άνεργοι ήταν λιγότεροι και συγκεκριμένα 5.453 (2.085 άντρες και 3.368 γυναίκες).Τον Ιούνιο παρατηρήθηκε μία αύξηση και οι άνεργοι ανήλθαν συνολικά στους 5.941 (2.149 άντρες και 3.792 γυναίκες), ενώ πέρυσι τον Ιούνιο ήταν 5. 619 (2042 άντρες και 3.577 γυναίκες).Τον Ιούλιο ο αριθμός μειώθηκε και έφτασε στους 5.355 (άντρες 1.774 και γυναίκες 3.481). Αντίστοιχα, τον Ιούλιο πέρυσι είχε αυξηθεί και ήταν 5.818 (2.100 άντρες και 3.718 γυναίκες). Τέλος, τον Αύγουστο φέτος οι άνεργοι έφτασαν στους 5.298 (1.800 άντρες και 3.498 γυναίκες), ενώ αντίστοιχα πέρυσι συνολικά οι άνεργοι ήταν 5.826 (2.090 άντρες και 3.736 γυναίκες).

Σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο, στους άντρες πιο δύσκολα βρίσκουν δουλειές οι ειδικευμένοι τεχνίτες και οι ανειδίκευτοι εργάτες, ενώ μικρά είναι τα ποσοστά ανεργίας σε εξειδικευμένο προσωπικό, γεωργούς και κτηνοτρόφους. Στις γυναίκες, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε πωλήτριες και απασχολούμενες στην παροχή υπηρεσιών, καθώς και στις ανειδίκευτες εργάτριες.

Στους δε πίνακες που δημοσιεύονται για τους πρώτους μήνες του 2008, σε ό,τι αφορά την ηλικία παρατηρείται ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας παρουσιάζονται στις παραγωγικές ηλικίες 26-45.


ΟΑΕΔ


Τη μείωση του αριθμού των ανέργων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες υπογράμμισε και η προϊσταμένη του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης Σταυρούλα Νικολοπούλου, επισημαίνοντας ότι ρόλο παίζει και η εποχική εργασία, που αλλάζει για κάποιους μήνες τα δεδομένα. Επίσης, στα στοιχεία ανεργίας δεν καταγράφονται σπουδαστές, συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, όπως και όσοι παρακολουθούν επιδοτούμενα σεμινάρια. Η κα Νικολοπούλου διευκρίνισε ότι από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έχει τεθεί πλέον στόχος η παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών και όχι μόνο «δημοσιοϋπαλληλικής».

Συγκεκριμένα, πλέον επιχειρείται η παροχή βοήθειας και αρκετές φορές τεχνικής υποστήριξης προς τους ανέργους, όπως το πώς πρέπει να συμπληρώσουν ένα σωστό βιογραφικό ή πώς πρέπει να κινηθούν για να αναζητήσουν ακόμα και μόνοι τους εργασία.

Παράλληλα, το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης επισκέπτεται κάθε μήνα αρκετές επιχειρήσεις καταγράφοντας τις ανάγκες τους σε προσωπικό και βοηθώντας αν χρειάζονται κάποιον εργαζόμενο.



Διαβάστε Περισσότερα...