Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Εκδικείται τον Γ. Λαμπρόπουλο ο Αντ. Ρέμος...

...επειδή τον έστειλε να υπηρετήσει φαντάρος παρά τις πιέσεις (και από μεγαλοδημοσιογράφο) να τον ...απαλλάξει!

Από τον Γιώργο Kωστόπουλο

Πολύ σωστά τα γράφετε
(εδώ) για τη συναυλία που θα δώσει το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας 3 Αυγούστου στην Πύλο ο Αντώνης Ρέμος και χάριν της οποίας έγιναν άνω κάτω οι ώρες και οι μέρες για τα εγκαίνια του Κολυμβητηρίου της Κυπαρισσίας.
Τη νέα πληροφορία που θέλω εγώ να προσθέσω είναι ότι ο Αντ. Ρέμος δίνει τη συναυλία για να βοηθήσει εν όψει εκλογών τον Αντ. Σαμαρά και με αυτόν τον τρόπο να εκδικηθεί τον άλλο βουλευτή της Μεσσηνίας -και πρώτο σε σταυρούς- Γιάννη Λαμπρόπουλο.
Για ποιον λόγο; Όταν ήταν υφυπουργός Άμυνας ο Γ. Λαμπρόπουλος μεταξύ αυτών που ακύρωσε τις παράνομες απαλλαγές τους και τους υποχρέωσε να υπηρετήσουν τη θητεία τους στο στρατό ήταν και ο γνωστός τραγουδιστής....
Μπορώ μάλιστα να σας αποκαλύψω ότι...



μεταξύ των άλλων "επωνύμων" που είχαν τηλεφωνήσει στον τότε υφυπουργό για να αντιμετωπίσει με ...επιείκεια τον τραγουδιστή ήταν και γνωστός μεγαλοδημοσιογράφος της τηλεόρασης που κάθε βράδυ και ...κάθε πρωί παραδίδει μαθήματα αξιοκρατίας και ισονομίας - αλλά για τα κορόϊδα τους κοινούς θνητούς. Ο Ρέμος ανήκε σε ...χωριστή κατηγορία.
Παρά τις πιέσεις όμως ο Γ. Λαμπρόπουλος αρνήθηκε και ο Α. Ρέμος, όπως και οι άλλοι, στάλθηκαν να υπηρετήσουν κανονικά τη θητεία που τους αναλογούσε.
Πώς να μην θέλει να ...εκδικηθεί λοιπόν τον τότε υφυπουργό Άμυνας βοηθώντας με δωρεάν ...συναυλίες τον Αντ. Σαμαρά;


http://press-gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_5366.html


Διαβάστε Περισσότερα...

Απολογείται το μεσημέρι ο φερόμενος ως δράστης εμπρησμού στη Μεταξάδα.



Στην Ανακρίτρια της Κυπαρισσίας απολογείται στη 1 μετά το μεσημέρι ο φερόμενος ως δράστης εμπρησμού στη Μεταξάδα...


Διαβάστε Περισσότερα...

Τα Μεσσηνιακά προϊόντα αγκάλιασαν τη Βόρεια Ελλάδα - Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις των «Δρόμων της Ελιάς»!


Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα που κατέγραψε η πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας για ένα μεγάλο οδοιπορικό στην Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, με αντικείμενο την προβολή των μεσσηνιακών προϊόντων και του τουρισμού στους επαγγελματίες και στο ευρύ κοινό της Βορείου Ελλάδας.

Τα μέλη της μεσσηνιακής αποστολής ταξίδεψαν..............



χιλιάδες χιλιόμετρα και επισκέφθηκαν όλες τις μεγάλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας, συναντώντας τους τοπικούς φορείς, τις επαγγελματικές ενώσεις και προωθώντας συμφωνίες και συνεργασίες που προωθούν το διαπεριφερειακό εμπόριο, ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση.

Παράλληλα, μέσα από σειρά εκδηλώσεων, που περιελάμβαναν εικαστική έκθεση, συναυλίες, υπαίθριο εργαστήριο παιδικής ζωγραφικής, γευσιγνωσίες ελαιοκομικών προϊόντων κ.α., οι παραγωγοί της Μεσσηνίας και τα μέλη της αποστολής παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τα προϊόντα και τον τουρισμό της περιοχής στο ευρύ κοινό, αποσπώντας τα πλέον θετικά σχόλια.

Πολλές από τις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και επαγγελματίες έχουν ήδη καταλήξει στις πρώτες συμφωνίες συνεργασίας, ενώ αναμένονται σύντομα στη Μεσσηνία οι πρώτες επιχειρηματικές αποστολές από τη Β. Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση για τα μεσσηνιακά προϊόντα και την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών.

Σημειώνεται ότι η μεσσηνιακή αποστολή επισκέφθηκε τις εξής πόλεις: Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα (Θάσος, Δ. Ελευθερών), Βόλος.

Οι κατά τόπους εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Β. Ελλάδας (νομαρχίες, δήμους, επιμελητήρια, λέσχες μοτοσικλετιστών, δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης).

Με την ολοκλήρωση του φετινού Οδοιπορικού σας προσκαλούμε στη μεγάλη Πολιτιστική Εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με τη Ν.Α.Μ. την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009 και ώρα 20.30-23.30 στο λιμάνι Καλαμάτας με θέμα “Οι Δρόμοι της Ελιάς 2009” στις στράτες της Β. Ελλάδας.

ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Από τις 15 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου τα μέλη της μεσσηνιακής αποστολής:

• Διένυσαν 3.000 χιλιόμετρα

• Επισκέφθηκαν 12 νομούς και 14 δήμους

• Πραγματοποίησαν συναντήσεις σε 12 Επιμελητήρια όπου συμμετείχαν επιμελητηριακοί παράγοντες, εκπρόσωποι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, εκπρόσωποι Συλλόγων Πελοποννησίων της Β. Ελλάδας, εκπρόσωποι των Οργανισμών Λιμένος σε Αλεξανδρούπολη και Βόλο, επιχειρηματίες

• Πραγματοποίησαν 14 συνεντεύξεις τύπου στα Επιμελητήρια όλων των μεγάλων πόλεων της Β. Ελλάδας

• Πραγματοποίησαν 30 συνεντεύξεις τύπου σε τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Β. Ελλάδας (μεταξύ των οποίων ΕΡΤ3, ΑΝΤ1)

• Πραγματοποίησαν 14 πολιτιστικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό με έκθεση φωτογραφίας, εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής, γευσιγνωσία ελαιοκομικών προϊόντων, μουσικές γέφυρες, παζάρι

• Δόθηκαν ως δώρο 162 πάνινες τσάντες των “Δρόμων της Ελιάς” που περιείχαν: άλμπουμ των ‘Δρόμων της Ελιάς’, συλλεκτική έκδοση ’12 Μήνες με την Ελιά’, αφίσα, τουριστικό οδηγό Μεσσηνίας, μεσσηνιακά προϊόντα

• Διανεμήθηκαν από την ΑΝ.ΜΕΣ. 200 Βιβλία Συνταγών, 500 έντυπα Ελαιολάδου ενώ τοιχοκολλήθηκαν 5.000 αφίσες σ’ όλες τις πόλεις της Β. Ελλάδας

• Διανεμήθηκε μεγάλος αριθμός εντύπων και αφισών από τη ΝΕΤΠ Μεσσηνίας και την ΑΝ.ΜΕΣ.

• Διανεμήθηκαν 7.000 έντυπα (κατάλογοι Μεσσήνιων τυποποιητών, κάρτες, συνταγές, αφίσες, αυτοκόλλητα)

• Διανεμήθηκαν 1.500 τουριστικοί οδηγοί της Μεσσηνίας

• Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας μπήκε σε 900 νοικοκυριά (5lt)

• Πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις από τους μεσσήνιους τυποποιητές που συμμετείχαν σ’ όλες τις πόλεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα τα δούμε στο μέλλον

• Δημιουργήθηκε ένα χρήσιμο εργαλείο “Επιχειρηματικές Συνεργασίες” στο portal του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (www.messinianchamber.gr) για τους τυποποιητές-εξαγωγείς και γενικά για όλους του Μεσσήνιους επιχειρηματίες που επιθυμούν να διατηρήσουν τις επαφές τους ή να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χορηγοί και Υποστηρικτές: Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ, COSTA NAVARINO, SUPERFAST FERRIES, KMOIL.

Χορηγοί Επικοινωνίας: τηλεόραση ΕΡΤ3 και η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τα ένθετα περιοδικά “Passport”, “Γαστρονόμος” και “ΟΙΚΟ”.

Ο συνολικός αριθμός των ΜΜΕ της Β. Ελλάδας που ενδιαφέρθηκαν, κάλυψαν, έγραψαν ή συμμετείχαν στις εκδηλώσεις είναι: 80 εφημερίδες, 48 τηλεοπτικοί σταθμοί, 140 ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Μεσσηνίας για την μέχρι σήμερα υποστήριξη τους.

Συνολικά είχαμε 180 δημοσιεύσεις σε έντυπα και εφημερίδες σ’ όλη την Ελλάδα και κάνοντας μια μικρή αποτίμηση το οικονομικό όφελος είναι περίπου 120.000 ευρώ πέραν φυσικά της προβολής στο κοινό της Β. Ελλάδας και όχι μόνο.




Διαβάστε Περισσότερα...

Ερώτηση του Βουλευτή Δημήτρη Κουσελά για τις κακοτεχνίες στο Λιμάνι Κυπαρισσίας.


Στα προβλήματα με τις κακοτεχνίες στο Λιμάνι Κυπαρισσίας, αναφέρεται για πολλοστή φορά, με νέα ερώτησή του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουσελάς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής..........


« Οι φορείς που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν τον λιμένα Κυπαρισσίας (Επαγγελματικός σύνδεσμος Αλιέων Κυπαρισσίας, Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας) επανέρχονται, για πολλοστή φορά, στα σοβαρά προβλήματα που απορρέουν από κακοτεχνίες και παραλείψεις των εργολάβων στο έργο κατασκευής του λιμένα της Κυπαρισσίας (1η και 2η φάση).

Ενδεικτικά αναφέρω την πλημμελή εγκατάσταση, συνακόλουθα τη μη λειτουργία του φωτισμού του λιμένα, την ελλιπή θωράκιση του προσήνεμου μώλου, την έλλειψη φάρου, τη μη σύνδεση των κρουνών πυρόσβεσης με παροχή, την εκτός προδιαγραφών κατασκευή της γλίστρας ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών.

Επειδή δεν νοείται παραλαβή του συγκεκριμένου έργου εάν δεν αποκατασταθούν οι .......

υπάρχουσες και σοβαρές ελλείψεις και κακοτεχνίες,

Επειδή εγκαίρως και επανειλημμένα οι προαναφερθέντες Σύλλογοι αλιέων, με καταγγελίες και αναφορές τους προς την αρμόδια τεχνική Υπηρεσία, τις εισαγγελικές αρχές και προς τον Συνήγορο του Πολίτη έχουν επισημάνει τις κακοτεχνίες, τις ελλείψεις και τα σοβαρά θέματα ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας του λιμένα που αυτές δημιουργούν,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τι ενέργειες έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς των αλιέων;
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ελλείψεων και των κακοτεχνιών του έργου κατασκευής του λιμένα Κυπαρισσίας; »




Διαβάστε Περισσότερα...

1ο Φεστιβάλ του Συλλόγου Μεσσηνίων Φοιτητών (ΣΥ.ΜΕ.Φ.)



O Σύλλογος Μεσσηνίων Φοιτητών(ΣΥ.ΜΕ.Φ) διοργανώνει το πρώτο φεστιβάλ μη πολιτικής νεολαίας,που έγινε ποτέ στην πόλη της Καλαμάτας!

Live dj's, παιχνιδομηχανές (ΧΒΟΧ-PS3-WII), PC's, ping-pong και μπασκέτες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του φεστιβάλ...
Στον χώρο θα υπάρχουν επίσης ενημερώτικα περίπτερα για το AIDS και τα ναρκωτικά, δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Να είστε όλοι εκεί!





Διαβάστε Περισσότερα...

«Οχι» στις κάμερες από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Αντίθετη στις Συνταγματικές διατάξεις και στις υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ' αριθμ. 1/2009 γνωμοδότησή της, την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή, που επιτρέπει τη λειτουργία καμερών στους δημόσιους χώρους.

Μεταξύ των άλλων, στη γνωμοδότηση της Αρχής αναφέρεται:..............



«Η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί μια αρνητική άλλως αποθετική ρύθμιση, η οποία αφενός αποκλείει την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2472/1997 και κατά συνεκδοχή την εποπτική αρμοδιότητα της Αρχής σε ένα ευρύ πεδίο της κρατικής δράσης και, αφετέρου, αφήνει εντελώς αρρύθμιστη την επεξεργασία από δημόσιες αρχές προσωπικών δεδομένων, που θα συλλέγονται μέσω κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης εγκατεστημένων σε δημόσιους χώρους.

Με τη ρύθμιση αυτή καθίσταται αναποτελεσματική η προστασία των προσωπικών δεδομένων, επειδή η πρόταση δεν αναφέρει όρια, κριτήρια ή εξειδικευμένες δράσεις της δημόσιας αρχής και συνεπώς αφήνει ανυπεράσπιστο το υποκείμενο του δικαιώματος. Για τους λόγους αυτούς η προτεινόμενη ρύθμιση δεν εναρμονίζεται με το Σύνταγμα και τις υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις.

Η διάταξη περιορίζεται να εξαιρέσει από την εφαρμογή του Ν. 2472/97 και τον έλεγχο της Αρχής τη λειτουργία συσκευών καταγραφής ήχου ή και εικόνας σε δημόσιους χώρους. Με το περιεχόμενο αυτό έχει χαρακτήρα αποθετικής ρύθμισης που δεν επιτρέπει στην Αρχή να διατυπώσει εποικοδομητικές προτάσεις. Συγχρόνως ο αρνητικός χαρακτήρας της ρύθμισης, δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της πάγιας νομολογίας του ΕΔΔΑ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νόμου, που περιορίζει ένα ατομικό δικαίωμα.

Ειδικότερα, η τροπολογία δεν χαρακτηρίζεται για την προβλεψιμότητα των συνεπειών της, εφόσον δεν περιέχει σαφείς και λεπτομερείς διατάξεις ως προς τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, ώστε να παρέχονται στα υποκείμενα των δεδομένων επαρκείς εγγυήσεις κατά αυθαίρετων ή καταχρηστικών ενεργειών.

Απαιτείται εξειδίκευση του σκοπού της επεξεργασίας και δεν αρκεί η γενική αναφορά στη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας για την προστασία προσώπων και πραγμάτων. Παράδειγμα εξειδικευμένου σκοπού θα μπορούσε να είναι η αποτροπή των εγκλημάτων κατά τη ζωής, της προσωπικής ελευθερίας και της ιδιοκτησίας.

Η εξειδίκευση του σκοπού είναι απαραίτητη για τον έλεγχο τήρησης της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ αρχής της αναλογικότητας, αν, δηλαδή, τα εφαρμοζόμενα μέτρα βιντεοεπιτήρησης, που συνεπάγονται επέμβαση από την κρατική εξουσία στην ιδιωτική ζωή και περιορισμό στο δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τελούν σε πρόδηλη λογική συνάφεια με το σκοπό και είναι πρόσφορα και αναγκαία για την επίτευξή του.

Δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας (όπως για παράδειγμα αυξημένη εγκληματικότητα σε μία συγκεκριμένη περιοχή, χώροι και κτίρια που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας), βάσει των οποίων θα αποφασίζεται η εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε δημόσιους χώρους.

Δεν προβλέπεται έκδοση προηγούμενης διοικητικής πράξης για την εγκατάσταση των εικονοληπτών σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικός δικαστικός έλεγχος της ορθής εφαρμογής του νόμου, ιδίως για τα πρόσωπα εκείνα που δεν διαπράττουν ποινικά αδικήματα και δεν άγεται τελικά η υπόθεση ενώπιον ποινικών δικαστηρίων.

Η τροπολογία προβλέπει μόνο το χρόνο τήρησης των συλλεγέντων δεδομένων (επτά ημέρες) και τη διαδικασία καταστροφής τους, ενώ δεν περιέχει ρυθμίσεις για τη συλλογή, αποθήκευση, χρήση και διαβίβαση των δεδομένων. Η έλλειψη αυτή προκαλεί ζητήματα επάρκειας της ρύθμισης από απόψεως σεβασμού της νομολογίας του ΕΔΔΑ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει μία νομοθετική διάταξη, η οποία ενέχει προσβολή του προστατευόμενου από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ δικαιώματος τη ιδιωτικής ζωής.

Τέλος, αλλά όχι και τελευταία παρατήρηση από απόψεως σπουδαιότητας, η αφαίρεση από την ελεγκτική αρμοδιότητα της Αρχής, ενός μεγάλου και ευαίσθητου τομέα κρατικής δράσης, προσβάλει τον πυρήνα του άρθρου 9Α του Συντάγματος και μπορεί να υποστηριχθεί ότι δεν είναι συμβατή με το άρθρο 8 παρ. 2 της ΕΣΔΑ, όπως τούτο ερμηνεύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου».





Διαβάστε Περισσότερα...

Υψηλός κίνδυνος ατυχήματος από το γράψιμο SMS εν ώρα οδήγησης


Αυξημένος κατά 23 φορές είναι ο κίνδυνος ατυχήματος όταν γράφει κανείς και στέλνει ένα SMS την ώρα που οδηγεί σε σχέση με εκείνον όταν τηλεφωνεί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στις ΗΠΑ.

Αυτό συμβαίνει, γιατί...........


ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να πάρει τα μάτια του από το δρόμο για να πληκτρολογήσει το μήνυμά του, όπως υπογραμμίζει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Virginia Tech Transportation Institute (VTTI).

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι δραστηριότητες που υποχρεώνουν τον οδηγό να μην κοιτάζει το δρόμο είναι αυτές που δημιουργούν το μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος.

Στην περίπτωση των γραπτών μηνυμάτων, η μελέτη έδειξε πως ο οδηγός μπορεί να σταματήσει να κοιτάζει το δρόμο για διάστημα που μπορεί να φτάσει τα έξι δευτερόλεπτα. «Αυτό σημαίνει ότι διανύει το μήκος ενός γηπέδου του φουτμπόλ (περίπου εκατό μέτρα), αν τρέχει με 90 χλμ/ώρα, χωρίς να κοιτάζει το δρόμο», επισημαίνει η μελέτη.

«Η συζήτηση στο τηλέφωνο επιτρέπει στον οδηγό να κρατάει την προσοχή του στο δρόμο και δεν δημιουργεί τόσο μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια», συνεχίζει η έρευνα.

Το VTTI παρατηρεί επίσης ότι και μόνο η πληκτρολόγηση ενός τηλεφωνικού αριθμού, μια πράξη κατά την οποία ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να κατεβάζει συχνά τα μάτια, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 2,8 για τα ελαφρά οχήματα. Ο κίνδυνος μειώνεται ελαφρώς, στο 1,3, στη διάρκεια της συνομιλίας. Το να ψάχνει κάποιο αντικείμενο μέσα στο αυτοκίνητό του θέτει επίσης σε κινδυνο τον οδηγό (κίνδυνος αυξημένος κατά 1,4 φορά).

Τα αποτελέσματα αυτά είναι διαφορετικά για τα βαρέα οχήματα: ο κίνδυνος κατά την πληκτρολόγηση του αριθμού είναι 5,9 φορές μεγαλύτερος και 6,7 μεγαλύτερος κατά την αναζήτηση κάποιου αντικειμένου. Είναι λίγο-πολύ ο ίδιος κατά το γράψιμο ενός SMS (23,2).

Κατά συνέπεια η μελέτη απευθύνει έκκληση να απαγορευτεί το γράψιμο SMS στο τιμόνι, κάτι που σύμφωνα με τους «Νιού Γιόρκ Τάιμς», συμβαίνει ήδη σε 14 από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ.



ΑΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο






Διαβάστε Περισσότερα...

Στα ύψη το έλλειμμα του Δημοσίου με 17,9 δισ. ευρώ



Τον Ιούνιο φέτος ήταν 7,2% του ΑΕΠ, όσο συνολικά το 2008


Δραματική επιδείνωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2009, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθιστώντας ανέφικτη τη συγκράτηση του ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης στο 3,7% του ΑΕΠ, που είναι ο κυβερνητικός στόχος.

Το ταμιακό έλλειμμα εκτινάχθηκε σωρευτικά στο πρώτο εξάμηνο του 2009 στα...........


17,89 δισ. ευρώ ή στο 7,2% του ΑΕΠ. Στο αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2008, το ταμιακό έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 8,03 δισ. ευρώ ή στο 3,3%, που σημαίνει ότι φέτος υπερδιπλασιάστηκε τόσο ως ποσό, καθώς αυξήθηκε κατά 122,7% όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα προκύπτει ότι το ύψος του ταμιακού ελλείμματος ξεπέρασε στο τέλος Ιουνίου τον ετήσιο στόχο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ο οποίος τέθηκε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στα 17,18 δισ. ευρώ, ενώ ήδη στο πρώτο εξάμηνο το έλλειμμα βρέθηκε στο 17,89 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο στόχος της κυβέρνησης για το έλλειμμα σε δημοσιονομική βάση είναι το 5,7% του ΑΕΠ ή η συγκράτησή του στα 14,27 δισ. ευρώ, στο σύνολο του έτους. Για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης ο στόχος παραμένει ακόμα στο 3,7% του ΑΕΠ.

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει επίσης ότι ο μήνας Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας των τελευταίων ετών για τις δημοσιονομικές του επιδόσεις, καθώς «άφησε» έλλειμμα ύψους 5,12 δισ. ευρώ, σχεδόν 2% του ΑΕΠ, όταν ο Ιούνιος του 2008 «άφησε» έλλειμμα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα το έλλειμμα κατά μήνα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, είχε την ακόλουθη εξέλιξη:

- Τον Ιανουάριο ήταν 1,3 δισ. ευρώ.

- Το Φεβρουάριο περιορίστηκε σε 170 εκ. ευρώ.

- Το Μάρτιο αυξήθηκε στα 3,29 δισ. ευρώ.

- Τον Απρίλιο σε 4,39 δισ. ευρώ.

- Το Μάιο διαμορφώθηκε σε 3,61 δισ. ευρώ,

- Τον Ιούνιο εκτινάχθηκε σε 5,12 δισ. ευρώ.

Οι αιτίες

Στη διόγκωση του ελλείμματος στο πρώτο εξάμηνο, αλλά κυρίως τον μήνα Ιούνιο συνετέλεσαν:

- Οι εκλογικές δαπάνες, όχι τόσο το κόστος των εκλογών αλλά οι παροχές που καταβλήθηκαν πριν και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

- Οι αυξήσεις των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού με εξαίρεση την εισοδηματική πολιτική που «πάγωσε» για μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

- Η μείωση των εισπράξεων από το ΦΠΑ λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης.

- Η μείωση του φόρου εισοδήματος που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις λόγω της μείωσης της κερδοφορίας τους το 2008.

- Τα λάθη στα έντυπα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, που καθυστερούν ακόμα την είσπραξή του, αλλά και ταλαιπωρούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

- Η μικρή ανταπόκριση στην περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων της περιόδου 2000-2006.

- Η ακόμα λιγότερη ανταπόκριση στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

- Η αύξηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, που είναι αναμενόμενη σε περιόδους οικονομικής κρίσης, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Επίσης η τάση προς τη φοροδιαφυγή ενισχύεται και από την αύξηση της φορολογίας, στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση, μέσω έκτακτης εισφοράς, της έμμεσης φορολογίας, φορολογίας αυτοκινήτων κ.λπ.

Πώς προκύπτει το ταμιακό έλλειμμα

Διευκρινίζεται ότι το ταμιακό έλλειμμα (δανειακές ανάγκες) της κεντρικής κυβέρνησης, προκύπτει από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του Δημοσίου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική, ταμιακή και εθνικολογιστική βάση είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους, αλλά όχι με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, η οποία επιπλέον περιλαμβάνει τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σημαντικό αριθμό ΝΠΔΔ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, που από 3.9.2001 αντικατέστησε τη ΔΙΔΑΓΕΠ, καταβάλλει τις εισοδηματικές ενισχύσεις των αγροτών, στο πλαίσιο της ΚΑΠ μέσω λογαριασμού που τηρείται στην ΑΤΕ.

Επιπλέον, διευκρινίζει η ΤτΕ, τα ταμιακά στοιχεία καταγράφουν το σύνολο των ταμιακών ροών εντός του έτους, ενώ τα εθνικολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών Λογαριασμών (ESA 95), καταρτίζονται με βάση το χρόνο γένεσης της υποχρέωσης ή δημιουργίας της απαίτησης, ανεξαρτήτως του χρόνου καταβολής ή είσπραξης του σχετικού ποσού.

Η ανησυχία, οι ελπίδες και οι σχεδιασμοί

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναμένει βελτίωση των εσόδων, από την πληρωμή των εκκαθαριστικών για το ΕΤΑΚ και τις αυξήσεις στη φορολογία καυσίμων και κινητών τηλεφώνων που έχει επιβάλει, ενώ μικρές ελπίδες τρέφει για την έκτακτη εισφορά, αφού μεγάλος αριθμός υπόχρεων, είτε καταθέτει προσφυγές είτε απλά δεν πληρώνει και περιμένει την ετυμηγορία των δικαστηρίων για τη συνταγματικότητα της διάταξης.

Αν μέχρι τον Σεπτέμβριο, η κατάσταση παραμείνει απελπιστική, τότε σε συνδυασμό και με τους εκλογικούς σχεδιασμούς, το ΥΠΟΙΟ θα καταφύγει σε νέα μέτρα, τόσο άμεσης απόδοσης, για το 2009, όσο και σε μέτρα που θα αποδώσουν το 2010.

Άλλωστε μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, ο ΥΠΟΙΟ, Γιάννης Παπαθανασίου, θα πρέπει να παρουσιάσει στην Κομισιόν στοιχεία, που θα πείθουν τους τεχνοκράτες της Επιτροπής ότι είναι εφικτή η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010.


ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - naftemporiki.gr






Διαβάστε Περισσότερα...

ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ








Διαβάστε Περισσότερα...

Ήττα σοκ 3-1 του Παναθηναϊκού από Σπάρτα


Μια από τις χειρότερες ευρωπαϊκές εμφανίσεις του πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός στην Πράγα, όπου γνώρισε την ήττα με 3-1 από τη Σπάρτα στον πρώτο αγώνα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και τώρα..............

θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια στη ρεβάνς της άλλης Τρίτης στην Αθήνα για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση.


Ούτε ο πιο απαισιόδοξος φίλος των «πρασίνων» δεν θα μπορούσε να φανταστεί χειρότερο ξεκίνημα για τον φιλόδοξο φέτος Παναθηναϊκό: Τεράστια τα κενά στην άμυνα, κακή ανάπτυξη στη μεσαία γραμμή, προβλέψιμες επιθέσεις με σέντρες που γινόντουσαν εύκολη «λεία» για τους αμυντικούς της Σπάρτα, συνέθεσαν το «παζλ» της κάκιστης εμφάνισης του Παναθηναϊκού, που παρά τις δαπανηρές μεταγραφές στηρίχθηκε και πάλι στο φιλότιμο του Καραγκούνη και την εκτελεστική δεινότητα του Σαλπιγγίδη, που πέτυχε το μοναδικό γκολ της ομάδας του και του ακυρώθηκε - κακώς- και ένα άλλο στις καθυστερήσεις που σίγουρα αν μετρούσε θα απλοποιούσε τη ρεβάνς.

Πάντως ο Παναθηναϊκός στάθηκε και άτυχος αφού απώλεσε σημαντικές ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο για να σημειώσει τουλάχιστον ένα γκολ που θα άλλαζε την εικόνα του αγώνα. Κορυφαία στιγμή για το «τριφύλλι» στο πρώτο μέρος το πέναλτυ που έχασε με τον Ζιμπρίλ Σισέ στο 33΄, πέναλτυ που κέρδισε ο κορυφαίος απόψε του Παναθηναϊκού ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

Ο Παναθηναϊκός «προδώθηκε» από τα μεγάλα κενά στην άμυνά του, ανεπίτρεπτα για επίπεδο αγώνων Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι σχεδόν κάθε επίθεση των Τσέχων στο α΄ μέρος «μύριζε» γκολ. Όμως το πρόβλημα ξεκινούσε από την κακή αμυντική λειτουργία της ομάδας, καθώς οι μέσοι, ακόμη και οι επιθετικοί δεν μάρκαραν όταν έχαναν τη μπάλα, με αποτέλεσμα οι αμυντικοί των «πρασίνων» να βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι στις επιθέσεις των Τσέχων.

Η πρώτη σημαντική ευκαιρία του αγώνα ανήκει στον Παναθηναϊκό: Μόλις στο 6΄ μετά από όμορφο συνδυασμό Σισέ, Σαλπιγγίδη, Καραγκούνη και σουτ του αρχηγού, ο Μπλάζεκ πραγματοποίησε σωτήρια επέμβαση. Οι "πράσινοι" έδειχναν να ελέγχουν το ματς, όμως στο 26΄ ο Κούσνιρ σέντραρε από δεξιά και ο Χόλεντα με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Με τη σέντρα, ο Σισέ έφυγε μόνος, πέρασε και τον Μπλάζεκ, αλλά ο αρχηγός Ρέπκα επενέβη με σωτήριο τάκλινγκ.
Στο 32΄ πάλι από δεξιά οι Τσέχοι βρήκαν χώρο, ο Βίλφριντ έβγαλε τη σέντρα, ο Ζέμαν πήρε την κεφαλιά και ο Βάτσεκ από κοντά έγραψε το 2-0.
Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Παναθηναϊκός έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα: Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης κέρδισε πέναλτυ, το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Σισέ. Το πέναλτυ του Γάλλου, όμως έπιασε στην αριστερή γωνία ο Μπλάζεκ, κρατώντας το 2-0 για την ομάδα του.
Στο 2ο ημίχρονο η κατάσταση δεν άλλαξε για τον Παναθηναϊκό που γλύτωσε «από του χάρου τα δόντια» στο 47΄ όταν ο Καντέ "χάρισε" τη μπάλα στον Βίλφριντ, που μόνος προ του Γκαλίνοβιτς πλάσαρε άουτ. Αυτός που έβγαλε την ελληνική ομάδα από τη δύσκολη θέση ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος στο 67΄ εκμεταλλεύθηκε τη σέντρα του Σπυρόπουλου και με προβολή από κοντά μείωσε σε 2-1, στη μοναδική έως τότε ευκαιρία του Παναθηναϊκού στο β΄ ημίχρονο!
Και ενώ όλος ο Παναθηναϊκός είχε περάσει μπροστά για να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης - με ανορθόδοξο πάντως τρόπο- , ήρθε η «χαριστική βολή» στο 86΄: Ο Κάλουντα με έξοχη ατομική ενέργεια και δεξί σουτ, έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Γκαλίνοβιτς και διαμόρφωσε το τελικό 3-1, υπό τα βλέμματα των αμυντικών του Παναθηναϊκού που απλώς παρακολουθούσαν την εξέλιξη της φάσης. Το 3-1 θέτει πλέον εν κινδύνω την υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και οι παίκτες του Παναθηναϊκού καλούνται άμεσα να ανασυνταχθούν για να ανατρέψουν το 3-1, την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα.

Διαιτητής: Ιβάν Μπέμπεκ (Κροατία)

Κίτρινες: Μπλάζεκ, Ρέπκα, Κούσνιρ, Χούμπνικ - Σαριέγκι, Σισέ

Οι συνθέσεις:

ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ (Γιόζεφ Χόβανετς): Μπλάζεκ, Κουσνίρ, Χουμπνίκ, Ρέπκα, Πάμιτς, Ζοφτσάκ, Βάτσεκ, Χούσεκ, Ζέμαν (76΄ Κάλουντα), Βίλφριντ (+90΄ Στρέστικ), Χόλεντα (59΄ Προυντνίκοφ)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Μπιάρσμιρ, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Καντέ (69΄ Σαριέγκι), Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα (83΄ Κατσουράνης), Γκάμπριελ (59΄ Λέτο), Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Σισέ
Τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων του Γ΄ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ
Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ) 3-1
Αντερλεχτ (Βέλγιο)-Σίβασπορ (Τουρκία) 5-0
Ακτόμπε (Καζακστάν)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) 0-0
Μπακού (Αζερμπαϊζτάν)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) 0-0
Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) 29/7
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) 29/7
Ζυρίχη (Ελβετία)-Μάριμπορ (Σλοβενία) 29/7
ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)-Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία) 29/7
Σέριφ Τιρασπολ (Μιλδαβία)-Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 29/7
Βέντσπιλς (Λετονία)-Μπάτε Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 29/7
Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)-Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία) 29/7
Κοπεγχάγη (Δανία)-Στάμπαεκ (Νορβηγία) 29/7
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Τιμισοάρα (Ρουμανία) 29/7
Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία)-Τβέντε (Ολλανδία) 29/7
Σέλτικ (Σκωτία)-Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία) 29/7



ert.gr



Διαβάστε Περισσότερα...