Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Ήττα σοκ 3-1 του Παναθηναϊκού από Σπάρτα


Μια από τις χειρότερες ευρωπαϊκές εμφανίσεις του πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός στην Πράγα, όπου γνώρισε την ήττα με 3-1 από τη Σπάρτα στον πρώτο αγώνα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και τώρα..............

θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια στη ρεβάνς της άλλης Τρίτης στην Αθήνα για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση.


Ούτε ο πιο απαισιόδοξος φίλος των «πρασίνων» δεν θα μπορούσε να φανταστεί χειρότερο ξεκίνημα για τον φιλόδοξο φέτος Παναθηναϊκό: Τεράστια τα κενά στην άμυνα, κακή ανάπτυξη στη μεσαία γραμμή, προβλέψιμες επιθέσεις με σέντρες που γινόντουσαν εύκολη «λεία» για τους αμυντικούς της Σπάρτα, συνέθεσαν το «παζλ» της κάκιστης εμφάνισης του Παναθηναϊκού, που παρά τις δαπανηρές μεταγραφές στηρίχθηκε και πάλι στο φιλότιμο του Καραγκούνη και την εκτελεστική δεινότητα του Σαλπιγγίδη, που πέτυχε το μοναδικό γκολ της ομάδας του και του ακυρώθηκε - κακώς- και ένα άλλο στις καθυστερήσεις που σίγουρα αν μετρούσε θα απλοποιούσε τη ρεβάνς.

Πάντως ο Παναθηναϊκός στάθηκε και άτυχος αφού απώλεσε σημαντικές ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο για να σημειώσει τουλάχιστον ένα γκολ που θα άλλαζε την εικόνα του αγώνα. Κορυφαία στιγμή για το «τριφύλλι» στο πρώτο μέρος το πέναλτυ που έχασε με τον Ζιμπρίλ Σισέ στο 33΄, πέναλτυ που κέρδισε ο κορυφαίος απόψε του Παναθηναϊκού ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

Ο Παναθηναϊκός «προδώθηκε» από τα μεγάλα κενά στην άμυνά του, ανεπίτρεπτα για επίπεδο αγώνων Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι σχεδόν κάθε επίθεση των Τσέχων στο α΄ μέρος «μύριζε» γκολ. Όμως το πρόβλημα ξεκινούσε από την κακή αμυντική λειτουργία της ομάδας, καθώς οι μέσοι, ακόμη και οι επιθετικοί δεν μάρκαραν όταν έχαναν τη μπάλα, με αποτέλεσμα οι αμυντικοί των «πρασίνων» να βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι στις επιθέσεις των Τσέχων.

Η πρώτη σημαντική ευκαιρία του αγώνα ανήκει στον Παναθηναϊκό: Μόλις στο 6΄ μετά από όμορφο συνδυασμό Σισέ, Σαλπιγγίδη, Καραγκούνη και σουτ του αρχηγού, ο Μπλάζεκ πραγματοποίησε σωτήρια επέμβαση. Οι "πράσινοι" έδειχναν να ελέγχουν το ματς, όμως στο 26΄ ο Κούσνιρ σέντραρε από δεξιά και ο Χόλεντα με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Με τη σέντρα, ο Σισέ έφυγε μόνος, πέρασε και τον Μπλάζεκ, αλλά ο αρχηγός Ρέπκα επενέβη με σωτήριο τάκλινγκ.
Στο 32΄ πάλι από δεξιά οι Τσέχοι βρήκαν χώρο, ο Βίλφριντ έβγαλε τη σέντρα, ο Ζέμαν πήρε την κεφαλιά και ο Βάτσεκ από κοντά έγραψε το 2-0.
Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Παναθηναϊκός έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα: Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης κέρδισε πέναλτυ, το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Σισέ. Το πέναλτυ του Γάλλου, όμως έπιασε στην αριστερή γωνία ο Μπλάζεκ, κρατώντας το 2-0 για την ομάδα του.
Στο 2ο ημίχρονο η κατάσταση δεν άλλαξε για τον Παναθηναϊκό που γλύτωσε «από του χάρου τα δόντια» στο 47΄ όταν ο Καντέ "χάρισε" τη μπάλα στον Βίλφριντ, που μόνος προ του Γκαλίνοβιτς πλάσαρε άουτ. Αυτός που έβγαλε την ελληνική ομάδα από τη δύσκολη θέση ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος στο 67΄ εκμεταλλεύθηκε τη σέντρα του Σπυρόπουλου και με προβολή από κοντά μείωσε σε 2-1, στη μοναδική έως τότε ευκαιρία του Παναθηναϊκού στο β΄ ημίχρονο!
Και ενώ όλος ο Παναθηναϊκός είχε περάσει μπροστά για να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης - με ανορθόδοξο πάντως τρόπο- , ήρθε η «χαριστική βολή» στο 86΄: Ο Κάλουντα με έξοχη ατομική ενέργεια και δεξί σουτ, έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Γκαλίνοβιτς και διαμόρφωσε το τελικό 3-1, υπό τα βλέμματα των αμυντικών του Παναθηναϊκού που απλώς παρακολουθούσαν την εξέλιξη της φάσης. Το 3-1 θέτει πλέον εν κινδύνω την υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και οι παίκτες του Παναθηναϊκού καλούνται άμεσα να ανασυνταχθούν για να ανατρέψουν το 3-1, την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα.

Διαιτητής: Ιβάν Μπέμπεκ (Κροατία)

Κίτρινες: Μπλάζεκ, Ρέπκα, Κούσνιρ, Χούμπνικ - Σαριέγκι, Σισέ

Οι συνθέσεις:

ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ (Γιόζεφ Χόβανετς): Μπλάζεκ, Κουσνίρ, Χουμπνίκ, Ρέπκα, Πάμιτς, Ζοφτσάκ, Βάτσεκ, Χούσεκ, Ζέμαν (76΄ Κάλουντα), Βίλφριντ (+90΄ Στρέστικ), Χόλεντα (59΄ Προυντνίκοφ)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Μπιάρσμιρ, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Καντέ (69΄ Σαριέγκι), Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα (83΄ Κατσουράνης), Γκάμπριελ (59΄ Λέτο), Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Σισέ
Τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων του Γ΄ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ
Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ) 3-1
Αντερλεχτ (Βέλγιο)-Σίβασπορ (Τουρκία) 5-0
Ακτόμπε (Καζακστάν)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) 0-0
Μπακού (Αζερμπαϊζτάν)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) 0-0
Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) 29/7
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) 29/7
Ζυρίχη (Ελβετία)-Μάριμπορ (Σλοβενία) 29/7
ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)-Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία) 29/7
Σέριφ Τιρασπολ (Μιλδαβία)-Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 29/7
Βέντσπιλς (Λετονία)-Μπάτε Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 29/7
Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)-Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία) 29/7
Κοπεγχάγη (Δανία)-Στάμπαεκ (Νορβηγία) 29/7
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Τιμισοάρα (Ρουμανία) 29/7
Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία)-Τβέντε (Ολλανδία) 29/7
Σέλτικ (Σκωτία)-Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία) 29/7



ert.gr