Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

3,5% μπροστά το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το Βαρόμετρο του ΣΚΑΪ...



Στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας στη μηνιαία εκτίμηση εκλογικής επιρροής σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue, για την Kαθημερινή και το ΣΚΑΪ για το μήνα Νοέμβριο.


Αναλυτικά όλα τα στοιχεία του Βαρόμετρου θα παρουσιαστούν από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ σε λίγα λεπτά, τα μεσάνυχτα, στην εκπομπή "5η Ημέρα", και από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Παρασκευή, στις 10:00.


Το δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό κλίμα και οι επιπτώσεις του στην τσέπη των ελλήνων καταναλωτών καταγράφονται στο μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue για το ΣΚΑΪ και την "Καθημερινή", που διενεργήθηκε το διάστημα 11-12/11/2008.


Ειδικότερα, το 73% των Ελλήνων δηλώνει ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την παγκόσμια οικονομική κρίση, φοβούμενο άνοδο των τιμών των προϊόντων (24%), εργασιακή ανασφάλεια (21%) και επιπτώσεις στις ασφάλειας και τις συντάξεις (20%), ενώ τουρισμός και εμπόριο είναι οι κλάδοι που οι ερωτώμενοι πιστεύουν ότι θα πληγούν περισσότερο (31% και τα δύο).Επίσης, το 61% των ερωτηθέντων απαντά ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην αποπληρωμή των δανείων και 47% στην αποπληρωμή των καρτών.


Παρόλη την κρίση, πάντως, οι Έλληνες δε φαίνεται να φαίνονται διατεθειμένοι να αναβάλουν τις διακοπές τους, την αγορά αυτοκινήτου, ή επενδύσεις που αφορούν το σπίτι τους, προτιμώντας να κόψουν χρήματα από τη διασκέδασή τους. Έτσι, το 66% δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα για ψυχαγωγία και διασκέδαση, 51% απαντά ότι δεν έχει αναβάλει ή ακυρώσει τα σχέδιά του για αγορά αυτοκινήτου ή μηχανής, 52% απαντά ότι δεν έχει ακυρώσει αγορές για το σπίτι, ενώ 51% δεν έχει ακυρώσει τα σχέδιά του για αγορά νέας κατοικίας.Το 12% εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει έξι μήνες, το 23% ένα χρόνο, το 31%, 2-3 χρόνια, το 7% από 4 έως 5 χρόνια ενώ το 12% πιστεύει ότι η κρίση θα διαρκέσει περισσότερο από 5 χρόνια.


Οι τράπεζες


Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Νοεμβρίου, το 73% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των τραπεζών, με τη συντριπτική πλειοψηφία (90%) να ζητά μεγαλύτερο έλεγχο. Επίσης, το 46% απαντά ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά τις τράπεζες, ενώ για τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το 71% πιστεύει ότι δεν κρατούν καθόλου υπεύθυνη στάση απέναντι στην κρίση.


Τατούλης


Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η άποψη της κοινής γνώμης απέναντι στη διαγραφή Τατούλη και το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ.Αρνητική γνώμη για τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Πέτρο Τατούλη εκφράζει το 30% των ερωτηθέντων.Θετική άποψη για τον βουλευτή Αρκαδίας εκφράζει το 29%, μάλλον θετική το 14% και μάλλον αρνητική το 9%. Το 50% θεωρεί μάλλον σωστή την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εκτός κόμματος τον κ. Τατούλη. Τρεις στους δέκα (32%) χαρακτηρίζουν μάλλον λάθος την απόφαση του κ. Καραμανλή, ενώ μόλις 3% δηλώνει "ούτε σωστή, ούτε λάθος". Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ, το 53% απαντά "όχι και τόσο/καθόλου πιθανό" και το 38% "πολύ/αρκετά πιθανό".


Ομπάμα


Θετική άποψη για τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει το 88%. Αρνητική γνώμη εκφράζει μόλις το 5%. Στο ερώτημα κατά πόσο ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορέσει να διαχειριστεί την οικονομική κρίση σε σχέση με τον Τζορτζ Μπους, το 74% εκτιμά μάλλον καλύτερα, το 18% το ίδιο και μόλις το 1% δηλώνει μάλλον χειρότερα. Οι πολίτες σε ποσοστό 32% τοποθετούν τις απόψεις του Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο, το 17% στην Κεντροαριστερά, το 5% στην Αριστερά, το 15% στην Κεντροδεξιά και το 13% στη Δεξιά. Το 66% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι με την εκλογή Ομπάμα θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ το 29% δηλώνει ότι η πολιτική θα παραμείνει ίδια. Αναφορικά με την Ελλάδα, 6 στους 10 πολίτες (60%) εκτιμά ότι η εκλογή Ομπάμα θα έχει μάλλον θετικές επιπτώσεις στα συμφέροντα της Ελλάδας.






Διαβάστε Περισσότερα...

ΚΑΙ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΗ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑ!...


Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη είχε η περιήγησή μας στην μπλφκόσφαιρα για τα τοπικά blog's...


Ο Πύργος Τριφυλίας, ή αλλιώς το Πυργάκι, έχει το δικό του blog!!!


Με ειδήσεις και νέα από την περιοχή και άλλα ευρύτερου ενδιαφέροντος, με ιστορικά στοιχεία για την Μεσσηνία και πολλές φωτογραφίες...


Θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους του blog και πολλές ευχές για καλή συνέχεια!!!


Και φυσικά σας καλούμε να το επισκεφθείτε, www.pyrgostrifylias.blogspot.com


Εμείς να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους του blog για το σύνδεσμο που έχουν για το TRIFYLIANEWS και φυσικά από σήμερα είναι και το blog του Πύργου Τριφυλίας στη λίστα των ιστολογίων μας.





Διαβάστε Περισσότερα...

Αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης!



ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία προσυπογράφουν και άλλοι δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να πληροφορηθεί τους λόγους αναστολής της λειτουργίας των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης, που είναι αναγκαία για την κατάρτιση και την εκπαίδευση των αγροτών.


Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:


«Οι ραγδαίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα στην Ευρώπη και παγκοσμίως απαιτούν κατάλληλα καταρτισμένους και εκπαιδευμένους αγρότες.
Ο αγρότης του μέλλοντος είναι ο ενημερωμένος αγρότης, που να μπορεί να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε αναιτιολόγητα την παύση λειτουργίας των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ), τα οποία λειτουργούν από το 1967 επιμορφώνοντας τους αγρότες.
Με αυτή τη απόφαση, εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο εκατοντάδες νέους αγρότες, που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ και πρέπει να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες κατάρτισης.
Ήδη τα ΚΕΓΕ είναι απογυμνωμένα από προσωπικό και οι αγρότες αγωνιούν για το επικείμενο «λουκέτο», αφού έληξαν ήδη οι αποσπάσεις των διδασκόντων γεωτεχνικών, που ήδη επέστρεψαν στις οργανικές τους θέσεις.
Επειδή η ενημέρωση και η εκπαίδευση των αγροτών στα σύγχρονα δεδομένα της γεωπονικής επιστήμης είναι σημαντικοί παράγοντες για μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και αειφόρο γεωργία.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Για ποιο λόγο ανεστάλη η λειτουργία των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης; Τι θα γίνει με τους αγρότες, για τους οποίους απαιτούνται τουλάχιστον 150 ώρες επιμόρφωσης, προκειμένου να εισπράξουν τους προβλεπόμενους κοινοτικούς πόρους;».


Διαβάστε Περισσότερα...

Φωτοβολταϊκά στη Μεσσηνία



Τα πρώτα ψηφιακά φωτοβολταϊκά Trackers του κόσμου εγκατέστησαν ήδη στην περιοχή Βαρικά Μεσσηνίας οι εταιρείες Κατασκευαστική NOEL S.A. και η Τεχνική Ενεργειακή STS Ltd.


Πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό DTS Tracking System το οποίο αποτελεί καινοτομία που ανοίγει νέους ορίζοντες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο. Το γεγονός πως ένα από τα σημαντικότερα έργα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο επί ελληνικού εδάφους πραγματοποιείται στη Μεσσηνία, θα δώσει και νέες θέσεις εργασίας στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη του τμήματος μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, Κατερίνα Γκιώνη, τα ψηφιακά DTS είναι μελετημένα και απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον, π.χ. ακόμη και το χρώμα που επέλεξαν οι αρμόδιοι της κατασκευής των έργων του Νομού Μεσσηνίας είναι το χρώμα της ελιάς. Υπολογίζεται ότι η σειρά έργων 1 MW θα είναι έτοιμη να παράγει ρεύμα στον Νομό στις 31 Δεκεμβρίου 2008.

Οι δυνατότητες του συστήματος
Ο σχεδιασμός του μοναδικού αυτού συστήματος έγινε από Έλληνα, τον Βασίλειο Α. Δρίτσα, ο οποίος μάλιστα μέσω του ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) αναμένεται να αποκτήσει σύντομα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ παράλληλα το σύστημα έχει κατοχυρωθεί ως παγκόσμια πατέντα.
Το σύστημα αυτό μελετήθηκε και αναπτύχθηκε στο Erlangen της Γερμανίας, από τεχνίτες και επιστήμονες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνεργασία της Γερμανικής εταιρεία IMO με τους ανθρώπους της DTS, αφού χρησιμοποιήθηκαν συστήματα νέας γενιάς SLEW DRIVE σειράς WDL 419. Αξίζει να σημειωθεί πως τα συστήματα αυτά της εταιρείας IMO είναι κινητήρες αντοχής για πάνω από 20 έτη και είναι μοναδικά.
Έτσι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ένα και μοναδικό προϊόν και επίτευγμα που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά.
Χάρη στην υψηλή ψηφιακή τεχνολογία νέας γενιάς, τα DTS Trackers λειτουργούν εξ αποστάσεως, χωρίς συντήρηση και πλύση των φωτοβολταϊκών panels, διαθέτουν πλήρες αυτοματισμούς, συστήματα καθαρισμού, on-off επανεκκίνησης και on line service επιτήρησης από οποιοδήποτε γωνία του πλανήτη. Η διάγνωση και η τηλεμετρία επιτυγχάνεται μέσω δορυφορικού συστήματος Microwave Links 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, ενώ δίνουν λύση στο πρόβλημα του security service. Τα συστήματα αυτά θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να τα θαυμάσουν από κοντά με μια επίσκεψη στα πάρκα που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος ή στην έκθεση ενέργειας Photovoltaic 08 στην Αθήνα από 20 έως 23 Νοεμβρίου.



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

Άγρια δολοφονία στην Καρυδιά...



Ένα συγκλονιστικό γεγονός ήρθε να ταράξει το μεσημέρι της Δευτέρας την κοινωνία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα. Ένα πρωτόγνωρο περιστατικό, που αφήνει πολλά ερωτηματικά για τα αίτιά του. Συγκεκριμένα, νεκρός υπο αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε νεαρός άνδρας, στην αγροτική θέση «Ρίμες» του Δημοτικού Διαμερίσματος Μικρομάνης του Δήμου Θουρίας, λίγο πιο πάνω από την περιοχή της Καρυδιάς.


Ο Σωτήρης Ψυχόπαιδας έπεσε νεκρός από σφαίρα που τον βρήκε ακριβώς κάτω από την περιοχή του στήθους. Ο 29χρονος βρέθηκε νεκρός δίπλα από τη μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα του από διερχόμενο κάτοικο της περιοχής, γύρω στις 8 χθες το πρωί, στην προαναφερθείσα ερημική περιοχή.


Αμέσως στον τόπο μετέβη κλιμάκιο αξιωματικών των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, οι οποίοι και διαπίστωσαν πώς ο θάνατος του άνδρα επήλθε κατόπιν εγκληματικής ενέργειας.


Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν συγγενείς και φίλοι του άτυχου άνδρα, οι οποίοι ξέσπασαν σε λυγμούς πληροφορούμενοι το συμβάν, αδυνατώντας να πιστέψουν το αποτρόπαιο του εγκλήματος.


Στο σημείο του συμβάντος έσπευσε και η αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, καθώς και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου, Χρήστος Κωτακίδης.
Το πτώμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κι εν συνεχεία θα μεταφερθεί στο Ναύπλιο, ελλείψει ειδικού ιατροδικαστή, όπου και θα πραγματοποιηθεί νεκροψία - νεκροτομή. Προανάκριση για τα αίτια του στυγερού αυτού εγκλήματος ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καλαμάτας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.
Ο Αστυνομικός διευθυντής, σε δηλώσεις του στον τόπο του εγκλήματος, δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες.
Ενημέρωσε πως οι διαδικασίες της προανάκρισης είναι μυστικές και πως θα υπάρχει σχετική ενημέρωση για τις όποιες εξελίξεις προκύψουν από το αποτέλεσμα της προανάκρισης.



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΘΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ






Επίσημη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με τον νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο και τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, καθώς και τον ειδικό επιστημονικό Σύμβουλο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.





Όπως γνωστοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από
το Σάββατο 15 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου και σκοπός της είναι να προσκαλέσουν τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο σε επίσημη επίσκεψη στην πόλη της Καλαμάτας.










Διαβάστε Περισσότερα...

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για το ελαιόλαδο...» - ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΓΑΪΤΑΝΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Επιστολή στην ΕΑΣ Μεσσηνίας έστειλε ο Λυκούργος Γαϊτανάρος, με αφορμή την Ημερίδα για το ελαιόλαδο που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Καλαμάτα.


Στην επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:


«Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Σύμβουλοι, με μεγάλη προσοχή παρακολούθησα την Ημερίδα - ΕΔΟΕΕ την Παρασκευή στο Ελίτ, η οποία διήρκησε 4 ώρες από τις 6:00 μ.μ. έως τις 10:00 μ.μ. Σας βεβαιώνω με μεγάλη μου πικρία παρά την πείρα που έχω ως μεγάλος ελαιοπαραγωγός και τέως μεγάλος τυποποιητής ελαιολάδου δεν μπόρεσα να καταλάβω τίποτα απολύτως.
Ήταν μια συγκέντρωση χωρίς περιεχόμενο κι αυτό το κατάλαβα και από τους συνέδρους οι οποίοι φεύγοντας ένοιωσαν και αυτοί το ίδιο πράγμα παραπονούμενοι μάλιστα πως ήταν τελείως ανημέρωτοι και μάλιστα άκουσα από πάρα πολλούς ότι σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Θα πρέπει αυτή η σπατάλη κάπου να σταματήσει. Φτάνει μέχρι εδώ.
Το μόνο που κατάλαβα από την Ημερίδα αυτή ήταν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η τυποποίηση του ελαιολάδου για το εσωτερικό της Ελλάδας, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας χωρίς να δοθεί η απαιτούμενη σοβαρότητα της εξαγωγής για να μπούμε στα ράφια του εξωτερικού.
Κύριοι,
Ήρθε η ώρα να καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για το ελαιόλαδο. Βρίσκεται στη μεγαλύτερή του κρίση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στενή συνεργασία των Ενώσεων και των παραγωγών, η οποία μέχρι σήμερα είναι ανύπαρκτη πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Πρέπει τώρα να πάρετε το παιχνίδι στα χέρια σας και να βοηθήσετε τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι έχουν την ανάγκη σας. Πρέπει να σταματήσουν οι Ενώσεις να κάνουν μεσιτικές εργασίες επί προμηθεία στο λάδι και τη σταφίδα και να φτιάχνουν τα χαρτιά των επιδοτήσεων, παράβολα κ.ά. Να σταματήσουν να κάνουν την εργασία των πλανόδιων που στήνουν ένα γραφείο στην πόρτα των Υπηρεσιών και συμπληρώνουν αιτήσεις και κόβουν παράβολα. Πρέπει να συνεργαστείτε με τους παραγωγούς για να αποκτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη. Πάρτε σαν πιλότο και παράδειγμα τις Ενώσεις της Μυτιλήνης, της Σητείας κ.ά. Η δική μας Ένωση υστερεί έναντι αυτών των Ενώσεων, ενώ είστε ικανοί και θα πρέπει κι εσείς να ασχοληθείτε με την τυποποίηση και εξαγωγή ελαιολάδου και σταφίδας. Αφήστε τους καυγάδες, τα κόμματα και τα χρώματα και ασχοληθείτε με τα προβλήματα της Ένωσης.
Το σημερινό κατάντημα του ελαιολάδου ήταν αναμενόμενο. Εγώ προσωπικά σας είχα γνωρίσει με τις αναφορές στον τοπικό Τύπο το 1996, το 2002 και στις 23/12/2007 με επιστολή μου προς τον κ. Καραμανλή έστειλα τις οκτώ προτάσεις μου οι οποίες στις 23/1/2008 εστάλησαν από το γραφείο του πρωθυπουργού (κα Δελλή) στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κοντό, ο οποίος ορισμένες προτάσεις τις χρησιμοποίησε στο Υπουργείο του.
Για το θέμα της κρίσης του ελαιολάδου οπωσδήποτε θα θυμόσαστε πως το έθιξα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κοντό όταν είχε έρθει στην Καλαμάτα στην αίθουσα «Κουμουνδούρος» στη Νομαρχία, τον οποίο και στεναχώρησα πάρα πολύ και νευρίασε όταν του είπα ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει και στην αγροτική πολιτική και στον αθλητισμό κατά την άποψή μου και την πείρα που έχω.
Η Ισπανία πέτυχε αυτό για το οποίο αγωνιζόταν από το 1991. Να πάρει το παιχνίδι του ελαιολάδου στα χέρια της. Το 54% της παγκόσμιας παραγωγής και 51% της διάθεσης μετά την αγορά των μεγάλων ιταλικών εταιρειών και των δύο ελληνικών. Γι’ αυτό τώρα εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στα ισπανικά δεδομένα, να μειώσουμε το κοστολόγιό μας και να εκμεταλλευτούμε την καλή μας ποιότητα αλλά δυστυχώς ο κλήρος είναι μικρός.
Οι Ενώσεις πρέπει να συνεργαστούν με τους παραγωγούς, με ομάδες, Συνεταιρισμούς, τυποποιητικές εταιρείες και ιδιωτικά ελαιουργεία. Να βρεθεί φτηνό χρήμα και να γίνει τυποποίηση του ελληνικού ελαιολάδου και να βγει πάλι στα ράφια του εξωτερικού όπως το 1996 που χωρίς κρατική παρέμβαση, αλλά με τη βοήθεια των τραπεζών είχαμε πετύχει να έχουμε γεμίσει όλα τα ράφια του εξωτερικού με ελληνικό ελαιόλαδο. Δυστυχώς το χρήμα ήταν ακριβό και μειώθηκε η τυποποιημένη εξαγωγή μας.
Η Τουρκία κατόρθωσε να ανεβάσει τα λάδια της σε όλα τα ράφια του εξωτερικού με τους εμπορικούς ακολούθους των Πρεσβειών της που για μια περίοδο τους είχε μετατρέψει σε πλασιέ του τουρκικού ελαιολάδου και πέτυχε.
Όταν οι Συνεταιρισμοί οργανωθούν σωστά, όχι όπως σήμερα που είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας, με σωστό Διοικητικό Συμβούλιο, με Εποπτικό Συμβούλιο, με επόπτες Συνεταιρισμών, με αυστηρό έλεγχο στη διαχείριση, απογραφή, ισολογισμούς, αποθήκη, πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να δουλέψει σωστά μια επιχείρηση για να επανέλθει η παλιά εποχή που οι παραγωγοί έκαναν την έκθλιψη του ελαιοκάρπου χωρίς να πληρώνουν δικαίωμα 9% που αυτό είναι σοβαρή μείωση του κοστολογίου.
Χορήγηση δανείων με φτηνό επιτόκιο για αγορά μηχανημάτων καλλιέργειας και συλλογής του ελαιοκάρπου. Φτηνά λιπάσματα και το βασικότερο να ασχοληθούν οι ενώσεις με επισκέψεις πρώτα την Ισπανία για να δουν τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου με τα καινούρια μοντέρνα μηχανήματα συγκομιδής. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε τη μείωση του κοστολογίου, διότι έχουμε αυξημένα εργατικά ημερομίσθια στη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Βεβαίως τα μηχανήματα αυτά είναι για πεδινές εκτάσεις όπως της Ισπανίας αλλά ίσως να βρεθεί τρόπος να γίνουν μικρότερα σε όγκο για να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς εκτός από τα πεδινά και στα ανώμαλα εδάφη. Αν μπορέσουμε και πετύχουμε αυτά που αναφέρω, το κοστολόγιό μας θα μειωθεί και με την καλή ποιότητα που έχουμε θα μπορέσουμε άνετα να ξαναμπούμε στο παιχνίδι της εξαγωγής, που το έχουμε χάσει σχεδόν τελείως. Αν οι Ενώσεις πάρουν σοβαρά το παιχνίδι του λαδιού όπως οι ισπανικές και οι ιταλικές και ρίξουν το βάρος τους στις εξαγωγές, εκμεταλλευόμενοι και την καλή μας ποιότητα, υπάρχουν ελπίδες να επιβιώσουμε. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι πάρα πολύ γρήγορα μπαίνουν πολύ δυνατά στην παραγωγή του ελαιολάδου η Χιλή και η Αργεντινή. Αν γίνουν αυτά δεν θα αποφύγουμε να γίνει αυτό που είπε ο μακαρίτης Ιωάννης Μπούτος, τότε υπουργός Γεωργίας το 1973 στην πλατεία του Κάμπου Αβίας στους παραγωγούς: “Καλλιεργήστε και κάτι άλλο, ότι μπορεί να καλλιεργηθεί στη Μάνη, διότι κάποτε θα έρθει η εποχή που θα κόβουμε τις ελιές για κάρβουνα και θα ψάχνουμε να καλλιεργήσουμε κάτι άλλο”.
Τελειώνοντας, εάν εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω περιορίζουμε την αναμενόμενη κρίση στο ελάχιστο. Κατά την προσωπική μου γνώμη δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτές που αναφέρουμε».



Διαβάστε Περισσότερα...

Τηλεφώνημα - φάρσα για βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας!...


Τηλεφώνημα - φάρσα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας χθες το μεσημέρι στις 12, αφού στο τηλεφώνημα έκαναν λόγο για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο κτήριο.

Για προληπτικούς λόγους η Αστυνομία εκκένωσε το κτήριο, για να ερευνηθεί, όπως και έγινε και αποδείχθηκε πως ήταν φάρσα.





Διαβάστε Περισσότερα...

Αναβάλλεται προς το παρόν ο «Καποδίστριας 2»...




Στις ελληνικές… καλένδες παραπέμπει η Κυβέρνηση τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, με το πρόσχημα ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τη στήριξη του θεσμού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η απόφαση της παραπομπής στο απώτερο μέλλον του «Καποδίστρια 2» επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τη διαβεβαίωση που τους παρέσχε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης ότι, αδυνατεί να καλύψει το οικονομικό κόστος (ύψους 4,2 δισ. ευρώ) της μεταρρύθμισης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε μόνο για την έλλειψη χρημάτων, χωρίς να αναφερθεί στις βαθύτερες αιτίες του «παγώματος» του «Καποδίστρια 2». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», η πραγματικότητα είναι ότι, για την αναβολή, εκτός από το οικονομικό κόστος, συνεκτιμήθηκε επίσης και η συνοχή του κυβερνώντος κόμματος, που επιδεινώθηκε επικίνδυνα μετά τη διαγραφή του κ. Π. Τατούλη. Ο κ. Παυλόπουλος ως την περασμένη Παρασκευή, όπως είχε ρητώς δεσμευθεί, θα έπρεπε να είχε παραδώσει στη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ τις προτάσεις της Κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Ουδέποτε όμως προσήλθε στο ραντεβού με τον πρόεδρο της Ένωσης και δήμαρχο Αθηναίων, κ. Νικ. Κακλαμάνη. Η εξήγηση που εδόθη είναι ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει κανένα νόημα, αν δεν μπορούν να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.



Οι αιτίες της αναβολής του σχεδίου «Καποδίστριας 2»



Υπέρ της παραπομπής της διοικητικής μεταρρύθμισης στις ελληνικές καλένδες, εκτός από την οικονομική κρίση - ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζεται από όλους ως ανασταλτικός παράγοντας - συνεκτιμήθηκαν επίσης μια σειρά γεγονότα που απειλούν ευθέως τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος.
Μετά την ανατροπή του πολιτικού κλίματος με την κάμψη των ποσοστών της Ν.Δ., όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, η πολιτική κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία προωθούσαν κυβερνητικά στελέχη μέσω της διοικητικής μεταρρύθμισης, υπάρχει κίνδυνος να καταστεί πλέον «μπούμερανγκ». Επιπλέον, βουλευτές του κόμματος έχουν διαμηνύσει στη Ρηγίλλης ότι διαφωνούν με τη νέα χάραξη των Δήμων που προωθεί η Κυβέρνηση και απειλούν να μεταφέρουν την αντιπαράθεση στη Βουλή.
Ένας ακόμη παράγοντας που συνηγορεί στην αναβολή προς το παρόν του σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι ότι, με το κυβερνητικό σχέδιο για τον «Καποδίστρια 2», όπως κατέδειξαν οι συνεδριάσεις των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων όλης της χώρας, διαφωνεί το σύνολο σχεδόν των στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Τέλος, οι υπαναχωρήσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, κυρίως για την υπό σύσταση περιφερειακή διοίκηση για την οποία επέλεξε την έμμεση και όχι άμεση εκλογή του περιφερειάρχη, εξαφάνισε οποιαδήποτε δυνατότητα συναίνεσης με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, ο «Καποδίστριας 2», υπό τη μορφή που προωθούνταν, είχε υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.




Χτύπημα
Η εξήγηση που εδόθη είναι ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει κανένα νόημα, αν δεν μπορούν να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.







Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ




***Σημείωση TRIFYLIANEWS:

H αναβολή, δε σημαίνει και ότι δε θα γίνει κάποια στιγμή ο Καποδίστριας 2!
Απλά, δεν θα ισχύσει από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές το 2010...
Αν Κυβέρνηση είναι πάλι η Ν.Δ θα υλοποιηθεί ο "σχεδιασμός" με βάση τις Προτάσεις του Ι.Τ.Α. με κάποιες, ελάχιστες, μικροδιορθώσεις, δηλαδή αν όχι 6 Δήμοι όπως λέει η πρώτη πρόταση, μπορεί να γίνουν το πολύ 8, δηλαδή 2 Δήμοι σε κάθε πρώην επαρχία της Μεσσηνίας...
Και αν στις κάλπες των εθνικών εκλογών επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τότε θα γίνει τάχιστα η Διοικητική Μεταρρύθμιση, οι συνενώσεις των Δήμων, σύμφωνα με τον εδώ και χρόνια σχεδιασμό και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους Δήμους, που σημαίνει, όπως πολλάκις έχει ειπωθεί και από επίσημα χείλη, 4 Δήμοι στις πρώην 4 επαρχίες!!!!!!!......
Σημειώστε τα αυτά που σας γράφουμε και κρατήστε τα και να 'στε βέβαιοι πως θα επιβεβαιωθούμε, όχι γιατί είμαστε τόσο μέσα στα πράγματα, που λέει ο λαός μας, αλλά πολύ απλά γιατί είμαστε ρεαλιστές και βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς... Εκεί πάνε, προς τα κει βαδίζουν, εμείς πού να κοιτάμε, πίσω;;; Να κλειστούμε στο μικροκοσμό μας;;; Δε γίνεται...






Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...


Και τώρα,

Επιστροφή

στα δικά μας........

.

.


Διαβάστε Περισσότερα...

Καλημέρα σας!

.
.



.

.


Διαβάστε Περισσότερα...

Happy Thursday!......

.
.
.






.
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...