Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Φωτοβολταϊκά στη Μεσσηνία



Τα πρώτα ψηφιακά φωτοβολταϊκά Trackers του κόσμου εγκατέστησαν ήδη στην περιοχή Βαρικά Μεσσηνίας οι εταιρείες Κατασκευαστική NOEL S.A. και η Τεχνική Ενεργειακή STS Ltd.


Πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό DTS Tracking System το οποίο αποτελεί καινοτομία που ανοίγει νέους ορίζοντες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο. Το γεγονός πως ένα από τα σημαντικότερα έργα παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο επί ελληνικού εδάφους πραγματοποιείται στη Μεσσηνία, θα δώσει και νέες θέσεις εργασίας στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη του τμήματος μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, Κατερίνα Γκιώνη, τα ψηφιακά DTS είναι μελετημένα και απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον, π.χ. ακόμη και το χρώμα που επέλεξαν οι αρμόδιοι της κατασκευής των έργων του Νομού Μεσσηνίας είναι το χρώμα της ελιάς. Υπολογίζεται ότι η σειρά έργων 1 MW θα είναι έτοιμη να παράγει ρεύμα στον Νομό στις 31 Δεκεμβρίου 2008.

Οι δυνατότητες του συστήματος
Ο σχεδιασμός του μοναδικού αυτού συστήματος έγινε από Έλληνα, τον Βασίλειο Α. Δρίτσα, ο οποίος μάλιστα μέσω του ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) αναμένεται να αποκτήσει σύντομα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ παράλληλα το σύστημα έχει κατοχυρωθεί ως παγκόσμια πατέντα.
Το σύστημα αυτό μελετήθηκε και αναπτύχθηκε στο Erlangen της Γερμανίας, από τεχνίτες και επιστήμονες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνεργασία της Γερμανικής εταιρεία IMO με τους ανθρώπους της DTS, αφού χρησιμοποιήθηκαν συστήματα νέας γενιάς SLEW DRIVE σειράς WDL 419. Αξίζει να σημειωθεί πως τα συστήματα αυτά της εταιρείας IMO είναι κινητήρες αντοχής για πάνω από 20 έτη και είναι μοναδικά.
Έτσι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ένα και μοναδικό προϊόν και επίτευγμα που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά.
Χάρη στην υψηλή ψηφιακή τεχνολογία νέας γενιάς, τα DTS Trackers λειτουργούν εξ αποστάσεως, χωρίς συντήρηση και πλύση των φωτοβολταϊκών panels, διαθέτουν πλήρες αυτοματισμούς, συστήματα καθαρισμού, on-off επανεκκίνησης και on line service επιτήρησης από οποιοδήποτε γωνία του πλανήτη. Η διάγνωση και η τηλεμετρία επιτυγχάνεται μέσω δορυφορικού συστήματος Microwave Links 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, ενώ δίνουν λύση στο πρόβλημα του security service. Τα συστήματα αυτά θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να τα θαυμάσουν από κοντά με μια επίσκεψη στα πάρκα που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος ή στην έκθεση ενέργειας Photovoltaic 08 στην Αθήνα από 20 έως 23 Νοεμβρίου.



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ