Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Απογραφή 2011


Ξεκινά σήμερα, Τρίτη, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών, η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 15 μέρες. Στη διαδικασία θα συμμετέχουν 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Σύμφωνα με......................

διευκρινίσεις που δόθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ΕΛΣΤΑΤ, οι πολίτες οι οποίοι θα προσμετρηθούν στο μόνιμο πληθυσμό μιας περιοχής, είναι αυτοί οι οποίοι κατοικούν στην εν λόγω περιοχή για περισσότερο από ένα χρόνο. Για παράδειγμα, οι ετεροδημότες δεν θα προσμετρηθούν στον τόπο καταγωγής τους, αλλά θα απογραφούν κανονικά στον τόπο που κατοικούν. Επίσης, οι φοιτητές θα προσμετρηθούν στον τόπο που σπουδάζουν, ενώ οι φοιτητές του εξωτερικού δε θα προσμετρηθούν καθόλου στον μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε έναν τόπο για λιγότερο από ένα χρόνο, θα απογραφούν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν σε αυτόν.

Ειδικότερα, αυτό που θα χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες είναι, μέσα από μία διαδικασία που δεν θα τους «κλέψει» περισσότερο από 25 λεπτά της ώρας, να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσής τους και την απασχόλησή τους.

Για την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης, που διαθέτει. Όπως ξεκαθάρισαν οι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα ζητηθεί κανένα πιστοποιητικό νομιμότητας και δεν θα τεθεί κανένα ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα του ακινήτου.

Για πρώτη φορά, δεν θα χρειαστεί να παραβρίσκονται όλα τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι την ημέρα της απογραφής, καθώς πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία γέννησης, την δημοτικότητα, την εκπαίδευση και την εργασία, μπορούν να δοθούν από ένα μέλος, όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια στατιστικών ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, Αθανασία Ξενάκη, επισημαίνοντας ότι αυτή η απογραφή «θα είναι η πρώτη που θα αποτυπώσει τους μόνιμους κατοίκους της χώρας».

Για τους μετανάστες, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η απογραφή θα γίνει στη γλώσσα τους παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους.

Εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Ο απογραφέας θα φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του.

Περισσότερες πληροφορίες για την Απογραφή 2011 υπάρχουν στον ιστότοπο: apografi2011.gr



Διαβάστε Περισσότερα...