Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ




Την Καλαμάτα θα επισκεφθεί το Σάββατο ο Πρωθυπουργός της χώρας και Πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν λίγο η τηλεόραση "BEST".



Από νωρίς το απόγευμα πραγματοποιείται σύσκεψη τοπικών κομματικών στελεχών στα γραφεία της ΝΟΔΕ στην Καλαμάτα, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Κεντρικής Διοίκησης του Κόμματος για να συζητήσουν οργανωτικά και άλλα θέματα για την επίσκεψη.


Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, αλλά αναμένεται πως ο κ. Καραμανλής θα έχει επαφές με Φορείς της Καλαμάτας και του Νομού καθώς και με Αυτοδιοικητικούς παράγοντες...









Διαβάστε Περισσότερα...

5,5% ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS ΓΙΑ ΤΟΝ ANT1







Με 5,5%, ποσοστό ρεκόρ, προηγείται το ΠΑΣΟΚ της Ν.Δ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για τον ΑΝΤ1, που παρουσιάζεται στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει το 34,9% των πολιτών έναντι 29,4% που επιλέγει τη Ν.Δ.
Τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 8,5%, το ΚΚΕ το 6,9% και τον ΛΑΟΣ το 4,9%, ενώ τους Οικολόγους Πράσινους το 2,5%.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου και η εκτίμηση, με βάση αυτή, των εδρών του κάθε κόμματος στη Βουλή, η οποία δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ εκτός από πρώτο κόμμα, θα "παλέψει" ώστε, έστω και οριακά να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση!!!

Με την αναγωγή, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 39,6% και 147 έδρες, η Ν.Δ 33,3% και 90 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,7% και 26 έδρες, το ΚΚΕ 7,8% και 21 έδρες και ο ΛΑΟΣ 5,6% και 15 έδρες, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,8% θα "παλέψουν" για την είσοδό τους στη Βουλή.

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση "ποιό κόμμα πιστεύετε θα κερδίσει στις εκλογές", το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 15 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες!!!

Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 33,1% έναντι 30,1% του Γιώργου Παπανδρέου, με τη διαφορά, μεταξύ τους, ωστόσο, να έχει μειωθεί αισθητά από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας...



Διαβάστε Περισσότερα...

ΠΡΩΤΗ Η ΔΑΚΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Η ΔΑΚΕ, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές της Β΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας που διεξήχθησαν σήμερα στην Κυπαρισσία.
Από τους 238 εγγεγραμμένους προσήλθαν και ψήφισαν 213.

Βρέθηκαν, 7 Λευκά ψηφοδέλτια και 3 Άκυρα.
Έλαβαν, ΔΑΚΕ 102 ψήφους και 4 έδρες, ΕΑΚ 57 και 2 έδρες και ΠΑΣΚ 44 και 1 έδρα.

Εκλέγονται, από την ΔΑΚΕ οι, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος με 64 σταυρούς, Γιάννης Ρούσης με 59, Δημήτρης Πούλος με 49 και Σωτήρης Καρούμπαλης με 41. Πρώτη Αναπληρωματική η Μαρίκα Καραμπά – Μελά με 39.
Από την ΕΑΚ εκλέγονται οι, Στεφανοπούλου Όλγα με 28 σταυρούς και Τάσος Αριδάς με 25. Για την θέση του πρώτου Αναπληρωματικού ισοψήφισαν ο Γιάννης Πετρίδης και η Καλομοίρα Εστιανίδη με 25 σταυρούς.
Από την ΠΑΣΚ, εκλέγεται ο Γιάννης Σάκουλας με 25 σταυρούς και πρώτος Αναπληρωματικός ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος με 22.




Διαβάστε Περισσότερα...

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ...


Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, με τους δυνατούς, θυελλώδεις ανέμους, σε θερμοκήπια και καλλιέργειες στην Τριφυλία, με τα προβλήματα να είναι ιδιαίτερα αυξημένα στην περιοχή της Μαραθούπολης του Δήμου Γαργαλιάνων...
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ


Παρουσίαση της Κυκλοφοριακής μελέτης θα γίνει αύριο στα Φιλιατρά.

Σε σχετικό έγγραφο του Δήμου Φιλιατρών, προς τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών - οδηγών ΤΑΞΙ, που έφτασε στα χέρια μας, σημειώνεται:

"Σας καλούμε στις 5/12/2008 , ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.00 μ.μ., στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου στην παρουσίαση της «κυκλοφοριακής μελέτης Δήμου Φιλιατρών."






Διαβάστε Περισσότερα...

ΞΕΚΙΝΑ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ!


Το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού Χώρας έδωσε προχθές η Διαχειριστική Αρχή και σύντομα θα αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες υλοποίησής του.


Το έργο έχει προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια ευρώ και, όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων Τάσος Αγγελής, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 2 ετών. Στόχος, ωστόσο, είναι να έχει τελειώσει νωρίτερα, αφού θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες της ΠΟΤΑ.


Σύμβαση

Ερωτώμενος ο κ. Αγγελής απάντησε ότι η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αν και θα έπρεπε να έχει γίνει αυτό από το Σεπτέμβριο, επειδή υπήρξαν ορισμένα γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ ο Δήμος έπρεπε να έχει αγοράσει τα οικόπεδα στα οποία θα εγκατασταθεί η μονάδα του βιολογικού.

Μετά από διορθώσεις, η Διαχειριστική Αρχή έδωσε τη Δευτέρα την έγκρισή της για υπογραφή της σύμβασης, με την προϋπόθεση της αγοράς των οικοπέδων.

Χθες, μάλιστα, ο κ. Αγγελής είχε επικοινωνία με το δήμαρχο Νέστορος Αναστ. Τσορώνη, ο οποίος και τον ενημέρωσε ότι προχωρά η διαδικασία υπογραφής των συμβολαίων για αγορά των οικοπέδων.


Γρήγορα

Όσο για τα υπόλοιπα κωλύματα που είχαν παρουσιαστεί, ήταν ερωτήματα που είχε θέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και η Διαχειριστική Αρχή στο υπουργείο Οικονομικών. «Μπήκαμε στην τελική ευθεία για την έναρξη των εργασιών του Βιολογικού Καθαρισμού της Χώρας. Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο έργο θα εξυπηρετήσει και την ΠΟΤΑ.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα είναι περίπου τα 2 χρόνια.

Η ανάδοχος εταιρεία ΒΙΕΤΕΚ γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι έχει σκοπό να κινηθεί αρκετά γρήγορα. Θα ήμασταν ευτυχείς να μπορούσαμε να πούμε ότι θα θέλαμε το έργο να είναι έτοιμο το τέλος του 2009. Εμείς, ως υπηρεσία, αλλά κι ο Δήμος έχουν τη διάθεση να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε», σχολίασε ο κ. Αγγελής.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Πού θα πάνε τα σκουπίδια όταν κλείσουν οι σκουπιδότοποι;;;...


Οι μέρες περνάνε και πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία που έχει δώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στους Δήμους για να λάβουν αποφάσεις στα Δημοτικά τους Συμβούλια για «λουκέτα» στους σκουπιδότοπούς τους, τους ΧΑΔΑ, όπως έχουν βαπτιστεί οι παράνομες χωματερές…

Οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 12 του μηνός πρέπει να έχουν καθαρογραφτεί και αποσταλεί, αρμοδίως, στην Περιφέρεια…
Αυτό εντάσσεται στα πλαίσια του πολιτικού παιχνιδιού, σαν κρυφτό μοιάζει, με την Ε.Ε. για να γλυτώσουμε τα πρόστιμα που θα πέσουν βροχή από 1η Γενάρη λόγω μη συμμόρφωσης της Ελλάδας στη σχετική Κοινοτική Οδηγία…
Και, τρέχουν, ασθμαίνοντας, οι Δήμοι και οι κατά τόπους άρχοντες να πάρουν αποφάσεις για «λουκέτα» στους σκουπιδότοπους των Δήμων τους…
Τώρα, που φτάσαμε στο σημείο «0»!
Βέβαια, ευθύνες βαρύτατες, διαχρονικά, για την τραγική κατάσταση με τα σκουπίδια και το σημείο που έχουμε φτάσει, που δεν πάει άλλο, φέρει η Πολιτεία δια της Περιφέρειας, που έχει αλλάξει και ξαναλλάξει θέση για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και σχεδιασμό ουκ ολίγες φορές…

Ευθύνες, φυσικά, φέρει και η Αυτοδιοίκηση, που είχε αρκεστεί στην αποκομιδή των σκουπιδιών και την εναπόθεσή τους στις, παράνομες, χωματερές που είχαν δημιουργηθεί από την ίδια…
Τώρα, εδώ που φτάσαμε, όμως, αν ένα Δ.Σ. πάρει απόφαση να κλείσει ο σκουπιδότοπός του και μέχρι να εγκατασταθούν οι μπαλοποιητές, εκεί που είναι να εγκατασταθούν και λειτουργήσουν, βρεθούν και οι χώροι εναπόθεσης και γίνουν τα αναγκαία έργα και εκεί, θα περάσουν κάποιοι μήνες, αρκετοί, νομίζω…

Μέχρι, λοιπόν, να δουλέψει όλο αυτό το σύστημα του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, πού θα πηγαίνουν τα σκουπίδια των Δήμων, αφού από τη μία θα υπάρχουν αποφάσεις για τα «λουκέτα» και από την άλλη, εκεί, θα πρέπει να εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης σύμφωνα με τον σχεδιασμό και όσα έχουμε δεσμευτεί στην Ε.Ε. ότι θα κάνουμε σαν χώρα;….

Σε αυτό το πολύ εύλογο ερώτημα, ποιος μπορεί να δώσει ουσιαστική και πειστική απάντηση;
Μπορεί κάποιος δήμαρχος να απαντήσει;

Και ρωτάμε, όχι γιατί θέλουμε να αναδείξουμε την προχειρότητα και την ελαφρότητα με την οποία κάποιοι, ίσως, λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν στον τόπο, τους πολίτες και το περιβάλλον, αλλά γιατί μας κάνει εντύπωση η υποτιθέμενη «ταχύτητα», με την οποία οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες σπεύδουν αυτή, ωστόσο, τη στιγμή να πάρουν στα Δημοτικά τους Συμβούλια αποφάσεις για «λουκέτα» στους σκουπιδότοπους των Δήμων τους, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει και διασφαλίσει την επόμενη μέρα (μετά τα «λουκέτα») στη διαχείριση των απορριμμάτων τους…


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

ΣΤΑ 2 EURO ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΛΑΔΙ... ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ, ΑΡΑΓΕ;;;...




Δυστυχώς οι φόβοι και οι εκτιμήσεις του προηγούμενου διαστήματος επιβεβαιώνονται και η κατακόρυφη πτώση του ελαιολάδου συνεχίζεται...


Έχει, πλέον, πέσει στα 2 ευρώ...


Η Ένωση αγοράζει, με προκαταβολή, μέχρι 5/10 στα 2 ευρώ...


Πού θα φτάσει, άραγε, η τιμή του ελαιολάδου;;;....









Διαβάστε Περισσότερα...

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΟΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΚΟΡΩΝΗ, ΜΕΘΩΝΗ ΚΑΙ ΠΕΤΑΛΙΔΙ...










Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως η μεγάλη θαλασσοταραχή, από το δυνατό άνεμο εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ, με τον έντονο κυματισμό, έπληξαν την Νοτιοδυτική Μεσσηνία, ιδαίτερα την Κορώνη την Μεθώνη και το Πεταλίδι.

Τα προβλήματα είναι σοβαρά και οι ζημιές που προκλήθηκαν μεγάλες.
Στην Κορώνη έεσπασε τμήμα του παλιού Λιμενοβραχίωνα και βούλιαξαν αρκετές βάρκες...

Στο Πεταλίδι τα προβλήματα εντοπίζονται στο αλιευτικό καταφύγιο...

Ανάλογα προβλήματα και ζημιές υπάρχουν και στην Μεθώνη...



Διαβάστε Περισσότερα...

Έληξε πριν από λίγο η κατάληψη στο υπουργείο Υγείας...


Έληξε πριν από λίγο η κατάληψη στο υπουργείο Υγείας.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επέστρεψε εκ νέου στο υπουργείο και δεσμεύθηκε ότι εντός του Ιανουαρίου 2009 θα προσληφθούν, μέσω ΑΣΕΠ 5.500 νοσηλευτές κι ότι ήδη έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια υπουργεία, η υπαγωγή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, προχώρησε την Πέμπτη το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Οι νοσηλευτές οι οποίοι, είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου Υγείας από νωρίς το πρωί, αποχώρησαν έπειτα από παρέμβαση εισαγγελέα, ο οποίος είχε φτάσει στο χώρο νωρίτερα, ωστόσο, δήλωσαν ότι, τηρούν στάση αναμονής και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα...


Αξίζει να σημειώσουμε πως μεταξύ των συγκεντρωθέντων νοσηλευτών ήταν και ο Κυπαρίσσιος Πρόεδρος της ΠΑΣΟΝΟΠ κ. Καναβός, που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.




Διαβάστε Περισσότερα...

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟΥΣΑ ΑΥΡΙΟ Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ




Η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Βουλευτής Μεσσηνίας, κα Σοφία Καλαντζάκου αύριο στις 12:00 το μεσημέρι θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.


Στις 6:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας η κα Καλαντζάκου θα είναι παρούσα στα εγκαίνια του Παραρτήματος Ανδρούσας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθούν στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ανδρούσας.




Διαβάστε Περισσότερα...

Ημερίδα για το κοινοτικό πρόγραμμα Equal - ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Βουλευτής Μεσσηνίας, κα Σοφία Καλαντζάκου, χθες συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα «Όλοι έχουμε τη δύναμη… δίνουμε ευκαιρίες, πετυχαίνουμε αποτελέσματα και συνεχίζουμε …», που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του κοινοτικού προγράμματος EQUAL.


Η κα Καλαντζάκου στον χαιρετισμό της, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Equal σημαίνει ισότητα. Equal όμως στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ισότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, καινοτομία και πρωτοπορία. Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έδωσε πραγματικά έναυσμα για να χαραχθούν νέοι δρόμοι, που θα βοηθήσουν στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με την ενίσχυση της δυνατότητας ένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Ανάπτυξης με τις πολιτικές και τα εργαλεία του, πραγματικά ακουμπά τη ζωή του κάθε πολίτη. Με το πρόγραμμα Equal βρέθηκαν νέοι τρόποι αντιμετώπισης των διακρίσεων και των ανισοτήτων. Επιδιώκουμε η εργασιακή αγορά να είναι ανοικτή για όλους. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 83.000 άνθρωποι επωφελήθηκαν. Αυτή είναι μία μετρήσιμη πραγματικότητα, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην κοινωνική ενσωμάτωση και την κοινωνική συνοχή. Νέοι, γυναίκες, άτομα με αναπηρίες, απασχολούμενοι με ελλιπή εκπαίδευση, παλιννοστούντες, μετανάστες, ανήλικοι παραβάτες, αποφυλακισμένοι, Αθίγγανοι, απεξαρτημένα άτομα και άλλες ομάδες που έχουν βιώσει συχνά αποκλεισμό, συμμετείχαν και επωφελήθηκαν από τα προγράμματα του Equal.
Αυτή είναι μία πραγματικότητα για την οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι».



Διαβάστε Περισσότερα...

Δημήτρης Κουσελάς: "Το κοινωνικό κράτος, η παιδεία και τα αγροτικά προβλήματα δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης..."


Κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2009 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής Μεσσηνίας και ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για τον Προϋπολογισμό κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα εξής:

«Τη στιγμή που διεθνώς προτάσσεται η ανάγκη μείωσης των εισοδηματικών ανισοτήτων, η αναβάθμιση του εποπτικού, του αναπτυξιακού, αλλά και του κοινωνικού ρόλου του κράτους, η μείωση των φορολογικών βαρών και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει στον αδιέξοδο δρόμο που έχει χαράξει. Στο δρόμο της υπέρμετρης αύξησης των φορολογικών βαρών, της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους, της απαξίωσης της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων. Ρίχνει λάδι στη φωτιά της κρίσης, γιατί έδειξε πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το τραπεζικό σύστημα, για το οποίο βρήκε μέσα σε μία νύχτα 28 δις ευρώ, χωρίς να λάβει καμία διασφάλιση ότι αυτά τα χρήματα θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία και σ’ αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
Κατά τα άλλα, είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρωζώνη που δεν έχει μέχρι σήμερα ένα ουσιαστικό οικονομικό και κοινωνικό πακέτο. »


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος ειδικά στο σκέλος των δαπανών του Προϋπολογισμού 2009, ο κ. Κουσελάς σημείωσε ότι:
¨Στον τομέα της Παιδείας συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση, παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Στα σχετικά κονδύλια παρατηρούμε ότι οι δαπάνες για την παιδεία, μαζί με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι στο 3,056% του ΑΕΠ, ενώ πέρυσι ήταν 3,08%. Φέτος οι δαπάνες είναι ακόμα μικρότερες σε σχέση με τα περσινά κονδύλια. Έτσι αποδεικνύεται ότι η παιδεία δεν ανήκει στις προτεραιότητες της Ν.Δ., με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατακτά επαξίως την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 27. Συγχαρητήρια. Αυτός είναι ένας τίτλος τιμής! Με αυτή την υποχρηματοδότηση, μια σειρά από χρήσιμους θεσμούς που εμείς δημιουργήσαμε, όπως τα ολοήμερα σχολεία, η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, θα υπολειτουργήσουν.

Τα κοινωνικά προγράμματα και δράσεις, όπως η βοήθεια στο σπίτι, οι μονάδες απεξάρτησης, όπως η ΨΥΧΑΡΓΩ και άλλες, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Σε ότι αφορά στις δαπάνες για την υγεία, επιτρέψτε μου να πω ότι πλέον η ίδια η υγεία έχει μπει στην εντατική! Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουμε 19,5 χιλιάδες κενά, 15 χιλιάδες σε νοσηλευτές και 4,5 χιλιάδες σε ιατρικό προσωπικό. Μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι ο Ευαγγελισμός, το Αττικό, η Νίκαια και το ΚΑΤ έχουν ελλείψεις που φθάνουν μέχρι και το 40%. Μονάδες εντατικής θεραπείας, τεχνητού νεφρού, αυξημένης φροντίδας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, όπως και μονάδες εμφραγμάτων. Για το τι συμβαίνει στην περιφέρεια, δεν έχω παρά να σας αναφέρω το παράδειγμα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Μεσσηνίας, όπου πάνω από 300 άτομα είναι η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δύο νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στα αγροτικά ιατρεία. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι νοιώθει κάποιος όταν ψάχνει να βρει μια μονάδα εντατικής θεραπείας και την βρίσκει κλειστή γιατί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, ενώ υπάρχει μονάδα, δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Διαθέτουμε τέσσερις νοσηλευτές ανά χίλιους κατοίκους όταν στην Ευρώπη των 29 κρατών έχουμε εννέα νοσηλευτές. Το χρέος των νοσοκομείων ξεπέρασε τα 5,7δις ευρώ. Αυτό ήταν και είναι αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης και της κακοδιοίκησης της Κυβέρνησης, γιατί το χρέος αυτό δεν ξεπερνούσε τα 1,7 δις. ευρώ το 2003. Οι προμηθευτές έπαψαν να πληρώνονται και να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, οι πολίτες εξωθούνται στην ιδιωτική κερδοσκοπική υγεία, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές δαπάνες στο σύνολο των δαπανών υγείας να ανέρχονται για τη χώρα μας στο 57%, ενώ στις χώρες του ΟΑΣΑ είναι 25% και στην Ε.Ε. 28%. Αρνητικό ρεκόρ έχουμε στις παροχές αλλά και στους δείκτες υγείας. Είμαστε 23οι στην Ε.Ε, έχοντας χάσει τα τελευταία χρόνια εννέα θέσεις σ’ αυτό τον τομέα!
Σε πείσμα, λοιπόν, αυτής της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της υγείας, η Κυβέρνηση αδιαφορεί. Τα κονδύλια για νέες προσλήψεις είναι όπως και πέρσι 10 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 90% σε σχέση με το 2004, όταν εμείς εκείνη την περίοδο είχαμε εγγράψει στον προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια για τις εφημερίες είναι πολύ περιορισμένα. Με βάση τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών Γιατρών, απαιτούνται 400 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Και δεν προβλέπονται, βέβαια, χρήματα για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων. Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση συνειδητά οδηγεί το ΕΣΥ στην πλήρη απαξίωση, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών και της υγείας. Ποιοι ωφελούνται; Μα φυσικά οι μεγαλοκλινικάρχες και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας !»
Σε άλλο σημείο της διεξοδικής κριτικής του στα μεγέθη του Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης, αναφερόμενος ειδικά στις πιστώσεις για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Κουσελάς σημείωσε ότι: «Φαίνεται πως υπάρχει πλήρης αδιαφορία της Κυβέρνησης, -και τούτο παρά τα μεγάλα λόγια του Πρωθυπουργού-, για τον αγροτικό τομέα που περνά αυτή την περίοδο τη μεγαλύτερη κρίση. Κρίση με υψηλό, απαγορευτικό θα έλεγα, καλλιεργητικό κόστος και με εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα, όπως στο λάδι: η τιμή του λαδιού φέτος είναι κάτω από 2,5 ευρώ και η Κυβέρνηση αυτή τη χρονική στιγμή μειώνει κατά 7% τις επιδοτήσεις στη γεωργία, μειώνει κατά 16% τις ενισχύσεις του ΕΛ.ΓΑ και κατά 66% τις ενισχύσεις των ΠΣΕΑ. Ακόμα, προβλέπει στον Προϋπολογισμό μηδενική αύξηση του ρυθμού επιστροφής του ειδικού φόρου των καυσίμων για τους αγρότες, που θα έπρεπε να είναι αυξημένη, λόγω της αύξησης του φόρου στα καύσιμα από 1-1-1- 2009. »



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ - Επένδυση στο marketing για προώθηση του Μεσσηνιακού προϊόντος


ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιολάδου όσον αφορά στο Μεσσηνιακό ελαιόλαδο.


«Αδύναμος κρίκος η προώθηση του ελαιολάδου μας»
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου, τη μείωση που συνεπάγεται για το εισόδημα των παραγωγών, αλλά και τις αδιάθετες ποσότητες, την υποβάθμιση του τοπικού μας προϊόντος που δεν προωθείται ως επώνυμο προϊόν στην αγορά, αλλά υποβαθμίζεται στη χύμα διακίνηση και τη μετακύλιση των εσόδων από την πώλησή του στις εταιρείες του εξωτερικού. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι, η υποδομή σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των ελαιοτριβείων βρίσκεται σε ικανοποιητικό και δυναμικά βελτιούμενο επίπεδο, σε αντίθεση με το κτιριακό επίπεδο, που όμως κι εκεί γίνονται προσπάθειες βελτίωσης. Ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος τονίζει ότι, στην τυποποίηση υπάρχουν δυναμικές επιχειρήσεις, που καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες απορρόφησης του πλεονάσματος παραγωγής. Υπάρχει ώθηση στον τομέα της μεταποίησης, αλλά ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιολάδου επισημαίνει ότι τροχοπέδη αποτελεί το έλλειμμα διαφήμισης που υπάρχει, προτείνοντας παράλληλα ενέργειες και πρωτοβουλίες για την προώθηση του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιολάδου αναφέρει ότι, «ο πιο αδύναμος κρίκος με πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες για το προϊόν και τους παραγωγούς, είναι η προώθηση του ελαιολάδου μας και ειδικότερα η διαφήμιση, η τοποθέτηση και η αποτελεσματική εμπορία, δηλ. το marketing. Αποτέλεσμα λοιπόν της αδυναμίας αυτής στο εμπορικό τμήμα είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας, είναι να μην προωθείται ως επώνυμο τυποποιημένο προϊόν, αλλά και να υποβαθμίζεται στη χύμα διακίνηση μεταφέροντας σημαντικούς πόρους από τους παραγωγούς σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, ισπανικές πλέον διαχειρίζονται την αντικειμενική ποιότητα και εμπορική υπεραξία του».


Ενέργειες και πρωτοβουλίες για το ελαιόλαδο
Αυτό που χρειάζεται και είναι επιτακτική ανάγκη, είναι η οικοδόμηση εκείνου του πλέγματος ενεργειών και πρωτοβουλιών, για να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα η Μεσσηνιακή ελαιοκαλλιέργεια και παραγωγή. Αυτό σύμφωνα με τον Σύνδεσμο μπορεί να επιτευχθεί μέσα «από ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας που θα βασίζεται στα δεδομένα της νέας ΚΑΠ και του κανονισμού εμπορίας 101». Επιπλέον ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος προτείνει επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο τον Νομό «διότι με τα σημερινά δεδομένα προϊόν με ταυτότητα έχει μόνο η πρώην επαρχία Καλαμάτας». Ακόμα στις προτάσεις του Συνδέσμου είναι και η τροποποίηση του κανονισμού εμπορίας 1019 για τη μαζική εστίαση με απελευθέρωση του ανώτερου ορίου συσκευασίας, που σήμερα είναι τα 5 λίτρα με την απελευθέρωση να ισχύει αποκλειστικά για τις κατηγορίες εξαιρετικού παρθένου και παρθένου ελαιολάδου. «Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθεί μια απευθείας εμπορική γραμμή που θα περιλαμβάνει τον παραγωγό, το ελαιοτριβείο και τους επαγγελματίες της μαζικής εστίασης με παραστατικά που θα ακολουθούν το προϊόν νόμιμα, εφαρμόζοντας και την αρχή της ιχνηλασιμότητας, που διασφαλίζει στο έπακρο τον καταναλωτή. Ως αποτέλεσμα θα επιτευχθεί υψηλότερη τιμή για τον παραγωγό», όπως τονίζεται.


Η κατάσταση σήμερα για το ελαιόλαδο
«Με τα σημερινά δεδομένα στη Μεσσηνία έχουμε ένα ετήσιο περίσσευμα παραγωγής που ανέρχεται κατά μέσο όρο στους 30.000 τόνους και αναζητούμε τους καλύτερους πελάτες για τις αδιάθετες ποσότητες», αναφέρεται, ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου τονίζεται ότι, στη χώρα μας μόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και των άλλων κατηγοριών, δηλαδή ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Το 98% του Μεσσηνιακού ελαιολάδου ανήκει στην κατηγορία αυτή. Μόνο η συστηματική διαφήμιση, εκπαίδευση και πληροφόρηση μπορεί να διευρύνει αυτό το μερίδιο του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην αγορά. Τέλος, ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας της μη επιλογής ελαιολάδου από τους πολίτες είναι το διευρυμένο μερίδιο της αγοράς, που κατέχει η κατανάλωση σπορελαίων με αναλογία 80 (σπορέλαια) προς 20 (ελαιόλαδο), γεγονός που επισημαίνεται από τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"




Διαβάστε Περισσότερα...

"Εφιάλτης" το α΄τετράμηνο του 2009


Η εργασιακή ανασφάλεια λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει αρχίσει να πλήτει τις ελληνικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες και αναμένεται να κορυφωθεί το πρώτο τετάμηνο του 2009, αλλά και η απαισιοδοξία για το τζίρο αποτυπώνονται στην έκθεση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ), που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 450 επιχειρήσεων στο διάστημα 27-28 Νοεμβρίου 2008.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Π. Ραβάνης, από τις απαντήσεις προκύπτει ότι σε απόλυτους αριθμούς και με την υπόθεση ότι κάθε επιχείρηση σκέφτεται να απολύσει μόνο έναν εργαζόμενο, οι εν δυνάμει άνεργοι από τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Αθήνας ανέρχονται στις 18.000. Να σημειωθεί ότι η σκέψη για μείωση του προσωπικού απασχολέι το 29,9% των μελών του ΒΕΑ. Μάλιστα το 18% θεωρούν αναπόφευκτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, ενώ το 83,1% των επιχειρήσεων παρατηρεί μείωση του τζίρου το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 33,2%.Επίσης, 7 στις 10 μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, μία στις 4 βιοτεχνίες αντιμετωπίζει πρρόβλημα συνεργασίας με τις τράπεζες, ενώ ένας στους 8 βιοτέχνες απαντά ότι εκλήθη από την τράπεζά του για επαναδιαπραγμάτευση των δανείων ή των πιστώσεων με δυσμενέστερους γι αυτόν όρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 40% όσων κληθήκανε για επαναδιαπραγμάτευση αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν, ενώ το 60% είναι σε εκκρεμότητα.
Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που ανήκουν στο ΒΕΑ (24,3%) έχει ζητήσει αυτή την περίοδο χρηματοδότηση από την τράπεζα. Στο 1/3 των περιπτώσεων η τράπεζα δέχτηκε μεν να χορηγήσει δάνειο αλλά με πιο δυσμενείς όρους, ενώ στο 1/3 των περιπτώσεων η απάντηση της τράπεζας ήταν αρνητική.Η απαισιοδοξία των μελών του ΒΕΑ αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις για τον τζίρο του επόμενου έτους. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών αναμένει περαιτέρω μείωση του τζίρου για το 2009. Το 45,4% μάλιστα αναμένει σημαντική μείωση και το 29,6% μικρότερη. Τζίρο στα ίδια περίπου επίπεδα με τον φετινό αναμένει το 10,8% ενώ μόνο το 3,7% ελπίζει σε κάποια αύξηση.Τέλος, το 78,1% των ερωτώμενων κρίνει ως ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ μόνο το 9,6% επαρκή ή μάλλον επαρκή.





Διαβάστε Περισσότερα...

Τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Καραμανλή - Barack Obama...



Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα, είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής συνεχάρη τον εκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο επισημαίνοντάς του ότι η μεγαλύτερη πρόκληση παγκοσμίως σήμερα είναι η οικονομική κρίση. Και οι δύο άνδρες εξέφρασαν την επιθυμία τους για συνάντηση στο εγγύς μέλλον.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Ομπάμα ότι η Ελλάδα θα παράσχει πλήρη στήριξη στην εκπλήρωση των μεγάλων ελπίδων που δημιούργησε η εκλογή του.
Όπως επεσήμανε, σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η οικονομική κρίση, της οποίας η αντιμετώπιση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους, καθώς η διεθνής οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες και πολυδιάστατες αναπροσαρμογές.
Ο κ. Καραμανλής είπε στον κ. Ομπάμα ότι η εκλογή του έγινε σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι εταίροι πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις.
Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει συνεισφέρει και εξακολουθεί να συνεισφέρει στην αμερικανική κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Ομπάμα ότι εκτιμάει ιδιαίτερα τις σαφείς και σταθερές θέσεις που έχει λάβει σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και επισήμανε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία, με στόχο την εξεύρεση λύσεων για όλα αυτά τα θέματα, καθώς και την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλους τους τομείς.
Τέλος, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι προσβλέπει σε συνάντηση με τον κ. Ομπάμα στο εγγύς μέλλον.
Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τις ευχές του και τόνισε τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφει για το ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, την οποία, όπως ανέφερε, γνωρίζει καλά, έχοντας καλούς φίλους στις τάξεις της.
Όπως είπε, εκτιμά ιδιαίτερα το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας την ευχή να του δοθεί η ευκαιρία στο προσεχές μέλλον να επισκεφθεί τη χώρα για την οποία τόσα πολλά γνωρίζει, χωρίς, όμως, να την έχει μέχρι σήμερα επισκεφθεί.




Διαβάστε Περισσότερα...

ΟΓΑ: 8/12 - 16/12 η καταβολή οικογενειακών πολυτεκνικών επιδομάτων


Την έναρξη καταβολής των οικογενειακών πολυτεκνικών επιδομάτων (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειες Ν.3631/08, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2.000€ Ν.3454/2006) ΣΤ' Διμήνου 2008, σε 420.540 οικογένειες, από τη Δευτέρα 8 έως Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008, ανακοίνωσε ο ΟΓΑ.


Όπως διευκρινίζεται, η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 119.952.561,83 €.


Προϋποθέσεις χορήγησης:
1. Η μητέρα που έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα για κάθε άγαμο παιδί της κάτω των 23 ετών. Το επίδομα αυτό διακόπτεται την 1η του επομένου έτους εκείνου, κατά το οποίο το επιδοτούμενο άγαμο τέκνο συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του.
Τα τέκνα τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του παραπάνω επιδόματος, είναι αυτά που αποκτώνται από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους, τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, καθώς και τα γεννηθέντα εκτός γάμου.
Το ως άνω επίδομα χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει τρία ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους ή και νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο τέκνα, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.
2. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή εγκαταλείψει υπαίτια τα παιδιά του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη διατροφής των παιδιών.
3. Το ανωτέρω επίδομα δικαιούνται οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:
α) Οι Έλληνες πολίτες.
β) Οι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας.
γ) Οι πολίτες Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
δ) Οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) καθώς και οι Ελβετοί πολίτες.
ε) Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες Ν.Δ. 3989/1959, Α.Ν.389/1968).
στ) Οι ανιθαγενείς που διέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις (Ν.139/1975).
ζ) Αλλοδαποί, δικαιούχοι ανθρωπιστικού καθεστώτος παραμονής στην Ελλάδα (άρθρο 8 Π.Δ. 61/1999).
η) Οι πολίτες άλλων κρατών που είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.


Δικαιολογητικά -διαδικασία:
Για τη χορήγηση του επιδόματος οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον Ανταποκριτή του Ο.Γ.Α. του Δημοτικού Διαμερίσματος ή της Κοινότητας του τόπου κατοικίας τους, όπου θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση στο ειδικό έντυπο ΟΕ1, προσκομίζοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Πιστοποιητικό για την οικογενειακή κατάσταση,
β) Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή είναι υπαίτιος για εγκατάλειψη των παιδιών του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, πρέπει να υποβάλλεται, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασής του ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.
Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι του ανωτέρω επιδόματος πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.



Διαβάστε Περισσότερα...

Ρόδος - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Καμείρου


Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, σε δασική περιοχή του δήμου Καμείρου.


Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα από άγνωστη ως στιγμής αιτία, και οι προσπάθειες για την κατάσβεσή της γίνονται μόνο από εδάφους, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων (έως και 9 μποφόρ) είναι αδύνατη η συνδρομή των εναέριων μέσων. Στην περιοχή πάντως, έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και κάτοικοι του νησιού με μηχανήματα, που διατέθηκαν από τους δήμους και τη νομαρχία.
Λόγω της κρίσιμης κατάστασης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε το δήμο Καμείρου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ύστερα από σχετικό αίτημα της νομαρχίας Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, η πυρκαγιά έχει κάψει ως τώρα 15.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ, όπως έγινε γνωστό αναμένεται η μετάβαση, στο νησί, ειδικής ομάδας της ΕΜΑΚ, για την ενίσχυση της προσπάθειας πυρόσβεσης.
Το πρωί, εκδηλώθηκε και νέα πυρκαγιά στο νησί, στην περιοχή Γλυφάδα Σιαννών του δήμου Αταβύρου, η οποία αντιμετωπίστηκε εγκαίρως από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.


Πηγή ΑΠΕ



Διαβάστε Περισσότερα...

Θ. Ρουσόπουλος: Προσκυνηματικού χαρακτήρα οι επισκέψεις μου


Οι επισκέψεις μου στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου ήταν καθαρά προσκυνηματικού χαρακτήρα, ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Βατοπεδίου.
Ουδεμία πίεση δέχθηκα και ουδεμία πίεση άσκησα, υποστήριξε ο κ. Ρουσόπουλος και γνωστοποίησε ότι τόσο κατά τη συνάντηση με τους φορείς της Ξάνθης, όσο και σε συνομιλία με τον ηγούμενο Εφραίμ για το θέμα των εκτάσεων της Μονής, παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς, δηλώνοντας αναρμόδιος.
Στην ερώτηση αν είχε οιαδήποτε ενημέρωση για τις ανταλλαγές από τον ηγούμενο ο Εφραίμ, ο κ. Ρουσόπουλος απέφυγε να απαντήσει, ωστόσο δεν αρνήθηκε ότι δέχθηκε (δύο) επισκέψεις του ηγούμενου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος -όπως υποστήριξε- ήθελε να του δώσει κάποιες προσκλήσεις για κοινωνικές εκδηλώσεις.


*Σημειώνουμε πως, η κατάθεση του κ. Ρουσόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή συνεχίζεται...

Περισσότερα, σε επόμενη ανάρτηση...



Διαβάστε Περισσότερα...

Μετά την εξεταστική οι Υπουργοί σέρνουν το χορό του....Εφραίμ


Κάντε "κλικ" στην φωτογραφία για να μεγαλώσει.

Ο Φάνης Ξημεράκης δημιουργεί για το Kαφενείο...



Διαβάστε Περισσότερα...

Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι...


Με την κατάθεση του Θόδωρου Ρουσόπουλου, στην Εξεταστική Επιτροπή, ολοκληρώνεται ο κύκλος μαρτύρων, για το Βατοπαίδι.

Εν μέσω αντεγκλήσεων οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέρριψαν την κλήτευση νέων μαρτύρων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κλείσει άρον- άρον την επιτροπή. Στημένη συμπεριφορά καταλόγισε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Το πόρισμά τους, εξάλλου, θα παραδώσουν στις 7 το απόγευμα στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής οι τρεις εμπειρογνώμονες της ΤτΕ που ερεύνησαν όλους τους λογαριασμούς, που πήρε η επιτροπή και σχετίζονται με το Βατοπαιδι.

Όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι εμπειρογνώμονες που άνοιξαν τους λογαριασμούς, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα εφετών και της επιτροπής για την έρευνα του βρώμικου χρήματος, θα κληθούν την ερχόμενη εβδομάδα ως μάρτυρες στην επιτροπή.
Η Ν.Δ είναι διατεθειμένη να ρίξει φως στην υπόθεση δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζήμας, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχουν καταθέσει 120 μάρτυρες και δεν είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ όποιον βλέπει στη πλατεία Συντάγματος να ζητά να καταθέσει στην Εξεταστική.
Τις απόψεις τους κατέθεσαν στη ΝΕΤ 105,8 και βουλευτές. Η μεταφορά ευθυνών που γίνεται από τον έναν υπουργό στον άλλο δείχνει ενοχή, είπε ο Χρήστος Παπουτσής από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χαρακτήρισε αυταπόδεικτο το γεγονός ότι υπήρχε κεντρικός συντονισμός.
Υπάρχει μια επικίνδυνη διελκυστίνδα ανάμεσα στη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ. και τα δυο κόμματα δεν θέλουν να αναδεχθεί η αλήθεια, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Οι μάρτυρες που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτοί που θα μας ανοίξουν τα μάτια, ενώ η Ν.Δ θέλει να κλείσει την υπόθεση, ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης.
Από την πλευρά της, η κυπριακή Αρχή ενάντια στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ανοίξει τους λογαριασμούς των εταιρειών RASSADEL και MADEUS, παρότι της ζητήθηκε αυτό από την ελληνική ομόλογη Επιτροπή. Σύμφωνα όμως με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου, η ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή υπέβαλε προφορικά και όχι γραπτά το αίτημά της, όπως απαιτείται στην Κύπρο. Μόλις το λάβουμε θα το διαβιβάσουμε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για τα περαιτέρω, τόνισε.
Χθες, κατέθεσαν ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, και ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας. Στην κατάθεσή του, ο Πέτρος Δούκας είπε ότι την υπόθεση του Βατοπαιδίου την κληρονόμησε τελειωμένη και όλες του οι ενέργειες ήταν απόλυτα σύννομες, ενώ πρόσθεσε ότι υπέγραψε μόνον επίσημες αποφάσεις και εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, δηλαδή του αρμόδιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Νωρίτερα, ο Αντώνης Μπέζας κατέθεσε ότι δεν ανακάλεσε την απόφαση του κ. Δούκα, γιατί αυτή δεν παρήγε έννομες συνέπειες.
Ο Ευάγγελος Μπασιάκος υποστήριξε ότι η υπουργική απόφαση Φωτιάδη του 2003 καθόρισε τις αρμοδιότητες ανταλλαγών και εφαρμόστηκε κατά γράμμα από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που τις υλοποίησε.
Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι η ανταλλαγή ολοκληρώθηκε μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, αντέτεινε το ΠΑΣΟΚ. Για κατασκευή δήθεν στοιχείων, κατήγγειλαν την αξιωματική αντιπολίτευση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΙΜΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ






Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμάται σήμερα η εορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού.


Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού.

Η μνήμη της τιμάται την 4η Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου και επιφανούς Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας. Η νεαρή Βαρβάρα φωτίσθηκε από την Αλήθεια του Θείου Λόγου και ασπάσθηκε το Χριστιανισμό. Το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε απαρτιζόταν από φανατικούς ειδωλολάτρες αλλά παρά τις προσπάθειές τους να μεταπειστεί, η απόφασή της ήταν σταθερή και αμετάκλητη. Ο πατέρας της τότε την παρέδωσε στο Διοικητή της Επαρχίας, για να την τιμωρήσει με σκοπό να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Ο Έπαρχος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να απαρνηθεί το Χριστό. Τελικά αποκεφαλίσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της με ξίφος, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται”, όπως λέει και ο βιογράφος της Συμεών. Για την αμετάκλητη απόφασή της να μην απαρνηθεί το Χριστό, παρά τα βασανιστήρια που υπέστη, ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυς. Κατά την παράδοση η Θεία Δίκη με την μορφή κεραυνού, κατέκαυσε το δήμιο πατέρα της καθώς αποχωρούσε από το χώρο του μαρτυρίου.
Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού. Για τον λόγο αυτό από το 1829 η Αγία Βαρβάρα καθιερώθηκε ως Προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού. Την 4η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, πραγματοποιήθηκε στο μόλις συγκροτημένο “Τάγμα Πυροβολιστών”, όπως ονομαζόταν τότε, ο πρώτος εορτασμός της Αγίας ως Προστάτιδος του Πυροβολικού. Στους επισκέπτες προσφέρθηκαν λουκουμάδες με κονιάκ. Το ίδιο επαναλήφθηκε και κατά το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία παράδοση, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα.




Διαβάστε Περισσότερα...