Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

"Εφιάλτης" το α΄τετράμηνο του 2009


Η εργασιακή ανασφάλεια λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει αρχίσει να πλήτει τις ελληνικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες και αναμένεται να κορυφωθεί το πρώτο τετάμηνο του 2009, αλλά και η απαισιοδοξία για το τζίρο αποτυπώνονται στην έκθεση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ), που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 450 επιχειρήσεων στο διάστημα 27-28 Νοεμβρίου 2008.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Π. Ραβάνης, από τις απαντήσεις προκύπτει ότι σε απόλυτους αριθμούς και με την υπόθεση ότι κάθε επιχείρηση σκέφτεται να απολύσει μόνο έναν εργαζόμενο, οι εν δυνάμει άνεργοι από τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Αθήνας ανέρχονται στις 18.000. Να σημειωθεί ότι η σκέψη για μείωση του προσωπικού απασχολέι το 29,9% των μελών του ΒΕΑ. Μάλιστα το 18% θεωρούν αναπόφευκτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, ενώ το 83,1% των επιχειρήσεων παρατηρεί μείωση του τζίρου το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 33,2%.Επίσης, 7 στις 10 μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, μία στις 4 βιοτεχνίες αντιμετωπίζει πρρόβλημα συνεργασίας με τις τράπεζες, ενώ ένας στους 8 βιοτέχνες απαντά ότι εκλήθη από την τράπεζά του για επαναδιαπραγμάτευση των δανείων ή των πιστώσεων με δυσμενέστερους γι αυτόν όρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 40% όσων κληθήκανε για επαναδιαπραγμάτευση αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν, ενώ το 60% είναι σε εκκρεμότητα.
Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που ανήκουν στο ΒΕΑ (24,3%) έχει ζητήσει αυτή την περίοδο χρηματοδότηση από την τράπεζα. Στο 1/3 των περιπτώσεων η τράπεζα δέχτηκε μεν να χορηγήσει δάνειο αλλά με πιο δυσμενείς όρους, ενώ στο 1/3 των περιπτώσεων η απάντηση της τράπεζας ήταν αρνητική.Η απαισιοδοξία των μελών του ΒΕΑ αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις για τον τζίρο του επόμενου έτους. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών αναμένει περαιτέρω μείωση του τζίρου για το 2009. Το 45,4% μάλιστα αναμένει σημαντική μείωση και το 29,6% μικρότερη. Τζίρο στα ίδια περίπου επίπεδα με τον φετινό αναμένει το 10,8% ενώ μόνο το 3,7% ελπίζει σε κάποια αύξηση.Τέλος, το 78,1% των ερωτώμενων κρίνει ως ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ μόνο το 9,6% επαρκή ή μάλλον επαρκή.