Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ελαιόλαδο “LIA”: «Ένα ακόμα μεσσηνιακό success story»

Οι ρίζες της ευδαιμονίας από την Τριφυλία 

Ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα Στριμπάκου φτιάχνουν ένα ακόμα μεσσηνιακό success story, επενδύοντας στην παραδοσιακή γεωργία 


Μόλις χθες, σε μία ακόμα συνέντευξή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σημείωνε πως το διαβατήριο για την επιτυχία των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό είναι η ποιότητά τους. Μάλιστα, τόνιζε ότι......................................................
τώρα που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος κάνουν στροφή προς την ποιοτική γεωργία, είναι πραγματική ευκαιρία για τα προϊόντα μας να πάρουν στην παγκόσμια αγορά τη θέση που τους ανήκει. 

Το προηγούμενο διάστημα, λοιπόν, σ’ ένα αφιέρωμα του περιοδικού «Κ» της «Καθημερινής», μάθαμε ότι μεταξύ των εταιρειών που μετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών της ολλανδικής πρεσβείας, με τίτλο Orange Grove, είναι μία δική μας, από τη Μεσσηνία. Η καλύτερη αφορμή για να ψάξουμε το θέμα καλύτερα. To Ελαιόλαδο LIA’ είναι η πραγματοποίηση του παιδικού ονείρου των LIA’ Cultivators ή αλλιώς του Κωνσταντίνου και της Χριστίνας Στριμπάκου. Τα τελευταία χρόνια οι γονείς τους, αφού τους έμαθαν ότι η «γεωργία και η γη είναι συναρπαστική», τους παραχώρησαν τον οικογενειακό ελαιώνα κι έτσι ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα ξεκίνησαν να ειδικεύονται στις μεθόδους παραγωγής κι επεξεργασίας ελαιολάδου και να επιδιώκουν την premium ποιότητα του προϊόντος τους. 


Όπως δήλωσαν, πρόσφατα, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις τους, «η ελιά είναι ένα μαγικό δέντρο. Όσο περισσότερο τη φροντίζεις, τόσα περισσότερα σου δίνει. Επειδή έχουμε μάθει να αγαπάμε την ποιότητα και την πρόοδο, είναι η πιο γόνιμη περίοδος να ακολουθήσουμε το όνειρό μας», σημειώνει η Χριστίνα. Ο Κωνσταντίνος τα δέκα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εγρήγορση, ακολουθώντας αλλά και βελτιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής. 

Η Χριστίνα από το 2011 παρακολουθεί την πορεία δημιουργίας του μπουκαλιού και φροντίζει επιμελώς, ώστε να φτάσει στα χέρια σας μια τέλεια αισθητικά συσκευασία. Επίσης, εξειδικεύεται στη γευσιγνωσία ελαιολάδου και στα μελλοντικά της σχέδια είναι ο σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού – πολιτιστικού προγράμματος. Και οι δύο, άλλωστε, επενδύουν το χρόνο τους, εφόσον ακολουθούν το όνειρό τους, να παράγουν ένα φυσικό προϊόν premium ποιότητας και να το παρέχουν στον καταναλωτή με άμεσο τρόπο. Οι ελαιώνες τους βρίσκονται στην περιοχή της Τριφυλίας, κάτω από το Όρος Αιγάλεω και δροσίζονται από την αύρα της θάλασσας του Ιονίου. Ως αποτέλεσμα, η εξαιρετική ποιότητα του εδάφους αλληλεπιδρά με το μοναδικό μικροκλίμα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ελιάς σε ιδανικές συνθήκες. Η λογική με την οποία καλλιεργούν ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα μοιάζει περισσότερο με τον τρόπο που εφάρμοζαν οι παππούδες μας. «Ως γνωστόν, η καλλιέργεια της ελιάς απαιτεί χρόνο και κόπο. Το σημαντικό για μας είναι ότι εφαρμόζουμε την καλή παραδοσιακή γεωργία, αφού από τους κανόνες που μας παραδόθηκαν από τους γονείς και τους παππούδες μας επιλέγουμε να ακολουθούμε μόνο όσους είναι απόλυτα συμβατοί με τη σύγχρονη αξία του σεβασμού προς το περιβάλλον, έχοντας ως πρώτιστη επιδίωξή μας την premium ποιότητα του ελαιολάδου. Το δυνατό σημείο της μοναδικότητάς μας είναι η γη μας. Χώμα υγιές (μακριά από οποιαδήποτε μορφή μόλυνσης) και τέλειες κλιματολογικές συνθήκες. Το σπουδαίο στην καλλιέργεια είναι να έχεις υγιή καρπό. Η συγκομιδή γίνεται χειρωνακτικά, φροντίζοντας να μην ταλαιπωρούμε τα δέντρα, να μην τα τραυματίζουμε, γιατί αυτό προκαλεί προβλήματα στο δέντρο και, συνεπώς, στο λάδι. Προσέχουμε τον καρπό της ελιάς κατά τη συγκομιδή, τοποθετώντας τον σε καλά αεριζόμενους χώρους. Δε χρησιμοποιούμε πλαστικά σακιά και το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ψυχρή έκθλιψη γίνεται την ίδια μέρα, με τη δέουσα προσοχή, ώστε να διατηρηθούν όλα τα θρεπτικά και οργανοληπτικά στοιχεία του ελαιολάδου. Τέλος, η τυποποίηση γίνεται σε πιστοποιημένο με ISO τυποποιητήριο, που είναι εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα και με εγκαταστάσεις που τηρούν όλες τις προδιαγραφές συστήματος διαχείρισης ποιότητας. Είναι προφανές ότι κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίζουμε άριστες συνθήκες παραγωγής, εμφιάλωσης και διατήρησης», τονίζουν. Το επόμενο βήμα στα σχέδια των LIA’ Cultivators είναι να δημιουργήσουν τις προδιαγραφές ώστε να προσκαλούν τους καταναλωτές τους να ταξιδέψουν στη Μεσσηνία και να γνωρίσουν από πού προέρχεται το λάδι που έχουν επιλέξει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. «Να ξεκινάμε με τα ποδήλατα από τις εγκαταστάσεις μας, να ποδηλατούμε προς τους ελαιώνες μας, να περπατάμε κάτω από τα δέντρα, να βλέπουμε την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού, να ζυμώνουμε ψωμί, να μαζεύουμε άγρια χόρτα από τη γη μας, και να καταλήγουμε κάνοντας μια γιορτή. Απλά και με πάθος. Αυτό είμαστε και αυτό προσφέρουμε», εξηγεί η Χριστίνα. 

 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 

 ΦΩΤΟ: Μαργαρίτα Νικιτάκη 

 Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Παραπαίουν............................................

Εσεις τι κάνετε εκειπέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας;;;;;;;; Πανηγυράκι απόψε........ Κομμάτια, λιώματα, χώματα, όλα εκεί μαζεμένα συζητούν και δεν καταλαβαίνουν τι λένε...............
ΠΑΡΑΠΑΙΟΥΝ..............................................


Διαβάστε Περισσότερα...

Πέτρος Τατούλης για τον προϋπολογισμό του 2014: «Μειώσαμε τις δαπάνες στο μισό, υλοποιούμε το πιο ενισχυμένο διαχρονικά Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την ώρα της πιο μεγάλης κρίσης»

«Βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού 2014 είναι ότι με μηδενικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο, όπως άλλωστε και το 2012 και το 2013, καταφέρνουμε να εκτελούμε τέτοιο πρόγραμμα και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από αυτά που παραλάβαμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη συζήτηση και υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2014 από το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 και πρόσθεσε ότι «στο επίτευγμά μας αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων των προηγούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων σε συνδυασμό με την κατά 67% μείωση των ΚΑΠ». 
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τον.......................................... προϋπολογισμό για το 2014 ως «δυναμικό», που συμπληρώνει το σύνολο του έργου της Περιφέρειας, η οποία παρά τις αντιξοότητες κινείται δραστήρια και αποφασιστικά. Τις πιστώσεις που μεταφέρονται ως πλεόνασμα ο κ. Τατούλης τις απέδωσε στην ανθρώπινη αδυναμία των στελεχών των υπηρεσιών να αξιοποιηθούν όλοι αυτοί οι πόροι τη δεδομένη χρονική στιγμή και στην εμπλοκή των εκταμιεύσεων από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου. 

 Αναφερόμενος στη σχέση της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη και του προϋπολογισμού, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι μέσω αυτής έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων εφάπαξ 4,5 δις ευρώ και 2 δις σε ετήσια βάση προσδίδοντας βιωσιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία διαφορετικά δεν θα υπήρχε. 

 Ο κ. Τατούλης άσκησε κριτική για τις απόψεις που ακούστηκαν σχετικά με πρόβλεψη κωδικού για την παιδεία και την υγεία, εφόσον οι Περιφέρειες δεν διαθέτουν τέτοιες αρμοδιότητες, και για το συσχετισμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα. 

«Πετύχαμε σε δύσκολα χρόνια να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις για να υλοποιηθούν σημαντικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτή είναι η ευθύνη μας, αυτή είναι η εντολή των πολιτών προς εμάς», δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης.


Διαβάστε Περισσότερα...

Καλά, έχουνε πολύ πλάκα στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Έχουνε πολύ πλάκα στο Δ.Σ. Τριφυλίας κι ακόμη δεν ξεκίνησε καλά - καλά................... Γιατι κοιτάζονται περίεργα μεταξύ τους;;;;;;;;; Θα έχουμε τίποτα...............................
ΜΑΠΕΣ;;;;;;;;;;;;;


Διαβάστε Περισσότερα...

Τριφυλία: Από τις φόλες… στις εκτελέσεις αδέσποτων

Έκκληση Φιλοζωικής Ομάδας για βοήθεια 


 Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα στην Τριφυλία η αντιμετώπιση των αδέσποτων. Από την απάνθρωπη πρακτική θανάτωσής τους από φόλες, φθάσαμε σε πυροβολισμούς σκύλων και γάτων. Την ίδια στιγμή η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας κάνει έκκληση στους πολίτες για βοήθεια και στήριξη, καθώς αδυνατούν, πια, να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά. Το, δε, έργο της είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμο! Με πρωτοβουλίες των εθελοντών και δικές τους, αποκλειστικά, δαπάνες, σε................................................
συνεργασία με τη Φιλοζωική Εταιρεία και φιλόζωους κατοίκους της περιοχής, έχουν καταγραφεί και σημανθεί σχεδόν όλα τα αδέσποτα από τους Γαργαλιάνους μέχρι την Ελαία. Σε όλα έχει χορηγηθεί εμβόλιο και αντιπαρασιτική αγωγή, ενώ έχουν γίνει στειρώσεις. Τα αδέσποτα σε Γαργαλιάνους, Φιλιατρά και Ελαία σιτίζονται σε ειδικούς χώρους με έξοδα και επίβλεψη μελών της Φιλοζωικής, ενώ το ίδιο συμβαίνει στο Καλό Νερό και την Κυπαρισσία από φιλόζωους. Με την ανιδιοτελή βοήθεια του κτηνιάτρου Γιάννη Μαρκόπουλου στην Κυπαρισσία, ο οποίος παρέχει περίθαλψη στα άτυχα ζώα, φροντίζουν τα αδέσποτα και ουσιαστικά σώζουν τις ζωές τους. Το γεγονός, δε, ότι τα αδέσποτα έχουν τη στήριξη των φιλόζωων, βρίσκουν τροφή, φροντίδα και περίθαλψη, τα κάνει να είναι ήσυχα, να μην ενοχλούν και να μην είναι «επιθετικά». Όμως, οι δυνατότητες, οικονομικές κυρίως, των εθελοντών, εξαντλούνται! 

 Από τις φόλες στους πυροβολισμούς… 

Τις τελευταίες μέρες, οι κάτοικοι της περιοχής είναι συγκλονισμένοι από την αποτρόπαια πράξη απάνθρωπων τεράτων, όπως χαρακτηριστικά λένε φιλόζωοι, που την Τετάρτη πυροβόλησαν δύο σκύλους στο Καλό Νερό, με συνέπεια ουσιαστικά τη θανάτωση του ενός εξ αυτών, με ευθανασία, αφού η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη. Την Παρασκευή, δυστυχώς, έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό γάτος ηλικίας περίπου 9 μηνών στους Γαργαλιάνους. Τον άτυχο αδέσποτο γάτο φρόντιζε μία γυναίκα. Τις τελευταίες μέρες τον είχε χάσει και νωρίς το πρωί της Παρασκευής που ο γάτος εμφανίστηκε, τον είδε να κουτσαίνει και να είναι σε άθλια κατάσταση. Αμέσως τον μετέφερε στο κτηνιατρείο του Γιάννη Μαρκόπουλου στην Κυπαρισσία σε κωματώδη κατάσταση. Όπως διαπιστώθηκε, είχε πυροβοληθεί και το βλήμα – πιθανώς αεροβόλου όπλου – ήταν στην καρδιά του, με συνέπεια να καταλήξει στη 1.00 μετά το μεσημέρι. Πριν από λίγες μέρες, στη Μαραθόπολη, βρέθηκε πυροβολημένη από αεροβόλο όπλο μια αδέσποτη σκυλίτσα, η Μαριγούλα, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια ζούσε στην περιοχή, στειρωμένη και εμβολιασμένη από τους ανθρώπους της Φιλοζωικής. Η σκυλίτσα μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο στην Κυπαρισσία με επώδυνη διόγκωση στο εσωτερικό του δεξιού μηρού, με ταυτόχρονη χωλότητα στο αντίστοιχο άκρο (οπίσθιο δεξί). Έγινε χειρουργική επέμβαση, αφαιρέθηκε το βλήμα, εξυγιάνθηκε η περιοχή και η σκυλίτσα αναρρώνει και ζητά φιλοξενία! Στις 8 Οκτωβρίου δύο ακόμη σκυλάκια στην Κυπαρισσία κατέληξαν από φόλες. Άλλωστε, τα περιστατικά με φόλες στην περιοχή είναι πάρα πολλά. Στα Φιλιατρά, ακόμη και στην πλατεία, ασυνείδητοι έριχναν φόλες σκοτώνοντας σκυλάκια, ενώ κάποια σώθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση φιλόζωων. Το ίδιο και στους Γαργαλιάνους, αλλά και στο Καλό Νερό. Με μια απίστευτη επιχείρηση διάσωσης, εθελοντές της Ομάδας έσωσαν σκυλίτσα μάνα με πέντε κουταβάκια που ήταν κάτω από το γεφυράκι στην παλιά ντίσκο Κυπαρισσίας τις προηγούμενες μέρες με τη βροχή, καθώς το κύμα της θάλασσας τα σκέπαζε και θα πνίγονταν! 

 Ο Δήμος είναι υπεύθυνος 

Όπως, κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει στο «Θ» για την αντιμετώπιση των αδέσποτων, ο Δήμος Τριφυλίας όφειλε και οφείλει να παρέμβει. Ακόμη και αν δεν έχουν, στο Δήμο Τριφυλίας, την παραμικρή ευαισθησία, είναι υποχρεωμένος από το νόμο για τη φροντίδα των αδέσποτων! Ωστόσο, από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας – όπως και τις περισσότερες Δημοτικές Αρχές της χώρας - δεν υπάρχει, όπως καταγγέλλουν φιλόζωοι, κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Ούτε έστω η ελάχιστη συνδρομή, στήριξη και βοήθεια στην προσπάθεια της Φιλοζωικής Ομάδας! Κι ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας από τις 25 Οκτωβρίου 2012 έχει πάρει απόφαση (αρ. Απόφ. 334/2012) και έχει συγκροτήσει επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας, με βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο! 

 Έκκληση για βοήθεια… 

Μιλώντας στο «Θ» το μέλος της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας και μέλος της Επιτροπής του Δήμου για τα αδέσποτα, Ελένη Αρβανίτη, σημείωσε: «Τελευταία, επειδή τα πολλά περιστατικά μας έχουν ξεπεράσει, ως Ομάδα κάνουμε έκκληση για βοήθεια, κυρίως μέσω της σελίδας μας στο facebook, γιατί οι συμπολίτες μας δε μας βοηθάνε. Δυστυχώς, η τοπική κοινωνία έχει άλλο σκεπτικό. Παλιά είχαν τις φόλες – εγώ τις είχα μέχρι και πρόσφατα εδώ έξω από το σπίτι μου – με θύματα. Τώρα έχουμε πυροβολισμούς. Αυτοί οι “άνθρωποι” είναι επικίνδυνοι για όλους μας! Κάνω έκκληση βοήθειας στους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε. Βλέπουν πόσα κάνουμε, όσοι μας κρίνουν και μας κατακρίνουν, βλέπουν πόσο παλεύουμε με τα αδέσποτα. Φροντίζουμε τα αδέσποτα και φροντίζουμε και τον κόσμο, δηλαδή πώς δε θα ενοχλήσουν τα αδέσποτα. Τα στειρώσουμε για να μη ζευγαρώσουν και πολλαπλασιάζονται, τα περιθάλπουμε για να μην ενοχλούν γαβγίζοντας και ουρλιάζοντας, τα φροντίζουμε για να μην είναι επιθετικά. Στην ουσία, το κάνουμε και για τον κόσμο, αλλά ο κόσμος δε μας βοηθάει. Δεν υπάρχει κανένας που να μας βοηθάει. Από το Δήμο, στήριξη επί της ουσίας δεν έχουμε. Στα λόγια μόνο! Βάσει νόμου είναι υποχρεωμένος να έχει ένα πρόγραμμα και να το υλοποιεί, δεν έχει κάνει τίποτα. Έχουν πάρει και απόφαση για την Επιτροπή, που είμαι και μέλος, αλλά δεν έγινε τίποτα!». 

 Του Ηλία Γιαννόπουλου Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Συνεδριάζει το Δ.Σ. Τριφυλίας

Με καθυστέρηση ξεκινάει το αποψινό δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας. Φωνάχτε ρε παιδιά κανένα σύμβουλο να ρθει.....................................
Για πολύ γέλιο οι τύποι........................


Διαβάστε Περισσότερα...

Πρόεδρος Δ.Σ. Τριφυλίας για το ΚεΦΙΑπ (ΚΑΦΚΑ) Φιλιατρών: «Είναι η δική μας ντροπή! Μια ανθρώπινη χωματερή»

«Εγκαταλελειμμένο. Είναι η δική μας ντροπή! Μια ανθρώπινη χωματερή» είπε στο «Θ» προβληματισμένος, στεναχωρημένος και οργισμένος, παράλληλα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, Δημήτρης Μπασδάνης, για την εικόνα που αντίκρισε στο ΚεΦΙΑπ (πρώην ΚΑΦΚΑ) Φιλιατρών το πρωί της Πέμπτης. Ο ίδιος ανέλαβε την....................................... πρωτοβουλία να επισκεφθεί το Κέντρο και να συζητήσει με τους εργαζομένους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και για τις υπηρεσίες που παρέχει ή πρέπει να παρέχει. Δε φανταζόταν καν ότι αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα και λειτουργεί όπως όπως χάρη στη στήριξη απλών πολιτών, αφού από την Πολιτεία και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου έχει υπαχθεί και διοικητικά ανήκει (τώρα πια στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας), έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία χρόνια! Ο κ. Μπασδάνης ξεναγήθηκε σε όλες τις πτέρυγες του Κέντρου και είχε μακρά συζήτηση με την προϊσταμένη νοσηλευτικής υπηρεσίας. 


Όπως είπε στο «Θ»: «Η εικόνα που αντίκρισα, συνδυασμένη με την εγκατάλειψη από πλευράς οργανωμένου κράτους, είναι σοκαριστική! Θα πω δύο πράγματα μόνο. Παρά τις προσπάθειες που κάνει το ελαχιστότατο, πια, προσωπικό, δεδομένου ότι έχουν φύγει υπάλληλοι οι οποίοι έχουν αποσπαστεί ή έχουν απομακυνθεί – δεν ξέρω πώς – υπάλληλοι με οργανικές, που έπρεπε να υπηρετούν εκεί, η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι σοκαριστική και ενοχοποιητική, και για εκείνον που πάει εκεί και εν τέλει για όλη την κοινωνία. Θεωρώ ότι απέναντι στο ΚΑΦΚΑ πρέπει να σταθούμε όλοι υπεύθυνα, με τον ίδιο τρόπο που στεκόμαστε ως κοινωνία για το νοσοκομείο. Δεν έχει γίνει αυτό για το ΚΑΦΚΑ μέχρι τώρα, ενδεχομένως επειδή θεωρούμε ότι είναι κάτι το οποίο δε μας αγγίζει άμεσα, δε μας χρειάζεται άμεσα, όπως μας χρειάζεται ένα νοσοκομείο. Παρ’ όλα αυτά, είναι η σημερινή ντροπή, είναι η δική μας ντροπή! Είναι μια χωματερή, στην κυριολεξία, μια ανθρώπινη χωματερή. Θα πρέπει ο Δήμος και όλη η κοινωνία να πιέσουν, σε πρώτη φάση, να επανέλθουν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν αποσπαστεί και έχουν οργανικές θέσεις. Σε δεύτερη φάση, να επαναλειτουργήσει το άρτια οργανωμένο φυσιοθεραπείο που διαθέτει. Μηχανήματα τα οποία είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, τα οποία έχουν στοιχίσει στο Ελληνικό Δημόσιο πολλά εκατομμύρια, βρίσκονται εκεί αχρησιμοποίητα, γιατί δεν υπάρχουν τα πρόσωπα να τα λειτουργήσουν. […] Θα φέρω το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ενημερωτικά και με τρόπο διακριτικό, γιατί δε χωρά ούτε πολιτικάντικους χειρισμούς ούτε τίποτε άλλο. […] Θα ήταν άδικο αν δεν πρόσθετα ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται με ένα ενδιαφέρον αξιοσημείωτο, προσφέροντας τρόφιμα, ρούχα και οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους που η μοίρα έταξε να ζουν στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, σε αντίθεση με τους θεσμούς. Όπως με πληροφόρησαν οι εργαζόμενοι, η παρουσία των προσώπων που εκπροσωπούν θεσμούς είναι εκκωφαντικά ανύπαρκτη». 

 Του Ηλία Γιαννόπουλου Tharrosnew.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Απογοητευμένοι από τις τιμές οι ελαιοπαραγωγοί

Απογοήτευση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο από το ξεκίνημα της φετινής ελαιοσυγκομιδής, καθώς οι προσδοκίες για καλές τιμές μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αντιθέτως, παρά την πολύ χαμηλή παραγωγή βλέπουν και τις τιμές να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Τις μέρες αυτές η τιμή έχει διαμορφωθεί στα...............................................
2,4 - 2,45 ευρώ το κιλό, η οποία είναι απογοητευτική όπως μας λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, καθώς δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν ούτε τα έξοδά τους. Στην περιοχή της Τριφυλίας η ελαιοσυγκομιδή έχει ξεκινήσει πλέον κανονικά σε μια από τις χειρότερες χρονιές από άποψη παραγωγής, όπως διαπιστώνουν οι παραγωγοί. Αυτή η μείωση που καταγράφεται σε όλη τη χώρα είχε δημιουργήσει προσδοκίες για ένα καλό ξεκίνημα στην τιμή του λαδιού, στα επίπεδα του 2,8 ευρώ το κιλό, ίσως και πιο πάνω, όμως οι τιμές όχι μόνο δεν ανέβηκαν αλλά ακολούθησαν πτωτική πορεία. Για περιοχές όπου η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια, ο συνδυασμός της ακαρπίας με τις χαμηλές τιμές είναι καταστροφικός, τόνισαν οι παραγωγοί καθώς η τοπική οικονομία στηρίζεται στην ελαιοκαλλιέργεια και από εκεί πλέον δεν θα υπάρχουν έσοδα. Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων ο Σπύρος Νικολόπουλος επισήμανε: «Φέτος αν και η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίς, οι ελιές πάνε καλά σε αποδόσεις. Ηταν βέβαια λίγο αυξημένα τα δέκατα στο ξεκίνημα αλλά τώρα έχουν πέσει με την αλλαγή του καιρού και ελπίζουμε την εβδομάδα που έρχεται να είναι κανονικά. Βέβαια δεν υπάρχει παραγωγή φέτος στην περιοχή, οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση 50% και περισσότερο, θα δούμε στο τέλος, ελπίζουμε πάντως να βοηθήσει κάπως η απόδοση. Με τις τιμές άλλα περιμέναμε και άλλα είδαμε, λόγω του ότι δεν υπάρχει λάδι πουθενά στην Ελλάδα η τιμή αντί να ανέβει, έπεσε. Περιμέναμε ένα ξεκίνημα στα 2,8 - 3 ευρώ αλλά ξεκίνησε με 2,5 και τώρα είναι 2,45 το κιλό. Αυτές οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, περιμέναμε κάτι καλύτερο. Για δικαιολογία λένε ότι έχει η Ισπανία μεγάλη παραγωγή αλλά η Ισπανία αργεί να ξεκινήσει και αργεί να πουλήσει. Αυτή η τιμή δεν δικαιολογείται με τίποτα για την παραγωγή που έχει η Ελλάδα». Ο Νίκος Βλαχαδάμης τόνισε: «Ελιές δεν έχουμε καθόλου φέτος, δεν υπάρχει καρπός. Το μόνο καλό είναι ότι έχουμε καλές αποδόσεις, πάει μέχρι και 13 κιλά το τσουβάλι. Η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 80% και αυτό μάλλον επειδή δεν είχαμε καλό Μάιο. Οσον αφορά την τιμή, έχει πέσει και τώρα είναι στα 2,45, τιμή χάλια, με την οποία ο αγρότης δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Περιμέναμε να ξεκινήσει καλύτερα μιας και δεν υπήρχε παραγωγή, αλλά δυστυχώς η τιμή είναι χαμηλή». Από την πλευρά του ο Τάκης Βαρβατσούλης σημείωσε: «Φέτος μαζεύουμε σπυριά, η χειρότερη χρονιά της 25ετίας είναι η φετινή. Εγώ από 150 δέντρα μάζεψα 10 τσουβάλια όταν δεν πέφταμε κάτω από 100 ποτέ. Ενώ και η τιμή είναι χαμηλή, ειδικά τώρα που βγήκαν και βαριά στην αρχή τα λάδια. Περιμέναμε να είναι στα 3 ευρώ, στα 2,8, αλλά δυστυχώς είναι πολύ χαμηλή. Αν πληρώνεις και μεροκάματα δεν μένει τίποτα» Ο Θεοφάνης Δημητρακόπουλος μας είπε: «Είναι πολύ άσχημη χρονιά, δεν έχουν δέσει οι ελιές καθόλου, έχουμε μείωση της παραγωγής πάνω από 50%, κάτι πείραξε τις ελιές και δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί πάθαμε αυτή την ζημιά. Αυτή την ακαρπία δεν την έχουμε συναντήσει ποτέ. Οι τιμές ξεκίνησαν για κάποια στιγμή με 3,1 για το αγουρέλαιο και τώρα τις έχουν ρίξει στο 2,45, δεν μας ικανοποιούν. Μείωση της παραγωγής, μειωμένη και η τιμή, είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Είναι πολύ δύσκολη χρονιά για όλους τους παραγωγούς αλλά και για όλο τον κόσμο. Το λάδι εδώ ήταν η κινητήριος δύναμη για να γίνουν οι δουλειές, τώρα δεν θα κινηθεί τίποτα. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε για την επόμενη χρονιά και δεν θα μπορούμε». Από την περιοχή των Φιλιατρών ο Σωτήρης Παπαχριστοφόρου μας είπε: «Η χρονιά είναι πολύ προβληματική, δεν υπάρχει καρπός καθόλου. Αλλοι λένε ότι δεν έδεσαν οι ελιές για διάφορους λόγους, εγώ πιστεύω ότι οι ελιές κάνουν τον κύκλο τους, πέρυσι είχαν, φέτος δεν έχουμε. Εγώ τις φροντίζω τις ελιές αλλά δεν είδα απόδοση. Και οι τιμές όμως δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά, εγώ σκέφτομαι να το αποθηκεύσω, αν το δώσω με 2,40 δεν βγάζω ούτε τα έξοδά μου. Τι να λέμε δηλαδή, ότι έχουμε ελιές και μπαίνουμε μέσα; Ηδη η ελιά δεν αποδίδει χρήματα». Ο Αντώνης Πανταζόπουλος υπογράμμισε: «Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα φέτος, υπάρχει αφορία στις ελιές, δεν έχουν τον καρπό που αναμενόταν και αυτό είναι θέμα καιρικών φαινομένων. Στην ανθοφορία δεν κράτησαν τις ελιές και έχουμε μείωση πάνω από 60%. Οι τιμές όμως για αυτή την παραγωγή που δεν υπάρχει είναι χαμηλές, μιλάνε για μια τιμή στα 2,5 ευρώ. Οι τιμές έπρεπε να είναι στα 3 ευρώ για να βγαίνει ένα μεροκάματο, όχι να γίνεις πλούσιος. Αυτό το χωράφι που ραβδίζουμε σήμερα δεν έχει μεροκάματο, δεν έχει ελιές και οι εργάτες θα πρέπει να πληρωθούν». Κώστας Μπούρας Eleftheriaonline.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων.

Την Τετάρτη θα βγει στη διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο έχει τη σχετική ευθύνη, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. «Το σχέδιό μας προχωρά κανονικά, όπως.....................................................
εξαρχής έχουμε σχεδιάσει. Η εμπειρία μας, η αποφασιστικότητά μας και η πίστη μας ότι το έργο γίνεται επ’ ωφελεία των πολιτών οδηγούν το έργο να βρει το δρόμο του προς υλοποίηση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα που εμείς εξασφαλίσαμε για το έργο αυτό». Ο κ. Τατούλης άσκησε επίσης κριτική σε αυτούς που, ναι μεν ανησυχούν για την εξέλιξη του έργου και τη διασφάλιση της χρηματοδότησής του, αλλά από την άλλη στις επιμέρους εκδηλώσεις τους είναι συλλήβδην αρνητικοί σε όποια εξέλιξη. Αναφερόμενος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιοχούνι για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι «επιτήδειοι επιχείρησαν, σε μια εκδήλωση με λίγους κατοίκους της περιοχής, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα για ένα έργο, το οποίο αναγνωρίζεται στη χώρα ως πρωτοπόρο. Αυτοί που εκφράζονταν χαιρέκακα για την περικοπή πόρων στο κομμάτι της δημοσιότητας του έργου, τώρα θέτουν ως απαραίτητο αυτό το κομμάτι της ενημέρωσης». Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο Βουλευτή Αρκαδίας του Σύριζα κ. Ζαχαριά, «ο οποίος εκφράζεται συνεχώς αρνητικά για οτιδήποτε γίνεται στην Αρκαδία και στην εκδήλωση στην Παλαιοχούνι ενώ παραδέχθηκε την άγνοιά του για το θέμα ήταν πάλι αρνητικός».


Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18/11/2013


Διαβάστε Περισσότερα...