Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Κράτος Δυνάστης ! ! !















Εθνική οδός Τρίπολης, Καλαμάτας…

Εδώ είναι η παράκαμψη της Μεγαλόπολης…

Εδώ το κράτος δε σέβεται τους πολίτες…

Εδώ αποπειράται καθημερινά και επί σειρά ετών να τους δολοφονήσει…

Εδώ έχει στηθεί ένας μηχανισμός κονόμας με τις κλήσεις της Τροχαίας…

Εδώ είναι η χαρά του τελετάρχη, του φαναρτζή, του γιατρού, του δικηγόρου…

Από εδώ διέρχονται Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες…

Από εδώ διέρχονται όλοι, όσοι ολοκληρώνουν στην μάπα μας κάθε βράδυ…

Από τα τηλεοπτικά παράθυρα και όχι μόνο…

Κανένας δεν συγκινήθηκε μέχρι σήμερα…

Από εδώ διέρχονται και οι υπηρεσιακοί παράγοντες…

Που επανδρώνουν την κρατική μηχανή…

Αλήθεια πόσοι Διοικητές Τροχαίας έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια…

Αντί τα όργανα της τροχαίας να προειδοποιούν τους ανυποψίαστους οδηγούς…

Βεβαιώνουν παραβάσεις κρυμμένοι στο τέλος της στροφής…

Και έπειτα επιζητούν την συναίνεση των πολιτών…

Και την αποδοχή του έργου τους…

Έτσι γίνεται η Αγανάκτηση Οργή…

Αλλά που να το καταλάβουν ότι προκαλούν…



Χαιρετίσματα στην εξουσία ! ! !


http://beneas13.blogspot.com/2009/03/blog-post_9681.html




Διαβάστε Περισσότερα...

Νεκρός 17χρονος κάτω από φρέζα στη Βελίκα Μεσσηνίας.


Τη ζωή του κάτω από φρέζα τρακτέρ έχασε χθες το μεσημέρι ο 17χρονος Μιχάλης Στρατουράς.
Ο άτυχος νέος βρισκόταν σε οικογενειακό αγρόκτημα στη Βελίκα Μεσσηνίας, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες παρασύρθηκε από το τρακτέρ και τραυματίστηκε θανάσιμα. Μετά το ατύχημα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.





Διαβάστε Περισσότερα...

«Ποιο το μέλλον των αποφοίτων;» - Προτάσεις των προέδρων των φοιτητών ΤΕΙ για αναβάθμιση και ανωτατοποίηση των Ιδρυμάτων


To ΤΕΙ Καλαμάτας πλέον «πνέει τα λοίσθια», τόσο από άποψη εισαγωγής φοιτητών και την προώθησή τους στην κοινωνία, όσο και από τους εν δυνάμει φοιτητές, που δεν γνωρίζουν το γνωσιακό αντικείμενο και τη δυνατότητα αποκατάστασής τους. Η «βάση του 10» έφερε μία μείωση των εισακτέων, που έμπαιναν με γραπτά κάτω από αυτήν, αλλά και η μη στήριξη του Ιδρύματος από τις προηγούμενες Διοικήσεις σε ό,τι αφορά στο να το κάνουν γνωστό, να το προβάλουν και να του προσδώσουν εκείνο το ενδιαφέρον, για να τραβήξει από μόνο του τους εισακτέους. Με τη μη ενεργή συμμετοχή των Τμημάτων σε ημερίδες, εκδηλώσεις, συνέδρια, ενημερωτικό υλικό σε Σχολεία κι επαναπαυόμενοι στα παλιά δεδομένα φθάσαμε σήμερα ως εδώ.........

Προσπάθειες πλέον γίνονται - με τα νέα Τμήματα και τις μετονομασίες - για να έρθει ένας μεγάλος αριθμός σπουδαστών, που θα ωφελήσει το ίδιο το Ίδρυμα, αλλά και θα αναζωογονήσει την οικονομία της πόλης. Κανείς δεν είχε μεριμνήσει τόσα χρόνια για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης και αρκούνταν όλοι στο εισόδημα, που έφερναν οι φοιτητές και όλη η οικονομία περιστρεφόταν γύρω από αυτούς. Όμως, στο αδιέξοδο, που δημιουργείται, υπήρξε μία προσπάθεια για απεμπλοκή και δεν είναι άλλη από τα αποτελέσματα της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ της χώρας.


Θεματολογία του τριημέρου

Το τριήμερο 11 με 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ της χώρας σε συνεδριακό χώρο στην Πάτρα. Τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι πολλά και φλέγοντα, όπως: Τα πάγια αιτήματα που διεκδικούν. Η διαδικασία μετεξέλιξης των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια. Προτάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και θεμάτων, καθώς και ειδικευμένα εσωτερικά τους ζητήματα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας, κ. Ανδρέας Κανάκης, τοποθετήθηκε επί των τεθέντων ζητημάτων και ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πρόταση του αντιπροέδρου του ΤΕΙ Πειραιά, κ. Αντώνη Αντωνίου. Η πρόταση αυτή αναφερόταν στον τρόπο εισαγωγής των αποφοίτων της Δευτεροβάθμιας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τη μετάβασή τους στην αγορά εργασίας. Μία πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε ως βάση διαλόγου και με την επισύναψη των βελτιώσεων θα κατατεθεί στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία ως άποψη των προέδρων των ΤΕΙ της χώρας.



Προσχέδιο πρότασης

Το προσχέδιο της πρότασης του κ. Αντωνίου έχει ως ακολούθως: «Υπάρχει ανάγκη μίας ρεαλιστικής πρότασης, που θα απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας της οικονομίας και θα τοποθετεί την Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση στον Ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο χάρτη». Επίσης, ο αντιπρόεδρος προτάσσει σαν πρώτο βήμα τις απαντήσεις στα μέχρι σήμερα αναπάντητα ερωτήματα, που έχουν δημιουργηθεί, όπως: Ποιο είναι σήμερα το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων; Τα έτη σπουδών για τον πρώτο τίτλο σπουδών; Το νόημα του διαχωρισμού σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια; Ποια θέση έχει η Ελληνική Εκπαίδευση στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι; Θέτει ακόμα το ζήτημα της λειτουργικής ύπαρξης της δημιουργίας νέων Τμημάτων και βάζει ως προϋπόθεση τον ανασχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τέλος, ως βασικό ζητούμενο θέτει την ισορροπία της Ελληνικής Εκπαίδευσης ανάμεσα στο ουμανιστικό και στο μοντέλο μαζικής Ανώτατης Εκπαίδευσης ως ανάγκη, ώστε να απαντά το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στις ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας και της αγοράς.

Επίσης, καταθέτει πρόταση - συμφωνία για την επίλυση όσων έχουν αναφερθεί έως τώρα. Βάζει ως στόχο την τετραετή φοίτηση για τον πρώτο τίτλο σπουδών, ώστε να εξασφαλίζει στον απόφοιτο έναν επαγγελματικό βίο με ποιότητα στις σπουδές. Αναιρεί τον διαχωρισμό ΤΕΙ - Πανεπιστήμιο. Τέλος, αναφέρεται και στη θέση της Ανώτατης Ελληνικής Εκπαίδευσης στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη.



Προϋποθέσεις και δυνατότητες

Οι προϋποθέσεις που θέτει είναι: Η αυτοτέλεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων. Τα ΙΕΚ να μετεξελιχθούν σε Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΙΕΚ). Οι απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να εγγράφονται όπου θέλουν, για να σπουδάσουν. Σε κάθε Περιφέρεια, που λειτουργούν ΑΕΙ, οι απόφοιτοι της ίδιας Περιφέρειας να γράφονται σε όποιο Τμήμα θέλουν, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Στο τέλος του δεύτερου έτους όλοι οι φοιτητές να διαγωνίζονται στα ίδια θέματα για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου. Αν επιτύχει κάποιος / κάποια, θα μπορεί να σπουδάσει σε όποιο άλλο Ίδρυμα θέλει, εφόσον πληροί τους όρους υποδοχής του Ιδρύματος αυτού. Αν κάποιος / κάποια αποτύχει, θα μπορεί είτε να ξαναδώσει, είτε να πάει σε ένα ΠΙΕΚ και να φοιτήσει μόνο τον δεύτερο χρόνο. Αν τώρα κάποιος / κάποια έχει τελειώσει το ΠΙΕΚ, θα μπορεί να εγγραφεί στο Γενικό Πανεπιστήμιο και να παρακολουθήσει μόνο τον δεύτερο χρόνο και στο τέλος να δώσει εξετάσεις για να πάρει το πτυχίο του / της.



Πλεονεκτήματα της πρότασης των προέδρων

Τα πλεονεκτήματα της πρότασης είναι τα ακόλουθα: Κάθε Ανώτατο Ίδρυμα αποτελεί για την Περιφέρειά του όχι μόνο Κέντρο Εκπαίδευσης, αλλά και Κέντρο Πολιτιστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι, ο σχεδιασμός ανάπτυξης του Ιδρύματος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες της Περιφέρειάς του, αλλά και ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης της Περιφέρειας να περιέχει τα Ανώτατα Ιδρύματά της. Γίνεται ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων (ανθρώπινων και μη). Ο περιορισμός του φοιτητικού πληθυσμού δεν οδηγεί στην εγκατάλειψη και καταστροφή υπαρχόντων υποδομών. Δεν υποχρεώνονται οι φοιτητές, στην πλειονότητα τους, να μετακομίζουν σε άλλη πόλη, τουλάχιστον για τις προπτυχιακές τους σπουδές, πράγμα που περιορίζει σημαντικά τα έξοδα μίας οικογένειας. Αναβαθμίζεται και συναρθρώνεται η επαγγελματική κατάρτιση με την κατάργηση των ΙΕΚ και τη δημιουργία των ΠΙΕΚ. Εξασφαλίζεται ένα επίπεδο βασικών πανεπιστημιακών σπουδών κοινό για όλα τα Ιδρύματα. Δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές μετά το δεύτερο έτος των σπουδών τους να διαλέξουν τον επιστημονικό κλάδο που τους ενδιαφέρει. Τα Ανώτατα Ιδρύματα έχουν την υπευθυνότητα της εκπαίδευσης και της επιλογής των φοιτητών των Τμημάτων τους. Το επαγγελματικό δίπλωμα, μετά τις σπουδές στο ΠΙΕΚ, είναι δίπλωμα που χορηγείται από το Ανώτατο Ίδρυμα και όταν ο κάτοχός του θελήσει να συνεχίσει σπουδές για την απόκτηση του πρώτου ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών, το Ανώτατο Ίδρυμα εύκολα μπορεί να αξιολογήσει το δίπλωμα, μιας και το ίδιο το έχει χορηγήσει. Δεν δημιουργούνται στεγανά. Υπάρχουν πάντα και για όλους οι ευκαιρίες.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

Υψηλός στόχος επετεύχθη! – Την κορυφή της Ντουρντουβάνας κατέκτησε ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας


Στην όμορφη κορυφή της Ντουρντουβάνας, που βρίσκεται στα όρια των Νομών Κορινθίας και Αρκαδίας βρέθηκε την περασμένη Κυριακή 15 Μαρτίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας.
Παρά τη δυσκολία της ανάβασης, εξαιτίας του φρέσκου χιονιού που υπήρχε στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, 16 ορειβάτες από την Καλαμάτα μαζί με ένα μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων ανέβηκαν στην κορυφή στα 2.109 μέτρα...........


Με σύμμαχό τους την ηλιόλουστη μέρα οι ορειβάτες, αφού προσπέρασαν τη λίμνη της Στυμφαλίας, έφτασαν οδικώς στην τεχνητή λίμνη Δόξης, από τις παρυφές της οποίας ξεκίνησε και η πεζοπορία.

Η μαγευτική θέα της λίμνης από ψηλά, σε συνδυασμό με το καταπληκτικό δάσος από έλατα και πεύκα μέσω του οποίου περνούσε το μονοπάτι, συνεπήρε τους περισσοτέρους.

Μια ολιγόλεπτη στάση για φωτογράφηση με φόντο τη λίμνη και τις χιονισμένες βουνοκορφές ήταν αρκετή, ώστε οι περισσότεροι να νομίσουν πως βρίσκονταν σε περιοχή της Ελβετίας!

Μετά από λίγη ώρα ανηφορικής πορείας, οι ορειβάτες βρέθηκαν στο «διάσελο του κυνηγού», απ’ όπου περνά και ο δρόμος που ενώνει τη λίμνη Δόξης με το Πλανητέρο.





Το «διάσελο του Κυνηγού» χωρίζει την Ντουρντουβάνα από την κορυφογραμμή του Χελμού.

Η βλάστηση από το σημείο αυτό αρχίζει σιγά σιγά να αραιώνει και περιορίζεται σε Ρόμπολα, ένα είδος πεύκου που αντέχει σε υψηλό υψόμετρο.

Από το «διάσελο του Κυνηγού» η ομάδα ανηφόρισε για το διάσελο των κορυφών Ντουρντουβάνας - Τριανταφυλλιάς, που βρίσκεται σε υψόμετρο ελάχιστα κάτω από τα 2.000 μ.

Από αυτό το σημείο το μονοπάτι αριστερά (ΒΑ) οδηγεί στην κορυφή της Ντουρντουβάνας (2.109 μ.) και δεξιά (Ν) στην κορυφή της Τριανταφυλλιάς (2.078 μ.).

Η πορεία προς την κορυφή Ντουρντουβάνα διήρκεσε συνολικά 5 ώρες και η μαγευτική θέα της περιοχής σε συνδυασμό με την πολύ καλή ορατότητα αντάμειψαν την ομάδα των ορειβατών, που ανέβηκε μέχρις εκεί.

Σχεδόν όλες οι κορυφές της Πελοποννήσου φανήκαν καθαρά, έχοντας βορειοανατολικά τα όρη της Ζήριας, βορειοδυτικά τον Χελμό, νοτιοδυτικά τον Ερύμανθο, δυτικά το Παναχαϊκό και νότια το Μαίναλο και το Αρτεμίσιο.





Η Ντουρντουβάνα κατά τους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν όρος Πεντέλεια και πολύ κοντά βρίσκεται και η θέση της αρχαίας Φενεού. Τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής είναι τα Καλύβια και ο Φονιάς, που αναφορικά με την ονομασία του δεύτερου εικάζεται πως αποτελεί παραφθορά του «Φενεός».

Κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι μαγευτική, μένει απλά να την ανακαλύψουμε.



Παναγιώτης Νεστορίδης
Μέλος του ΕΟΣ Καλαμάτας


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

"Εικαστικοί Περίπατοι" στην Καλαμάτα!


Ο Πολιτιστικός Αντίλογος διοργανώνοντας για πρώτη φορά τους «Εικαστικούς Περίπατους» κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού, καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν μεγάλη η αποδοχή του κόσμου στην πρωτότυπη αυτή ιδέα...........

Το Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 2.00 μ.μ, στα εγκαίνια της εκδήλωσης «Εικαστικοί Περίπατοι» στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων στο Ιστορικό Κέντρο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε έργα 77 καλλιτεχνών (ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι, κεραμιστές και βιντεοκαλλιτέχνες), σε περίπου 130 καταστήματα της πόλης μας. Μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τη βοήθεια αρκετών χορηγών. Για την ημέρα των εγκαινίων, αλλά και για τις παράλληλες εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Αντίλογος στη διάρκεια της έκθεσης το διήμερο 21 - 22 Μαρτίου, μίλησαν χθες το μεσημέρι «στο καφέ τρένο» ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η εικαστικός Βασιλική Κατέρη και ο Δημήτρης Ζαγάκος, μέλη του Συλλόγου.

Οι «Εικαστικοί Περίπατοι» θα ξεκινήσουν στις 21 Μαρτίου και θα τελειώσουν την 1η Μαΐου. Όσον αφορά στις παράλληλες εκδηλώσεις, που πλαισιώνουν την έκθεση, ξεκινούν ουσιαστικά με την έναρξη των «Εικαστικών Περιπάτων». Την ίδια μέρα, το Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., ο Πολιτιστικός Αντίλογος για τρίτη φορά διοργανώνει βραδιά ποίησης, στο καφέ «στο κύμα… ». Η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Τέλος, εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με τη διάλεξη του ιστορικού Τέχνης, Λεοντίου Πετμεζά, με θέμα «Η σημασία της Τέχνης στην καθημερινή ζωή».


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - kalnews.gr



Διαβάστε Περισσότερα...

Η εξέγερση των Ντρέδων – Τιμούν στο Άνω Δώριο την 188η επέτειο από τον ξεσηκωμό κατά των Τούρκων.


Με λαμπρότητα θα τιμήσουν και φέτος την ηρωική εξέγερση των Ντρέδων στο Άνω Δώριο(Σουλιμά) την Τρίτη 24 Μαρτίου.
Στις 12.00 το μεσημέρι θα τελεστή επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και ακολούθως θα γίνει αναπαράσταση της ορκωμοσίας στο σημείο όπου πριν 188 χρόνια ο Παπαδημήτρης Τζώρης ή Παπατσώρης όρκισε του Σουλιμαίους Ντρέδες για «Λευτεριά ή Θάνατο».

Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας και θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Δωρίου τονίζεται σχετικά ότι..............



«τα Σουλιμοχώρια βρίσκονται μεταξύ των πρώτων, που ύψωσαν τα λάβαρο της εξέγερσης
Αυτό έγινε στις 24 Μαρτίου, μια ημέρα μετά τα γεγονότα της Καλαμάτας.

Οι Ντρέδες δεν χρειάστηκε να περιμένουν το γράμμα του Παπαφλέσσα που έφθασε με τον Α. Τζοχατζάρη στις 25 Μαρτίου. Οι Τούρκοι της Αρκαδιάς (Κυπαρισσίας), υποψιασμένοι από καιρό ήταν αρκετά ισχυροί και θα μπορούσαν να καταστείλουν οποιαδήποτε επαναστατική κίνηση. Οι Ντρέδες, για να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη, έστειλαν από το βράδυ της 23 Μαρτίου ισχυρό τμήμα στη θέση Κακόρρεμα, που ελέγχει το πέρασμα προς την Ορεινή Τριφυλία.

Οι Πρόκριτοι της πόλης, Πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φρατζής, Αθανάσιος Κατσαρός, Δημήτρης Αναστασόπουλος και Νικόλαος Πονηρόπουλος προσπάθησαν να τους καθησυχάσουν, προσποιούμενοι ότι καταδικάζουν τις «κλεφτοδουλειές» που δεν ήταν και τίποτα σοβαρό. Οι Τούρκοι όμως έστειλαν τον Πρωτοσύγκελο Φρατζή να απαιτήσει από τους «άπιστους και αχάριστους ραγιάδες» να καταθέσουν τα όπλα.

Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο να διηγηθεί τα γεγονότα όπως τα έγραψε στα Απομνημονεύματα του: «Παραλαβών ο Πρωτοσύγκελος (δηλαδή ο Φρατζής) τους εις το Κακόρρεμα φυλάσσοντας Ντρέδες απήλθε εις τη θέση Κεφαλάρι υποκάτωθεν του χωρίου Σουλιμά, όπου εύρε τον πρωτόπαπα Τζώρην, τον Αντώνη Συρράκο και τον Αλέξη Φούτσην και όλους όσους είχε κατηχημένους στην Εταιρία και έως άλλους 600 Ντρέδες οπλοφόρους και μιαν σημαία από λευκό πανίον, επάνω εις ένα κάλαμον». Την ίδια περίπου περιγραφή κάνει και ο εκ των ηγετών της Φιλικής Εταιρίας ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.

Η παράδοση αναφέρει, ότι πριν ο Παπατσώρης κατέβει στο Κεφαλάρι (Αγ. Γεώργιο) λειτούργησε στη μικρή εκκλησία του Αγ. Δημητρίου του Σουλιμά, όπου όρκισε τους παρευρισκόμενους Ντρέδες. Το γεγονός της ορκωμοσίας πέρασε στην κοινή συνείδηση μέσα από τα Δημοτικά τραγούδια και δίκαια γιορτάζεται κάθε χρόνο από τους κατοίκους των Σουλιμοχωρίων και τις Αρχές του Νομού Μεσσηνίας.

Χαρακτηριστικό είναι το πιο κάτω Δημοτικό τραγούδι:

Το Ψάρι και το Σουλιμά, το Κούβελα το Λάπι
κι όλα τα Ντρέδικα χωριά στης Αρκαδιάς τη χώρα
χαράτσι δεν πληρώνουνε, Τούρκο δεν προσκυνάνε
από μικροί στον πόλεμο είν’ όλοι μαθημένοι.
Όρκο βαρύ επήρανε από τον Παπατσώρη
την Αρκαδιά να πάρουνε τους Τούρκους να τους διώξουν
και με το Μέλλιο αρχηγό τον Ντούφα καπετάνιο
όλοι στο Νιόκαστρο να παν’ τους Τούρκους να τους σφάξουν
να λευτερώσουν το Μωριά, τη δόλια την Πατρίδα.



Από το Κεφαλάρι ο Φρατζής έστειλε μήνυμα στους Τούρκους πως «αυτοί οι Ραγιάδες τρελάθηκαν. Είναι ασυνεννόητοι, δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα και πολύ καλά, θα έκαναν για το καλό τους, να προφυλαχθούν σε κανένα Κάστρο» Προθυμοποιήθηκε μάλιστα να τους δώσει ό,τι ζώα υπήρχαν για φόρτωμα.

Τα γεγονότα ακολούθησαν με ραγδαίο ρυθμό. Η Αρκαδιά που πάντα ενέπνεε δέος έπεσε χωρίς μάχη. Το βράδυ της 24 Μαρτίου οι Τούρκοι μετέφεραν τις οικογένειες στο Κάστρο και το πρωί της επομένης ξεκίνησαν εσπευσμένα όλοι για το Νεόκαστρο (Πύλο). Μόλις ασφάλισαν εκεί τις οικογένειες, οι ένοπλοι αποφάσισαν να επιστρέψουν και να κρατήσουν την Αρκαδιά. Είχαν όμως φθάσει εκεί από το μεσημέρι της 26 Μαρτίου οι Ντρέδες που αμέσως προώθησαν τμήματα προς τα Νότια…»


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

Λιγότερα νέα έργα στην Μεσσηνία ελλείψει κονδυλίων...


Με θετική εισήγηση παρέπεμψε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή Υποδομών την κατανομή κονδυλίων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για οδοποιία και άλλα έργα, πολλά εκ των οποίων είναι συνεχιζόμενα.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Στάθης Αναστασόπουλος, υπάρχει υστέρηση ως προς τους πόρους διότι το κράτος δεν έδωσε πέρυσι στις Νομαρχίες ποσό περί τα 2 εκατ. ευρώ (συνολική υπεσχημένη χρηματοδότηση προς Νομαρχίες, που δεν υλοποιήθηκε, 120 εκατ.), με αποτέλεσμα να υπάρξει «φρενάρισμα» ως προς τα νέα έργα..............

Για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλά συνεχιζόμενα, ενώ στα καινούργια περιλαμβάνονται ως έργα πρώτης προτεραιότητας, με χρηματοδότηση που διεκδικείται από το πρόγραμμα του οποίου προΐσταται ο κ. Μολυβιάτης, η βελτίωση - συντήρηση διαδημοτικού δρόμου Χανδρινός - Πλατανόβρυση - Αμπελόκηποι - Μηλίτσα - Βλασέικα - Γριζόκαμπος – Φοινικούντα, προϋπ. 1.150.000 ευρώ, όπως και ο παράπλευρος δρόμος Ε.Ο. Ασπροχώματος - Μεσσήνης (από ποταμό Άρι έως Πάμισο), προϋπ. 400.000 ευρώ.


Ωρίμαση έργων
Όσον αφορά σε πολλά έργα για τα οποία κατανέμονται μικρά ποσά, ο κ. Αναστασόπουλος αντιπαρήλθε τη μομφή του Παναγιώτη Αλευρά ότι αυτό γίνεται για ψηφοθηρία και τόνισε ότι στόχος είναι να ωριμάζουν μελετητικά. Ο Νίκος Πατσαρίνος εκτίμησε πως «μπατάραμε υπέρ των δρόμων» και ότι «χρηματοδοτούμε εργασίες αρμοδιότητας υπουργείων». Ο αντινομάρχης επεσήμανε πως «δε σταματάμε να διεκδικούμε» και τόνισε ότι «για τα πυρόπληκτα δεν έχουμε σταματήσει τη διεκδίκηση», επισημαίνοντας όμως πως από το πρόγραμμα Χούμπνερ «δεν έχουμε δει τίποτα».

Θεσμοθετημένοι πόροι
τριπλάσιοι από παλιότερα
Ο κ. Αναστασόπουλος στην εισήγησή του επεσήμανε πως «μπορούμε να καταρτίζουμε το πρόγραμμα μας σύμφωνα με θεσμοθετημένους πόρους με τη βεβαιότητα των ετήσιων ποσών χρηματοδοτήσεων. Συγκεκριμένα το εγκεκριμένο όριο πιστώσεων θα ανέλθει για φέτος συνολικά στα 9,6 εκ. ευρώ (προϋπολογισμός 3πλάσιος σε σχέση με προγράμματα πριν το 2005) και αναλυτικά για κάθε πρόγραμμα: ΚΑΠ –οδοποιία 2.920.000 ευρώ, ΚΑΠ - επενδύσεις 4.608.204 ευρώ, Τέλη άδειας- μεταβίβασης οχημάτων 2.125.000 ευρώ».

Δύο εργολαβίες για δρόμους
Με το φετινό πρόγραμμα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επεμβαίνει με δύο μεγάλες εργολαβίες σε προβληματικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, καθώς και για βελτιώσεις γεωμετρικών χαρακτηριστικών (κόψιμο στροφών), όπου θα υπάρξουν συνεννοήσεις με παρόδιους ιδιοκτήτες. Οι δύο αυτές εργολαβίες είναι:
1. Επεμβάσεις αναβάθμισης ασφάλειας οδικού δικτύου Ν. Μεσσηνίας (χωματουργικά - τεχνικά), προϋπ. 1.150.000 (φέτος 600.000)
2. Επεμβάσεις αναβάθμισης ασφάλειας οδικού δικτυού Ν. Μεσσηνίας (ασφαλτικά - σήμανση), π/υ 1.150.000 (φέτος 600.000).

ΚΑΠ - ΟΔΟΠΟΙΙΑ
Παρακάτω παρατίθενται τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα βελτίωσης- συντήρησης και αποκατάστασης οδικού δικτύου Νομού Μεσσηνίας (ΚΑΠ-2009). Το ποσό που αναγράφεται δίπλα σε κάθε έργο είναι ο προϋπολογισμός.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ
1. Βελτίωση-συντήρηση 6ης Ε.Ο. τμήμα Μεσσήνη-Μπούκα (β’ φάση), 350.000
2. Βελτίωση-συντήρηση 7ης Ε.Ο. (τμήμα Βαλύρα-όρια νομού-Επικούριος Απόλλωνας) Β’ φάση, 1.300.000
3. Συντήρηση δρόμων προς αρχαιολογικούς χώρους περιοχής ποταμού Νέδα, 350.000
4. Βελτίωση-συντήρηση 12ης Ε.Ο. Λογγά - Καλλιθέα - Πύλος (Β’ φάση 2007), 400.000
5. Βελτίωση-συντήρηση 22ης - 26ης & 8ης Ε.Ο. (τμήμα Μουριατάδα - Σελλάς - Αετός -εθνική οδός και είσοδος Τριπύλας), 1.150.000
6. Βελτίωση οδοποιίας ορεινού όγκου Ταϋγέτου, 405.000
7. Βελτίωση διαδημοτικού δρόμου Χριστιάνοι - Μουζάκι – Χώρα, 540.000
8. Βελτίωση - συντήρηση του οδικού άξονα Αρχαία Μεσσήνη - Ζερμπίσια - Κεφαλληνού - Ρεματιά – Μάλθη, 650.000
9. Βελτίωση - συντήρηση του οδικού άξονα Αρχαία Μεσσήνη - Ζερμπίσια - Κεφαλληνού - Ρεματιά – Μάλθη (Β’ φάση), 250.000
10. Μελέτη κτηματογράφησης - σύνταξης κτηματολογίου και πράξης αναλογισμού της οδού Ελαία - Φόνισσα – Καρυές, 35.700
11. Βελτίωση - συντήρηση 10ης Ε.Ο. (Καζάρμα - Τουλούπα Χάνια), 1.185.000

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ
1. Επεμβάσεις αναβάθμισης ασφάλειας οδικού δικτύου Ν. Μεσσηνίας (χωματουργικά - τεχνικά), 1.150.000
2. Επεμβάσεις αναβάθμισης ασφάλειας οδικού δικτύου Ν. Μεσσηνίας (ασφαλτικά - σήμανση), 1.150.000

ΚΑΠ/2009 - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
1. Απαλλοτριώσεις σε βασικό οδικό δίκτυο - ρέματα νομού, 200.000
2. Βελτίωση - συντήρηση οδικού δικτύου πρώην επαρχιών Καλαμάτας – Μεσσήνης, 850.000
3. Βελτίωση - συντήρηση οδικού δικτύου πρώην επαρχιών Τριφυλίας – Πυλίας, 850.000
4. Βελτίωση παλιάς εθνικής οδού Καλό Νερό-Ελαία-όρια νομού (Β’ φάση), 50.000
5. Βελτίωση - συντήρηση δρόμου εθνική οδός Ασπρόχωμα - Μεσσήνη (τοποθεσία Καρυδιά) μέχρι παραλία και εκβολές Παμίσου (Γ΄ φάση), 450.000
6. Βελτίωση - συντήρηση διαδημοτικού δρόμου Χανδρινός - Πλατανόβρυση - Αμπελόκηποι - Μηλίτσα - Βλασέικα - Γριζόκαμπος – Φοινικούντα, 1.150.000 (προτεινόμενο από Μολυβιάτη)
7. Βελτίωση - συντήρηση 19ης Ε.Ο. Κυπαρισσία - Περδικονέρι - Πλάτη - Χριστιάνοι - Μουζάκι – Χώρα, 1.000.000
8. Ολοκλήρωση δρόμου Καρνάσι - Αγία Θεοδώρα, 200.000
9. Παράπλευρη οδός με νέα είσοδο Καλαμάτας, 40.000
10. Βελτίωση - συντήρηση 29ης Ε.Ο. Πλατάνια – Αυλώνα, 250.000
11. Βελτίωση - συντήρηση δρόμου Γαργαλιάνοι – Βάλτα, 540.000
12. Παράπλευρος δρόμος Ε.Ο. Ασπροχώματος - Μεσσήνης (από ποταμό Άρι έως Πάμισο), 400.000 (προτεινόμενο από Μολυβιάτη)
13. Συμπλήρωση - επικαιροποίηση μελέτης «Νέα οδογέφυρα Νεοχωρίου, προστασίας κοίτης οδών πρόσβασης και υποστηρικτικές μελέτες», 35.700
14. Συμπλήρωση - επικαιροποίηση μελέτης «Βελτίωση οδοποιίας 7ης Ε.Ο. (παράκαμψη Εύας - παράκαμψη Βαλύρας) Ν. Μεσσηνίας», 35.700
15. Συμπλήρωση - επικαιροποίηση μελέτης «Βελτίωση 1ης Ε.Ο. Καλαμάτα - Άγ. Νικόλαος Μάνης (παράκαμψη δ.δ. Κάμπου και Σταυροπηγίου)», 18.500

NEA ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
1. Βελτίωση δρόμου Ριζόμυλος - Δάρα - Δροσιά (παράκαμψη Δάρα), 500.000 – προτ. πίστωση 20.000
2. Βελτίωση δρόμου Αρχαία Μεσσήνη - Ζερμπίσια - Μάλθη – Αετός, 500.000 – προτ. πίστωση 20.000
3. Βελτίωση δρόμου Μάλη – Φιλιατρά, 200.000, – προτ. πίστωση 85.000

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
1. Ανόρυξη - εξοπλισμός γεώτρησης πυρασφάλειας στον Άγριλο (Β’ φάση), 115.890
2. Συμπληρωματικές συμβάσεις ενταγμένων έργων σε νομαρχιακά προγράμματα - αποθεματικό - οφειλές έργων/μελετών, 1.000.000
3. Πρόγραμμα αντιδιαβρωτικής προστασίας παραλίας Δήμων Μεθώνης – Αίπειας, 400.000
4. Εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Μεθώνης, 60.000
5. Εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Μελιγαλά, 60.000
6. Εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Αυλώνος, 60.000
7. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε πυρόπληκτες περιοχές Ν. Μεσσηνίας (7η εργολαβία), 350.000
8. Βελτίωση εγκαταστάσεων κτιρίου αμφιθεάτρου Νομαρχιακού Συμβουλίου (wc) & διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου διοικητηρίου, 150.000
9. Master plan λιμανιού Κυπαρισσίας, 100.000
10. Πρόγραμμα φυσικού ομοιώματος λιμανιού Κυπαρισσίας, 100.000
11. Βελτίωση -αντικατάσταση ενημερωτικών πινακίδων ν. Μεσσηνίας, 178.000
12. Βελτιώσεις - εγκαταστάσεις στάθμευσης - συντήρησης μηχανολογικού εξοπλισμού ΝΑΜ (πρώην ΥΕΒ), 150.000
13. Οδοιπορικά τεχνικού προσωπικού ΝΑΜ, 30.000

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ EΡΓΑ
1. Πρόγραμμα αντιδιαβρωτικής προστασίας Δήμου Πεταλιδίου, 90.000
2. Εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Αβίας, 90.000
3. Εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιθώμης, 65.000
4. Κατάρτιση φακέλου κατασκευής νέου κτηρίου για Η/Μ εξοπλισμό Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, 45.000
5. Κατάρτιση φακέλου υλοποίησης προγράμματος κατασκευής λιμνοδεξαμενών Νομού Μεσσηνίας, 45.000
6. Δράσεις προώθησης Τοπικού Σύμφωνου Ποιότητας Μεσσηνίας, 45.000
7. Επικαιροποίηση μελετών ΝΑΜ - κατάρτιση φακέλων, 100.000
8. Μελέτη καταγραφής υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα των κοινωνικών και πολιτικών προγραμμάτων Νομού Μεσσηνίας, 30.000
9. Μελέτη ύδρευσης - αποχέτευσης οικισμού κατασκήνωσης αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα, 10.000
10. Έργα υποδομής στο Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣ Μεσσηνίας (Δ΄ φάση), 190.000
11. Βελτίωση βατότητας ισόπεδων κόμβων σε σιδηροδρομικές γραμμές, 100.000
12. Κατασκευή πεζογεφυρών στο 12ο χλμ. Τσακώνα - Καλό Νερό, 60.000
13. Ανάπλαση πηγών - πεζογέφυρα Αγίου Φλώρου (Β΄ φάση), 200.000
14. Δράση προβολής ελαιολάδου & ελιάς μέσω περιπτέρου κατά τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Αθήνα 9-10-11.04.2009), 45.000

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
1. Ολοκλήρωση έργων αναδασμού Ασπροπουλιάς, 150.000
2. Συντήρηση αρδευτικού δικτύου Πανιπερίου, 28.000
3. Συντήρηση αρδευτικού δικτύου Καρτερολίου, 18.000

ΝΕΟ ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Βελτίωση - συντήρηση έργων ΓΟΕΒ, 60.000

ΝΕΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
Αγροτικός εξηλεκτρισμός, 100.000

ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τουρισμός (ΝΕΤΠ 2009), 400.000


Του Κώστα Κοντοθανάση - Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ




Διαβάστε Περισσότερα...

Πληρώνουμε "χρυσάφι" τους δρόμους...


«Υπέρογκο κόστος κατασκευής περιλαμβάνουν οι συμφωνίες παραχώρησης για τους πέντε νέους εθνικούς οδικούς άξονες της χώρας», μεταξύ αυτών και οι «δικοί μας», όπως είναι ο Βόρειος Άξονας Πελοποννήσου (Κόρινθος, Πάτρα, Πύργος, Τσακώνα) και η επέκταση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη (Σπάρτη – Καλαμάτα), κατήγγειλε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιάννης Τερεζάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, την περασμένη Δευτέρα......


Μεταξύ άλλων, ο κ. Τερεζάκης προχώρησε σε συγκρίσεις με άλλα ίδιου τύπου έργα, σε ευρωπαϊκές χώρες, αποδεικνύοντας πως κάτι δεν πάει καλά στη χώρα μας. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις που επιφυλάσσουν οι συμβάσεις που υπεγράφησαν στον Έλληνα φορολογούμενο, είναι πως προβλέπει αύξηση του τιμήματος κατασκευής έως 50%, σε περίπτωση καθυστέρησης.


Τα στοιχεία που έφερε στο φως η εκπομπή για το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος των νέων οδικών αξόνων της χώρας, μόνο προβληματισμό προκαλούν.
Την ίδια ώρα, όπως είναι γνωστό, οι συμβάσεις παραχώρησης με τις κοινοπραξίες των κατασκευαστών, που ανέλαβαν την υλοποίηση των πέντε νέων οδικών αξόνων, προβλέπουν και την εκμετάλλευση των σταθμών διοδίων, ως αντισταθμιστικό όφελος.
«Το προκλητικό είναι πως εισπράττουν για έτοιμα τμήματα οδικών αξόνων, που κατασκευάστηκαν με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, χωρίς να έχουν παραδώσει ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου δικής τους κατασκευής. Κανονικά, όταν αναλαμβάνει κάποιος ένα έργο δημοσίων υποδομών, το ολοκληρώνει και μετά ζητά να εισπράξει το ανάλογο αντίτιμο διοδίων, ανάλογα με την κίνηση του δρόμου και την περίοδο παραχώρησης», σημείωσε.
Επίσης, τόνισε ότι την ευθύνη για τις συμφωνίες αυτές έχουν και τα δύο μεγάλα κόμματα (Ν.Δ., Πα.Σο.Κ.), τα οποία ψήφισαν στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Επιπρόσθετα, ο κ. Τερεζάκης επισήμανε ότι ακριβότερο κατά 20 - 25 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο είναι το κόστος του Βόρειου Άξονα της Πελοποννήσου (μήκους 365 χιλιομέτρων) σε σχέση με το έργο του διακρατικού άξονα Ιρλανδίας - Ηνωμένου Βασιλείου, μήκους 1.510 χιλιομέτρων και κόστους 3 εκ. ευρώ το χιλιόμετρο.


Α.Π. - Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ




Διαβάστε Περισσότερα...

Επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή


Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από μεθαύριο Παρασκευή, με βροχές καταιγίδες και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές -της βορείου Ελλάδος- με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας............


την Παρασκευή 20/3, στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα βαθμιαία θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Το Σάββατο θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και χιόνια στα ορεινά και σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά από τα δυτικά σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή 22/3 θα συνεχιστούν οι συνθήκες του Σαββάτου, ωστόσο σταδιακά τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Τη Δευτέρα 23/3 τέλος, στην ανατολική και νότια χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι ανεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο 8 μποφόρ με εξασθένηση, ενώ μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, αναμένεται να σημειώσει η θερμοκρασία. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.




Διαβάστε Περισσότερα...

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Ακρόπολη




Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Ωστόσο, κανονικά θα λειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος...





Διαβάστε Περισσότερα...

Κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας από Νοσηλευτές...




Σε κατάληψη του Υπουργείου Υγείας προχώρησαν πριν λίγο Νοσηλευτές - μέλη της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού.




Διαβάστε Περισσότερα...

Κάλεσμα της ΠΑΣΟΝΟΠ προς τους Νοσηλευτές του ΕΣΥ για την απεργία


Συνάδελφοι – συναδέλφισες !

Καταγγέλουμε την αδιαφορία του υπουργείου και της κυβέρνησης , και τον εξοργιστικό εμπαιγμό απέναντι στους χιλιάδες των νοσηλευτών που λιώνουν στις βάρδιες-εφημερίες-νυχτέρια σε νοσοκομεία-κέντρα υγείας σε όλη την επικράτεια και που ματώνουν και αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια του ΕΣΥ και την παροχή ασφαλών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους συμπολίτες μας.

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή αδιαφορία – αναισθησία απέναντι στα οξύτατα προβλήματα του ΕΣΥ, τα οποία τα έχουμε αναδείξει επανειλημμένα με παρεμβάσεις – κινητοποιήσεις – εξώδικα – μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου – εκκλήσεις προς εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα με πρόσχημα την διεθνή κρίση και ύφεση μας υποβάλλουνε σε μία διαρκή πλύση εγκεφάλου για την εύθραυστη ελληνική οικονομία , για την «υποβαθμισμένη πιστοληπτική ικανότητα» και την αδυναμία να βρεθεί κεφάλαιο σε ρευστό από την κυβέρνηση. Γι αυτό τον λόγο κάνουνε λόγο για νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Λιτότητας , για περαιτέρω περιστολή των δημοσίων δαπανών ,για πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο !!!..............


Για την ιστορία ,η ελληνική οικονομία βρίσκεται από το 1985 σε καθεστώς λιτότητας για τους εργαζόμενους !! Θυμίζουμε : (λιτότητα 1: Σημίτη-υπΟικονομίας-1985-1987, 2 Μητσοτάκη 1990-1993 με το περιβόητο «0+0=14% αυξήσεις», 3 Πρόγραμμα Σύγκλισης για την ΟΝΕ στις κυβερνήσεις Παπανδρέου-Σημίτη 1994-2001, 4 μετά η επέλαση του ευρώ & σαρωτική άνοδος των τιμών και υπηρεσιών (βλ «στρογγυλοποίηση»), 5 η «εξυγίανση» της οικονομίας -με την ιστορία της «απογραφής»- των κυβερνήσεων Καραμανλή 2004-σήμερα..

Και τώρα μας λένε για νέες θυσίες - υποχωρήσεις των μισθωτών λόγω κρίσης, τη στιγμή που προκαλούν την κοινή γνώμη οι υπέρογκοι μισθοί – αμοιβές των ανωτέρων στελεχών-golden boys του δημοσίου (πρόεδροι ΔΕΚΟ-οργανισμών κλπ)

Συνάδελφοι , με τα 28 δις ευρώ που χορήγησε η κυβέρνηση στις τράπεζες, για να μην καταρρεύσουν , καταλαβαίνουμε ότι λεφτά υπάρχουν !!

Απλά η πολιτική τους βούληση είναι να τα δίνουνε αλλού κι όχι για κοινωνικές ανάγκες, ειδικά για προσλήψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού , την ίδια ώρα που κινδυνεύει η ασφάλεια της ζωής των ασθενών σε εντατικές μονάδες-επείγοντα-κλινικές σε πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας πανελλαδικά από την εγκληματική έλλειψη προσωπικού !!

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που το υπουργείο και η κυβέρνηση εξακολουθούν να αρνούνται να απαντήσουν στα δίκαια αιτήματα μας.

Επιπλέον , ακόμα και οι 5500 προσλήψεις νοσηλευτών που υπόσχονται (τελικά μέσω του ΑΣΕΠ, ύστερα από τις έντονες πιέσεις μας) προγραμματίζονται για την επόμενη τριετία (!!!!),

ενώ παράλληλα οι συνταξιοδοτήσεις είναι πολλαπλάσιες , και οι κενές θέσεις νοσηλευτών ξεπερνούνε τις 20000 !!!

Υπενθυμίζουμε επίσης και την άρνηση του υπουργείου και της κυβέρνησης να απαντήσουν θετικά και έμπρακτα (παρά τις στομφώδεις υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» μπροστά στις κάμερες…) στα ζητήματα:

1) βαρέα και ανθυγιεινά ,

2) ειδικό νοσηλευτικό μισθολόγιο ,

3)επιδόματα των 176 και 300 ευρώ (λαμβάνουν άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι διοικητικοί του υπΥγείας)

Για όλα τα παραπάνω ,σας καλούμε σε επαγρύπνηση ,σε συσπείρωση στην ΠΑΣΟΝΟΠ , και καλούμε το σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού

να συμμετέχει στην 48ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη και Παρασκευή 19-20/3, καθώς και στη συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως με πορεία διαμαρτυρίας στο υπ Υγείας την Πέμπτη 19/3, στις 10πμ, όπου θα απαιτήσουμε αγωνιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και θα αναδείξουμε στην κοινή γνώμη ξανά τις εγκληματικές ευθύνες του υπουργείου για τις εξωφρενικές συνθήκες στο ΕΣΥ λόγω των εξοργιστικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού κυρίως, καθώς και τους ορατούς κινδύνους στους οποίους πλέον εισέρχεται η ασφάλεια της ζωής των ασθενών καθώς σε πολλά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια οι βάρδιες «δε βγαίνουν» και λειτουργούνε πολλά τμήματα με ελάχιστο προσωπικό , πολύ κάτω από το κατώτατο όριο ασφαλείας !!!

«Όποιος δεν μοιραστεί τον αγώνα , θα μοιραστεί την ήττα»



Όπως προκύπτει από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 20 του νόμου 1264/82 δικαίωμα συμμετοχής στην απεργία έχουν όλοι οι εργαζόμενοι ακόμη και αν «…δεν είναι μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης που κήρυξε απεργία….» όπως αυτολεξεί αναφέρεται στην προαναφερόμενη παράγραφο του νόμου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.)



Διαβάστε Περισσότερα...

48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.


Σε 48ωρη Πανελλαδική απεργία, σήμερα και αύριο, προχωρά η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.).

Σήμερα το πρωί, στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.

Οι δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου κατά τη διάρκεια της κατάληψης του ΥΥΚΑ στις 04/12/08 για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, για τα 176 ευρώ, για Βαρέα και Ανθυγιεινά και για Κλαδική Σύμβαση παραμένουν μέχρι σήμερα, κενό γράμμα.

Το Νοσηλευτικό Προσωπικό της χώρας δηλώνει πως δεν έχει άλλα περιθώρια αντοχής και ανοχής.............


Σε Δελτίο Τύπου της ΠΑΣΟΝΟΠ τονίζεται:

"Καταγγέλλουμε τον Υπουργό Υγείας ως ανακόλουθο, καθώς αθέτησε τις δεσμεύσεις του και τίποτε απ’ όσα εξήγγειλε μπρός στις κάμερες στις 04/12/08 δεν υλοποιήθηκε. Ακόμα και οι εξαγγελθείσες 5.500 προσλήψεις, θα γίνουν σταδιακά σε τρία χρόνια, τη στιγμή που μόνο φέτος, με την εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών, θα αποχωρήσουν πρόωρα περί τις 5.000 συναδέλφισσες από το Ε.Σ.Υ..

Θεωρούμε πως εκτός από το Νοσηλευτικό Προσωπικό, εξαπατήθηκε και το κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας που βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα της πολιτικής Αβραμόπουλου στους διαδρόμους των Νοσοκομείων.

Για όλους εμάς πλέον, ο δρόμος του αγώνα αλλά και η προστασία μας μέσω της Δικαιοσύνης, Ελληνικής και Ευρωπαϊκής, αποτελούν μονόδρομο".




Διαβάστε Περισσότερα...