Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη για την ηγεσία της Ν.Δ ακόμα και με 7%!

www.votedora.gr



Προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη για την ηγεσία της Ν.Δ ακόμα και με 7% καταγράφει νέα δημοσκόπηση της σοβαρής και έγκυρης εταιρίας "Focus", η οποία διενεργήθηκε αποκλειστικά για το newstime.gr

Το σχόλιο της Focus για την δημοσκόπηση του newstime.gr

Η Ντόρα Μπακογιάννη διατηρεί και διευρύνει το προβάδισμά της στην κούρσα της διαδοχής, σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα της Focus για λογαριασμό του newstime.gr. Η υποψήφια για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στην πρόθεση ψήφου, στο σύνολο των νεοδημοκρατών, και κυρίως μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, ενώ και στην περίπτωση δεύτερου γύρου έχει επίσης προβάδισμα έναντι του Αντώνη Σαμαρά.

Επειδή έχει γίνει συζήτηση για την ακρίβεια των στοιχείων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται για την κούρσα ηγεσίας της Ν.Δ. καθώς είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει να ψηφίσει στις εκλογές, η έρευνα της FOCUS προσπαθεί να διερευνήσει ακριβέστερα τις τάσεις και τις προθέσεις των νεοδημοκρατών ως εξής:

1. Διεξάγεται σε πανελλαδικό δείγμα 400 ψηφοφόρων που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2009 και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στο σύνολο των νεοδημοκρατών, σε όσους δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να πάνε να ψηφίσουν και σε όσους δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.

2. Τίθεται ευθέως το ερώτημα «ποιον θα ψηφίσετε;» και όχι μόνο «ποιον προτιμάτε για πρόεδρο της Ν.Δ;» καθώς η πρόθεση ψήφου, ιδίως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, δε μπορεί να διερευνηθεί με ακρίβεια, αν δε συνδεθεί με την ίδια την ψήφο και μείνει μόνο στο επίπεδο της προτίμησης.

Ένα πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση συμμετοχής, καθώς σχεδόν το 57% των ερωτώμενων απαντά ότι θα πάει σίγουρα να ψηφίσει. Υπάρχει ακόμη ένα 14,2%, το οποίο δηλώνει ότι μάλλον θα πάει. Αυτό δε σημαίνει ότι θα συμβεί στην πραγματικότητα σε αυτή την έκταση, είναι όμως ενδεικτικό για τη σαφή πρόθεση συμμετοχής που υπάρχει.

Στη μάχη μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας, η κα Μπακογιάννη προηγείται στην πρόθεση ψήφου σε όλα τα υπό διερεύνηση κοινά.
Η κα Μπακογιάννη:
• με 4.8% προηγείται στο σύνολο των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (Μπακογιάννη 41,5%, Σαμαράς 36,7%, Ψωμιάδης 7,9%, αναποφάσιστοι 11.5%),
• με 7% προηγείται μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν (Μπακογιάννη 45,4%, Σαμαράς 38,4%, Ψωμιάδης 10,7%, αναποφάσιστοι 5,7%),
• με 2% προηγείται και μεταξύ όσων δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να πάνε να ψηφίσουν. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι απαντήσεις όσων δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα και όσων δηλώνουν ότι μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν. (Μπακογιάννη 41,9%, Σαμαράς 39,9%, Ψωμιάδης 10,5%, αναποφάσιστοι 7,7%).

Ένα επόμενο συμπέρασμα είναι ότι όσο πιο αποφασισμένος είναι ο ψηφοφόρος της Ν.Δ. να πάει να ψηφίσει, τόσο μειώνεται ο αριθμός των αναποφάσιστων. Έτσι από το 11,5% στο σύνολο των νεοδημοκρατών, μειώνεται στο μισό (στο 5,7%) σε αυτούς που σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν -γεγονός που σημαίνει ότι έχουν διαμορφωμένη άποψη για το ποιον θα ψηφίσουν.

Εάν η αναμέτρηση οδηγηθεί σε δεύτερη Κυριακή, στο σύνολο των νεοδημοκρατών, η κ. Μπακογιάννη προηγείται και πάλι με 44,5%, ο κ. Σαμαράς ακολουθεί με 42,9%. Μεταξύ όσων όμως δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν, η ψαλίδα ανοίγει υπέρ της κας Μπακογιάννη και φθάνει στις 3,1 μονάδες, καθώς η βουλευτής της Α’ Αθήνας λαμβάνει 46,8% και ο Μεσσήνιος πολιτικός 43,7%, ενώ 9,5% των ερωτηθέντων δεν παίρνει θέση.

Το συμπέρασμα είναι ότι, αν η ηγεσία δεν αποφασιστεί στις 29 Νοεμβρίου και απαιτηθεί δεύτερος γύρος, η κα Μπακογιάννη φαίνεται να επικρατεί καθώς οι ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν, έχουν πρόθεση ψήφου υπέρ της κας Μπακογιάννη.

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα ποιοτικά κριτήρια που ανιχνεύει η έρευνα της Focus για λογαριασμό του newstime.gr. Σε ένα από τα πιο βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά, το οποίο εκτιμάται ότι παίζει καίριο ρόλο στην επιλογή του νέου αρχηγού που είναι «Ποιος δίνει προοπτική νίκης στη Νέα Δημοκρατία» στο σύνολο των ψηφοφόρων είναι μπροστά με διαφορά 4,2% και πάλι η κα Μπακογιάννη. (Μπακογιάννη 44,1%, Σαμαράς 39,9%, Ψωμιάδης 4,9%, αναποφάσιστοι 7,8%).




Διαβάστε Περισσότερα...

Απεργούν οι οικοδόμοι της Πελοποννήσου


24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα τα οικοδομικά σωματεία της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας. Στις 11 το πρωί οι οικοδόμοι θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης. Τα κυριότερα αιτήματα της απεργίας είναι ο προγραμματισμός δημοσίων έργων για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα ανεργίας του κλάδου, η κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων, η αύξηση των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας και άλλα.





Διαβάστε Περισσότερα...

Επιστολή των Προέδρων Επιμελητήριων πυρόπληκτων νομών προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας


Την λήψη μέτρων, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε πυρόπληκτες περιοχές, ζητούν τα Επιμελητήρια Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ηλείας, Αχαΐας και Ευβοίας. Σε επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη τα Επιμελητήρια επισημαίνουν ότι τα μέτρα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, που προβλέπονται σε σχέδιο που πρόκειται να δοθεί σε διαβούλευση, δεν καλύπτουν τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κυρία Υπουργέ,

Με το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου, που παρουσιάσατε στο Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα θα θέσετε σε διαβούλευση σε μορφή προσχεδίου, συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, διότι με τις προβλέψεις του ρυθμίζονται αρκετά θέματα, που απασχολούν την πραγματική οικονομία και τα οποία, με προηγούμενα έγγραφά μας, σας είχαμε επισημάνει.

Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον σας για τα προβλήματα της αγοράς αλλά και η ειλικρινής πρόθεσή σας να προχωρήσετε σε αποτελεσματικές ρυθμίσεις, για την βελτίωση της σημερινής κατάστασης, παρά το πρωτοφανές –κατά την τελευταία 25ετία- δημοσιονομικό περιβάλλον.

Διαπιστώνουμε, όμως, ότι τα μέτρα που εξαγγείλατε αφορούν -εύλογα- σε όλη τη χώρα και δεν καλύπτουν επαρκώς περιοχές, στις οποίες φυσικές καταστροφές οδήγησαν τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και καταλυτική κρίση, πριν ακόμα εκδηλωθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Για παράδειγμα, οι πυρόπληκτοι νομοί, οι οποίοι πέραν της καταστροφικής πυρκαγιάς, που τους έπληξε το 2007, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις καταστροφές από τους σεισμούς του 2008 και τις πλημμύρες-χαλαζοπτώσεις των 2 τελευταίων ετών, που υπήρξαν αποτέλεσμα της απουσίας δασών για τη συγκράτηση των νερών και όλα αυτά ταυτόχρονα με την κρίση.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις των εν λόγω νομών, στην πλειοψηφία τους ΜμΕ, δεν καλύπτονται από το μέτρο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της διετούς αναστολής τοκοχρεωλυτικών καταβολών, αφού αυτό αφορά σε οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μετά την 01/01/2008, ενώ στους πυρόπληκτους Νομούς, οι οφειλές έγιναν ληξιπρόθεσμες και οι υποχρεώσεις πιεστικές ήδη μετά τον Αύγουστο του 2007.

Ας σημειωθεί, ότι οι όποιες ρυθμίσεις έγιναν αμέσως μετά τις καταστροφές ήσαν με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και, αν και ήσαν ευνοϊκές τότε, με την κρίση που επακολούθησε γίνονται και αυτές δυσβάστακτες .

Για το λόγο αυτό ζητάμε η ημερομηνία για την εφαρμογή των μέτρων αυτών να είναι για τους πυρόπληκτους Νομούς η 1η Αυγούστου 2007, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2008. Επίσης να υπαχθούν σε νέα ρύθμιση οι δόσεις των πρώτων ρυθμίσεων του 2007 που καθίστανται απαιτητές από τις αρχές του 2010.

Η περίοδος χάριτος για τις υποχρεώσεις, που θα ρυθμιστούν, θα πρέπει να είναι τριετής αντί διετής και να ισχύσει τόσο για τις ενήμερες οφειλές, όσο και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καταγγελθείσες και μη καταγγελθείσες.

ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ

Οι θέσεις σας, ως προς το σύστημα «Τειρεσίας» κινούνται ασφαλώς προς τη σωστή κατεύθυνση και, ομολογουμένως, επιχειρούν για πρώτη φορά να αμβλύνουν ένα πρόβλημα, που καταδυναστεύει και έχει στο παρελθόν εξοντώσει κυριολεκτικά αρκετές επιχειρήσεις, που από τυχαία πολλές φορές γεγονότα, οδηγούνται στη λίστα αυτή.

Θα παρατηρήσουμε όμως ότι η προθεσμία για την παραμονή των επιχειρήσεων στη λίστα, μετά την εξόφληση ή αμνηστία, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, εξασφαλίζοντας έτσι στον κάθε πολίτη το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας, που επιβάλλει η αρχή της επιείκειας.

Η μακρά παραμονή των στοιχείων είναι και θα είναι πάντα, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα, ένα «άλλοθι» των Τραπεζών για την εφαρμογή καθαρά τραπεζικών κριτηρίων, που ωθούν εξουδετέρωση ακόμη και του πλεονεκτήματος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, όταν αυτή παρέχεται. Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ‘η αποτυχία είναι η μητέρα της επιτυχίας’ (σύμφωνα με την λαϊκή σοφία).

Ακόμη:

Θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας να εξετάσετε τα αιτήματα των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών, που σας έχουμε ήδη υποβάλει (επιστολές μας με αριθ. πρωτ.: 10046/12-10-2009 και αριθ. πρωτ.: 10650/04-11-09).

Υπενθυμίζουμε ότι σημαντικής προτεραιότητας για τη ρευστότητα των εξαγωγικών τυποποιητικών επιχειρήσεων αποτελεί η ‘δημιουργία κρατικού Factoring’, μια πρόταση την οποία είχαμε υποβάλει και στην προηγούμενη Κυβέρνηση (επιστολή μας με αριθ. πρωτ. 8462/12-08-2009, την οποία και σας κοινοποιούμε). Η χρηματοδότηση του κρατικού factoring μπορεί ενδεχόμενα να γίνει με τα χρήματα που επιστρέφονται από τις Τράπεζες (28 δις), ή με κοινοτικούς πόρους (να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ) ή μέσω του ΤΕΜΠΜΕ σε συνδυασμό με την ασφάλιση στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

Κυρία Υπουργέ,

Πεποίθησή μας είναι ότι στα θέματα της Οικονομίας θα πρέπει να αποφεύγεται παντελώς η άσκοπη αντιπαράθεση των κομμάτων και να διαμορφώνονται συναινέσεις και προς την κατεύθυνση αυτή κινούμεθα με επιμονή, ώστε η πεποίθηση αυτή να διαδοθεί και να υιοθετηθεί πρώτα-πρώτα στο τοπικό μας επίπεδο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω τεκμηρίωση και ανάλυση των απόψεων και προτάσεών μας, τις οποίες, ευελπιστούμε, ότι θα θεωρήσετε εύλογες και βάσιμες.

Επιμελητήρια πυρόπληκτων νομών
Αρκαδίας Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρουκάς
Αχαΐας Πρόεδρος Κων/νος Αντζουλάτος
Εύβοιας Πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης
Ηλείας Πρόεδρος Άγγελος Αγγελόπουλος
Λακωνίας Πρόεδρος Κων/νος Πανδής
Μεσσηνίας Πρόεδρος Γιώργος Καραμπάτος




Για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας


Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος





Διαβάστε Περισσότερα...

ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣTΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!








Διαβάστε Περισσότερα...

Μύκητας κατέστρεψε τις βρώσιμες ελιές


Μύκητας “χτύπησε” τις βρώσιμες ελιές στο Δήμο Ανδρούσας και στην Κοινότητα Τρικόρφου Μεσσηνίας. Πρόκειται για τις περιοχές που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βρώσιμων ελιών Καλαμάτας στη Μεσσηνία, και σε αρκετές περιπτώσεις η φετινή σοδιά έχει καταστραφεί ολοσχερώς, όπως τόνισε χθες ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος σε δηλώσεις του. Γεωπόνοι επισκέπτονται από χθες τις περιοχές για να καταγράψουν τις ζημιές, ενώ αναμένεται να κινηθούν και οι διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών.

http://tvradio.ert.gr/radio/local_details.asp?id=2183&newsid=482443




Διαβάστε Περισσότερα...

Πενήντα τρία (53) εκλογικά τμήματα στη Μεσσηνία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας


Σε 53 εκλογικά τμήματα, στις πρωτεύουσες των Δήμων και των Κοινοτήτων της Μεσσηνίας, θα ψηφίσουν τα μέλη της ΝΔ, που θα επαναβεβαιώσουν την εγγραφή τους καθώς και μέλη που θα εγγραφούν εκείνη την ώρα, για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την Κυριακή.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα.






Διαβάστε Περισσότερα...

Καλπάζει η Νέα Γρίπη στη Μεσσηνία


Έκλεισαν ολόκληρα 26ο και 7ο Δημοτικό

Όχι μόνο τμήματα, αλλά και ολόκληρα σχολεία έκλεισαν χθες στην Καλαμάτα, λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων της νέας γρίπης σε μαθητές.
Συγκεκριμένα, μετά το κλείσιμο αρκετών τμημάτων σε σχολικές μονάδες της Μεσσηνίας τις προηγούμενες ημέρες, χθες σταμάτησαν να λειτουργούν δύο από τα μεγαλύτερα σχολεία της Καλαμάτας, το 7ο και το 26ο Δημοτικό, που συστεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα της συμβολής των οδών Ακρίτα και Κρήτης.


«Έκλεισαν ολόκληρα και τα δύο σχολεία. Δε μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, καθώς τα τμήματα που έπρεπε να κλείσουν ξεπερνούσαν το 30% του κάθε σχολείου» μας είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κ. Λεωνίδας Οικονομίδης. Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν έχει αναφερθεί καμία σοβαρή περίπτωση παιδιού που ασθενεί, ενώ εκτός από τα δύο Δημοτικά, έκλεισε και ένα τμήμα στο 10ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας.
Όσον αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο προϊστάμενος κ. Γιώργος Σταματόπουλος, το νέο τμήμα που έκλεισε χθες ήταν η Ειδική Τάξη Κωφών και Βαρηκόων στο 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Μ.Ν.

http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=25142




Διαβάστε Περισσότερα...

Οι δύο μονομάχοι και το Μακεδονικό


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ Ι. ΜΕΡΤΖΟΥ

προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η διεκδίκηση της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, εκτός από έκδηλα φαινόμενα πολιτικής αφασίας και επιλεκτικής αμνησίας, έχει προσλάβει και μιαν υπόγεια επίδειξη πατριωτισμού με επίκεντρο το Μακεδονικό. Η πολύκροτη παρέμβαση Μεϊμαράκη στο «δάκρυ του Καραμανλή» αποτελεί απλώς την ορατή κορυφή του παγόβουνου. Στα θολά νερά, ιδιαίτερα της Μακεδονίας και όχι μόνον, πυκνά δίκτυα επικοινωνίας -οργανωμένα ή και ενστικτώδη αλλά πάντως ανώνυμα- διαχέουν «εθνικούς κινδύνους» που μας επιφυλάσσει η μια πλευρά και αντιστρόφως «εθνικές νίκες» που μας εγγυάται η άλλη πλευρά.

Σιγώ επί μήνες για όσα εξωφρενικά συνέβαιναν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι καιρός. Ωστόσο, επειδή πολλοί Μακεδόνες με ρωτούν καθημερινά αν αληθεύουν όσα αποδίδονται προεκλογικά ή μάλλον προ-ηγετικά στην πολιτική των δύο υποψηφίων για τα Σκόπια, υπενθυμίζω τα γεγονότα.

Γνωρίζω άριστα, επί τριάντα τουλάχιστον χρόνια, τους τρεις υποψηφίους και επί μακρόν συνεργάσθηκα στενά με τον καθένα τους. Φυσικά και οι τρεις τους αγαπούν την πατρίδα, όπως όλοι μας. Το πολιτικό ερώτημα, όμως, δεν είναι αν και πόσο αγαπάς την πατρίδα, αλλά αν και πόσο αποτελεσματικά την υπηρετείς.

Οι δύο επικρατέστεροι διετέλεσαν υπουργοί Εξωτερικών και, σε διαφορετικές εποχές, διαχειρίσθηκαν το Μακεδονικό στην οξύτερη εκάστοτε φάση του. Αρα στο ερώτημα απάντησαν με τις πράξεις τους. Νέοι, προορισμένοι εξ αρχής για την πολιτική, εκπαιδεύθηκαν επαρκώς. Ο Αντώνης Σαμαράς απεφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο και φοίτησε μαζί με το σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Αμχερστ της Μασαχουσέτης. Η Ντόρα Μπακογιάννη έλαβε αμιγώς ευρωπαϊκή παιδεία. Σπούδασε στη Γερμανία και στη Γαλλία. Πρόσφατα την τίμησε εξαιρετικά η περίφημη Γαλλική Ακαδημία.

Επειδή η μια ή ο άλλος θα εκλεγεί αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και, συνεπώς, θα έχει βαρύνοντα λόγο στη διαχείριση του προβλήματος με τα Σκόπια και στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινής γνώμης, έχει σημασία να γνωρίζουν τα μέλη της ΝΔ ποιαν πολιτική ψηφίζουν και ποιος απ' τους δυο μπορεί να την ασκήσει με περισσότερη αποτελεσματικότητα, σοβαρότητα και συνέπεια.

Ως υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 1990-1992 ο Αντώνης Σαμαράς απέρριπτε κάθε σύνθετη ονομασία που θα περικλείει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα της λέξης Μακεδονία. Στην πραγματικότητα εφήρμοζε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών -με εξαίρεση το ΚΚΕ. Αυτή η θέση εξέφραζε και εξακολουθεί σε μεγάλη πλειοψηφία να εκφράζει το κοινό αίσθημα των Ελλήνων. Ωστόσο, η πολιτική δεν διεξάγεται απλώς με συναίσθημα και, όσες φορές διεξήχθη, το 1897 και το 1919-1922, οδήγησε σε εθνική καταστροφή. Ο μακαριστός Ευάγγελος Αβέρωφ, πολιτικός μέντορας του Αντώνη Σαμαρά, διαχειρίσθηκε κρισιμότατα εθνικά θέματα, ως υπουργός Εξωτερικών. Μας άφησε κληρονομιά, συν τοις άλλοις, ένα σπουδαίο βιβλίο του όπου μας διδάσκει ρητά ότι, λόγω του συναισθήματος ακριβώς, το Κυπριακό κατέληξε σε εθνική ήττα και απεδείχθη μια Ιστορία Χαμένων Ευκαιριών. Ετσι το επιγράφει.

Εν πάση περιπτώσει ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς έμεινε συνεπής στη θέση αυτή που ούτε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών τόλμησε να αλλάξει παρότι οι διεθνείς ισορροπίες μεταβάλλονταν ραγδαία με την αιματηρή πλέον διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ενώ άλλες προτεραιότητες των Δυτικών εμφανίζονταν στο προσκήνιο ανάμεικτες με εν δυνάμει ελληνικές ευκαιρίες. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής του είναι γνωστό σ' όλο τον κόσμο -εκτός από τη Χώρα των Λωτοφάγων.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη θητεία Σαμαρά, το ζήτημα με τα Σκόπια είχε αποτελματωθεί, το γειτονικό κράτος είχε αναγνωρισθεί από εκατόν είκοσι τόσα άλλα κράτη με την ψευδεπίγραφη ονομασία «Μακεδονία», επί δεκατέσσερα έως τότε έτη οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κάλυπταν σαν εξευτελισμένο φύλλο συκής την ελληνική ντροπή και όλοι στην Ελλάδα μιλούσαν δημόσια για μια «χαμένη υπόθεση». Ας μη λησμονείται κι αυτό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε ότι το ζήτημα με τα Σκόπια δεν ήταν ούτε είναι κάποια χαμένη υπόθεση. Το ανέσυρε από την πολιτική λήθη, το ανέδειξε σε διεθνές ζήτημα και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας κέρδισε την πρώτη μεγάλη νίκη. Υπεχρέωσε τα Σκόπια και τη Διεθνή Κοινότητα να διαπραγματευθούν σοβαρά την ονομασία με την Ελλάδα. Μετά τη σθεναρή και τεκμηριωμένη ελληνική στάση στο Βουκουρέστι, η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του ΝΑΤΟ ορίζει ότι κάθε βήμα των Σκοπίων προς ένταξη προϋποθέτει τη συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων για την ονομασία. Ανάλογη αναφορά επετεύχθη και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα πια η Ελλάδα δεν έχει με το μέρος της μόνον την Ιστορία. Εχει και την ψήφο της σε αποφάσεις που καταστατικά πρέπει να είναι ομόφωνες. Αυτή είναι η αλήθεια.

Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της ΝΔ εκείνην ακριβώς την αποφασιστική περίοδο ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι η μοναδική στον Δυτικό Κόσμο Υπουργός Εξωτερικών η οποία ανέτρεψε την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, αδιαφόρησε για τις πιέσεις, τις άμεσες απειλές αλλά, ακόμη και για τις άριστες διεθνείς σχέσεις της, και είπε ξερά «όχι» στη μοναδική Υπερδύναμη.

Τούτο σημαίνει ότι προηγουμένως διέθετε συγκεκριμένο και αρτίως συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο, αποτελεσματικό επιτελείο, πλήρη γνώση του διεθνούς επιχειρησιακού πεδίου, καλό δίκτυο πληροφοριών, ρεαλισμό και ευλυγισία. Γνωρίζω ότι, αμέσως μετά τη νίκη στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που, φυσικά, συμφωνούσε μαζί της και τη στήριζε σε κάθε τολμηρό βήμα της, τη συνεχάρη και την ευχαρίστησε θερμά σε ολομέλεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπάρχουν τα επίσημα πρακτικά. Οπως υπάρχουν και τα επίσημα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992 που καταγράφουν τι ακριβώς απόφαση του Συμβουλίου ζήτησε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς και πώς ακριβώς τον αντιμετώπισε, με σαφείς εκφράσεις, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ας δημοσιεύσουν εκείνα τα πρακτικά όσοι επιλεκτικά μιλούν για την Ιστορία και τη Μακεδονία.

Ακούγεται τελευταία «αφήστε την παρελθοντολογία και πάμε στο μέλλον». Αλλά τι είναι η Ιστορία; Δεν είναι παρελθοντολογία; Οσοι λαοί τη λησμονούν, πελαγοδρομούν και τελικά ναυαγούν. Ο Χρόνος είναι ενιαίος. Ακόμη και η σημερινή μέρα θα είναι παρελθόν αύριον. Το παρελθόν διαμορφώνει το παρόν και προσδιορίζει το μέλλον. Αυτό διδάσκει ο Θουκυδίδης και γι' αυτό παραμένει εσαεί ανυπέρβλητος. Και κάθε πολιτικός στο παρόν επιλέγεται για το μέλλον με βάση όσα έπραξε στο παρελθόν. Αρχή άνδρα δείκνυσι. Αυτό είναι το μέτρο και ουδείς σοβαρός πολίτης δικαιούται να το λησμονεί αδαπάνως για τη χώρα. Με τι άλλα κριτήρια επιλέγεται ένας αρχηγός;

Για να φέρει τα Σκόπια σε θέση ματ ή τουλάχιστον ρεν στη διεθνή σκακιέρα, η κυβέρνηση Καραμανλή με την υπουργό της επί των Εξωτερικών εισηγήθηκε και όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην ενός -του Λαός-, ενέκριναν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν το πλαίσιο συμβιβασμού με τα Σκόπια: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό της λέξης Μακεδονία η οποία θα ισχύει έναντι παντός, λατινιστί erga omnes, σε κάθε διεθνή σχέση και χρήση.

Αυτή είναι σήμερα η ελληνική κόκκινη γραμμή. Εμμεσα συνάγεται ότι, εδώ και χρόνια πια, την αποδέχεται ο Αντώνης Σαμαράς. Αλλιώς θα είχε διαφωνήσει ανοικτά. Μπορούσε να παραιτηθεί από βουλευτής ή με την 151η ψήφο του να ρίξει και τον προστάτη του πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Δεν έγινε έτσι, όμως. Αντίθετα, έγινε υπουργός. Αλλά για τη Μακεδονία, σιωπή. Και αυτή η σιωπή του εγείρει σήμερα δύο ερωτήματα:

Αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στη λέξη Μακεδονία; Ή είναι εθνική προδοσία όσα τώρα απαιτεί η Βουλή των Ελλήνων;

Πριν ψηφισθεί, λοιπόν, οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις στη ΝΔ και στη χώρα.



http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=13419


Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΠΕΙΓΟΝ! 18 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά ....... Θα μας απαντήσετε κ. Σαμαρά;


1. Μετάνιωσε ο Α. Σαμαράς που αποκάλεσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή «κατάκοπη ηγεσία»; Μετάνιωσε για τις δημόσιες επιθέσεις που έκανε όλο το φθινόπωρο του 1994 στον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή απαιτώντας την πρόωρη απομάκρυνσή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας;


2. Έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ για το Μακεδονικό ή και για τον ΟΤΕ κι αν μετάνιωσε που πήραν το 1,2 εκατομμύριο ψηφιακές παροχές οι Siemens - Intracom το 1993 προσδένοντας για πάντα τον ΟΤΕ στη Siemens;

3. Μετάνιωσε που ως υπουργός Εξωτερικών δεν έθεσε ξεκάθαρα τον περίφημο τρίτο όρο (η ονομασία του γειτονικού κράτους να μην περιέχει τον όρο Μακεδονία ή, έστω, να έχει απαραιτήτως γεωγραφικό προσδιορισμό) – πράγμα για τον οποίο τον μέμφεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την Προς Σαμαρά Επιστολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας: «η ασάφεια του τρίτου όρου που εθέσατε στην Κοινότητα, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, επέτρεπε διάφορες ερμηνείες»;

4. Μετάνιωσε για τον προπετή τρόπο που συμπεριφερόταν το 1992, το 1993, το 1994 στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πράγμα που έκανε τον ιδρυτή της ΝΔ και Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του γράψει ότι «αποφεύγω να σχολιάσω το ύφος της» (το ύφος της επιστολής Σαμαρά προς αυτόν), να του γράψει περί «προσωπικών απόψεων ή υπολογισμών» και να μην του επιτρέψει να διαβεί ποτέ ξανά την πόρτα του προεδρικού μεγάρου όσο θα ήταν Πρόεδρος;

5. Γιατί ενώ έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα αποφευγόταν ο συμβιβασμός με σύνθετη ονομασία της FYROM, εν τούτοις στήριξε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή η οποία στις προγραμματικές της δηλώσεις διακήρυσσε ότι θα στηρίξει σύνθετη ονομασία;

6. Γιατί δεν έριξε την κυβέρνηση Α. Παπανδρέου, μια κυβέρνηση σκανδάλων και παρακμής, το 1995;

7. Όταν εξελέγη ο Κώστας Καραμανλής πρόεδρος της ΝΔ γιατί δεν έκλεισε την ΠΟΛΑΝ, αλλά κατέβηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 1999;

8. Μετάνιωσε που είπε σε συνέντευξή του στον Α. Καρκαγιάννη («Καθημερινή» 4 Ιουλίου 1993) ότι «Δεν θα επιστρέψω, συνεπώς, στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο “αρχηγός” της»;

9. Ως αρχηγός της ΠΟΛΑΝ διακήρυσσε ότι «Δεν είμαστε κόμμα συγγενικό της Ν.Δ.» (29.11.1993), ενώ αργότερα διευκρίνιζε: «Αυτούς που προβλέπουν “επανασυγκόλληση” (με τη Ν.Δ.) τους καλώ να αποκολληθούν από την πλάνη τους» (24.10.1994). Πότε και γιατί αποφάσισε ότι είναι «συγγενείς» και ότι πρέπει να «επανασυγκολληθεί» με τη ΝΔ;

10. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να χειριζόμαστε κρίσεις με τον τρόπο που πρότεινε ο ίδιος το 1996: «θα καταλάμβανα, μετά την κατάληψη της μικρής Ίμια από τουρκικές δυνάμεις, αντίστοιχο τουρκικό νησάκι και θα πέταγα το μπαλάκι στις ΗΠΑ να το λύσουν»;

11. Γιατί ενώ διαφωνούσε με τις πρόωρες εκλογές τις συνυπέγραψε στο Υπουργικό Συμβούλιο;

12. Γιατί ενώ έλεγε ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που θα πάρει και τρίτη τετραετία «εξαφανίστηκε» και δεν βγήκε ούτε σε ένα κανάλι να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Καραμανλή της «τρίτης τετραετίας»;

13. Επιδιώκει να ηγηθεί του κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκού κόμματος, αλλά ακόμη και τώρα καταφέρεται εναντίον εκείνων που δήθεν θέλουν «να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Νομαρχία της Ευρώπης» (ομιλία στο Badminton (4.11.2009). Μήπως συνεχίζει να πιστεύει ότι: «Δεν θα πρέπει να μας φοβίζει ο αντιευρωπαϊσμός και ο απομονωτισμός», όπως δήλωνε το 1993 ιδρύοντας την Πολιτική Άνοιξη; Ή μήπως επιδιώκει να μετατρέψει τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΝΔ σε α λα καρτ; Έτσι σέβεται τις αρχές του ιδρυτή της ΝΔ που ενέταξε τη χώρα μας στην ΕΟΚ;

14. Συνεχίζει να πιστεύει τη διακήρυξη που έκανε ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης στις εκλογές του 1996, ότι «δεν θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της Μουσουλμάνους» Έλληνες πολίτες;

15. Αν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, θα εντάξει τον Γενικό Διευθυντή της Πολιτικής Άνοιξης Γιώργο Συμπιλίδη στη Νέα Δημοκρατία, δεδομένης μάλιστα της επιθυμίας του και της στήριξης που του προσφέρει τώρα ο φυσικός αυτουργός της ανατροπής της κυβέρνησης της ΝΔ;

16. Γιατί ενώ τον Ιούλιο του 1993 διακήρυξε ότι δεν θα ανατρέψει την κυβέρνηση, δυο μήνες αργότερα την ανέτρεψε;
[30.6.1993: Ανακοινώνοντας την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης τόνισε τη «δημόσια δέσμευση ότι η δημιουργία και η λειτουργία του κόμματός του δεν συνεπάγεται αυτόματα και άρση της εμπιστοσύνης των βουλευτών που συμφωνούν μαζί του από την κυβέρνηση». Και λίγες ημέρες μετά: «Είναι κατ’ αρχήν θέμα αρχής. Η κυβέρνηση εξελέγη για μια τετραετία. Εγώ εξελέγην βουλευτής με τη Ν.Δ. Δεν ξέρω ποιος μου δίνει το δικαίωμα να ρίξω μια κυβέρνηση που την εξέλεξε ο λαός» (συνέντευξη Σαμαρά στον Α. Καρκαγιάννη, «Καθημερινή», 4 Ιουλίου 1993, αλλά στις 6 Σεπτεμβρίου 1993 έκανε έκκληση ανατροπής της κυβέρνησης της ΝΔ ζητώντας τη «διακοπή της ανοχής προς την σημερινή Κυβέρνηση», αποστολή την οποία πραγματοποίησε ο Γ. Συμπιλίδης].

17. Γιατί άλλοτε δηλώνει ότι ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και άλλοτε ότι δεν την ανέτρεψε; Τι από τα δύο ισχύει;
[Α. Σαμαράς: «θυμίζω ότι ήταν το αίτιο για το οποίο ρίξαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη» (21.12.1993, Πρακτικά Βουλής), «όταν εμείς ανατρέψαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να αποτρέψουμε την παράδοση του ονόματος “Μακεδονία”…» (6.11.1995, Πρακτικά Βουλής).
«Είναι μύθος ότι τον έριξα εγώ (τον Κ. Μητσοτάκη)» (18.10.2000). «Σας επαναλαμβάνω, άλλωστε, ότι ο ίδιος (ο Κ. Μητσοτάκης) ανέτρεψε τον εαυτό του» (18.2.2001, περ. «Έψιλον»). «Το έχω ξαναπεί πρόσφατα: Το καλοκαίρι του 1993, δεν ανέτρεψα ούτε σκέφθηκα να ανατρέψω τον κ. Μητσοτάκη» (15.2.2004: Συνέντευξη Σαμαρά στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»)].

18. Καταγγέλλει όλο αυτό το διάστημα τους άλλους για «διαπλεκόμενους». Πώς ερμηνεύει την προνομιακή στήριξη που απολαμβάνει ο ίδιος από όλα τα Μέσα που ελέγχουν οι «διαπλεκόμενοι» και το γεγονός ότι δεν έχει δεχθεί ούτε μία επίθεση από κανάλι ή εφημερίδα, από όλα όσα στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ;


----ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ----


http://exastal.blogspot.com/










Διαβάστε Περισσότερα...