Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Ο τυφώνας Γκούσταβ αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 4!



Ο τυφώνας Γκούσταβ αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας που μετρά την επικινδυνότητα των τροπικών καταιγίδων, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 145 μιλίων (230 χιλιομέτρων) την ώρα, καθώς υψώθηκε απότομα προς την κατεύθυνση της δυτικής Κούβας, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.


Περίπου 1.200 τουρίστες που βρίσκονταν σε μία περιοχή της δυτικής Κούβας, απομακρύνθηκαν προς τον τουριστικό σταθμό του Βεραδέρο, δήλωσε ο Κουβανός υπουργός Τουρισμού Μανουέλ Μαρέρο, τον οποίο επικαλούνται κουβανικά ΜΜΕ, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ρέι Νάγκιν δήλωσε ότι είναι πιθανόν δημοτικοί αξιωματούχοι να δώσουν εντολή για υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης αρχής γενομένης το πρωί της Κυριακής, εφόσον ο τυφώνας Γκούσταβ διατηρήσει την πορεία την οποία ακολουθεί τώρα.






Διαβάστε Περισσότερα...

Βράδυ Σαββάτου!...


Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΚΑ!



Ερώτηση Δημήτρη Κουσελά για τις σοβαρές ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων, για τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι συκοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.


Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:


« Η παρατεταμένη ανομβρία και οι καύσωνες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στο Νομό Μεσσηνίας, είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημιές τα συκοχώραφα, τόσο στο φυτικό κεφάλαιο όσο και στην ηρτημένη παραγωγή.
Ιδιαίτερα στην παραγωγή, η ζημιά είναι και ποσοτική (ξεπερνά το 60%) και ποιοτική (υποβάθμιση ποιότητας, μικροκαρπία, έλλειψη μελιτώματος, εγκαύματα στον φλοιό, κ.λ.π.)
Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι παραγωγοί ανησυχούν και διαμαρτύρονται, βλέποντας τη σοδειά τους να καταστρέφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Επειδή, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των γεωπόνων και των ίδιων των παραγωγών και της Συνεταιριστικής τους οργάνωσης, της ΣΥΚΙΚΗΣ, το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο,
Επειδή το κόστος καλλιέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και με την προξενηθείσα ζημιά μειώνεται σοβαρά το ήδη συμπιεσμένο εισόδημα των παραγωγών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
-Προτίθεται να αποζημιώσει τους συκοπαραγωγούς για τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν, ανεξάρτητα από το αίτιο, ξηρασία ή καύσωνα;
-Εάν ναι, πότε προβλέπεται να στείλει ο ΕΛΓΑ κλιμάκιο γεωπόνων- εκτιμητών για την άμεση εκτίμηση της ζημιάς και την αποζημίωση των παραγωγών; »




Ερώτηση της Ευαγγελίας Aμμανατίδου-Πασχαλίδου


Ερώτηση για τις σοβαρές ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας κατέθεσε η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Aμανατίδου-Πασχαλίδου προς τον υπουργό Αγροτικής.


Στην ερώτηση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες (38-39οC) για 30 τουλάχιστον ημέρες το φετινό καλοκαίρι δημιούργησαν μεγάλες ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας.Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτιμάται πως οι ζημιές τη φετινή περίοδο ξεπερνάνε το 70%, γεγονός που έχει τραγικές επιπτώσεις στο εισόδημα και στην επιβίωση των συκοπαραγωγών του Νομού Μεσσηνίας. Συνεπώς είναι ανάγκη να υπάρξει κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ για τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η συκοπαραγωγή, παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι τυπικά ο κανονισμός δεν το επιτρέπει, αφού η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 40οC.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

-Θα εγκρίνετε την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των συκοπαραγωγών της Μεσσηνίας για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών;

-Θα δώσετε εντολή ώστε γρήγορα να πάνε κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσουν τις ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας;-Είναι στις προθέσεις σας η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και άλλα αίτια, τα οποία δημιουργούνται στις καλλιέργειες λόγω της αλλαγής του κλίματος;

-Θα υπάρξει πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση κατασκευής μικροφραγμάτων και λιμνοδεξαμενών ώστε να αξιοποιούνται τα νερά των βροχών για πότισμα των καλλιεργειών;».





Διαβάστε Περισσότερα...

Η Κάρλα Μπρούνι στο ΒΒC με τους Metallica και τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ!



Η Κάρλα Μπρούνι, σύζυγος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, θα ερμηνεύσει τραγούδια της σε απ' ευθείας σύνδεση στο δίκτυο BBC2 στις 16 Σεπτεμβρίου, σε μία εκπομπή όπου έχει προγραμματισθεί να εμφανισθούν επίσης το γνωστό συγκρότημα Metallica κι ο πολύς Πολ Μακ Κάρτνεϊ, ανακοίνωσε το βρετανικό δίκτυο.
«Η Ιταλίδα, που ανατράφηκε στη Γαλλία, Κάρλα Μπρούνι, σήμερα σύζυγος του γάλλου προέδρου, θα τραγουδήσει ένα, ή δύο τραγούδια από το τρίτο της άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε, με τίτλο «Σα να μη συνέβη τίποτε», στην εκπομπή 'Αργότερα με τον Τζουλς Χόλαντ'», τονίζεται στο ανακοινωθέν του δικτύου.
Στην εκπομπή θα εμφανισθεί επίσης και το αμερικανικό συγκρότημα Χέβι Μέταλ Μετάλικα με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου δίσκου του «Death Magnetic».
Παράλληλα θα συμμετάσχει κι ο πρώην Μπιτλ Πολ Μακ Κάρτνεϊ, ο οποίος θα ερμηνεύσει καινούργια του κομμάτια σε συνεργασία με τον μουσικό Youth, με τον οποίον συγκροτούν το νέο σχήμα «Τhe Fireman».
Το ροκ συγκρότημα Kings of Leon κι η αμερικανίδα τραγουδίστρια Νικόλ Άτκινς έχουν προσκληθεί στην εκπομπή, η οποία βιντεοσκοπείται σ' ένα μικρό στούντιο, και συνήθως ξεκινά μ' ένα 'τζαμάρισμα' με όλους τους προσκεκλημένους και τον οικοδεσπότη Τζους Χόλαντ στο πιάνο.



http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ



Διαβάστε Περισσότερα...

Νέο πακέτο φόρων σε καύσιμα, ποτά, ακίνητα το φθινόπωρο...



Νέους φόρους σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα και ακόμη μία αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κρατά ως εφεδρείες στο συρτάρι της η κυβέρνηση για το φθινόπωρο με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού.
Με «άδεια χέρια» ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, τα μέτρα που άφησε η κυβέρνηση σε εκκρεμότητα, μετά την ανακοίνωση του νέου φορολογικού πακέτου, την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, περιλαμβάνουν τα εξής: * Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αυξήσει τον φόρο στα τσιγάρα, τόσο γιατί το επιβάλλει η προσαρμογή της χώρας στο κοινοτικό καθεστώς όσο και γιατί ο συγκεκριμένος φόρος δικαιολογείται ως αντικίνητρο για το κάπνισμα και άρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
* Την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, συγκεκριμένα στη βενζίνη κατά 3% όπως έχει προβλεφθεί ήδη από σχετική νομοθεσία, στο πλαίσιο πάλι της προσαρμογής της χώρας στην κοινοτική νομοθεσία. Η αύξηση θα φανεί στα προβλεπόμενα έσοδα του προϋπολογισμού, όπως άλλωστε είχε γίνει και πέρυσι. * Τη νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά εξετάζεται σοβαρά και θα γίνει εφόσον υπάρξουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία από την οικοδομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες. Ο κ. Αλογοσκούφης είχε πει στο παρελθόν ότι θα έκανε κάθε χρόνο, επί τρία χρόνια, αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες για να πλησιάσουν τις τιμές της αγοράς και να αποδίδουν τα αναμενόμενα σε φόρους. Μέχρι στιγμής έχει κάνει τις δυο από τις τρεις αυξήσεις, της τάξεως του 20%-25% κάθε φορά. Το 2008 δεν προχώρησε, λόγω της κρίσης και της κάμψης της οικοδομής.
Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες- και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπουργό έχουν υποβληθεί εισηγήσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση αυστηρότερου πόθεν έσχες και την καθιέρωση τεκμηρίων, π.χ. στις δαπάνες για αγορά ακριβών ΙΧ ή στις δαπάνες από πιστωτικές κάρτες.
Οι εισηγήσεις για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις τον Οκτώβριο. Ο κ. Αλογοσκούφης προϊδέασε την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας τα μέτρα του, ότι «δεν επαρκούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα υπάρξουν και άλλα».




Διαβάστε Περισσότερα...

Αύξηση δυσαρέσκειας και μείωση «ψαλίδας» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research!



Ανατροπές (;) στο πολιτικό σύστημα


Η δυσαρέσκεια των πολιτών για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διογκώνεται, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής.


Η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, δύο ημέρες μετά την ανακοινώσεις του σαρωτικού φορολογικού «πακέτου» μέτρων της κυβέρνησης, και δείχνει ότι στο πολιτικό σύστημα κυοφορούνται σημαντικές εξελίξεις, 10 μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 και ενώ έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για πρόωρες εκλογές.


Το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου για τη ΝΔ είναι 29,3% έναντι 28,1% για το ΠΑΣΟΚ, 11,7% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 7,6% για το ΚΚΕ και 5% για τον ΛΑΟΣ.


Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, τον περασμένο Απρίλιο, έδινε στη ΝΔ 29,8% και στο ΠΑΣΟΚ 25,8%.


Το ποσοστό δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση ανέρχεται στο 80,4% και για την αξιωματική αντιπολίτευση το 88,4%.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστό 71,4% λέει «όχι» στη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» το 39,8%.



Διαβάστε Περισσότερα...

Στους 22 οι νεκροί από το σεισμό στην Κίνα!




Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στα σύνορα των επαρχιών Σιτσουάν και Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα.

Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν στη Σιτσουάν και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κσι 26 τραυματίστηκαν στη γειτονική Γιουνάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.




Διαβάστε Περισσότερα...

Η Ντόρα για τα Σκόπια...



Με μετριοπάθεια, αναζητούμε μία λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Όχι όμως και χωρίς περιεχόμενο. Όχι και χωρίς αντίκρισμα" τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, για το θέμα της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ.

Πρόσθεσε ότι η ονομασία πρέπει να αντανακλά τις πραγματικότητες της περιοχής και να δίνει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα και στις εθνικιστικές κορώνες των ηγετών των Σκοπίων.

Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση έχει ένα αντικείμενο, τον καθορισμό του ονόματος του γειτονικού μας κράτους και έναν συγκεκριμένο στόχο, την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και "όχι τη διαιώνιση της σοβαρής αυτής εκκρεμότητας που έχει επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή μας". Υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα στους γείτονες μας, ότι από τη στιγμή που ζούμε δίπλα - δίπλα "θα είναι προς όφελος όλων να καταφέρουμε να βρούμε λύση και οι σχέσεις μας να χαρακτηρίζονται στο εξής από φιλία και από αμοιβαίο σεβασμό".



Διαβάστε Περισσότερα...

Προφεστιβαλική εκδήλωση ΚΚΕ - ΚΝΕ απόψε στην Μεσσήνη!



Στη Μεσσήνη, απόψε, στις 8 :30, θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση του ΚΚΕ - ΚΝΕ στο ΘΕΑΤΡΑΚΙ.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της κομμουνίστριας δασκάλας Ναταλίας Αποστολοπούλου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου της,
«Δε δουλώνω, δεν απογράφω», από την Γιώτα Καλογεροπούλου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Μεσσηνίας τουΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει δραματικοποιημένη παράσταση με θέμα «λογοτεχνία της αντίστασης» που θα παρουσιαστεί από ομάδα μελών της ΚΝΕ.




Διαβάστε Περισσότερα...

Το savoir vivre της μπίρας!!!...



Με αφρό ή χωρίς-ζήτημα γούστου- η μπίρα είναι σωστή απόλαυση, όταν πίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Και βέβαια όπως οι φανατικοί εραστές του κρασιού, έτσι και οι φίλοι της μπίρας γνωρίζουν τις κατάλληλες οδηγίες για τη συντήρηση, το σερβίρισμα και τη γευσιγνωσία.


Παγωμένη απόλαυση


Το savoir vivre της μπίρας


-Με αφρό ή χωρίς-ζήτημα γούστου- η μπίρα είναι σωστή απόλαυση όταν πίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Και βέβαια όπως οι φανατικοί εραστές του κρασιού, έτσι και οι φίλοι της μπίρας γνωρίζουν τις κατάλληλες οδηγίες για τη συντήρηση, το σερβίρισμα και τη γευσιγνωσία. Σε αντίθεση με το κρασί όσο πιο φρέσκια είναι η μπίρα τόσο καλύτερα. Ελάχιστες μπίρες μπορούν να παλαιωθούν, ενώ οι Lager και οι Pilsner πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 12 μήνες. Μερικές μοναστηριακές μπορούν να μείνουν ως και δύο χρόνια. Το μέρος όπου θα φυλάξετε τις μπίρες πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς υγρασία, άσχημες μυρωδιές και δυνατό φωτισμό, καθώς όλοι παραπάνω παράγοντες μπορούν να αλλοιώσουν τόσο το χρώμα όσο και τη γεύση τους. Οι φιάλες με μεταλλικό πώμα πρέπει να αποθηκεύονται όρθιες, ενώ αυτές που έχουν πώμα και φελλό πρέπει να αποθηκεύονται πλαγιασμένες. Το σωστό ποτήρι αναδεικνύει το άρωμα και τη γεύση κάθε μπίρας και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να την απολαύσουμε καλύτερα από το μπουκάλι ή το κουτάκι. Δεν πρέπει να τοποθετούμε τα ποτήρια της μπίρας στον καταψύκτη, αλλά ούτε και τα μπουκάλια ή τα κουτάκια, έστω και για λίγο, γιατί η απότομη ψύξη μπορεί να προκαλέσει κρυστάλλωση και να θολώσει τον αφρό της. Εκτός από το ποτήρι μεγάλο ρόλο λοιπόν παίζει και η θερμοκρασία.


Για μερικά βασικά είδη μπίρας είναι σωστές θερμοκρασίες σερβιρίσματος είναι οι εξής:

-Lager: Ξανθιά μπίρα χαμηλής ζύμωσης, είδος αυτό αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής μπίρας. Πίνεται στους 9 βαθμούς Κελσίου.

-Ale: Μπίρες ταχείας ζύμωσης με φρουτώδες άρωμα. Πίνονται στους 12-13 βαθμούς Κελσίου.

-Weissbiers: Σταρένιες μπίρες με ανοιχτό χρώμα και καμιά φορά πιο θολό χρώμα. Πίνονται στους 9-12 βαθμούς Κελσίου.

-Pilsner: Ξανθές μπίρες με εντονότερη γεύση λυκίσκου. Πίνονται στους 9 βαθμούς Κελσίου.

-Μοναστηριακές: Πίνονται στους 9-10 βαθμούς Κελσίου.


Ξανθές ή μελαχρινές;


-Οι διαφορές, ανάμεσα στις μπίρες, καθορίζονται από τη σύνθεση των δημητριακών που θα βυνοποιηθούν, την ποσότητα του λυκίσκου και φυσικά -όπως παραδέχονται οι γνώστες και οι ζυθοποιοί- από την ποιότητα νερού, που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Η διάρκεια της ζύμωσης, οι τύποι της μαγιάς και οι θερμοκρασίες, στις οποίες γίνεται η ζύμωση, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού χαρακτήρα της μπίρας. Οι μελαχρινές ή μαύρες μπίρες αποκτούν το σκούρο χρώμα τους, επειδή οι παραγωγοί τους καβουρντίζουν το βυνοποιημένο κριθάρι, πριν να προχωρήσουν στη ζυθοποίηση. Συνήθως, οι μαύρες μπίρες είναι πιο δυνατές. Όμως, υπάρχουν πλέον μαύρες μπίρες με λιγότερο αλκοόλ, -γύρω στους 5 βαθμούς- και ξανθές με υψηλότερο αλκοολικό βαθμό. Οι άσπρες μπίρες, προέλευσης Βελγίου ζυθοποιούνται, συνήθως, με βύνη που προέρχεται από σιτάρι και είναι πιο χλωμές. Συχνά, μάλιστα, αρωματίζονται με κάποιο μπαχαρικό (π.χ. κύμινο ή κόλιαντρο).


Tο λεξιλόγιο της μπίρας


-Lager: Μπίρα χαμηλής ζύμωσης, συνήθως ξανθιά με γεμάτη γεύση και άρωμα λυκίσκου

-Light: Ελαφριά μπίρα με λίγο αλκοόλ (0,5% ή 3,5 %) και διακριτικό άρωμα

-Pils: Ξανθιά μπίρα χαμηλής ζύμωσης με φίνα πικρή γεύση και ξερό τελείωμα

-Εξωτική: Ελαφριά και απαλή μπίρα με άρωμα "καραϊβικής" και ξανθό χρώμα

-Bock: Δυνατή μαύρη μπίρα από καβουρντισμένη βύνη κριθαριού με περιεκτικότητα αλκοόλ 7%

-Kirin: Γλυκόπικρη μπίρα από ρύζι που έλκει την καταγωγή της από την Ιαπωνία

-Red Ale: υποκατηγορία των ale μπιρών που χαρακτηρίζεται από το κόκκινο χρώμα που της προσδίδει η παραδοσιακή βύνη της Βιέννης

-Stout: Πολύ μαύρη, υψηλής ζύμωσης μπίρα, από καβουρντισμένη βύνη με απαλή και ξηρή γεύση

-Weiss: Μπίρα με έντονη την παρουσία του σιταριού στη σύσταση της. Έχει θολό χρώμα, φρουτώδες άρωμα και ελάχιστα πικρή γεύση

-Trappist: Μοναστηριακές μπίρες με ονομασία προέλευσης, αφού τον όρο Trappist μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν μόνο έξι μοναστήρια στον κόσμο.

Σύμφωνα με την παράδοση αρωματίζονται με διάφορα μπαχαρικά όπως κορίανδρο, κύμινο, πιπερόριζα κ.α.

-Draught: Η μπίρα που σερβίρεται στο ποτήρι. Ονομάζεται και pression (πίεση, στα γαλλικά) γιατί βρίσκεται υπό πίεση στο βαρελάκι που συνδέεται με τις κάνουλες του μπαρ.


Γευστική αρμονία


Λένε πώς η μπίρα είναι το πιο δημοκρατικό ποτό, γιατί η απόλαυση δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε την τελετουργία του κρασιού. Είναι σχετικά φτηνή και προσιτή σε όλους. Μπορούμε να την απολαύσουμε σε ακριβό εστιατόριο, γιαπωνέζικο σούσι μπαρ, παραδοσιακή ταβέρνα, αλλά και με ένα σουβλάκι στα όρθια.Όμως, υπάρχουν κάποιοι κανόνες για ν΄ απολαύσει κανείς τη μπίρα του κι αυτούς δεν θα πρέπει να τους παραβλέψουμε.

Σε αντίθεση με το κρασί, όσο πιο φρέσκια είναι η μπίρα, τόσο καλύτερα -οι Lager και οι Pilsner θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 12 μήνες. Ελάχιστες μπίρες μπορούν να παλαιωθούν -μερικές, μόνον, μοναστηριακές μπορούν να παραμείνουν ως και δύο χρόνια, πριν να καταναλωθούν. Το μέρος, όπου θα φυλάξετε τις μπίρες πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς υγρασία, άσχημες μυρωδιές και δυνατό φωτισμό, καθώς όλοι παραπάνω παράγοντες μπορούν να αλλοιώσουν τόσο το χρώμα όσο και τη γεύση τους. Οι φιάλες με μεταλλικό πώμα θα πρέπει να αποθηκεύονται όρθιες, ενώ αυτές που έχουν πώμα και φελλό θα πρέπει να αποθηκεύονται πλαγιασμένες.


Το ποτήρι κάνει τη διαφορά


Το σωστό ποτήρι αναδεικνύει το άρωμα και τη γεύση κάθε μπίρας και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να την απολαύσουμε καλύτερα από το μπουκάλι ή το κουτάκι. Πίνοντας τη μπίρα μας σε ποτήρι μπορούμε να ελέγχουμε τον αφρό της και να απολαμβάνουμε το χρώμα της. Ωστόσο, το πώς πίνεται η μπίρα ήταν θέμα που απασχολούσε τους φανατικούς της φίλους από πολύ παλιά. Οι σουμέριοι έπιναν τη μπίρα τους με καλαμάκι από το βαρέλι, κάτι που γίνεται μέχρι τις μέρες σε ένα νησί της Ισπανίας. Στο πέρασμα των χρόνων τα δοχεία στα οποία έπιναν τη μπίρα ήταν πολλά και διαφορετικά. Aλλοτε ήταν κέρατα ζώων, άλλοτε πάλι κούπες από ξύλο ή χαλκό. Ιδιαίτερα δημοφιλείς ήταν οι κεραμικές κούπες με τις όμορφες παραστάσεις που πωλούνται μέχρι και σήμερα στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Από τα μέσα του 19ου αιώνα ξεκίνησαν να πίνουν μπίρα από γυάλινα ποτήρια. Ήταν την εποχή που έγιναν διάσημες οι lager μπίρες της Γερμανίας και οι τσέχικες pilsener. Αν μπείτε σε μια γερμανική μπιραρία θα ζαλιστείτε από τα διαφορετικά είδη και τα ποτήρια που ταιριάζουν σε κάθε ένα από αυτά. Aλλα ψηλά που μοιάζουν με σωλήνα, άλλα με πόδι και μακριά, άλλα στρογγυλά και κοντόχοντρα. Μη νομίζετε ότι η διαφορετικότητα των ποτηριών οφείλεται μόνο σε μια ελιτίστικη πρόταση. Κάθε ζυθοποιός επιλέγει το ποτήρι που αναδεικνύει τη δική του μπίρα με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι, υπάρχουν μπίρες που ο αφρός τους σχηματίζεται καλύτερα σε ποτήρι που μοιάζει με κλειστή τουλίπα, άλλες που πρέπει να πίνονται σε ποτήρια ψηλά σωλήνα. Μάλιστα, αν μιλήσετε με παθιασμένους ζυθοποιούς θα σας μιλήσουν για το στέμμα της μπίρας τους (την κορόνα που σχηματίζει ο αφρός της) και το πόσο σημαντική είναι η παρουσία του, αλλά και για το πώς ξετυλίγεται το άρωμα του λυκίσκου από το κατάλληλο δοχείο. Η επιλογή του σωστού ποτηριού λοιπόν επιβάλλεται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως για πρακτικούς γευσιγνωστικούς. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως οι περισσότερες ale σερβίρονται σε pints -ποτήρια με ευθείες πλευρές και διάμετρο στομίου ελαφρώς μικρότερη από τη διάμετρο του κορμού, ενώ οι βελγικές ale σερβίρονται σε ποτήρι "τουλίπα" και μάλιστα κολονάτο. Οι Wheat μπίρες σε πολύ ψηλά ποτήρια με στόμιο που κλείνει στο τέλος και οι lager σε ψηλό ποτήρι που λεπταίνει προς τα κάτω όπως και οι pilsener. Υπάρχει μια συνήθεια που έχει καθιερωθεί όσον αφορά στο σερβίρισμα της μπίρας και δεν είναι σωστή. Το να τοποθετούμε τα ποτήρια της μπίρας στον καταψύκτη είναι λάθος. Δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε τα μπουκάλια ή τα κουτάκια στην κατάψυξη έστω και για λίγο, γιατί η απότομη ψύξη μπορεί να προκαλέσει κρυστάλλωση και να θολώσει τον αφρό της. Μπορούμε όμως να έχουμε πλύνει με παγωμένο νερό για να φέρουμε το ποτήρι σε ανάλογη θερμοκρασία μ' αυτή της μπίρας.


Το σωστό σερβίρισμα


Εκτός από το είδος του ποτηριού και τη σωστή θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο και το σερβίρισμα. Κρατήστε λοξά το μπουκάλι και ακουμπήστε το λαιμό του στα χείλη του ποτηριού. Γεμίστε το σιγά μέχρι να σχηματιστεί ένα στενό στρογγυλό δαχτυλίδι αφρού στο πάνω μέρος. Αφήστε το ποτήρι να σταθεί για να ανέβει ο αφρός επάνω. Αν επιθυμείτε περισσότερο αφρό ακολουθείστε την ίδια τακτική, αλλά αδειάστε το περιεχόμενο του μπουκαλιού γρήγορα.


Νόστιμες συζυγίες

Αντίθετα με ότι ίσως πιστεύετε, κάθε μπίρα συνοδεύει άλλο είδος εδέσματος.

Τα ορεκτικά ταιριάζουν με μια lambic.

Τα λουκάνικα με μια σκουρόχρωμη βαυαρική ή μια τσέχικη μπίρα.

Τα ψάρια συνοδεύονται από μια pilsner ή μια golden lager, ενώ τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή από μια stout.

Σερβίρετε με το κοτόπουλο μια lager, με το μοσχάρι μια ale και με τις μοναστηριακές μια ποικιλία τυριών.


Στην κουζίνα

Στις χώρες της Μεσογείου η μπίρα χρησιμοποιείται, κυρίως, ως συστατικό σε κουρκούτι, για το τηγάνισμα λαχανικών ή ψαριών.

Και αυτό γιατί η μαγιά της μπίρας βοηθάει το κουρκούτι να φουσκώσει στο καυτό λάδι και να γίνει τραγανό.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές συνταγές με μπίρα, με πιο διάσημες τις σάλτσες και τις σούπες.

Αν δοκιμάσετε να ψήσετε χοιρινό ή κοτόπουλο στο φούρνο περιχυμένο με μπίρα, αντί για νερό θα γλύφετε και τα δάχτυλα σας.

Aλλη της μπίρας στην κουζίνα είναι η μαρινάτα.

Βοδινό και χοιρινό μαλακώνουν, ενώ το κοτόπουλο αποκτά γεύση.

Δοκιμάστε να ζυμώσετε ψωμί ρίχνοντας λίγη μπίρα στο ζυμάρι και θα φτιάξετε ένα έδεσμα θρεπτικό και νόστιμο για μικρούς και μεγάλους.

Βέβαια, για κάθε φαγητό πρέπει να διαλέξετε και την κατάλληλη μπίρα.

Για παράδειγμα μπίρες με βύνη προσδίδουν γλυκιά γεύση, ενώ οι pilsener με την έντονη παρουσία λυκίσκου ένα πικρό άρωμα.
***Στην υγειά μας!!!...


Διαβάστε Περισσότερα...

Leader - Tην Παρασκευή η πρόταση της Μεσσηνίας...



Την Παρασκευή θα κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η πρόταση της Μεσσηνίας για το πρόγραμμα Leader, η οποία έχει τελικά προϋπολογισμό 28.662.580 ευρώ και αφορά 14 Δήμους και 91 δημοτικά διαμερίσματα.Η συνολική περιοχή που προτείνεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτείνεται σε 981 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός ανέρχεται σε 69.341.

Πρόταση
Σε σχετικές δηλώσεις του χθες, ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα αφορά Δήμους στη Νοτιοδυτική Μεσσηνία, την παραλιακή ζώνη και όλες τις περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ. Και πρόσθεσε: «Έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα τύχει της έγκρισης, αφού υπάρχει και αντίστοιχη δέσμευση. Μια πρώτη μοριοδότηση που έχει γίνει από την Αναπτυξιακή, δείχνει ότι το πρόγραμμά μας πληροί όλα τα κριτήρια που προβλέπουν οι προκηρύξεις της Ε.Ε. και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η διεκδίκησή μας κινείται σε ένα μεγαλύτερο ύψος, δοθέντος ότι έχουμε τη δέσμευση για κάλυψη αυτού του ποσού λόγω του ότι η περιοχή μας είναι πυρόπληκτη αλλά και λόγω του ότι την προηγούμενη περίοδο δεν ήμαστε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».Υπενθυμίζεται ότι τίτλος της πρότασης είναι «Η ζωή στο Μεσσηνιακό Ελαιώνα» και οι άξονες – μέτρα σε τοπικό επίπεδο: Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης, Διακρατικότητα – διατοπικότητα προγράμματος Leader και Απόκτηση δεξιοτήτων και εμψύχωση δυναμικού.Ο κύριος κορμός του προγράμματος θα αναπτυχθεί στο πρώτο μέτρο, το οποίο θα χωρισθεί σε δράσεις. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης θα είναι το τέλος της 4ης Προγραμματικής Περιόδου, η οποία συμβατικά λήγει το 2013. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50%.Ήδη για το πρόγραμμα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες, οι προτάσεις των οποίων έχουν συμπεριληφθεί στην κεντρική πρόταση της Μεσσηνίας

Οι περιοχές
Οι Δήμοι και τα δημοτικά διαμερίσματα που περιλαμβάνονται στην πρόταση είναι οι εξής:
Δήμος Αίπειας: Ανδριανή, Λογγά, Μηλίτσα, Νέα Κορώνη, ΧράνοιΔήμος Άριος: Άρις, Αριοχώρι, Αλώνια, Άμμος, Ανεμόμυλος, Ασπροπουλιά
Δήμος Αρφαρών: Πλατύ, Πήδημα
Δήμος Γαργαλιάνων: Βάλτα, Γαργαλιάνοι, Λεύκη, Μαραθούπολη, Μουζάκι, Πύργος, Φλόκα
Δήμος Θουρίας: Άνθεια, Αιθαία, Θουρία, Μικρομάνη
Δήμος Καλαμάτας: Αντικάλαμος, Ασπρόχωμα, Σπερχογεία
Δήμος Κορώνης: Ακριτοχώρι, Βασιλίτσι, Βουνάρια, Καπλάνι, Κόμποι, Κορώνη, Υάμεια, Φαλάνθη, Χαρακοπιό, Χρυσοκελλαριά
Δήμος Κυπαρισσίας: Αρμενιοί, Κυπαρισσία, Ράχες, Σπηλιά, Φαρακλάδα
Δήμος Μεθώνης: Ευαγγελισμός, Καινούργιο Χωριό, Λαχανάδα, Μεθώνη, Φοινίκη και Φοινικούντα
Δήμος Μεσσήνης: Αβραμιού, Αναλήψεως, Βελίκας, Καρτερολίου, Λευκοχώρα, Λυκοτράφου, Μάδενα, Μαυροματίου Παμίσου, Μεσσήνη, Νεοχωρίου Αριστομένους, Πιλαλίστρα, Πιπερίτσα, Σπιτάλι, Τρίοδος
Δήμος Νέστορος: Αμπελόφυτο, Κορυφάσιο, Μεταξάδα. Μυρσινοχώρι, Παλιό Λουτρό, Ρωμανού, Φλεσσιάδα, Χώρα
Δήμος Πεταλιδίου: Αχλαδοχώρι, Δάρα, Καρποφόρα, Πεταλίδι
Δήμος Πύλου: Αμπελόκηποι. Γλυφάδα, Ίκλαινα, Καλλιθέα, Κυνηγού, Μεσοχώρι, Παππούλια, Πήδασος, Πύλα, Πύλου, Χωματάδα
Δήμος Φιλιατρών: Εξοχικό, Μάλη, Πλάτη, Φιλιατρά, Χαλαζονίου, Χριστιανούπολη.


Της Βίκυς Βετουλάκη



Διαβάστε Περισσότερα...

Αστοχία του ΙΤΑ για τους Δήμους, λέει ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος!



Για αστοχία έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΙΤΑ για τη διοικητική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι τέτοιες κινήσεις προκαλούν ανησυχία στον κόσμο, ο οποίος, όμως, πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξει συζήτηση σε κάθε επίπεδο.

Παρά ταύτα και μετά τις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ, ο κ. Δράκος ανέφερε ότι η ΕΝΑΕ εμμένει στις απόψεις που έχει καταθέσει στα δύο συνέδρια, ενώ ζήτησε να ενισχύσουν όλοι την προσπάθεια μετάβασης στο νέο επίπεδο.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, επισήμανε ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζουν ορισμένοι τα ζητήματα στο αυστηρό περιθώριο της βιολογικής τους ζωής.
ΕΝΑΕ

Με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, ο κ. Δράκος δήλωσε ότι το Σώμα ομόφωνα εμμένει στις απόψεις των δύο συνεδρίων, της Δράμας και της Αθήνας: «Διεκδικούμε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετά όργανα, παραμένουν ως διοικητικές μονάδες με αιρετή έκφραση οι νομαρχιακές μονάδες, διευρύνεται το διεκδικητικό πλαίσιο με βάση το δημοκρατικό προγραμματισμό, διεκδικούμε τη φορολογική μεταρρύθμιση για να επιτευχθεί ο συνταγματικός όρος για την αυτοδυναμία των αυτοδιοικητικών περιφερειακών θεσμών και υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του καινούργιου θεσμού. Φυσικά υπάρχουν και οι προτάσεις για τα θεματικά πεδία τα οποία πρέπει να αναφέρονται και να υποστηρίζονται σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτές, βεβαίως, είναι οι αρχές βάσει των οποίων θα συζητήσουμε. Θεωρούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα ανοιχτεί η τελευταία φάση της συζήτησης, προκειμένου να οδηγηθούμε σε απόφαση».

Σύμφωνα με τον κ. Δράκο, οι αποφάσεις της ΕΝΑΕ έχουν κατατεθεί στον υπουργό Εσωτερικών αλλά και τον πρωθυπουργό και έχει ζητηθεί συνάντηση μαζί τους. Παράλληλα, έχουν καταθέσει τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΕΝΑΕ από πλευράς του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Αστοχία


Αναφερόμενος ο κ. Δράκος στην πρόταση του ΙΤΑ για τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, επισήμανε ότι είναι ζήτημα το οποίο χειρίζεται η ΚΕΔΚΕ, θα αποφασίσει η κυβέρνηση και, άρα, η διαβούλευση θα διεξαχθεί μεταξύ αυτών των θεσμικών εκφραστών: «Θέλω να υπογραμμίσω αυτήν τη διαφορά, διότι συνήθως συγχέονται ορισμένα πράγματα. Η πρόταση αυτή είναι καθαρά τεχνοκρατική, επιστημονική άποψη, δεν υιοθετήθηκε από το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, και φυσικά δεν ήταν σε καμία περίπτωση άποψη ή εισηγητικό, προοιμιακό κείμενο της κυβέρνησης και του υπουργείου. Άρα, λοιπόν, επειδή πολλές φορές εκφράζονται, και δικαιολογημένα, ανησυχίες από τις τοπικές κοινωνίες σε αστοχίες που τυχόν υπάρχουν σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες έχουν, όπως είπαμε, τεχνοκρατική προσέγγιση, πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες μας και τις περιοχές ότι θα υπάρξει συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα και σε τοπικό και σε περιφερειακό, αλλά κυρίως σε κεντρικό επίπεδο, τέτοιο που, κατά τη γνώμη μας, θα διασφαλίζει και την έκφραση των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Δράκος δε θέλησε να σχολιάσει τι σημαίνει να μην κατέβει σε διάλογο η ΚΕΔΚΕ, επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να οπλισθούν με πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις, ώστε μέσα από το διάλογο και την όσμωση των ιδεών να βρεθεί η κοινή συνισταμένη.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι χωρίς πόρους δεν μπορούν να γίνουν σπουδαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά αναρωτήθηκε ποιο είναι το όριο στο οποίο λες δε συζητώ ή συζητώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη






Διαβάστε Περισσότερα...

Κορινθιακή σταφίδα - Καλές τιμές και από τους ιδιώτες!



Έχει –και πρέπει να έχει- μέλλον η κορινθιακή σταφίδα, κάτι που οπωσδήποτε συναρτάται με την τιμή, η οποία φέτος ιδιαίτερα προδιαγράφεται ελκυστική. Δύο μεγάλοι ιδιώτες παράγοντες του κλάδου δεν αποκαλύπτουν ακόμη την τιμή που θα προτείνουν στους παραγωγούς, από όσα λένε όμως στο «Θ» προκύπτει πως αυτή θα είναι ικανοποιητική. Φυσικά, είναι ήδη γνωστή η τιμή της ΣΚΟΣ, που αντιστοιχεί σε 1 ευρώ το κιλό στον παραγωγό καθαρά και πιθανή εκκαθάριση.

«Οι πιο ικανοποιημένοι»
Ρωτώντας τον Κώστα Παπαδημητρίου για την τιμή που θα προσφέρει η επιχείρησή του στους παραγωγούς, μας απάντησε πως «οι παραγωγοί της Ομάδας που συνεργάζεται μαζί μας θα είναι οι πιο ικανοποιημένοι. Η σταφίδα της ολοκληρωμένης διαχείρισης θα έχει διαφορά στην τιμή. Καίριο ζήτημα για μας είναι η ποιότητα και η διατήρηση της καλλιέργειας».

Πιο καλά κι από τη ΣΚΟΣ
Ο Θανάσης Κούστας, αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας «Παρθενών», συμφερόντων Κουνινιώτη, και οικονομικός διευθυντής της είπε στο «Θ» ότι «ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί τιμή για μας. Υπολογίζουμε να είμαστε καλύτεροι ακόμα κι από τη ΣΚΟΣ όσον αφορά την τιμή του παραγωγού».
Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στα παρακρατήματα, επεσήμανε ο κ. Κούστας, που περιμένει τις τελικές αποφάσεις καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο (δημοσιεύεται στη σελ. 11) απάντηση του υπουργού Αλέκου Κοντού προς τη βουλευτή Ηλείας Κρινιώ Κανελλοπούλου, όπου ο υπουργός επισημαίνει την κατάργηση του παρακρατήματος. Ο κ. Κούστας τόνισε ότι «εμείς σαν εταιρεία είχαμε έναν πολυετή αγώνα για την κατάργηση των παρακρατημάτων, ήταν ένα στοιχείο που αύξανε και το κόστος του προϊόντος και δεν έδινε και καλή τιμή στον παραγωγό. Αυτό θα διαμορφώσει ενδεχομένως και διαφορετική εξέλιξη όσον αφορά στις τιμές», δεδομένου ότι το παρακράτημα είναι σημαντικό στοιχείο του κόστους.

Δικαίωση για τα αποθέματα
Ο κ. Κούστας εκτίμησε πως η επιχείρησή του δικαιώνεται από τις εξελίξεις όσον αφορά στη θέση της να μην υπάρχουν αποθέματα, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν αναφέρεται στην Ένωση της Μεσσηνίας αλλά στις υπόλοιπες ΕΑΣ. «Ένα πράγμα που πάντα λέγαμε είναι ότι θα πρέπει οι Ενώσεις να μην κρατάνε αποθέματα στο τέλος της εσοδείας, να φροντίζουν οι σταφίδες κάθε χρόνο στην εσοδεία να φεύγουνε. Έτσι διαμορφώνεται η υγιής εικόνα στην αγορά, έτσι διαμορφώνονται σωστές τιμές. Πριν συμβούν οι ζημιές από τις φωτιές, θυμάστε ότι κάθε χρόνο ερχόντουσαν περίπου πάνω από 10.000 τόνοι και μπαίνανε στη νέα εσοδεία. Αυτό ήταν το σημαντικότερο στοιχείο που πίεζε συνεχώς τις τιμές προς τα κάτω. Να λοιπόν με τα αποθέματα που φύγανε λόγω των ζημιών από τις φωτιές, όχι γι’ άλλο λόγο, και της μειωμένης παραγωγής της περσινής, να που διαμορφώνεται πάρα πολύ καλή τιμή», μας είπε.

Συμφέρει η διατήρηση
«Η εταιρεία «Παρθενών» εκτιμά ότι οι παραγωγοί έχουν τη διάθεση να κρατήσουν την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας;», ήταν το ερώτημά μας προς τον κ. Κούστα. Η απάντησή του: «Θα πρέπει να πούμε στους παραγωγούς ότι θα πρέπει να διατηρήσουν τις καλλιέργειες εάν θέλουν να διατηρήσουν και τις επιδοτήσεις. Προσωπικά πώς το βλέπω; Εάν επί μία πενταετία δούνε ότι δεν παράγεται προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δε νομίζω ότι θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια να δίνουν τις επιδοτήσεις. Αν θέλουν λοιπόν να συνεχιστεί το καθεστώς αυτό σε υγιή βάση, θα πρέπει το προϊόν να αποξηραίνεται και να πηγαίνει στη μεταποίηση».

Του Κώστα Κοντοθανάση







Διαβάστε Περισσότερα...

Ακριβαίνουν τα διόδια στο δρόμο Πάτρα-Πύργος -Τσακώνα



Ταλαιπωρία για τους οδηγούς οι οποίοι κινούνται στην Εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών προμηνύεται από το φθινόπωρο, καθώς αναμένεται να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μετατροπή της σε αυτοκινητόδρομο, ενώ παράλληλα θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα διόδια. Ωστόσο, το έργο αντιμετωπίζεται ως «στοίχημα» από τον τεχνικό κόσμο της χώρας, καθώς οι εργασίες θα εκτελεστούν χωρίς να κλείσει η κυκλοφορία της εθνικής οδού στο τμήμα Κόρινθος- Πάτρα.


Οι πολίτες καλούνται να ακριβοπληρώσουν διπλά το έργο και ως φορολογούμενοι και ως χρήστες, εκτιμά με απόφασή της η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ενώ άλλοι παράγοντες χαρακτηρίζουν «λογικό» το υψηλό συνολικό κόστος κατασκευής του.


0,056 ευρώ/χλμ.θα είναι τα διόδια


Με τα 2,8 δισ. ευρώ που θα στοιχίσει το συνολικό έργο Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα-Πύργος- Τσακώνα, ναι μεν θα αυξηθεί η οδική ασφάλεια αλλά οι οδηγοί θα εξοικονομήσουν μόνο μία ώρα συνολικής διαδρομής, ενώ θα πληρώνουν ακριβά διόδια ύψους 0,056 ευρώ ανά χιλιόμετρο με ΦΠΑ (σε τιμές 2008). Αναφερόμενο στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της προτεινόμενης λύσης (ακτίνες καμπυλότητας - κατά μήκος κλίσεις- ευθύγραμμα τμήματα), με την ίδια απόφασή του το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σημειώνει ότι «κινούνται στα όρια και πολλές φορές κάτω αυτών και δεν είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές», ενώ «οι περιβαντολλογικές επιπτώσεις στο ανθρωπογενές (οικιστικό) περιβάλλον σε πολλά σημεία είναι δυσμενείς» και ζητούν την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο οικιστικό περιβάλλον. Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αναφέρει ακόμη ότι το έργο θα εκτελεστεί με τη μέθοδο σύμβασης παραχώρησης, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατασκευή του έργου με τη μέθοδο αυτή και προτείνει να εκτελεστεί με τον τρόπο που κατασκευάστηκε όλη η ΠΑΘΕ ως σήμερα, δηλαδή από τις Δημόσιες Επενδύσεις, της οποίας τμήμα αποτελεί και ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Πατρών- Κορίνθου.


Προσφυγές


Από την πλευρά τους, οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγές κατά της κατασκευής του έργου στις προστατευόμενες περιοχές Ζαχάρως, Λίμνης Καϊάφα, Στροφυλιάς και Κακόβατου οι οποίες περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Νatura 2000. Βάσει αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή στο ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο, ως όφειλε, απάντησε, δίδοντας όλα τα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Πάντως, η κατασκευή της Βορειοδυτικής Οδού Πελοποννήσου, δηλαδή του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος - Τσακώνα, θεωρείται επιβεβλημένη από τους περισσότερους φορείς, καθώς το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα έχει αναδειχθεί «πρωταθλητής» των τροχαίων ατυχημάτων.


«Πρωταθλητής» στα τροχαία


Η κατασκευή νέου δρόμου είναι απαραίτητη, καθώς ο υπάρχων έχει μετατραπεί σε «πρωταθλητή» τροχαίων ατυχημάτων, υποστηρίζει ο Ειδικός Συντονιστής του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφαλείας του ΤΕΕ κ. Αντ. Καστής, ο οποίος θεωρεί «λογικό» το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου, εξηγώντας ότι η Εθνική οδός Κορίνθου- Πατρών εξυπηρετεί σήμερα περισσότερα από 25.000 οχήματα καθημερινώς, εκ των οποίων πολλά είναι βαρέα οχήματα, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαιτέρως επικίνδυνη.


Πληθυσμιακή έκρηξη αναμένεται στην Πάτρα


Προσθέτει δε ότι ο νέος οδικός άξονας θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για τις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει, ενώ αναμένεται πληθυσμιακή έκρηξη στην Πάτρα, όπου ήδη σημειώθηκε αύξηση του πληθυσμού λόγω της λειτουργίας της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου. Όσο για τις ευαίσθητες οικολογικά περιοχές, ο κ. Καστής εκτιμά ότι δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές για τη διέλευση του νέου δρόμου. Το έργο παραχωρείται για 30 χρόνια στην Εταιρεία Παραχώρησης Ολυμπία Οδός ΑΕ (πρώην ΑΠΙΟΝ Κλέος Εταιρεία Παραχώρησης ΑΕ). Κατασκευάστρια Κοινοπραξία είναι η ΑΠΙΟΝ Κλέος, στην οποία μετέχουν οι εταιρείες VΙΝCΙ SΑ (36%), Ηochtief ΡΡΡ Solutions (25%), J&Ρ-Άβαξ ΑΕ (18%), ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ (18%) και ΑΘΗΝΑ ΑΕ (3%).
Πιο σύντομαΜετά την ολοκλήρωσή του οι οδηγοί θα κάνουν διαδρομές σε λιγότερο χρόνο, και πιο συγκεκριμένα: -Από την Κόρινθο στην Πάτρα, κατά 20% (περίπου 15 λεπτά πιο σύντομα). -Από την Πάτρα στον Πύργο, κατά 30% (περίπου 15 λεπτά πιο σύντομα). -Από τον Πύργο στην Τσακώνα, κατά 40% (περίπου 30 λεπτά πιο σύντομα). Με την ολοκλήρωση της κατασκευής οι οδηγοί θα καταβάλλουν 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο, εκτός ΦΠΑ (σε τιμές 2003) ή 0,056 ευρώ ανά χιλιόμετρο με ΦΠΑ (σε τιμές 2008). Σήμερα πληρώνουν διόδια μόνο ως την Πάτρα σε δύο σταθμούς.

Από την εφημερίδα «Το Βήμα», από ρεπορτάζ της Βάσως Χαραλαμπίδου



Διαβάστε Περισσότερα...

ΣΤΟ TROKTIKO ΤΟ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ!



Πρώτο θέμα έχει γίνει η αποκάλυψή μας (http://trifylianews.blogspot.com/2008/08/blog-post_4766.html)

για το "Λουκέτο" στον Σταθμό του ΟΣΕ στην Κυπαρισσία!!!


Πρώτο θέμα στον Τοπικό Τύπο, τα τηλεοπτικά κανάλια της Καλαμάτας και του Πύργου αλλά και στο πρώτο σε επισκεψιμότητα Ελληνικό blog,

το TROKTIKO



Βέβαια το θέμα "έπαιξαν" και Μεσσηνιακά blogs,

το KYPARISSIANEWS
και FILIATRA NEWS


Ευχαριστούμε τους bloggers που με τις αναρτήσεις τους ανέδειξαν το θέμα!


Δεν σταματάμε, όμως...


Με νέες αναρτήσεις μας θα αναφερόμαστε στο θέμα, μπας και καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτή τη δυσάρεστη, για την πόλη της Κυπαρισσίας και την ευρλυτερη περιοχή, εξέλιξη!


Δύναμή μας, όλοι εσείς!!!


Συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα!


ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟΝ Ο.Σ.Ε. ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ





Διαβάστε Περισσότερα...

SATURDAY!!!...


Διαβάστε Περισσότερα...