Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Κορινθιακή σταφίδα - Καλές τιμές και από τους ιδιώτες!



Έχει –και πρέπει να έχει- μέλλον η κορινθιακή σταφίδα, κάτι που οπωσδήποτε συναρτάται με την τιμή, η οποία φέτος ιδιαίτερα προδιαγράφεται ελκυστική. Δύο μεγάλοι ιδιώτες παράγοντες του κλάδου δεν αποκαλύπτουν ακόμη την τιμή που θα προτείνουν στους παραγωγούς, από όσα λένε όμως στο «Θ» προκύπτει πως αυτή θα είναι ικανοποιητική. Φυσικά, είναι ήδη γνωστή η τιμή της ΣΚΟΣ, που αντιστοιχεί σε 1 ευρώ το κιλό στον παραγωγό καθαρά και πιθανή εκκαθάριση.

«Οι πιο ικανοποιημένοι»
Ρωτώντας τον Κώστα Παπαδημητρίου για την τιμή που θα προσφέρει η επιχείρησή του στους παραγωγούς, μας απάντησε πως «οι παραγωγοί της Ομάδας που συνεργάζεται μαζί μας θα είναι οι πιο ικανοποιημένοι. Η σταφίδα της ολοκληρωμένης διαχείρισης θα έχει διαφορά στην τιμή. Καίριο ζήτημα για μας είναι η ποιότητα και η διατήρηση της καλλιέργειας».

Πιο καλά κι από τη ΣΚΟΣ
Ο Θανάσης Κούστας, αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας «Παρθενών», συμφερόντων Κουνινιώτη, και οικονομικός διευθυντής της είπε στο «Θ» ότι «ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί τιμή για μας. Υπολογίζουμε να είμαστε καλύτεροι ακόμα κι από τη ΣΚΟΣ όσον αφορά την τιμή του παραγωγού».
Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στα παρακρατήματα, επεσήμανε ο κ. Κούστας, που περιμένει τις τελικές αποφάσεις καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο (δημοσιεύεται στη σελ. 11) απάντηση του υπουργού Αλέκου Κοντού προς τη βουλευτή Ηλείας Κρινιώ Κανελλοπούλου, όπου ο υπουργός επισημαίνει την κατάργηση του παρακρατήματος. Ο κ. Κούστας τόνισε ότι «εμείς σαν εταιρεία είχαμε έναν πολυετή αγώνα για την κατάργηση των παρακρατημάτων, ήταν ένα στοιχείο που αύξανε και το κόστος του προϊόντος και δεν έδινε και καλή τιμή στον παραγωγό. Αυτό θα διαμορφώσει ενδεχομένως και διαφορετική εξέλιξη όσον αφορά στις τιμές», δεδομένου ότι το παρακράτημα είναι σημαντικό στοιχείο του κόστους.

Δικαίωση για τα αποθέματα
Ο κ. Κούστας εκτίμησε πως η επιχείρησή του δικαιώνεται από τις εξελίξεις όσον αφορά στη θέση της να μην υπάρχουν αποθέματα, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν αναφέρεται στην Ένωση της Μεσσηνίας αλλά στις υπόλοιπες ΕΑΣ. «Ένα πράγμα που πάντα λέγαμε είναι ότι θα πρέπει οι Ενώσεις να μην κρατάνε αποθέματα στο τέλος της εσοδείας, να φροντίζουν οι σταφίδες κάθε χρόνο στην εσοδεία να φεύγουνε. Έτσι διαμορφώνεται η υγιής εικόνα στην αγορά, έτσι διαμορφώνονται σωστές τιμές. Πριν συμβούν οι ζημιές από τις φωτιές, θυμάστε ότι κάθε χρόνο ερχόντουσαν περίπου πάνω από 10.000 τόνοι και μπαίνανε στη νέα εσοδεία. Αυτό ήταν το σημαντικότερο στοιχείο που πίεζε συνεχώς τις τιμές προς τα κάτω. Να λοιπόν με τα αποθέματα που φύγανε λόγω των ζημιών από τις φωτιές, όχι γι’ άλλο λόγο, και της μειωμένης παραγωγής της περσινής, να που διαμορφώνεται πάρα πολύ καλή τιμή», μας είπε.

Συμφέρει η διατήρηση
«Η εταιρεία «Παρθενών» εκτιμά ότι οι παραγωγοί έχουν τη διάθεση να κρατήσουν την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας;», ήταν το ερώτημά μας προς τον κ. Κούστα. Η απάντησή του: «Θα πρέπει να πούμε στους παραγωγούς ότι θα πρέπει να διατηρήσουν τις καλλιέργειες εάν θέλουν να διατηρήσουν και τις επιδοτήσεις. Προσωπικά πώς το βλέπω; Εάν επί μία πενταετία δούνε ότι δεν παράγεται προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δε νομίζω ότι θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια να δίνουν τις επιδοτήσεις. Αν θέλουν λοιπόν να συνεχιστεί το καθεστώς αυτό σε υγιή βάση, θα πρέπει το προϊόν να αποξηραίνεται και να πηγαίνει στη μεταποίηση».

Του Κώστα Κοντοθανάση