Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Αθήνα-Πεκίνο: από το δρόμο του μεταξιού στους δρόμους της ενέργειας...




«Πράσινη» πρωτοβουλία

Μια εθελοντική πρωτοβουλία για την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν 73 καλλιτέχνες και επιστήμονες. Η ομάδα του Green Project (GP) θα ξεκινήσει από την Αθήνα για να καταλήξει στο Πεκίνο.


Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Green Project: Αθήνα-Πεκίνο 2008 από τους δρόμους του μεταξιού στους δρόμους της ενέργειας» και αφορά ένα πράσινο οδοιπορικό 73 επιστημόνων και καλλιτεχνών 11.121 χιλιομέτρων.


Για να καλυφθεί η απόσταση Αθήνα-Πεκίνο θα χρησιμοποιηθούν οχήματα τεχνολογίας περιορισμού εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.


Στα ίχνη του «δρόμου του μεταξιού» το πλήρωμα του GP θα αναζητήσει τη συμβολική διαδρομή που οριοθετείται σήμερα από το εμπόριο ενέργειας με στόχο την ανάδειξη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας την τέχνη της φωτογραφίας, της ζωγραφικής, της αρχιτεκτονικής, της video art, του ντοκιμαντέρ.


Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων, ενώ έχει την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, του Προέδρου της Βουλής, καθώς και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδας.


in.gr - Newsroom ΔΟΛ


Διαβάστε Περισσότερα...

Ψηφίστηκε τροπολογία για δημοσιοποίηση γκάλοπ έως και μία ημέρα πριν τις εκλογές



Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη διενέργεια και δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων έως και μία ημέρα πριν από τις εκλογές.


Η πρόταση τροποποιήθηκε, κατόπιν ενστάσεων και εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ, για να διαχωρίσει κόμματα και υποψηφίους βουλευτές, αφού «η διενέργεια δημοσκοπήσεων σχετικά με υποψηφίους, ιδιαίτερα σε μικρές περιοχές, είναι δυνατόν να έχει ιδιαίτερη επιρροή».
Έτσι, για τους υποψηφίους βουλευτές, οι δημοσκοπήσεις θα σταματούν 15 ημέρες πριν από τις εκλογές.


Η τροπολογία του υπουργείου Επικρατείας, υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης.



Διαβάστε Περισσότερα...

Στον πυρόπληκτο νομό Ηλείας μεταβαίνει ο πρωθυπουργός



Υποδοχή με κινητοποιήσεις

Στο νομό Ηλείας μεταβαίνει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός. Στο πρόγραμμα του Κ.Καραμανλή δεν περιλαμβάνεται επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές, ούτε στους σεισμόπληκτους της Ηλείας και της Αχαΐας. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Αρχαία Ολυμπία.

Όπως γράφουν Τα Νέα της Παρασκευής πριν από την ομιλία του στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στην Αρχαία Ολυμπία, ο πρωθυπουργός θα έχει μια σύντομη επικοινωνία με τον νομάρχη Ηλείας, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τους εκπροσώπους της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού.

Οι κάτοικοι πάντως ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, θέλοντας να εκφράσουν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων και των σεισμόπληκτων.

Στην είσοδο του Πύργου ο δήμος έχει αναρτήσει πανό με τα αιτήματα των σεισμοπλήκτων, ενώ στην Αμαλιάδα ο Εμπορικός Σύλλογος αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ηλεία.

«Οι πληγές είναι ανοικτές αφού δεν υπάρχει συνολικό σχέδιο οικολογικής θωράκισης, παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης για τους πυρόπληκτους» τονίζει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας, δήμαρχος Αμαλιάδας, Γιάννης Λυμπέρης.

Δυσφορία καταγράφεται και στο νομό Αχαΐας, για το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό.

Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ


Διαβάστε Περισσότερα...

Κατεπείγουσα προκαταρκτική για τη φημολογία μεγάλου σεισμού στην Ηλεία...



ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΙΕΤΑΞΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Για τη φημολογία περί μεγάλου σεισμού στην Ηλεία...


Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη φημολογία σχετικά με επικείμενο μεγάλο σεισμό, διέταξε η Εισαγγελέας Αμαλιάδας κα Ειρήνη Τζίβα.

Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται διάφορα σενάρια ότι αναμένεται μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Ηλείας, γεγονός που προκαλεί το κοινό αίσθημα και δημιουργεί ανασφάλεια. Και οι φήμες δεν σταματούν εκεί.

Οι πολίτες καθημερινά βομβαρδίζονται με διάφορες πληροφορίες από διάφορες πηγές, αναφορικά με την αποστολή εγγράφων στις αρμόδιες υπηρεσίες που προειδοποιούν για μεγάλη σεισμική δόνηση, για τη λήψη μέτρων και για κατάσταση ετοιμότητας, ακόμη και για την αποστολή σάκων για τους νεκρούς που θα υπάρξουν μετά τη μεγάλη σεισμική δόνηση. Σενάρια που δημιουργούν έντονη ανησυχία στους πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να ξεπεράσουν τη σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 8 Ιουνίου.

Γι’ αυτό και η Εισαγγελέας διέταξε την προκαταρκτική, προκειμένου να διαπιστωθεί από πού διοχετεύονται αυτές οι πληροφορίες και να μπει ένα τέλος στην ακατάσχετη φημολογία, που μόνο αναταραχή προκαλεί και δεν προσφέρει τίποτα...

Πηγή: Patrisnews.gr - 17/07/2008


Διαβάστε Περισσότερα...

«Τρυπούν» σε Καλογερικό και Ραψομμάτη...


Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πρόοδο των έργων στις προσβάσεις της σήραγγας Ραψομμάτη εμφανίσθηκε χθες, μιλώντας στο «Θ», ο διευθυντής της ΕΥΔΕ Μελετών-Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου Γιάννης Καρνέσης, που είναι πλέον αρμόδιος και για τα έργα στο Ραψομμάτη και στην Τσακώνα.

Ο κ. Καρνέσης έχει αναλάβει –ως ασκών παράλληλα καθήκοντα- επικεφαλής και της ΕΥΔΕ Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου, παραλαμβάνοντας από τον Παναγιώτη Κουρετζή την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, έκανε γνωστό ότι από συνεργεία του ομίλου «Μορέας», καθόσον είναι έργο περιλαμβανόμενο στην κατασκευή με παραχώρηση του άξονα Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, άρχισε η διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας Ραψομμάτη, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα, από τη μεριά της Τριπόλεως. Ακόμη, ο «Μορέας» ξεκίνησε την κατασκευή των δύο σηράγγων στο Καλογερικό.

Προχωρεί η Τσακώνα
Σχετικά με την αποκατάσταση του τμήματος Παραδεισίων-Τσακώνας, για το οποίο είχε σύσκεψη με στελέχη της αναδόχου κοινοπραξίας Alpine Mayreder-Τέρνα και με συμβούλους, ο κ. Καρνέσης ανέφερε ότι το έργο προχωράει. Για τη χρηματοδότηση είπε πως θα γίνουν προσπάθειες να προωθηθεί η εξόφληση λογαριασμού που εκκρεμεί, δεδομένου ότι πολλαπλώς έχει αναφερθεί πως το πρόβλημα αυτού του έργου είναι η ανεπαρκής ροή κονδυλίων για την πληρωμή πιστοποιημένων εργασιών. Σχετικά με τη διευθέτηση σημαντικών τεχνικών ζητημάτων, ο κ. Καρνέσης επεσήμανε πως «υπάρχει πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και θα προχωρήσουμε».

Προσπάθεια για λύση
Στο θέμα της εργολαβίας που περιλαμβάνει τα τμήματα Αθήναιο-είσοδος σήραγγας Ραψομμάτη, έξοδος σήραγγας-Μαλλωτά και γέφυρα Αλφειού, υπάρχει δικαστική εμπλοκή μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας και του δημοσίου. Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Λαμπρόπουλου στις 9 Ιουλίου, κατόπιν επισκέψεώς του στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, αναφέρονταν για το θέμα τα εξής: «Όπως είναι γνωστό, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει προσφύγει στα δικαστήρια και ζητά τη διάλυση της σύμβασης, προφανώς επειδή είχε πάρει το έργο με έκπτωση 40%. Η εταιρεία έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται τώρα η έκδοση της απόφασης από την τακτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η εταιρεία κερδίσει τη δίκη, έχει συμφωνηθεί από το υπουργείο και την εταιρεία να συνεχισθούν οι εργασίες και να μην υπάρξει διακοπή».
Ρωτήσαμε τον κ. Καρνέση σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό. «Γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση», είπε ο διευθυντής της ΕΥΔΕ, αλλά ακόμη δεν είναι σε θέση να προβεί σε συγκεκριμένη ανακοίνωση. Επεσήμανε δε πως οι εργασίες έχουν επιταχυνθεί αρκετά, με αποτέλεσμα η ανάδοχος κοινοπραξία να κατασκευάζει τη γέφυρα Αλφειού αυτή τη στιγμή τοποθετώντας πασσάλους για τη θεμελίωσή της, το cut ‘n’ cover στα Μαλλωτά, ενώ αρχίζουν χωματουργικές εργασίες μετά την έξοδο της σήραγγας –σε δύσκολο σημείο- και προχωρούν τα έργα με καλούς ρυθμούς στο κομμάτι πριν τη σήραγγα, προς Τρίπολη. Ζητούμενο είναι η περαιτέρω επιτάχυνση των εργασιών.


Πηγή: Eφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ" - Ρεπορτάζ Κώστα Κοντοθανάση, 18/07/2008


Διαβάστε Περισσότερα...