Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

«Τρυπούν» σε Καλογερικό και Ραψομμάτη...


Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πρόοδο των έργων στις προσβάσεις της σήραγγας Ραψομμάτη εμφανίσθηκε χθες, μιλώντας στο «Θ», ο διευθυντής της ΕΥΔΕ Μελετών-Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου Γιάννης Καρνέσης, που είναι πλέον αρμόδιος και για τα έργα στο Ραψομμάτη και στην Τσακώνα.

Ο κ. Καρνέσης έχει αναλάβει –ως ασκών παράλληλα καθήκοντα- επικεφαλής και της ΕΥΔΕ Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου, παραλαμβάνοντας από τον Παναγιώτη Κουρετζή την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, έκανε γνωστό ότι από συνεργεία του ομίλου «Μορέας», καθόσον είναι έργο περιλαμβανόμενο στην κατασκευή με παραχώρηση του άξονα Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, άρχισε η διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας Ραψομμάτη, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα, από τη μεριά της Τριπόλεως. Ακόμη, ο «Μορέας» ξεκίνησε την κατασκευή των δύο σηράγγων στο Καλογερικό.

Προχωρεί η Τσακώνα
Σχετικά με την αποκατάσταση του τμήματος Παραδεισίων-Τσακώνας, για το οποίο είχε σύσκεψη με στελέχη της αναδόχου κοινοπραξίας Alpine Mayreder-Τέρνα και με συμβούλους, ο κ. Καρνέσης ανέφερε ότι το έργο προχωράει. Για τη χρηματοδότηση είπε πως θα γίνουν προσπάθειες να προωθηθεί η εξόφληση λογαριασμού που εκκρεμεί, δεδομένου ότι πολλαπλώς έχει αναφερθεί πως το πρόβλημα αυτού του έργου είναι η ανεπαρκής ροή κονδυλίων για την πληρωμή πιστοποιημένων εργασιών. Σχετικά με τη διευθέτηση σημαντικών τεχνικών ζητημάτων, ο κ. Καρνέσης επεσήμανε πως «υπάρχει πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και θα προχωρήσουμε».

Προσπάθεια για λύση
Στο θέμα της εργολαβίας που περιλαμβάνει τα τμήματα Αθήναιο-είσοδος σήραγγας Ραψομμάτη, έξοδος σήραγγας-Μαλλωτά και γέφυρα Αλφειού, υπάρχει δικαστική εμπλοκή μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας και του δημοσίου. Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Λαμπρόπουλου στις 9 Ιουλίου, κατόπιν επισκέψεώς του στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, αναφέρονταν για το θέμα τα εξής: «Όπως είναι γνωστό, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει προσφύγει στα δικαστήρια και ζητά τη διάλυση της σύμβασης, προφανώς επειδή είχε πάρει το έργο με έκπτωση 40%. Η εταιρεία έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται τώρα η έκδοση της απόφασης από την τακτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η εταιρεία κερδίσει τη δίκη, έχει συμφωνηθεί από το υπουργείο και την εταιρεία να συνεχισθούν οι εργασίες και να μην υπάρξει διακοπή».
Ρωτήσαμε τον κ. Καρνέση σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό. «Γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση», είπε ο διευθυντής της ΕΥΔΕ, αλλά ακόμη δεν είναι σε θέση να προβεί σε συγκεκριμένη ανακοίνωση. Επεσήμανε δε πως οι εργασίες έχουν επιταχυνθεί αρκετά, με αποτέλεσμα η ανάδοχος κοινοπραξία να κατασκευάζει τη γέφυρα Αλφειού αυτή τη στιγμή τοποθετώντας πασσάλους για τη θεμελίωσή της, το cut ‘n’ cover στα Μαλλωτά, ενώ αρχίζουν χωματουργικές εργασίες μετά την έξοδο της σήραγγας –σε δύσκολο σημείο- και προχωρούν τα έργα με καλούς ρυθμούς στο κομμάτι πριν τη σήραγγα, προς Τρίπολη. Ζητούμενο είναι η περαιτέρω επιτάχυνση των εργασιών.


Πηγή: Eφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ" - Ρεπορτάζ Κώστα Κοντοθανάση, 18/07/2008