Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010

Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού.


Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να..................

αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.


Ο Εθελοντισμός δεν έχει όρια

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ

Είναι κοινός τόπος πλέον ότι στη σημερινή τεχνοκρατούμενη κοινωνία, με τους ξέφρενους και αγχωτικούς ρυθμούς ζωής, με τους ανάλγητους νόμους της αγοράς και της στυγνής οικονομικής συνδιαλλαγής και με την άμβλυνση των ηθικών φραγμών, η έννοια του ανθρωπισμού έχει δυστυχώς παραμεριστεί στην καρδιά και στο νου των σύγχρονων ανθρώπων. Ο εθελοντισμός ως μια έκφραση του ανθρωπισμού έχει και αυτός υποστεί σταδιακή αλλοίωση τόσο ως προς την ένταση του στις διάφορες εκδηλώσεις του, όσο και ως προς το περιεχόμενό του. Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Η αξία του εθελοντισμού είναι δεδομένη. Χρειάζεται όμως να ενισχυθεί και να προστατευθεί από υστερόβουλες ενέργειες εκμετάλλευσης. Το επίκεντρο του εθελοντισμού είναι η προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, καθώς μέσα από τον εθελοντισμό καθρεπτίζεται η εικόνα του εαυτού μας. Κινητήριος δύναμη του εθελοντισμού πρέπει να είναι η αγάπη και η συμπαράσταση στον συνανθρωπό μας που υποφέρει και ζητά βοήθεια. Ο εθελοντισμός είναι κάτι παραπάνω από ένα κίνημα όπως προβάλλεται στις μέρες μας. Δεν έχει ούτε χρονικά όρια, ούτε πεπερασμένους τόπους και τρόπους εφαρμογής, ούτε στοχαστικούς και φιλοσοφικούς ορισμούς. Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να γίνει είναι να δει κανείς τον εαυτό του στον συνάνθρωπό του. Ο εθελοντής βάζει τον εαυτό του στη θέση του συνανθρώπου του και «παίρνει» «προσφέροντας». Προσφέροντας οικονομική βοήθεια, προσφέροντας ένα καλό λόγο, προσφέροντας λίγη βοήθεια, προσφέροντας κάθε είδους συμπαράσταση, προσφέροντας λίγο χρόνο, προσφέροντας λίγη αγάπη.

Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε λίγο απ΄ αυτό που μας περισσεύει. Απ' αυτό που χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορούμε να δώσουμε. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, γιατί όλοι μας μπορούμε να αγαπήσουμε. Όλοι μας μπορούμε έτσι να ενισχύσουμε τον εθελοντισμό.

Βασίλης Χ. Μπογιατζής
Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ.

http://www.helping.gr/ethelontismos.el.aspx***Αναγνωρίζοντας τη σημαντική θέση που κατέχει ο Εθελοντισμός, τιμούμε σήμερα τους συμπατριώτες μας που προσφέρουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στους άστεγους, στους οικονομικά αδύναμους, τα κακοποιημένα παιδιά και τις γυναίκες.
Τιμούμε όλους αυτούς που δίνουν ζωή με το αίμα τους, όλους αυτούς που προσφέρουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο ή τη γνώση τους για χρήσιμες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, διαφύλαξης και ανάδειξης της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η 5η Δεκεμβρίου δεν πρέπει να είναι όμως μόνο ημέρα γιορτής και τιμής αλλά χρειάζεται ν’ αποτελέσει αφετηρία για περισσότερες δράσεις, υψηλότερους στόχους και ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολιτών.
Γιατί και ’μεις ως πολίτες πρέπει ν’ αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ζωής μας, γιατί και ’μείς, με τις πράξεις και τις παραλείψεις μας, είμαστε συνυπεύθυνοι για τη ζωή όλων μας.
Καλούμε κάθε πολίτη να σταθεί στο πλευρό των Εθελοντικών Οργανώσεων και των Εθελοντών, να συμπαρασταθεί στο έργο τους και να προσφέρει όπου και όπως μπορεί.
Μόνο έτσι, όλοι μαζί, θα συγκροτήσουμε μια πραγματική Κοινωνία των Πολιτών ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης προς το συνάνθρωπό μας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.


TRIFYLIANEWS.


Διαβάστε Περισσότερα...