Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω...













Διαβάστε Περισσότερα...

Χωματερές “βόμβες” απειλούν τη Μεσσηνία.


Στον Εισαγγελέα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κοινοποιήθηκε από την αρμόδια επιτροπή η έκθεση αυτοψίας για την επικινδυνότητα των 24 χωματερών τής Μεσσηνίας αναφορικά με την εκδήλωση πυρκαγιάς και την αδυναμία αντιμετώπισής της. Το περιεχόμενο της έκθεσης επιβεβαιώνει πως κάθε μια αποτελεί “βόμβα” για την περιοχή που βρίσκεται, είτε είναι ενεργή είτε ανενεργή................

Οι 18 δε ενεργές χωματερές του νομού “καίνε” τους δήμους που δεν έχουν λάβει ούτε τα απολύτως απαραίτητα μέτρα ασφάλειας που ορίζει η σχετική πυροσβεστική διάταξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και οι εξαιρετικά μικρές αντιπυρικές ζώνες, όπου υπάρχουν, δεν έχουν καθαριστεί. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της επιτροπής που έκανε την αυτοψία, στο σύνολο σχεδόν των χωματερών “γίνεται απόρριψη χωρίς διαχείριση και σε ορισμένους γίνεται επικάλυψη των απορριμμάτων με χώμα”. Οι χωματερές στις οποίες αναφέρεται η έκθεση αυτοψίας είναι στις περιοχές: Κοπανάκι, Λογγά, Διαβολίτσι, Ανδρούσα, Μελιγαλά, Αριστομένη, Σιδηρόκαστρο, Γαργαλιάνους, Βαλύρα, Καρβέλι, Βασιλίτσι, Κυπαρισσία, Μεσσήνη, Χώρα, Πεταλίδι, Πύλο, Φιλιατρά, Δώριο.


Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Πρωτοποριακό πείραμα σε καλλιέργειες καρπουζιού


Με επικεφαλής τον Φιλιτρινό Καθηγητή Σπ. Φουντά

Ενα πρωτοπόρο πείραμα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τεχνικών της γεωργίας της ακριβείας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή της Τριφυλίας σε καλλιέργειες Kαρπουζιού, με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και..................

πιο συγκεκριμένα του καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας Σπύρου Φουντά, και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και του γεωπόνου Αντώνη Παρασκευόπουλου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν υπερσύγχρονα μέσα που απέκτησε το Πανεπιστήμιο.
Αυτά και η χρήση του κατάλληλου λογισμικού προγράμματος μπορούν να προσδιορίσουν με μεγάλη ακρίβεια την ποσότητα του λιπάσματος που χρειάζεται το κάθε φυτό.
Ετσι χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία κατά την λίπανση με ψεκασμό, αυτομάτως ένας ειδικός υπολογιστής που μπαίνει πάνω στο μηχάνημα μπορεί και προσδιορίζει τις ανάγκες σε λίπασμα, δίνοντας έτσι μόνο τις απαραίτητες ποσότητες χωρίς να γίνεται υπερκατανάλωση.
Η εφαρμογή στηρίζεται στην μέτρηση της αγωγιμότητας του εδάφους που γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο συνδέεται με ένα gps ακριβείας. Τα δεδομένα αυτά, δηλαδή γεωγραφικό στίγμα και αγωγιμότητα, καταγράφονται σε ειδική κάρτα. Στην συνέχεια, πάλι με το gps συνδέεται ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα το οποίο δείχνει τον δείκτη βλάστησης των φυτών μέσα από το συνδυασμό υπέρυθρης και ορατής ακτινοβολίας. Επίσης τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται σε ένα υπολογιστή και από εκεί με το κατάλληλο λογισμικό αποτυπώνεται η απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος.
Αναφερόμενος στο πείραμα αυτό ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς χρηματοδότηση αλλά βασίζεται στο μεράκι κάποιων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στην περιοχή τους, τόνισε: «Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, παρακολουθώντας τις νέες τεχνολογίες, θέλουμε να τις βάλουμε στην γεωργική πρακτική, σκεπτόμενοι πώς μπορούμε να είμαστε ακριβείς και τεκμηριωμένοι στις προτάσεις θρέψης, λίπανσης και των αναγκών των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία, μειώνοντας το κόστος παραγωγής που είναι πολύ σημαντικό. Σκεφτήκαμε να δούμε τι υπάρχει στη χώρα μας σε επιστημονικό δυναμικό και συνεργαζόμενοι να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα ερωτήματα αυτά.
Βρίσκεται εδώ μαζί μας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει ειδικευθεί στην γεωργία της ακριβείας και τις νέες τεχνολογίες Σπύρος Φουντάς, φιλιατρινός στην καταγωγή. Στην προσπάθεια να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους ξεκινάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην καλλιέργεια του καρπουζιού, κάνοντας θεματικούς χάρτες παραγωγής και οικονομικούς, αγωγιμότητας, αλλά και μετρώντας δείκτες που έχουν σχέση με την ευρωστία του φυτού ώστε να μπορούμε να ρίχνουμε σε κάθε ένα διαφορετική ποσότητα λιπάσματος.
Ετσι μειώνουμε το κόστος και δίνουμε στο φυτό ό,τι ακριβώς χρειάζεται. Αυτή είναι η γεωργία της ακριβείας ή γεωργία σημείου, που σημαίνει ότι σε κάθε σημείο θα κάνουμε διαφορετική προσέγγιση με λογισμικά προγράμματα και μέσω δορυφόρων. Η περιοχή μας έχει νέους ανθρώπους. Αυτοί πρέπει να αφομοιώσουν τις νέες τεχνολογίες και είμαστε εδώ όλοι μαζί ώστε να έχουμε τέτοιες προτάσεις που θα απευθύνονται στα σημερινά δεδομένα».
Για το πώς λειτουργεί όλος αυτός ο πειραματισμός αλλά και πώς μπορεί να εφαρμοστεί, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρος Φουντάς μας είπε:
«Βρισκόμαστε εδώ μαζί με το συνεργάτη μου από το Πανεπιστήμιο του Βόλου, τον κ. Γιαννόπουλο, που και αυτός κατάγεται από την Μεσσηνία, την Μεσσήνη. Ασχολούμαστε με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην γεωργική πράξη. Εχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με τον κ. Παρασκευόπουλο περίπου εδώ και δύο χρόνια για την ελιά. Φτιάχνουμε επίσης ένα μετεωρολογικό σταθμό και το νέο είναι ότι φέραμε νέα όργανα που έχει το Πανεπιστήμιο, ένα λέγεται κροπ σερκολ και μετρά την υπέρυθρη ακτινοβολία σε σύγκριση με την ορατή ακτινοβολία και με ένα συνδυασμό μάς δείχνει τον δείκτη βλάστησης.
Αυτό έχει έρθει μόλις τώρα στο Πανεπιστήμιο και πρέπει να υπάρχει μόνο άλλο ένα στην Ελλάδα, έχει έρθει από την Αμερική.
Μετρά την παραλακτικότητα στο χωράφι και έτσι μας βοηθά να καθορίσουμε την λίπανση, κάνουμε ένα χάρτη βλαστικής ικανότητας του φυτού και αυξομειώνουμε την δόση.
Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται πολύ στο εξωτερικό, δηλαδή σε Αμερική και Βόρεια Ευρώπη.
Το δεύτερο όργανο μετρά την αγωγιμότητα του εδάφους, είναι το EM 38. Ετσι όταν περάσουμε όλο το χωράφι μαζί με ένα gps θα έχουμε πλήρη χαρτογράφηση της αγωγιμότητάς του. Επίσης το gps είναι υψηλής ακρίβειας και μας δίνει απόκλιση κάτω από 30 εκατοστά.
Στόχος είναι να χαρτογραφήσουμε όλη την περιοχή, να έχουμε χαρτογράφηση σημείου ώστε να ξέρουμε τι ανάγκες υπάρχουν για να κάνουμε επεμβάσεις ακριβείας σε λιπάνσεις.
Για αυτά τα συστήματα υπάρχει ήδη έτοιμο λογισμικό το οποίο, μέσα από έναν υπολογιστή που προσαρμόζεται στα ψεκαστικά μέσα, μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην διαφυλλική λίπανση. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά γίνεται σε πειραματικό στάδιο μια τέτοια εφαρμογή και γίνεται εδώ στην περιοχή της Τριφυλίας στα καρπούζια που προσφέρονται λόγω του φυλλώματος.


Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας - Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

"Στόμιο" Φιλιατρών - Στόχος η δημιουργία περιαστικού άλσους!


Πράσινο» συμβόλαιο για την προστασία και αναβάθμιση του «Στομίου» Φιλιατρών και τη δημιουργία περιαστικού πάρκου, έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει ο Δήμος Φιλιατρών και ο Σύλλογος «Φίλοι του Μεσσηνιακού κόλπου», ενώ διαβεβαιώσεις ενεργού συμμετοχής έχουν δώσει οι Σύλλογοι «Όμιλος Φίλων Αγρίλη» και «Πυρσός».
Στόχοι του «πράσινου» συμβολαίου είναι: η ενοποίηση του ορεινού όγκου της Μάλης με το «Στόμιο» με τη δημιουργία μονοπατιού κατά μήκος του Φιλιατρινού ποταμού και τη διασύνδεση του περιαστικού πάρκου με τον παραθαλάσσιο ποδηλατόδρομο Στόμιο – Αγρίλη, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πράσινων διαδρόμων και διαδρομών, που θα συμβάλει στο να αναπτύξει όλη η περιοχή ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα, η ανάπλαση του χώρου κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου και η λειτουργία ενιαίου πάρκου, ώστε να πάψει το Φιλιατρινό ποτάμι να είναι σκουπιδότοπος και στόχος επίδοξων καταπατητών, η δημιουργία ποδηλατόδρομου που θα ενώνει το Στόμιο με τον Αγρίλη....................


Για το μεγαλύτερο τμήμα του ποδηλατόδρομου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη με καθορισμό της αιγιαλίτιδας και παραλιακής ζώνης. Θα τοποθετηθεί αγωγός για την προστασία της περιοχής από τυχόν πυρκαγιά, θα δημιουργηθεί ένα απλό μονοπάτι νότια του ποταμού από το ύψος της γέφυρας μέχρι το «Στόμιο» και θα κατασκευαστούν ξύλινες γέφυρες, όπου χρειάζεται, θα γίνει επιλεκτική δενδροφύτευση, θα προστατευθούν όλα τα στοιχεία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (που καταγράφονται στο ΦΕΚ 771/Β/5-12-1990), ενώ, τέλος θα παραχωρηθεί η συγκεκριμένη έκταση κατά χρήση, νομή και διαχείριση στο Δήμο Φιλιατρών, με το Δημόσιο να διατηρεί μόνο τη δασοτεχνική επιτήρηση.
Τα αποτελέσματα της επέμβασης που έχει γίνει στο χώρο, είναι εντυπωσιακά, όπως άλλωστε θα παρατηρήσετε και στις φωτογραφίες. Όμως, απαιτείται η συσπείρωση όλων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Άγγελος Δημόπουλος, για την αξιοποίηση του χώρου. Ακολούθως, ο Δήμος Φιλιατρών θα συγκροτήσει ομάδα ειδικών, προκειμένου να καταθέσει μια ολοκληρωμένη μελέτη, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε η προσπάθεια να αγκαλιαστεί από όλους.

Μελέτη και εργασίες
Προς τούτο, οι «Φίλοι του Μεσσηνιακού κόλπου ανέθεσαν την εκπόνηση μελέτης σε δασολόγο, που εγκρίθηκε από το Δασαρχείο Κυπαρισσίας και κατάφερε την ένταξή του σε σχέδιο δράσης του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Η μελέτη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό φυλλάδιο, έχει επίσης εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών, την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνουν επεμβάσεις μικρής κλίμακας κατά μήκος της αγροτοδασικής έκτασης που οδηγεί στο «Στόμιο», πλήρως προσαρμοσμένες στο περιβάλλον. Προβλέπεται ο καθαρισμός της περιοχής από σκουπίδια και μπάζα, ο καθαρισμός του ποταμού, η απομάκρυνση των καλαμιών και των βάτων, η αφαίρεση των ξερών κλαδιών, καθώς και η αποκάλυψη των πλατάνων από τα αναρριχόμενα φυτά, η αποτύπωση μέρους της περιοχής και κατάθεση μελέτης στη Ν.Α. Μεσσηνίας για την προστασία της περιοχής από την υπερχείλιση των όμβριων υδάτων, η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και κάδων απορριμμάτων, η τοποθέτηση ξύλινου προστατευτικού φράκτη, η προβολή της πηγής, η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και απαγορευτικής πινακίδας για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών.

Παρεμβάσεις στην περιοχή
Ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο και ως εναλλακτικός χώρος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες του Δήμου Φιλιατρών. «Με την παρέμβασή μας θα σταματήσει ο χώρος να λειτουργεί ως σκουπιδότοπος, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εικόνων και παραστάσεων στα παιδιά με ειδικές ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο Σύλλογος έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή από το 2007 με πολλές δράσεις και παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων: η παρουσίαση προγράμματος κομποστοποίησης στον Αγρίλη, με έγγραφο προς το Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας για παρεμβάσεις σε αιγιαλό και παραλία στην περιοχή «Σανί», η παρουσίαση προγράμματος ανακύκλωσης στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, η παρουσίαση κάδων κομποστοποίησης και ενεργών μικροοργανισμών στο Πνευματικό Κέντρο Γαργαλιάνων, η διάθεση ενημερωτικού υλικού σε όλη την Τριφυλία για την προστασία του περιβάλλοντος από την καύση των πλαστικών, καθώς και ο εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας του Στομίου από μέλη και φίλους του Συλλόγου.



Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"





Διαβάστε Περισσότερα...

Τσακώνα - Προχωρά το έργο, ξεκινάει ο δρόμος!


Την ώρα που ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας αρχίζει να παίρνει σχήμα στην Άνω Μεσσηνία από το «Μορέα», ο οποίος θα στήσει το κεντρικό του εργοτάξιο ανάμεσα Ζευγολατιό και Καλλιρρόη, ακριβώς από πάνω, στα βουνά της Τσακώνας, η κοινοπραξία Alpine Bau-ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει στην ουσία ένα νέο τμήμα, με εκτενείς παρεμβάσεις στο δρόμο-«σουρωτήρι». Μάλιστα, η καθυστέρηση στην παράδοση της μελέτης για την υψηλής τεχνολογίας τοξωτή γέφυρα στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, οδήγησε σε αναθεώρηση του συμβατικού χρόνου περαιώσεως του έργου από την 28η Ιουνίου 2009 στον Αύγουστο του 2010..................



Τοξωτή το ‘10
Όπως ανέφερε στο «Θ» ο μηχανικός του έργου Νίκος Ντονάς, «η κρίσιμη διαδρομή στο χρονοδιάγραμμα είναι η κατασκευή της τοξωτής μεταλλικής γέφυρας, κατασκευή με ανελαστικά χρονικά περιθώρια. Η μελέτη της τοξωτής παραδόθηκε στις 9/1/09. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον κατασκευαστή των μεταλλικών τμημάτων της γέφυρας που είναι η ΜΕΤΚΑ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το Νοέμβριο θα γίνει η κατεργασία στο Βόλο και από το Νοέμβριο θα αρχίσει η ανέγερση στο εργοτάξιο, με ολοκλήρωση τον Ιούλιο του ’10. Πιθανότατα, τα μεταλλικά τμήματα θα μεταφερθούν μέσω του λιμανιού της Καλαμάτας».

6 εκατ. κυβικά
«έφυγαν»!
Ο κ. Ντονάς μάς είπε πως οι γεωτεχνικές μελέτες για την τοξωτή γέφυρα υπολόγισαν ότι κατά τη μεγάλη κατολίσθηση το Φεβρουάριο του 2003, που οδήγησε στην κατάρρευση του δρόμου, μετακινήθηκαν εδαφικές μάζες όγκου περί τα 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα! Μάλιστα, η περιοχή της μεγάλης κατολίσθησης, όπου τώρα κατασκευάζεται η θεμελίωση του μεσοβάθρου, παρακολουθείται με ειδικά όργανα για τον εντοπισμό μετακινήσεων, αλλαγών στον υδροφόρο ορίζοντα, κλίσεων κ.λπ. Ακόμα και τώρα, εντοπίζονται μετακινήσεις της τάξεως των 5 χιλιοστομέτρων το μήνα…

Μεγάλες παρεμβάσεις
Από τις μεγάλες παρεμβάσεις στο τμήμα Παραδεισίων-Τσακώνας, έχουν ολοκληρωθεί ένα διπλό cut ‘n’ cover και ένα ημιστέγαστρο. Από Μεγαλόπολη προς Καλαμάτα υπάρχουν 4 γέφυρες, η μεγάλη κοιλαδογέφυρα των 470 μέτρων, η πρώτη γέφυρα των 160 μέτρων, η τοξωτή στο σημείο κατάρρευσης και η δεύτερη των 160.
Για τη μεγάλη κοιλαδογέφυρα έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση των βάθρων και για τους δύο κλάδους. Εξελίσσεται η κατασκευή των κορμών των βάθρων (13 μεσόβαθρα και 2 ακρόβαθρα x 2 κλάδους), ενώ παράλληλα προχωρεί η κατασκευή δοκών για το κατάστρωμα της γέφυρας. Στην πρώτη των 160 ολοκληρώνεται η κατασκευή των βάθρων και είμαστε στη φάση κατασκευής του καταστρώματος. Στην τοξωτή έχουν ολοκληρωθεί τα 2 ακρόβαθρα κατά 90% και κατασκευάζεται η θεμελίωση του μεσοβάθρου. Στην τελευταία των 160 έχουν ολοκληρωθεί κατά 90% τα 2 ακρόβαθρα (σε 2 κλάδους) και τα μεσόβαθρα προς Καλαμάτα. Υπάρχει μία καθυστέρηση στα μεσόβαθρα προς Τρίπολη λόγω κατολισθητικού φαινομένου που εντοπίστηκε και αντιμετωπίζεται.
Η Alpine Bau-ΤΕΡΝΑ έλεγξε όλους τους εγκάρσιους οχετούς απορροής ομβρίων, που βρέθηκαν σε κακή κατάσταση. Κάποιοι επισκευάζονται, κάποιοι ανακατασκευάζονται και κάποιοι καταργούνται. Εκτιμάται πως οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί κατά την έναρξη του επόμενου χειμώνα.
Σημειώνεται πως σε σχέση με το παρελθόν έχει σχετικά εξομαλυνθεί η κατάσταση ως προς τις εξοφλήσεις λογαριασμών από το κράτος, αλλά δεν υπάρχει σταθερή ροή πληρωμών, προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου εντός των προθεσμιών. Παρατηρείται, επίσης, δυστοκία στη λήψη αποφάσεων από ορισμένες κρατικές δομές.

Διανοίξεις για
αυτοκινητόδρομο
Στον κάμπο, η κοινοπραξία «Μορέας» συνεχίζει τις διανοίξεις κατόπιν επιτάξεων, στο πλαίσιο των οποίων ορισμένοι ιδιοκτήτες αποδέχθηκαν τις τιμές. Από το νέο κόμβο προς Κυπαρισσία, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος, έχουν διανοιχθεί 3 χιλιόμετρα περίπου προς την κατεύθυνση του δρόμου Καλού Νερού-Τσακώνας, τον οποίο συνάντησαν τα μηχανήματα και άλλα 5 περίπου προς νότο, με κατεύθυνση τα Τσουκαλέικα. Η διάνοιξη έχει φτάσει μεταξύ Σιάμου και Κατσαρού. Ο εργοταξιάρχης Θανάσης Βρέκος, πολιτικός μηχανικός, είπε στο «Θ» πως μαζί με τη διάνοιξη γίνονται παροχετεύσεις ομβρίων, ενώ διατηρούνται όλες οι κάθετες διαβάσεις προς χωριά και αγροκτήματα. Επίσης, σε ένα τμήμα νοτίως του σημερινού κόμβου προς Κυπαρισσία διαπλατύνεται ο υπάρχων εθνικός δρόμος, στο πλαίσιο κατασκευής του νέου κόμβου.
Το κεντρικό εργοτάξιο θα εγκατασταθεί ανάμεσα Ζευγολατιό και Καλλιρρόη και σήμερα ξεκινούν επιχώσεις στο ακίνητο αυτό. Εκεί θα γίνουν γραφεία και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ θα εγκατασταθούν παρασκευαστήρια ασφαλτομείγματος και πιθανώς σκυροδέματος. Ο «Μορέας» ανακαινίζει, επίσης, το Δημοτικό Σχολείο Πηδήματος, που παρεχώρησε ο Δήμος Αρφαρών, για να στεγάσει τα εργοταξιακά γραφεία μέχρι να στηθεί το κεντρικό εργοτάξιο. Αργότερα, ίσως αυτό αποτελέσει παράρτημα.



Του Κώστα Κοντοθανάση - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"





Διαβάστε Περισσότερα...

Ο καθηγητής του… sex (!!!) στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας...


Ούτε οι αυριανές φοιτητικές εκλογές, ούτε το μέλλον των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ούτε η εξεταστική του καλοκαιριού είναι το θέμα συζήτησης, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον φοιτητών και διδασκόντων στο ΤΕΙ Καλαμάτας τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ψίθυροι στους διαδρόμους του ΤΕΙ της πόλης μας όλο και πυκνώνουν σχετικά με την υπόθεση καθηγητή, ο οποίος, απ' ό,τι όλα δείχνουν, είχε... ιδιαίτερη αδυναμία στις νεαρές φοιτήτριές του και μάλιστα η μέθοδός του να τις περνά στα μαθήματά του δεν είχε καμία σχέση με... την αξιολόγηση των γραπτών τους.

Στην υπόθεση, που συνταράσσει το ΤΕΙ Καλαμάτας και πλήττει το κύρος του, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερες και τραγικές διαστάσεις το γεγονός ότι...............


ο εν λόγω καθηγητής ήταν υπόλογος στο ΤΕΙ Καλαμάτας για ανάλογο περιστατικό και το 2007, οπότε και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Όμως, άγνωστο πώς και υπό τα «στραβά μάτια» ποιων, επανήλθε στο ΤΕΙ της πόλης, αυτήν τη φορά, όπως δήλωσαν οι φοιτητές με τους οποίους συνομίλησε η «ΕΠΙ», ως επιτηρητής των εξετάσεων.



Ιστορία μου, αμαρτία μου

Στις 17 Φεβρουαρίου 2009 ο περί ου ο λόγος καθηγητής (το όνομα του οποίου είναι στη διάθεση της «Επικαιρότητας», αλλά για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να δημοσιευτεί) εργαζόταν με σύμβαση στο ΤΕΙ Καλαμάτας, στο Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια γραπτής εξέτασης, πολλοί από τους φοιτητές που εξετάζονταν παρατήρησαν πως ο καθηγητής έδωσε σε φοιτήτρια μια κόλλα Α4 με τις απαντήσεις των θεμάτων. Όπως ήταν φυσικό, μετά το τέλος της εξέτασης, σπουδάστριες, που είδαν την κατάφορη αδικία να συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους, κατήγγειλαν το περιστατικό στους άλλους επιτηρητές. Με έγγραφες καταγγελίες προς το Τμήμα και τη Σχολή οι επιτηρητές ενημέρωσαν για την πράξη του εκπαιδευτικού και το θέμα έφτασε στο Πειθαρχικό του ΤΕΙ.

Δεδομένου ότι ο 35χρονος καθηγητής είχε ήδη βεβαρημένο παρελθόν με ανάλογο περιστατικό, για το οποίο είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση, εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν ο επίορκος καθηγητής να επέστρεψε στα καθήκοντά του; Ποιος έκρινε ότι είναι κατάλληλος και αποφάσισε την επαναπρόσληψή του; Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν ενημερώθηκε για το πρώτο περιστατικό;

Το θέμα του καθηγητή έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης για το ποια κεφάλια θα πέσουν. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε υπάρξει ανακοίνωση ή τοποθέτηση επί του θέματος από το αρμόδιο Υπουργείο, ωστόσο, φαίνεται πως είναι ζήτημα λίγων ωρών να... σκάσει η μεγάλη βόμβα, αφού το θέμα παρέλαβε αργά χθες τη νύχτα ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, για να το παρουσιάσει στην εκπομπή του «Ζούγκλα». Δεδομένης της... ιδιαίτερης δεοντολογίας που ακολουθεί ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, εικάζουμε πως όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές το όνομα του καθηγητή θα έχει γίνει ήδη... βούκινο.



Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

«Κοινό μυστικό» δηλώνουν οι φοιτητές του ΤΕΙ Καλαμάτας ότι ήταν το θέμα του καθηγητή και των ιδιαίτερων προτιμήσεών του.

«Είναι γνωστό σε όλους», μας είπαν φοιτήτριες του ΤΕΙ, «ότι ο καθηγητής είχε και παλαιότερα σχέσεις με φοιτήτριες, τις οποίες περνούσε στις εξετάσεις, χωρίς να χρειάζεται να... δει τα γραπτά τους».

«Δεν είναι μια, αλλά πολλές οι περιπτώσεις», μας δήλωσε φοιτήτρια του ΤΕΙ Καλαμάτας, «κατά τις οποίες ο καθηγητής είπε σε φοιτήτριες "θα σε περάσω αν... μου κάτσεις". Ωστόσο, δεν τις περνούσε όλες στις εξετάσεις. Οι σοβαρές φοιτήτριες εννοείται πως δεν του κάθονταν».

Άλλη φοιτήτρια του ΤΕΙ Καλαμάτας δήλωσε: «Όλο γι' αυτόν λένε στο ΤΕΙ. Είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης. Δεν ήταν πάντα κακός καθηγητής. Απ' ό,τι θυμάμαι, την προηγούμενη φορά τον είχαν σταματήσει από τη διδασκαλία γιατί συνεχώς ανέβαλε τα μαθήματά του». Δεδομένου ότι ο λόγος για τον οποίο σταμάτησε να εργάζεται ο καθηγητής δεν ήταν η ασυνέπειά του στο πρόγραμμα μαθημάτων, προκύπτει θέμα συγκάλυψης.

«Τη φετινή σχολική χρονιά ο καθηγητής εργαζόταν αποκλειστικά ως επιτηρητής. Όμως τώρα τον έχουμε χάσει, έχουμε καιρό να τον δούμε», δήλωσε στην «ΕΠΙ» τρίτη φοιτήτρια. Εν αναμονή εξελίξεων, σημειώνουμε απλώς πως το απαράδεκτο περιστατικό αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα ειδικά για το Υπουργείο Παιδείας και για το ΤΕΙ της πόλης μας, που φαίνεται να το χειρίστηκαν ανεπαρκώς, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των φοιτητριών.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Άφαντος, μέχρι στιγμής, ο δράστης της χθεσινής ληστείας στην Ε.Τ.Ε. Γαργαλιάνων με λεία 12.805 ευρώ...


Δεν είχε κλείσει ούτε εικοσιτετράωρο από την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, στην Καλαμάτα και μια ακόμη ληστεία ήρθε να προστεθεί στον «μακρύ» κατάλογο που, όπως φαίνεται, έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό στη Μεσσηνία!

«Η ληστεία της ημέρας» έγινε χθες λίγο πριν τις 2.00 μετά το μεσημέρι στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στους Γαργαλιάνους.................



Άγνωστος άνδρας, που φορούσε κράνος, γύρω στη 1.50 μ.μ. εισέβαλε στην Τράπεζα και υπό την απειλή όπλου (πιστολιού) ζήτησε από τους υπαλλήλους να του δώσουν τα χρήματα.

Αυτοί, αν και όπως πληροφορηθήκαμε δεν έχασαν την ψυχραιμία τους, ωστόσο, υπό τον φόβο ο ληστής να πιέσει τη σκανδάλη, του έδωσαν τα χρήματα που είχαν στα ταμεία τους. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ληστής κατόρθωσε να πάρει τα χρήματα μόνο από τα ταμεία της Τράπεζας των Γαργαλιάνων, καθώς τα χρηματοκιβώτια έχουν χρονοδιακόπτες.

Παρ' όλ' αυτά δεν ήταν και λίγα τα χρήματα που πήρε μαζί του φεύγοντας ο ληστής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, ο δράστης αφαίρεσε από τα ταμεία συνολικά 12.805 ευρώ.

Στη συνέχεια, με αστραπιαίες κινήσεις βγήκε από την Τράπεζα κι ετράπη σε φυγή με μηχανή μεγάλου κυβισμού, τύπου «εντούρο».

Όπως μας είπαν αυτόπτες μάρτυρες από γύρω μαγαζιά αλλά και περαστικοί, όλα έγιναν πολύ γρήγορα και μόνο όταν είδαν κάποιον να βγαίνει με κράνος από την Τράπεζα και να ανεβαίνει στη μηχανή, αντιλήφθηκαν ότι κάτι είχε συμβεί...

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μπορέσαμε να μάθουμε, η μηχανή δεν είχε αριθμό κι έκανε πολύ δυνατό θόρυβο...

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, η Τράπεζα βρίσκεται στον δρόμο της Αγοράς των Γαργαλιάνων, λίγα μόλις μέτρα από την Κεντρική Πλατεία.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, που έσπευσε στο κατάστημα και κινητοποιήθηκαν Αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ο οποίος όμως διέφυγε της σύλληψης. Στους δρόμους της γύρω περιοχής έχουν στηθεί μπλόκα για τον πιθανό εντοπισμό του.

Στην Τράπεζα μετέβη και ο Αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Καραβίτης, ο οποίος επί μακρό χρονικό διάστημα πήρε καταθέσεις από τους υπαλλήλους της Τράπεζας. Βγαίνοντας από την Εθνική Τράπεζα Γαργαλιάνων ο Αστυνομικός διευθυντής δεν προέβη σε δηλώσεις. Τέλος, από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας περιορίστηκαν στην αποστολή σύντομου δελτίου συμβάντων και σε τηλεφώνημά μας για περισσότερες πληροφορίες αρκέστηκαν να απαντήσουν ότι, πιθανόν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση σήμερα.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...