Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

''Αγωνιστική Συνεργασία'': Έμφαση στην μεσογειακή διατροφή


Ο επικεφαλής της ''Αγωνιστικής Συνεργασίας'' περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος κατά την εισήγησή του στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου για την αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειας, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι ''η περιφέρεια έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναδειχτεί ως κατ' εξοχήν περιοχή παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, ποιότητας αλλά και αναγνωρισιμότητας. Αγροτικών προϊόντων που αποτελούν και συνθέτουν την ελληνική μεσογειακή διατροφή''.

Πρόσθεσε όμως ότι...........................

''ο αγροτικός κόσμος της Περιφέρειας, η βασική δηλαδή παραγωγική δύναμη που θα δημιουργήσει το καλάθι βιώνει τραγικά οικονομικά αδιέξοδα. Οι αγρότες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας και απογοήτευσης, σε δραματική κυριολεκτικά κατάσταση. Ακούσαμε ωραίες ιδέες και εκφωνήσεις. Τα έχουμε ακούσει και στο παρελθόν. Χορτάσαμε από μεγάλες κουβέντες, ότι οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της πατρίδας. Η αγροτική οικονομία τελεί υπό κατάρρευση και οι αγρότες απειλούνται με αφανισμό ως αποτέλεσμα των πολιτικών που άσκησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα τα τελευταία χρόνια''.

Χρειάζεται, τόνισε, ένας συνολικός εθνικός σχεδιασμός. Μια εθνική αγροτική στρατηγική, ''γιατί διαφορετικά τα μόνα καλάθια που θα γεμίζουν θα είναι αυτά που θα δίνουν οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης στους υπουργούς και τους πολιτικούς αρχηγούς που θα επισκέπτονται την περιοχή μας'' και κατέληξε λέγοντας ότι, ''δεν σας εμπιστευόμαστε, κ. υπουργέ, γιατί οι κυβερνήσεις σας έχουν δώσει δείγματα γραφής στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Γι' αυτό πρέπει να υπάρξει ανατροπή αυτών των πολιτικών της κυβέρνησης του μνημονίου και της τρόικας. Προϋπόθεση για αυτά είναι ένα ισχυρό ενωμένο μαζικό αγροτικό συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα και ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο αγώνα αντίστασης ανατροπής. Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες''.


paseges.gr





Διαβάστε Περισσότερα...

Οι προτάσεις της ''Δυνατής Πελοποννήσου'' για την αγροτική ανάπτυξη της Περιφέρειας


Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό συμβούλιο για την αγροτική ανάπτυξη, ανέφερε ότι ''η μεγάλη κρίση στην ελληνική γεωργία και στο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας μέχρι τώρα εξεμέτρησε το βίο της.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, τα μεγάλα προβλήματα με τις διατροφικές κρίσης η παγκοσμιοποίηση και η διεύρυνση των αγορών αλλά και τα μεγάλα ζητήματα των αλλαγών σε επίπεδο επιστήμης και τεχνολογίας επιβάλλουν να διαμορφώσουμε μια καινούργια στρατηγική στην οργάνωση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην απόδοσή και την αποτελεσματικότητά του. Πράγματι μπορούμε να............................

ανατάξουμε την αγροτική οικονομία με την οργανωμένη παρέμβασή μας στον πρωτογενή τομέα.

Πρέπει όμως πρώτα απ' όλα να επιλέξουμε και να προσδιορίσουμε ποια είναι η γεωργία του μέλλοντος. Ποίος είναι ο αγρότης του αύριο και ποιες είναι οι δομές στη βάση, στο κέντρο και στην περιφέρεια προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα''.

Ο κ. Δράκος στις προτάσεις του ανέφερε ότι, ''η περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να λειτουργήσει περιφερειακό συμβούλιο αγροτικής πολιτικής που θα εξετάζει και θα επεξεργάζεται τα θέματα που θα προκύπτουν και θα επεξεργάζεται εισηγήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο, την κυβέρνηση, αλλά και στα Ευρωπαϊκά όργανα. Δεύτερον πρέπει να συγκροτήσει οργανισμό προώθησης, προβολής των αγροτικών προϊόντων με την συμμετοχή των αγροτικών οργανώσεων και των Επιμελητηρίων υπό την ευθύνη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Τρίτον πρέπει να υπάρχει περιφερειακό σήμα πιστοποίησης ποιότητας των προϊόντων.

Τέταρτον προτείνουμε κέντρο συνεχούς εκπαίδευσης των νέων αγροτών και πιστεύουμε ότι ο οργανισμός ΟΓΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν πρέπει να μείνει υπό κεντρικό έλεγχο αλλά πρέπει να εξακτινωθεί κι ενταχθεί κάτω από την πολιτική ευθύνη των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων.

Πέμπτον σε κάθε νομό μαζί με τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους παραγωγούς να δημιουργηθούν δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα στις τιμές και να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές.

Έκτον πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για την βελτίωση των υποδομών στη γεωργία με εγγειοβελτιωτικά έργα.

Τέλος η πολιτεία συγκροτημένα με τα όργανά της πρέπει να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία με την πάταξη των καρτέλ υποστηρίζοντας το εισόδημα του παραγωγού και βέβαια κατά την αναθεώρηση της ΚΑΠ που συζητείται στις Βρυξέλες να υπάρξει ξεκάθαρη θέση συνέχισης των διαδικασιών υποστήριξης της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και της υποστήριξης των υποδομών στην γεωργία''.

paseges.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Στήριξη της κτηνοτροφίας από Πολιτεία και καταναλωτές, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας


Στήριξη από την Πολιτεία ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), προκειμένου ο κλάδος, στον οποίο απασχολούνται άμεσα και έμμεσα περισσότερα από 400.000 άτομα, να έχει μέλλον. Μόνο την τελευταία διετία, περισσότερες από 7.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έκλεισαν, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να διαμορφώνεται σε περίπου 135.000, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος.

Ο ίδιος, με αφορμή την εκδήλωση του Συνδέσμου που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας Zootechnia, στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε.....................

την Πολιτεία να λάβει μέτρα, τόσο για την προστασία του κλάδου, όσο και των καταναλωτών.

Στα αιτήματα του ΣΕΚ σημαντική θέση έχει η εντατικοποίηση των ελέγχων για την εξάλειψη των «ανεξέλεγκτων εισαγωγών αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος - γαλακτοκομικών, αλλά και κρέατος, που σε μεγάλο βαθμό ελληνοποιούνται παράνομα, εξαπατώντας τους καταναλωτές», είπε ο κ. Πεβερέτος.

Ο ΣΕΚ ζητά, μεταξύ άλλων, το "πάγωμα" των χρεών (ληγμένων και άληκτων) των κτηνοτρόφων για 3 χρόνια (με ανάληψη των τόκων από το κράτος και αποπληρωμή σε 10 χρόνια, με επιδοτούμενο το 50%), την άμεση λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ για την κτηνοτροφία, τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6,5%, την επιστροφή φόρου πετρελαίου 4% επί των τιμολογίων πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων και την εφαρμογή των κανόνων της αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Σε ετήσια βάση, η παραγωγή γάλακτος (αιγοπρόβειου και αγελαδινού) ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο τόνους, όμως, η "φυγή" των κτηνοτρόφων- τόνισε ο κ. Πεβερέτος- «εντείνεται κάθε μέρα που περνάει, αφού δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Ο ίδιος κάλεσε τους καταναλωτές να προτιμούν το φρέσκο γάλα και όχι το μακράς διαρκείας, διότι, όπως είπε, «το φρέσκο είναι ελληνικό, ενώ το μακράς διαρκείας εισάγεται και η επεξεργασία του είναι τέτοια που δεν του αφήνει κανένα θρεπτικό συστατικό».


paseges.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

Αγορά 31 ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά


Συνάντηση εργασίας είχε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Παναγιώτη Γκούμα, τον Διευθυντή του Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Ελλάδας κ. Γρηγόρη Μπαράκο και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε και αποφασίστηκε, σύμφωνα και με τον κεντρικό προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η προμήθεια 31 ασθενοφόρων τύπου «Β» για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στην Πελοπόννησο, την Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.

Η γεωγραφική κατανομή των ασθενοφόρων έχει ως ακολούθως:........................

• Πελοπόννησος: 10 ασθενοφόρα
• Δυτική Ελλάδα: 15 ασθενοφόρα
• Ιόνια Νησιά: 6 ασθενοφόρα
Η δαπάνη θα ανέλθει στο ποσό των 1.170.000 ευρώ και το έργο θα υλοποιηθεί μέσω διαδικασίας Διεθνούς Ανοιχτού Διαγωνισμού που θα διενεργήσει κεντρικά το Ε.Κ.Α.Β.
Πρόκειται για 31 οχήματα «VAN» κλειστού τύπου, τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789:2007 για ασθενοφόρα τύπου «Β». Τα εν λόγω ασθενοφόρα έχουν την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφορά του πάσχοντος, ενώ δυνητικά είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών. Προβλέπεται το ανάλογο ύψος του εσωτερικού χώρου του θαλάμου ασθενούς, ώστε να επιτρέπει την παροχή αποτελεσματικής ιατρικής και διασωστικής παρέμβασης, καθώς επίσης και κατάλληλη εσωτερική διαρρύθμιση και σχεδιασμός του θαλάμου ασθενούς που να επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή εργονομική αξιοποίηση του χώρου. Διασφαλίζονται επιπροσθέτως οι μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις που καθιστούν ευέλικτα τα οχήματα και επιτρέπουν την διέλευσή τους από δρόμους στενούς ή ημιαποφραγμένους από σταθμευμένα αυτοκίνητα. Τέλος, διαθέτουν επαρκή σε ισχύ κινητήρα προκειμένου να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές τους ανάγκες.
Ο εξοπλισμός των οχημάτων αποτελείται ενδεικτικά από:
• Φορείο ασθενούς
• Ειδική ηλεκτρική βάση φορείου
• Εφεδρικό (σπαστό) φορείο ασθενούς
• Φορείο πολυτραυματία (scoop)
• Κάθισμα μεταφοράς ασθενούς
• Στρώμα κενού
• Σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία
• Σετ συσκευών ακινητοποίησης άκρων (αερονάρθηκες)
• Σάκος Γενικών Εφοδίων Πρώτων Βοηθειών
• Σετ συσκευών ακινητοποίησης αυχένος (αυχενικά κολάρα)
• Παροχές οξυγόνου
• Φορητή παροχή Οξυγόνου
• Συσκευή Τεχνητού Αερισμού (AMBU) με τα παρελκόμενά της
• Επιτοίχια Ηλεκτρική Αναρρόφηση
• Φορητή Ηλεκτρική Αναρρόφηση
• Πιεσόμετρο χειροκίνητο
• Παλμικό Οξύμετρο
• Στηθοσκόπιο
• Διαγνωστικός φωτισμός
• Αυτόματος Απινιδωτής
• Ειδική Βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών
• Αναρτήρες Ορών-Φιαλών αίματος
• Μάσκα C.P.A.P. τύπου Boussignac
• Νάρθηκας Τύπου Γιλέκου και Σακχαρόμετρο
Η παραπάνω δαπάνη αποτελεί τμήμα συνολικού οικονομικού αντικειμένου ενδεικτικού συνολικού προϋπολογισμού 13.600.000 ευρώ, το οποίο αφορά την προμήθεια 167 ασθενοφόρων αυτοκινήτων και 19 κινητών μονάδων για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στο σύνολο της χώρας.

Από το Γραφείο Τύπου του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης





Διαβάστε Περισσότερα...

Σύσκεψη Τατούλη με τους Διευθυντές του Υπουργείου Πολιτισμού


Τους Διευθυντές του Υπουργείου Πολιτισμού προσκάλεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την Τρίτη 08/02/2011 και ώρα 11:00 π.μ. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου) στην Τρίπολη, σε σύσκεψη για να ανταλλαγή απόψεων σε θέματα των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ.


Διαβάστε Περισσότερα...

Φόβοι και ανασφάλειες των Mεσσήνιων. Τα οικονομικά και η προοπτική της νέας γενιάς.


Η οικονομική κατάσταση είναι μόνιμη πηγή ανασφάλειας για τους Μεσσήνιους πολίτες. Έχουν χάσει απολύτως την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν και πιστεύουν ότι μόνο με ριζικές αλλαγές (άλλοι το αποκαλούν «επανάσταση», άλλοι «έκρηξη») θα μπορέσει η κατάσταση να αναστραφεί προς το καλύτερο.

Κανείς από όσους μιλήσαμε δε δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον.

Η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι τι θα συμβεί στις νεότερες γενιές, που πλέον πορεύονται χωρίς προοπτικές. Οι άνθρωποι γύρω στα τριάντα δηλώνουν ότι...................

φοβούνται να κάνουν το επόμενο βήμα και να αποκτήσουν οικογένεια.

Σταυρούλα Π., 28 ετών

«Δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο»

«Τα οικονομικά, τα επαγγελματικά, τα προσωπικά, λίγο - πολύ όλα μαζί μπορούν να αποτελέσουν, κατά καιρούς, πηγές άγχους και ανασφάλειας στην καθημερινότητά μου. Αυτό που, κυρίως, μου προκαλεί άγχος είναι ότι έχω πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο.
Πάντα υπάρχουν, όμως, πράγματα που μου δίνουν χαρά. Ελπίδα και χαρά αισθάνομαι όταν βρίσκομαι με τα αγαπημένα μου πρόσωπα.
Για το μέλλον, δεν είμαι ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη. Θα έλεγα ότι είμαι μάλλον συγκρατημένη».

Παναγιώτης, 36 ετών

«Φοβόμαστε να κάνουμε οικογένεια»

«Φόβο και ανασφάλεια μου προκαλούν τα εργασιακά. Υπάρχει συνεχής αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση, για το ότι δε θα πάρουμε ποτέ σύνταξη, για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική κρίση και μέχρι πού θα φτάσει ο λαός. Σε εμάς, που είμαστε σε ηλικία γάμου, μας έχουν ανατραπεί όλοι οι προγραμματισμοί. Φοβόμαστε να κάνουμε το επόμενο βήμα για οικογένεια, γάμο και παιδιά.
Ελπίζουμε, πάντα υπάρχει ελπίδα, απλώς έχει πολύ δρόμο το πράγμα μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση. Για να βγούμε από την κρίση είναι απαραίτητο να γίνουν ριζικές αλλαγές και σε αυτούς που μας κυβερνούν και σε εμάς τους ίδιους. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Να σταματήσει, για παράδειγμα, το ρουσφέτι. Η εκάστοτε εξουσία να τα παίρνει από αυτούς που τα έχουν».

Χρήστος, 38 ετών

«Η ανεργία φέρνει ανασφάλεια»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία. Η ανεργία φέρνει μαζί την ανασφάλεια, προκαλεί οικονομικό αδιέξοδο και δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Δεν μπορείς να κάνεις οικογένεια, δεν έχεις αγοραστική δύναμη, δεν κινείται η αγορά.
Από την άλλη, το κράτος δε βοηθά καθόλου. Ελπίζουμε ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά, όπως και να ‘χει, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να φανούν αποτελέσματα από τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί.
Από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα έχουμε ελπίδες στο μέλλον. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ελπίδα».

Γιώργος Θεοδοσιάδης

«Ανασφάλεια μου προκαλεί το μέλλον των παιδιών μου»

«Αυτό που μου προκαλεί μεγαλύτερο φόβο και ανασφάλεια είναι το μέλλον των παιδιών μου. Αυτό με απασχολεί περισσότερο. Τι θα κάνουν τα παιδιά. Εμείς κάπως θα τη βγάλουμε, τα παιδιά όμως; Οι οικονομικές δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες. Τις βλέπουμε, τις αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα.
Αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία ελπίδα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελπίδα. Μόνο μια επανάσταση θα μας σώσει, τότε ίσως θα μπορούσε κάτι να γίνει. Οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές. Η καθημερινότητα, ως έχει, δεν αλλάζει, παρά μόνο με μια επανάσταση».

Παναγιώτης Σκορδιάς

«Ο γιος μου θα σπουδάσει στο εξωτερικό,
για να έχει μια καλύτερη ζωή»

«Άγχος και ανασφάλεια μου προκαλεί η οικονομική κατάσταση, φυσικά, η οποία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Εκείνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, στην ηλικία μας, γιατί οπωσδήποτε έχουμε παιδιά, είναι το τι θα κάνουν τα παιδιά μας. Τι θα μπορέσουμε να κάνουμε εμείς για τα παιδιά μας.
Ο γιος μου του χρόνου θα είναι στη Γ’ Λυκείου και δε βλέπω μέλλον. Από τώρα σκέφτομαι και έχω κανονίσει το πώς θα συνεχίσει τις σπουδές του έξω, όχι εδώ στην Ελλάδα. Είναι το μόνο ίσως που μπορεί να τον σώσει, για να έχει μια καλύτερη ζωή. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στη δεκαετία το ’50 – ’60. Σε τέτοια οικονομική κατάσταση, όπως ήταν τότε. Ίσως να είναι και χειρότερα τα πράγματα.
Στο μέλλον; Τι βλέπουμε; Τίποτα. Αν δε βγούμε στους δρόμους, όπως αρχίζουν και βγαίνουν σιγά σιγά πάρα πολλά κράτη, δε θα γίνει απολύτως τίποτα. Αν δε τα σκουπίσουμε όλα από την αρχή να τα φτιάξουμε, δεν υπάρχει ελπίδα».

Γιάννης Φουρναράκος

«Πηγή φόβου οι τριακόσιοι της Βουλής»

«Το πιο επικίνδυνο όλων είναι, θεωρώ, η πολιτική η οποία εφαρμόζεται. Αν πριν από δέκα χρόνια μας έλεγαν ότι θα γινόταν αυτό το πράγμα, δε θα το πιστεύαμε. Δεν μπορούσαμε καν να το φανταστούμε. Δυστυχώς, όμως, τώρα έχουμε ταυτιστεί με αυτό το πράγμα και θα έχει επικίνδυνες συνέπειες για όλους μας. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι για το καλό μας. Για ποιο καλό μας; Δεν είδαμε κανένα καλό.
Για μένα πηγή φόβου και ανασφάλειας είναι η πολιτική συμπεριφορά και των τριακοσίων της Βουλής. Αγωνίζονται για το Άσυλο στα Πανεπιστήμια, αλλά το δικό τους Άσυλο δεν το αγγίζουν, το αφήνουν απ’ έξω. Αγανακτώ μαζί τους, μας υποτιμούν και μας αδικούν συνεχώς. Τα πράγματα τα βλέπω μαύρα. Προπαντός για εσάς τους νέους.
Δεν είμαι φασίστας, αλλά έζησα πολλές καταστάσεις και, δυστυχώς, φτάνω σε αυτό το συμπέρασμα: επτά χρόνια χούντας, τριάντα πέντε χρόνια αστικής δημοκρατίας και δε μου βγαίνει. Δεν είμαι θιασώτης, γιατί τη χούντα την έζησα και την κατάλαβα, αλλά δε μου βγαίνει δημοκρατία με τη συμπεριφορά τους. Τουλάχιστον αυτοί πεθάνανε χωρίς μία, εδώ δε βλέπω να πεθαίνει και κανένας χωρίς μία. Κάθε γραμματάκος και μιας νομαρχιακής έχει τη Μερσεντές του.

Παναγιώτης Καπετανάκης

«Μία μέρα των ημερών θα γίνει η έκρηξη»

«Δύο πράγματα προκαλούν για μένα ανασφάλεια στο μεσσηνιακό λαό: το πρώτο είναι το οικονομικό. Απόρροια του οικονομικού είναι το δεύτερο, η εγκληματικότητα. Πράγμα που παλαιότερα δεν είχε συμβεί ποτέ. Βλέπουμε ότι σήμερα έχουμε ληστείες σε καθημερινή βάση, πράγμα που μέχρι κάποιον βαθμό είναι αναπόφευκτο. Επιπλέον, δεν υπάρχει συμπαράσταση από την Αστυνομία. Το βασικό πρόβλημα είναι το οικονομικό και από αυτό πηγάζουν τα υπόλοιπα.
Σε όλα αυτά φταίνε οι εκάστοτε κυβερνόντες, οι οποίοι παρουσίασαν ένα ψέμα, το οποίο σερβίρισαν στον ελληνικό λαό σαν να είναι αληθινό. Αυτό είναι το ψέμα της Οικονομίας.
Πιστεύω ότι, επειδή είμαστε ένα καζάνι που βράζει, μία μέρα των ημερών θα γίνει η έκρηξη. Είναι αναπόφευκτη. Δεν μπορεί ο ένας να δουλεύει και τριάντα να κάθονται. Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, με αυτά τα δεδομένα».

Αθανάσιος Τσαπόγας

«Τρέμω για τη νέα γενιά»

«Δεν έχω ανασφάλειες για το μέλλον, αλλά τρέμω για τη νέα γενιά. Παιδιά με σπουδές σοβαρές, δε βρίσκουν δουλειά. Εκεί είναι το πρόβλημα το μεγάλο. Για μένα προσωπικά δεν υπάρχει πρόβλημα και ανασφάλεια δεν έχω ούτε προσωπική ούτε επαγγελματική. Αλλά το βλέπω γύρω μου. Όλοι έχουν παιδιά άνεργα και χωρίς προοπτικές.
Δεν είμαι επαΐων για να μπορέσω να δώσω λύσεις, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ότι κάποια πράγματα στην Ελλάδα έπρεπε να έχουν αλλάξει, είναι γεγονός. Από όσα γίνονται αυτή τη στιγμή, κάποια έπρεπε να γίνουν. Κατά κύριο λόγο φταίνε οι πολιτικοί που μας έφτασαν εκεί που μας έφτασαν. Δεν μπορεί η μάνα μου, που πέθανε πέρυσι, να είχε φροντίσει για τα γεράματά της και για το θάνατό της, και αυτοί που μας κυβερνούσαν να μην έβλεπαν το κατήφορο που είχαμε πάρει και να μην έχουν πάρει εδώ και χρόνια κάποιο μέτρο για να αναστρέψουν την κατάσταση.
Για την κατάσταση, όμως, εκτός από τους πολιτικούς, φταίει και ο λαός. Αν τα παίρνει ο γιατρός, δε φταίει μόνο ο πολιτικός. Αν τα παίρνει ο άλλος στην Πολεοδομία, αν τα παίρνει ο καθηγητής μαύρα, δε φταίνε οι πολιτικοί. Ευθύνες έχουμε και ως λαός. Έχουμε λιγότερες ευθύνες από αυτούς που μας κυβέρνησαν, αλλά έχουμε κι εμείς τις προσωπικές μας ευθύνες.
Αυτό που νομίζω πως πρέπει να αλλάξει, είναι να γίνουν επενδύσεις για να δουλέψει η νέα γενιά. Αυτοί είναι το μέλλον της Ελλάδας. Δεν είμαστε εμείς, οι εξηντάρηδες, που κάναμε την πορεία μας. Αυτοί θα προσφέρουν στον τόπο. Επίσης, οι δουλειές να δίνονται αξιοκρατικά, γιατί, κακά τα ψέματα, αν δεν έχεις γνωριμίες, η πρόσβαση στην εργασία δεν είναι τόσο εύκολη».

Στάθης Γεωργακίλας

«Ας γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έχουν κλέψει»

«Την ανασφάλεια μας την έχουν δημιουργήσει τα δύο μεγάλα κόμματα που μας κυβερνάνε τόσα χρόνια. Ο κ. Πάγκαλος λέει: Τα φάγαμε μαζί. Δεν μπορεί να τα έφαγε ένας εργαζόμενος με 800 – 1.000 ευρώ μισθό μαζί με τον κ. Πάγκαλο που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του και είναι πολιτικός και κάνει τα ρουσφέτια του. Όλοι αυτοί ευθύνονται για την κατάντια του ελληνικού κράτους. Ας γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έχουν κλέψει και μετά, εάν δε φτάνουν και ευθύνεται ο λαός, ας δώσουμε και εμείς. Μέχρι τώρα, κανένας από αυτούς δεν μπήκε φυλακή. Ο λαός θέλει να δει κάποιους από αυτούς που ευθύνονται -και τα ονόματά τους έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες- να μπει φυλακή, για να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα».


Της Γεωργίας Οικονομοπούλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ", Κυριακή 2 Φεβρουαρίου


Διαβάστε Περισσότερα...

Κυπαρισσία. Διαρκής στόχος η βελτίωση των παροχών υγείας!


«Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τη διατήρηση και την εξέλιξη του νοσοκομείου. Όλοι μας θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη σωματική και ψυχική μας δύναμη για τη βελτίωση των παροχών υγείας», τόνισε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας «Υγεία», Δήμητρα Νικολοπούλου. Η εκδήλωση του συλλόγου πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ στο......................

ξενοδοχείο «Kyparissia Beach» και οι εργαζόμενοι, με τις οικογένειές τους, ήταν εκεί, για να ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος και να συζητήσουν χαλαρά για την προοπτική του νοσοκομείου.
Μαζί τους ήταν και ο διοικητής του ιδρύματος Πάνος Μπόζος με τη σύζυγό τους, ο οποίος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους από τα βάθη της καρδιάς του για την επιτυχημένη, χωρίς προβλήματα, συνεργασία που υπάρχει με όλους.

Κόβοντας την πίτα αφιέρωσε το πρώτο κομμάτι στο σύλλογο των εργαζομένων και το δεύτερο σε εκείνους που εργάζονταν και δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Τα φλουριά, που, όπως είπε, αντιστοιχούν σε δύο μέρες άδειας, έτυχαν στις νοσηλεύτριες Ξένια Στρατικοπούλου, Γιάννα Σαμαρτζή και Σπυριδούλα Παναγοπούλου.

Όσο για την πρόεδρο των εργαζομένων κα Νικολοπούλου, σημείωσε πως είναι ιδιαίτερη τιμή για το σύλλογο η ανταπόκριση όλων και η συμμετοχή τους στην κοπή της πίτας. «Για εμάς, ο ασθενής είναι πάνω και πέρα από ωράρια και όλοι κάνουμε ό,τι πρέπει για την ταχύτερη μετάβαση στο οικογενειακό του περιβάλλον. Έχουμε χρέος, ως λειτουργοί της Υγείας, για άμεση, σύγχρονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη παροχή υπηρεσιών… Το νοσοκομείο μας έχει βαθιές ρίζες από το παρελθόν κι εμείς υποσχόμεθα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τη διατήρηση και την εξέλιξή του. Όλοι μας θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη σωματική και ψυχική μας δύναμη για τη βελτίωση των παροχών υγείας», τόνισε η πρόεδρος και ευχήθηκε σε όλους οικογενειακή πρόοδο, υγεία και ευτυχία! Επίσης, ευχήθηκε οι δυνατοί του κόσμου να σκέφτονται την ειρήνη και την ευημερία του λαού!

Ο διοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος, αφού ευχήθηκε σε όλους ατομική και οικογενειακή ευτυχία και υγεία, πρόσθεσε: «Όλοι εμείς που υπηρετούμε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είμαστε υπερήφανοι, γιατί μας έχει ανατεθεί και ασφαλώς το έχουμε επιλέξει, να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας και κάθε άλλο συνάνθρωπό μας που προσφεύγει στο νοσοκομείο. Τονίζω τη λέξη “να υπηρετήσουμε”. Εμείς έχουμε λόγο ύπαρξης μόνο αν προσφέρουμε ασφάλεια και σιγουριά στο κοινωνικό σύνολο. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν είναι απλοί και τυπικοί δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι απλοί διεκπεραιωτές εγγράφων. Έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ανθρώπινη δυστυχία, τον πόνο και το θάνατο. Σε ώρες κρίσης δεν υπολογίζουν ωράρια, αργίες, γιορτές. Πρέπει να είναι, και είναι, παρόντες, όπου και αν χρειαστεί».

Ακολούθως αναφέρθηκε στη δωρεά του αείμνηστου Αλεξόπουλου, σημειώνοντας: «Είχε αντιληφθεί ότι χωρίς νοσοκομείο, χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Την προσφορά του νοσοκομείου την έχει εκτιμήσει στο έπακρο η κοινωνία της Τριφυλίας, της Ολυμπίας, της Δυτικής Μεσσηνίας. Γι’ αυτό βλέπουμε το παράδειγμα του Αλεξόπουλου να το ακολουθούν η Κόντου Αθηναΐδα, ο Αρνόκουρος, οι αδελφές Συναδινού –Γεωργακοπούλου, ο Κάκκαβας, η Κοντοπούλου και τόσοι άλλοι. Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ζει και υπάρχει χάρις σε αυτούς τους δωρητές και ευεργέτες. Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει μέλλον λαμπρό. Κλείστε τα αυτιά σας στους ψιθυριστές, τους διασπορείς ψευδών ειδήσεων, τους κινδυνολόγους. Πρέπει πλέον να τους αντιμετωπίσουμε ότι εκπροσωπούν και ύποπτα – αλλότρια συμφέροντα. Υπάρχουν συμφέροντα που επιθυμούν τη συρρίκνωση ή ακόμα και το κλείσιμο του νοσοκομείου. Όμως, όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες αυτού του Δήμου, οι κοινωνικοί φορείς, οι βουλευτές, η πολιτική ηγεσία δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την αναβάθμιση του νοσοκομείου. Το ενισχύουμε καθημερινά σε δομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προσωπικό. Το ενισχύουμε καθημερινά, για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποδείξουμε σήμερα ότι μπορεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας να αποτελέσει μια εστία ασφάλειας και σιγουριάς! Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και εγώ προσωπικά ένα και μόνο στόχο έχουμε βάλει. Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας να ζει και να υπάρχει για πολλά χρόνια και μετά από εμάς!».

Μηνύματα απέστειλαν ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς και το μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Περικλής Αθανασόπουλος. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Γιώργος Βασιλόπουλος, τα μέλη του Δ.Σ. Τάσος Ζαχαρόπουλος και Παναγιώτης Καλογερόπουλος, ο πρώην διευθυντής Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο διευθυντής του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών Θοδωρής Ντέντες και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Κατσαργύρης.



Του Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ", Κυριακή 6 Φεβρουαρίου








Διαβάστε Περισσότερα...

Τα Φιλιατρά γιορτάζουν τον Άγιο Χαράλαμπο.


Τον Πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο γιορτάζουν το διήμερο Τετάρτης 9 και Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου στα Φιλιατρά.

Ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη εμποροπανήγυρη με πολλά είδη σε χαμηλές τιμές.

Τις θρησκευτικές τελετές έχουν.................


προσκληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους :

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Θήρας Αμοργού και Νήσων Επιφάνειος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, Παροναξίας Καλλίνικος,

η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπρόσωποι κομμάτων του Νομού, Δικαστικών και λοιπών Αρχών, Διευθυντές υπηρεσιών, Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι του Λιμενικού, Πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων, αντιπρόσωποι τύπου και Μ.Μ.Ε. και όλο το Χριστεπώνυμο πλήθος.



Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής :


ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ώρα : 5.50 μ.μ. Συγκέντρωση προ του Ιερού Ναού Εισοδίων
της Θεοτόκου, της Δημοτικής Αρχής και των λοιπών
Αρχών του τόπου, καθώς και της Φιλαρμονικής του
Συλλόγου Φιλοπροόδων για την υποδοχή των
Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

Ώρα : 6.00 μ.μ. Άφιξη των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και έναρξη της
τελετής του Μεγάλου Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού.


ΠΕΜΠΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ώρα : 7.00 π.μ. Η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων
Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικότερους
δρόμους της πόλης.

Ώρα : 9.30 π.μ. Παράταξη Φιλαρμονικών, αγημάτων Στρατού,
προσκόπων και σχολείων προ του Ιερού Ναού
Εισοδίων της Θεοτόκου κατά τις οδηγίες των τελεταρχών.

Ώρα: 10.00 π.μ. Πέρας προσελεύσεως επισήμων στον Ιερό Ναό.

Ώρα: 10.30 π.μ. Εκκίνηση της Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος σε κεντρικές
οδούς της Πόλης. Στην κεντρική πλατεία θα ψαλεί δέηση.




Διαβάστε Περισσότερα...

Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Πελοποννήσου για την Αγροτική Ανάπτυξη


Σήμερα και ώρα 15:00, θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με θέμα «Το Καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου» και βασικούς εισηγητές τους.......................

Πέτρο Τατούλη, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Κώστα Σκανδαλίδη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης και είναι ανοικτή στο κοινό.

Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του διαδικτύου από τον ιστότοπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου http://ppel.gov.gr .





Διαβάστε Περισσότερα...

"Ονειρεύομαι ένα σχολείο"...


Αυτό θα μπορούσε να είναι το θέμα μιας σχολικής εργασίας ή έκθεσης στην οποία οι μαθητές θα αποτύπωναν πώς πραγματικά θέλουν να είναι το σχολείο που θα ήθελαν να πηγαίνουν. Με την καρδιά τους, όχι με το ζόρι, γιατί εκεί βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα.

Φανταζόμαστε ότι δεν θα έγραφαν σε αυτές τις εκθέσεις "θέλω ένα σχολείο από του οποίου τα..........................

ταβάνια να πέφτουν οι σοβάδες" (βλέπε 3ο Δημοτικό Καλαμάτας), ούτε "ονειρεύομαι ένα σχολείο στο οποίο δεν θα κάνω ποτέ μάθημα γιατί οι υπεύθυνοι δε συνδέουν το ρεύμα" (βλέπε νέο κτήριο ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας). Ούτε θα έγραφαν πως θέλουν να κάνουν μαθήματα για τα φυτά σε υποτυπώδη κηπάκια του μισού τετραγωνικού μέτρου (το έχουμε όντως δει σε νηπιαγωγείο στην Καλαμάτα).
Πριν από μία περίπου εβδομάδα, στο Πνευματικό Κέντρο έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη "Ονειρα σε άλλη γλώσσα". Οι μαθητές που παρακολούθησαν την προβολή, έκαναν έξυπνα σχόλια στη σκηνοθέτρια, έκαναν όμως και κάποιες παρατηρήσεις - ερωτήσεις που έως και ξενοφοβικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Αλλά ας κρατήσουμε τη θετική πλευρά, δεν ωφελεί να μένουμε στην "άλλη". Εξάλλου ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν είναι υπεύθυνα τα παιδιά, αν σκέφτονται έτσι.
Το σχολείο που ονειρεύεται κάθε παιδί απέχει πολύ πάντως από αυτό που είναι σήμερα. Κανείς όμως ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τα ίδια τα παιδιά ή έστω να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους. Οι μαθητές επίσης ίσως να μην ξέρουν να εκφραστούν ακόμη όπως θα ήθελαν, ώστε να μιλήσουν στους μεγαλύτερους και να τους πουν ότι θα ήθελαν ένα σχολείο "ανοικτό" στις ιδέες και τα συναισθήματα.

Μέχρι κάποιος να ρωτήσει τους ίδιους τους μαθητές, ας γίνουν οι μεγαλύτεροι -γονείς, εκπαιδευτικοί και πνευματικοί άνθρωποι- διεκδικητές ενός σχολείου που έχουν πραγματική ανάγκη τα παιδιά. Ασφαλούς, όμορφου, που να αποπνέει θετική διάθεση και χαμόγελο. Ενός σχολείου που να διδάσκει την ανθρωπιά, τη σύνεση, το σεβασμό στη διαφορετικότητα.Πόσο άπιαστα φαντάζουν τα όνειρα κάποιες φορές...



Γιούλα Σαρδέλη - eleftheriaonline.gr




Διαβάστε Περισσότερα...