Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Tριφυλία - Ενημερώθηκαν για συγχωνεύσεις σχολείων


Αναλυτική – καθησυχαστική - ενημέρωση για τις συγχωνεύσεις σχολείων είχαν πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων των Φιλιατρών από τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστα Πολίτη στο Γραφείο της Κυπαρισσίας, χθες το πρωί.

Με αφορμή δημοσιεύματα για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τις προηγούμενες μέρες έγινε συνάντηση όλων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων των Φιλιατρών σχετικά με τη φημολογία που αναπτύχθηκε στην πόλη για «λουκέτο» σε ένα από τα τρία Δημοτικά Σχολεία. Ως πρώτη κίνηση, οι εκπρόσωποι των γονέων αποφάσισαν να ζητήσουν..................


ενημέρωση από τον προϊστάμενο του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Χθες το πρωί, επισκέφθηκαν τον κ. Πολίτη, με τον οποίο και είχαν πολύωρη συζήτηση.

Μετά το πέρας της, η Μπέττυ Κορωναίου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, δήλωσε: «Υπήρξε μια ανησυχία στα Φιλιατρά σχετικά με το αν θα υπάρξει συρρίκνωση των σχολείων και αυτό θέλαμε να συζητήσουμε με τον προϊστάμενο, για να μας καθησυχάσει – αν είναι δυνατόν – και όπως έγινε, επειδή προς το παρόν δε συζητείται η συρρίκνωση των 6θέσιων και πολυθέσιων σχολείων, μόνο των 1θέσιων και 2θέσιων. Αυτό μας είπε και μας καθησύχασε. Στο μέλλον δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά για τώρα αυτό ισχύει. Τουλάχιστον τώρα δεν κινδυνεύουν τα σχολεία μας. Εκτός από αυτό, θέσαμε και το θέμα της φοίτησης των παιδιών μεταναστών. Να γίνει μια προσπάθεια και από εμάς, σε συνεργασία με το Δήμο και τις κοινωνικές υπηρεσίες, να μπορέσουμε να εντάξουμε και τα παιδιά αυτά στο σχολείο, έτσι ώστε και ο πληθυσμός των σχολείων να αυξηθεί, αλλά και να μην υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα…».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς τονίζουν πως «η πόλη των Φιλιατρών, είτε λόγω “Καλλικράτη” είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών της χώρας, έχει αρχίσει να υποβαθμίζεται από τέτοιες κινήσεις κλεισίματος υπηρεσιών, όπως ο ΟΤΕ, το ΙΚΑ, η ΔΥΟ, ενώ έπονται και άλλες υπηρεσίες. Όλες αυτές οι ενέργειες υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο της πόλης. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό εις βάρος των παιδιών μας και εις βάρος της κοινωνίας μας!».



Ενημέρωση του δημάρχου Τριφυλίας

Στο μεταξύ, το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια επισκέφθηκαν χθες το πρωί στο γραφείο του στην Κυπαρισσία ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νίκος Κλάδης και ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Πολίτης, για να τον ενημερώσουν σχετικά με την πρόθεση – απόφαση του υπουργείου Παιδείας, από τη νέα σχολική χρονιά, να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, 1θέσιων και διθέσιων, για εκπαιδευτικούς λόγους, όπως είπαν. Αυτό, στο Δήμο Τριφυλίας θα σημάνει την παύση λειτουργίας κάποιων συγκεκριμένων Δημοτικών Σχολείων, 4-5 περίπου, τα οποία δεν καλύπτουν τους «όρους» και τις «προϋποθέσεις» που θέτει για τη λειτουργία τους το υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας άκουσε με προσοχή την επιχειρηματολογία και την τεκμηρίωση των υπηρεσιακών παραγόντων της εκπαίδευσης, ενώ σημείωσε πως θα τοποθετηθεί όταν θα υπάρχει επίσημη εξέλιξη στο θέμα. Πάντως, τόνισε πως απαιτείται ενημέρωση και των εκπαιδευτικών και των γονέων και της κοινωνίας, αν πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις και γιατί…

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Αλιευτικά καταφύγια - Σε αδιέξοδο η διαδικασία νομιμοποίησης


Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει η διαδικασία εξομοίωσης της χερσαίας ζώνης του αλιευτικού καταφυγίου του Μαράθου, αφού δεν μπορεί να γίνει καθορισμός της ζώνης λιμένα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα λιμάνια Πεταλιδίου, Κιτριών, Αγίου Ανδρέα και Αγίου Νικολάου.
Για το λιμάνι του Μαράθου, προχθές το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη, με τη συμμετοχή του διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου Γεώργιου Βλάχου, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Νίκου Τζάννε, στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και αυτοδιοικητικών της περιοχής Γαργαλιάνων.

Σύσκεψη......................

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Τζάννες επισήμανε ότι το Λιμενικό Ταμείο έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις για να γίνει η εξομοίωση του λιμανιού, εκτός μίας από το υπουργείο Οικονομικών, που αφορά στον καθορισμό της ζώνης λιμένα. Σύμφωνα με τον κ. Τζάννε, γίνονται ενέργειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο.
Βασικό ζήτημα, κατά τον κ. Μαλαπάνη, είναι πώς θα νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις στο Μάραθο, για να προχωρήσει η εξομοίωση της χερσαίας ζώνης λιμένος: «Είναι λυπηρό, αλλά από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όλες οι διατάξεις με τις οποίες μπορούσε να γίνει νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων που έχουν εκτελεσθεί έχουν λήξει μετά από αλλεπάλληλές παρατάσεις, από τα τέλη του 2004. Δηλαδή, με το νόμο που εκδόθηκε για την εκτέλεση των λιμενικών έργων, δινόταν μια προθεσμία για τη νομιμοποίηση τυχόν υφισταμένων εγκαταστάσεων που είχαν κατασκευαστεί χωρίς να έχει ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία αδειοδότησης. Δόθηκαν και παρατάσεις και τέλος του 2004 έληξε η τελευταία. Άρα, σήμερα δεν υπάρχει διαδικασία με την οποία να μπορεί να προχωρήσει η νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων και, ως εκ τούτου, ο καθορισμός της ζώνης».

Νομιμοποίηση
Όπως ανέλυσε ο αντιπεριφερειάρχης, με αυτά τα δεδομένα, είτε πρέπει να θεωρηθεί νόμιμη η διαδικασία, είτε να δοθεί νέα παράταση στην παράταση που έληξε το 2004, είτε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που νομιμοποιεί όλες αυτές τις εγκαταστάσεις, εφόσον είχαν εκτελεστεί σύμφωνα με τον κανονισμό εκτέλεσης δημοσίων έργων.
Και συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε με κάποια από αυτές τις τρεις λύσεις, μήπως μπορέσουμε να πετύχουμε νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων».

Της Βίκυς Βετουλάκη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Σύσκεψη Κόλλια με Τριφύλιους της Αθήνας


Σύσκεψη με Τριφύλιους της Αθήνας είχε χθες το απόγευμα ο Δήμαρχος Κώστας Κόλλιας σε γνωστό ξενοδοχείο...................

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πολλών Προέδρων και εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας έγινε, το απόγευμα της Τρίτης, κοινή σύσκεψη μετά του Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια. Στη σύσκεψη αναπτύχθηκαν πολλά θέματα και προβλήματα που έθεσαν οι συμμετέχοντες και ενημέρωσαν τον κύριο Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του καθόρισε τον τρόπο επικοινωνίας και λειτουργίας του Δήμου με τους Συλλόγους και υποσχέθηκε, αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση της Ομοσπονδίας και τον Πρόεδρο Παναγιώτη Λούτο, ότι θα προσπαθήσει να έχει τακτική επαφή με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας και η πόρτα του θα είναι πάντα ανοιχτή. Η κυρία Χρυσομπόλη Διονυσία, υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού του Συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος», εκπροσωπώντας το Συνδυασμό μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κυρίου Πέτρου Τατούλη δηλώνοντας πως η Περιφέρεια θα είναι πάντοτε κοντά σε κάθε πρόταση των Δήμων και των Συλλόγων και σε κάθε δημιουργικό διάλογο.



Διαβάστε Περισσότερα...

Σύσκεψη για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών


Την Τρίτη 18-1-2011 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για θέματα που απασχολούν το Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας, τα Κέντρα Υγείας ευθύνης του και το Κ.Α.Φ.Κ.Α. Φιλιατρών.

Συμμετείχαν....................


Εκ μέρους της Κυβέρνησης οι κ.κ.

α) Κουσελάς Δημήτρης Υφυπουργός Οικονομικών
β) Τιμοσίδης Μιχάλης Υφυπουργός Υγείας
γ) Κατριβάνος Γεώργιος Γενικός Γραμματέας ΥΥΚΑ
δ) Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΥΚΑ

Εκ μέρους του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας και Κ.Α.Φ.Κ.Α. Φιλιατρών οι κ.κ.

α) Μπόζος Πάνος Διοικητής Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας
β) Παρασκευόπουλος Λεωνίδας Διοικητής Κ.Α.Φ.Κ.Α. Φιλιατρών
γ) Βασιλόπουλος Γεώργιος Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας
δ) Παπαγιαννούλας Ευάγγελος Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Κουσελά εκτέθηκε αναλυτικά η κατάσταση των πραγμάτων του Νοσοκομείου και του ΚΑΦΚΑ, οι προοπτικές τους, η περαιτέρω ενίσχυσή τους και ανάπτυξή τους και τονίσθηκε ο βασικός ρόλος που επιτελούν στην προάσπιση της Υγείας και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τους κατοίκους και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα εξής νέα στοιχεία :
1. Η απόφαση του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου να χρηματοδοτήσει με αρκετά σεβαστό ποσό τη μελέτη για την αναδιαρρύθμιση και ανακαίνιση των Εξωτερικών Ιατρείων του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας και ταχεία ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
2. Η χρηματοδότηση του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας με ποσό 445.000 ευρώ για εγκατάσταση Υ.Μ.Τ. στο Νοσοκομείο. Έτσι δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει από το 2001.
3. Η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου με ποσό 300.000 ευρώ για την προμήθεια προκατασκευασμένου κτηρίου για τη στέγαση των Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου που χρόνια τώρα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα κτήρια.
4. Άμεση πρόσληψη ικανοποιητικού αριθμού ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου και αρτιότερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη.
5. Σύνδεση και συνεργασία του Νοσοκομείου με το Κ.Α.Φ.Κ.Α. Φιλιατρών και δυνατότητα ανάπτυξης ενός «πάρκου» Υγείας και Πρόνοιας.
6. Συζητήθηκαν προτάσεις για την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου. Ειδικότερα για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την Παρασκευή 21-1-2011 στο Υπουργείου Οικονομικών, αφού είναι της αρμοδιότητας του κ. Κουσελά.
7. Για μια ακόμα φορά τονίστηκε από όλους τους παριστάμενους η σημαντική προσφορά του Νοσοκομείου, η αναγκαιότητα της ύπαρξής του και η περαιτέρω ενίσχυσής του. Για μια ακόμα φορά από τα στόματα των δύο Υφυπουργών διαψεύστηκαν οι φήμες που επιτήδειοι διασπείρουν, ότι δήθεν επίκειται συρρίκνωση ή ακόμα και κλείσιμο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, προκαλώντας ανησυχία στους εργαζόμενους αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κουσελάς τόνισε:
«Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Αγωνιζόμαστε σε στενή συνεργασία με τη Διοίκησή του και με τους αρμόδιους Υπουργούς για την αναβάθμισή του. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και οι σημερινές μας ενέργειες».






Διαβάστε Περισσότερα...