Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Tριφυλία - Ενημερώθηκαν για συγχωνεύσεις σχολείων


Αναλυτική – καθησυχαστική - ενημέρωση για τις συγχωνεύσεις σχολείων είχαν πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων των Φιλιατρών από τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστα Πολίτη στο Γραφείο της Κυπαρισσίας, χθες το πρωί.

Με αφορμή δημοσιεύματα για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τις προηγούμενες μέρες έγινε συνάντηση όλων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων των Φιλιατρών σχετικά με τη φημολογία που αναπτύχθηκε στην πόλη για «λουκέτο» σε ένα από τα τρία Δημοτικά Σχολεία. Ως πρώτη κίνηση, οι εκπρόσωποι των γονέων αποφάσισαν να ζητήσουν..................


ενημέρωση από τον προϊστάμενο του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Χθες το πρωί, επισκέφθηκαν τον κ. Πολίτη, με τον οποίο και είχαν πολύωρη συζήτηση.

Μετά το πέρας της, η Μπέττυ Κορωναίου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, δήλωσε: «Υπήρξε μια ανησυχία στα Φιλιατρά σχετικά με το αν θα υπάρξει συρρίκνωση των σχολείων και αυτό θέλαμε να συζητήσουμε με τον προϊστάμενο, για να μας καθησυχάσει – αν είναι δυνατόν – και όπως έγινε, επειδή προς το παρόν δε συζητείται η συρρίκνωση των 6θέσιων και πολυθέσιων σχολείων, μόνο των 1θέσιων και 2θέσιων. Αυτό μας είπε και μας καθησύχασε. Στο μέλλον δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά για τώρα αυτό ισχύει. Τουλάχιστον τώρα δεν κινδυνεύουν τα σχολεία μας. Εκτός από αυτό, θέσαμε και το θέμα της φοίτησης των παιδιών μεταναστών. Να γίνει μια προσπάθεια και από εμάς, σε συνεργασία με το Δήμο και τις κοινωνικές υπηρεσίες, να μπορέσουμε να εντάξουμε και τα παιδιά αυτά στο σχολείο, έτσι ώστε και ο πληθυσμός των σχολείων να αυξηθεί, αλλά και να μην υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα…».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς τονίζουν πως «η πόλη των Φιλιατρών, είτε λόγω “Καλλικράτη” είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών της χώρας, έχει αρχίσει να υποβαθμίζεται από τέτοιες κινήσεις κλεισίματος υπηρεσιών, όπως ο ΟΤΕ, το ΙΚΑ, η ΔΥΟ, ενώ έπονται και άλλες υπηρεσίες. Όλες αυτές οι ενέργειες υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο της πόλης. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό εις βάρος των παιδιών μας και εις βάρος της κοινωνίας μας!».



Ενημέρωση του δημάρχου Τριφυλίας

Στο μεταξύ, το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια επισκέφθηκαν χθες το πρωί στο γραφείο του στην Κυπαρισσία ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νίκος Κλάδης και ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Πολίτης, για να τον ενημερώσουν σχετικά με την πρόθεση – απόφαση του υπουργείου Παιδείας, από τη νέα σχολική χρονιά, να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, 1θέσιων και διθέσιων, για εκπαιδευτικούς λόγους, όπως είπαν. Αυτό, στο Δήμο Τριφυλίας θα σημάνει την παύση λειτουργίας κάποιων συγκεκριμένων Δημοτικών Σχολείων, 4-5 περίπου, τα οποία δεν καλύπτουν τους «όρους» και τις «προϋποθέσεις» που θέτει για τη λειτουργία τους το υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας άκουσε με προσοχή την επιχειρηματολογία και την τεκμηρίωση των υπηρεσιακών παραγόντων της εκπαίδευσης, ενώ σημείωσε πως θα τοποθετηθεί όταν θα υπάρχει επίσημη εξέλιξη στο θέμα. Πάντως, τόνισε πως απαιτείται ενημέρωση και των εκπαιδευτικών και των γονέων και της κοινωνίας, αν πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις και γιατί…

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"