Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Turkey: Explosions Strike Istanbu









http://www.youtube.com/watch?v=GjqLX3BWbSU


Διαβάστε Περισσότερα...

Two blasts rock Istanbul








http://www.youtube.com/watch?v=rdEEjOkr_EM&eurl


Διαβάστε Περισσότερα...

"Μαύρη" εργασία στην Ηλεία



Σε δεινή οικονομική κατάσταση είναι αρκετοί ιδιοκτήτες μικρών μεταποιητικών μονάδων στην πυρόπληκτη Ηλεία.

Από τον χειμώνα μέχρι σήμερα έχουν λάβει μόνο ένα μικρό μέρος των αποζημιώσεων και σε τουλάχιστον 80 μονάδες θα μπει λουκέτο ή θα υπολειτουργούν.

Προγράμματα επιδότησης νέων ανέργων που κατάγονται από το νομό, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και η ανεργία καλπάζει.

Στην πυρόπληκτη Ηλεία εξαπλώνεται η "μαύρη" εργασία σε όλους του τομείς και οι νέοι αναγκάζονται να φύγουν από τις εστίες τους.






Διαβάστε Περισσότερα...

Το PKK «δείχνει» ο Ερντογάν για τις βόμβες - Αγωνία για την τύχη του AKP




Τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK κατηγορεί ο Τούρκος πρωθυπουργός για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που συντάραξαν την Κωνσταντινούπολη, με απολογισμό 17 νεκρούς και 154 τραυματίες.


Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά ενότητα, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία στην Τουρκία εν αναμονή της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την τύχη του κυβερνώντος AKP...


Επισκεπτόμενος τη Δευτέρα τον τόπο των επιθέσεων, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).


«Δυστυχώς το κόστος [των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών] είναι βαρύ. Το χθεσινοβραδυνό συμβάν αποτελεί ένα παράδειγμα γι' αυτό» είπε ο Ερντογάν, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει το PKK. «Όταν κατονομάζεις κάνεις προπαγάνδα» είπε ο Ερντογάν, ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα κατά του PKK.
«Παλεύουμε 30χρόνια κατά της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ακύρωσε το πρωϊνό υπουργικό συμβούλιο για να μεταβεί στην εργατική συνοικία Γκιουνγκιορέν της Κωνσταντινούπολης, όπου εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής σκηνές πανικού.


Οι τουρκικές Αρχές και τα μέσα ενημέρωσης «δείχνουν» ως δράστες τους Κούρδους αυτονομιστές. Πάντως, από την πλευρά των ανταρτών διαψεύδεται κάθε ανάμειξη. Επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ.
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση για ενότητα, λέγοντας πως αυτό είναι το διακύβευμα για τη χώρα, και όχι εάν θα κλείσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σε μία προφανή προσπάθεια να μετριάσει το δικαστικό δράμα που κορυφώνεται στην Τουρκία.
«Το πρόβλημά μας δεν είναι αν θα κλείσει ή όχι το AKP. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσουμε την ενότητά μας, ούτως ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει μία διαφορετική κατεύθυνση» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο καταγγέλλει ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με «δικαστικό πραξικόπημα».
Η χρονική συγκυρία της διπλής βομβιστικής επίθεσης δημιούργησε πολλά ερωτήματα, δεδομένου ότι σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες πριν αρχίσει η ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την κρίσιμη ετυμηγορία επί του εισαγγελικού αιτήματος για την απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Κατηγορώντας το AKP για ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητά την απαγόρευση του κόμματος, καθώς και τον πενταετή αποκλεισμό από την πολιτική ζωή 71 κορυφαίων στελεχών του AKP, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση έως ότου καταλήξει το σώμα των 11 δικαστών καταλήξει σε απόφαση, η οποία εφόσον είναι αρνητική για το AKP εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς τον Νοέμβριο.


Σκηνές πανικού στην Κωνσταντινούπολη


Η πρώτη βόμβα, μικρής ισχύος, εξερράγη στις 21.45 το βράδυ της Κυριακής σε τηλεφωνικό θάλαμο της περιοχής Γκιουνγκιορέν, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης. Δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη ισχυρή έκρηξη, στην οποία σκοτώθηκαν και τα περισσότερα θύματα. Ο σχεδιασμός καταδεικνύει ότι η πρόθεση των δραστών ήταν να προκαλέσουν μακελειό.
Στον τόπο της διπλής βομβιστικής επίθεσης εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού. Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με ανθρώπους αιμόφυρτους και αποπροσανατολισμένους να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση, και άλλους να κείτονται στο έδαφος ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά.
«Κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη βία, με το θάνατο αθώων ανθρώπων και με την τρομοκρατία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν πόσο απάνθρωποι και δυστυχισμένοι είναι όσοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις» πρόσθεσε.


Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα


Τις βομβιστικές επιθέσεις καταδίκασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και ξένες κυβερνήσεις.
Η Κομισιόν καταδίκασε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την αποτρόπαιη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία, όπως σημειώνει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, είναι ξεκάθαρο ότι είχε στόχο να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.Η Κομισιόν εκφράζει ακόμη την αλληλεγγύη της προς τον τουρκικό λαό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής με επιστολή του εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τον Τούρκο ομόλογό του. Ο κ. Καραμανλής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πληροφορήθηκε με οδύνη τις επιθέσεις που προκάλεσαν την τραγική απώλεια ανθρωπίνων ζωών και εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τη συμπάθειά του στους συγγενείς των θυμάτων.
Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Τούρκο ομόλογό της απέστειλε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της για τη νέα τρομοκρατική επίθεση και τα θερμά της συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, εκ μέρους του ελληνικού λαού.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ




Διαβάστε Περισσότερα...

Ε, Ε, ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ¨ΤΑΜΠΑΝΙ¨ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ...

Ε, ε, έρχεται μεγάλο ¨ταμπάνι¨ στον Δήμο Κυπαρισσίας!!!
...................................
.....................................................
................................................
...................................
Πολύ μεγάλο ¨ταμπάνι¨...
.....................
...........................................
................................................................
Μαθαίνω πως ξεκίνησε και δεν θα αργήσει να φτάσει...
............................................................
...........................................
.....................
.......................................................
Χι, χι, χι!!!...


Διαβάστε Περισσότερα...

Με 40 νεκρούς και 5 βομβιστικές επιθέσεις είμαστε σε πόλεμο... - troktiko -



Αν δεν το έχουμε καταλάβει βρισκόμαστε σε έναν διαφορετικό παγκόσμιο πόλεμο.


Οι 3 βόμβες στο Ιρακ και οι 2 στην Κωνσταντινούπολη που έχουν μέχρι τώρα 24 και 16 νεκρούς αντίστοιχα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μια άλλη σύγκρουση με θύματα τον άμαχο πληθυσμό.


Την ίδια ώρα που ο Μπάρακ Ομπάμα στο Βερολίνο μίλαγε για το τέλος της τρομοκρατίας, μπλα,μπλα,μπλα,μπλα.



http://troktiko.blogspot.com/2008/07/40-5.html




Διαβάστε Περισσότερα...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ



Τον τελευταίο καιρό μεταλλευτική εταιρεία προσπαθεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Οίτη, σε δάση και δασικές εκτάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ακόμα και μέσα στον Εθνικό Δρυμό, σε προστατευόμενες περιοχές από το ΝΑΤURA 2000 και Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία των πτηνών, αλλά και κοντά σε χωριά και αρχαιολογικούς χώρους.

Σας παρακαλούμε να υπογράψετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, και να προωθήσετε το κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών, που είναι στη διεύθυνση :


http://www.gopetition.com/online/19993.html


και λέμε OXI μεταλλεία στο βουνό της Οίτης.


Προωθήστε το στις δικές σας λίστες e-mail.


Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν πολλές υπογραφές,


με εκτίμηση http://www.e-ecology.gr



ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ! Η ΟΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΚΙΩΝΑ!!



Διαβάστε Περισσότερα...

Στο Πεκίνο οι Κύπριοι αθλητές



Αναχώρησε για το Πεκίνο η πρώτη ομάδα της Κυπριακής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, "η διοικητική ομάδα και όλα τα μέλη των ομάδων της ιστιοπλοΐας, της κολύμβησης και της άρσης βαρών, παίρνουν το δρόμο για την κορυφαία αθλητική γιορτή του πλανήτη, με όνειρα, φιλοδοξίες και αίσθημα ευθύνης που πηγάζει από τη θέληση όλων μας για άξια εκπροσώπηση της πατρίδας μας".

Συνολικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα λάβουν μέρος 18 Κύπριοι αθλητές.

Στις 4 Αυγούστου θα αναχωρήσουν για το Πεκίνο οι αθλητές του στίβου και της τοξοβολίας.


http://www.skai.gr/master_story.php?id=89331


Διαβάστε Περισσότερα...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ - ΣΟΦΙΑ ΒΟΣΣΟΥ ΑΠΟΨΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ!



Ο Γιώργος Κατσαρός και η Σοφία Βόσσου θα δώσουν συναυλία απόψε στα Φιλιατρά.


Μάλιστα αυτή είναι και η Κεντρική εκδήλωση στα πλαίσια των φετινών Ερανειων...




Διαβάστε Περισσότερα...

Υπέροχη εκδήλωση - διάλεξη για την Αρχαία Μεσσήνη στη Χώρα Τριφυλίας!



Μια υπέροχη εκδήλωση και άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη για την Αρχαία Μεσσήνη και τις πρόσφατες ανασκαφές πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Χώρα Τριφυλίας.

Στο γεμάτο από κόσμο προαύλιο χώρο του Μουσείου ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης με τον μοναδικό του τρόπο ταξίδευσε και σαγήνευσε το ακροατήριο που παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον επί 2 περίπου ώρες τον κ. Καθηγητή.

Ο κ. Θέμελης αναφέρθηκε λεπτομερειακά στο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο της Αρχαίας Μεσσήνης και έκανε έκκληση σε όλους να παρέμβουν όπου πρέπει προκειμένου κάποια στιγμή να περισωθεί και αναστηλωθεί το μοναδικό γεφύρι της Μαυροζούμαινας που είναι κτίσμα της ίδιας εποχής με την Αρχαία Μεσσήνη.

Η συνεργάτις του Εύη Λαμπροπούλου αναφέρθηκε στα ευρήματα που προέρχονται από το Ιερό της Ίσιδος και είναι κυρίως γλυπτά, ενώ ο συνεργάτης του Κλεάνθης Σιδηρόπουλος αναφέρθηκε στους Θησαυρούς της Αρχαίας Μεσσήνης, στο Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο της πόλη και σε νομίσματα διαφόρων εποχών που βρέθηκαν στις ανασκαφές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας που είχε και την πρωτοβουλίας της διοργάνωσης, Ευγενίας Κοκκέβη.




Διαβάστε Περισσότερα...

Ανοιξε το Ολυμπιακό Χωριό στο Πεκίνο!



Άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο θα φιλοξενήσει 16.000 αθλητές και στελέχη στη διάρκεια των Αγώνων του Πεκίνου.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε χθες η δήμαρχος του Χωριού, Τσεν Ζιλί, η οποία παρέλαβε στη διάρκεια τελετής από τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (BOCOG), Λιού Κι, το κλειδί του συγκροτήματος, που φυλάσσεται από μεγάλο αριθμό ανδρών ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή έλαβε χώρα υπό τον γκρίζο από την ατμοσφαιρική ρύπανση ουρανό του Πεκίνου, την οποία η κινεζική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει σημαντικά ενόψει των Αγώνων, που θα διεξαχθούν το διάστημα 8-24 Αυγούστου.

«Το Ολυμπιακό Χωριό έχει προετοιμάσει τα πάντα, έχει ανοίξει τα χέρια μας για να καλωσορίσει θερμά τους αθλητές, στελέχη και δημοσιογράφους από όλα τα έθνη και περιοχές που θα μείνουν εδώ» τόνισε η Τσεν, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της BOCOG.

Η Κίνα ήταν η πρώτη αντιπροσωπεία που κατέλυσε στο Ολυμπιακό Χωριό, υψώνοντας τη σημαία της χώρας σε μια τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν οι αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας, συμπεριλαμβανομένων του αστέρα του NBA, Γιάο Μινγκ, και του «χρυσού» Ολυμπιονίκη της Αθήνας και παγκόσμιου πρωταθλητή στα 110μ. εμπόδια, Λιού Σιάνγκ.



Πηγή: Α.Π.Ε.



Διαβάστε Περισσότερα...

Ψηλώνουν οι περιζήτητες σχολές




Εκτιμήσεις για άνοδο βάσεων έως 550 μόρια σε Παιδαγωγικές και Νομικές. Μικρή άνοδος στις Ιατρικές Αθήνας-Θεσσαλονίκης .

Ανεβαίνουν οριακά οι Πολυτεχνικές στα κεντρικά ΑΕΙ. Πτώση έως και 500 μόρια στις Οικονομικές ακόμα και στα υψηλόβαθμα τμήματα

Σε τμήματα της περιφέρειας... εκτοπίζονται εκατοντάδες αριστούχοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς οι βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των περιζήτητων τμημάτων «ψηλώνουν» έως και 550 μόρια.

Στις 15 Ιουλίου τελείωσε η προθεσμία για την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων και πλέον οι υποψήφιοι αναμένουν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, που υπολογίζεται για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Ωστόσο, μετά τη γνωστοποίηση των βαθμολογιών, που δείχνουν σημαντική αύξηση των αριστούχων, βλέπουν να απομακρύνεται το όνειρο -για αρκετούς από αυτούς- της εισαγωγής σε υψηλόβαθμες σχολές.
Ως εκ τούτου, πολλοί υποψήφιοι που κατάφεραν να συγκεντρώσουν βαθμολογίες μεταξύ 18-20, θα αναγκαστούν να σπουδάσουν σε σχολές της επαρχίας ή να επιλέξουν ένα υποδεέστερο τμήμα για να βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, που στηρίζονται στις βαθμολογικές επιδόσεις, τις φετινές θέσεις εισακτέων αλλά και τις περσινές προτιμήσεις των υποψηφίων, προμηνύεται άνοδος των βάσεων στην πλειονότητα των περιζήτητων υψηλόβαθμων τμημάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 500 μόρια.

Η μεγαλύτερη «μάχη» θα δοθεί για τα τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου ο αριθμός των εισακτέων παραμένει αμετάβλητος ή και έχει μειωθεί, ενώ για τις σχολές της επαρχίας η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρότερη, εξαιτίας της αύξησης των θέσεων.
Την... ανιούσα θα πάρουν οι βάσεις στα Νομικά, Ιατρικά, Παιδαγωγικά τμήματα, λιγότερο στα Πολυτεχνικά, ενώ οι πιο τυχεροί είναι όσοι έχουν επιλέξει Οικονομικές σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, καθώς η πτώση θα είναι γενικευμένη και θα επηρεάσει και τα υψηλόβαθμα τμήματα.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΝΟΜΙΚΗ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ

Προς τα 19.000 μόρια η Νομική Αθήνας - προς τα 18.800 τα κεντρικά Παιδαγωγικά

Ακόμη και στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας όπου η βάση διαμορφώθηκε πέρυσι στα 19.250 θα πρέπει να αναμένεται έστω και μικρή αύξηση, αφού οι εισακτέοι παρέμειναν στα περσινά επίπεδα και οι επιδόσεις των υποψηφίων -αναφορικά με τους αριστούχους- δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά. Παρόμοια θα είναι η εικόνα και στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης, με τη βάση να ξεπερνάει -όπως όλα δείχνουν- τα 19.100 μόρια.
Στα υπόλοιπα 5 τμήματα της επαρχίας, πιθανότατα να υπάρξει ισορροπία συγκριτικά με πέρυσι, δεδομένου ότι έχουν δοθεί συνολικά 125 επιπλέον θέσεις.
Σε δυσθεώρητα ύψη αναμένεται να διαμορφωθούν οι βάσεις στις Νομικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου το υπουργείο Παιδείας «ψαλίδισε» τις θέσεις (-45 σε Αθήνα και -50 στη Θεσσαλονίκη). Την ίδια στιγμή, οι επιδόσεις στη Θεωρητική Κατεύθυνση στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 που οδηγούν σε αυτές τις σχολές, είναι θεαματικά καλύτερες από την περσινή χρονιά.
Συγκεκριμένα, αρίστευσαν 1.217 περισσότεροι υποψήφιοι, γεγονός που πιέζει ανοδικά τις βάσεις εισαγωγής. Για τη σχολή της Αθήνας, αν οι πρώτες προτιμήσεις φτάσουν κοντά στα περσινά επίπεδα (1.831), πιθανότατα η βάση να πλησιάσει το όριο των 19.000 μορίων, ενώ στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 18.500.
Ευνοημένοι είναι όσοι θα δηλώσουν τη Νομική σχολή που εδρεύει στην Κομοτηνή, αφού θα απορροφήσει 150 επιπλέον φοιτητές και η λογική λέει ότι δεν θα σημειωθεί αντίστοιχη άνοδος των βάσεων. Ωστόσο, η «έκρηξη» των αριστούχων στη θεωρητική κατεύθυνση, θα οδηγήσει σίγουρα πολλούς υποψηφίους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι πολύ πιθανό οι πρώτες προτιμήσεις να αυξηθούν κατακόρυφα (πέρυσι ήταν 301). Οσο για τη βάση, αναμένεται να φτάσει κοντά στα 18.000 μόρια.
Εκτόξευση των βάσεων στα Παιδαγωγικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης που μπορεί να φτάσει έως και τα 550 μόρια, αναμένεται για μία ακόμη χρονιά. Πέρυσι η βάση στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε στα 18.224 μόρια, ενώ τη φετινή χρονιά -με δεδομένη και τη μείωση των εισακτέων (-10 θέσεις)- δεν αποκλείεται να πλησιάσει τα 18.800 μόρια.
Μάλιστα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πέρυσι βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων συγκεντρώνοντας 2.082 πρώτες επιλογές στο μηχανογραφικό.
Στα ίδια επίπεδα, θα διαμορφωθεί η βάση και στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας, ενώ στα 7 επαρχιακά τμήματα, οι προοπτικές είναι πιο ευνοϊκές, αφού έχουν αυξηθεί οι εισακτέοι, με αποκορύφωμα τη σχολή του Δημοκρίτειου (Αλεξανδρούπολη) η οποία θα δεχθεί 120 επιπλέον φοιτητές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η πορεία των βάσεων δεν θα είναι ανοδική, απλά δεν πρόκειται να φτάσει στα επίπεδα των δύο κεντρικών ιδρυμάτων.

«ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ» ΣΧΟΛΕΣ

Βάσεις δύο ταχυτήτων για τις Φυσικομαθηματικές και Φιλολογικές Σχολές

Βάσεις δύο ταχυτήτων αναμένονται για τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές, καθώς στα φιλολογικά τμήματα οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν έως και 600 μόρια παραπάνω από πέρυσι, ενώ στα φυσικομαθηματικά προβλέπεται ισορροπία.
Ειδικότερα από τον μεγάλο όγκο των αριστούχων που έχουν συσσωρευτεί στη Θεωρητική Κατεύθυνση, ορισμένοι θα μεταπηδήσουν αναγκαστικά σε σχολές με χαμηλότερες βάσεις και ως πρώτη εναλλακτική επιλογή θεωρούνται οι φιλολογικές. Ως εκ τούτου, το τμήμα Φιλολογίας στην Αθήνα θα φτάσει κοντά στα 17.500 μόρια από 17.030 που είχε πέρυσι, ενώ για το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν πάνω από 17.000. Μικρότερης έντασης θα είναι η άνοδος στα περιφερειακά, με το τμήμα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου να χρειάζεται λίγο πάνω από τα 15.300 μόρια.
Αντίθετα, αυξομειώσεις των βάσεων θα πρέπει να περιμένουν όσοι υποψήφιοι επιλέξουν τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών και Χημείας του 2ου επιστημονικού πεδίου. Το Μαθηματικό της Αθήνας που παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις αρκετών υποψηφίων (πέρυσι το είχαν δηλώσει ως πρώτη προτίμηση 450 άτομα), αναμένεται να ανέβει λίγο πάνω από τα 16.600 μόρια. Στη Θεσσαλονίκη, η βάση ίσως ξεπεράσει το όριο των 17.000 μορίων (16.925 το 2007) ενώ στα τμήματα Πάτρας, Ιωαννίνων, Κρήτης και Αιγαίου, οι βάσεις θα έχουν πτωτική πορεία, έως και 300 μόρια.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα τμήματα Φυσικής και Χημείας, όπου οι βάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα «ψηλώσουν» έως και 150 μόρια.
Αντίθετα, πτώση των βάσεων θα πρέπει να περιμένουν όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους σε επαρχιακά τμήματα.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Αυξομειώσεις στα περιφερειακά τμήματα

Μικρή άνοδος προμηνύεται για τις Πολυτεχνικές Σχολές των κεντρικών ΑΕΙ και αυξομειώσεις στα περιφερειακά, λόγω της ανακατανομής των εισακτέων.
Συγκεκριμένα, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ η βάση πιθανότητα να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλίας δεν θα υπερβεί τα 18.200 μόρια.
Στο πλέον περιζήτητο πολυτεχνικό τμήμα (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ), η βάση πιθανότητα θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ ελαφρά ανοδική είναι η τάση για το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με τη βάση να «αγγίζει» τα 18.800 μόρια.
Αντίθετα, οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης και οι 2.200 λιγότεροι διεκδικητές των θέσεων συγκριτικά με πέρυσι, ρίχνουν τις βάσεις ακόμη και στα υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου.
Για τα κεντρικά ιδρύματα, η πτώση θα φτάσει περίπου τα 150 μόρια, ενώ για τις επαρχιακές σχολές πιθανότατα να ξεπεράσει και τα 500. Για παράδειγμα το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, είχε πέρυσι την υψηλότερη βάση στο 5ο πεδίο με 18.563 μόρια. Φέτος, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από τα 18.500. Πτώση των βάσεων έως και 400 μόρια διαφαίνεται για όλα τα περιφερειακά τμήματα Οικονομικών Επιστημών, ενώ το αντίστοιχο της Αθήνας θα κινηθεί κοντά στα 16.700 μόρια.
Πάντως η πτώση των βάσεων, αναμένεται να συμπαρασύρει σχεδόν το σύνολο των τμημάτων του 5ου επιστημονικού πεδίου σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.




Διαβάστε Περισσότερα...

Μια μοναδική συναυλία στη Μαλακάσα δίνει στις 30 Ιουλίου ο Λέοναρντ Κοέν



Μια τρίωρη συναυλία στο Terra Vibe της Μαλακάσας θα δώσει στις 30 Ιουλίου ο σπουδαίος καλλιτέχνης Λέοναρντ Κοέν, ερμηνεύοντας μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ανάμεσά τους τα: First We Take Manhattan, Suzanne, Dance Me To The End Of Love.


Ο Λ.Κοέν πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία εδώ και 15 χρόνια.
Το πρώτο άλμπουμ του Λέοναρντ Κοέν, με τίτλο Songs of Leonard Cohen κυκλοφόρησε το 1967 και περιείχε το θρυλικό πλέον Suzanne.
Μεγάλη επιτυχία γνώρισε, επίσης, με τα κομμάτια Hallelujah και Sisters of Mercy. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι REM, Έλτον Τζον, Μπίλι Τζόελ και πολλοί άλλοι.


Στη συναυλία θα ερμηνεύσει και το γνωστό Bird on a Wire, το οποίο γράφτηκε κατά τη διάρκεια της επταετούς διαμονής του Κοέν στην Ύδρα, καθώς και το So Long, Marianne που αναφέρεται στην μία και μοναδική Marianne με την οποία συζούσε στην Ύδρα.


Ο Λέοναρντ Κοέν έχει ήδη λάβει διθυραμβικές κριτικές σε όλες τις χώρες που έχει παίξει ως τώρα.


Τα εισιτήρια κοστίζουν 50 και 95 ευρώ (απλά και VIP).


Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ



Διαβάστε Περισσότερα...

«Απάνθρωπη η τρομοκρατία» λέει ο Γκιούλ για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη





Για «σκληρότητα της τρομοκρατίας» έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφερόμενος στη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε τουλάχιστον 16 άτομα και τραυμάτισε άλλα 154.


Το επεισόδιο έρχεται λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας επί του αιτήματος για την απαγόρευση του κυβερνώντος ΑΚΡ.



Η πρώτη βόμβα, μικρής ισχύος, εξερράγη στις 21.45 σε τηλεφωνικό θάλαμο της περιοχής Γκιουνγκιορέν, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησε μια δεύτερη ισχυρή έκρηξη, στην οποία σκοτώθηκαν και τα περισσότερα θύματα.



Τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ καταδίκασαν τις επιθέσεις της Κυριακής.


«Κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη βία, με το θάνατο αθώων ανθρώπων και με την τρομοκρατία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρόεδρος. «Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν πόσο απάνθρωποι και δυστυχισμένοι είναι όσοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις» πρόσθεσε.


Αλλά και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση. «Γνωρίζουμε ότι είναι τρομοκρατική επίθεση, αλλά δεν έχουμε ακόμα την πληροφορία για το ποια οργάνωση ευθύνεται».


Ωστόσο δυνάμεις ασφαλείας «δείχνουν» ως δράστες τους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).


Την επίθεση καταδίκασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, κάνοντας λόγο για «τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα» και επιμένοντας ότι οι δράστες θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.


Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ



Διαβάστε Περισσότερα...

Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής απόψε στους Γαργαλιάνους...



Απολογισμό πεπραγμένων θα κάνει απόψε η Δημοτική Αρχή Γαργαλιάνων, σύμφωνα και με τις διατάξεις του Δ.Κ.Κ.

Ο Απολογισμός θα ξεκινήσει κατά τις 8.00μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.



Διαβάστε Περισσότερα...

Υπερχρεωμένα τα ελληνικά νοικοκυριά...






Στο ιλιγγιώδες ποσό των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ φθάνουν τα χρέη των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες.



Χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες νοιώθουν την πίεση από την πλευρά των τραπεζών να αυξάνεται, ενώ παράλληλα βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές των δανείων.


Ο Αύγουστος αναμένεται να δώσει μια «ανάσα» σε αρκετά νοικοκυριά, καθώς θα παγώσουν οι πλειστηριασμοί ως το τέλος του μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ενώσεις των δανειοληπτών και φέτος, περισσότερα από 100 χιλιάδες σπίτια, οικόπεδα και καταστήματα πρόκειται να βγουν στο «σφυρί».








Πηγή:ANT1


Διαβάστε Περισσότερα...

Σκηνές μάχης για ένα... νυφικό στο Σικάγο!




Κάθε χρόνο, στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών επαναλαμβάνεται μια σκηνή: εκατοντάδες υποψήφιες νύφες σχηματίζουν ουρά έξω από γνωστό οίκο νυφικών, ο οποίος έχει εκπτώσεις.

Οι γυναίκες τρέχουν, στριμώχνονται, δοκιμάζουν νυφικά, αγοράζουν νυφικά, έστω κι αν κάποιες δεν έχουν βρει ακόμα το γαμπρό.

Όταν οι πόρτες του οίκου ανοίξουν, ο αγώνας που αρχίζει είναι μέχρι τελικής πτώσης. Εκατοντάδες υποψήφιες νύφες ψάχνουν το φόρεμα που θα ντύσει τα γαμήλια όνειρα τους και τις ίδιες φυσικά.

Ο οίκος αυτός ξεπουλάει το εμπόρευμα του στην περίοδο των εκπτώσεων, και τα νυφικά πωλούνται με έκπτωση τουλάχιστον 50%. Οι υποψήφιες νύφες αρπάζουν περισσότερα από ένα νυφικά και τρέχουν στα ταμεία.

Το σχέδιο τους απλό:

Οργανώνουν μία ομάδα… «κρούσης», αρπάζουν όσα περισσότερα νυφικά μπορούν και τα στοιβάζουν για να μην πλησιάσει κανείς. Το κατάστημα γεμίζει χαρακώματα με τις κοπέλες να υπερασπίζονται τα νυφικά τους με αυταπάρνηση. Κανείς δεν μπορεί να παίξει με τον γάμο τους.
Το ιδανικό νυφικό θα βρεθεί μετά από τις δοκιμές, γιατί πρέπει να είναι και το σωστό μέγεθος. Διαφορετικά, υπάρχει και η λύση της ανταλλαγής.
Οι περισσότερες κοπέλες μάλιστα δεν έχουν βρει καν τον γαμπρό, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία. Γιατί, όπως λένε και οι ίδιες, γαμπρό βρίσκεις, νυφικό και μάλιστα μισοτιμής είναι δύσκολο να βρεις.




Πηγή:ANT1



Διαβάστε Περισσότερα...

Τουρκία: 14 νεκροί και 140 τραυματίες από τις εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 140 τραυματίσθηκαν 15 από τους οποίους σοβαρά, από τις εκρήξεις δύο βομβών το βράδυ της Κυριακής στη συνοικία Γκιουνγκορέν της Κωνσταντινούπολης.


"Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η επίθεση έγινε από μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δεν γνωρίζουμε από ποια", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαγιατί Γιαζιτσί.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/28/1544567.htm


Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΡΧΕΤΑΙ... ΜΕΓΑΛΟ ¨ΤΑΜΠΑΝΙ¨ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ...





...Μεγάλο ¨ταμπάνι¨ έρχεται


για τον Δήμο Κυπαρισσίας!!!



Πολύ μεγάλο ¨ταμπάνι¨ ...




Διαβάστε Περισσότερα...