Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Ψηλώνουν οι περιζήτητες σχολές




Εκτιμήσεις για άνοδο βάσεων έως 550 μόρια σε Παιδαγωγικές και Νομικές. Μικρή άνοδος στις Ιατρικές Αθήνας-Θεσσαλονίκης .

Ανεβαίνουν οριακά οι Πολυτεχνικές στα κεντρικά ΑΕΙ. Πτώση έως και 500 μόρια στις Οικονομικές ακόμα και στα υψηλόβαθμα τμήματα

Σε τμήματα της περιφέρειας... εκτοπίζονται εκατοντάδες αριστούχοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς οι βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των περιζήτητων τμημάτων «ψηλώνουν» έως και 550 μόρια.

Στις 15 Ιουλίου τελείωσε η προθεσμία για την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων και πλέον οι υποψήφιοι αναμένουν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, που υπολογίζεται για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Ωστόσο, μετά τη γνωστοποίηση των βαθμολογιών, που δείχνουν σημαντική αύξηση των αριστούχων, βλέπουν να απομακρύνεται το όνειρο -για αρκετούς από αυτούς- της εισαγωγής σε υψηλόβαθμες σχολές.
Ως εκ τούτου, πολλοί υποψήφιοι που κατάφεραν να συγκεντρώσουν βαθμολογίες μεταξύ 18-20, θα αναγκαστούν να σπουδάσουν σε σχολές της επαρχίας ή να επιλέξουν ένα υποδεέστερο τμήμα για να βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, που στηρίζονται στις βαθμολογικές επιδόσεις, τις φετινές θέσεις εισακτέων αλλά και τις περσινές προτιμήσεις των υποψηφίων, προμηνύεται άνοδος των βάσεων στην πλειονότητα των περιζήτητων υψηλόβαθμων τμημάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 500 μόρια.

Η μεγαλύτερη «μάχη» θα δοθεί για τα τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου ο αριθμός των εισακτέων παραμένει αμετάβλητος ή και έχει μειωθεί, ενώ για τις σχολές της επαρχίας η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρότερη, εξαιτίας της αύξησης των θέσεων.
Την... ανιούσα θα πάρουν οι βάσεις στα Νομικά, Ιατρικά, Παιδαγωγικά τμήματα, λιγότερο στα Πολυτεχνικά, ενώ οι πιο τυχεροί είναι όσοι έχουν επιλέξει Οικονομικές σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, καθώς η πτώση θα είναι γενικευμένη και θα επηρεάσει και τα υψηλόβαθμα τμήματα.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΝΟΜΙΚΗ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ

Προς τα 19.000 μόρια η Νομική Αθήνας - προς τα 18.800 τα κεντρικά Παιδαγωγικά

Ακόμη και στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας όπου η βάση διαμορφώθηκε πέρυσι στα 19.250 θα πρέπει να αναμένεται έστω και μικρή αύξηση, αφού οι εισακτέοι παρέμειναν στα περσινά επίπεδα και οι επιδόσεις των υποψηφίων -αναφορικά με τους αριστούχους- δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά. Παρόμοια θα είναι η εικόνα και στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης, με τη βάση να ξεπερνάει -όπως όλα δείχνουν- τα 19.100 μόρια.
Στα υπόλοιπα 5 τμήματα της επαρχίας, πιθανότατα να υπάρξει ισορροπία συγκριτικά με πέρυσι, δεδομένου ότι έχουν δοθεί συνολικά 125 επιπλέον θέσεις.
Σε δυσθεώρητα ύψη αναμένεται να διαμορφωθούν οι βάσεις στις Νομικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου το υπουργείο Παιδείας «ψαλίδισε» τις θέσεις (-45 σε Αθήνα και -50 στη Θεσσαλονίκη). Την ίδια στιγμή, οι επιδόσεις στη Θεωρητική Κατεύθυνση στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 που οδηγούν σε αυτές τις σχολές, είναι θεαματικά καλύτερες από την περσινή χρονιά.
Συγκεκριμένα, αρίστευσαν 1.217 περισσότεροι υποψήφιοι, γεγονός που πιέζει ανοδικά τις βάσεις εισαγωγής. Για τη σχολή της Αθήνας, αν οι πρώτες προτιμήσεις φτάσουν κοντά στα περσινά επίπεδα (1.831), πιθανότατα η βάση να πλησιάσει το όριο των 19.000 μορίων, ενώ στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 18.500.
Ευνοημένοι είναι όσοι θα δηλώσουν τη Νομική σχολή που εδρεύει στην Κομοτηνή, αφού θα απορροφήσει 150 επιπλέον φοιτητές και η λογική λέει ότι δεν θα σημειωθεί αντίστοιχη άνοδος των βάσεων. Ωστόσο, η «έκρηξη» των αριστούχων στη θεωρητική κατεύθυνση, θα οδηγήσει σίγουρα πολλούς υποψηφίους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι πολύ πιθανό οι πρώτες προτιμήσεις να αυξηθούν κατακόρυφα (πέρυσι ήταν 301). Οσο για τη βάση, αναμένεται να φτάσει κοντά στα 18.000 μόρια.
Εκτόξευση των βάσεων στα Παιδαγωγικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης που μπορεί να φτάσει έως και τα 550 μόρια, αναμένεται για μία ακόμη χρονιά. Πέρυσι η βάση στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε στα 18.224 μόρια, ενώ τη φετινή χρονιά -με δεδομένη και τη μείωση των εισακτέων (-10 θέσεις)- δεν αποκλείεται να πλησιάσει τα 18.800 μόρια.
Μάλιστα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πέρυσι βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων συγκεντρώνοντας 2.082 πρώτες επιλογές στο μηχανογραφικό.
Στα ίδια επίπεδα, θα διαμορφωθεί η βάση και στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας, ενώ στα 7 επαρχιακά τμήματα, οι προοπτικές είναι πιο ευνοϊκές, αφού έχουν αυξηθεί οι εισακτέοι, με αποκορύφωμα τη σχολή του Δημοκρίτειου (Αλεξανδρούπολη) η οποία θα δεχθεί 120 επιπλέον φοιτητές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η πορεία των βάσεων δεν θα είναι ανοδική, απλά δεν πρόκειται να φτάσει στα επίπεδα των δύο κεντρικών ιδρυμάτων.

«ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ» ΣΧΟΛΕΣ

Βάσεις δύο ταχυτήτων για τις Φυσικομαθηματικές και Φιλολογικές Σχολές

Βάσεις δύο ταχυτήτων αναμένονται για τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές, καθώς στα φιλολογικά τμήματα οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν έως και 600 μόρια παραπάνω από πέρυσι, ενώ στα φυσικομαθηματικά προβλέπεται ισορροπία.
Ειδικότερα από τον μεγάλο όγκο των αριστούχων που έχουν συσσωρευτεί στη Θεωρητική Κατεύθυνση, ορισμένοι θα μεταπηδήσουν αναγκαστικά σε σχολές με χαμηλότερες βάσεις και ως πρώτη εναλλακτική επιλογή θεωρούνται οι φιλολογικές. Ως εκ τούτου, το τμήμα Φιλολογίας στην Αθήνα θα φτάσει κοντά στα 17.500 μόρια από 17.030 που είχε πέρυσι, ενώ για το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν πάνω από 17.000. Μικρότερης έντασης θα είναι η άνοδος στα περιφερειακά, με το τμήμα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου να χρειάζεται λίγο πάνω από τα 15.300 μόρια.
Αντίθετα, αυξομειώσεις των βάσεων θα πρέπει να περιμένουν όσοι υποψήφιοι επιλέξουν τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών και Χημείας του 2ου επιστημονικού πεδίου. Το Μαθηματικό της Αθήνας που παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις αρκετών υποψηφίων (πέρυσι το είχαν δηλώσει ως πρώτη προτίμηση 450 άτομα), αναμένεται να ανέβει λίγο πάνω από τα 16.600 μόρια. Στη Θεσσαλονίκη, η βάση ίσως ξεπεράσει το όριο των 17.000 μορίων (16.925 το 2007) ενώ στα τμήματα Πάτρας, Ιωαννίνων, Κρήτης και Αιγαίου, οι βάσεις θα έχουν πτωτική πορεία, έως και 300 μόρια.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα τμήματα Φυσικής και Χημείας, όπου οι βάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα «ψηλώσουν» έως και 150 μόρια.
Αντίθετα, πτώση των βάσεων θα πρέπει να περιμένουν όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους σε επαρχιακά τμήματα.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Αυξομειώσεις στα περιφερειακά τμήματα

Μικρή άνοδος προμηνύεται για τις Πολυτεχνικές Σχολές των κεντρικών ΑΕΙ και αυξομειώσεις στα περιφερειακά, λόγω της ανακατανομής των εισακτέων.
Συγκεκριμένα, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ η βάση πιθανότητα να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλίας δεν θα υπερβεί τα 18.200 μόρια.
Στο πλέον περιζήτητο πολυτεχνικό τμήμα (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ), η βάση πιθανότητα θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ ελαφρά ανοδική είναι η τάση για το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με τη βάση να «αγγίζει» τα 18.800 μόρια.
Αντίθετα, οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης και οι 2.200 λιγότεροι διεκδικητές των θέσεων συγκριτικά με πέρυσι, ρίχνουν τις βάσεις ακόμη και στα υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου.
Για τα κεντρικά ιδρύματα, η πτώση θα φτάσει περίπου τα 150 μόρια, ενώ για τις επαρχιακές σχολές πιθανότατα να ξεπεράσει και τα 500. Για παράδειγμα το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, είχε πέρυσι την υψηλότερη βάση στο 5ο πεδίο με 18.563 μόρια. Φέτος, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από τα 18.500. Πτώση των βάσεων έως και 400 μόρια διαφαίνεται για όλα τα περιφερειακά τμήματα Οικονομικών Επιστημών, ενώ το αντίστοιχο της Αθήνας θα κινηθεί κοντά στα 16.700 μόρια.
Πάντως η πτώση των βάσεων, αναμένεται να συμπαρασύρει σχεδόν το σύνολο των τμημάτων του 5ου επιστημονικού πεδίου σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.