Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τρίτη και 13.......... Γκρρρρρ..........


Προλήψεις και δεισιδαιμονίες που συσσωρεύτηκαν με το πέρας των αιώνων στη σύγχρονη εποχή, χαρακτήρισαν την Τρίτη (ή την Παρασκευή) ως μαύρες ημέρες.

Για τους μεν Έλληνες και Ισπανούς «μαύρη» μέρα θεωρείται η Τρίτη, για τους υπόλοιπους δε, η Παρασκευή!
Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός σε όλους τους λαούς.

Από πού όμως προέρχονται οι προλήψεις γι αυτές τις αποφράδες ημέρες;

Κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται..................


γρουσούζικη καθώς είναι η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των στρατευμάτων του Μωάμεθ του Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453).
Έκτοτε γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες. Ήταν ένας τρόπος για να μη λησμονήσουμε ως έθνος τη μελανή εκείνη μέρα της ελληνικής ιστορίας.

Η κακοτυχία της Παρασκευής είναι μια ξενόφερτη για τον λαό μας δεισιδαιμονία καθώς δεν προσιδιάζει με την ελληνική παράδοση και ιστορία.
Προέρχεται ίσως από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (να και το 13!), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας. Επιπλέον λέγεται πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο, Παρασκευή όταν η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης και, η μέρα που ο Χριστός σταυρώθηκε ήταν σίγουρα Παρασκευή.

Ο αριθμός 13 λογίζεται ως γρουσούζικος από την πρώιμη αρχαιότητα, ο οποίος συνδυάστηκε αργότερα με τις αποφράδες ημέρες (Τρίτη και Παρασκευή) και γεννήθηκαν σωρεία προλήψεων που «ταλανίζουν» το νου μας ως σήμερα.

Οι σχετικές με το 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός:
12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, τα ζώδια, 12 και οι άθλοι του Ηρακλή!
Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ' αυτό το "ιερό" 12 σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου. Το συμβολικό αυτό άλμα προς το καινούριο «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα.

Ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου.

Σύμφωνα με τις χριστιανικές θεωρίες στο μυστικό δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο 13ος συνδαιτυμόνας ήταν ο Ιησούς. (Και τον Ιησού να μετρούσαμε ως πρώτο, ο 13ος θα ήταν ο Ιούδας..).

Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου.

Ο αριθμός 13 φιγουράρει στην πιο κακότυχη κάρτα των Ταρό, τον θάνατο.

Γενικότερα, το δεκατρία μπορεί να θεωρείται "κακός" αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ' το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς. Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το "κακό"!...

Τρίτη και 13 του μήνα σήμερα και ο λαός μας, έχει αρκετές προλήψεις, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, χωρίς ωστόσο κανένας να νοιάζεται για εγκυρότητα καθώς και τη σοβαρότητά τους.

Οι 10 γνωστότερες από αυτές είναι:

- Αν δεις μαύρη γάτα στο δρόμο, είναι γρουσουζιά
- Αν ένα σκύλος σε ακολουθήσει μέχρι το σπίτι σου, θα έχεις καλή τύχη
- Αν βρεις στο δρόμο χρήματα, θα κερδίσεις χρήματα στη δουλειά σου
- Όταν ένα παιδί βγάζει δόντια, θα πρέπει να τα πετάξει στα κεραμίδια, ώστε τα νέα δόντια να είναι γερά
- Το πέταλο αλόγου φέρνει οικονομική ανάταση
- Αν σπάσεις καθρέφτη, θα έχεις 7 χρόνια γρουσουζιά
- Όταν δεις αστέρι να πέφτει από τον ουρανό, η ευχή που θα κάνεις θα γίνει πραγματικότητα
- Ο ιστός αράχνης στις γωνίες του σπιτιού, αλλά και το σκόρδο, φέρνει καλή τύχη
- Είναι γρουσουζιά να περνάς κάτω από σκάλα ή να αφήνεις τα παπούτσια σου ανάποδα
- Για να στεριώσει το σπίτι που χτίζεις, πρέπει να σφαχτεί ένας κόκορας στα θεμέλια
- Όταν αφήνεις τις ντουλάπες του σπιτιού ανοιχτές, ευνοείς τις κακές γλώσσες


Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προλήψεις που περιλαμβάνονται στη λαογραφία μας.
Πολλοί τις πιστεύουν, ενώ άλλοι, πάλι, όχι.
Και όχι μόνο δεν τις πιστεύουν, αλλά γελούν και μόνο ακούγοντας ή διαβάζοντάς τες...



Εμείς, πάντως, σας ευχόμαστε να έχετε μιά πραγματικά καλή μέρα!!!!!!!!!!


TRIFYLIANEWS.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΑμεΑ στις παραλίες - Πλήρης αδιαφορία των τοπικών Αρχών.


Στη Μεσσηνία, το καλοκαίρι, τόσο εμείς που κατοικούμε εδώ όσο και χιλιάδες επισκεπτών, έχουμε τη δυνατότητα, την ευκαιρία, να επισκεφθούμε τις χρυσαφένιες παραλίες μας και να κολυμπήσουμε στα καταγάλανα νερά, απολαμβάνοντας μοναδικές, ξεχωριστές στιγμές ευχαρίστησης και ξεγνοιασιάς!
Όλοι ή σχεδόν όλοι, άλλος καθημερινά, άλλος περισσότερες και άλλος λιγότερες φορές, επισκεπτόμαστε κάποια από τις παραλίες μας! Γράφω, ωστόσο, σχεδόν όλοι, επειδή..................

και αυτό το καλοκαίρι, στο νομό μας, δυστυχώς, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να προσεγγίσουν, να φτάσουν στις περισσότερες παραλίες, παρ’ όλο που είναι ιδιαίτερα έντονη η ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι ακτές και οι παραλίες…
Για να εξασφαλιστεί μία λειτουργική, άνετη και φιλική παραλία για το σύνολο των επισκεπτών της αλλά και το περιβάλλον, υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις περί «Ειδικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους» και το άρθρο 2 του νόμου «Περί αιγιαλού και παραλίας», όπου «αιγιαλός, παραλία, όχθη ή παρόχθια ζώνη, είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται».
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν υποχρέωση και εκ του νόμου αλλά κυρίως ηθική, να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ… Παράλληλα, οφείλουν να μεριμνούν ώστε να υπάρχουν χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, με ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, WC και Αποδυτήρια, όπου τουλάχιστον ένα (1) να διαθέτει διαστάσεις που να εξασφαλίζεται η κίνηση αμαξιδίου εντός αυτού, τηλέφωνα σε κατάλληλη θέση και ύψος, διάδρομοι πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων κ.ά.
Ποια είναι, όμως, η κατάσταση, ποια είναι η θλιβερή πραγματικότητα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις παραλίες μας;
Δυστυχώς, στις περισσότερες παραλίες τίποτα, απολύτως, από τα παραπάνω δεν υπάρχει. Καμία, απολύτως, μέριμνα δεν έχει ληφθεί. Η έλλειψη υποδομών είναι παντελής και η αδιαφορία των τοπικών Αρχών πλήρης.
Αυτό, εκτός από το ότι προσβάλλει τους συνανθρώπους μας αφού τους στερεί το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στη χαρά και την ψυχαγωγία, δείχνει και το πώς αντιλαμβάνονται οι αυτοδιοικητικοί μας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη… Κατά τα λοιπά, ο «Καλλικράτης» τούς μάρανε, τρομάρα τους!


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Τουρισμός και ανταγωνιστικότητα στην Κυπαρισσία...


ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


"Αγαπητό Blog,
Αν και δεν μένω μόνιμα στην Κυπαρισσία είμαι πάντα σε διαρκή επαφή με φίλους και συγγενείς οι οποίοι μου μεταφέρουν μια αρκετά άσχημη εικόνα για τον τουρισμό στην πόλη μας,σκέφτηκα λοιπόν τι μπορεί να φταίει......Το Σάββατοκύριακο ήμουν στην Πάργα Θεσπρωτίας, περιοχή με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Κυπαρισσία: ακτές του Ιονίου , Ενετικό Κάστρο, ανάλογη βλάστηση Κ.τ.λ. με μια μεγάλη διαφορά, η περιοχή κόντευε να βουλιάξει από τον Τουρισμό, τόσο από ¨ΕΛΛΗΝΕΣ όσο και από πολλούς αλλοδαπούς. Παρατήρησα λοιπόν τις διαφορές οι.....................

οποίες κάνουν την Πάργα σαφώς πιο ανταγωνιστική:

1. ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕΣ ΑΚΤΕΣ, από τον Μάιο και όχι να καθαρίζονται ακόμα αρχές Ιουλίου................και αναφέρομαι σε όλες τις ακτές Λύχνος, Σαρακίνικο,κτλ με την αρωγή Δήμου και επιχειρηματιών οι οποίο από ότι φαίνεται μάλλον έχουν καταλάβει από τι ζουν, και όχι μόνο στην κεντρική παραλία της Πάργας.(Στην Κυπαρισσία η απίστευτης ομορφιάς παραλία του Καρτελά υποδέχεται τον επισκέπτη με έναν υπερχειλισμένο κάδο σκουπιδιών που είναι γεμάτος από πέρσι το καλοκαίρι ).
Παράλληλα ο Δήμος σε συνεργασία με Ιδιωτική εταιρία ανακυκλώνει πραγματικά και όχι ΨΕΥΤΙΚΑ, όλα τα Υλικά συσκευασίας και τα μαγειρικά λίπη και έλαια τα οποία αποτελούν σημαντικότατη πηγή μόλυνσης των ακτών και διαφημίζει αυτήν του την δράση................................

2. ΤΙΜΕΣ, υπάρχουν δωμάτια για κάθε βαλάντιο που ξεκινούν απο 30 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν αγγιζουν τα 80-100κα που ζητούν οι δικοί μας.
Στα μπάρ οι Μπύρα έχει παντού 2.50 ευρώ και το ποτό 4-5ευρώ , αλλά παντού σαν πλαφόν, στην Κυπαρισσία δεν έχει πουθενά κάτω από 5 και κάποια μικρά συμπαθητικά ζητούν και 7 ευρώ το ποτό , λες και είναι Κολωνάκι .......ενώ παράλληλα η αισθητική των δικών μας μαγαζιών, λυπάμαι που το λέω αλλά είναι σαφώς κατώτερη .

3. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, Λυπάμαι που το λέω αλλά όταν μπήκα στο κάστρο της Πάργας(αντίστοιχης περιόδου με αυτό της Κυπαρισσίας),με τα ωραία πλακόστρωτα μονοπάτια που σου επιτρέπουν να κάνει τον γύρω του Κάστρου, και να απολαύσεις την θέα από όλες της πλευρές στο οποίο βρίσκεται ένα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ καλαίσθητο καφέ, ,παραπλεύρως του οποίου στεγάζεται μια αίθουσα τέχνη οπού γίνονται εκθέσεις ζωγραφικής,. φωτογραφία και γλυπτική, ντράπηκα για τα χάλια μας και για το κοτετσό -σύρμα που παραμένει για 4 χρόνο στο άνω μέρος του κάστρου.

Σκοπός μου δεν είναι να κακολογήσω την πόλη μας που τόσο αγαπώ ούτε να επαινέσω την Πάργα, απλά προσπαθώ να αφυπνίσω και να εξηγήσω γιατί δεν είμαστε ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ενώ έχουμε όλα τα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά ώστε να είμαστε ........και αν μου ζητηθεί να προσφέρω και κάποιες προτάσεις.... Με λίγα λόγια είναι προφανές ότι αν κάποιος δεν είναι από την Κυπαρισσία δεν έχει και πολλούς λόγους να μας επισκεφτεί.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ δεν αγαπάμε τον τόπο μας και δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας. Ας συγκεντρωθούμε λίγο λοιπόν, ας δούμε τι γίνεται σε άλλα μέρη και πως προ οδεύουν και ας περισώσουμε ότι έχει μείνει.

Τέλος μια παράκληση προς τους νέους τις περιοχής μας που ίσως διαβάζουν αυτό το Blog, να αντισταθούν και να μην πληρώνουν τις τιμές που απαιτούν τα Μπαρ, όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε κάτι που είναι προφανές πως είναι λάθος!!!"


Διαβάστε Περισσότερα...