Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τουρισμός και ανταγωνιστικότητα στην Κυπαρισσία...


ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


"Αγαπητό Blog,
Αν και δεν μένω μόνιμα στην Κυπαρισσία είμαι πάντα σε διαρκή επαφή με φίλους και συγγενείς οι οποίοι μου μεταφέρουν μια αρκετά άσχημη εικόνα για τον τουρισμό στην πόλη μας,σκέφτηκα λοιπόν τι μπορεί να φταίει......Το Σάββατοκύριακο ήμουν στην Πάργα Θεσπρωτίας, περιοχή με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Κυπαρισσία: ακτές του Ιονίου , Ενετικό Κάστρο, ανάλογη βλάστηση Κ.τ.λ. με μια μεγάλη διαφορά, η περιοχή κόντευε να βουλιάξει από τον Τουρισμό, τόσο από ¨ΕΛΛΗΝΕΣ όσο και από πολλούς αλλοδαπούς. Παρατήρησα λοιπόν τις διαφορές οι.....................

οποίες κάνουν την Πάργα σαφώς πιο ανταγωνιστική:

1. ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕΣ ΑΚΤΕΣ, από τον Μάιο και όχι να καθαρίζονται ακόμα αρχές Ιουλίου................και αναφέρομαι σε όλες τις ακτές Λύχνος, Σαρακίνικο,κτλ με την αρωγή Δήμου και επιχειρηματιών οι οποίο από ότι φαίνεται μάλλον έχουν καταλάβει από τι ζουν, και όχι μόνο στην κεντρική παραλία της Πάργας.(Στην Κυπαρισσία η απίστευτης ομορφιάς παραλία του Καρτελά υποδέχεται τον επισκέπτη με έναν υπερχειλισμένο κάδο σκουπιδιών που είναι γεμάτος από πέρσι το καλοκαίρι ).
Παράλληλα ο Δήμος σε συνεργασία με Ιδιωτική εταιρία ανακυκλώνει πραγματικά και όχι ΨΕΥΤΙΚΑ, όλα τα Υλικά συσκευασίας και τα μαγειρικά λίπη και έλαια τα οποία αποτελούν σημαντικότατη πηγή μόλυνσης των ακτών και διαφημίζει αυτήν του την δράση................................

2. ΤΙΜΕΣ, υπάρχουν δωμάτια για κάθε βαλάντιο που ξεκινούν απο 30 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν αγγιζουν τα 80-100κα που ζητούν οι δικοί μας.
Στα μπάρ οι Μπύρα έχει παντού 2.50 ευρώ και το ποτό 4-5ευρώ , αλλά παντού σαν πλαφόν, στην Κυπαρισσία δεν έχει πουθενά κάτω από 5 και κάποια μικρά συμπαθητικά ζητούν και 7 ευρώ το ποτό , λες και είναι Κολωνάκι .......ενώ παράλληλα η αισθητική των δικών μας μαγαζιών, λυπάμαι που το λέω αλλά είναι σαφώς κατώτερη .

3. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, Λυπάμαι που το λέω αλλά όταν μπήκα στο κάστρο της Πάργας(αντίστοιχης περιόδου με αυτό της Κυπαρισσίας),με τα ωραία πλακόστρωτα μονοπάτια που σου επιτρέπουν να κάνει τον γύρω του Κάστρου, και να απολαύσεις την θέα από όλες της πλευρές στο οποίο βρίσκεται ένα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ καλαίσθητο καφέ, ,παραπλεύρως του οποίου στεγάζεται μια αίθουσα τέχνη οπού γίνονται εκθέσεις ζωγραφικής,. φωτογραφία και γλυπτική, ντράπηκα για τα χάλια μας και για το κοτετσό -σύρμα που παραμένει για 4 χρόνο στο άνω μέρος του κάστρου.

Σκοπός μου δεν είναι να κακολογήσω την πόλη μας που τόσο αγαπώ ούτε να επαινέσω την Πάργα, απλά προσπαθώ να αφυπνίσω και να εξηγήσω γιατί δεν είμαστε ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ενώ έχουμε όλα τα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά ώστε να είμαστε ........και αν μου ζητηθεί να προσφέρω και κάποιες προτάσεις.... Με λίγα λόγια είναι προφανές ότι αν κάποιος δεν είναι από την Κυπαρισσία δεν έχει και πολλούς λόγους να μας επισκεφτεί.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ δεν αγαπάμε τον τόπο μας και δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας. Ας συγκεντρωθούμε λίγο λοιπόν, ας δούμε τι γίνεται σε άλλα μέρη και πως προ οδεύουν και ας περισώσουμε ότι έχει μείνει.

Τέλος μια παράκληση προς τους νέους τις περιοχής μας που ίσως διαβάζουν αυτό το Blog, να αντισταθούν και να μην πληρώνουν τις τιμές που απαιτούν τα Μπαρ, όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε κάτι που είναι προφανές πως είναι λάθος!!!"