Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Στη Γαλλία από την Τρίτη ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα!...




Την Τρίτη ξεκινά την 11ήμερη επίσκεψή του στη Γαλλία ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα.
Το ταξίδι αυτό απείλησε να προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Πεκίνου και Παρισιού. Ωστόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, διέψευσε τις φήμες περί συνάντησής του με τον Δαλάι Λάμα.
Η επίσκεψη, που είχε προγραμματισθεί πριν από δύο χρόνια, απέκτησε μεγάλο πολιτικό βάρος τον Μάρτιο, όταν σημειώθηκαν ταραχές στο Θιβέτ, που προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή και διαδηλώσεις στην διάρκεια της διεθνούς πορείας της Ολυμπιακής φλόγας.Το γεγονός ότι ο Σαρκοζί είχε απειλήσει να μποϋκοτάρει την τελετή έναρξης των Αγώνων του Πεκίνου και οι διαδηλώσεις υπέρ του Θιβέτ στην διάρκεια της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στο Παρίσι προκάλεσαν εντάσεις στις σχέσεις Γαλλίας-Κίνας.
Την κατάσταση χειροτέρεψε η απόφαση του δήμου του Παρισιού να ονομάσει τον 73χρονο Δαλάι Λάμα επίτιμο δημότη. Αν και ο Σαρκοζί αποφάσισε τον περασμένο μήνα να παραστεί στην τελετή έναρξης της Παρασκευής, απέτυχε να αποτρέψει μια σειρά διαδηλώσεων εναντίον επιχειρήσεων Γαλλικών συμφερόντων στην Κίνα.Η φημολογία περί συνάντησής του με το Βουδιστή ηγέτη ενέτεινε ακόμη περισσότερο την κρίση, με τον Κινέζο πρεσβευτή στο Παρίσι να προειδοποιεί ότι μια τέτοια ενέργεια θα είχε «σοβαρές συνέπειες».Τελικά το γραφείο του συντηρητικού Γάλλου προέδρου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δε θα υπάρξει συνάντηση Σαρκοζί-Δαλάι Λάμα, αναφέροντας ότι την απόφαση αυτή έλαβε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ. Εκπρόσωπός του εξήγησε ότι η «στιγμή δεν είναι κατάλληλη», καθώς θα απειλούνταν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Κινεζική κυβέρνηση και την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ.Πάντως, τον Δαλάι Λάμα θα συνοδεύσει η σύζυγος του Σαρκοζί, Κάρλα Μπρούνι, η οποία βάσει του πρωτοκόλλου δεν έχει επίσημη ιδιότητα, στα εγκαίνια ενός ναού στη νότια Γαλλία στις 22 Αυγούστου.Την Τετάρτη, ο βουδιστής πνευματικός ηγέτης θα συναντηθεί με 250 Γάλλους γερουσιαστές, βουλευτές και εκπροσώπους της κοινότητας των Θιβετιανών στη Γαλλία. Στη χώρα ζουν 770.000 βουδιστές, το 75% εκ των οποίων κατάγονται από την Ασία.Ο Δαλάι Λάμα έχει επισκεφθεί τη Γαλλία πάνω από 10 φορές από το 1982 κι έχει συναντηθεί με πολυάριθμους αξιωματούχους. Το 1993, είχε γίνει δεκτός από τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να τον συναντήσει, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του Παρισιού για το θέμα.Ο Σαρκοζί δέχθηκε κριτική για τις παλινωδίες του στο ζήτημα των Ολυμπιακών αγώνων και την μείωση της αξιοπιστίας της Γαλλίας. Ανάμεσα στα επιχειρήματα των επικριτών του ήταν ότι άλλοι Δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας είχαν συναντήσεις με τον Δαλάι Λάμα τα τελευταία δυο χρόνια, χωρίς αυτό να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις των χωρών τους με την Κίνα.
Ο Σαρκοζί υποστήριξε πάντως την Παρασκευή ότι η συνάντηση «απλώς αναβλήθηκε».






Διαβάστε Περισσότερα...

Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ-Ιράκ για τα στρατεύματα




Το Ιράκ ανακοίνωσε τη Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα "πολύ ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα" για την απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη χώρα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα τους επιτρέπει να παραμείνουν και μετά το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι.

Πρόσθεσε επίσης σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ότι η συμφωνία, που περιλαμβάνει και το χρονοδιάγραμμα, είναι "ζήτημα χρόνου" και το πιθανότερο είναι να παρουσιαστεί στο ιρακινό κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου.






Διαβάστε Περισσότερα...

Αποκλεισμός για Θάνου



Δεν θα αγωνιστεί, τελικά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο η Κατερίνα Θάνου. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα τον αποκλεισμό της Κατερίνας Θάνου από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου. Η Έλληνίδα σπρίντερ έπιασε το χαμηλό όριο για να λάβει μέρος στους Αγώνες, ωστόσο τα γεγονότα που έγιναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με πρωταγωνίστρια την Θάνου έκαναν την ΔΟΕ να την αποκλείσει από το ολυμπιακό τουρνουά. Η απόφαση ελήφθη από την πειθαρχική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικυρώθηκε από την εκτελεστική της επιτροπή. «Η Ελληνίδα σπρίντερ Κατερίνα Θάνου δυσφήμισε το Ολυμπιακό Κίνημα και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ Γκιζέλ Ντέιβις και πρόσθεσε: «Αμέσως μετά τη λήψη της πρότασης που υπέβαλε η πειθαρχική επιτροπή, αποφασίστηκε από την εκτελεστική να μην επιτραπεί η συμμετοχή της κυρίας Θάνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008». Η Ελληνίδα σπρίντερ έχει διαμηνύσει μέσω των δικηγόρων της ότι θα προσφύγει σε νομικά μέτρα κατά της ΔΟΕ σε περίπτωση που δεν της επιτραπεί η συμμετοχή στους Αγώνες. Ο δικηγόρος της Κατερίνας Θάνου, έδωσε την δική του απάντηση: «Πρόκειται για μία ημέρα λύπης και εξόντωσης του Ολυμπιακού Κινήματος. Ενεργεί ως ανώτατος μονάρχης, με πράξεις ολοκληρωτισμού και αυταρχισμού. Καταστρέφει εντελώς τις Αρχές του Ολυμπιακού Ιδεώδους για ίση μεταχείριση, δικαιοσύνη, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».Για το σκεπτικό της απόφασης ισχυρίστηκε: «Είναι αόριστο και γενικόλογο. Η απόφαση αυτή δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ανώτατου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Λωζάννης και την έρευνα της ελληνικής εισαγγελίας. Πρόκειται για έωλα επιχειρήματα που υποτιμούν, όχι μόνο την δική μας νοημοσύνη, αλλά και την νοημοσύνη ενός ολόκληρου έθνους».Συνεχίζοντας τις αναφορές του τόνισε πως η Κατερίνα Θάνου δεν έχει τιμωρηθεί και πως δεν απείλησε ποτέ κανείς από την πλευρά της Ελληνίδας αθλήτριας την ΔΟΕ. «Αυτή είμαι μια ακόμη δικαιολογία της ΔΟΕ, για να καλύψει την έλλειψη των επιχειρημάτων της. Από την στιγμή που η ίδια η ΔΟΕ δεν ακολουθεί αυτές τις αρχές, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης αυτών των ανθρώπων ή ακόμα και των ίδιων των Ολυμπιακών Αγώνων; Μήπως είναι καλύτερα οι αθλητές όλου του κόσμου να οργανώσουν τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Άλλωστε χωρίς τους αθλητές, δεν υπάρχουν και Ολυμπιακοί Αγώνες», συμπλήρωσε. Τέλος ο κ. Ιωαννίδης ξεκαθάρισε πως η Κ. Θάνου θα προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθεί.






Διαβάστε Περισσότερα...

«Εκτός» Ν.Οσετίας η Γεωργία, ρωσικό μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα και απειλές Ουκρανίας


Φόβους για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής προκαλούν τα γεγονότα στη Ν.Οσετία. Οι γεωργιανές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη Ν.Οσετία, ενώ η Ρωσία συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα σε αυτήν την αποσχισθείσα επαρχία, καθώς και στην Αμπχαζία. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε αποκλεισμό των ακτών της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να ανακόψει τον εφοδιασμό σε πυρομαχικά, για να λάβει προειδοποιήσεις από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα προχώρησε σε αποκλεισμό των γεωργιανών ακτών, προκειμένου να ανακόψει τον εφοδιασμό σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Πάντως, το πρακτορείο Ria-Novosti, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι δεν υπάρχει αποκλεισμός. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο αποκλεισμός θα σήμαινε ότι η Ρωσία είναι σε πόλεμο με τη Γεωργία και αυτό δεν συμβαίνει, όπως είπε.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν άλλες πληροφορίες, καθώς από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξεδόθη ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τη Ρωσία ότι δεν θα επιτρέψει στα πολεμικά σκάφη της να επιστρέψουν στη βάση τους στην Κριμαία.
Σύμφωνα με το Κίεβο, το ρωσικό μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να εμπλέξει και την Ουκρανία στη σύγκρουση και προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί την επιστροφή των ρωσικών πλοίων στη Σεβαστούπολη.
Την ίδια ώρα, τα γεωργιανά στρατεύματα αποσύρονται από την Ν.Οσετία. Σύμφωνα με το Reuters, οι γεωργιανές δυνάμεις πέρασαν τα «σύνορα» με τη Ν.Οσετία, μέσω του χωριού Εργκνέτι. Η αποχώρηση των γεωργιανών στρατευμάτων είχε ξεκινήσει από νωρίς την Κυριακή, με την εγκατάλειψη της πρωτεύουσας Τσχινβάλι, μετά από σφοδρές συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Μετά την επικράτηση στην Τσχινβάλι, οι Ρώσοι προχώρησαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου της Γεωργίας, που βρίσκεται 12 χλμ έξω από την πρωτεύουσα της χώρας Τιφλίδα. Από το βομβαρδισμό δεν υπήρξαν θύματα, ωστόσο το πλήγμα ήταν σημαντικό, καθώς πρόκειται για τη βάση των μαχητικών Σουχόι.
Την ώρα που περίπου 6.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ν.Οσετία, άλλοι 4.000 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην Αμπχαζία, στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αναμένουν τη δύση του ηλίου για να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις.
Οι Αμπχάζιοι δήλωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει περίπου 1.000 στρατιώτες και θα προχωρήσουν κατά των γεωργιανών δυνάμεων, ακόμη και μόνοι τους.
Από τις σφοδρές συγκρούσεις τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες είναι οι τραυματίες, ενώ σε 30.000 υπολογίζεται ο αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Βόρειο Οσετία.
Πόλεμος εντυπώσεων
Κι ενώ οι στρατιωτικές μάχες συνεχίζονται, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο πόλεμος των εντυπώσεων μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Γεωργίας.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επιστρέφοντας το Σάββατο από το Πεκίνο όπου παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Βορείου Οσετίας, Βλαδικαυκάζ, όπου προήδρευσε σε πολεμικό συμβούλιο. Δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες από το συμβούλιο του Πούτιν, που επισήμως αφορούσε την αποστολή βοήθειας στους πρόσφυγες, καθώς και εικόνες από τον Ρώσο πρωθυπουργό να συνομιλεί με πρόσφυγες.
Αργότερα, στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην προεδρική κατοικία στο Γκόρκι, έξω από τη Μόσχα.
Η απάντηση του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι ήρθε το πρωί της Κυριακής. Σε μια προσπάθεια ανόρθωσης του ηθικού, παρά την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων, ο Μ.Σαακασβίλι επισκέφθηκε χωριό που βρίσκεται στα όρια Γεωργίας - Ν.Οσετίας, λίγα χιλιόμετρα από την Τσχινβάλι. Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της σύντομης αυτής επίσκεψής του στο χωριό Εργκνέτι, ο Γεωργιανός πρόεδρος συνομίλησε με κατοίκους και επισκέφθηκε νοσοκομεία, όπου έχουν μεταφερθεί τραυματίες.
Το Σάββατο, ο Μ.Σαακασβίλι είχε σύσκεψη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το κοινοβούλιο της Γεωργίας κήρυξε τη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση για τις επόμενες 15 ημέρες. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια επαναπατρισμού δυνάμεων της Γεωργίας που βρίσκονται στο Ιράκ.
Διεθνείς πιέσεις
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση στην Αμπχαζία».
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι εάν συνεχίσει την κλιμάκωση της κρίσης, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και προεδρεύων της ΕΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ, πρόκειται να μεταβεί στην Τιφλίδα και τη Μόσχα σε μια ειρηνευτική προσπάθεια. Εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Κουσνέρ θα βρίσκεται στην Τιφλίδα εντός της Κυριακής και τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Μόσχα.
Να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, που μπορεί να προκαλέσουν γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, ζήτησε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ'. Παράλληλα, ζήτησε ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις διεθνείς πιέσεις ή από την πρόταση Σαακασβίλι για εκεχειρία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι οι ρωσικές ενέργειες είναι απόλυτα νόμιμες και υπενθύμισε ότι μέρος του προβλήματος είναι οι φιλοδοξίες της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=926555&lngDtrID=245


Διαβάστε Περισσότερα...

Αποχωρούν οι γεωργιανές δυνάμεις



Την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της Γεωργίας από την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας ανακοίνωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας.

"Έχουμε αποχωρήσει από όλη την περιοχή της Νότιας Οσετίας σε μία ένδειξη καλής θέλησης και επιθυμία μας είναι να σταματήσει η στρατιωτική αντιπαράθεση", είπε ο Αλεξάντρ Λομάϊα και γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, να μεσολαβήσει ώστε να λάβει το μήνυμα η Ρωσία.

Την αποχώρηση των στρατευμάτων επιβεβαίωσε ανώτατος ρώσο αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας, λέγοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας.

Το Ρόιτερς μετέδωσε ότι μία μεγάλη φάλαγγα από γεωργιανά στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρουν στρατιώτες και ρυμουλκούν βαρέα όπλα πυροβολικού, εθεάθη να ταξιδεύει νότια μέσω του χωριού Εργκνέτι, σε υπό γεωργιανό έλεγχο περιοχή
Σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν την Κυριακή στις ακτές της Γεωργίας, στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό να εμποδίσουν να φθάσουν όπλα στο κράτος του Καυκάσου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη Δύση και την Ουκρανία ότι εξοπλίζουν τη Γεωργία.Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το Φόρειν Όφις συνιστά στους βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Γεωργία το συντομότερο δυνατό και να παραμείνουν μόνο εάν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.


Η Γεωργία στο επίκεντρο.

Για νέο status quo στην περιοχή και για προσπάθεια της Γεωργίας να φέρει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τα προβλήματα της χώρας του έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του κέντρου Ασίας – Ευρασίας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Παν/μιο, Κων/νος Φίλης. Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και εκτίμησε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει το ενδεχόμενο ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.






Διαβάστε Περισσότερα...

Μέριμνα για τους έλληνες ομογενείς


Σε επικοινωνία με τους έλληνες ομογενείς στη Γεωργία, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα, καθώς και των οργανώσεων των Ελλήνων, βρίσκεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για την ενημέρωση του κοινού ενεργοποιείται Ειδικό Τηλεφωνικό Κέντρο στα τηλέφωνα 210-3681212 και 210-3681730.
Παράλληλα, κατόπιν οδηγιών της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ενεργοποιήθηκε προληπτικά το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας των Ελλήνων ομογενών στη Γεωργία.
Ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων και εφόσον παραστεί ανάγκη προβλέπεται επίσης η ενεργοποίηση, στην Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας, ειδικού τηλεφωνικού κέντρου για την αποκλειστική ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου, των ΜΜΕ και των ανταποκριτών ξένου τύπου.


http://www.skai.gr/master_story.php?id=90595


Διαβάστε Περισσότερα...

Εκδηλώσεις στην Μεσσηνία, σήμερα...




Συναυλία

Ο Μπάμπης Στόκας στις 9.30 μ.μ. στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Θέατρο
«Ελλαδογραφία» σε κείμενα Γιώργου Τσαγκάρη από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, στις 9.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Γιώργου Τσαγκάρη, που εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο έργο. Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης. Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λεμπέσης. Παίζουν οι ηθοποιοί Μαρβίνα Πιτυχούτη, Αλεξία Μουστάκα. Συμμετέχει η Μαρία Τσώνη.
Θέατρο σκιών
«Καλώς ήρθατε στο Karagiozis.gr», στις 9.00 μ.μ. στον Αντικάλαμο.
Θερινό σινεμά
Το «Mamma Mia» της Φιλίντα Λόιντ, στις 9.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κινηματογράφο Φιλιατρών. Και αύριο την ίδια ώρα.
***
«Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στην «Όαση» Διαβολιτσίου. Ώρα: 9.30 μ.μ.
***
Ο Γιάννης Θωμόπουλος στις 9.30 μ.μ. στο Βλαχόπουλο.
***
Μουσική βραδιά με… βιολογικά τραγούδια από το συνθέτη Θοδωρή Ξυδιά και τους ερμηνευτές Ν. Δημητράτο, Γ. Λάρδη, Κ. Ψαρίκογλου. Στις 9.30 μ.μ. στο Κοπανάκι.
***
Ο Παναγιώτης Λάλεζας στη γιορτή κρασιού της Χώρας, στις 10.00 μ.μ.
***
Ο Παναγιώτης Σταθέας με την ορχήστρα του στις 9.00 μ.μ. στη Σαϊδόνα.
***
Οι «Μωραΐτες» στην Αετοφωλιά.
***
Έντεχνο ελληνικό τραγούδι στις 10.00 μ.μ. στην πλατεία Αρχαίας Μεσσήνης (Μαυρομμάτι).
Ντοκιμαντέρ
Φεστιβάλ Μανιάτικου Ντοκιμαντέρ στο θέατρο Μάνης Κώστας Καζάκος (3ο χλμ. Πλάτσα – Μηλέα). Απόψε: «Τα εκκλησιαστικά μνημεία του Δήμου Λεύκτρου» και «Σλάβοι στη Μάνη;».
Ομιλία
Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδης Αντσακλής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Διοσκούρεια», μιλά για το θέμα «Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Εμβόλιο HPV». Στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Καρδαμύλης.
Χορός
Το 13ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Πάρκο Μεσσήνης. Έναρξη: 9.30 μ.μ.
Έκθεση
Η ατομική έκθεση του Γιώργου Ντρε «Το Φως της Σκιάς», με φιγούρες και σχέδιά του από το θέατρο σκιών. Στην αίθουσα «Σωτήρης Πατατζής» της Μεσσήνης έως και Κυριακή 17/8. Ώρες: 7.00 - 10.00 μ.μ.
***
Αυτοδίδακτοι δημιουργοί Μάνης στην Καρδαμύλη. Έως 15 Αυγούστου.
***
Έκθεση λαϊκής τέχνης, ζωγραφικής και αγροτικών προϊόντων στα Φιλιατρά, στο χώρο της Ένωσης Γυναικών. Ώρες: 10.00 - 1.00 και 7.00 - 9.00. Έως 15 Αυγούστου.
***
Έκθεση βιβλίου στο Κοπανάκι. Έως 24 Αυγούστου.

Γιορτή


Γιορτή Κρασιού στις 9μμ στο Περδικονέρι Κυπαρισσίας!


Γιορτή κρασιού στις 9.30 μ.μ. στο Πετρίτσι.


Γιορτή καρασιού στις 10μμ στη Χώρα.



Πηγή, Εφημερίδα ¨ΘΑΡΡΟΣ¨ - Επιμέλεια: Μ. Νίκα



Διαβάστε Περισσότερα...

ΠΟΠ Καλαμάτα!



Καίριο βήμα για την επέκτασή του


Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η αίτηση τροποποίησης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως ελαιολάδου «Καλαμάτα», ώστε να αλλάξουν ορισμένες από τις τεχνικές προδιαγραφές και να επεκταθεί η ζώνη ΠΟΠ από την τέως επαρχία Καλαμάτας σε όλο το νομό Μεσσηνίας.
Η ανάρτηση, όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, έγινε την Παρασκευή και το κείμενο της αίτησης θα παραμείνει στο www.minagric.gr επί δίμηνο προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου αλλά και για να δοθεί δυνατότητα ενστάσεων.
Στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρξει πρόβλημα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διαβιβάσει την αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι αρμόδια για να εγκρίνει την τροποποίηση του ΠΟΠ «Καλαμάτα» στο λάδι μας.
Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την έκβαση του εγχειρήματος, αν και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός της αποδοχής της αίτησης εκ μέρους του υπουργείου (γι’ αυτό και αναρτήθηκε), μετά από ορισμένες τροποποιήσεις-συμπληρώσεις που υπέδειξε στην αιτούσα ΕΑΣ Μεσσηνίας.
Στο κείμενο που αφορά το ζήτημα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ
«Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας αιτείται την τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισμένης ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ, όπως αυτές ορίζονται στην αρ. 379567/20-08-1993 (ΦΕΚ Β 821/7-10-1993) Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.
Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω Ένωση αιτείται την τροποποίηση των παρακάτω προδιαγραφών:
α) Περιγραφή προϊόντος:
Το ελαιόλαδο θα πρέπει να παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Η ολική οξύτητα, η οποία εκφράζεται σε ελαϊκό οξύ κατά βάρος, δεν υπερβαίνει τα 0,50 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λαδιού.
- Οι σταθερές για τους δείκτες παρουσίας διαφόρων τύπων οξειδωμένων ουσιών στο ελαιόλαδο, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις κατωτέρω τιμές κατά την τυποποίηση του ελαιολάδου:
Κ232: 2,00
Κ270: 0,15
- Δείκτης υπεροξειδίων δεν θα υπερβαίνει τα14 MeqO2/kg
- Ελαϊκό οξύ: >75%
Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (άρωμα – γεύση – οσμή) του ελαιόλαδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ, δεν μεταβάλλονται και παραμένουν όπως στις αρχικές προδιαγραφές, με πράσινο έως πρασινοκίτρινο χρώμα, με φρουτώδη γεύση και εξαιρετικό άρωμα καρπού, οφειλόμενο στη μεγάλη αναλογία πτητικών αρωματικών ουσιών

ΟΛΗ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ
β) Γεωγραφική ζώνη παραγωγής:
Η γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται το ελαιόλαδο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ, οροθετείται σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές που καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα και παράγεται το εν λόγω προϊόν και όχι μόνο οι περιοχές της επαρχίας Καλαμάτας.
γ) Μέθοδος παραγωγής:
Στη μέθοδο παραγωγής προστίθενται για την συγκομιδή του ελαιόκαρπου, η χρήση μηχανικών μέσων (χρήση ραβδιστικών μηχανών), διότι ο συγκεκριμένος τρόπος συγκομιδής αποτελεί πλέον συνηθισμένη διαδικασία κατά τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου στο Νομό Μεσσηνίας από τους ελαιοπαραγωγούς.



ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ
Η μεταφορά του ελαιόκαρπου στους χώρους των ελαιοτριβείων γίνεται με πλαστικά άκαμπτα διάτρητα τελάρα ή σάκους κατασκευασμένους αποκλειστικά από φυτικά υλικά, χωρητικότητας 30-50 kg. Η μεταφορά στα ελαιοτριβεία γίνεται εντός 24 ωρών και κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διατήρησης του καρπού (αποθήκευση σε σκιερό μέρος και πάνω σε παλέτες για την κυκλοφορία του αέρα και την αποφυγή άμεσης επαφής με το έδαφος), έτσι ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση του. Η διατήρηση των ελιών μέχρι την έκθλιψή τους πρέπει να γίνεται σε δροσερό μέρος.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ
Η επεξεργασία του ελαιόκαρπου στα ελαιοτριβεία γίνεται εντός 3 ημερών κατά ανώτατο όριο από της συλλογής του.
Ο ελαιόκαρπος, για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ – KALAMATA» ΠΟΠ, πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
- δεν πρέπει να περιέχει ξένες ύλες,
- δεν πρέπει να έχει δακοπροσβολές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%,
- δεν πρέπει να περιέχει αλλοιωμένους καρπούς –σπασμένες ελιές, σάπιες κλπ- σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου γίνεται σε κλασικά η φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία που διασφαλίζουν θερμοκρασίες μικρότερες από 27 oC, της ελαιόπαστας κατά τη μάλαξη, όπως και σε όλες τις άλλες φάσεις επεξεργασίας.
Η τοποθεσία των ελαιοτριβείων είναι υποχρεωτικά εντός των ορίων του Νομού Μεσσηνίας.


ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Το κλίμα που επικρατεί στο Νομό είναι ιδανικό για την ελαιοκαλλιέργεια. Χαρακτηρίζεται ασθενές μεσογειακό (ξηροθερμικό - εύκρατο) έως υποτροπικό, χωρίς απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και με κατάλληλο ύψος και κατανομή βροχοπτώσεων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των άριστων συνθηκών του ετήσιου κύκλου της ελιάς. Ο χειμώνας είναι ήπιος, ενώ το καλοκαίρι εκτεταμένο και θερμό.
Το έδαφος είναι αργιλλοαμώδες με ουδέτερο ΡH, πολύ εύφορο στα πεδινά έως πετρώδες μικρής γονιμότητας στα ορεινά, όπου η καλλιέργεια της ποικιλίας είναι πολύ μικρή. Το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών είναι λοφώδες και από μηχανικής απόψεως κατατάσσονται στα ελαφρά έως μέσης συστάσεως. Η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων γίνεται κυρίως σε επικλινείς λοφώδεις εκτάσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό των δέντρων και την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Το σύνολο σχεδόν της παραγόμενης ποσότητας του ελαιολάδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ κατατάσσεται στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, καθώς διαθέτει οξύτητες αρκετά πιο κάτω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο, ενώ και οι άλλες παράμετροι του αριθμού των υπεροξειδίων και του συντελεστή απόσβεσης (Κ232) κυμαίνονται κάτω των ανωτέρω επιτρεπτών ορίων. Παράλληλα από αναλύσεις των λιπαρών οξέων στο ελαιόλαδο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ προκύπτει ότι, το 70 – 80% αυτών είναι μονοακόρεστα και το 10% πολυακόρεστα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (Βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες κ.α) το καθιστά ιδιαίτερα υγιεινό και σταθερό έναντι της οξείδωσης.
Το πλεονέκτημα αυτό προκύπτει από το χρόνο συγκομιδής και τον τρόπο επεξεργασίας στα ελαιοτριβεία.

ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΧΕΣΗ
Οι παράγοντες που προσδίδουν την άριστη ποιότητα στην πρώτη ύλη, καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά του παραγόμενου ελαιόλαδου, είναι:
- ο συνδυασμός του άριστου κλίματος της περιοχής (μεγάλη περίοδος ηλιοφάνειας, άριστο ύψος βροχοπτώσεων περίπου 600 mm, κτλ),
- ο ήπιος χειμώνας και το εκτεταμένο θερμό καλοκαίρι
- τα ιδανικά εδάφη της περιοχής για την άριστη ανάπτυξη των ελαιόδεντρων,
- οι μέτριας έντασης άνεμοι και το λοφώδες της περιοχής (στο οποίο ευνοείται ο άριστος φωτισμός και αερισμός των ελαιώνων, στοιχεία που καθορίζουν την άριστη ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου), συντελούν ώστε το παραγόμενο ελαιόλαδο να είναι πλούσιο σε χρωστικές, με έντονο χρωματισμό και ευχάριστη γεύση,
- τα ελαφρά ασβεστολιθικά εδάφη με το ουδέτερο προς αλκαλικό ΡH,
- οι ικανοποιητικές συγκεντρώσεις φωσφόρου, καλίου, βορίου κ.α, επηρεάζουν τα μέγιστα, ώστε το ελαιόλαδο να είναι φυσικώς διαυγές και πλούσιο σε αρωματικές ουσίες.
- οι ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες των αγροτεμαχίων, με σεβασμό στο περιβάλλον και με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις,
- ο μικρός κλήρος, που επιτρέπει στους παραγωγούς την περιποίηση των αγροτεμαχίων τους με ιδιαίτερη φροντίδα,
- η σχολαστική διαδικασία της συγκομιδής του ελαιοκάρπου στο σωστό βαθμό ωρίμανσης, και
- οι άριστες συνθήκες επεξεργασίας του ελαιοκάρπου για την παραγωγή του ελαιόλαδου».



Πηγή, Εφημερίδα ¨ΘΑΡΡΟΣ¨ - Ρεπορτάζ του Κώστα Κοντοθανάση


Διαβάστε Περισσότερα...

Αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα



Κατά χρονολογική σειρά εμφάνισης
1. Στάδιον. Δρόμος ταχύτητας σε απόσταση ενός σταδίου (192.28 μέτρων), με πρώτο νικητή τον Ηλείο Κόροιβο στην 1η Ολυμπιάδα (776 π.Χ.).
2. Δίαυλος. Δρόμος ταχύτητας που ακολουθούσε τη διαδρομή του στίβου με επιστροφή, σε απόσταση δύο περίπου σταδίων. Αναφέρεται από τη 14η Ολυμπιάδα (724 π.Χ.). Νικητής ο Πισαίος Ύπηνος.
3. Δόλιχος. Δρόμος αντοχής με συνήθη απόσταση 20 περίπου σταδίων (3.550 – 3.850 μέτρα). Αναφέρεται από τη 15η Ολυμπιάδα (720 π.Χ.). Νικητής ο Λακεδαιμόνιος Άκανθος.
4. Πένταθλον. Αποτελούμενο από τα αγωνίσματα άλμα (μήκος), δίσκο, δρόμο, ακόντιο και πάλη. Αναφέρεται από τη 18η Ολυμπιάδα (708 π.Χ.). Νικητής ο Λακεδαιμόνιος Λάμπις.
5. Πάλη. Αναφέρεται από τη 18η Ολυμπιάδα (708 π.Χ.). Νικητής ο Λακεδαιμόνιος Ευρύβατος.
6. Πυγμή. Αναφέρεται από την 23η Ολυμπιάδα (688 π.Χ.). Νικητής ο Σμυρναίος Ονόμαστος.
7. Τέθριππον. Αρματοδρομικό αγώνισμα με άρμα τεσσάρων ίππων που έκανε δώδεκα φορές το γύρο του Ιπποδρόμου, διανύοντας συνολική απόσταση δεκατεσσάρων περίπου χιλιομέτρων. Αναφέρεται από την 25η Ολυμπιάδα (680 π.Χ.). Νικητής ο Θηβαίος Παγώνδας (ή Πάγων).
8. Παγκράτιον. Συνδυασμός πάλης και πυγμής. Αναφέρεται από την 33η Ολυμπιάδα (648 π.Χ.). Νικητής ο Συρακούσιος Λύγδαμις.
9. Κέλης τέλειος. Ιππικό αγώνισμα με αναβάτη πάνω σε τέλειο άλογο, που έκανε έξι φορές το γύρο του Ιπποδρόμου, διανύοντας συνολική απόσταση 7,5 περίπου χιλιομέτρων. Αναφέρεται από την 33η Ολυμπιάδα (648 π.Χ.). Νικητής ο Κραννώνιος Κραυξίδας (ή Κραξίλας).
10. Στάδιον παίδων. Αναφέρεται από την 37η Ολυμπιάδα (632 π.Χ.). Νικητής ο Ηλείος Πολυνείκης.
11. Πάλη παίδων. Αναφέρεται από την 37η Ολυμπιάδα (632 π.Χ.). Νικητής ο Λακεδαιμόνιος Ιπποσθένης, ο οποίος στην πάλη ανδρών σημείωσε πέντε νίκες στις αμέσως επόμενες Ολυμπιάδες, από 39η έως 43η (624-608 π.Χ.).
12. Πένταθλον παίδων. Αναφέρεται από την 38η Ολυμπιάδα (628 π.Χ.). Νικητής ο Λακεδαιμόνιος Ευτελίδας, διεξήχθη μόνο αυτή την Ολυμπιάδα, ίσως γιατί ήταν επίπονο αγώνισμα για παιδιά.13. Πυγμή παίδων. Αναφέρεται από την 41η Ολυμπιάδα (616 π.Χ.). Νικητής ο Συβαρίτης Φιλύτας (ή Φιλώτας)
14. Οπλίτης δρόμος. Η συνήθης απόστασή του ήταν όσο και εκείνου του διαύλου. Οι δρομείς έφεραν κράνος, κνημίδες και ασπίδα. Περί τα μέσα του 5ου αι. και μετά τον 4ο αι. αφαιρέθηκαν αντίστοιχα οι κνημίδες και το κράνος. Έμεινε μόνο η ασπίδα που ήταν με χάλκινη επένδυση.Ο οπλίτης δρόμος αναφέρεται από την 65η Ολυμπιάδα (520 π.Χ.). Νικητής ο Ηραιεύς Δημάρετος.
15. Απήνη. Αρματοδρομικό αγώνισμα. Το άρμα το έσερναν δύο ημίονοι. Η απόσταση που διέτρεχε είναι άγνωστη. Η απήνη αναφέρεται από την 70ή Ολυμπιάδα (500 π.Χ.). Νικητής ο Θεσσαλός Θέρσιος.Καταργήθηκε στην 84η Ολυμπιάδα (444 π.Χ.), ίσως γιατί οι ημίονοι ως δύστροπα ζώα με όχι θεαματικό καλπασμό δημιουργούσαν προβλήματα και δεν προκαλούσαν το ενδιαφέρον των θεατών.
16. Κάλπη. Ιπποδρομικό αγώνισμα με φοράδες. Είναι άγνωστο το μήκος της διαδρομής, η οποία στην τελευταία στροφή είχε μια παράδοξη εξέλιξη. Ο αναβάτης κατέβαινε από τη φοράδα και κρατώντας την από τα ηνία έτρεχε μαζί της μέχρι το τέρμα.Η κάλπη αναφέρεται από την 71η Ολυμπιάδα (496 π.Χ.). Νικητής ο Δυμαίος Πάταικος.
17. Συνωρίς. Αρματοδρομικό αγώνισμα. Το άρμα έσερναν δύο άλογα και διέτρεχε απόσταση 9 περίπου χιλιομέτρων. Αναφέρεται από την 93η Ολυμπιάδα (408 π.Χ.). Νικητής ο Ηλείος Ευαγόρας.
18. Αγών σαλπιγκτών. Αναφέρεται από την 96η Ολυμπιάδα (396 π.Χ.). Νικητής ο Ηλείος Τίμαιος.
19. Αγών κηρύκων. Αναφέρεται από την 96η Ολυμπιάδα (396 π.Χ.). Νικητής ο Ηλείος Κράτης.
20. Τέθριππον πωλικόν. Αρματοδρομικό αγώνισμα με τέσσερες νεαρούς ίππους (πουλάρια). Το άρμα διέτρεχε απόσταση 3,5 περίπου χιλιομέτρων.Το αγώνισμα αναφέρεται από την 99η Ολυμπιάδα (384 π.Χ.). Νικητής ο Λακεδαιμόνιος Συβαριάδης (ή Ευρύβατος).
21. Κέλης πωλικός. Ιπποδρομικό αγώνισμα σε ένα νεαρό ίππο (πουλάρι). Η απόσταση που διέτρεχε είναι άγνωστη. Αναφέρεται από την 131η Ολυμπιάδα (256 π.Χ.). Νικητής ο Λύκιος Τληπόλεμος ή ο Θεσσαλός Ιπποκράτης.




Διαβάστε Περισσότερα...

13 νέα έργα στο ¨ΘΗΣΕΑ¨!



Δεκατρία νέα έργα Δήμων της Μεσσηνίας εντάχθηκαν οριστικά με απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου, Νίκου Αγγελόπουλου, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Θησέας».

Από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου εντάχθηκαν 26 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.257.959,51 ευρώ, που αφορούν αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ, αναπλάσεις οικισμών, ύδρευση, βελτίωση αρδευτικών δικτύων, οδοποιία, κατασκευές αποχευτικών αγωγών κ.λπ.


Τα νέα έργα

Τα έργα που αφορούν στη Μεσσηνία είναι:

1. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμων Καλαμάτας-Αυλώνος-Πύλου, προϋπολογισμού 890.000 ευρώ

2. Επισκευές μονάδας βιολογικού καθαρισμού Φιλιατρών στο Δήμο Φιλιατρών, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ

3. Έργα ύδρευσης στο Δήμο Μεθώνης, προϋπολογισμού 168.647 ευρώ

4. Κατασκευή νέου ασφαλτοτάπητα σε τμήματα της δημοτικής οδοποιίας του Δήμου Αρφαρών, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ

5. Ασφαλτοστρώσεις δημοτικών διαμερισμάτων Πύλου και τοπικών διαμερισμάτων στο Δήμο Πύλου, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ

6. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στο δημοτικό διαμέρισμα Μηλίτσας στο Δήμο Αιπείας, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ

7. Σύνταξη μελετών «Θησέας» στο Δήμο Άριος, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ

8. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στο δημοτικό διαμέρισμα Μηλίτσας στο Δήμο Αιπείας, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ

9. Μελέτη παράκτιων έργων προστασίας παραλίας Μεθώνης-Ακτομηχανική μελέτη, προϋπολογισμού 61.353 ευρώ

10. Τσιμεντοστρώσεις τμημάτων δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Αρφαρών, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ

11. Επέκταση αγωγού ύδρευσης από γεώτρηση δημοτικού διαμερίσματος Βλάση στη δεξαμενή δημοτικού διαμερίσματος Μηλιώτου και δημοτικού διαμερίσματος Βλασίου στο Δήμο Βουφράδος, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.

12. Ασφαλτοστρώσεις δημοτικών οδών στο Δήμο Πύλου, προϋπολογισμού 28.000 ευρώ

13. Αντικατάσταση καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης δημοτικού διαμερίσματος Χατζή και αντικατάσταση τμήματος αγωγού από δεξαμενή δημοτικού διαμερίσματος Χατζή προς οικισμό Ματαράγκα στο Δήμο Βουφράδος, προϋπολογισμού 26.046,66 ευρώ.



Πηγή, Εφημερίδα ¨ΘΑΡΡΟΣ¨



Διαβάστε Περισσότερα...

No pasaràn από τον Καϊάφα...



Κάτοικοι και φορείς στην Ηλεία είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον χαρακτήρα της καμένης περιοχής τους


No pasaràn, δηλαδή δεν θα περάσουν, από τον Καϊάφα! Αυτό το σύνθημα συμπυκνώνει τις απόψεις φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και απλών κατοίκων της Ηλείας και ιδιαίτερα της περιοχής γύρω από τη Ζαχάρω, που αντιμετωπίζουν το πέρασμα από την περιοχή τού νέου οδικού άξονα Ελευσίνα - Τσακώνα ως «οριστική ταφόπλακα» για μία από τις πλέον σπάνιες και με υψηλό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον περιοχές της Ελλάδας. Το μοναδικό οικοσύστημα, αν και επλήγη σημαντικά από τη μεγάλη πυρκαϊά η οποία τέτοιες ημέρες πέρυσι κατέστρεφε σχεδόν ολοκληρωτικά την ευρύτερη περιοχή, διατηρεί αναλλοίωτο τον μοναδικό χαρακτήρα του, που συνδυάζει τους δυτικούς πρόποδες του όρους Λαπίθας, την ομώνυμη λίμνη του Καϊάφα με τις ιαματικές πηγές και το νησί των παλαιών εγκαταστάσεων του ΕΟΤ και τις θίνες μιας πανέμορφης αμμουδιάς. Από το ειδυλλιακό αυτό φυσικό κάδρο λείπει το πάλαι ποτέ πυκνό πευκοδάσος, εξαϋλωμένο από τις φλόγες στο μεγαλύτερο τμήμα του. Ωστόσο οικολόγοι και κάτοικοι ελπίζουν στη φυσική αναγέννηση του τοπίου και σε συντονισμένες, επιστημονικά αποδεκτές ενέργειες αναδάσωσης για την αποκατάστασή του. Ως τότε σπεύδουν να περιφρουρήσουν τον χαρακτήρα της περιοχής, να αποτρέψουν το ενδεχόμενο τσιμεντοποίησης και να ελέγξουν την πορεία των παρεμβάσεων αναγέννησης, επιστρατεύοντας όλα τα νόμιμα μέσα και το πλούσιο, κοινοτικό και εγχώριο, νομικό οπλοστάσιο.
Ο Καϊάφας περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των περιοχών ξεχωριστής περιβαλλοντικής σημασίας Natura 2000, ενώ ήδη από το 1981 είχε ανακηρυχθεί περιοχή «απείρου φυσικού και πολιτιστικού κάλλους και αρχαιοτήτων παγκόσμιας ακτινοβολίας», καθώς γειτνιάζει με την Ακρόπολη της αρχαίας Σάμης και βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία και στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Στην παρούσα φάση, η καταστροφή από τη φωτιά και η κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας οδηγεί σε εφαρμογή και των άρθρων του Συντάγματος 24 (προστασία δασών) και 117 (αποκλεισμός διάθεσης του δάσους για άλλους σκοπούς ως το πέρας της αναδάσωσης). Υπό αυτό το πρίσμα, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ζαχάρως και οικολογικές οργανώσεις όπως το WWF έχουν επιτύχει την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης του έργου στο τμήμα από τον Πύργο ως την Τσακώνα, κατόπιν αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο επιφυλάσσεται να αποφανθεί οριστικά για το ζήτημα τον Ιανουάριο του 2009.
Το ΣτΕ έκανε δεκτές τις προτάσεις των οικολόγων, στις οποίες τονίζεται μεταξύ άλλων ότι είναι «μη νόμιμη και πλημμελής η αιτιολογία για την επιλεγείσα χάραξη του έργου, καθώς και για τον αποκλεισμό εναλλακτικών λύσεων». Οι εναλλακτικές λύσεις όπως αυτές είχαν προταθεί ήδη από το 2006, όταν αναθερμάνθηκε η συζήτηση για την κατασκευή της Ιονίας οδού και του Βορειοδυτικού Αξονα Πελοποννήσου, έργα που λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα προς το άλλο, ήταν είτε η χάραξη του δρόμου ανατολικότερα, μέσα δηλαδή από το όρος του Λαπίθα, είτε η πλήρης υπογειοποίηση σε όλο το μήκος του υφιστάμενου δικτύου το οποίο περνάει δίπλα από τη δυτική όχθη της λίμνης. Την πρώτη, εναλλακτική προσέγγιση απέρριψε το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το αιτιολογικό της εκτίναξης του κόστους του έργου λόγω των αλλεπάλληλων σηράγγων και γεφυρών που έπρεπε να κατασκευαστούν. Συν τοις άλλοις, η ηγεσία του υπουργείου επικαλέστηκε και την προκαταρκτική έκθεση γεωλογικών μελετών των αρμοδίων υπηρεσιών, η οποία χαρακτήριζε «από γεωλογικής άποψης επισφαλείς, για τέτοιου μεγέθους έργο», τις ορεινές περιοχές. Δεν υπήρξε πάντως οριστική έκθεση και ενδελεχής γεωλογικός έλεγχος.
Η δεύτερη λύση παραμένει στο τραπέζι της τελικής διευθέτησης του θέματος, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί επακριβώς η χάραξη του έργου. Το υπουργείο έχει ανακοινώσει γενικώς την ακολουθητέα πορεία, χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε ακριβείς λεπτομέρειες, και αυτό δεν αφορά μόνο τον Καϊάφα αλλά και την χάραξη προς Καλό Νερό ως και την Τσακώνα. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η υπογειοποίηση, αν προκριθεί ως λύση, θα αφορά μόνο 300-400 μέτρα, με είσοδο λίγο πριν από το σημείο επικοινωνίας της θάλασσας με τη λίμνη, τη λεγόμενη «Μπούκα», και έξοδο, μετά την τωρινή είσοδο των εγκαταστάσεων του νησιού, από τα περίπου 4.000 μ. του σημερινού δικτύου, τα οποία αναπτύσσονται παράλληλα με τη λίμνη και την παραλία. Δεν αποκλείει όμως την τσιμεντοποίηση τμήματος του Καϊάφα, και συγκεκριμένα τον αποκλεισμό της διόδου των νερών στην «Μπούκα».
Η «πρώτη νίκη και καλή αρχή», όπως χαρακτηρίζεται η απόφαση του ΣτΕ από τον επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ζαχάρως, νομικό κ. Κώστα Αγραπιδά, στηρίχθηκε πέρα από την επίκληση της υποβάθμισης του οικοσυστήματος και της παραβίασης κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας, και στο επιχείρημα της πλήρους ανατροπής για την οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών αν συνεχίζεται η χάραξη του δικτύου μετά τη λίμνη, διαμέσου των οικισμών.
Τα 300 μέλη του Συλλόγου κατάφεραν ακόμη να εκμαιεύσουν, από την Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή τη φορά, την έκδοση προειδοποιητικής επιστολής για τον νέο οδικό άξονα. Με την επιστολή τους αυτή, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 5 Ιουνίου ζητούσαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ την εντός διμήνου τεκμηρίωση των επιλογών για τη χάραξη του δικτύου, προκειμένου να διαπιστωθούν πιθανές παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία των περιοχών Natura. Η καταληκτική ημερομηνία παρήλθε πριν από λίγες ημέρες χωρίς να υπάρξει κάποια ενέργεια του υπουργείου.

Παράνομες αμμοχαλικοληψίες


Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες αμμοχαλικοληψίες στα ποτάμια του νομού, στη Νέδα και στον Αλφειό, οι οποίες, όπως υποστηρίζεται, σχετίζονται με την έναρξη των εργασιών για τη νέα οδό. Η παραπάνω κατάσταση επισπεύδει την εμφάνιση φαινομένων διάβρωσης των εδαφών και αλλοίωσης του περιβάλλοντος στις όχθες κυρίως της Νέδας, όπου μεγάλο τμήμα της παρόχθιας βλάστησης είχε καταστραφεί στην περυσινή φωτιά. Τα διαβρωτικά φαινόμενα απειλούν και τον Καϊάφα, καθώς, όπως αποφάνθηκαν επιστημονικά κλιμάκια του WWF, η ακολουθούμενη πορεία των εργασιών αναδάσωσης από τα συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων δεν ευνοεί στην πραγματικότητα την αναγέννηση του τοπίου, ενώ η κίνηση δεκάδων οχημάτων βαρέος τύπου και η ανεξέλεγκτη κοπή μισοκατεστραμμένων δένδρων μειώνει τις πιθανότητες της φυσικής αναγέννησης, ανατρέποντας πλήρως την οικολογική ισορροπία, κυρίως στην πλευρά του οικοσυστήματος με τις αμμοθίνες και τη θάλασσα. Το WWF βρήκε αρωγούς στην προσπάθειά του αυτή τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίοι, την περασμένη εβδομάδα, προσέφυγαν με τη σειρά τους στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση των μέχρι τώρα ενεργειών και την εκπόνηση νέων μελετών για την αποκατάσταση του τοπίου.



Πηγή, Εφημερίδα ¨Το ΒΗΜΑ¨, 10/08/2008 , Σελ.: A33





Διαβάστε Περισσότερα...

Sunday...





Διαβάστε Περισσότερα...