Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Στη Γαλλία από την Τρίτη ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα!...




Την Τρίτη ξεκινά την 11ήμερη επίσκεψή του στη Γαλλία ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα.
Το ταξίδι αυτό απείλησε να προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Πεκίνου και Παρισιού. Ωστόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, διέψευσε τις φήμες περί συνάντησής του με τον Δαλάι Λάμα.
Η επίσκεψη, που είχε προγραμματισθεί πριν από δύο χρόνια, απέκτησε μεγάλο πολιτικό βάρος τον Μάρτιο, όταν σημειώθηκαν ταραχές στο Θιβέτ, που προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή και διαδηλώσεις στην διάρκεια της διεθνούς πορείας της Ολυμπιακής φλόγας.Το γεγονός ότι ο Σαρκοζί είχε απειλήσει να μποϋκοτάρει την τελετή έναρξης των Αγώνων του Πεκίνου και οι διαδηλώσεις υπέρ του Θιβέτ στην διάρκεια της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στο Παρίσι προκάλεσαν εντάσεις στις σχέσεις Γαλλίας-Κίνας.
Την κατάσταση χειροτέρεψε η απόφαση του δήμου του Παρισιού να ονομάσει τον 73χρονο Δαλάι Λάμα επίτιμο δημότη. Αν και ο Σαρκοζί αποφάσισε τον περασμένο μήνα να παραστεί στην τελετή έναρξης της Παρασκευής, απέτυχε να αποτρέψει μια σειρά διαδηλώσεων εναντίον επιχειρήσεων Γαλλικών συμφερόντων στην Κίνα.Η φημολογία περί συνάντησής του με το Βουδιστή ηγέτη ενέτεινε ακόμη περισσότερο την κρίση, με τον Κινέζο πρεσβευτή στο Παρίσι να προειδοποιεί ότι μια τέτοια ενέργεια θα είχε «σοβαρές συνέπειες».Τελικά το γραφείο του συντηρητικού Γάλλου προέδρου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δε θα υπάρξει συνάντηση Σαρκοζί-Δαλάι Λάμα, αναφέροντας ότι την απόφαση αυτή έλαβε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ. Εκπρόσωπός του εξήγησε ότι η «στιγμή δεν είναι κατάλληλη», καθώς θα απειλούνταν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Κινεζική κυβέρνηση και την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ.Πάντως, τον Δαλάι Λάμα θα συνοδεύσει η σύζυγος του Σαρκοζί, Κάρλα Μπρούνι, η οποία βάσει του πρωτοκόλλου δεν έχει επίσημη ιδιότητα, στα εγκαίνια ενός ναού στη νότια Γαλλία στις 22 Αυγούστου.Την Τετάρτη, ο βουδιστής πνευματικός ηγέτης θα συναντηθεί με 250 Γάλλους γερουσιαστές, βουλευτές και εκπροσώπους της κοινότητας των Θιβετιανών στη Γαλλία. Στη χώρα ζουν 770.000 βουδιστές, το 75% εκ των οποίων κατάγονται από την Ασία.Ο Δαλάι Λάμα έχει επισκεφθεί τη Γαλλία πάνω από 10 φορές από το 1982 κι έχει συναντηθεί με πολυάριθμους αξιωματούχους. Το 1993, είχε γίνει δεκτός από τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να τον συναντήσει, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του Παρισιού για το θέμα.Ο Σαρκοζί δέχθηκε κριτική για τις παλινωδίες του στο ζήτημα των Ολυμπιακών αγώνων και την μείωση της αξιοπιστίας της Γαλλίας. Ανάμεσα στα επιχειρήματα των επικριτών του ήταν ότι άλλοι Δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας είχαν συναντήσεις με τον Δαλάι Λάμα τα τελευταία δυο χρόνια, χωρίς αυτό να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις των χωρών τους με την Κίνα.
Ο Σαρκοζί υποστήριξε πάντως την Παρασκευή ότι η συνάντηση «απλώς αναβλήθηκε».