Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

"Φουντώνουν" οι πυρκαγιές, "μυρίζουν" εκλογές;;;...


Από τα τέλη του προηγούμενου μήνα άρχισαν να κάνουν την "εμφάνισή" τους, πάλι, οι πυρκαγιές στη χώρα μας...

Έγινε μία "παύση" την εβδομάδα πριν από τις εκλογές και μετά... "ξαναφούντωσαν"...

Σε καθημερινή, πλεόν, βάση έχουμε τις "πυρκαγιές της ημέρας"...

Σήμερα κάηκε, δυστυχώς, πάλι ο Υμηττός, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα, και εξακολουθεί να μαίνεται προς στην περιοχή της Βούλας...

Δεν είναι, βέβαια, η μοναδική πυρκαγιά. Άλλη μία κατακαίει δασική περιοχή στο Μαραθώνα...

Και υπάρχουν και άλλες εστίες ανα την Ελλάδα...

Τώρα, γιατί όλη αυτή η "κατάσταση" μου κάνει "κάπως", δε μπορώ να το εξηγήσω...

Στο μυαλό μου έρχονται οι εφιαλτικές μνήμες του 2007..............



Κάπως έτσι ξεκίνησε και τότε η "βιβλική" καταστροφή με δεκάδες αθώα θύματα...

Κάπως έτσι κάηκε και η Πελοπόννησος και έχασαν τη ζωή τους συμπατριώτες μας, συνάνθρωποί μας στη γειτονική Ηλεία...

Κάπως έτσι καταστράφηκαν δάση και έγινε μία από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Πελοπόννησο...

Γιατί τα γράφω αυτά;;;

Γιατί, μαζί με τις μνήμες, ξεχειλίζει και η οργή μου για μια ενδεχόμενη επανάληψη του "εγκλήματος" των πυργακγιών του 2007...


Και, δυστυχώς, επαναλαμβάνω δυστυχώς, όλο αυτό το θλιβερό σκηνικό που αρχίζει, πάλι, να ξετυλίγεται, μου "μυρίζει"... εκλογές!!!

Μακάρι, να κάνω λάθος, μακάρι να μην γίνει έτσι, μακάρι, μακάρι...

Αλλά, όσο και να θέλω δε μπορώ παρά να είμαι και "καχύποπτος" και "υποψιασμένος"...


Διαβάστε Περισσότερα...

1,3 δισ. ευρώ τα "κανόνια" από τις ακάλυπτες επιταγές...


Εκρηκτική αύξηση σημείωσαν οι ακάλυπτες επιταγές καθώς, όπως ανακοινώθηκε, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου ανήλθαν στα 1,3 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το σύνολο του περυσινού δωδεκάμηνου..................

Πιο συγκεκριμένα τον Μάιο του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 335,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23,5% σε σχέση με το προηγούμενο μήνα του ίδιου έτους. Σε τεμάχια ανήλθαν σε 34.112 σημειώνοντας αύξηση 22,97% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 (Μάιος 2008) οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν αύξηση 248,46% σε τεμάχια και 228,46% σε αξία.




Το προοδευτικό σύνολο τεμαχίων των ακάλυπτων επιταγών για την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Μάιου 2009 ανήλθε σε 132.357 και σε αξία 1,3 δισ. ευρώ.


Στις απλήρωτες συναλλαγματικές τα τεμάχια τον Μάιο ανήλθαν σε 12.414 σημειώνοντας αύξηση 18,49% σε σχέση με τον περασμένο μήνα του ιδίου έτους και 23,91% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Σε ποσά σημείωσαν αύξηση 16,89% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους και 30,32% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2008.


naftemporiki.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

Κατά 30% μειώθηκε η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάιο...


Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, όπως αυτά προκύπτουν από το σύστημα ελέγχου των αμοιβών των μηχανικών.............

Μετά την ελάχιστη ανάκαμψη που εμφανίστηκε τον Μάρτιο στην έκδοση των οικοδομικών αδειών (0,16%) και στις επιβλέψεις (15,27%) έναντι του Μαρτίου του 2008, συνεχίστηκε με εντυπωσιακό και επιταχυνόμενο ρυθμό η μείωση κατά τον Απρίλιο και Μάιο, φθάνοντας σε ότι αφορά τη μείωση των οικοδομικών αδειών στο 18,92 και 30,09% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2008 !

Συγκεκριμένα Ειδικότερα και κατά μήνα η οικοδομική δραστηριότητα το 2009 έναντι του 2008 εξελίχθηκε ως εξής:

ΜΗΝΑΣ ΜΕΛΕΤΕΣ % ΕΠΙΒΛΕΨΕΙΣ %

Ιανουάριος -29,87 -61,78
Φεβρουάριος -21,53 -16,24
Μάρτιος + 0,16 +15,27
Απρίλιος -18,92 - 6,36
Μάιος -30,09 -19,00


Να σημειωθεί ότι και κατά τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΤΕΕ, συνεχίζεται η ίδια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με το 2008, με τεράστιες επιπτώσεις στην απασχόληση των μηχανικών και όλων των συναφών επαγγελμάτων και το εισόδημά τους που βαίνει διαρκώς μειούμενο.

Την ίδια ώρα, ακόμη και τα αμφιβόλου επίδρασης και σκοπιμότητας– και οπωσδήποτε περιορισμένα – μέτρα που είχε προ καιρού εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομίας χάριν της τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως είχε πει (εγγύηση του επιπλέον 25% του δανείου που δεν χορηγούν οι τράπεζες, μείωση της αμοιβής των συμβολαιογράφων από 1,2 σε 1%, αύξηση από 20 σε 40% του ποσοστού των τόκων στεγαστικών δανείων που θα αφαιρούνται από το φόρο εισοδήματος και για τμήμα δανείου ως 350.000 ευρώ, καθώς, επίσης και την αναγγελία για προκήρυξη προγράμματος του ΕΣΠΑ που θα αναφέρεται σε έργα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που κατασκευάστηκαν πριν το 1980), όχι μόνο δεν εφαρμόζονται, αλλά ούτε καν – όσα από αυτά απαιτείται – δεν έχουν προωθηθεί για νομοθέτηση.

Θυμίζουμε ότι το ΤΕΕ έχει υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι ικανά να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά ακινήτων, αλλά και να επηρεάσουν (θετικά) τα δημόσια οικονομικά, ούτε, φυσικά, να συμβάλλουν στην αναθέρμανση του κλάδου και προπαντός τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, που θα έπρεπε να είναι και το κύριο ζητούμενο στην περίοδο της κρίσης.

Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα στοιχεία του ΤΕΕ είναι απολύτως επικαιροποιημένα, αντικατοπτρίζουν τις ανά μήνα συναλλαγές σε σχέση με την έκδοση οικοδομικών αδειών και την ανάληψη επίβλεψης νέων οικοδομών και ταυτίζονται με τα αντίστοιχα στοιχεία των ανά τη χώρα Πολεοδομικών Γραφείων. Με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΣΥΕ δημιουργήθηκε ένα κλίμα ευφορίας για ανάκαμψη στην οικοδομική δραστηριότητα που δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα. Τα στοιχεία που έδωσε η ΕΣΥΕ αφορούν τον Μάρτιο, μόνο μήνα που καταγράφεται με θετικό πρόσημο έναντι του αντίστοιχου του 2008.





Διαβάστε Περισσότερα...

“ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ” ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 – 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009)


Ξεκίνησε σήμερα, από την Καλαμάτα το πολιτιστικό οδοιπορικό «Οι Δρόμοι της Ελιάς», από τη Μεσσηνία και θα περάσει από όλες τις μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την ελιά και τον πολιτισμό της, την ανάπτυξη της διαπεριφερειακής επιχειρηματικής δραστηριότητας και την επίτευξη συνεργασιών για την καλύτερη προώθηση των τοπικών προϊόντων.............


Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουλίου αφού θα έχει διατρέξει την Εγνατία Οδό, με στάσεις στην Ηγουμενίτσα, τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα (Θάσο), τις Σέρρες, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη και το Βόλο.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν έναν επιχειρηματικό κύκλο εκδηλώσεων (επιχειρηματικές συναντήσεις κλπ) κι έναν ψυχαγωγικό-εκπαιδευτικό (εικαστική έκθεση, υπαίθριο εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής, γευσιγνωσίες ελαιοκομικών προϊόντων κλπ).

Οι κατά τόπους εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της βόρειας Ελλάδας.


Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα...
http://www.olivetreeroute.gr/North_Greece_2009/Site/Program.pdf


Διαβάστε Περισσότερα...

"Μεσσηνίας Όψεις" - "Ακτές και Όψεις" στον Πειραιά!


Μια εικαστική αναζήτηση ξεχωριστή, μια έκθεση ζωγραφικής διαφορετική ως προς τη θεματική και τους στόχους της, αφού προτάσσει το επιτακτικό μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος, θα φιλοξενήσει τις επόμενες ημέρες ο Πολυχώρος «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά. Πρόκειται για την έκθεση «Ακτές και Όψεις», απόσταγμα της αγάπης και της έμπνευσης σπουδαίων Μεσσήνιων καλλιτεχνών, που με το χρωστήρα και τη δημιουργική τους διάθεση αποτυπώνουν στον καμβά την μοναδικότητα μιας προικισμένης από τη Φύση περιοχής της πατρίδας μας, της Μεσσηνίας..............



Οι δημιουργοί παρουσιάζουν το έργο τους εμπνευσμένοι από το στοιχείο του νερού. «Ακτές και όψεις» απλώνονται μπροστά μας, με στόχο την ευαισθητοποίησή μας προκειμένου να διατηρήσουμε καθαρές παραλίες και να συμβάλλουμε ενεργά, ο καθένας με το δικό του τρόπο, στην προστασία του Περιβάλλοντος.
Η έκθεση «Ακτές και Όψεις» περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν και εκτέθηκαν στο ετήσιο Φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις», το οποίο με συνέπεια και αληθινό μεράκι πραγματοποιούν εδώ και 4 χρόνια άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού της Μεσσηνίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κοινωνικά, περιβάλλοντος, παράδοσης και εκπαίδευσης.
Τα εγκαίνιά της πρόκειται να πραγματοποιηθούν απόψε, στις 8.30 μ.μ., στον Πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια, Πειραιάς). Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 21 Ιουνίου, με την είσοδο να είναι ελεύθερη για το κοινό τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του Πολυχώρου (καθημερινά και Σ/Κ : 10.00 - 14.00 και 17.00-20.30).
Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε: «Αυτό που κάνει την έκθεση “Ακτές και Όψεις” να ξεχωρίζει δεν είναι μόνο η αξία των δημιουργών και η αναπαράσταση των τοπίων. Δεν είναι η καλλιτεχνική δημιουργία, η ιδέα, η σύλληψη, ο σχεδιασμός. Είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι εμπνευστές της, το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος, της διάσωσης της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξής μας σ’ αυτόν τον πλανήτη, σ’ αυτή τη χώρα. Είναι το μήνυμα που στέλνουμε και εμείς με κάθε μας πρωτοβουλία και δράση. Ότι το μέλλον της χώρας μας δε βρίσκεται στην αλόγιστη ανάπτυξη, στην άναρχη ανάπτυξη, αλλά στο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, στις πολιτιστικές μας αξίες, στο μέτρο και στην αρμονία που χαρακτηρίζουν αυτόν τον τόπο. Και πραγματικά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε μέσα από την τέχνη, που μετουσιώνεται αυτή τη φορά σε έναν ισχυρό σύμμαχο στην κοινή προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας ισχυρής περιβαλλοντικής συνείδησης».


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συγκροτήθηκε σε σώμα στις 12-6-2009, κατόπιν των αρχαιρεσιών που έλαβαν χώρα στις 24-5-2009.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου η θητεία θα είναι τριετής, είναι η ακόλουθη:............



ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΥΤΟΣ (Σύλλογος Κυπαρισσίων)
Α' Α/ΡΠΟΣ : XAΧΗΣ ΘΩΜΑΣ (Σύλλογος Μωραιτών της Αθήνας ο "ΝΕΣΤΟΡΑΣ")
Β' Α/ΠΡΟΣ : ΜΠΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Σύλλογος Βασιλικέων)
Γ' Α/ΠΡΟΣ : ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Σύλλογος Σελλαίων)
Γ/κός ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (Σύλλογος Αυλωνιτών)
Ε/κή ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : AΡΝΟΚΟΥΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (Σύλλογος Πλατανιτών)
ΤΑΜΙΑΣ : NTEBEΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (Σύλλογος Κοκλέων)
Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων : ΚΑΚΚΑΒΑ ΟΛΓΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ (Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλλίας)
ΕΦΟΡΟΣ ΥΛΙΚΟΥ : ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΙΑΡΗ (Σύλλογος Σιτοχωριτών)
ΜΕΛΟΣ : ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗΣ (Σύλλογος Ξηροκαμπιτών)
ΜΕΛΟΣ : IΩΑΝΝΗΣ ΣΚΛΑΒΟΣ (Σύλλογος Σκλαβαίων)


Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους αντιπροσώπους όλων των Συλλόγων-μελών που συμμετείχαν και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στα όλους τους Συλλόγους-μέλη του να συνδράμουν το έργου του, παραμένοντας δίπλα τους για όποιο θέμα τους απασχολεί.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ




Διαβάστε Περισσότερα...

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2009 - ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας 2009 για τη λήξη του φετινού εορτασμού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Οργανωτική Επιτροπή οι διήμερες αυτές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 20 & 21 Ιουνίου στον Αγρίλη Φιλιατρών.............



Το Σάββατο 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις

7.30 μ.μ. - 8.00 μ.μ.: Ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τη «Θεατρική Ομάδα Κλόουν» του Βασίλη Φλώρου

8.00 μ.μ. - 8.30 μ.μ.: Παιχνίδια για τα παιδιά με τη «Θεατρική Ομάδα Κλόουν» στο γήπεδο του μπάσκετ

8.30 μ.μ. - 9.00 μ.μ.: Χαιρετισμοί

9.00 μ.μ.: Ομιλία με θέμα: «Το καρπούζι και τα προβλήματά του» με ομιλητή τον Γεώργιο Αλεξανδρόπουλο, Παραγωγό καρπουζιού - Εκπρόσωπο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

9.30 μ.μ.: Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα με τον Μπάμπη Τσέρτο και την ορχήστρα του

Την Κυριακή 21 Ιουνίου:

8.30 π.μ.: Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στον Ι.Ν. της Παναγίας της Αγριλιώτισας προς τιμήν των παραγωγών καρπουζιού.

7.30 μ.μ. - 8.00 μ.μ.: Ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τη «Θεατρική Ομάδα Κλόουν» του Βασίλη Φλώρου

8.00 μ.μ. - 8.30 μ.μ.: Παράσταση για τα παιδιά από τη «Θεατρική Ομάδα Κλόουν» στο γήπεδο του μπάσκετ

8.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ.: Επίσκεψη στα περίπτερα των Συλλόγων Γυναικών, της γνωστής σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Παραγωγών καρπουζιού και Έργων ζωγραφικής

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ

9.30 μ.μ.: Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα με τον Γιάννη Καλογερόπουλο και το μουσικό σχήμα του








Διαβάστε Περισσότερα...

Ανοιχτή Επιστολή από τους «Τερψιθιώτες» στο Δήμαρχο Κυπαρισσίας


Ανοιχτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο Κυπαρισσίας και το Δημοτικό Συμβούλιο απέστειλαν προ ημερών «Οι Τερψιθιώτες», πολίτες του οικισμού «Τερψιθέας» στην Κυπαρισσία.

Στην επιστολή τους, η οποία είναι σε αυστηρό ύφος, θέτουν ερωτήματα προς τον Δήμαρχο ζητώντας ενημέρωση επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν τον οικισμό, την ανάπτυξή του και τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής τους καθώς και στην καλυτέρευση των συνθηκών στις αγροτικές τους καλλιέργειες.

Η Ανοιχτή Επιστολή έχει ως εξής:............


« Ανοιχτή Επιστολή

Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυπαρισσίας.

Με αφορμή τη σύνταξη του Νέου Γ.Π.Σ. Κυπαρισσίας αλλά και τα έργα που βλέπουμε να γίνονται σε άλλους οικισμούς του δήμου Κυπαρισσίας , θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε τα εξής :

Η Τερψιθέα ως γνωστό είναι ένας παλαιός μη οριοθετημένος οικισμός του Δήμου Κυπαρισσίας η οποία εκτός των άλλων διαθέτει μόνιμους αλλά και εποχικούς κατοίκους.

Διαθέτει ακόμα Εκκλησία, Νεκροταφείο και Σχολείο (αν και τις τελευταίες δεκαετίες αυτό, παραμένει κλειστό ).

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε .

Θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε:

1ον Τι ενέργειες έχετε κάνει προκειμένου να οριοθετηθεί και να ενταχτεί ο οικισμός αυτός στο νέο Γ.Π.Σ. Κυπαρισσίας ;

2ον Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να επισκευαστεί ο «δρόμος καρμανιόλα» Κυπαρισσίας -Τερψιθέας , όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ;

3ον Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τουριστικά τις παραλίες της Τερψιθέας ; (παραλία Βλάχου κ.α. ).

4ον Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε το παλαιό δημοτικό σχολείο και τους άλλους δημόσιους χώρους της Τερψιθέας ;

5ον Πότε - επιτέλους - σκοπεύετε να ασφαλτοστρώσετε τους χωμάτινους δρόμους του οικισμού αυτού ;

6ον Τι ενέργειες έχετε κάνει προκειμένου να δημιουργηθεί δίκτυο παροχής νερού για τις καλλιέργειες, που να ενώνει την Τερψιθέα με το βιολογικό καθαρισμό ;

(Μήπως έχουν τελικά δίκιο τα Φιλιατρά, τα οποία ισχυρίζονται ότι η Τερψιθέα καλό θα ήταν να ενταχτεί στο Δήμο τους για να απολαμβάνει και τα νερά, από το μελλοντικό Φράγμα;)»


«Οι Τερψιθιώτες»



*Με ενδιαφέρον αναμένουμε τη συζήτηση της επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο και την τοποθέτηση, εκεί, του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων...





Διαβάστε Περισσότερα...

Μεσσηνιακό… μαύρισμα!!!


Και να, που ο ευλογημένος τόπος μας, εκτός από λαμπρή ιστορία, υπέροχους ανθρώπους, φυσικό πλούτο, αρμονικό δέσιμο βουνού – θάλασσας, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, «παράγει», εσχάτως και… «μαύρισμα»!!!

Ναι, και «μαύρισμα»!!! Μεσσηνιακό!!! Και 3 ειδών!!!............


Πρώτο. Στις χρυσοκέντητες παραλίες μας, που μπορεί οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να μη φροντίζουν και αναδεικνύουν όσο πρέπει ή και ακόμη χειρότερα, καθόλου, αλλά την Κυριακή των Ευρωεκλογών τίμησαν και με το παραπάνω χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών!

Και με την προσέλευσή τους, όχι στην κάλπη, αλλά στην παραλία ήταν οι μεγάλοι «κερδισμένοι» της ημέρας! Και τη «ζαχαρένια» τους δε χάλασαν με τις εκλογές και το μπάνιο τους απόλαυσαν και… χρώμα πήραν!!! Μαύρισαν!!!

Δεύτερο. Η αποχή από τις κάλπες της Μεσσηνίας ανήλθε σε ποσοστό ρεκόρ όλων των εποχών!!! Έφτασε στο 52,71 %! Μιλάμε για… αυτοδυναμία της αποχής στη Μεσσηνία!!! Η συντριπτική πλειοψηφία, βάσει των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα και τους εκφραστές τους, κυρίως στους έχοντες την εξουσία, και με την αποχή, τους έγραψαν όλους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τους μαύρισαν όλους!!!

Και τρίτο. Η Ν.Δ. αν και παρέμεινε πρώτη δύναμη, κατακρημνίστηκε κατά 12 με 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές!!! . Από τις μεγαλύτερες πτώσεις των ποσοστών τους Κυβερνώντος Κόμματος! Σε έναν Νομό Κάστρο για τη Ν.Δ! Να όμως, που και χωρίς προδότες άλλων εποχών και ρουφιάνους, στη σύγχρονη εποχή, τα κάστρα γκρεμίζονται! Πώς, γιατί & από ποιους;;;

Από τους Μεσσήνιους πολίτες, που έχουν αγανακτήσει και αηδιάσει με την αλαζονεία της εξουσίας και τα σκάνδαλα, τους… μαύρισαν!!!



"Μαύρη Γάτα" - Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


H Κυπαρισσία τίμησε, για μια ακόμη χρονιά, την καθιερωμένη, πλέον, Παντριφυλιακή Εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος.

Ο φετινός εορτασμός, ωστόσο, δεν ήταν τόσο «μεγαλοπρεπής» όσο άλλες χρονιές!...........


Κάτι ότι δεν υπήρχαν αγήματα στρατού και αεροπορίας, όπως έλεγε το πρόγραμμα, κάτι που ο κόσμος στις Θρησκευτικές τελετές δεν ήταν αυτός που αναμενόταν, κάτι τα σκυθρωπά πρόσωπα των περισσότερων κυβερνητικών, πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές, «σκίασαν» την εορταστική ατμόσφαιρα. Περιχαρής, με πλατύ χαμόγελο αλλά και αυτοσυγκράτηση, χωρίς φανφάρες και άκρατες θριαμβολογίες, ήταν ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς και τα τοπικά στελέχη του Κινήματος!

Επίκεντρο των θρησκευτικών τελετών ήταν ο εορτάζων Ιστορικός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος στην Παλιά Πόλη όπου την Κυριακή 7 Ιουνίου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Γονυκλισίας μετά Θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.

Το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουνίου τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου μετά Θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας. Μετά την προσέλευση των επισήμων, έγινε η εκκίνηση Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος με κατάληξη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως. Τη Λιτανεία συνόδευσαν, η Φιλαρμονική, οι μαθητές των Σχολείων της Κυπαρισσίας και Πρόσκοποι
Το απόγευμα της Δευτέρας, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, τελέστηκε Μεθεόρτιος Εσπερινός και στη συνέχεια Μέγας Παρακλητικός Κανών εις την Ομοούσιο & Παντοδύναμο & Αδιαίρετο Τριάδα.


Να σημειωθεί πως στην πλατεία της Παλιάς Πόλης έγινε παραδοσιακό πανηγύρι με ορχήστρα.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Θύμησες αλλοτινών εποχών - Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Σταυροπάζαρο, το θρυλικό παζάρι της Αρκαδιάς»


Θύμησες αλλοτινών εποχών πλημμύρισαν την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου και μνήμες της λαμπρής ιστορίας αυτού του τόπου ζωντάνεψαν, στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Σταυροπάζαρο, το θρυλικό παζάρι της Αρκαδιάς» - αφήγημα του γνωστού Κυπαρίσσιου Δήμου Χριστόπουλου............



Την παρουσίαση διοργάνωσε η νεοϊδρυθείσα αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» (που είχε αναλάβει και την έκδοση του βιβλίου), στο λαογραφικό Μουσείο, δίπλα στο κάστρο.

Το βιβλίο περιγράφει την αγορά της παλιάς πόλης, όπως ήταν λίγο πριν το πόλεμο, με την αίγλη και την ατμόσφαιρα που πηγάζουν από μια μακρόχρονη λειτουργία και ιστορία της αγοράς, από την εποχή που ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή επισκέφθηκε την Κυπαρισσία (το 1680 περίπου) και κατέγραψε την ύπαρξη 50 καταστημάτων!!!

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας», Τζίμα Ιμιρζιάδη, που σημείωσε πως, «στόχος είναι, με την παρουσίαση του βιβλίου να μιλήσουμε και πάλι για την παλιά πόλη», προτρέποντας όλους να χρησιμοποιούν αυτό τον όρο που έχει μια άλλη δυναμική, αξία και σημασία…



Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος και ο Δήμαρχος Κυπαρισσία Γιώργος Σαμπαζιώτης.



Για το βιβλίο, το συγγραφέα και την Παλιά Πόλη μίλησαν ο γνωστός Κυπαρίσσιος δικηγόρος των Αθηνών Παύλος Ιωαννίδης και ο συγγραφέας – λαογράφος – εκδότης της εφημερίδας «Νέο Βήμα της Κυπαρισσίας» και γραμματέας της Ενώσεων Κυπαρισσίων της Αθήνας «Η Αγία Τριάδα» Βασίλης Ματσινόπουλος.

Στην Παλιά Πόλη αναφέρθηκαν η έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση και η Κυπαρίσσια στην καταγωγή Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βάσω Πέννα – Αθανασοπούλου.


Ο συγγραφέας του βιβλίου Δήμος Χριστόπουλος σημείωσε πως, «το Σταυροπάζαρο έμεινε στην ιστορία ως μια ανεπανάληπτη αγορά, που το ποιό η ζωντάνια, η ομορφιά και η γοητεία το προηγούμενο δεν έχει, αλλ’ ούτε πρόκειται να υπάρξει. Είχα την τύχη να προλάβω (μικρό παιδάκι τότε) και να βιώσω τη γοητεία της παράξενης εκείνης αγοράς, που στιγμιότυπα εντυπωσιασμού μου μένουν και σήμερα ανεξίτηλα στη μνήμη μου…» Εξέφρασε, δε, τη χαρά του που με το βιβλίο του αυτό θα προσθέσει μία σελίδα στο μεγάλο της ιστορίας βιβλίο της πανέμορφης αυτής πόλης. Πρόσθεσε πως διαβάζοντας τα παιδιά και τα εγγόνια και οι επερχόμενες γενιές το βιβλίο, θα γνωρίζουν και θα ενθυμούνται το περίφημο «Σταυροπάζαρο». «Θα πρέπει να τονιστεί» είπε ο κ. Χριστόπουλος, «ότι από την ιστορία μας, το παρελθόν μας, τίποτα δεν πρέπει να ξεχνιέται από τα ιστορικά εκείνα γεγονότα. Αλλά να μένουν ζωντανά στη συνείδησή μας, όσα χρόνια και αν περάσουν, κυρίως στους νέους που είναι η συνέχεια της ζωής…» Για το «Σταυροπάζαρο» σημείωσε ότι περίοδος ακμής ήταν μεταξύ 1890 – 1920 και το τέλος εποχής ήρθε το 1938. «Επιθυμία μου είναι το βιβλίο να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους για να πληροφορηθείτε ποιοι ήσαν εκείνοι οι Κυπαρίσσιοι που υπηρέτησαν αυτή την αγορά ως έμποροι και επαγγελματίες, για να δικαιωθούν στη μνήμη μας. Με την αναφορά μου αυτή γίνεται μια αναγνώριση και τιμή στη μνήμη τους, αναφέροντας τα ονόματά τους, το επάγγελμά τους και την δράση τους… Είναι μία τιμή που τους έπρεπε!»



με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΝΤΩΝΗ ΛΕΝΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ - Η εκρηκτική παρουσία του Α. Σαμαρά γεννά "πυρά" για προσλήψεις από το παράθυρο



«Προσλήψεις από το… παράθυρο»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ...


Λένε πως οι μεγάλοι πολιτικοί άνδρες όλων των εποχών κρίνονται τόσο από τους συμμάχους, όσο και από τους εχθρούς τους. Ο κύκλος φίλων και αντιπάλων τους δεν έχει χώρο για μετριότητες. Τα πάθη που προκαλούν στο πέρασμά τους είναι μεγάλα, όπως και οι εκδηλώσεις στήριξης στο πρόσωπό τους. Για τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά, η… Ιστορία θα δείξει αν και πόσο μεγάλος πολιτικός άνδρας θα αποδειχθεί για την πορεία του τόπου.............


Βέβαιο, ωστόσο, παραμένει πως τόσο οι υποστηρικτές, όσο και οι επικριτές του είναι και πολλοί και παθιασμένοι.
Με διαφορά ημερών τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας (αύριο Κυριακή 14 Ιουνίου, στις 12.00 το μεσημέρι) και του νέου Μουσείου Ακρόπολης (το Σάββατο 20 Ιουνίου) αποτέλεσαν έναυσμα για ποικίλες καταγγελίες από πολλές πλευρές. Τα δημοσιεύματα για διορισμούς Μεσσηνίων από το… παράθυρο και στα δυο Μουσεία δίνουν και παίρνουν, καθιστώντας τον Αντώνη Σαμαρά το… σύγχρονο πρόσωπο του «μπάρμπα στην Κορώνη». Του ταιριάζει, άλλωστε, και… χωροταξικά. Ο ίδιος δεν παίρνει θέση (τι να πει άλλωστε;). Χαράζει σταθερά και μεθοδικά την πολιτική του ρότα. Η οποία, στην Ελλάδα των αντιφάσεων, μοιάζει να χωρά εξίσου άνετα το ευρωπαϊκό όραμα και τη νοοτροπία των «δικών μας παιδιών».
«Έβαλαν τους δικούς τους»
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν στην «Επικαιρότητα» Μεσσήνιοι πολίτες, για να καταγγείλουν αδιαφάνεια στις προσλήψεις τεσσάρων φυλάκων στο Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας. Οι ίδιοι (τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση της εφημερίδας) συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την πρόσληψη υπαλλήλων στο Μουσείο και, όπως υποστήριξαν, ενώ είχαν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια, τελικά δεν προσελήφθησαν, για να δουν τις θέσεις εργασίας να καταλαμβάνονται από άτομα που δεν είχαν μόρια και προϋποθέσεις.
«Δεν έγιναν με νόμιμες διαδικασίες οι προσλήψεις», δήλωσαν στην «Επικαιρότητα». «Έβαλαν τους δικούς τους και η αξιοκρατία πήγε περίπατο».
Πρόκειται για βαρύτατη καταγγελία, η οποία όμως με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορεί να αποδειχθεί. Περιγράφει, ωστόσο, γλαφυρά το κλίμα, που διαμορφώνεται γύρω από τις επιλογές της Κυβέρνησης, αλλά κι ένα γεγονός που, όσο κι αν θέλουμε να αποσιωπήσουμε, υφίσταται και μάλιστα καταλυτικά: Το ρουσφέτι καταλαμβάνει ακόμα περίοπτη θέση στην άποψη του νεοέλληνα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο κι εξακολουθεί να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του εκλογικού τοπίου των ψηφοφόρων.
«Ανέκδοτο η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα στις προσλήψεις»
Το μεγάλο «μπαμ» όμως έγινε από την ιστοσελίδα press-gr, η οποία δημοσίευσε (κουτσουρεμένη) λίστα ονομάτων, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφορά στους 28 φύλακες, που προσελήφθησαν για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. «Οι προσλήψεις αυτές», σημειώνεται στο άρθρο, «είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που σημαίνει ότι έχουν γίνει με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια. Είναι δηλαδή προσλήψεις από το “παράθυρο”».
«Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι προσληφθέντες», εξακολουθεί το δημοσίευμα, που αποτέλεσε αφορμή για πληθώρα ανάλογων δημοσιεύσεων, «έχουν σχέση με τη Μεσσηνία, την εκλογική περιφέρεια του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, που διακηρύσσει κι αυτός, όπως και ο πρωθυπουργός, την προσήλωσή του στο σωστό ύφος και ήθος της εξουσίας».
Στην ιστοσελίδα, την οποία μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση, παρατίθεται η λίστα με τα 28 ονόματα (των οποίων τα επίθετα έχουν διαγραφεί κατά το ήμισυ, επειδή, όπως σημειώνεται, «οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα»), τα πατρώνυμα και η ημερομηνία πρόσληψης στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Εσείς, στείλατε… ραβασάκι;
Παρεμπιπτόντως, τον κ. Χρήστο Γιάνναρη τον έχετε ακουστά; Πρόκειται για κουμπάρο (κυριολεκτικά) του κ. Σαμαρά και πρώην διοικητή του ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου, με καταγωγή από το Χατζή Μεσσηνίας. Σήμερα ο κ. Γιάνναρης είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε., που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού! Ο εν λόγω Οργανισμός ανακοίνωσε προχθές ότι προγραμματίζει την πρόσληψη ειδικού εποχιακού προσωπικού του Μουσείου Ακρόπολης και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τους φακέλους τους μέχρι την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009. Ογδόντα (80) θέσεις θα πληρωθούν με τις ειδικότητες: Baristas, ταμίες, σερβιτόροι και βοηθοί σερβιτόροι, παρασκευαστές κουζίνας, υπεύθυνοι τροφοδοσίας, λαντσέρηδες και καθαριστές. Σπεύσατε! Πληροφορίες στο www.hch.culture.gr
Το ανέκδοτο, μάλιστα, των ημερών, θέλει τον υπουργό Πολιτισμού να δέχεται… ραβασάκια μέχρι ένα τέταρτο πριν τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας!
Ανεξάρτητα από… συμπτώσεις κι ελατήρια, πέρα από «πολιτικές ορθότητες» και στρουθοκαμηλισμούς, γεγονός παραμένει ότι, πολλοί (Μεσσήνιοι κι Έλληνες γενικά) ελπίζουν να… τη βολέψουν με τον δικό τους «μπάρμπα στην Κορώνη».

Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - Σάββατο 13 Ιουνίου



Διαβάστε Περισσότερα...