Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

«Γκρεμίζονται» τα χρηματιστήρια...


Στο κόκκινο και πάλι τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια στον απόηχο της συντονισμένης κίνησης, 7 κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκιά τους κατά 0,5%. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 5,18%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε με υποχώρηση 6,31%.Mε αρνητικό πρόσημο και το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη του δείκτη DAX .Κατέγραψε απώλειες 5,88%. Επίσης, τα χρηματιστήρια σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη έκλεισαν με πτώση 7,36% και 5,20% αντίστοιχα. Ίδιο το σκηνικό στα χρηματιστήρια της Βιέννης και του Μιλάνου, τα οποία έκλεισαν με πτώση 8,71% και 5,71% αντίστοιχα. Νωρίτερα, οι απώλειες είχαν φθάσει μέχρι και το πρωτοφανές 9,4%, στο Τόκιο (με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ιαπωνίας να παρέμβει για 16η συνεχόμενη φορά, διοχετεύοντας στην αγορά ποσό ύψους 15,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) και το 14% στο χρηματιστήριο της Μόσχας, που διέκοψε τη λειτουργία του. Οι ηγέτες των κυριότερων χωρών του πλανήτη θα συναντηθούν σύντομα για να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Το πρωί, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την μερική εθνικοποίηση 8 τραπεζών, χορηγώντας τους 25 δις. στερλίνες, με αντάλλαγμα προνομιακές μετοχές και άλλες 25 δις. υπό μορφήν δανείου, ενώ την πρόταση του Γκόρντον Μπράουν περί ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης αναμένεται να υιοθετήσει ο προεδρεύων της Ε.Ε. Νικολά Σαρκοζί.
Παράλληλα, η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει απεριόριστη προστασία για τις ιδιωτικές τραπεζικές καταθέσεις, ενώ έκτακτα μέτρα θα λάβει απόψε και το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.
Η πιθανότητα να υπάρξει παγκόσμια ύφεση είναι μικρή, υπό την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας θα υιοθετήσουν γρήγορα συνεκτικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουν τα πλήγματα στις αγορές, εκτίμησε πάντως ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.


Διαβάστε Περισσότερα...

Άλλα πάλι τούτα... Αντίθετος με το κοινοτικό δίκαιο ο «βασικός μέτοχος»!!!


Αρνητική είναι η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο κατά πόσο ο νόμος περί βασικού μετόχου είναι συμβατός με το Κοινοτικό Δίκαιο, θεωρώντας ότι στην περίπτωση του ελληνικού νόμου, η αρχή της αναλογικότητας παραβιάστηκε.


Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με προδικαστικό ερώτημα, το οποίο απηύθυνε το Συμβούλιο της Επικρατείας.



Διαβάστε Περισσότερα...

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ! ΜΕΧΡΙ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.




Διεύθυνση Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


Με αφορμή όσα μεταδόθηκαν σήμερα από κάποια ΜΜΕ σχετικά με το ενδεχόμενο νέας παράτασης για την υποβολή των δηλώσεων στο κτηματολόγιο, από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα νέας παράτασης για την υποβολή δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο Υπουργός κ. Γ. Σουφλιάς από τα τέλη Αυγούστου, όταν είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι νέα παράταση δεν θα δοθεί.

Ούτε, όμως, η επιχειρησιακή εικόνα του έργου απαιτεί τέτοια παράταση.

Καλούμε λοιπόν τους πολίτες, όσους ακόμα δεν έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους, να το πράξουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.




Διαβάστε Περισσότερα...

ΥΠ.ΕΞ.: «Αξιολογούμε τη δέσμη ιδεών του Μ. Νίμιτς »



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. M. Nimetz με τους διαπραγματευτές για το ζήτημα της επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε τα εξής:

«Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε στους διαπραγματευτές, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μ. Νίμετς και εν συνεχεία θα τον ενημερώσουμε για τα συμπεράσματά μας.

Εμείς πάντα παρουσιάζουμε και αναλύουμε με τρόπο συγκροτημένο και ξεκάθαρο τις θέσεις μας για την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα των οποίων ουδείς αμφιβάλει.

Η Ελλάδα επιθυμεί ειλικρινά την οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό χωρίς νικητές και ηττημένους.

Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό.»


Διαβάστε Περισσότερα...

«Νέα δέσμη ιδεών» για επίλυση του Σκοπιανού από το Μ. Νίμιτς




«Nέα δέσμη ιδεών για μία λύση» στο Σκοπιανό παρέδωσε στους διαπραγματευτές Ελλάδας και FYROM ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κατά την κοινή συνάντηση που είχε μαζί τους στη Νέα Υόρκη.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του αμέσως μετά, αυτές αποτελούν βάση για την επίλυση του προβλήματος και τα δύο μέρη πρέπει να τις σκεφτούν σοβαρά. Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και πως οι δύο πλευρές θα έχουν το χρόνο για μελετήσουν τις πτυχές της πρότασής του.
Ο κ. Νίμιτς δεν έδωσε λεπτομέρεις για τις προτάσεις του, οι οποίες, όπως ανέφερε, στοχεύουν στο να εξευρεθεί μια λογική και δίκαιη λύση και σημείωσε πως «θα ήταν πολύ καλό το πρόβλημα να επιλυθεί σύντομα».
Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως «μπορούμε να φτάσουμε σε μια αξιοπρεπή λύση».
Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που οι προτάσεις του απορριφθούν, απάντησε πως το μέλλον εξαρτάται από τα δύο μέρη. «Η καλύτερη λύση είναι να διευθετηθεί το ζήτημα τώρα, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον» πρόσθεσε.







Διαβάστε Περισσότερα...

Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ...



Η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Βουλευτής Μεσσηνίας, Σοφία Καλαντζάκου, δήλωσε σχετικά με το νέο σύστημα για τη λειτουργία των δομών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»:


«Σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου μας είναι η προάσπιση της γυναικείας απασχόλησης. Στόχος πλέον της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι μόνο η απλή οικονομική ανάπτυξη αλλά και η ποιοτική ανάπτυξη. Και αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή των γυναικών, χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή του μισού πληθυσμού της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν:

·Στοχευμένες δράσεις προώθησης της απασχόλησης των γυναικών και ισότιμης πρόσβασης και εξέλιξης τους στην αγορά εργασίας,

· Τη μετεξέλιξη των υποστηρικτικών δομών σε δράσεις στήριξης της γυναικείας απασχολησιμότητας, υπό το πρίσμα της εξατομικευμένης προσέγγισης, με στόχο την εναρμόνιση των επαγγελματικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων, καθώς και

· Την ανάπτυξη μέτρων στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών.

Ο στόχος όμως, της αύξησης της απασχόλησης και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνση τους να εναρμονίζουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους, δηλαδή τη σύζευξη οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Με βάση αυτό το στόχο θέσαμε σε εφαρμογή το νέο σύστημα για τη λειτουργία των Δομών Φροντίδας και Φιλοξενίας παιδιών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».»

Από την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 και μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2008 οι ενδιαφερόμενες μητέρες μπορούν εκ νέου να υποβάλουν αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Βάσει του νέου συστήματος για τη λειτουργία των δομών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών που έθεσε τον Ιούλιο του 2008 σε εφαρμογή το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μέσω του Επιχειρησιακού του Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 - 2013, οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα επιλογής βρεφονηπιακού σταθμού από το σχετικό πίνακα που έχει αναρτηθεί στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στο Νομό κατοικίας τους, καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oee.gr).

Με σκοπό να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατό περισσότερες μητέρες μέσα από το Πρόγραμμα, εκτός από τις ενδιαφερόμενες μητέρες που δεν πρόλαβαν τις προηγούμενες προθεσμίες, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προχώρησε σε νέα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Η νέα Πρόσκληση συμπεριλαμβάνει τώρα επιπλέον και:

· Συγκεκριμένη κατηγορία άνεργων γυναικών.

Συγκεκριμένα, γυναίκες που, οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της Πρόσκλησης, έλαβαν επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

· Γυναίκες με υπηκοότητα εκτός της ελληνικής ή κράτους-μέλους της Ε.Ε, στο πλαίσιο των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων.

· Συμμετέχουσες σε προγράμματα κατάρτισης.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων από τις Δομές και προσφέρεται το δικαίωμα συμμετοχής στις ενδιαφερόμενες μητέρες που δεν πρόλαβαν τις προηγούμενες προθεσμίες, να υποβάλουν αιτήσεις προς τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και να επιλέξουν τους Σταθμούς στους οποίους επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους.

Η ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων σύζευξης ωφελουμένων γυναικών και θέσεων θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου 2008 και η τοποθέτηση στους σταθμούς στις 10 Νοεμβρίου 2008.

Βάσει της προηγούμενης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, που ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της σύζευξης επιλέξιμων δομών και ωφελουμένων γυναικών στις 25/8/2008, από την 1η Σεπτεμβρίου 2008, 6.325 παιδιά έχουν ήδη ενταχθεί στους σταθμούς.

Tο συνολικό κόστος για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 280 εκ. € για όλη την Προγραμματική Περίοδο, ενώ υπολογίζεται ότι θα προσφερθούν σε μητέρες περισσότερες από 90.000 τοποθετήσεις βρεφών, νηπίων και παιδιών συνολικά έως το 2013.




Διαβάστε Περισσότερα...

ΙΓ΄ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» (2007-2008)...


Μεταξύ 10 και 13 Οκτωβρίου 2008 θα διεξαχθεί φέτος η ΙΓ΄Σύνοδος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βουλής των Εφήβων.
Στους σταθερούς στόχους της πρωτοβουλίας αυτής της Βουλής των Ελλήνων βρίσκονται η μύηση των νέων στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και η καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι το ενδιαφέρον για τα κοινά, αλλά και η συμβολή στη διαμόρφωσή τους, ο υπεύθυνος και τεκμηριωμένος διάλογος, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση.
Στις εργασίες του προγράμματος συμμετείχαν κατά το σχολικό έτος 2007-2008, με γραπτά δοκίμιά τους, 18.573 μαθητές από τη Β΄τάξη όλων των τύπων Λυκείου της χώρας (ενιαία, ημερήσια, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά, ειδικά), Τ.Ε.Ε. Α΄ κύκλου του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και των αντίστοιχων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Ύστερα από αξιολόγηση όλων των γραπτών από την Επιτροπή του προγράμματος επελέγησαν οι 300 «έφηβοι βουλευτές» - 260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από την ομογένεια. Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου προγράμματος, ο Πρόεδρος της Βουλής θα υποδεχθεί και θα χαιρετίσει τους «έφηβους βουλευτές» την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στις 19:00΄, στην Αίθουσα της Ολομέλειας, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης της ΙΓ΄Συνόδου, την οποία θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής του προγράμματος, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, οι «έφηβοι βουλευτές» θα συνεδριάσουν σε Επιτροπές, αντίστοιχες των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, και θα συμμετάσχουν σε προγραμματισμένες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Τέλος, τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στις 10:00 το πρωί θα συγκληθεί η Ολομέλεια της «Βουλής των Εφήβων» παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, των Αρχηγών των Κομμάτων και μελών της Κυβέρνησης. Στο διάλειμμα των εργασιών της Ολομέλειας αντιπροσωπεία «εφήβων βουλευτών» θα γίνει δεκτή από τον Πρωθυπουργό.
Τις εργασίες της συνόδου θα παρακολουθήσουν και θα καταγράψουν οι μαθητές που βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό για νέους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Τα Νέα», στο διαγωνισμό σχολικού εντύπου του Ιδρύματος Μπότση και στους Αγώνες Επιχειρηματολογίας που διοργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Την ευθύνη και επιμέλεια της διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων», καθώς και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων σε αυτό έχει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Στη διοργάνωση του προγράμματος συνεργάζονται το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Διαβάστε Περισσότερα...

Στην Τρίοδο Μεσσήνης η πρώτη μόνιμη πίστα dragster στην Ελλάδα!!!


Ζήτημα χρόνου είναι να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα που θα μετατρέψουν το παλιό αεροδρόμιο της Τριόδου σε μόνιμη πίστα αγώνων dragster, την πρώτη στην Ελλάδα.

Τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας άναψε «πράσινο φως» στη σύμβαση του Δήμου Μεσσήνης με την εταιρεία GEM Επικοινωνία και- όπως αναμένεται- τα βασικά έργα θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, με πιθανό χρόνο περαίωσης, το αργότερο έως τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστά όλο αυτό το διάστημα, αρχικός στόχος είναι η ένταξη του συγκεκριμένου χώρου στο πρόγραμμα των αγώνων εθνικών πρωταθλημάτων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Όμως, εκτός αυτού, βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες που θα επιτρέψουν τη διοργάνωση αγώνων και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς ξένων συμμετοχών.

Τα πρώτα έργα

Τα έργα που θα γίνουν, έχουν προϋπολογισμό 254.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από τη ΣΑΤΑ του Δήμου Μεσσήνης, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία χώρου στάθμευσης των paddock, που περιλαμβάνει την ασφαλτόστρωση επιφάνειας 4 στρεμμάτων. Θα δημιουργηθεί ασφαλτοστρωμένος χώρος στάθμευσης (rest area), επιφάνειας 360 τετραγωνικών μέτρων, θα κατασκευαστούν φορητά τοιχία από εξοπλισμένο σκυρόδεμα μήκους 500 μέτρων, θα επισκευαστεί ο ασφαλτοτάπητας του υφιστάμενου διαδρόμου, θα επισκευαστεί η περίφραξη και θα διανοιχτεί δρόμος σύνδεσης με το χώρο των paddock.

40.000 επισκέπτες

Υπενθυμίζεται ότι σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται, σε ετήσια βάση, η προσέλευση 40.000 επισκεπτών στη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη όχι μόνο της Μεσσήνης, αλλά και ολόκληρου του νομού.

Αν, δε, ισχύσουν και οι αρχικοί σχεδιασμοί, θα βοηθήσει και στη μείωση των τροχαίων, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης αγώνων «Run what you bring (τρέξε με ότι έχεις)», στους οποίους θα μπορούν οι συμμετάσχοντες να συναγωνιστούν στις συνθήκες της πλήρους ασφάλειας που τους προσφέρει η πίστα, αντί στους δρόμους.


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου




Διαβάστε Περισσότερα...

Ατμόσφαιρα 1920 στο Πάρκο Καλαμάτας!...



Σε σκηνικό μετατράπηκε χθες ο παλιός σταθμός του ΟΣΕ, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας.

Eκεί ξεκίνησαν τα γυρίσματα της σειράς για τη ζωή των ποιητών Κώστα Καρυωτάκη και Μαρίας Πολυδούρη, που θα προβληθεί τον Ιανουάριο από την ΕΤ1.

Από το πρωί ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου, Τάσος Ψαρράς, ήταν στο χώρο με το συνεργείο της τηλεοπτικής υπερπαραγωγής, ενώ την εικόνα γύρω από τους πρωταγωνιστές συμπλήρωναν οι βοηθητικοί ηθοποιοί, μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων της πόλης, ενδεδυμένοι και αυτοί, φυσικά, με κοστούμια της δεκαετίας του 1920.

Εκτός από την Καλαμάτα, πατρίδα της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη, η σειρά περιλαμβάνει γυρίσματα στην Αθήνα, τη Σύρο, το Γαλαξίδι, το Παρίσι, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στην Καλαμάτα το συνεργείο θα βρίσκεται μέχρι το Σάββατο...


ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ - ΜΑΝΟΣ ΒΑΚΟΥΣΗΣ


Η Πολυδούρη και ο Μαρκέτος του «Καρυωτάκη»


Είναι δύο από τους βασικούς ρόλους της σειράς για τον Κώστα Καρυωτάκη. Η Μαρία Κίτσου υποδύεται την Καλαματιανή ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη και ο Μάνος Βακούσης τον Μαρκέτο, ένα διευθυντή Νομαρχίας που ασχολείται με την πολιτική, ο οποίος και σχετίστηκε με το ζευγάρι των ποιητών.
Συναντήσαμε τους δύο ηθοποιούς χθες, στα γυρίσματα της τηλεοπτικής παραγωγής, που πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.


Παθιασμένο πλάσμα


«Είναι η πρώτη φορά που κάνω τηλεόραση και δε θα έκανα εάν δεν επρόκειτο για το συγκεκριμένο ρόλο» μας είπε η Μαρία Κίτσου, χαρακτηρίζοντας πολύ γοητευτικό το γεγονός ότι βρίσκεται στην Καλαμάτα, πατρίδα της Μαρίας Πολυδούρη. Ιδίως όταν σκέφτεται ότι τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στο πάρκο, όπου είναι στημένη η προτομή της ποιήτριας. «Είναι κάτι που πάντα ονειρευόμουν, το να δουλέψω σε μια σειρά εποχής, να υποδυθώ ένα πραγματικό πρόσωπο και, μάλιστα, μια μεγάλη ποιήτρια».
Λίγο νωρίτερα έχει γυριστεί η σκηνή, όπου η Πολυδούρη φτάνει με το τρένο στο σταθμό της Καλαμάτας και συναντά την οικογένειά της. «Είναι η πρώτη της επίσκεψη αφ’ ότου έχει φύγει στην Αθήνα για σπουδές και για να δουλέψει στη Νομαρχία. Επιστρέφει, λοιπόν, για να δει τους δικούς της».
Για τη Μαρία Πολυδούρη μιλά με θαυμασμό: «Είναι παθιασμένο πλάσμα. Μια γυναίκα μετά την εποχή της. Και αυτό ήταν που ξένισε τους γύρω της. Παρά την αθωότητα του χαρακτήρα της, σκανδάλισε. Το να φύγει μια γυναίκα στο εξωτερικό εκείνη την εποχή ήταν κάτι πρωτοπόρο. Μάγευε με την προσωπικότητά της».


Αδίστακτος πολιτικός


«Ο Μαρκέτος είναι ένας διευθυντής Νομαρχίας, τον οποίο η Μαρία Πολυδούρη ερωτεύεται ρομαντικά, χωρίς όμως ανταπόκριση» λέει ο Μάνος Βακούσης για το ρόλο του. «Είναι ένας φιλόδοξος άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική. Ξεκινά από εδώ και με διάφορες διασυνδέσεις γίνεται διευθυντής Νομαρχίας στην Αθήνα. Είναι ένα ‘ζώο πολιτικό’, που ενώ αδιαφορεί για την Πολυδούρη, αλλάζει συμπεριφορά και αρχίζει να ενδιαφέρεται γι’ αυτήν, μόνο όταν καταλαβαίνει ότι εκείνη είναι ερωτευμένη με έναν - κατ’ αυτόν - άσχημο και άσημο, τον Καρυωτάκη (τον υποδύεται ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος). Τον οποίο και αρχίζει να πολεμάει, χωρίς να τον αφήνει σε ‘χλωρό κλαρί’. Είναι αυτό το ‘σκυλίσιο’ που φέρουν οι άνθρωποι… ».
Ως έναν αδίστακτο άνθρωπο της πολιτικής χαρακτηρίζει, επιπλέον, τον Μαρκέτο ο Μάνος Βακούσης: «Είναι ένας συμφεροντολόγος, όχι καμιά ευφυΐα πολιτικού φαντάζομαι, αλλά αυτό που κάνει ως διευθυντής Νομαρχίας το κάνει πολύ καλά. Είναι, δηλαδή, αυτό που λέει ο φίλος μας ο Λειβαδίτης ‘ζήσαμε τη ζωή κάποιου άλλου και ύστερα πεθάναμε εμείς’.
Αναφερόμενος στη σειρά: «Έχει ενδιαφέρον που θα δούμε τη ζωή αυτών των δύο ποιητών στην τηλεόραση. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όμορφα που συμβαίνουν, αφού η ζωή δεν είναι παρά μνήμη. Ζωντανεύουμε αυτές τις ψυχές. Για μας είναι τεράστια σπουδή το να ασχολούμαστε με αυτό το υλικό. Ζωντανεύουμε, επίσης, την ιστορία. Από τη μια, υπάρχει η κοινωνικοπολιτική ματιά της εποχής, με τις ανατροπές που υπήρξαν για τον Βενιζέλο κ.λπ. και παράλληλα μπαίνουμε στον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων της Πολυδούρη και του Καρυωτάκη».


Διαβάστε Περισσότερα...

«Το κραχ του 2008 θα φτάσει και στη Μεσσηνία»!!!...


Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με τη Δυναμική Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ διοργάνωσαν χθες ημερίδα στο ξενοδοχείο «Filoxenia» με θέμα «Το Κραχ του 2008: απληστία ή άστοχη πολιτική; Οι αιτίες, τα αποτελέσματα, οι μελλοντικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία και κατ’ επέκταση στη Μεσσηνία».

Στην ημερίδα αυτή παραβρέθηκε και ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δ. Δράκος, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι, θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε γι’ αυτή την παγκόσμια κρίση, η οποία εξαπλώνεται διαρκώς και δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε τη διάρκειά της καθώς και τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο κ. Κουτσογιαννόπουλος ως εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας κ. Π. Νίκα, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε πως είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο, όπως φαίνεται, έχει αρχίσει και καταρρέει και πως θα πρέπει να σκεφθούμε και να προβληματιστούμε για το πώς η τοπική κοινωνία θα χειριστεί την κρίση αυτή και ποια θα είναι τα αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κ. Καραμπάτος, δήλωσε πως σκοπός της διοργάνωσης αυτής είναι η ενημέρωση του κόσμου γι’ αυτήν τη διεθνή κρίση της οικονομίας, η οποία αρχικά ξεκίνησε στις ΗΠΑ, αλλά πλέον έχει ήδη φτάσει και στην Ευρώπη συνεπώς και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραμπάτος τόνισε: «Είναι δεδομένο πως αυτή η κρίση θα αγγίξει την οικονομία της Ελλάδας, γι’ αυτό και διοργανώθηκε αυτή η ημερίδα, ώστε να μάθει ο κόσμος ότι θα επηρεαστεί η οικονομία μας και πώς η Μεσσηνία θα αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση».

Ο κόσμος που παραβρέθηκε εκεί για να παρακολουθήσει την ημερίδα αυτή ήταν αρκετός.

Τέλος, για την οικονομική κρίση μίλησε και ο πρόεδρος της Δυναμικής Χρηματιστηριακής, κ. Πουλαρίκας, ο οποίος τόνισε πως εδώ και δέκα χρόνια στηρίζει το Επιμελητήριο και θα συνεχίζει για πολύ να το στηρίζει, καθώς και ότι θα είναι στη διάθεση του Επιμελητηρίου για την προσφορά οποιασδήποτε βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομική κρίση από τα στελέχη της Δυναμικής Χρηματιστηριακής.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την οικονομική κρίση είναι η άνοδος των επιτοκίων, η πτώση των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ, το ότι οι δανειολήπτες σταμάτησαν να αποπληρώνουν τις υποθήκες τους, οι τιμές των στεγαστικών ομολόγων κατέρρευσαν και το πιο σημαντικό ότι, πολλά μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα άρχισαν να καταρρέουν. Όλα αυτά οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, η οποία είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κρίσης του 1929.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΝΑΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ...



Τον προβληματισμό και την απογοήτευσή του εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην απόφαση της Μητρόπολης Μεσσηνίας να παραχωρήσει το παρεκκλήσι των Τριών Ταξιαρχών για εκκλησιασμό των Ρωμαιοκαθολικών κατοίκων της Καλαμάτας.
Ο κ. Καραμπάτος στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στο αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων των οικονομικών προσφύγων της πόλης μας, επικαλείται τον κοσμοπολιτισμό και την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει την πόλη της Καλαμάτας, ως νότια πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τάσσεται στο πλευρό του Μητροπολίτη, συγχαίροντάς τον για την πρωτοβουλία παραχώρησης του παρεκκλησίου κι επικροτώντας την απόφασή του.


Συγκεκριμένα δηλώνει χαρακτηριστικά:


«Ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την πολεμική η οποία ασκείται με αφορμή την απόφαση της Ι. Μητρόπολης Μεσσηνίας να παραχωρήσει ανενεργό παρεκκλήσιο στους Καθολικούς συμπολίτες μας για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, θα ήθελα να εκφράσω δημοσίως την απογοήτευση και τον προβληματισμό μας για τις αναχρονιστικές αντιλήψεις που επιμένουν να επισκιάζουν αξιέπαινες λαμπρές πρωτοβουλίες σαν αυτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.
Υποχρεωμένος να αιτιολογήσω τα αυτονόητα, θα ήθελα από τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας να υπενθυμίσω στους φανατικούς πατριώτες συντοπίτες μας ότι: Με τον όρο "Ανεξιθρησκεία" νοείται η ανοχή του ελεύθερου δικαιώματος που έχει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος να θρησκεύεται και σε όποιο δόγμα της αρεσκείας του, σύμφωνα δε με τους ελληνικούς νόμους η "Ανεξιθρησκεία" αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα ήδη από το Σύνταγμα της Επιδαύρου (1822) μέχρι σήμερα. Η Καλαμάτα ξεχώρισε στη ροή του χρόνου για τον κοσμοπολιτισμό της, για την αποδοχή νέων διαφορετικών αντιλήψεων και νοοτροπιών, ένα άνοιγμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θεαματική άνθησή της τους προηγούμενους αιώνες. Αν αντί του κοσμοπολιτισμού είχε επικρατήσει ο σκοταδισμός και η εσωστρέφεια, θα ήταν σήμερα χωριό ανύπαρκτο στο χάρτη.
Σήμερα η πόλη καλείται να διαδραματίσει έναν μητροπολιτικό ρόλο και να μετατραπεί σε “Νότια πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο”, γεγονός που θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτήν την οικονομική αναζωογόνηση απαραίτητη είναι και η πολιτική, βάση της οποίας είναι η αρμονική συνύπαρξη και συναλλαγή διαφορετικών εθνοπολιτιστικών ομάδων με διαφορετικές θρησκείες σε πλαίσια συλλογικής, κοινωνικής και ηθικής ευθύνης. Η παρουσία αλλοδαπών εργαζόμενων, οικονομικών μεταναστών ή ανθρώπων που αγάπησαν τη Μεσσηνία κι επέλεξαν να ζήσουν ανάμεσά μας έπαιξε κι εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική εξέλιξή της. Οι άνθρωποι αυτοί που παράγουν προστιθέμενη αξία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας (αποδεδειγμένα βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), έχουν αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Έτσι αντιμετωπίζονται και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο εξωτερικό ακόμα και στις μουσουλμανικές χώρες, είναι επομένως και χρέος μας να τους παρέχουμε και εμείς κάθε ανάλογη διευκόλυνση για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Υπενθυμίζω επίσης σε όσους το λησμονούν, ότι συμμετέχουμε σε εταιρισμό εθνών με το όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση και αν δεν δεχτούμε την πολιτιστική και θρησκευτική διαφορετικότητα των εταίρων μας σημαίνει ότι πηθικίζουμε και επομένως επιλέγουμε να είμαστε στο περιθώριο, πολίτες της καρπαζιάς και χώρα της συμφοράς.
Ο Μεσαίωνας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, διανύουμε αισίως τον 21ο αιώνα και οι σύγχρονες οικονομικές συνθήκες και ανάγκες επιβάλλουν εξωστρέφεια και σεβασμό στον «άλλο» ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας. Η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας διαπνέεται από αυτό ακριβώς το πνεύμα, γι’ αυτό και τον συγχαίρουμε και επικροτούμε την απόφασή του. Φίλοι πατριώτες χριστιανοί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πάρτε το απόφαση! Οι απόψεις που κομίζετε θυμίζουν οπισθοδρόμηση και απειλούν με αδιέξοδα. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να προχωράτε έχοντας το βλέμμα σας πίσω…».


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

Στα 2,5 ευρώ αγοράζουν τώρα οι Ενώσεις το λάδι...


Σε τιμές από 2,45 έως 2,50 ευρώ στον παραγωγό αγοράζουν τώρα οι Ενώσεις στην Κρήτη και οι ιδιώτες το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές, με τους αγρότες να δείχνουν προθυμία για να πουλήσουν το προϊόν τους, αφού έφτασαν πλέον σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να το διαθέσουν στα επίπεδα που προσδοκούν.
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα συνεταιρισμών, οι οποίοι πριν δεκαπέντε μέρες δεν διέθεταν το ελαιόλαδο των παραγωγών τους στα 2,65 ευρώ και τώρα συζητάνε για 2,5 ευρώ το κιλό.
Στη δημιουργία κακού κλίματος συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό η τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τα μείγματα ελαιόλαδου με σπορέλαια.
Ο κανονισμός 1019 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπει την ανάμειξη μεταξύ του παρθένου ελαιόλαδου και των διαφόρων σπορέλαιων υπήρχε από το 2002, όμως ουδείς από τότε μέχρι σήμερα είχε δείξει ενδιαφέρον να αποσυρθεί.
Τώρα απλά στον συγκεκριμένο κανονισμό έγινε ένα λίφτινγκ και τέθηκε ξανά στο τραπέζι, δημιουργώντας όμως ψυχολογία απογοήτευσης μεταξύ των παραγωγών.
Αλλά και τα μηνύματα από τη διεθνή αγορά δεν είναι καλά. Το ελληνικό ελαιόλαδο φθάνει στην Ιταλία σε τιμές 2,65 με 2,67 ευρώ το κιλό. Αλλά την ίδια ώρα οι κυρίαρχοι στη διεθνή αγορά Ισπανοί, το πουλάνε μόλις στα 2,35 ευρώ πάντα για οξύτητες έως τρεις γραμμές.
Οι προβλέψεις για τη νέα εμπορική χρονιά δεν είναι ευχάριστες. Στην Κρήτη η εμπορική περίοδος κλείνει με αποθέματα άνω των 20.000 τόνων, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία περιμένουν υπερπαραγωγή.
Παράλληλα και στη χώρα μας αναμένεται φέτος υψηλή παραγωγή ελαιόλαδου, πράγμα που σημαίνει ότι, η προσφορά θα είναι αυξημένη σε σύγκριση με τη ζήτηση.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

Δημοσκόπηση VPRC για το BEST - Δυσαρεστημένοι οι Μεσσήνιοι...




Η δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC που παρουσίασε χθες βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι «BEST» αποτυπώνει τον παλμό των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της Μεσσηνίας αυτή την περίοδο και είναι ενδεικτική του κλίματος δυσαρέσκειας των Μεσσηνίων τόσο για την Κυβέρνηση της χώρας, όσο και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση!

Πάντως, μεγάλα ποσοστά δυσαρέσκειας των Μεσσηνίων καταγράφονται και για τους βουλευτές του Νομού.

Εντούτοις, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, στη Μεσσηνία πρώτο θα ήταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (43%), με το ΠΑΣΟΚ να έπεται (33%).

Πρώτος βουλευτής σε προτίμηση αναδεικνύεται από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Κουσελάς.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στον Νομό μας από 30 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου για λογαριασμό του «BEST» σε δείγμα 770 ατόμων, κατοίκων και ψηφοφόρων του Νομού και του Δήμου Καλαμάτας άνω των 18 ετών, με τηλεφωνική συνέντευξη.

Να σημειωθεί επίσης ότι, τα ποσοστά των απαντήσεων της έρευνας παρουσιάζονται με στρογγυλοποιημένη μορφή.

Φτώχεια, χαμηλοί μισθοί και οικονομική κρίση

Η φτώχεια και η οικονομική κρίση αναδεικνύονται τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας, σύμφωνα με τους Μεσσήνιους. Στην ερώτηση «Ποιο θεωρείτε σήμερα ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η χώρα;» το 36% των ερωτηθέντων απάντησε η φτώχεια, οι χαμηλοί μισθοί, οι συντάξεις και η οικονομική κρίση. Το 28% απάντησε η ακρίβεια, το 14% η ανεργία, το 4% η διαφθορά, το 2% η Παιδεία και το 2% η κρίση στον αγροτικό τομέα και την ύπαιθρο. Τέλος, από ένα μικρό ποσοστό, 1%, καταγράφεται χωριστά για τον τομέα της Υγείας, τα εθνικά θέματα (Κυπριακό, Σκόπια, Τουρκία), τη Δημόσια Διοίκηση, τη Μετανάστευση, το Περιβάλλον και την ανακύκλωση. Το 3% των ερωτηθέντων δεν έδωσε καμία απάντηση (δεν ξέρω / δεν απαντώ), ενώ ένα 7% έδωσε άλλες απαντήσεις.

Χειρότερη η κατάσταση στον Νομό τα τελευταία 2 - 3 χρόνια

Στην ερώτηση αν «τα πράγματα στη Μεσσηνία τα τελευταία δύο με τρία χρόνια καλυτέρευσαν, παρέμειναν ίδια ή χειροτέρευσαν;», ένα σημαντικό ποσοστό Μεσσηνίων (47%) δηλώνει πως χειροτέρευσαν, το 32% πιστεύει πως παρέμειναν ίδια, ενώ το 19% φαίνεται περισσότερο αισιόδοξο απαντώντας πως καλυτέρευσαν. Τέλος, ένα 2% των ερωτηθέντων δεν απάντησε στην ερώτηση (δεν ξέρω / δεν απαντώ). Αναλυτικά τα ποσοστά που καταγράφονται στη δημοσκόπηση ως προς τους ψηφοφόρους των κομμάτων είναι τα ακόλουθα: Από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το 40% πιστεύει πως παρέμειναν τα ίδια, το 30% πως καλυτέρευσαν και το 29% πως χειροτέρευσαν. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 69% πιστεύει πως χειροτέρευσαν, το 23% πως παρέμειναν ίδια κι ένα 5% πως καλυτέρευσαν. Όσον αφορά στους ψηφοφόρους της Αριστεράς (όπου όπως επισημαίνεται στην έρευνα τα στοιχεία είναι ενδεικτικά λόγω μικρής αριθμητικής βάσης) ένα 47% πιστεύει πως τα πράγματα στον Νομό χειροτέρευσαν, το 39% πως παρέμειναν ίδια κι ένα 12% πως καλυτέρευσαν.

Οι Μεσσήνιοι για την Κυβέρνηση

Καθόλου ικανοποιημένοι από τον τρόπο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας δηλώνουν πάνω από τους μισούς Μεσσήνιους (52%), λίγο ικανοποιημένο δηλώνει το 23%, αρκετά ικανοποιημένο το 14% και πολύ ικανοποιημένο μόλις το 8% των Μεσσηνίων. Τέλος, δεν απάντησε το 3% των ερωτηθέντων (δεν ξέρω / δεν απαντώ). Επομένως, όσον αφορά στη δυσαρέσκεια των πολιτών αναφορικά με την Κυβέρνηση, καταγράφεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δυσαρεστημένων (75%), ενώ αντιθέτως ικανοποιημένο δηλώνει μόλις το 22% των ερωτηθέντων. Αναλυτικά τα ποσοστά ικανοποίησης από την Κυβέρνηση ως προς τους ψηφοφόρους των κομμάτων έχουν ως ακολούθως: Από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος το 55% δηλώνει δυσαρεστημένο, το 43% ικανοποιημένο και το 3% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία (96%) δηλώνει δυσαρεστημένη και μόλις το 3% εκφράζει την ικανοποίησή του από την Κυβέρνηση, ενώ το 1% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Τέλος, οι ψηφοφόροι της Αριστεράς δηλώνουν κατά πλειοψηφία δυσαρεστημένοι (92%), ενώ το 6% δηλώνει ικανοποιημένο και το 2% δεν γνωρίζει / δεν απαντά.

Τα ίδια και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση

Καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας δηλώνει το 53% του δείγματος των ερωτηθέντων, ενώ λίγο ικανοποιημένο δηλώνει το 27% των Μεσσηνίων. Το 14% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο κι ένα 3% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο. Συμπερασματικά, λοιπόν, το 80% των Μεσσήνιων πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση κι ένα 16% ικανοποιημένο. Αναλυτικά, ο βαθμός ικανοποίησης όπως καταγράφεται στους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος έχει ως εξής: Από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος το 88% δηλώνει δυσαρεστημένο με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και μόλις ένα 7% ικανοποιημένο, ενώ ένα 5% δεν απάντησε στην ερώτηση. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 60% δηλώνει δυσαρεστημένο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και το 38% ικανοποιημένο, ενώ ένα 2% δεν απάντησε. Από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς το 90% δηλώνει δυσαρεστημένο, το 8% ικανοποιημένο και το 2% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Τονίζεται πάντως ότι, στη δημοσκόπηση τα στοιχεία για την Αριστερά είναι ενδεικτικά λόγω μικρής αριθμητικής βάσης.

Ακολουθούν οι βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας

Καθόλου ικανοποιημένοι φαίνεται να είναι οι μισοί περίπου Μεσσήνιοι (45%) από το έργο των βουλευτών του Νομού μας μέχρι σήμερα. Το 26% των Μεσσηνίων δηλώνει λίγο ικανοποιημένο, το 18% αρκετά, το 5% πολύ ικανοποιημένο και 6% δεν απάντησε. Ως προς τους Μεσσήνιους βουλευτές, λοιπόν, οι πολίτες της Μεσσηνίας δηλώνουν δυσαρεστημένοι (71%) και σε ποσοστό 23% ικανοποιημένοι, ενώ ένα 6% δεν απάντησε. Τα παραπάνω ποσοστά αναλύονται ως εξής ως προς τους ψηφοφόρους των κομμάτων: Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. κατά 59% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το έργο των Μεσσήνιων βουλευτών και το 35% δηλώνει ικανοποίηση, ενώ το 6% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν κι αυτοί δυσαρεστημένοι (82%), το 13% δηλώνει ικανοποιημένο και το 5% δεν γνωρίζει / δεν απαντά. Τέλος οι ψηφοφόροι της Αριστεράς κατά 86% δηλώνουν δυσαρεστημένοι και μόλις κατά 12% ευχαριστημένοι από το έργο των Μεσσήνιων βουλευτών, ενώ το 2% δεν γνωρίζει / δεν απαντά.

Πρόθεση ψήφου: Οι Μεσσήνιοι θα ψήφιζαν Ν.Δ.

Σε ερώτηση της VPRC «Αν γίνονταν τώρα εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», το 43% των Μεσσηνίων απάντησε τη Νέα Δημοκρατία (με μια απόκλιση +/- 3,5%), το 33% το ΠΑΣΟΚ (με απόκλιση +/- 3,3%), το 10% τον ΣΥΡΙΖΑ (απόκλιση +/- 2,1%), το 6% το ΚΚΕ (απόκλιση +/- 1,7%), το 4% τον ΛΑΟΣ (απόκλιση +/- 1,4%), το 2,5% το κόμμα των Οικολόγων (απόκλιση +/- 1,2%) και το 1% λοιπά κόμματα (απόκλιση +/- 1%)

Πρώτος στις προτιμήσεις των Νεοδημοκρατών ο Αντώνης Σαμαράς

Από τους βουλευτές Μεσσηνίας πρώτος στη λίστα προτίμησης των Μεσσήνιων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό σταυρών προτίμησης 50%. Ακολουθεί ο Γιάννης Λαμπρόπουλος με 41%, η Σοφία Καλαντζάκου με 36% και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης με 23%. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι, καταγράφεται ένα ποσοστό προτίμησης 9% στον αντινομάρχη, Στάθη Αναστασόπουλο, το 5% στον Νίκο Φωτέα και το 1% στον Κωνσταντίνο Γυφτάκη. Πάντως, αυξημένα είναι και τα ποσοστά αρνητικής ψήφου, ενδεικτικό ίσως του γενικότερου κλίματος δυσαρέσκειας των Μεσσηνίων προς τους βουλευτές του τόπου, αφού το 17% δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους παραπάνω, ενώ στο 16% καταγράφονται οι αναποφάσιστοι. Τέλος, το 3% δεν απάντησε. Στην ανάλυση της σταυροδοσίας τα ποσοστά που καταγράφονται στην έρευνα στη μονοσταυρία έχουν ως εξής: Α. Σαμαράς 5%, Σ. Καλαντζάκου 3%, Γ. Λαμπρόπουλος 2% και ακολουθούν οι Αναστασόπουλος, Γυφτάκης και Σαμπαζιώτης με 1% ο καθένας.

Ο Δημήτρης Κουσελάς πρώτος στις προτιμήσεις των ΠΑΣΟΚων

Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουσελάς, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό σταυρών προτίμησης (57%) μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου με ποσοστό προτίμησης 40%, ο Πέτρος Κατσιλιέρης με 23%, ο Γιώργος Κανελλόπουλος με 13%, ο Αθανάσιος Αντωνόπουλος με 8%, η Κωνσταντίνα Νικολάκου - Πούργαλη με 7% και ο Βασίλης Χρονόπουλος με 5%. Ένα μεγάλο σχετικά ποσοστό (27%) των Μεσσήνιων πολιτών δεν θα έδινε ψήφο προτίμησης σε κανέναν από αυτούς, ενώ το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε αναποφάσιστο. Τέλος, ένα 10% δεν απάντησε. Όσον αφορά στους «πυρήνες» (μονοσταυρία) τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεντρώνει ο Δημήτρης Κουσελάς (8%), ακολουθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου (4%) και με 1% ο καθένας οι Αντωνόπουλος, Κανελλόπουλος, Χρονόπουλος και Κατσιλιέρης.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

"ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΨΕΙΣ" ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ!




Το Φεστιβάλ "Μεσσηνίας Όψεις" συνεχίζει τις εκδηλώσεις του με μια μοναδική βραδιά, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας,

με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων!!!...



Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμάτας παρουσιάζοντας κρητικούς παραδοσιακούς χορούς!!!!



.
.


Διαβάστε Περισσότερα...

Μουσικό Διάλειμμα και... Γιάννης Πλούταρχος - Είσαι Υπέροχη!!!...

.
.
.
.







.
.
.
.



.


Διαβάστε Περισσότερα...

"ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ;;;" ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ TRIFYLIANEWS...




Οι πολίτες έχουν το λόγο...


Το βήμα ανήκει σε εσάς...



Αυτό που δεν κάνουν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι, οι Αυτοδιοικητικοί της Τριφυλίας, δηλαδή την δημόσια και ανοιχτή συζήτηση - διαβούλευση με τους πολίτες για τον "Καποδίστρια 2", αν θέλουν να γίνει ή όχι, και αν ναι, πώς και ποιοί να είναι οι νέοι Δήμοι,
το κάνουν τα blogs!!!...



Ψηφίστε και σεις στην δημοσκόπηση του TRIFYLIANEWS,


εκφράστε ελεύθερα την άποψή σας...


.

.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Δ.Σ.Κ. ΓΙΑ «Το ισχύον Θεσμικό Πλαίσιο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού»!




Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Έτος Ιδρύσεως 1857
Σας ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

το ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

Ώρα: 10.00 π.μ.

στην Αίθουσα της Ν.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:

"ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ0ΥΜ0ΥΝΔ0ΥΡ0Σ"

στην ΗΜΕΡΙΔΑ

με Θέμα:

«Το ισχύον Θεσμικό Πλαίσιο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού»


O Μ Ι Λ Η Τ Ε Σ :

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Καθηγητής Χωροταξίας - Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών

Θέμα: «Χωροταξικός - Πολεοδομικός Σχεδιασμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη»

(Εκπόνηση - Έγκριση - Εφαρμογή Γενικών και Ειδικών Χωροταξικών - Πολεοδομικών Σχε­δίων - Χωροταξικά Σχέδια, ΕΜΧ, ΠΕΧΠ, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΠΟΑΠΔ, ΒΕΠΕ, ΠΟΤΑ, ΠΕΡΠ0-)


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Καθηγητής θεσμών και Πολιτικής Χωροταξίας - Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Αθηνών Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών

Θέμα: «Πολεοδόμηση περιοχών- Εφαρμογή πολεοδομικών σχεδίων»

(ρυμοτομικά σχέδια- πολεοδομική μελέτη - πράξεις ρυμοτομίας, προσκύρωσης, τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης - πράξη εφαρμογής)


Θα ακολουθήσουν Ερωτήσεις - Τοποθετήσεις και Συζήτηση



Διαβάστε Περισσότερα...

Ημερίδα για "Ανταγωνιστικότητα" και "Επιχειρηματικότητα" αύριο στην Καλαμάτα...




Τα αποτελέσματα του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα”, που χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ και οι νέες χρηματοδοτικές επενδυτικές δυνατότητες, που παρουσιάζονται μέσω του προγράμματος “Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα”, που χρηματοδοτείται από το Δ΄ ΚΠΣ, είναι το θέμα ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 5:30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο “Φιλοξένια” στην Καλαμάτα.





Την ημερίδα οργανώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.












Διαβάστε Περισσότερα...

Αγώνες δρόμου στη Μεσσήνη...



Αγώνες δρόμου οργανώνει την ερχόμενη Κυριακή Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με τον Τομέα Κλασικού Αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και τη συμμετοχή του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας.


Οι αγώνες θα αρχίσουν στις 10 το πρωί στην πλατεία της Μεσσήνης και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ημιμαραθώνιο 21 χιλιομέτρων, δρόμο 5 χιλιομέτρων και ημιμαραθώνιο περιπατητών.






Διαβάστε Περισσότερα...

Εκδήλωση για τις μαθησιακές δυσκολίες



"Δυσλεξία - μαθησιακές δυσκολίες" είναι το θέμα εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Καλαμάτα.


Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΚΔΑΥ Μεσσηνίας.


Ομιλητές θα είναι ο προϊστάμενος Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Χαράλαμπος Παπαϊωάννου, η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βούλα Πολυχρονοπούλου και η φιλόλογος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δυσλεξίας Αλίκη Τζεν.





Διαβάστε Περισσότερα...

Η Άννα Διαμαντοπούλου στην Καλαμάτα!




Την Καλαμάτα θα επισκεφθεί το Σάββατο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πολιτικών εξορμήσεων του κόμματος.





Στις 7 το απόγευμα η κα Διαμαντοπούλου θα μιλήσει, για τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικά για τα θέματα της Παιδείας, σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο.





Νωρίτερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.









Διαβάστε Περισσότερα...

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ "VPRC" ΓΙΑ ΤΟ "BEST" ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ...






Ενδιαφέροντα στοιχεία και ευρήματα έχει η Δημοσκόπηση της "VPRC" για τον τηλεοπτικό σταθμό "BEST", το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού ενώ το δεύτερο θα παρουσιαστεί απόψε στις 9.

Οι πολίτες της Μεσσηνίας θεωρούν ότι η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει χειροτερέψει!!!

Εκφράζουν την δυσαρέκειά τους για την Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση!!!

Δεν είναι ικανοποιημένοι από τους Βουλευτές Μεσσηνίας!!!


Στην πρόθεση ψήφου,

η Ν.Δ χάνει 10 μονάδες από το ποσοστό των εκλογών του 2007 και φτάνει το 43%,

το ΠΑΣΟΚ είναι στα ίδια, περίπου, επίπεδα με 33%,

ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει πάνω από 5 μονάδες και αγγίζει το 10%

ο ΛΑΟΣ κερδίζει πάνω από 1 μονάδα και φτάνει το 4%

οι Οικολογοι Πράσινοι κερδίζουν 2 μονάδες και αγγίζουν το 2,5%


Σχετικά με την σταυροδοσία των Βουλευτών και των υποψηφίων Βουλευτών σύμφωνα με τα ψηφοδέλτια των εκλογών του 2007 (ποσοστό των σταυρών προτίμησης που συγκεντρώνει ο καθένας) και τη δισταυρία που ισχύει,


Από τη Ν.Δ,

Αντώνης Σαμάρας 50%

Γιάννης Λαμπρόπουλος 41%

Σοφία Καλαντζάκου 36%

Δημήτρης Σαμπαζιώτης 23%

Στάθης Αναστασόπουλος 9%

Νίκος Φωτέας 5%

Κώστας Γυφτάκης 1%

Κανέναν από αυτούς 17%

Δεν έχω αποφασίσει 16%


Από το ΠΑΣΟΚ,

Δημήτρης Κουσελάς 57%

Νάντια Γιαννακοπούλου 40%

Πέτρος Κατσιλιέρης 23%

Γιώργος Κανελλοπουλος 13%

Θανάσης Αντωνόπουλος 8%

Ντίνα Νικολάκου 7%

Βασίλης Χρονόπουλος 5%

Κανέναν από αυτούς 27%

Δεν έχω αποφασίσει 9%


Η ανάλυση της σταυροδοσίας δείχνει ότι,

στη Ν.Δ. το δυνατό δίδυμο σταυρών προτίμησης είναι Λαμπρόπουλος - Σαμαράς,

στο ΠΑΣΟΚ το αντίστοιχο δίδυμο είναι Κουσελάς - Γιαννακοπούλου.

Στα μονοκούκια πρώτοι έρχονται, από τη Ν.Δ ο Σαμαράς και από το ΠΑΣΟΚ ο Κουσελάς.



***Σε επόμενη ανάρτηση περισσότερα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης καθώς και την εικόνα στους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος οι οποίοι εμφανίζονται από απογοητευμένοι έως και σφόδρα δυσαρεστημένοι!!!...


Διαβάστε Περισσότερα...

Προβλήματα σήμερα σε ΔΕΚΟ και συγκοινωνίες λόγω απεργιών



Απεργίες εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και συγκοινωνίες πραγματοποιούνται σήμερα, με «φόντο» την εικοσιτετράωρη γενική απεργία στις 21 Οκτωβρίου, που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Τα συνδικάτα, κάτω από την «ομπρέλα» της ΓΣΕΕ, έχουν κηρύξει για σήμερα απεργίες και στάσεις εργασίας, αντιδρώντας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, σε υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων και σε μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις στο χώρο των ΔΕΚΟ.


Συγκεκριμένα σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία στα περιφερειακά αεροδρόμια (ΟΣΥΠΑ), τον ΟΣΕ, το Μετρό, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και στα ΕΛΤΑ, ενώ στάσεις εργασίας θα γίνουν στα λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας των εργαζομένων στα μέσα.


Πιο αναλυτικά, τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας από 7.30 π.μ. έως 22.00 το βράδυ, ο ηλεκτρικός και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ από 08.00 π.μ. έως 22.00, ενώ το τραμ θα κινηθεί από 06.00 π.μ. έως 24.00.
Τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής θα πραγματοποιήσουν μόνο μία πτήση ανά προορισμό, με αποτέλεσμα την ακύρωση 50 δρομολογίων. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο 210-9666666.
Λόγω συμμετοχής στην απεργία εργαζομένων στον ΟΣΕ, θα κινηθούν μόνο οι λεγόμενες αμαξοστοιχίες κοινωνικών αναγκών.


Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οργανώνουν συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκεντρώσεις οργανώνουν και τοπικά Εργατικά Κέντρα.


Κεντρικά αιτήματα των συγκεντρωθέντων απεργών θα είναι η περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, η κατάργηση των νόμων που μεταβάλουν τα εργασιακά δικαιώματα εργαζόμενων και ιδιαίτερα της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για την αποζημίωση των απολυθέντων εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ.


Κλιμάκωση


Με γενική απεργία στις 21 Οκτωβρίου, την οποία οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη διεκδίκηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.
Σχετική απόφαση ελήφθη χθες σε συνεδρίαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όπου συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, με έμφαση στον προϋπολογισμό, το ασφαλιστικό, φορολογικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η χθεσινή εξέλιξη, ήταν στην κατεύθυνση ανάλογης απόφασης που είχε λάβει στις 23 Σεπτεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, για την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας στο Δημόσιο.


Τα αιτήματα του απεργιακού αγώνα, που προβάλλονται, είναι:


* Η προστασία του εισοδήματος και η αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων με ουσιαστικές αυξήσεις.
* Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με εισαγωγικό μισθό 1.350 ευρώ.
* Αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος.
* Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
* Προστασία και αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και ματαίωση ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ.
* Προστασία των ΒΑΕ και επέκταση του θεσμού στο Δημόσιο.
* Ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο.
* Αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση.


Στη γενική απεργία θα πάρουν μέρος πολλοί κλάδοι εργαζομένων. Ηδη, σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί στον κλάδο της υγείας, όπου με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι υπηρεσίες πρόνοιας στις 21 Οκτωβρίου, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Τα αιτήματα των εργαζομένων πέραν των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διεκδικήσεων, περιλαμβάνουν αύξηση της χρηματοδότησης της υγείας, προσλήψεις προσωπικού και υπαγωγή των εργαζομένων στα ΒΑΕ.
Κινητοποιήσεις εξετάζουν και οι εκπαιδευτικοί. Οι καθηγητές της β/θμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσουν αύριο, στις 12.30 μ.μ., μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΤΕΕ και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτή.
Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ΟΛΜΕ έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας αύριο (12-2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και 2-4 μ.μ. για τον απογευματινό κύκλο) για όλα τα σχολεία της Αττικής.






Διαβάστε Περισσότερα...

Στέλλα Μπεζεντάκου - Τραλαλά Τραλαλό!!!...

.
.
.





.
.
.




Δεν πιστεύω μετά την παρέμβαση της Στέλλας Μπεζαντάκου για την επιστροφή του Σταύρου Δαϊλάκη στην Κ.Ο. της Ν.Δ και την άμεση ανταπόκριση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή ο οποίος "μετέβαλλε άποψη", όπως του ζητούσε η Στέλλα, και ενέταξε και πάλι τον Σταύρο στην Κ.Ο., να γίνει το "Τραλαλά - Τραλαλό" ο νέος ύμνος του Κόμματος;;;...


.
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...

"ΚΑΘΑΡΙΣΕ" Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ!!! ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ ΠΑΛΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΑΪΛΑΚΗΣ...













.

.

.

"Καθάρισε" η Στέλλα Μπεζαντάκου!!!...



Μετά την επιστολή της στον Πωθυπουργό και Πρόεδρο της Ν.Δ Κώστα Καραμανλή,

με την οποία του ζητούσε να τον πάρει πάλι τον Σταύρο Δαϊλάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ και τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις, ειδικά χθες, από τον Παπαδάκη (πρωί - πρωί) και τα μεσημεριανά,

συγκίνησε τόοοοοσο (!!!) πολύ τον κ. Καραμανλή, που έδωσε τόπο στην οργή και με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής του γνώρισε ότι ο Σταύρος Δαϊλάκης,

που πριν μία εβδομάδα είχε διαγραφεί, εντάσσεται και πάλι στην Κ.Ο. της Ν.Δ!!!...


.

.

.

***Είπατε τίποτα;;;... Τίιιιι;;;;

Ε, και ο Καραμανλής άνθρωπος είναι....

Θέλει το τραλαλό του!!!!, που λέει και η Στέλλα...



Διαβάστε Περισσότερα...

Η ατζέντα της ημέρας...






* Στις 9:30 π.μ. συνεργασία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
* Στις 9:30 π.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο, τελετή έναρξη του 1ου Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ.
* Στις 10 π.μ. παρουσίαση από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώγο Προβόπουλο, της ενδιάμεσης έκθεσης για την νομισματική πολιτική του 2008, στο κτίριο της ΤτΕ.
* Στις 10 π.μ. συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Αλογοσκούφη για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin
* Στις 11 π.μ. συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
* Στις 12 το μεσημέρι η ανακοίνωση από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) του πληθωρισμού.
* Στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Απασχόλησης συνάντηση της υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/08/1574006.htm


Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση Ελληνικού Τύπου...



Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ecofin η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της εγγύησης των καταθέσεων στο ύψος των 100.000 ευρώ, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης, η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και το σκάνδαλο της Siemens απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.


Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:


* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "100.000 ευρώ η εγγύηση του Δημοσίου για τις καταθέσεις. Με απόφαση Γ. Αλογοσκούφη".
* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "100.000 ευρώ η εγγύηση στις καταθέσεις".
* Η ΑΥΓΗ: "Τοξικά" ομόλογα σε ταμεία. Με κυβερνητική απόφαση τζογάρονται τα αποθεματικά".
* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Δίνει ονόματα και κωδικούς ο Σίκατσεκ. Τρέμει στην Ελλάδα το σύστημα της μίζας".
* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Εγγύηση των καταθέσεων αποφάσισαν χθες στις Βρυξέλλες. Μέχρι 100.000 ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης".
* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η κρίση χτυπά την οικοδομή. Παράπλευρη απώλεια η νεόδμητη κατοικία".
* ΕΘΝΟΣ: "Φταίνε όλοι εκτός από τον ίδιο. Ο πρωθυπουργός ανακάλυψε... τις ρίζες της ακρίβειας".
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενώ η Αυστραλία προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά μία μονάδα ανοίγοντας πόρτα ελπίδας για την έξοδο από την Κρίση ...Με φώτα ομίχλης η πορεία στην Ευρώπη".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μπα, ξύπνησε ο Καραμανλής; Και έπειτα από πέντε χρόνια θυμήθηκε το πρόγραμμα της ΝΔ για την ακρίβεια".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ασφαλείς οι καταθέσεις, "μαύρη τρύπα" στα δάνεια. Έως 100.000 ευρώ η εγγύηση του δημοσίου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Απειλούνται με ακύρωση χιλιάδες στεγαστικά μέσω ΟΕΚ".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "1,4 τρισ. ευρώ ζημία. Ο ΟΗΕ μιλά για την "κρίση του αιώνα" και το ΔΝΤ την αποτιμά".
* ΕΣΤΙΑ: "Επιστροφή στην σοσιαλμανία. Ιδεολογική εκτροπή της Νέας Δημοκρατίας".
* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παγκόσμιος συναγερμός για την κρίση. Ο Dow Jones
έχασε χθες 5,11%".
* Ο ΛΟΓΟΣ: "Στα 100.000 ευρώ η εγγύηση των καταθέσεων. Ο Γ. Αλογοσκούφης "διπλασιάζει" την απόφαση του ECOFIN".
* ΤΑ ΝΕΑ: "Λυπητερή 3.452 ευρώ για κάθε οικογένεια. Βαρύς ο λογαριασμός του 2009".
* Η ΝΙΚΗ: "Η ακρίβεια "χτύπησε" και τον Καραμανλή. Μετά από 5 χρόνια κατάλαβε το πρόβλημα των νοικοκυριών".
* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κοροϊδία για το λαό οι εξαγγελίες για την κρίση και την ακρίβεια. Στηρίζουν την κερδοφορία Ευρωπαϊκή Ενωση-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ".
* Η ΧΩΡΑ: "Ο Κώστας πρεσάρει τους υπουργούς. Μετά τις πρόσφατες ομιλίες ξεκίνησαν οι έφοδοι, με πρώτη στάση το υπ. Εμπορίου".
* City Press: "Υπόθεση Βατοπεδίου: Καταγγελία - σοκ για συντονισμό του σκανδάλου".
* Metropolis: "Εγγυημένες οι 100.000 ευρώ".


Θεσσαλονίκη


* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Νέα εργοτάξια για το μετρό. Θεσσαλονίκη: το μποτιλιάρισμα πάει ανατολικά".
* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ελληνική εγγύηση για 100.000 ευρώ, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν χθες εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ".
* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Θερμή" δράση για τον Θερμαϊκό. Εγκαθίσταται σύστημα προειδοποίησης ρύπανσης και διαχείρισης".


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ


Σημείωση: Η εφημερίδα metro δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.


Διαβάστε Περισσότερα...

Σαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου...

.
.

το 1827... κατατροπώνει στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ, ο στόλος των Μεγάλων Δυνάμεων υπό τους ναυάρχους Δεριγνύ, Κόδριγκτον και Χέιντεν.

1871
Μεγάλη φωτιά ξεσπά στο Σικάγο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 250 άτομα και να καταστραφεί το ένα τρίτο του κέντρου της πόλης.


το 1904... για πρώτη φορά ξεκινούν αγώνες αυτοκινήτων σαν οργανωμένο σπορ. Ο George Heath κερδίζει το πρώτο Vanderbilt Cup.

το 1912... ξεκινά ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος, όταν το Μαυροβούνιο κηρύττει τον πόλεμο στην Τουρκία.

1912
Στην περιοχή του Σαρανταπόρου ο ελληνικός στρατός ύστερα από διήμερη μάχη απωθεί τα τουρκικά στρατεύματα προς Βορρά (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).


το 1945... ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ανακοινώνει ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται το μυστικό για την κατασκευή της ατομικής βόμβας με τη Βρετανία και τον Καναδά.

το 1951... ο Εθνάρχης της Κύπρου Μακάριος προσφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας να αναγνωρισθεί το δικαίωμα στους Κυπρίους να ενωθούν με την Ελλάδα.

το 1960... ο Γρίβας-Διγενής, ύστερα από μια ευρεία περιοδεία ανά την Ελλάδα, εξαγγέλλει επίσημα την ίδρυση κόμματος, υπό την επωνυμία "Κίνησις Εθνικής Αναδημιουργίας".

το 1967... δολοφονείται στη ζούγκλα της Βολιβίας ο Αργεντινός επαναστάτης Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα.

1969
Έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 500 άτομα, η κυβέρνηση της Τυνησίας απευθύνει επείγουσα έκκληση για βοήθεια.


το 1973... διορίζεται από τον Παπαδόπουλο πρωθυπουργός ο Σπύρος Μαρκεζίνης. Σαράντα μέρες αργότερα θα "καταρρεύσει" στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

το 1982... ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν προσκαλεί τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

1987
Θάνατος του διαπρεπούς πολιτικού και φιλοσόφου Κωνσταντίνου Τσάτσου (1899-1987, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας (1975-1980).

το 2000... ο Μικαελ Σουμάχερ τερματίζει πρώτος στην πίστα της Σουζούκα χαρίζοντας στην ομάδα της Φερράρι τον πρώτο τίτλο στο πρωτάθλημα οδηγών μετά 21 χρόνια.

.
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...