Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Ατμόσφαιρα 1920 στο Πάρκο Καλαμάτας!...



Σε σκηνικό μετατράπηκε χθες ο παλιός σταθμός του ΟΣΕ, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας.

Eκεί ξεκίνησαν τα γυρίσματα της σειράς για τη ζωή των ποιητών Κώστα Καρυωτάκη και Μαρίας Πολυδούρη, που θα προβληθεί τον Ιανουάριο από την ΕΤ1.

Από το πρωί ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του έργου, Τάσος Ψαρράς, ήταν στο χώρο με το συνεργείο της τηλεοπτικής υπερπαραγωγής, ενώ την εικόνα γύρω από τους πρωταγωνιστές συμπλήρωναν οι βοηθητικοί ηθοποιοί, μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων της πόλης, ενδεδυμένοι και αυτοί, φυσικά, με κοστούμια της δεκαετίας του 1920.

Εκτός από την Καλαμάτα, πατρίδα της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη, η σειρά περιλαμβάνει γυρίσματα στην Αθήνα, τη Σύρο, το Γαλαξίδι, το Παρίσι, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στην Καλαμάτα το συνεργείο θα βρίσκεται μέχρι το Σάββατο...


ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ - ΜΑΝΟΣ ΒΑΚΟΥΣΗΣ


Η Πολυδούρη και ο Μαρκέτος του «Καρυωτάκη»


Είναι δύο από τους βασικούς ρόλους της σειράς για τον Κώστα Καρυωτάκη. Η Μαρία Κίτσου υποδύεται την Καλαματιανή ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη και ο Μάνος Βακούσης τον Μαρκέτο, ένα διευθυντή Νομαρχίας που ασχολείται με την πολιτική, ο οποίος και σχετίστηκε με το ζευγάρι των ποιητών.
Συναντήσαμε τους δύο ηθοποιούς χθες, στα γυρίσματα της τηλεοπτικής παραγωγής, που πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.


Παθιασμένο πλάσμα


«Είναι η πρώτη φορά που κάνω τηλεόραση και δε θα έκανα εάν δεν επρόκειτο για το συγκεκριμένο ρόλο» μας είπε η Μαρία Κίτσου, χαρακτηρίζοντας πολύ γοητευτικό το γεγονός ότι βρίσκεται στην Καλαμάτα, πατρίδα της Μαρίας Πολυδούρη. Ιδίως όταν σκέφτεται ότι τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στο πάρκο, όπου είναι στημένη η προτομή της ποιήτριας. «Είναι κάτι που πάντα ονειρευόμουν, το να δουλέψω σε μια σειρά εποχής, να υποδυθώ ένα πραγματικό πρόσωπο και, μάλιστα, μια μεγάλη ποιήτρια».
Λίγο νωρίτερα έχει γυριστεί η σκηνή, όπου η Πολυδούρη φτάνει με το τρένο στο σταθμό της Καλαμάτας και συναντά την οικογένειά της. «Είναι η πρώτη της επίσκεψη αφ’ ότου έχει φύγει στην Αθήνα για σπουδές και για να δουλέψει στη Νομαρχία. Επιστρέφει, λοιπόν, για να δει τους δικούς της».
Για τη Μαρία Πολυδούρη μιλά με θαυμασμό: «Είναι παθιασμένο πλάσμα. Μια γυναίκα μετά την εποχή της. Και αυτό ήταν που ξένισε τους γύρω της. Παρά την αθωότητα του χαρακτήρα της, σκανδάλισε. Το να φύγει μια γυναίκα στο εξωτερικό εκείνη την εποχή ήταν κάτι πρωτοπόρο. Μάγευε με την προσωπικότητά της».


Αδίστακτος πολιτικός


«Ο Μαρκέτος είναι ένας διευθυντής Νομαρχίας, τον οποίο η Μαρία Πολυδούρη ερωτεύεται ρομαντικά, χωρίς όμως ανταπόκριση» λέει ο Μάνος Βακούσης για το ρόλο του. «Είναι ένας φιλόδοξος άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική. Ξεκινά από εδώ και με διάφορες διασυνδέσεις γίνεται διευθυντής Νομαρχίας στην Αθήνα. Είναι ένα ‘ζώο πολιτικό’, που ενώ αδιαφορεί για την Πολυδούρη, αλλάζει συμπεριφορά και αρχίζει να ενδιαφέρεται γι’ αυτήν, μόνο όταν καταλαβαίνει ότι εκείνη είναι ερωτευμένη με έναν - κατ’ αυτόν - άσχημο και άσημο, τον Καρυωτάκη (τον υποδύεται ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος). Τον οποίο και αρχίζει να πολεμάει, χωρίς να τον αφήνει σε ‘χλωρό κλαρί’. Είναι αυτό το ‘σκυλίσιο’ που φέρουν οι άνθρωποι… ».
Ως έναν αδίστακτο άνθρωπο της πολιτικής χαρακτηρίζει, επιπλέον, τον Μαρκέτο ο Μάνος Βακούσης: «Είναι ένας συμφεροντολόγος, όχι καμιά ευφυΐα πολιτικού φαντάζομαι, αλλά αυτό που κάνει ως διευθυντής Νομαρχίας το κάνει πολύ καλά. Είναι, δηλαδή, αυτό που λέει ο φίλος μας ο Λειβαδίτης ‘ζήσαμε τη ζωή κάποιου άλλου και ύστερα πεθάναμε εμείς’.
Αναφερόμενος στη σειρά: «Έχει ενδιαφέρον που θα δούμε τη ζωή αυτών των δύο ποιητών στην τηλεόραση. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όμορφα που συμβαίνουν, αφού η ζωή δεν είναι παρά μνήμη. Ζωντανεύουμε αυτές τις ψυχές. Για μας είναι τεράστια σπουδή το να ασχολούμαστε με αυτό το υλικό. Ζωντανεύουμε, επίσης, την ιστορία. Από τη μια, υπάρχει η κοινωνικοπολιτική ματιά της εποχής, με τις ανατροπές που υπήρξαν για τον Βενιζέλο κ.λπ. και παράλληλα μπαίνουμε στον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων της Πολυδούρη και του Καρυωτάκη».