Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

"ΒΑΡΑΝΕ... ΚΑΝΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ... ΟΛΜΟΙ!!!... "










Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2008 οι ακάλυπτες επιταγές τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Τειρεσίας ΑΕ, το προοδευτικό σύνολο ακάλυπτων επιταγών της περίοδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ανήλθε σε τεμάχια σε 102.381 και σε αξία σε 1,1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 114,9% και 161,3% αντίστοιχα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2007.
Τον Νοέμβριο του 2008 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αριθμό σε 13.472 και σε αξία σε 153,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13,76% και 0,54% αντίστοιχα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους.

Το προοδευτικό σύνολο των απλήρωτων συναλλαγματικών τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2008 ανήλθε σε τεμάχια σε 110.029 και σε αξία σε 157 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 21,20% και 29,69% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2007.
Το Νοέμβριο του 2007 οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε τεμάχια σε 11.015 και σε αξία σε 15,7 εκατ.ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 10,60 και 7,48% αντίστοιχα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους.




Διαβάστε Περισσότερα...

"Στα μονοπάτια του Ουρανού", απόψε στην Καλαμάτα!





















Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας στις 8:00 απόψε, θα προβάλει στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στη Καλαμάτα ταινία με θέμα το ταξίδι που έκανε ο Σύλλογος στο Νεπάλ το Πάσχα του 2008, την πεζοπορία στα μονοπάτια του Έβερεστ και την ανάβαση στη κορυφή του Island Peak.

Η ταινία έχει τίτλο: "στα μονοπάτια του ουρανού".


***Στην κορυφή Island Peak των Ιμαλαΐων

Το ορειβατικό πρόγραμμα είχε διάρκεια 15 μέρες και αφορούσε αποκλειστικά μετακίνηση με τα πόδια στα μονοπάτια της χώρας των Σέρπα, στην καρδιά των Ιμαλαϊων, κάτω από τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Ξεκινήσαμε στις 22/04/2008 (Τρίτη) με ελικοφόρο αεροπλάνο από το Κατμαντού για το χωριό Λούκλα (2.840μ.) με πτήση διάρκειας 40 λεπτών. Από εκεί σε δύο μέρες φτάσαμε στο Namche Bazar , την πρωτεύουσα και εμπορικό κέντρο των Σέρπα (3440μ.). Αρχικά το πρόγραμμα είχε διπλό σκοπό: ο πρώτος ήταν να βρεθούμε απέναντι από την ψηλότερη κορυφή του κόσμου και ο δεύτερος να εγκλιματιστούμε για την ανάβαση στο Island Peak. Ετσί από το Namche Bazar πήγαμε στο χωριό Thame (3820μ.) και επιστρέψαμε. Στη συνέχεια ακολουθήσαμε μια πορεία εως το Goran Shep διάρκειας τεσσάρων ημερών με ενδιάμεσες στάσεις- διανυκτερεύσεις στα: Tengboche (Βουδιστικό Μοναστήρι στα 3870μ., όπου κάναμε και Ανάσταση), Periche (4240m.), Lobuje (4930m.) και Gorak Shep (5288μ.).
Τη Δευτέρα 28/04/2008 κάναμε ανάβαση στην κορυφή Kala Patar (5600m), όπου εκεί βρεθήκαμε απέναντι από τη μεγαλειώδη κορυφή του Everest (8848m.). Την επομένη επισκεφτήκαμε το Base Camp του Everest (5357m). Είδαμε τις αποστολές που επιχειρούσαν να κατακτήσουν την κορυφή και περπατήσαμε για λίγο μέσα στον παγετώνα Koumbou.
Παρασκευή, 02/05/2008, μέρα κορυφής. Είχαμε από την προηγούμενη μέρα αγωνία, γιατί χιόνιζε, ο καιρός ήταν κλειστός και δεν ξέραμε αν θα φεύγαμε για την κορυφή. Φάγαμε νωρίς και στις 5:00 το απόγευμα της Πέμπτης πέσαμε για ύπνο, ο οποίος ήταν δύσκολος σε αυτό το υψόμετρο. Τελικά ο οδηγός μας, ο Αng Tseree (Sherpa) μας ξύπνησε τα μεσάνυχτα. Δεν το πιστεύαμε ότι ο ουρανός ήταν καθαρός για την ανάβαση. Τελικά στη 1:00 τη νύχτα, μετά το πρωινό, ξεκινήσαμε με τους φακούς κεφαλής αναμένους. Το πρώτο τμήμα ήταν πέτρινο και βραχώδες και ο ρυθμός αργός. Τέσσερις ώρες μετά, με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, φτάσαμε στην τελευταία βράχινη προκορυφή, οπου και κάναμε στάση για να βάλουμε τον ορειβατικό εξοπλισμό (πλαστικές μπότες, κραμπόν, πιολέ, μποντριέ κτλ). Ενας παγωμένος ψηλός αυχένας μας χώριζε από τον παγετώνα του υψηλότερου τμήματος του βουνού. Δεμένοι σε δύο ομάδες κινούμασταν με παράλληλη κίνηση περνώντας τα επικίνδυνα κρεβάς (ρήγματα στον παγετώνα). Σε μία ώρα βγήκαμε σε ένα σχετικά επίπεδο τμήμα, κάτω από τη ράχη της κορυφής. Εδώ άρχιζε και το πιο δύσκολο και επίπονο κομμάτι της ανάβασης. Με τη βοήθεια σταθερών σχοινιών σε υψόμετρο 6000μ. σκαρφαλώσαμε την απότομη πλαγιά (κλισης 60 μοιρών), για να βγούμε στην τελική κορυφογραμμή. Η προσπάθεια ήταν μεγάλη, για κάθε κάθετο μέτρο ανάβασης πέρναμε άπειρες αναπνοές.
Το τελευταίο κομμάτι ήταν η απότομη και στενή κόψη, που οδηγούσε στην κορυφή (6189μ). Εξαντλώντας και τα τελευταία αποθέματα των δυνάμεών μας βρεθήκαμε στο ψηλότερο σημείο. Η αποστολή είχε μέλη από όλη την Ελλάδα και στην κορυφή βρέθηκαν τρία μέλη του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας, οι Μανώλης Αλοίμονος, Σταύρος Παλιατσέας και Κώστας Φύκιρης. Η κατάβαση ξεκίνησε σύντομα και μέχρι το απόγευμα είχε επιστρέψει στο Base Camp και ο τελευταλιος ορειβάτης. Μετά το δείπνο και το βραδινό ύπνο ανακτήσαμε τις δυνάμεις μας και της επομένη ξεκίνησε η επιστροφή. Μετά από τέσσερις μέρες πορεία φτάσαμε στη Λούκλα, από όπου πήραμε το μικρό αεροπλάνο για το Κατμαντού.


***με πληροφορίες από τον Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας


Διαβάστε Περισσότερα...

Εμφύτευση βηματοδότη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.


Σε επέμβαση για την τοποθέτηση βηματοδότη υπεβλήθη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.


Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Αττικό Νοσοκομείο και υπογράφει ο Διοικητής του Χρήστος Β. Ροϊλός αναφέρονται τα εξής:


"Σήμερα στις 12:45μ.μ. προσήλθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας για προγραμματισμένο ιατρικό έλεγχο (check-up) στο Π.Γ.Ν Αττικόν.

Σύμφωνα με την ιατρική ανακοίνωση της B΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής που τον παρακολουθεί, «διεπιστώθη δυσλειτουργία της φλεβοκόμβου, ασυμπτωματική και για το λόγο αυτό εμφυτεύθηκε βηματοδότης. Ο Πρόεδρος είναι σε άριστη κατάσταση»".







Διαβάστε Περισσότερα...

Την αποφυλάκιση των δύο ειδικών φρουρών ζήτησε ο συνήγορός τους Αλέξης Κούγιας...


Την αποφυλάκιση των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται ο ένας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ο άλλος για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου ζητά ο συνήγορός τους Αλέξης Κούγιας, με προσφυγή κατά των ενταλμάτων προσωρινής κράτησής τους που κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημελειοδικών.
Σε αυτή ο δικηγόρος αναφέρει ότι οι εντολείς του έχουν λευκό ποινικό μητρώο, είναι γνωστής διαμονής και δεν συντρέχουν λόγοι για την κράτησή τους.
Την ίδια ώρα, ο ένατος τακτικός ανακριτής, που χειρίζεται τη δικογραφία, η οποία σχηματίσθηκε για την υπόθεση, λαμβάνει καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα...

Αλλαγές για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2009


Ηλεκτρονικό Μηχανογραφικό»,
Αιτήσεις-Δηλώσεις για πρώτη φορά όλων των υποψηφίων μέσα στο α΄ 20ήμερο του Φεβρουαρίου, νέοι όροι πρόσβασης και συντελεστές για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και των ΤΕΕ, είναι οι αλλαγές για τους περίπου 135.000 υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2009.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, από 2 έως 20 Φεβρουαρίου 2009 θα κληθούν από το υπουργείο Παιδείας να υποβάλουν αίτηση-δήλωση φέτος όλοι οι υποψήφιοι, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου και τελειόφοιτοι του ΕΠΑΛ.

1. Για πρώτη φορά φέτος (μέχρι πέρυσι τα δήλωναν δέκα ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων του Β' τετραμήνου) η επιλογή από τους μαθητές του δευτέρου μαθήματος Γενικής Παιδείας όπου επιθυμούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο ή του μαθήματος επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας όπου επιθυμούν να εξεταστούν επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο θα γίνει με αίτηση - δήλωση που θα υποβάλουν στο Λύκειο, κατά το χρονικό διάστημα από 2 μέχρι 20 Φεβρουαρίου 2009.

2. Για πρώτη φορά φέτος υποβάλλουν επίσης αίτηση - δήλωση στο ίδιο χρονικό διάστημα οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ που έχουν επιλέξει την ομάδα Β' των μαθημάτων και θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

3. Οι απόφοιτοι υποβάλλουν επίσης αίτηση - δήλωση στο ίδιο χρονικό διάστημα, στην οποία θα δηλώνουν επιπλέον και την Κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας επιθυμούν να εξετασθούν.

Προσοχή στις αιτήσεις - δηλώσεις

Η αίτηση όλων των κατηγοριών των υποψηφίων είναι δεσμευτική και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποψήφιος που δήλωσε με την αίτηση - δήλωση ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά σε κάποιο μάθημα ή ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά και στο 7ο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, στην εξέταση του οποίου τελικά δεν προσήλθε, θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0), ο οποίος θα συνυπολογιστεί και στον τελικό ΓΒΠ του υποψηφίου. Αντίθετα, αν υποψήφιος με την αίτηση - δήλωση δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στην εξέταση ειδικού μαθήματος ή στις προκαταρκτικές εξετάσεις για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές ή στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ και δεν προσέλθει στις εν λόγω εξετάσεις δεν έχει καμία βαθμολογική επίπτωση, αλλά αποκλείεται από τις διαδικασίες εισαγωγής σε Τμήματα ή Σχολές που απαιτούν τέτοιες εξετάσεις.
Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος Κατεύθυνσης, Γενικής Παιδείας ή Επιλογής, που επέλεξε να εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).

Νέοι συντελεστές για ΕΠΑΛ, ΤΕΕ

Για τους κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Α' ΟΜΑΔΑ) που θα είναι υποψήφιοι για εισαγωγή το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας και στις Σχολές των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, οι συντελεστές βαρύτητας για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας καθώς και για τα Ειδικά Μαθήματα καθορίζονται αντιστοίχως ως εξής:
- Νεοελληνική Γλώσσα: 1,5 - Μαθηματικά: 1,5- Α' Μάθημα Ειδικότητας: 3,5 - Β' Μάθημα Ειδικότητας: 3,5- Ειδικό μάθημα: 2
Οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Β' ΟΜΑΔΑ) που είναι υποψήφιοι για εισαγωγή το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για εισαγωγή σε όλα τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ), των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ), της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ), των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού καθώς και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών θα διεκδικήσουν το ίδιο ποσοστό θέσεων με τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου, εξεταζόμενοι σε 6 μαθήματα, εκ των οποίων τα 4 είναι Γενικής Παιδείας και τα 2 Ειδικότητας.
Ειδικά για την εισαγωγή σε Σχολές και Τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου οι υποψήφιοι εξετάζονται σε 7 μαθήματα, 5 Γενικής Παιδείας και 2 Ειδικότητας. Η εξέταση στα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι κοινή με τους υποψηφίους του ημερήσιου Γενικού Λυκείου. Οι εισαγωγικές εξετάσεις των κατόχων πτυχίου Β' κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, πρώην ημερησίων ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων για εισαγωγή σε χωριστό ποσοστό θέσεων στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στις Σχολές Αστυφυλάκων και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, θα διενεργηθούν και τα έτη 2009 και 2010, στα ίδια μαθήματα. Η εξεταστέα ύλη των ημερησίων ΤΕΕ θα είναι η ύλη του 2008.


Newsroom ΔΟΛ



Διαβάστε Περισσότερα...

Με θλίψη και συγκίνηση ο Κυπριακός Ελληνισμός αποχαιρέτησε τον Τάσσο Παπαδόπουλο


Με θλίψη και συγκίνηση ο Κυπριακός Ελληνισμός αποχαιρέτησε σήμερα τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος έχασε την Παρασκευή τη μάχη για τη ζωή χτυπημένος από καρκίνο.
Ο Τ. Παπαδόπουλος κηδεύτηκε στο Στρόβολο της Λευκωσίας, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε από τον Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας του κοιμητηρίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου.
Στην κηδεία παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.
«O Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε μία εξέχουσα μορφή του κυπριακού ελληνισμού, τον οποίο υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση. Η μεταξύ μας σχέση υπήρξε άριστη με μοναδικό γνώμονα την εξεύρεση δίκαιης, συνολικής, συμφωνημένης λύσης του κυπριακού», έγραψε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Mε βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του βουλευτή, προέδρου της Βουλής, υπουργού, συνομιλητή και προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανική ηλικία και ταυτίστηκε με τις σημαντικότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και κυρίως με την απόρριψη από το 76% των Ελληνοκυπρίων του σχεδίου Ανάν για τη λύση του Κυπριακού.
Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο από διάφορες θέσεις και αξιώματα, με τελευταίο το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πενταετία (Φεβρουάριος 2003- Φεβρουάριος 2008) του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον σημαντικές στην πορεία του Κυπριακού προβλήματος, με κορυφαίο σταθμό το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν, το οποίο ο εκλιπών ηγέτης κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό να απορρίψει με ένα βροντερό «όχι».


Πηγή: ΑΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα...

Διαμαρτυρία μαθητών στη ΓΑΔΑ για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου


Συνέχιση των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τα πυρά ειδικού φρουρού αποφάσισε την Κυριακή το Συντονιστικό Όργανο Μαθητών.


- Αυτήν την ώρα οι μαθητές πραγματοποιούν διαδήλωση έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο.
- Ένταση επικρατεί έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ομάδα 300 μαθητών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι μαθητές πέταξαν πέτρες κατά των ανδρών των ΜΑΤ, που απάντησαν με χημικά.
- Μαθητές συγκεντρώνονται και έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.
- Επίσης, μαθητές προχωρούν σε αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων: Ήδη, έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στην Εθνάρχου Μακαρίου στο Φάληρο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία στην λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά. Ακόμη, έχουν προγραμματίσει να κλείσουν τους δρόμους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την Πλατεία Καλογήρων, την οδό Θηβών, την οδό Θησέως και Δαβάκη στην Καλλιθέα.
- Συγκέντρωση πραγματοποιούν αντιεξουσιαστές και ομάδα μαθητών στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
- Ειρηνική κατάληψη του δημαρχείου Συκεών Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν νεαροί διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Οι δημοτικοί υπάλληλοι εξυπηρετούν μόνο τις έκτακτες ανάγκες των δημοτών. Στις 7 το βράδυ οι σπουδαστές καλούν τους κατοίκους της περιοχής σε συγκέντρωση στο δημαρχείο προκειμένου για να συζητήσουν για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
- Υπό κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών βρίσκεται το πνευματικό κέντρο και το δημοτικό ραδιόφωνο του δήμου Ιωαννίνων, το παλαιό δημαρχείο Χαλανδρίου και το δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, με στόχο την διεξαγωγή λαϊκών συνελεύσεων.
- Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέλαβαν το ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Αιγαίου στη Μυτιλήνη, διεκδικόντας τη μετάδοση προγράμματος δικής τους παραγωγής που αφορά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Οι δημοσιογράφοι μετά από παρέμβαση της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) αποχώρησαν από το ραδιοφωνικό σταθμό.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Οι μαθητές θα παραμείνουν στους δρόμους όλη την εβδομάδα με σειρά κινητοποιήσεων.

- Την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και αποκλεισμοί κεντρικών και κατά τόπους δρόμων. Παράλληλα, οι μαθητές θα ενημερώσουν για τα αιτήματά τους την κοινή γνώμη και κυρίως τους γονείς και τους εργαζόμενους.
- Την Τετάρτη, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός των δικαστηρίων της Ευελπίδων και στις 18:00 οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στην Ομόνοια μαζί με το ΠΑΜΕ.
- Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δύο συλλαλητήρια: από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς στα Προπύλαια στις 13:00 και από φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ στην Ομόνοια, στις 12:00.
- Την Παρασκευή, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κρατικής και οικονομικής βίας έξω από τη Βουλή στις 15:00, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Εν τω μεταξύ, το συντονιστικό των μαθητών δεν έλαβε κεντρική απόφαση για τις καταλήψεις. Απόφαση για κατάληψη ή αποχή από τα μαθήματα θα λάβει το 15μελές του κάθε σχολείου.
Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι τα υπό κατάληψη σχολεία είναι 100, αλλά από τους μαθητές υπολογίζονται σε 400 έως 600, ενώ περίπου 100 πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονται επίσης υπό κατάληψη.


Newsroom ΔΟΛ


Διαβάστε Περισσότερα...

ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ...










Διεύρυνση του προβαδίσματος ΠΑΣΟΚ δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που έγιναν για λογαριασμό Κυριακάτικων εφημερίδων.

Αποδοκιμασία των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά την πρόσφατη κρίση με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της "Real News" το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας κατά 5,6%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,2%. Ακολουθούν το κυβερνών κόμμα με 20,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,2%, το ΚΚΕ 6,3% και ο ΛΑΟΣ με 2,8%.
Στην παράταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 60,8% έναντι 17,2% της Νέας Δημοκρατίας.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής με 28% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,5%.

Στη δημοσκόπηση της ALCO για το "Πρώτο Θέμα" η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στο 4,8%.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,4% και ακολουθούν Νέα Δημοκρατία με 26,2%, ΚΚΕ 7,9%, ΣΥΡΙΖΑ 7,5% και ΛΑΟΣ 4%.
Το 64,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιστρέψει το σημερινό πολιτικό κλίμα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC για το "Εθνος της Κυριακής" το 83,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα επεισόδια η κυβέρνηση. Επίσης, το 76% έχει την ίδια άποψη και για τη στάση της αστυνομίας.
Το 90% θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το Βατοπέδι , ενώ το 71% τάσσεται υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής μετά την Εξεταστική.




Διαβάστε Περισσότερα...

ΠΑΡΕΔΟΘΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ



Παρεδόθη στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα το πόρισμα των βουλευτών της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου με το Δημόσιο, στο οποίο υπάρχουν πέντε εκδοχές επί του θέματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της ΝΔ, που αποτελούν και την πλεοψηφία στην Επιτροπή, συνέταξαν πόρισμα-έκθεση, στο οποίο αποδίδουν αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς από την εποχή του Απόστουλου Φωτιάδη έως σήμερα και καταλογίζουν στους υπουργούς τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ πλημμελή εποπτεία.
Στο 150 σελίδων πόρισμα-έκθεση του ΠΑΣΟΚ καταλογίζονται ποινικές ευθύνες σε πέντε υπουργούς (Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη, Μπασιάκο, Δούκα και Κοντό) και πολιτικές ευθύνες σε τέσσερις υπουργούς (Αλογοσκούφη, Μαγγίνα, Μπέζα και Κιλτίδη). Από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κατατεθεί πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες βλέπει στο πόρισμά του το ΚΚΕ, καθώς η υπόθεση ξεκίνησε από την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κορυφώθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ. Επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών.
Ο ΣΥΝ αναγνωρίζει πολιτικές ευθύνες τουλάχιστον σε όσους υπέγραψαν τις ανταλλαγές, με διαχωρισμό της περιόδου του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των αναπομπών των απόφάσεων σπό τον Απόστολο Φωτιάδη. Επίσης, φωτογραφίζει τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς για ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών.
Ο ΛΑΟΣ αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών.
Το πόρισμα θα τεθεί προς συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής.



με πληροφορίες από Newsroom ΔΟΛ



Διαβάστε Περισσότερα...

Monday!...



Διαβάστε Περισσότερα...