Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Δήμος Τριφυλίας: «Οργιάζει» η ονοματολογία για τις δημοτικές εκλογές. Ανακύκλωση αλλά και εκπλήξεις!

Σε εννέα μήνες, το Μάιο του 2014, θα διεξαχθούν εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες για νέες διοικήσεις. Σε αντίστοιχες προηγούμενες περιόδους, με τις εκλογές να πλησιάζουν, είχαν φουντώσει οι διεργασίες και ήδη αυτοδιοικητικά σχήματα και κινήσεις είχαν κάνει, έστω και «άτυπα» την εμφάνισή τους ή, τουλάχιστον, οι ενδιαφερόμενοι για υποψήφιοι δήμαρχοι με στενούς τους συνεργάτες πλήθαιναν τις εμφανίσεις, επαφές και διαβουλεύσεις τους με τον κόσμο και εν δυνάμει στελέχη - υποψηφίους για τους εκλογικούς συνδυασμούς τους. 
Εννέα μήνες τώρα, πριν από τις δημοτικές εκλογές, στην Τριφυλία τίποτα δε...........................................δείχνει ότι πάμε σε εκλογές. 

Ίσως βέβαια, κάποιοι να θεωρούν ότι είναι νωρίς ή είναι άκαιρο να «βγουν» στην κοινωνία από τώρα. Από την άλλη, όμως, με δεδομένο ότι οι εκλογές πλέον δεν διεξάγονται Οκτώβριο ή Νοέμβριο όπως ξέραμε μέχρι πρότινος, αλλά Μάιο, θα ανέμενε κανείς, αυτή την περίοδο, αυτό το Καλοκαίρι δηλαδή, με την ευκαιρία έλευσης στην περιοχή κόσμου και κοσμάκη και κυρίως των ετεροδημοτών από άλλες περιοχές για τις διακοπές τους, να «φανεί» κάτι, να παρουσιαστεί κάποιος, έστω και αν ακόμη δεν το έλεγε ευθέως ότι «κατεβαίνει» υποψήφιος. 

Στην Τριφυλία, όλοι ή σχεδόν όλοι οι φερόμενοι ως ενδιαφερόμενοι, εκκολαπτόμενοι, εν δυνάμει, φιλόδοξοι, επιθυμούντες να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, είναι εξαφανισμένοι από προσώπου γης. 

Δεν «βγαίνουν» στην κοινωνία, από τώρα, για να μην «καούν» ή δε «βγαίνουν» γιατί δε μπορούν να «σταθούν» αξιοπρεπώς απέναντι στην κοινωνία; Ή μήπως θεωρούν εαυτούς «υπεράνω» και οφείλει η κοινωνία να τους προτρέψει και παρακαλέσει να τη σώσουν; Από σωτήρες και στην περιοχή μας και στη χώρα, «χορτάσαμε» και να που φτάσαμε. 

Όπως γράψαμε και στο φύλλο του «Θ» την Κυριακή 9 Ιουνίου, το σκηνικό στην Τριφυλία είναι απρόβλεπτο.

«Ρευστότητα και αβεβαιότητα επικρατεί στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό σκηνικό του δήμου Τριφυλίας λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Κανένας, δε μπορεί να προβλέψει, να εκτιμήσει με ασφάλεια ή να πει με βεβαιότητα πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό εν όψει των εκλογών», αναφέραμε και παρουσιάσαμε τα 6 δεδομένα μέχρι εκείνη τη στιγμή. 

Παρά την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα, πάντως, η σεναριολογία καλά κρατεί και πολλές φορές ξεπερνά και την πλέον καλπάζουσα φαντασία, ενώ η ονοματολογία «οργιάζει». 

Και ποιο όνομα δεν έχει ακουστεί και κυκλοφορήσει, είτε έτσι για να ακουστεί και να γίνει «ντόρος», είτε μεθοδευμένα για να «μετρηθεί» η αντίδραση ή ανταπόκριση του κόσμου, είτε απλά για να «παίζει», είτε για να βγει κάποιος ή κάποιοι από το περιθώριο της αφάνειας που ήταν ή τέθηκαν. 

Στην ονοματολογία εξέχουσα θέση έχουν πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν άμεση σχέση και εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, καθώς και τα πολιτικά κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς. 
Κυρίως, περί ονοματολογίας με ανακύκλωση προσώπων πρόκειται, αν και υπάρχουν και ονόματα - εκπλήξεις που ακούγονται, χωρίς όμως αυτοί που ακούγονται τα ονόματά τους να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή να δείχνουν ότι προτίθενται να ασχοληθούν με το δήμο. 
Ονόματα - εκπλήξεις, πάντως, που εάν οι ίδιοι το επιθυμούσαν και αποφάσιζαν, θα άλλαζε άρδην το αυτοδιοικητικό σκηνικό εν όψει εκλογών αλλά και η ίδια η προοπτική του δήμου Τριφυλίας. 

Όπως είχαμε αναφερθεί και στο φύλλο του «Θ» στις 9 Ιουνίου «Ο δήμαρχος Τριφυλίας, αυτονόητο είναι πως επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος, με το συνδυασμό του ανανεωμένο. Μάλιστα, όντας εν ενεργεία δήμαρχος, αυτοδίκαια θεωρείται πως θα έχει ξανά τη στήριξη της ΝΔ, σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα δώσει χρίσματα ή στηρίξεις. Ο κ. Κόλλιας, ξέρει πολύ καλά ότι το βάρος της ευθύνης για τις δυσλειτουργίες του δήμου πέφτει στις πλάτες του, αλλά γνωρίζει επίσης ότι για να λειτουργήσει καλύτερα ο δήμος απαιτούνται και τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις ευθύνης, ενώ δείχνει, έστω και χωρίς να το λέει δημόσια, απογοητευμένος από συνεργάτες του - δημοτικούς συμβούλους που «δε βάζουν πλάτη». Στα υπέρ του, είναι η συμπάθεια του κόσμου, η απλότητα, η κοινωνικότητά του και η παρουσία του στα τοπικά δρώμενα». Εννέα μήνες πριν τις εκλογές, με τα θετικά και τα αρνητικά του, «παίζει» μόνος του στο άτυπο προεκλογικό γήπεδο. Από κει και πέρα, όμως, ήδη η δημοτική του παράταξη μετρά μία «απώλεια» με την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Καλκαβούρα, τον οποίο φήμες φέρουν να σκέπτεται το διπλό ενδεχόμενο είτε της πλήρους αποχώρησής του από τα αυτοδιοικητικά της Τριφυλίας, να πάει σπίτι του δηλαδή και να μην ασχοληθεί, είτε να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος με σχήμα «έτοιμο» και στηριζόμενο από διάφορες δυνάμεις της Αριστεράς και δυσαρεστημένους της ΝΔ. Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Δράκος - του οποίου το όνομα είχε ακουστεί - απομακρύνεται (;) καθώς και ο ίδιος φέρεται να μην το επιθυμεί αλλά και η ΝΔ τοπικά και κεντρικά δε φαίνεται καν να το εξετάζει. Πολιτικοί φίλοι του κ. Δράκου - δεν ξέρουμε εάν και ο ίδιος μοιράζεται τις ίδιες σκέψεις μαζί τους - φέρονται να καλοβλέπουν μια υποψηφιότητα εκ των πρώην δημάρχων Άλκη Ξύγκα ή Γιώργου Σαμπαζιώτη, στηριζόμενη και από στελέχη της Αριστεράς, κάθε μία με τα υπέρ της αλλά και πολύ περισσότερα εναντίον της. Δεν θα έλεγαν όχι, οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος και Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, εάν υπήρχαν οι ώριμες συνθήκες και προϋποθέσεις για προώθηση υποψηφιότητάς τους, με υπέρ και κατά στα χαρακτηριστικά τους. 

Εάν επιθυμούσε να κατέλθει υποψήφιος ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας, τότε κάθε συζήτηση θα έπαυε από την πλευρά της ΝΔ και η υποψηφιότητά του θα ήταν δεδομένη και σε μεγάλο βαθμό ίσως και η εκλογή του, όπως εκτιμούν στελέχη της ΝΔ. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος δε φέρεται διατεθειμένος να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία. Από την Αντιπολίτευση ακούγονται ανά διαστήματα τα ονόματα του Σωτήρη Μπακούρου και του Θανάση Πετρόπουλου, με κάθε έναν εκ των δύο να συγκεντρώνει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά και να απευθύνεται και σε διαφοροποιημένο ακροατήριο - εκλογικό σώμα. Άγνωστες είναι οι προθέσεις του πρώην δημάρχου Αετού Δημήτρη Δριμή, που ακούγεται το όνομά του και ο ίδιος και φίλοι του είχαν κάνει το προηγούμενο διάστημα διερευνητικές επαφές και συζητήσεις. Από την Αριστερά, ακούστηκε το όνομα του δικηγόρου και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νώντα Βουδούρη, χωρίς ο ίδιος να έχει δημόσια εκφράσει επιθυμία να ασχοληθεί με το δήμο, ενώ ακούγεται, επίσης, από τον ίδιο χώρο το όνομα του αγροτοσυνδικαλιστή Μπάμπη Καλογερόπουλου και της πρώτης επιλαχούσας υποψ. βουλευτού Ιωάννας Μαραβελή, αλλά και της δικηγόρου Βάσως Μαρίνη και άλλων τοπικών στελεχών. Με τη Λαϊκή Συσπείρωση θεωρείται πως θα «κατέβει» ως υποψήφιος δήμαρχος ο Σαράντος Κουκούμης. 
Από την κίνηση του Εμπορικού κόσμου, συγκεκριμένο όνομα υποψηφίου δημάρχου δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής, ωστόσο οι διεργασίες για τη συγκρότηση εκλογικού συνδυασμού ανθρώπων της αγοράς εντείνονται. 

Εκπλήξεις θεωρούνται τα ονόματα που ακούγονται σε συζητήσεις, ως πολύ καλές ενδεχόμενες υποψηφιότητες και με προοπτική, του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αντώνη Παρασκευόπουλου και του δικηγόρου Γιώργου Βαρβαρρήγου, εάν βεβαίως οι ίδιοι το επιθυμούσαν και «κατέβαιναν» υποψήφιοι, κάτι όμως που δείχνει να αποκλείεται, για την ώρα, καθώς και οι δύο φέρονται να μην επιθυμούν άμεση εμπλοκή τους με την Αυτοδιοίκηση. 

Ρευστότητα, αβεβαιότητα και «οργιάζουσα» ονοματολογία, λοιπόν, στο δήμο Τριφυλίας και, κάπως έτσι, διαφαίνεται πως θα κυλήσουν και οι επόμενοι μήνες. Εάν και εφόσον, «περάσει» η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τότε όλα θα αλλάξουν και θα ανατραπούν ριζικά, καθώς αναμένεται συνωστισμός υποψηφίων για τα αξιώματα του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων. 


 Ηλίας Γιαννόπουλος Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 12/08/2013


Διαβάστε Περισσότερα...