Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Κυπελλούχος Ελλάδας.....το ποδόσφαιρο!












Ίσως, στον συγκλονιστικότερο τελικό της ιστορίας του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Ολυμπιακός κέρδισε την ΑΕΚ στην διαδικασία των πέναλτι με 14-15(κανονική διάρκεια 4-4) και πήρε το ντάμπλ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά! Οι δυο ομάδες τα έδωσαν όλα για να πάρουν το τρόπαιο με τους Πειραιώτες να είναι πιο τυχεροί στο φινάλε και να κατακτούν έναν μεγάλο τίτλο.
Ο αγώνας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την "Ένωση", αφού αρχικά στο 4' ο Μπλάνκο έπειτα από σέντρα του Τζιμπούρ άνοιξε το σκορ κάνοντας το 1-0, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα(8') ο ίδιος παίκτης με σουτ μέσα από την περιοχή διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του. Αυτά έγιναν την ίδια στιγμή, όπου ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να βρει τα πατήματα του στο χορτάρι του ΟΑΚΑ. Τελικά για να ξυπνήσουν οι "ερυθρόλευκοι" χρειάστηκαν ένα ημίχρονο και την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο του Μάτ Ντάρμπισαιρ, ο οποίος με το που μπήκε στον αγώνα έβαλε τους "Πειραιώτες" ξανά στην διεκδίκηση της νίκης με κεφαλία στο 47'(1-2).
Οι πρωταθλητές Ελλάδας συνέχισαν να πιέζουν και στο 70' έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Μπελούτσι και λάθος υπολογισμό της μπάλας από τον Σάχα ο Ντουντού επωφελήθηκε για να ισοφαρίσει την αναμέτρηση(2-2).
Οι "κιτρινόμαυροι" δεν το έβαλαν κάτω και στο 90' πήραν κεφάλι με εκπληκτική ατομική ενέργεια και σουτ του Σκόκο(3-2). Και εκεί που όλοι νόμισαν ότι η ΑΕΚ θα πάρει την νίκη και το τρόπαιο, μίλησε η κλάση του εκπληκτικού Ματ Ντάρμπισαιρ, ο οποίος έπειτα από κεφαλιά πάσα του Ντιόγκο στο 96' ισοφάρισε εκ νέου για να πάει το ματς στην παράταση!!
Στο πρώτο ημίχρονο τα πράγματα κυλούσαν ήρεμα μέχρι την στιγμή που ο Τζόρτζεβιτς που είχε μπει από το δεύτερο 45λεπτο στην θέση του Λέτο έκανε μαγική ασσιστ στον Γκαλέτι, ο οποίος σκόραρε για το 4-3 στο 102. Ωστόσο ο Αργεντίνος επειδή εβγαλε την φανέλα του για να πανηγυρίσει, αποβλήθηκε(με δεύτερη κίτρινη στο 103') και ο Ολυμπιακός έμεινε αναπάντεχα με δέκα παίκτες. Σαν να μην έφτανε αυτό οι "ερυθρόλευκοι" μείναμε με εννέα ποδοσφαιριστές αφού δεύτερη κίτρινη αντίκρισε και ο Αβράαμ Παπαδόπουλος στο τέλος του πρώτου έξτρα 15λεπτου.
Η ΑΕΚ στο δεύτερο μέρος της παράτασης μπήκε δυνατά και ευτύχησε να κάνει το 4-4, έπειτα από όμορφο αν και τυχερό γκολ του Σκόκο. Μάλιστα η "Ένωση" θα μπορούσε να πετύχει και άλλο τέρμα, αλλά ο Ολυμπιακός στήθηκε πολύ καλά στο γήπεδο παρά το αριθμητικό του μειονέκτημα. Έτσι ο αγώνας οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί έπειτα από συγκλονιστικές ανατροπές ο τίτλος κατηφόρισε στον Πειραιά, αφού ο Νικοπολίδης και ενώ το σκορ ήταν 14-14 απέκρουσε το χτύπημα του Πελετιέρι και έπειτα ο ίδιος ανέλαβε να εκτελέσει και να δώσει την μεγάλη νίκη στον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά

τα πέναλτι του τελικού:

1-0 Καφές
1-1 Οσκαρ
2-1 Μπλάνκο
2-2 Ντουντού
3-2 Σκόκο
3-3 Ντιόγκο
4-3 Εντίνιο
4-4 Ντομί
Ο Μαϊστόροβιτς αστοχεί στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι
Αποκρούει ο Σάχα το πέναλτι του Τζόρτζεβιτς
5-4 Ενσαλίβα
5-5 Τοροσίδης
6-5 Σάχα
6-6 Μπελούτσι
7-6 Πελετιέρι
7-7 Νικοπολίδης
Ο Νικοπολίδης λέει "όχι" στον Γεωργέα και αποκρούει
Στοπ του Σάχα στον Άντζα, παραμένει η ισοπαλία
8-7 Καφές
8-8 Οσκαρ
9-8 Μπλάνκο
9-9 Ντουντού
10-9 Σκόκο
10-10 Ντιόγκο
11-10 Εντίνιο
11-11 Ντομί
12-11 Μαϊστόροβιτς
12-12 Τζόρτζεβιτς
13-12 Ενσαλίβα
13-13 Τοροσίδης
14-13 Σάχα
14-14 Μπελούτσι
Ο Νικοπολίδης αποκρούει την εκτέλεση του Πελετιέρι και μετά, ο ίδιος με εύστοχο χτύπημα(15-14) δίνει το Κύπελο Ελλάδας στον Ολυμπιακό.


* Το παρών έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που χαιρέτησε τους παίκτες των δυο ομάδων πριν την έναρξη του μεγάλου τελικού. * Έντονα αντέδρασε ο Σωτήρης Κυργιάκος μετά το γκολ του Σκόκο στο 90' και ο διαιτητής κ. Κάκος του έδειξε την άγουσα προς τα αποδυτήρια. * Άψογη η διαιτησία του Κάκου και των βοηθών του, με εξαίρεση το πρώτο γκολ του Μπλάνκο που ίσως είναι οφσάιντ.

AEK (Ντούσαν Μπάγεβιτς) Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλντο Άλβες, Κυργιάκος(62' Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68' Πελετιέρι), Σκόκο, Τζεμπούρ (77' Εντίνιο), Μπλάνκο

Ολυμπιακός(Ερνέστο Βαλβέρδε) Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Άντζας, Α. Παπαδόπουλος, Ντουντού, Πατσατζόγλου (46' Ντάρμπισάιρ λ.τ. (97' Όσκαρ), Γκαλέτι, Λέτο (62' Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγκο

Διαιτητής: Κάκος
Βοηθοί: Μποζατζίδης, Θανασακούδης
4ος Διαιτητής: Κουκουλάκης



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τάσος Μπινιώρης και Διονύσης Μπινιώρης


Διαβάστε Περισσότερα...